Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Ozi vs Diesel - czyli Holden CRAPtiva 5

Featured Replies

Napisano

> tak tak. Ja jako że posiadam 2 fiaty wynajmuję specjalnie garaż, w którym przechowuję materiały

> eksploatacyjne: skrzynię, sprzęgła, fotele, dwumasę i jeszcze kilka innych, tak że na płyn do

> spryskiwaczy zabrakło już miejsca

Ja tam nie wiem, ale to Twinsen twierdzi, że trzeba poprawić fabrykę (usunąć EGR, wgrać nowy program) żeby Stilo jakoś jechało, na dodatek co chwila padają poduszki zawieszenia silnika niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Na tym drugim to nie wiem o co chodzi, po co tak cisnąć prawie do czerwonego? [...]

a slyszysz cos w kabinielizak.gif?

Napisano

> Ja tam nie wiem, ale to Twinsen twierdzi, że trzeba poprawić fabrykę (usunąć EGR, wgrać nowy

> program) żeby Stilo jakoś jechało, na dodatek co chwila padają poduszki zawieszenia silnika

Bo gdyby Stilo czy inne Fiaty wyjeżdżały z fabryki tak jak je ludzie poprawiają,

to nikt by nie narzekał że np. nie jadą, czy że się trzęsą... grinser006.gif

Napisano

> I "dziwiek" ze srodka.

> Chyba dosadna odpowiedz dlaczego mnie Diesel w EU wydaniu denerwuje

fajny dźwięk, ale przyśpieszenie nie powala, przynajmniej na filmiku zlosnik.gif

zobaczysz, niedługo będziesz preferował coś takiego:

albo takiego grinser006.gif

Napisano

> wgrać nowy program

Koncerny wgrywają programy do ECU takie, by pasowały większości użytkowników aut.

Programy zaś tworzy się na hamowni względem każdego silnika inny, a na dodatek

mówisz tunerowi, że jeździsz w takim i takim stylu i on to wszystko ustawia pod Ciebie.

Ja jako że jestem z natury kapelusz, a tylko czasami potrzebuję momentu i mocy,

poproszę by zmienić mapy gazu tak, by gdy się jeździ tak do 2 tys. autko miało

"lenia" = mniejsze spalanie, dopiero powyżej 2-3 tys. w sytuacji awaryjnej

żeby dawało do pieca.

Napisano

> Bo gdyby Stilo czy inne Fiaty wyjeżdżały z fabryki tak jak je ludzie poprawiają,

> to nikt by nie narzekał że np. nie jadą, czy że się trzęsą...

To czemu fabryka od razu tak nie robi? hmm.gif

Napisano

> a slyszysz cos w kabinie?

Ale tu masz 8 cylindrów. Różnica taka jak między benzynówką cztero- i ośmiocylindrową. Też będziesz słyszał i czuł. To po prostu inna klasa aut. Że nie wspomnę, że LC kosztuje trzy razy tyle co Captiva.

Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie Cię przekonywał że czterocylindrowy diesel będzie porównywalny z benzynowym V6, V8 lub nawet dieslem V6 czy V8.

Po prostu diesle jako całość są coraz lepsze i gonią benzyny w swoich klasach. Oczywiście mniej lub bardziej skutecznie. Sam pisałeś że w Captivie jest w miarę cicho. Porównaj z czterocylindrową benzynową jednostką podobnej mocy i w podobnym aucie to będziesz miał odpowiedni punkt odniesienia.

smile.gifok.gif

Napisano

> Koncerny wgrywają programy do ECU takie, by pasowały większości użytkowników aut.

> Programy zaś tworzy się na hamowni względem każdego silnika inny, a na dodatek

> mówisz tunerowi, że jeździsz w takim i takim stylu i on to wszystko ustawia pod Ciebie.

> Ja jako że jestem z natury kapelusz, a tylko czasami potrzebuję momentu i mocy,

> poproszę by zmienić mapy gazu tak, by gdy się jeździ tak do 2 tys. autko miało

> "lenia" = mniejsze spalanie, dopiero powyżej 2-3 tys. w sytuacji awaryjnej

> żeby dawało do pieca.

A producent przewiduje coś takiego? Można to zrobić w ASO bez utraty gwarancji?

Napisano

> Bo gdyby Stilo czy inne Fiaty wyjeżdżały z fabryki tak jak je ludzie poprawiają,

Ale w salonach Fiata nie piszą, że to zestawy do samodzielnego montażu.

Napisano

> To czemu fabryka od razu tak nie robi?

Żeby nie było fali pozwów, jak coś się spali, albo nie zagra tak jak trzeba.

Napisano

> A producent przewiduje coś takiego? Można to zrobić w ASO bez utraty gwarancji?

No raczej nie, ale moje auto jest już po gwarancji tak dawno, że mogę z nim robić

co chcę, nawet spalić hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> To czemu fabryka od razu tak nie robi?

Bo zaraz by się pojawiło 10000 narzekających że jest źle. Fabryka bierze średnią.

Napisano

> No raczej nie

No więc nie jest to przewidziane przez producenta skromny.gif Czyli "poprawianie fabryki" wink.gif Spytaj Ozi'ego czy Australijczycy wgrywają jakieś programy do swoich diesli V6 i V8 smirk.gif

Napisano

> Bo zaraz by się pojawiło 10000 narzekających że jest źle. Fabryka bierze średnią.

I jest nadal 10000 narzekających że jest źle i trzeba wgrywać jakiś program i usuwać EGR hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ale tu masz 8 cylindrów. [...]

Ale przeciez to dieselzlosnik.gif = slepa wiara w Diesel, niecfaniaczek.gif?

Że nie wspomnę, że LC kosztuje trzy razy tyle co

> Captiva.

dlatego przeciez mowie ze to nie na EU warunki, ale moge miec prawo do swojej opinii, a tu niektorzy mnie od razy do screwy.gif i na drzewo puszczajawink.gifzlosnik.gif[...] Jak mowie ja jestem ciemny, nikomu niezawadzajacy ludekskromny.gif, no dobra jak sie nie znam to nie znamswiety.gif[...] Wytlumaczenia sie nie doczekalemlizak.gif

> Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie Cię przekonywał że czterocylindrowy diesel będzie [..]

E tam, jak ja jestem V8 hardcore to i Diesel hardcore sie tu znajdziehahaha.gifwink.gifzlosnik.gif.

> Po prostu diesle jako całość są coraz lepsze i gonią benzyny w swoich klasach.

Oczywiscie, nigdy tego nie negowalem - ale sam powiedz - popatrzyl bys na Diesel gdyby byl drozszy niz beznyna i dostajesz w miare porzadny silnik benzynowy w dobrej, tanszej cenie niz Diesel?

Wezmy te nieszczesne Captiva - 135kW za Diesel, czy 123kW 2.4l benzynyhmm.gif w cenie o 20-25% nizszej?niewiem.gif

Tu wymagane bylo AWD i niestety takie polaczenie, inaczej Diesel by nie zagoscilhmm.gif

Oczywiście mniej lub

> bardziej skutecznie. Sam pisałeś że w Captivie jest w miarę cicho.

I dalej tak twierdze, w porownaniu do BMW Diesel to Captiva IMVHO stoi jakies dwa poziomy wyzejwaytogo.gif - a jak mowie o malo w zeszlym roku nie kupiel BMW Diesel i jezdzilem autem przez dwa dni - ok 500km.

Porównaj z czterocylindrową

> benzynową jednostką podobnej mocy i w podobnym aucie to będziesz miał odpowiedni punkt

> odniesienia.

Patrz wyzej, Captiva 2.4l 123kW vs Captiva 2.2l Diesel 135kW

oficjalnie wg GM-H 2.4l spala 9.1l benzyny 91 a 2.2lD spala 8.5l Diesel

Napisano

> I jest nadal 10000 narzekających że jest źle i trzeba wgrywać jakiś program i usuwać EGR

Większość ludzi to olewa i tak jeździ, a część poprawia fabrykę i auto im mniej

pali smile.gif

Napisano

> I jest nadal 10000 narzekających że jest źle i trzeba wgrywać jakiś program i usuwać EGR

Fiacikarze przecież nie narzekają.

Mają co robić w sobotnie przedpołudnie - albo sobie zawieszenie silnika wymienią, albo alternator, albo siedziska foteli ....

Napisano

> Większość ludzi to olewa i tak jeździ, a część poprawia fabrykę i auto im mniej

> pali

Czyli trzeba się trochę na tym znać i coś z tym zrobić, inaczej auto gorzej jedzie i więcej pali? Nie ma co, świetne podejście do klienta crazy.gif

Napisano

> Fiacikarze przecież nie narzekają.

> Mają co robić w sobotnie przedpołudnie - albo sobie zawieszenie silnika wymienią, albo alternator,

> albo siedziska foteli ....

I przy tym są absolutnie przekonani, że każdy właściciel auta innego producenta robi dokładnie to samo, podczas gdy ci inni nawet nie wiedzą, gdzie jest alternator i co to do cholery są poduszki silnika hehe.gif

Napisano
  • Autor

[...] Spytaj Ozi'ego

> czy Australijczycy wgrywają jakieś programy do swoich diesli V6 i V8

Nie silnika zawyczaj nikt nie tykahmm.gif, owszem auta przechodza modifikacje ale glownie - long range tank -110-130l, dodatkowe bull bars, tow bars, i wszystko co pomoze ci przetrwac w bush-u.

Modifukacje sa robione glownie przez "mlodych gniewnych" ale tych wierz mi w Diesel nie ujrzyszzlosnik.gif tylko w Honda, Nissan Skyline, Toyota Supra etc...

08BrandsTimeAttack_jb_0404.jpg

10912334_image1_large.jpg

Ale razam mi sie pewnie dostaniechaja.gif ze nie znam PL realiow i ze w ogole ja jestem winny bo mlody lud drive.gif jezdzi Supra a nie Diesel po 6PLN za litr...palacz.gif

Napisano

> Czyli trzeba się trochę na tym znać i coś z tym zrobić, inaczej auto gorzej jedzie i więcej pali?

> Nie ma co, świetne podejście do klienta

Nie żebym bronił Fiata ale tak to akurat jest w każdej marce. Praktycznie zawsze pod konkretny egzemplarz możesz zrobić program żeby samochód lepiej jeździł i mniej palił.

Napisano

> I przy tym są absolutnie przekonani, że każdy właściciel auta innego producenta robi dokładnie to

> samo, podczas gdy ci inni nawet nie wiedzą, gdzie jest alternator i co to do cholery są

> poduszki silnika

ja też nie wiem, gdzie w moim Fiacie jest alternator, ani poduszki silnika. Bo co to jest to wiem - z autokącika hehe.gif

Napisano

> Nie silnika zawyczaj nikt nie tyka

No widzisz, w EU (a zwłaszcza w Polsce) duuuużo ludzi (i to całkiem przeciętnych użytkowników w naszym wieku i starszych) usuwa EGR, wgrywa jakieś programy, żeby to lepiej jeździło i mniej paliło spineyes.gif Oczywiście, tyczy się to diesli, zwłaszcza diesli europejskich.

Napisano

> ja też nie wiem, gdzie w moim Fiacie jest alternator, ani poduszki silnika. Bo co to jest to wiem -

> z autokącika

Wiemy, że jesteś wyjątkiem, Twinsem raczej regułą grinser006.gif

Napisano

> Nie żebym bronił Fiata ale tak to akurat jest w każdej marce. Praktycznie zawsze pod konkretny

> egzemplarz możesz zrobić program żeby samochód lepiej jeździł i mniej palił.

Ale kosztem czego? Nie wierzę, że fabryka celowo pakuje gorszy program, a po wgraniu lepszego silnik jeździ lepiej POD KAŻDYM względem spineyes.gif Zawsze coś musi być kosztem czegoś, a producent nie jest głupi, by celowo obniżać parametry silnika, zwłaszcza w czasach, gdy bój idzie o każdy KM i każde 0.001 zuzycia na 100.

Napisano

> I daje to cos?

Ci, którzy tak robią twierdzą, że samochód mniej pali i ma więcej mocy niewiem.gif

Napisano

> [...] Spytaj Ozi'ego

> Nie silnika zawyczaj nikt nie tyka, owszem auta przechodza modifikacje ale glownie - long range

> tank -110-130l, dodatkowe bull bars, tow bars, i wszystko co pomoze ci przetrwac w bush-u.

W Polsce, nie wiem jak ogólnie w EU, bardzo popularne jest modyfikowanie oprogramowania w autach z turbo. Jako, że większość z nich to turbodiesle, to wielu nawet uważa, że "chipuje" się diesle. Polega to na tym, że modyfikuje się dawkę paliwa, zwiększa trochę doładowanie turbo i mamy np. 130KM zamiast 100 i 300Nm zamiast 250Nm. Jest to bardzo popularne. Wbrew temu co koledzy wcześniej piszą, raczej we wszystkich markach, a nie we Fiatach, a chyba najwięcej chipuje się Volkswagenowkich TDI. Po prostu ich jest najwięcej i tunerzy mają je świetnie opanowane. Podobno dobrze zrobiony program przez kogoś kto się zna i wie na co stać dany silnik+skrzynię+sprzęgło, nie skraca żywotności podzespołów. Ale w to bym do końca nie wierzył

Napisano

> Ale kosztem czego? Nie wierzę, że fabryka celowo pakuje gorszy program, a po wgraniu lepszego

> silnik jeździ lepiej POD KAŻDYM względem Zawsze coś musi być

Nie pod każdym względem. Poza tym taki VAG też często pakuje takie same silniki ze zmienionym programem do różnych modeli. Też często jest spory zapas.

Napisano

> Nie pod każdym względem.

A pod jakim nie? Bo zwolennicy takiego tuningu twierdzą, że nie ma skutków ubocznych spineyes.gif

> Poza tym taki VAG też często pakuje takie same silniki ze zmienionym

> programem do różnych modeli. Też często jest spory zapas.

A to wynika już z chorej polityki fiskalnej UE. Różne stawki podatkowe w zależności od mocy, akcyza itp. I fabryce bardziej opłaca się (przykładowo!) programowo obniżyć moc do 99 KM, bo to klient kupi, a 101 KM już nie kupi, bo wpadnie w jakiś tam podatek. Chore no.gif

Zastanawiam się, czy takie podnoszenie mocy jest w ogóle legalne? Przecież w DR jest napisana moc, a jeżeli stan faktyczny po modyfikacjach się nie zgadza to co? Wiem, że pytanie teoretyczne, bo u nas nie ma prawa, tylko zalecenia wink.gif, ale jednak?

Napisano

> A pod jakim nie? Bo zwolennicy takiego tuningu twierdzą, że nie ma skutków ubocznych

Twierdzą też że diesel to rajdówka. W wątku obok niektórzy twierdzą że wszystkie żarówki świecą tak samo. Papier wszystko przyjmie. Zwykle jest tak że zużycie paliwa spada w zakresach obrotów najczęściej używanych. Jak ciśniesz to wzrasta. I to mocno. Ale średnia jest mniejsza więc można powiedzieć że ma więcej mocy i mniej pali.

Napisano

> Ale przeciez to diesel = slepa wiara w Diesel, nie?

Przykro mi, ja nie jestem ślepym wyznawcą diesla. Odpowiadają mi (lub nie odpowiadają) konretne silniki w konrketnych autach, bez względu na sposób zapłonu.

> dlatego przeciez mowie ze to nie na EU warunki, ale moge miec prawo do swojej opinii, a tu

> niektorzy mnie od razy do i na drzewo puszczaja[...] Jak mowie ja jestem ciemny, nikomu

> niezawadzajacy ludek, no dobra jak sie nie znam to nie znam[...] Wytlumaczenia sie nie

> doczekalem

W Twoim kraju to ja bym jeździł benzynowym V6 lub V8. hehe.gifok.gif

> E tam, jak ja jestem V8 hardcore to i Diesel hardcore sie tu znajdzie.

A to na pewno. I to pewnie taki co w życiu ósemką nie jechał. wink.gif

> Oczywiscie, nigdy tego nie negowalem - ale sam powiedz - popatrzyl bys na Diesel gdyby byl drozszy

> niz beznyna i dostajesz w miare porzadny silnik benzynowy w dobrej, tanszej cenie niz Diesel?

Odpowiedź brzmi: NIE.

Sam gdy ostatnio rozglądałem się za samochodem zawędrowałem do salonu VeeDub. Zastanawiałem się nad Passatem i po przejażdżce autem 2.0TDI oraz turbobenzyną wiedziałem że w Passacie NIE WYBIORĘ DIESLA. smile.gif

Za to u Chevy'ego diesel był najlepszą opcją. Wszystko zależy od konkretnego auta.

Gdybym nie znalazł Epiki być może jeździłbym teraz Renault Latitude 2.0 benzyna lub Passatem TSI.

cfaniaczek.gif

> Wezmy te nieszczesne Captiva - 135kW za Diesel, czy 123kW 2.4l benzyny w cenie o 20-25% nizszej?

> Tu wymagane bylo AWD i niestety takie polaczenie, inaczej Diesel by nie zagoscil

Właśnie. Sam silnik bez kontekstu auta w którym siedzi to żaden wybór.

> I dalej tak twierdze, w porownaniu do BMW Diesel to Captiva IMVHO stoi jakies dwa poziomy wyzej - a

> jak mowie o malo w zeszlym roku nie kupiel BMW Diesel i jezdzilem autem przez dwa dni - ok

> 500km.

> Patrz wyzej, Captiva 2.4l 123kW vs Captiva 2.2l Diesel 135kW

> oficjalnie wg GM-H 2.4l spala 9.1l benzyny 91 a 2.2lD spala 8.5l Diesel

Ja nigdy specjalnie nie trzymałem sie argumentu ekonomicznego, chociaż nie jest też tak, że go nie doceniam.

Auta wybieram wg kryterium fajne/niefajne, o ile fajne nie będzie zbyt drogie w zakupie lub eksploatacji. Jeśli jednak jest zbyt drogie to szukam fajnego innej marki.

smile.gifwaytogo.gif

Napisano

> Twierdzą też że diesel to rajdówka. W wątku obok niektórzy twierdzą że wszystkie żarówki świecą tak

> samo. Papier wszystko przyjmie. Zwykle jest tak że zużycie paliwa spada w zakresach obrotów

> najczęściej używanych. Jak ciśniesz to wzrasta. I to mocno. Ale średnia jest mniejsza więc

> można powiedzieć że ma więcej mocy i mniej pali.

No i to ma sens ok.gif Zmniejsza się zużycie i moc (niestety, inaczej się nie da) w popularnym zakresie obrotów.

Napisano

> I przy tym są absolutnie przekonani, że każdy właściciel auta innego producenta robi dokładnie to

> samo

Patrząc na mojego Civica hmm.gif - cóż, ASO ma przy nim jednak duuuużo więcej grzebania, niż wcześniej ASO Fiata miało przy Stilo.skromny.gif I jakoś serwis autoryzowany Hondy u mnie na wsi pustkami nie świeci, umówić się tydzień naprzód to traf w dziesiątkę. Ba - wielu klientów znam już z widzenia hehe.gif - większość za "bezawaryjność" swojego wehikułu dałaby sie posiekać. grinser006.gif

Napisano

> Patrząc na mojego Civica - cóż, ASO ma przy nim jednak duuuużo więcej grzebania, niż wcześniej ASO

> Fiata miało przy Stilo. I jakoś serwis autoryzowany Hondy u mnie na wsi pustkami nie świeci,

> umówić się tydzień naprzód to traf w dziesiątkę. Ba - wielu klientów znam już z widzenia -

> większość za "bezawaryjność" swojego wehikułu dałaby sie posiekać.

Akurat Civic i generalnie Honda w ostatnich latach strasznie zjechali w dół z jakością no.gif Ale pewnie ASO jednak naprawia wink.gif W ASO Fiata usłyszałem od kierownika tekst "a co pan chcesz, przebieg 80kkm, to nie Mercedes, zużył się już" po tym, jak moja Brava zaczęła tracić kompresję i żłopać olej facepalm%5B1%5D.gif Była jeszcze na gwarancji smirk.gif

Napisano

> Akurat Civic i generalnie Honda w ostatnich latach strasznie zjechali w dół z jakością Ale pewnie

> ASO jednak naprawia

No właśnie z tym też są duże kłopoty zlosnik.gif - najchętniej używają argumentów w stylu: " faktycznie jest problem, ale część jest wadliwa i nawet jak wymienimy ją na nową to problem wróci, więc gwarant nie pozwolił nam na wymianę". grinser006.gif Problem nie jest raczej z dealerem, bo ta sama firma ma też autoryzację Suzuki, gdzie równolegle serwisuję inne auto (też na gwarancji) i tam kwesta rozpatrywania takich roszczeń wygląda jednak wyraźnie lepiej ... ok.gif Wychodzi na to, że hasełko "Had One Never Did Again" sprawdza się w praktyce. hehe.gif

Napisano

> samo, podczas gdy ci inni nawet nie wiedzą, gdzie jest alternator i co to do cholery są

> poduszki silnika

Zdziwiłbyś się, ale kompakty w klasie C i coraz częściej klasa D wymaga regularnych

napraw. Kumplowi w Accordzie z 99 roku jak wymieni jeden wahacz, to leci sworzeń,

jak wymieni sworzeń, to następny wahacz, a że wielowahaczowe zawieszenie,

to klnie już na tą Hondę strasznie grinser006.gif

Napisano

> No właśnie z tym też są duże kłopoty - najchętniej używają argumentów w stylu: " faktycznie jest

> problem, ale część jest wadliwa i nawet jak wymienimy ją na nową to problem wróci, więc

> gwarant nie pozwolił nam na wymianę".

O, widzę ze ucza się od Fiata hehe.gif Podobne teksty słyszałem już 10 lat temu w przypadku parujących reflektorów facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Zdziwiłbyś się, ale kompakty w klasie C i coraz częściej klasa D wymaga regularnych

> napraw. Kumplowi w Accordzie z 99 roku jak wymieni jeden wahacz, to leci sworzeń,

> jak wymieni sworzeń, to następny wahacz, a że wielowahaczowe zawieszenie,

> to klnie już na tą Hondę strasznie

No wiesz, zawieszenie to akurat nie wina producenta, tylko dróg (pomijając telne belki w Peugeot). Pewnie na normalnych drogach nic by się nie działo. U mnie wielowahacze na razie się trzymają grinser006.gif

Napisano

> No wiesz, zawieszenie to akurat nie wina producenta, tylko dróg (pomijając telne belki w Peugeot).

> Pewnie na normalnych drogach nic by się nie działo. U mnie wielowahacze na razie się trzymają

Dlaczego mam wrażenie, że jakby napisał to właściciel Fiata, to by został wyśmiany, że uważa zawieszenie za część eksploatacyjną zlosnik.gif

Napisano

> roszczeń wygląda jednak wyraźnie lepiej ... Wychodzi na to, że hasełko

> "Had One Never Did Again" sprawdza się w praktyce.

Fakt, hondy nigdy więcej nie kupię. Nie tylko z powodu totalnej usterkowości auta (mogłem mieć pecha), ale przede wszystkim z powodu dramatycznego poziomu serwisu ASO.

Napisano

> Dlaczego mam wrażenie, że jakby napisał to właściciel Fiata, to by został wyśmiany, że uważa

> zawieszenie za część eksploatacyjną

Akurat zawieszenie to u nas JEST rzecz eksploatacyjna wink.gif Pomijając ewidentne faile producenta (jak wspomniana belka w Peugeot, czy tuleje wahacza w Fabii) zawieszenie typowego samochodu jest praktyczne nieśmiertelne na normalnych drogach (wystarczy poczytać fora zachodnie).

Napisano

> Zdziwiłbyś się, ale kompakty w klasie C i coraz częściej klasa D wymaga regularnych

> napraw. Kumplowi w Accordzie z 99 roku jak wymieni jeden wahacz, to leci sworzeń,

> jak wymieni sworzeń, to następny wahacz, a że wielowahaczowe zawieszenie,

> to klnie już na tą Hondę strasznie

To niech zrobi raz, a dobrze i wymieni caloscok.gif

A tak placi kilka razy za ta sama robote...

Poza tym to auto ma juz 13 lat, wiec do nowosci mu daleko wink.gif

Napisano

> I "dziwiek" ze srodka.

> Chyba dosadna odpowiedz dlaczego mnie Diesel w EU wydaniu denerwuje

Powiem Ci, ze nie kazdy duzy diesel ladnie pracuje. W US pamietam te najwieksze pick-upy mialy wlasnie diesle, tj. F350 cos klo 6.2l V8. Klekotalo to niemilosiernie tongue.gif. Przecznice dalej slychac bylo, ze jedzie cos wiekszego, no ale to auta uzytkowe sa.

Napisano

> To niech zrobi raz, a dobrze i wymieni calosc

No co ty, przecież to przekroczyłoby wartość 13-letniego strucla panic.gifhehe.gif

Napisano

> Powiem Ci, ze nie kazdy duzy diesel ladnie pracuje. W US pamietam te najwieksze pick-upy mialy

> wlasnie diesle, tj. F350 cos klo 6.2l V8. Klekotalo to niemilosiernie . Przecznice dalej

> slychac bylo, ze jedzie cos wiekszego, no ale to auta uzytkowe sa.

Były też samochody osobowe z dieslem - np. Ford Excursion - 7.3L V8 diesel o zabójczej mocy 250 KM. Z ciekawostek to ten silnik ważył prawie pół tony...

Napisano

> O, widzę ze ucza się od Fiata Podobne teksty słyszałem już 10 lat temu w przypadku parujących

> reflektorów

No to akurat też właśnie odpowiedź na temat reflektorów grinser006.gif - a coś nie tak chyba jest, bo np. dziś rano (a nie jest to pierwszy raz) od wewnątrz kloszy był szron. spineyes.gif Może w Honda Poland wynajęto tych samych konsultantów, którzy wcześniej optymalizowali procesy obsługi posprzedażnej w Fiat Auto Poland. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No to akurat też właśnie odpowiedź na temat reflektorów - a coś nie tak chyba jest, bo np. dziś

> rano (a nie jest to pierwszy raz) od wewnątrz kloszy był szron. Może w Honda Poland wynajęto

> tych samych konsultantów, którzy wcześniej optymalizowali procesy obsługi posprzedażnej w Fiat

> Auto Poland.

Sprzedaj to auto, albo napraw 033102bebe_1_prv.gifz_lol1.giffacepalm%5B1%5D.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.