Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Ozi vs Diesel - czyli Holden CRAPtiva 5

Featured Replies

Napisano

Jako ze jestem ciemny ludek[...], nieznajacy EU i PL realiow, slepo wierzacy w niesmiertelnego V8 (Veee Ejt)lizak.gif to los mnie pokaral i to porzadniebuu.gif.

43018906.jpg

Moge sie naskarzyc na MKmamba.gif ale pewnie mi zaraz zostanie wytlumaczone zebym uciekl do swojej V8 jamki i zastanowil sie co piszeold.gif.

Wiec tak na goraco, w emocjach i trzesacych lapkach - donosze wszem i wobec ze pojezdzilem dzis Rudolph-em Dieselwazniak.gifcfaniaczek.gif. Zrobilem to z wlasnego wyboruswiety.gif - nikt mnie do tego nie zmuszal, nikt nie prosil - ot temat goracy na MK (mimo ze EU ma zime - chyba - ciemny ludek z magicznej krainy Oz przeciez nie zna tych realiowpalacz.gif) - i oto wnioski, nieomylne i niepodwazalneold.gifadmin.gif... i jakze tendencyjnezlosnik.gif

Ozi vs Dieselpalacz.gif

Ta bajka nie miala sie tak skonczyc. Nazwijmy to "moja firma" czy mafia dla ktorej pracujelizak.gif po konsultacji min ze mna (a co mi tam wazny jestemcfaniaczek.gif) zamowila pareset Toyletta tj toaleta zwana RAV4 jako podstawowy srodek transportu. Silnik prosty jak konstukcja cepa - brak "tyrbo", brak "downsizing", brak innych kosztownych i wynikajacych z chciwosci - EU wynalazkow - silnik z Camry, wersja bazowa 2.4l czyli kazdy kowal naprawi w tej czesci globu. Pragne rowniez doniesc ze w innych czesciach globu tej beenono.gif zwanje rowniej US of A tez silnik rownie popularnypalacz.gif

53121268.jpg

I wszystko szlo dobrze dopoki Fukoshima nie poszla boom, w Tajlandii zalo\alo ludzi powodziami [...] i nagle nasz numer UNO, EIN, ONE, JEDEN sprzedazy dostal zadyszki i zdechlpad.gif. Miejscowa produkcja tez nam stanela bo tak ok.20% Camry i Aurion tej tak jakze dumnie noszacej naklejka Made in Australia jest robione w Tajlandii.

Wiec jako ze nikt za bardzo nie chce swiecacymi autami jezdzic po Fuko - to zaczelismy patrzec na inne opcjepalacz.gif.

Wybor padl na dwie firmy - wielkosc, termin dostawy i cena. Jedna z nich jest jakze nam rodzimy i kochany serduszka.gif zdychajacy lew zwany Holdenspineyes.gif. Popatrzylismy na spec i mowimy - chcemy najmocniejszy silnik w tej budzie... No i tym sposobem zostal zakupiony Rudolph zwany Diesel, siejacy poploch wsrod ludnosci, jakze ciemnej, nie potrafiacej docenic tej pieknej EU mysli technicznej ...

No dobra - uff, juz mi przeszlouzbroj_zlo.gif[...] - zaczynamy z biala kartka papieru. Zobaczymy jak mi pojdzie270635636-JUMP2.gif

Wyglad

Jesli wybaczymy propagande na autach, to C®aptiva 5 - na poczatek nazwijmy ja jednak Captiva - mimo swoich lat ma niezly dalej wygladwaytogo.gif.

90189145.jpg

No dobra moze nie z przodupalacz.gif[...]

72421257.jpg

Te odstajace lusterka sa nawet ksztaltnie pieknezlosnik.gif, tyl chcialby upodobnic sie do Coupe - ale mu nie wychodzinono.gif.

48478933.jpg

Oczywiscie jak zawsze jestem tolerancyjny i nie kazdemu moze sie to podobac20.GIF

86368037.jpg

Zatem popatrzmy - straszy napisz "Diesel" - ci co maja dzieci tak ok 3-6 lat wiedza ze to moze jedynie skojarzyc sie z Thomas the tank Enginepalacz.gif . Te zielone fale znacza ze auto jest ekologiczne, bo my tu glupi ludek w inna wyzszosc Diesel niz ekologia nie wierzymychaja.gif a jak juz ekologia to lud sie zleci jak lep na muchyok.gif[...]

Thomas3.jpg

vvv1i.jpg

W zasadzie nic nadzwyczajnego - ot maly SUV.

44634904.jpg

Drugi napis to Series II - modelowa wersja druga - znaczy ulepszon, lepiej wykonana, jakze doskonala001.gif[...] a

przynajmniej tak twierdzi GM-H.

Silnik

k93t.jpg

Ze strachem 001.gif001.gif otwieram maske. Tam gdzie w Series I byl 3.2l V6 teraz patrzy na mnie obiekt mojej pogardy - 2.2l -135kW i 400Nm, jakze zachwalany przez EU - jasnych a nie ciemnych jak Ozi - EU ziomkowtrophy.gif.

Wnetrze

50678893.jpg

Rozsiadam sie w Captiva 5, a raczej probujehmm.gif. Auto dosc waskie i to uderza w oczyhmm.gif, siedzenia bardzo krotkie i dosc miekkie jak domowa kanapa, ale widze powoli ze smak sie przebija ... pseudo chromowane plastikowe obwodki,

68648922.jpg

31180025.jpg

dosc wygodna kierownica, w wersji bieda.

k92s.jpg

Cholernie nie wygodny Cruise Control, ale o 100 k x lepszy niz np Commodore - po prostu Holden tak ma - jest ciezko reformowalnyold.gifpad.gif...

83424619.jpg

Wszystko dosc dobrze spasowane i IMVHO z dosc dobrze wygladajace plastikuwaytogo.gif.

46137671.jpg

Pierwsze wrazenia i spostzezenia

No dobra wysiadam z auta, wkladam kluczyk i ... odpalam893goodvibes.gif.

Ble, ble, blesick.gif ten klekotnono.gif - brak muzyki dla moich uszychaja.gif.

Uciekam do srodka, i probuje sobie znalesc jakas pozycje na tych niewygodnych siedzeniachpad.gif... w koncu zamykam drzwii i ...

hmm.gif - musze zwrocic honor temu 2.2l Diesel - ten klekot jest malo slyszalny w srodkuwaytogo.gif.

Czyzby Rudolph przkonal, ze Ozi sie mylihmm.gif?

No i wtedy moj wzrok pada na kierownice - jakze komfortowa waytogo.gif - i trzesaca sie jakby Captiva miala pod maska moj ukochany V8...

70520160.jpg

Musl, moze egzemplarz, ide do drugiej - zapalam silnik - to samo001.gif, ide do trzeciej - dittonono.gif.

'Okey-dokey - ja moze jestem uprzedzony ... ale postrzezenia w pierwszej dyskusji 4 doroslych facetow sa takie same, ta buda sie po prostu trzesie jak pies ktory otrzepuje sie z H2O...

... no i czar Diesel jak narazie prysnalbuu.gif.

Wnetrze - czesc druga.

Ilosci miejsca nie dm rady sprawdzic w tej wersji - auto jest na 2 osobypalacz.gif. Co do drive.gif to mamy jeden problem - jeden z nas ma 6'3 - czyli 190cm i biedak sie nie miescipalacz.gif. Oddajac honor Captiva jest to mozliwe, ze ilosc miejsca odsuniecia fotelu jest ograniczona przez krate bezpieczenstwa.niewiem.gif.

29718488.jpg

n91s.jpg

Detale moga sie podobac - mnie np podoba sie oswitlenie w koncu nie nudny niebieski czy czerwony lub zielonyidea.gif

20116050.jpg

64304760.jpg

Wrazenia z jazdy

No dobra, chetnych brak - to Ozi Kamikaze postanowil ze drive.gif tym wynalazkiem - co by miec swiezy material do dyskusji na AK i uciec albo do swojej jamki albo bronic honoru VeeEjt.

Halas mi nie przeszkadza - i musze powiedziec ze tu pozytywny pluswaytogo.gif. Jezdzac V8 Diesel - ktorego lubie (alez tam jest V8 wiec mozna wybaczyc ze to Dieselwink.gif) i 3.0l Prado, lub Mazda BT-50 (3.2l Diesel z Ford Mo Co) to fakt, ten silnik prezentuje sie pod wzgledem halasu o jakas generacje wyzej. Musze przyznac - jest cicho. Przy zalaczeniu radia powiem wprost - nie wiedzialbym ze jezdzilem Dieselwaytogo.gif.

Czar prsyska jesli popatrzy sie na trzesaca jednak kierownice zlosnik.gif.

Zwalniamy elektryczny hamulec i [...]

No to D 893goodvibes.gif i drive.gif [...]

Pierwsze wrazenia w miare pozytywnehmm.gif - napewno Diesel jest - inny hmm.gif? - niz benzynaidea.gif. Jak inny, IMVHO czas reakcji miedzy nacisniciem pedalu a tym co silnik wykonuje trwa i to trochehmm.gif.

Dojazd do skrzyzowania i ... fklnie.gifk przeciez to sie w ogle nie zbiera. pad.gif. Mit 400Nm prysnal?niewiem.gif

Stoimy na czerwonym swietle - obok mnie Suzuki Swiftzlosnik.gif. D wstawione w tryb manual i ...gaz do podlogi... 1.3l Suzuki Swift pomachal mi wydechem przed oczami. Widocznie ten silnik nie zostal stwozony zeby napedzac malego slonia o masie 1.7talien.gif.

Jazda w mieskim ruchu meczy - glownie na odpowiedz auta i czs reakcji, reakcja dopiero od 3-3.5k obortow a tak zeby dobrze pana nasz Diesel posluchal to gdzies od 4 k obrotow. Jest to meczacebuu.gif. Turbo zanim zaskoczy powoduje ze pieszy jest wstanie przescignac Captivaold.gif. Potem jak zaskoczy to rwie jak pies za krolikiem, ale krolik juz dawno ucieklfly.gif30.GIF.

Po prostu drive.gif mi nie odpowiadala. Spostrzezenia drugiej osoby ktora jezdzila caly dzien Captiva takie same. O malo nie mial wypadku - bo Captiva miala grymas "tyrbo" i ledwo uciekl ze skrzyzowania. hmm.gif

Wiem jestem uprzedzonyhmm.gif... Jak narazie 1:0 dla Ozi vs Captiva.

Wjezdza na autostrade miejska - ruch nie wielki - Cruise na 120km/h i jedziemy. 40km dalej musze przyznac ze nie dostrzegam nic zlego. Ot zachowanie jak beznynowkiwaytogo.gif. W tej sytuacji tu sie chyba polubilismyidea.gif.

Zalety i wady

A moz ich brak. hmm.gif.

Wezmy te nurtujace mnie argumentyold.gif:

Cena zakupu - auto jest w wersji podstawoeej z silnikiem Diesel - czyli wersja bida, gola. Jedyny dodatek to Sun Roof (i specjalnie nie nazywam tego otwieranym dachempalacz.gif). Ceny zakupu nie moge ujawnic ale sugerowana cena detaliczna dla tego modelu to $33,990 za AWD i 2.2l Diesel. Moge spokojnie potwierdzic ze klient priv moze to kupic jakies 10% mniej. hmm.gif, cena za wersje benzynowa jest nizsza - powiedzmy o 20%. - za $28k wyjedziemy autem na ulice, dla tego Diesel jest to ok nastepne $3k (transport, pierwsza rejestracja, podatek staowy przy pierwszej rejestracji, ubezpieczenie, etc).czyli de facto patrzymy ok $34k vs $28k

Czyli 1:0 dla benzyny

Spalanie

53985231.jpg

46775703.jpg

Teraz popatrzmy na spalaniepalacz.gif - ok - auto ma dopieoro 200km ale taki wynik to ja tych samych warunkach osiagam z 3.5l V6 i 200kW, Craptiva ma ich mniej o 60kW a Nm mala roznice robiapalacz.gif - co ewidentne jest w tym ze auto z AC wlaczona non stop po prostu zdycha.palacz.gif.

Service

Service Diesel jest ok $150-200 drozszy niz benzyny, duzy powiedzmy kosztuje ok $600-800 dla silnika benzynowego V6. ten sam dla Diesel od $700 do $1,300hmm.gif

Jako klient prywatny to sie wszystko doda.old.gif

2:0 dla benzynylizak.gif

Wiec pytanie podstawowe - jakze teraz na czasie w EU - jesli Diesel kosztuje wiecej niz benzyna to czy Diesel ma senshmm.gif?

Wezmy dziesiejsze liczby. Diesel $1.44, benzyna $1.31 - patrze na stacje obok mnie. Diesel u mnie ma cene stala bo popyt jest maly, benzyna faluje 20c w ciagu tygodniahmm.gif od $1.40 do $1.20 - wiec przyjalem srednia.

Bez zadnej amortyzacji 100km przy spalaniu 11.4l Diesel kosztuje mnie $16, benzyna nawet jesli przyjmimy te 12l aby zadowolic zwoleniikow ze V6 pali $15.72, w zasadzie roznica zadnahmm.gif.

Wiec czy warto sie meczyc Diesel - ja ma odpowiedz dla siebie - a na to pytanie musi sobie kazdy sam odpowiedziec palacz.gif

The end

teraz czekam na ta krucjatepalacz.gif

78204109.jpg

Czy przkonalem sie do malego miejskiego Diesel -NIEpalacz.gif - moje prawo foch.gif...

Napisano

Coz pisac mozna tylko zazdraszczac. Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma smile.gif

Napisano

> teraz czekam na ta krucjate

> Czy przkonalem sie do malego miejskiego Diesel -NIE - moje prawo ...

Ale Cie zaraz zjedza grinser006.gif

Powiem tak - kupilem nowoczesnego diesla na dupowoz ale nigdy wiecej tego bledu nie popelnie.

Napisano

Oj zjedzą Cię fani niutonometrów. Dowiesz się że nie umiesz jeździć bo diesel przyspiesza z każdych obrotów, miałeś zepsutą skrzynię itd itp.

Napisano

> Powiem tak - kupilem nowoczesnego diesla na dupowoz ale nigdy wiecej tego bledu nie popelnie.

Ale dlaczego? Mi sprzedawca w salonie tłumaczył że 170 KM diesel objeżdża każdą 200 KM benzynę smile.gif

Napisano

> Ale dlaczego? Mi sprzedawca w salonie tłumaczył że 170 KM diesel objeżdża każdą 200 KM benzynę

mam nadzieje, ze mu nie uwierzyles hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ale Cie zaraz zjedza

Mam to gdziesfoch.gif. Ma do rozdania a raczej zamiany 17 autpalacz.gif. 12 RAV4 i 5 Craptiva. Przsiadka z Ford Escape. Poszedl SMS do "boys" ze kto pierwszy ten lepszypalacz.gif. Facet z urlopu przylecial zeby tylko Diesel nie jezdziczlosnik.gif.

Wiec jako narod jestesmy albo ciemni i niewdziecznipalacz.gif i jakze uprzedzeni do tej EU mysli technicznej033102bebe_1_prv.gif albo nie tylko mnie leb boli od jezdzenia tym.lizak.gif

> Powiem tak - kupilem nowoczesnego diesla na dupowoz ale nigdy wiecej tego bledu nie popelnie.

270747800-sex.gifSadozlosnik.gif - za wlasna $$$ napewno nie bede sie tak meczylfoch.gif. Ba, bylem doslownie moze 2 min przed zakupem BMW Diesel, dopoki mnie mulher.gif nie szturchnela i mowi wezmy auto na weekendpalacz.gif... Dwa dni drive.gif i nam oboje przeszlofly.gif...

Wiec sumujac - Diesel zyje bo EU system podatkowy jest taki a nie inny. Wiem nudne, ale ja sie nie znam - wiec ide spac do swojej jamkilizak.gif

Napisano

> Ale Cie zaraz zjedza

mialem 2 diesle na wlasnosc.

1. Golf II 1.6 TD - kupiony za czasów studenckich, bo klient warsztatu ojca sprzedawal pewne auto - wzialem, zarobilem na nim przy odsprzedazy. coz - wtedy brało sie co bylo, a nie co sie chcialo brac.

2. Focus 1.8 TDCI - kupiony po Volvo T4, coby podreperowac budzet domowy po zakupie mieszkania itp. po tym aucie. NIGDY WIECEJ diesla. ok, nie psulo sie, w trasie palilo 5,5-6,5 - czyli niby marzenie... ale komfort i kultura pracy żenua. dynamika - to samo. zimą bylem w polowie drogi do pracy zanim ruszyla wskazowka temperatury (a ruszałem z parkingu gdzie było ok 15 st), jakies 3 razy pozniej niz w dowolnej benzynie obecnie jezdzonej. ba - na postoju w siarczystych mrozach, wskazowka spadała. ze nie wspomne o kopceniu - za ktore bylo mi wstyd przed kierowcą za mną.

no ale jeden plus trzeba zaznaczyc: poszedł do ludzi od razu w dobrej cenie, bo to diesel i to nie od handlarza był wink.gif

Napisano
  • Autor

> Oj zjedzą Cię fani niutonometrów. Dowiesz się że nie umiesz jeździć bo diesel przyspiesza z każdych

> obrotów, miałeś zepsutą skrzynię itd itp.

ziew.gif - czekam - V6 mi sie turla na ok 2 k rpm, Captiva ktora jest lzejsza, mniejsza tak + 1 k rpm.

Cena zakupu Diesel, service, Diesel drozszy niz 91 i 94 = inwestycja nieoplacalna w moich warunkach. W PL moze i tak hmm.gif - chociaz przy cenie Diesel wiekszej niz benzyna - z 20,000km watpiepalacz.gif

Napisano

> Sado - za wlasna $$$ napewno nie bede sie tak meczyl. Ba, bylem doslownie moze 2 min przed zakupem

> BMW Diesel, dopoki mnie nie szturchnela i mowi wezmy auto na weekend... Dwa dni i nam oboje

> przeszlo...

No wlasnie. Gdybym mogl sie tym przetelepac tak z tydzien to by mi przeszlo na pewno. Niestety nie bylo takiej opcji a ja bylem akurat w fazie "mam teraz daleko do pracy i musze oszczedzac". Coz, czlowiek sie uczy na bledach smile.gif

> Wiec sumujac - Diesel zyje bo EU system podatkowy jest taki a nie inny. Wiem nudne, ale ja sie nie

> znam - wiec ide spac do swojej jamki

Dokladnie dlatego zyje. Ale nawet to sie powoli konczy przez ceny ON i normy emisji.

Napisano
  • Autor

[...] Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma

I to jest prawdazlosnik.gif ... + zycie jest zawsze inne niz na pocztowcewink.gif[...]

Kiedys zastanawialem sie co by bylo gdyby - i tak zyl w EU warunkachhmm.gif.

Nie mam jakiegos specjalnego parcia na marke - generalnie - mam to w dklnie.gife ale z czysto ekonomicznego punktu widzenia pewnie bym SKode Superb kupilhmm.gif. Jezdzielm tym i Diesel 125kW i 3.6 V6. Nie musze pisac ktora mi bardziej lezyzlosnik.gif ale ciekawie bylo jezdzic autem po tym jak naczytalem sie o Superb przez 10 lat na AK - clakiem inna perspektrywa893goodvibes.gif...

W koncu sprzedawca sie wqklnie.gif i wysiadl bo chyba wiecej wiedzialem o aucie niz onhahaha.gif. THX AKwaytogo.gifwink.gif

Napisano

Dokladnie u nas widac, wsrod wielu uzytkownikow forum, ogromne przywiazanie do marki i udawadnianie na sile ze biale jest czarne zlosnik.gif

Twoj test zrobiony jest obiektywnie i w waszych warunkach ekonomia jest taka jak widac. Niestety UE a napewno Polska jest daleko z tylu a sila nabywcza zlotowki nadal beznadziejna.

Napisano

> mam nadzieje, ze mu nie uwierzyles

Nawet się przejechałem. Nie chciał jeździć jak 200 KM benzyna. Choć benzyna, do której porównywałem miała 225 KM. Może dlatego smile.gif

Napisano
  • Autor

[..]

> Twoj test zrobiony jest obiektywnie i w waszych warunkach ekonomia jest taka jak widac.

Obiektywny nie jestzlosnik.gif bo ja po prostu Diesel w autach osobowych nie lubiepalacz.gif , ale mam nadzieje potrafie to uzasadnic dlaczego nie.hmm.gif. Jak mowie Diesel mi w ogole nie przeszkadza ale nie w zastosowaniu codziennego toczydelka do miastapalacz.gif.

Do tego dochodzi lokalna specyfika idea.gif tak samo jak i w PL czy EUhmm.gif.

Mam teraz ciekawe doswiadczenia, pierwsza generacja osobowego Diesel ktora zeszla z leasing, czyli auta 3 lata - ceny czesci EU sa po prostu zabojczepalacz.gif - i nagle wszyscy sie wyleczyli z VeeDub.

To moze sie zmienic - jesli firmy takie jak Toyota zaczna oferowac Diesel.hmm.gif

> a napewno Polska jest daleko z tylu a sila nabywcza zlotowki nadal beznadziejna.

I tu potrafie sie z jednym uzytkownikiem zgodzichmm.gif - a co mi tam ze mnie nie znosizlosnik.gif - EU warunki sa inne, ale to nie znaczy ze Diesel jest rozwiazaniem.

Teoretycznie jesli Diesel bedzie o 20% drozszy niz benzyna czyli co ok 7 PLNhmm.gif, to co wtedy ulubione kacikowe TDi zostanie zamienione na TSIlizak.gif?

Napisano

Na szczęście ta zaraza jeszcze do nas nie dotarła, choć GM się odgraża że jak będziemy niegrzeczni to nam diesle sprowadzi do osobówek.

Napisano
  • Autor

> brawo za odwagę diesel tylko w traktorach

Zginiesz!horse.gif. Poczekam na argumentylizak.gif bo jutro drugi dzien i nastpne 200 kmdrive.gif. Potrzymam go do piatkuold.gif - zobaczymy co z tego wyniknie, moze wynik spalania sie polepszywink.gif .... lub pogorszyzlosnik.gif

A teraz ide grzecznie sleeping_2.gif do swojej VeeEjt jamkilizak.gif30.GIF

Napisano

Ty caly czas piszesz jednak o rynku samochodow nowychok.gif

U nas wiekszosc aut w obrocie indywidualnym to watpliwego pochodzenia auta z zachodu EU...

Wtedy roznica 1-2 ltr/100km ma duzo wieksze znaczenie dla nabywcy, co prawda czesto dosyc pozorne grinser006.gif

Nowe diesle kupuja floty, bo im sie to oplaca grinser006.gif

Przejada te 150kkm w 3 lata i biora nowego.

Napisano

Osobiście nie znoszę diesli i też nie widzę żadnego sensu kupowania samochodu osobowego z tym silnikiem (mówimy o nówkach, nie o 10-letnim Passacie od Niemca, w tym przypadku rządzi inna ekonomia), ale jednak coś za duże spalanie Ci wyszło hmm.gif Jednak jak na małego diesla sporo spalił icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Ty caly czas piszesz jednak o rynku samochodow nowych

Tak - tu masz racjehmm.gif

> U nas wiekszosc aut w obrocie indywidualnym to watpliwego pochodzenia auta z zachodu EU...

I widzisz tego w ogole nie wizalem pod uwagehmm.gif

> Wtedy roznica 1-2 ltr/100km ma duzo wieksze znaczenie dla nabywcy, co prawda czesto dosyc pozorne

Znow wroce do swojej ulubionej frazylizak.gif - "roznice regionalne"

Podejrzewam - ze:

1. Wiedza na temat Diesel ta ogolna jak i ta reprezentowana przez mechanikow jest na o wiele lepszym poziomiehmm.gif w PL czy EU niz u mnie

2. Dzieki punkt 1 Diesel moze zostac naprawiony przez pana henio/Zdzisio etc (tu wstaw jakie imie chcesz)

fly.gif

3. Jednak - tu sie moge mylic podejrzewam ze ceny nowych czesci do Diesel tez nie sa tanie.

Jak to sie ksztaltuje w stosunku do ronicy czesci beznyna vs czesciDiesel hmm.gifniewiem.gif?????

4. Jednak jakas wiekszy pad - tu opieram sie na czytaniu AK -dwumasa = calkiem powazny wydatek finasowyhmm.gif

> Nowe diesle kupuja floty, bo im sie to oplaca

> Przejada te 150kkm w 3 lata i biora nowego.

Czyli fakt, nie biore rynku aut uzywanych w ogole pod uwageidea.gif - moze blednieidea.gifhmm.gif.

Re: 150 k km i floty - jesli Diesel bedzie drozszy niz benzyna to gdzie korzyschmm.gifniewiem.gif?

Napisano
  • Autor

[...]ale jednak coś za duże spalanie Ci wyszło Jednak jak na małego diesla sporo

> spalił

Zobacze co jest na innych jutrohmm.gif. Pogoda dzis ponura, lalo jak klnie.gif caly dzien, generalnie caly ruch bardzo powolnypad.gif[...]

Auto jest puste, jak beda zaladowane sprzetem to raczej spalanie nie zmalejeidea.gif... ale moze to chorobasick.gif pierwszego 1 k kmniewiem.gif....

Napisano

A ja powiem tyle - piszesz, że silnik ciągnie dopiero przed 4 kRPM - a to znaczy, że coś nie halo - najprawdopodobniej po prostu silnik jest źle dobrany do samochodu, ewentualnie do samego silnika producent dobrał złą turbinę - żeby na siłę zrobić wersję wysokoprężną o odpowiedniej mocy (czyt. mocy ładnie wyglądającej w katalogu). Normalny, sprawny diesel z turbiną idzie od ciut ponad 1,5 kRPM do 4 kRPM z haczykiem - powyżej tego po prostu nie ma już czym jechać, bo zakres obrotów użytkowych się kończy. I dotyczy to dokładnie każdej z popularnych konstrukcji - od HDi, poprzez CRDi, Multijet (a dokładniej rodzinę silników produkowanych przez FPT), dCi. Mam każdy z tych silników w różnych samochodach i dokładnie każdy tak samo jeździ - jednocześnie spalając dobre 40 - 60% mniej paliwa, niż (czasem potencjalny - w dostawczakach benzyna dziwnym trafem praktycznie nie istnieje) konkurent benzynowy. CO do nagrzewania samochodu - są różne rozwiązania poprawiające to zagadnienie w samochodach z silnikiem wysokoprężnym (co jest efektem wyższej sprawności takiego silnika - czyli de facto zalety tego silnika). Najprostszym i najskuteczniejszym jest po prostu elektryczna grzałka w układzie chłodzenia - najczęściej w połączeniu z wymiennikiem ciepła płyn chłodzący - olej. W takiej konfiguracji po 2 km od ruszenia (temperatury rzędu -5 do -10 st C) z nawiewów dmucha już ciepłe powietrze - na tyle ciepłe, że potrafi skutecznie odparowywać i odmrażać szyby.

Osobiście wolę auto, które spala 9-10 litrów ON/ 100 km, niż odpowiednik benzynowy spalający tych litrów 16-18, ewentualnie odpowiednio więcej LPG - co jest równoznaczne z utratą połowy bagażnika na butlę lub koło i kolejną rzecz w aucie, która może się zepsuć.

Napisano

> Jednak jak na małego diesla sporo spalił

Co potwierdza w pewnym sensie moją tezę o tym, że silnik jest po prostu za mały, ewentualnie źle zestrojony do auta, w którym jest zabudowany.

Napisano

Nie to żebym bronił Diesla ale może nie silnik tu winien.

Może skrzynia słabo skumała, może w jakimś trybie kapeluszowym została, a może ileśtam km przebiegu nie pozwoli poszaleć.

Napisano

Czy mi się wydaje, czy Australia próbuje być USA? V8 w au? Ja myślałem że tam jeździcie na Kangórach i Dingo....

Nie wiem czemu tu taka przemoc wobec Diesli. I chwalenie w niebiosa Wi ejt czy wi siks, skoro Uno Turbo potrafiłoby pokazać jak śmierdzi "dziewiędziesiątka piątka" i spalone opony po 7 sezonie jazdy nie jednemu "pseudo sportowemu autu z w/w "muskularnym" silnikiem biglaugh.gif

Poza tym dźwięk V8 moim zdaniem= traktor. Zero emocji jak dla mnie. Wolę posłuchać Boxer'a (A NAWET TEN W DIESLU).

Napisano

> Zginiesz!. Poczekam na argumenty bo jutro drugi dzien i nastpne 200 km. Potrzymam go do piatku -

> zobaczymy co z tego wyniknie, moze wynik spalania sie polepszy .... lub pogorszy

> A teraz ide grzecznie do swojej VeeEjt jamki

miałem diesla przez 1,5 roku i nie mogłem się przyzwyczaić frown.gif

Napisano

> miałem diesla przez 1,5 roku i nie mogłem się przyzwyczaić

Jestem w stanie zrozumieć - jeździ się w zupełnie innym zakresie obrotów. Niemniej jednak jako że jeżdżę klekotem non stop - ja mam dla odmiany dziwne odczucia po przesiadce na benzynę.

Napisano

hehe przeczytałem całość i wynik jest dokładnie taki jak się spodziewałem zlosnik.gif

Czyli typowe wrażenia kogoś kto całe życie jeździł benzynami i nagle wsiadł do diesla - po pierwsze to mu nie jedzie, ma strasznego laga, no i na koniec okazuje się że dużo spalił zlosnik.gif kol. MisiaqSc co pierwszy raz Rav4 w dieslu jechał miał identyko wrażenia zlosnik.gif

Po prostu ten silnik jest inny. Nie mozna wysiąśc z benzyny, wsiąśc do diesla i po prostu jechać jak należy - dieslem sie jeździ w innym zakresie obrotów, inaczej operuje gazem (opóźnienie w reakcji).

Spoko - pojeździsz, to sie nauczysz zlosnik.gif

Napisano

Widać, że GM'owi zostało na magazynach dużo elementów wnętrza z Astry III (H) - zegary i radio w Captivie są właśnie z niej.

Co trochę potwierdza wypowiedzianą (jak mnie kiedyś Leganza klnie.gif) kiedyś przeze mnie tezę, że DU/Chevrolet robiony jest na śmietniku Opla.

Co do diesla mam podobne zdanie - czekam na śnieg w zimie, jak się sam będzie otrząsał, to może go trochę polubię.

Klekocze, trzęsie się, śmierdzi i przy tankowaniu brudzi ręce. Rolnikowi w polu może to nie przeszkadza.

Napisano
  • Autor

> Czy mi się wydaje, czy Australia próbuje być USA? V8 w au? Ja myślałem że tam jeździcie na

> Kangórach i Dingo....

nareszcie ktos z dobrym poczuciem humoruwaytogo.gifzlosnik.gif

> Nie wiem czemu tu taka przemoc wobec Diesli.

e tam przemocfoch.gif. Po prostu nie kazdy lubi 893goodvibes.gif wibracje i klekot[...] + teorie ze Diesel jest lepszy niz benzynahmm.gif

I chwalenie w niebiosa Wi ejt czy wi siks, skoro Uno

> Turbo potrafiłoby pokazać jak śmierdzi "dziewiędziesiątka piątka" i spalone opony po 7 sezonie

> jazdy nie jednemu "pseudo sportowemu autu z w/w "muskularnym" silnikiem

Chyba jednak sie co do kultury pracy tych jednostk nie zgodzimyzlosnik.gif. Jak mowie wole sie toczyc 1.5-2 k prm niz sluchac pracy ociekajacej potem 4 cylinderkow z mala suszareczka - pracujacych 1 k rpm wyzejlizak.gif. Ach litosci dla moich uszuspineyes.gif[...]

Bedac 100% szczery to jednak vibracje powoduja ze chetnie oddalnbym na te piekne, plastiko-chromowane zegary i dzisiejsze sniadanie - kawa tylko, i lunch - Thai ale moze ja jestem naprawde specyficznyniewiem.gif

> Poza tym dźwięk V8 moim zdaniem= traktor.

Kazdy ma prawo do wlasnych preferencjiok.gif

Zero emocji jak dla mnie. Wolę posłuchać Boxer'a (A NAWET

> TEN W DIESLU).

hmm.gif Tu troche namieszales idea.gif bo przypomnial mis ei moj Boxer. Fakt nutka ladnazlosnik.gif [...]

Napisano

> Czy mi się wydaje, czy Australia próbuje być USA? V8 w au? Ja myślałem że tam jeździcie na

> Kangórach i Dingo....

Bo mlodziak jestes, pewnie nawet Mad Maxa nie ogladales... 270751858-jezyk.gif

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=7GKP_dB3Hmw#t=499s

Napisano

W kwestii formalnej - to jest chyba wątek o captivie, a widzę, że "benzynowi dżihadowcy" grinser006.gif kopiują sąsiedni wątek noPb vs. ON. spineyes.gif

Napisano

> A ja powiem tyle - piszesz, że silnik ciągnie dopiero przed 4 kRPM - a to znaczy, że coś nie halo -

> najprawdopodobniej po prostu silnik jest źle dobrany do samochodu, ewentualnie do samego

> silnika producent dobrał złą turbinę - żeby na siłę zrobić wersję wysokoprężną o odpowiedniej

> mocy (czyt. mocy ładnie wyglądającej w katalogu). Normalny, sprawny diesel z turbiną idzie od

> ciut ponad 1,5 kRPM do 4 kRPM z haczykiem - powyżej tego po prostu nie ma już czym jechać, bo

> zakres obrotów użytkowych się kończy. I dotyczy to dokładnie każdej z popularnych konstrukcji

> - od HDi, poprzez CRDi, Multijet (a dokładniej rodzinę silników produkowanych przez FPT), dCi.

> Mam każdy z tych silników w różnych samochodach i dokładnie każdy tak samo jeździ -

> jednocześnie spalając dobre 40 - 60% mniej paliwa, niż (czasem potencjalny - w dostawczakach

> benzyna dziwnym trafem praktycznie nie istnieje) konkurent benzynowy. CO do nagrzewania

> samochodu - są różne rozwiązania poprawiające to zagadnienie w samochodach z silnikiem

> wysokoprężnym (co jest efektem wyższej sprawności takiego silnika - czyli de facto zalety tego

> silnika). Najprostszym i najskuteczniejszym jest po prostu elektryczna grzałka w układzie

> chłodzenia - najczęściej w połączeniu z wymiennikiem ciepła płyn chłodzący - olej. W takiej

> konfiguracji po 2 km od ruszenia (temperatury rzędu -5 do -10 st C) z nawiewów dmucha już

> ciepłe powietrze - na tyle ciepłe, że potrafi skutecznie odparowywać i odmrażać szyby.

> Osobiście wolę auto, które spala 9-10 litrów ON/ 100 km, niż odpowiednik benzynowy spalający tych

> litrów 16-18, ewentualnie odpowiednio więcej LPG - co jest równoznaczne z utratą połowy

> bagażnika na butlę lub koło i kolejną rzecz w aucie, która może się zepsuć.

Porządny diesel nie dostaje zadyszki pow 4000 rpm tylko kręci sie dobrze pow 5 tys. Różnice spalania które podajesz to bzdura lub wyjątki. Normalnie jest to ok 20 procent wiecej. Diesel w osobowym aucie to niemal same wady. Bardzo żałuje ze musiałem go kupić- to najgorszy element w aucie mimo tych 150 kW i spalania na poziomie 7/100.

Napisano

> Porządny diesel nie dostaje zadyszki pow 4000 rpm tylko kręci sie dobrze pow 5 tys.

Kręci - i co z tego wink.gif Wykresy mocy i momentu powyżej 4200 - 4400 rpm w większości silników już opadają.

> Różnice spalania które podajesz to bzdura lub wyjątki. Normalnie jest to ok 20 procent wiecej.

Podaję przykłady dla aut, którymi jeżdżę. Spektrum marek i modeli jest dość szerokie.

> Diesel w osobowym aucie to niemal same wady. Bardzo żałuje ze musiałem go kupić- to najgorszy element w aucie mimo tych 150 kW i spalania na poziomie 7/100.

Ale jakie wady? Wszyscy tutaj krzyczą - tylko benzyna, diesel to same wady, LPG to już szczyt szczęścia i nie padają żadne sensowne argumenty - poza negatywnymi opiniami osób, które nie potrafią się przyzwyczaić do diesla albo wręcz nigdy lub sporadycznie nim jeździły.

Napisano

> Kręci - i co z tego Wykresy mocy i momentu powyżej 4200 - 4400 rpm w większości silników już

> opadają.

W kiepskich opadają kilkanaście lat temu w mercedesa h moc maksymalna była przy 5 tys rpm.

> Podaję przykłady dla aut, którymi jeżdżę. Spektrum marek i modeli jest dość szerokie.

> Ale jakie wady? Wszyscy tutaj krzyczą - tylko benzyna, diesel to same wady, LPG to już szczyt

> szczęścia i nie padają żadne sensowne argumenty - poza negatywnymi opiniami osób, które nie

> potrafią się przyzwyczaić do diesla albo wręcz nigdy lub sporadycznie nim jeździły.

Sory już nie mam siły. Na szybko to co najbardziej boli. Chalas, trzesawka, długie nagrzewanie silnika, mały zakres obrotów, wysokie koszty serwisu( dpf turbo wtryski), niska moc z danej pojemności/masy silnika.

Napisano

ciekawe ciekawe!

nie jestem fanem diesli, wrecz nieznosze ich klekotu i smrodu ale to co OZI napisal mnie dziwi. Dlaczego diesel mialby nie jechac do 3krpm?? Popsuty byl czy co?

Spalanie porownywalne z benzyna V6 hmm.gif - ja owszem nie zauwazam wielkich roznic miedzy dieslem a benzyna ale nie zeby jej wcale nie bylo. Te diesle ktore uzytkuje pala mniej od benzyn, tyle ze niewiele mniej. Z tym ze mowimy wylacznie o R4 i to racze malej mocy.

Jezdzilem ostatnio i40 z dieslem i automatem - dynamike ow starej najwyrazniej generacji automat skutecznie zabijal ale nie bylo znowu jakiejs strasznej tragedii. Jak trzeba bylo wyrwac spod swiatel to pedal w podloge i poszedl.

Napisano

> i nie padają żadne sensowne argumenty - poza negatywnymi opiniami osób, które nie

> potrafią się przyzwyczaić do diesla albo wręcz nigdy lub sporadycznie nim jeździły.

Owszem, można mieć takie podejście - jak ruski naukowiec do konia, który odzwyczaił się od jedzenia, ale zaraz potem zdechł.

Nie lubię w dieslu klekotu - głośno i trzęsie, smrodu spalin, brudzenia rąk przy tankowaniu, ciągłego mieszania biegami.

Owszem, do wszystkiego się można przyzwyczaić.

Napisano

> Jestem w stanie zrozumieć - jeździ się w zupełnie innym zakresie obrotów. Niemniej jednak jako że

> jeżdżę klekotem non stop - ja mam dla odmiany dziwne odczucia po przesiadce na benzynę.

jezeli przesiadasz sie z SantaFe do Matiza to sie nei dziwie hehe.gif

Napisano

> Podejrzewam - ze:

> 1. Wiedza na temat Diesel ta ogolna jak i ta reprezentowana przez mechanikow jest na o wiele

> lepszym poziomie w PL czy EU niz u mnie

> 2. Dzieki punkt 1 Diesel moze zostac naprawiony przez pana henio/Zdzisio etc (tu wstaw jakie imie

> chcesz)

No tutaj juz nie jest tak rozowo. Jezeli mowimy o starszych TDI to pewnie tak, nowsze konstrukcje sa juz mocno skomplikowane.

> 3. Jednak - tu sie moge mylic podejrzewam ze ceny nowych czesci do Diesel tez nie sa tanie.

> Jak to sie ksztaltuje w stosunku do ronicy czesci beznyna vs czesciDiesel ?????

> 4. Jednak jakas wiekszy pad - tu opieram sie na czytaniu AK -dwumasa = calkiem powazny wydatek

> finasowy

Przecietny zestaw dwumasa + sprzeglo moze byc w okolicach sredniej krajowej netto... W OZ bedzie duuuuuuzo taniej, bo srednio zarabiacie jakies 3 razy wiecej pewnie.

> Czyli fakt, nie biore rynku aut uzywanych w ogole pod uwage - moze blednie.

> Re: 150 k km i floty - jesli Diesel bedzie drozszy niz benzyna to gdzie korzysc?

Roznice sa w kosztach paliwa, jednak te 1,5-2 litry paliwa na takim dystansie sie zwraca.

NIe wiem jak wyglada kwestia rabatow na diesle a na benzyny, ale moze tez byc roznica.

Ale i tak najbardziej to Wam zazdroszcze pogody grinser006.gif

Napisano

> W kiepskich opadają kilkanaście lat temu w mercedesa h moc maksymalna była przy 5 tys rpm.

Czyli w +/- 85% dostępnych na rynku samochodach? To w znacznej mierze kwestia zestrojenia silnika - mało kto kupuje diesla po to, żeby go kręcić do czerwonego pola, więc po co katować silnik i całą resztę zabawek?

> Sory już nie mam siły. Na szybko to co najbardziej boli. Chalas, trzesawka, długie nagrzewanie

> silnika, mały zakres obrotów, wysokie koszty serwisu( dpf turbo wtryski), niska moc z danej

> pojemności/masy silnika.

Hałas to chyba nie problem - auta są tak wygłuszone, że w większości przypadków nie byłbyś w stanie się zorientować jaki silnik ma samochód, w którym siedzisz. To nie czasy klekoczących pompowtrysków. Tutaj raczej skupiłbym się na wibracjach (i koniecznym "sprytniejszym" zawieszeniu silnika) jako wadzie silnika wysokoprężnego. O nagrzewaniu silnika pisałem wyżej - np. mój CRDi nagrzewa się zdecydowanie szybciej od benzyniaka - a to za przyczyną prostego wynalazku, o którym pisałem wyżej. Mały zakres obrotów - może i tak, chociaż z drugiej strony skrzynie są inaczej zestopniowane i jeżeli jestem w stanie jechać na jednym biegu od 60 do 130 km/h, to tragedii IMHO nie ma. Turbina jest już praktycznie w każdym aucie, bo do wyboru jest jak nie diesel, to downsize'owana benzyna, która też nie będzie niestety wzorem trwałości frown.gif DPF - zależy od sposobu eksploatacji - jeżeli auto jeździ na trasach 2-3 km - musi się zapchać, jeżeli auto JEŹDZI - problem dotyczyć będzie kolejnego właściciela wink.gif Wtryski - jeżeli leje się do baku byle co - byle było mokre - na pewno jest to duży problem, aczkolwiek takie podejście potrafi unieruchomić każde auto - w tym benzynę, czego najlepszym przykładem był mój Matiz (poprzedni właściciel spieszył się i zatankował na "dziwnej" stacji - auto przejechało kilka kilometrów i zatrzymało się - wymieniane były wtryskiwacze, czyszczony cały układ paliwowy). Na pewno wadą diesla jest to, że silnik jest cięższy, niż odpowiadająca mu masą jednostka benzynowa - tego nie da się ukryć i to widać w różnicy konstrukcji zawieszenia i (w przypadkach aut "ekstremalnych" w prowadzeniu pojazdu).

Tyle, że trzeba zauważyć, że każdy typ silnika i paliwa ma wady. Benzyna nie ma dołu - trzeba kręcić, żeby jechała, do tego ma układ zapłonowy, układ wtryskowy niewiele mniej (lub wręcz bardziej) skomplikowany, niż ten stosowany w dieslu, więcej pali... LPG do tego nigdy nie jest idealnie zgrane z silnikiem, nigdy nie jest w 100% bezproblemowe, zawsze zajmuje miejsce w samochodzie, zawsze jest dodatkową rzeczą, która może się zepsuć wink.gif

Napisano

> Owszem, można mieć takie podejście - jak ruski naukowiec do konia, który odzwyczaił się od

> jedzenia, ale zaraz potem zdechł.

> Nie lubię w dieslu klekotu - głośno i trzęsie,

smrodu spalin, brudzenia rąk przy tankowaniu,

> ciągłego mieszania biegami.

> Owszem, do wszystkiego się można przyzwyczaić.

Nie bardzo jestem w stanie pojąc tego brudzenia rąk przy tankowaniu i ciągłego mieszania biegami wink.gif

Napisano

> jezeli przesiadasz sie z SantaFe do Matiza to sie nei dziwie

Nie tylko z Santa Fe i nie tylko do Matiza smile.gif Jeżdżę wysokoprężnymi dostawczakami (m.in. Master '08, Daily '08), osobówkami (Santa Fe, 2 generacje Berlingo, A-klasa, sporadycznie Freelander i Pasek B5) i benzynowymi osobówkami (Astra H, Vectra C, Corolla, Matiz). Prawda jest taka, że po prostu wolę charakterystykę diesla mimo jego wad.

Napisano

> Nie bardzo jestem w stanie pojąc tego brudzenia rąk przy tankowaniu

Proste - ON jest tłusty i nie odparowuje - więc resztki po tankowaniu są na pistolecie.

> i ciągłego mieszania biegami

Mniejszy zakres użyteczny obrotów klekota. Tak, diesel jest mniej elastyczny niż benzyna. Nm na wale korbowym mnie totalnie nie obchodzą - pomiędzy kołami a wałem korbowym jest skrzynia biegów.

1,9 TDI 90 KM - max. moment przy 1900 obr, max. moc przy 4000 obr - użytecznych masz 2100.

1,2 TSI 105 KM - max moment 1550 obr, max. moc przy 5000 obr - użytecznych masz 3450.

Napisano

mowiac szczerze to dziwne te dane. Albo tam jest jakis dziwny automat (w sensie pamietajacy czasy dinozaurow) albo to auto jest popsute

U mnie jezdzac w miare spokojnie skrzynia zmienia biegi juz przy 2 tys obrotow. Auto od nich przyspiesza OK. Jak depniesz mocno w pedal (poza ogranicznik) to zrzuci bieg i pociagnie wyzej na obrotach ale nie wyzej niz 4,5 tys.

Spalanie tez jakies wysokie hmm.gif

gdyby to nie byl automat to powiedzialbym, ze musisz sie nauczyc jezdzic dieslem... tu za Ciebie robi to automat. Wnioski jw.

Inna sprawa, ze Captiva to bardzo dziwne auto. Zastanawialem sie nad nim dopoki sie nim nie przejechalem zlosnik.gif

Napisano

> Proste - ON jest tłusty i nie odparowuje - więc resztki po tankowaniu są na pistolecie.

> Mniejszy zakres użyteczny obrotów klekota. Tak, diesel jest mniej elastyczny niż benzyna. Nm na

> wale korbowym mnie totalnie nie obchodzą - pomiędzy kołami a wałem korbowym jest skrzynia

> biegów.

> 1,9 TDI 90 KM - max. moment przy 1900 obr, max. moc przy 4000 obr - użytecznych masz 2100.

> 1,2 TSI 105 KM - max moment 1550 obr, max. moc przy 5000 obr - użytecznych masz 3450.

Hmm

Jest jeszcze jedno ale..

Niektore silniki n/a Pb maja bardzo plaski przebieg momentu

np. 80% przy 2krpm, 100% przy 4500 i znow 80% przy max mocy. Wtedy taki silnik jest duzo bardziej przyjazny dla uzytkownika niz jakikolwiek dizel.

Napisano

> Porządny diesel nie dostaje zadyszki pow 4000 rpm tylko kręci sie dobrze pow 5 tys. Różnice

> spalania które podajesz to bzdura lub wyjątki. Normalnie jest to ok 20 procent wiecej. Diese

> w osobowym aucie to niemal same wady. Bardzo żałuje ze musiałem go kupić- to najgorszy element

> w aucie mimo tych 150 kW i spalania na poziomie 7/100.

Że co?! Przecież byłes nim zachwycony a przynajmniej takie wrażenie można było odnieść...

Napisano

> Hmm

> Jest jeszcze jedno ale..

> Niektore silniki n/a Pb maja bardzo plaski przebieg momentu

Większość wolnossących ma dość płaski wykres momentu.

> np. 80% przy 2krpm, 100% przy 4500 i znow 80% przy max mocy. ,,Wtedy taki silnik jest duzo bardziej

> przyjazny dla uzytkownika niz jakikolwiek dizel.

Innymi słowy od początku do końca conajmniej 80%;)

Napisano

> Że co?! Przecież byłes nim zachwycony a przynajmniej takie wrażenie można było odnieść...

Jak na DIESLA to jest fajny silnik. Ale do porządnego benzyniaka nie ma startu żaden diesle. Jeśli ktoś porównuje nowoczesnego t.diesla z jakimś kiblem N/A to może mu się wydawać, że diesel to cud miód malina i orzeszki. Jeśli go zestawisz z porządnym benzyniakiem, to niestety wychodzi szydło z worka.

Gdybym kupował X1 to nie zastanawiałbym się ani chwili i wziął 2.0 245KM, niestety tego silnika w 1 er nie ma w ofercie do dziś (pewnie będzie w przyszłym roku).

Napisano

> Czyli w +/- 85% dostępnych na rynku samochodach? To w znacznej mierze kwestia zestrojenia silnika -

> mało kto kupuje diesla po to, żeby go kręcić do czerwonego pola, więc po co katować silnik i

> całą resztę zabawek?

Nie rozumiesz podstawowych praw fizyki. Diesel katuje "zabawki" wysokim momentem, a nie mocą i obrotami! To są ciągle śmieszne obroty w porównaniu z przeciętnym benzyniakiem. Większość producentów zwyczajnie nie potrafi zrobić porządnego diesla, bo wysokie obroty są ograniczone samą naturą ON. Ma on określoną (niską) prędkość spalania i z tego powodu diesel ma problemy z wysokimi obrotami. Dopiero stosowania wysokociśnieniowych (2000 bar) systemów wtrysku pozwala sobie jakoś z tym problemem radzić. Nie dziwi Cię, że wysokoobrotowe diesle produkują takie firmy jak BMW, czy mercedes (kiedyś) i są to najdroższe, najbardziej zaawansowane konstrukcje?

> Hałas to chyba nie problem - auta są tak wygłuszone, że w większości przypadków nie byłbyś w stanie

> się zorientować jaki silnik ma samochód, w którym siedzisz.

Jeszcze mi się to nie zdarzyło. Benzynowego silnika na postoju nie słychać zwykle w ogóle w mieście. Diesla dopiero jak go wyłączy system start&stop.

Nie zmienia to faktu, że są głośniejsze i jest to WADA.

To nie czasy klekoczących

> pompowtrysków. Tutaj raczej skupiłbym się na wibracjach (i koniecznym "sprytniejszym"

> zawieszeniu silnika) jako wadzie silnika wysokoprężnego. O nagrzewaniu silnika pisałem wyżej -

> np. mój CRDi nagrzewa się zdecydowanie szybciej od benzyniaka - a to za przyczyną prostego

> wynalazku, o którym pisałem wyżej.

Więc silnik się nie nagrzewa szybciej tylko jest dogrzewany przez zewnętrzny układ. Ja też mam grzałkę i w kabinie szybko robi się ciepło, ale sam silnik nagrzewa się zdecydowanie wolniej i jest to ewidentna WADA.

Mały zakres obrotów - może i tak, chociaż z drugiej strony

> skrzynie są inaczej zestopniowane i jeżeli jestem w stanie jechać na jednym biegu od 60 do 130

> km/h, to tragedii IMHO nie ma.

To jest tragedia. We fiacie Bravo 1,4 byłem w stanie jechać od 35 km/h do v-max (sporo ponad 200) na jednym biegu (oczywiście zwykle nie jeździłem poniżej 50-60 km/h na szóstce). Diesel bez automatu to kompletna porażka w trasie i w mieście. No chyba, że komuś wisi, że jedzie/przyspiesza na nieoptymalnym biegu

> Tyle, że trzeba zauważyć, że każdy typ silnika i paliwa ma wady. Benzyna nie ma dołu - trzeba

> kręcić, żeby jechała,

Raczysz żartować? Pokaż mi diesla (w osobówce) który ma moment maksymalny dostępny od 1200-1300 rpm. Ja Ci takich silników benzynowych mogę pokazać kilka.

Napisano

> 1,2 TSI 105 KM - max moment 1550 obr, max. moc przy 5000 obr - użytecznych masz 3450.

Więcej. Zwykle moc ciągnię się jeszcze w sporym przedziale obrotów. Sporo nowoczesnych t.benzyniaków ma moc stałą w pewnym zakresie obrotów. Sprowadza się to do tego, że zapewniają sporo lepszą dynamikę niż wynikałoby to z samej wartości mocy maks.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.