Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Ozi vs Diesel - czyli Holden CRAPtiva 5

Featured Replies

Napisano

> mnie co prawda diesle mało interesują, ale nawet przeglądając pobieżnie wątek zauważyłem, że:

> 1. Nie gremium tylko kolega KVM

> 2. I nie wszystkie diesle tylko dobre diesle

Dokładnie tak. I mogę wskazać nawet konkretne modela mercedesa i BMW.

Napisano

> ale czemu chcesz porównywać do starych aut? Zresztą zobacz ile jeździ E36. E46, audi A3/A4 pasków f

> 2.0tdi a (prawie) każde z tych aut będzie szybsze. Jakby z tych 10% kolega zrobił 30% to może

> bym sie zgodził

No to niech bedzie 17,5%ok.gif deal? wink.gif

Napisano

> Max do 4krpm go krece i idzie jak burza.

Bo tak, jak pisałem wcześniej - każdy z diesli, którymi jeżdżę ciągnie do nieco powyżej 4 krpm, potem i tak sensu trzymać, czy kręcić wyżej nie ma sensu, bo korzystniejsza jest zmiana biegu (ewentualnie automat robi to za mnie - przy czym oczywiście w trybie manualnym można ciągnąć wyżej - ale - jak się obaj z tym zgadzamy - nie ma po co).

Napisano

> Moda IMVHO tak. VW zapoczatkowal jakies 4 lata temu jak litr benzyny przekroczyl magicznego $1 - i

> swiat sie wtedy konczyl . Juz mialem przed oczyma te apokalipse V8 i V6 a tu.. prosze dzies

> benzyna po $1.30-$1.50 i nic... ot zmienil sie folklor i konkurencja.

> Poprawilo sie spalanie paliwa, tj polepszylo, lud porzucil sedany (jak to na ciemniej na wsi bywa),

> zapakowal sie do SUV i dalej .

A to dziwne bo sedany muszą palić mniej.

> Alez i tak i nie

> Byly dwie Craptiva - aka EU Chevy vel Daewoo Captiva i duga Captiva jako Captiva Maxx aka Opel

> Antara (???).

Aaaaaa... Teraz jasne.

> Duza byla bazowa z V6, a mala Maxx byla cudenko, bo ma EU rodowod. No i klapa. Znow glupi i

> niewdzieczny lud olal niewdziecznie EU produkt - nie zna sie i tej malej Maxx w zasadzie nie

> kupowal.

> Series II przyniosla zmiane logiczna zmiane. Mala Captiva zostala nazwana 5 (od ilosci miejsc) a

> duza Captiva 7 (tez teoretycznie od ilosci miesc).

Trzeba było wersję 7 brać bo lepsza.

> I mala stracila V6 a zyskala Diesel i 4

> cylindry. Duza dostala 4 cylindry, Diesel i V6. Teraz mala jest tansza niz duza - uff to

> wreszcie ma jakis sens

W Polsce Antara jest wyraźnie droższa bo... ma znaczek Opla. "Prestiż" kosztuje więcej niż miejsce w kabinie i funkcjonalność.

hahaha.gif

> Czyli de facto zawsze bylo obie

> e tam ty sie nie znasz, ja tez nie. To jest ULEPSZONA, NAJLEPSZA, i jakze nowoczesna wersja -

> slepcu jeden - nie widzisz ze tam Series II napisane - a tak przynajmniej twierdzi GM

Twierdzi, twierdzi. A naprawdę to w Captivie 7 coś przynajmniej w środku pozmieniali.

Captiva-ni.jpg

Ta Captiva 5/Antara za to bez zmian w stosunku do Series I.

> I szczerze mowie - to mnie zdziwilo. Wiesz badac ciemnym ludkiem ktory rozbija sie w HiLux, Mazda

> BT-50, Land Cruiser - w koncu doznalem zaszczytu takim wyrafinowanym EU pojazdem.

Nikt tu nie twierdzi że diesel nie ma wad. Ale da się z nimi żyć. wink.gif

> Znow sie naraze - - IMVHO to jest cichsze niz BMW Diesel

> [..].

Ja też tak uważam ale bałem się tutaj o tym pisać. Bo jakby przeczytali że diesel w Lacetti pracuje kulturalniej niż w BMW to bym dostał permanentnego bana ze skierowaniem na badania psychiatryczne. Wystarczająco się narażam twierdząc że jeździ lepiej niż TDI od VW.

> Fakt - tego zapomnialem dopisac - to wystepuje tylko w pozycji P[..]

Czyli stary problem GM. W Epice sobie z tym poradzili. Masz okazję pojechać Captivą 7? Ciekawe jak tam jest.

> [...]Juz sie dowiedzialem ze nie umiem. Fakt, faktem Swift uciekl - mozliwe ze to automat. Az taki

> stary nie jestem

Pojeździj tydzień. Może się jakoś zgracie, Ty się przyzwyczaisz i okaże się, że da się z tym autem jakoś dogadywać.

> taczki predkosci.

zlosnik.gif

> Oczywiscie,

> Nie mam sie do czego przyczepic, radio zaglusza klepkot wiec mi nie przeszkadza

Stawiam tezę, że w trasie tego silnika nie słychać wcale. Szumy toczenia są głośniejsze przy każdej prędkości powyżej 80km/h.

> I widzisz bez bicia sie przyznaje ze tego nigdy nie wzialem pod uwage

> Z 4 aut jakie dzis widzialem nallepsze spalanie to 10.3l . Pokonujac dzis ta samo trase V6, o wiele

> cieszym i zapakowanym to wyszlo 11.7l benzyny 91. Warunki mniej wiecej takie same - ta sama

> trasa co wczoraj, ten sam czas ok 1pm, jedyna roznica ze mniej padalo

W EU benzyny V6 (o ile są dostępne) palą w SUVach po 20l.

> I znow tego nie wzialem pod uwage. Ale jesli kocham V8 to moge to kochac, tak jak moge zrozumiec ze

> ktos uwielbia Diesel, Ot kazdy jest inny.[..]

Ja lubię diesle bo jako alternatywę mam dwulitrowe niedoładowane benzynówki. Gdybym miał do wyboru V6 lub V8 to bym na diesla oczywiście nie spojrzał.

> smutny ten swiat - w uscisku krzywego banana EU

> I maly i miejski - u mnie

U Was tam wszystko stoi na głowie. hehe.gifwink.gif

Napisano

> Ja też tak uważam ale bałem się tutaj o tym pisać. Bo jakby przeczytali że diesel w Lacetti pracuje

> kulturalniej niż w BMW to bym dostał permanentnego bana ze skierowaniem na badania

Nie przesadzaj. Z czego jak z czego, ale z kultury pracy diesle BMW nie słynęły. Jestem sobie w stanie wyobrazić kulturalniejsze.

Napisano
  • Autor

> Godną uwagi zaletę silnik wysokoprężny ma tylko jedną - właśnie spalanie. [...]

I chyba tak by mozna to podsumowac, ale ja widze inne zalety - jak np ta nieszczesna przyczepkazlosnik.gif

Napisano

> IMO dalej be rewelacji... (...) A co do kompaktów to np Octavia TSI będzie szybsza, dużo tego

> jeździ

W gamie Octavii szybsze będą trzy najdroższe silniki:

1,4 TSI, 1,8TSI i 2,0TDI

Cztery pozostałe zostaną z tyłu:

1,6MPI, 1,2TSI, 1,6TDI i 2,0TDI 110KM.

Akurat najwięcej się sprzedaje tych słabszych.

Napisano

> Citroen tez nie daje tego wskaznika w np. C4 Picasso (diesel), a w C3 Picasso (benzyna) jest tylko

> niebieska lampka ostrzegajaca, ze silnik jest jeszcze zimny.

ja wiem, ale w Australii jest trochę inaczej. IMO brak tego wskaźnika wyklucza eksploatację tego auta w wielu rejonach tego kontynentu zlosnik.gif

Napisano

> Nie przesadzaj. Z czego jak z czego, ale z kultury pracy diesle BMW nie słynęły. Jestem sobie w

> stanie wyobrazić kulturalniejsze.

Bo Ty jeździsz BMW i starasz się być obiektywny. Ale wielu jest tutaj takich, co nie jeżdżą tymi autami, a jedynie je wielbią.

wink.gif

Napisano

> ale czemu chcesz porównywać do starych aut? Zresztą zobacz ile jeździ E36. E46, audi A3/A4 pasków f

> 2.0tdi a (prawie) każde z tych aut będzie szybsze. Jakby z tych 10% kolega zrobił 30% to może

> bym sie zgodził

moja staroć też jest znacznie szybsza 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Stawiam tezę, że w trasie tego silnika nie słychać wcale. Szumy toczenia są głośniejsze przy każdej prędkości powyżej 80km/h.

Masz rację, ale to co przeszkadza to buczenie, drgania i rezonanse. Na dłuższą metę uciążliwe. Jakoś to jeszcze jest do zaakceptowania przy dobrze wyciszonym aucie i automacie (najwięcej przenosi się do kabiny przez skrzynię)

Napisano

> W gamie Octavii szybsze będą trzy najdroższe silniki:

> 1,4 TSI, 1,8TSI i 2,0TDI

> Cztery pozostałe zostaną z tyłu:

> 1,6MPI, 1,2TSI, 1,6TDI i 2,0TDI 110KM.

> Akurat najwięcej się sprzedaje tych słabszych.

ok.gif

nawet 1.4 TSI ma powyżej 9.6s grinser006.gif

Napisano

> ja wiem, ale w Australii jest trochę inaczej. IMO brak tego wskaźnika wyklucza eksploatację tego

> auta w wielu rejonach tego kontynentu

Z tego co pamiętam jeśli będzie coś nie tak to komputer Cię o tym powiadomi. Więc nie ma problemu.

Napisano

> nawet 1.4 TSI ma powyżej 9.6s

no tak, zapomniałem że dzisiejsze kompakty ważą po 1,5t spineyes.gif

no dobra, ale pierwszy lepszy Golf II GTI na wsi i jesteś z tyłu biglaugh.gifhehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> ja wiem, ale w Australii jest trochę inaczej. IMO brak tego wskaźnika wyklucza eksploatację tego

> auta w wielu rejonach tego kontynentu

Lampka przegrzania jest w obu, przy jakim stopniu przegrzania zapala sie nie wiem, ale sadze, ze wspolczesny turbodiesel raczej nie bedzie mial problemow z przegrzaniem, nawet w Australii.

Napisano

> Z tego co pamiętam jeśli będzie coś nie tak to komputer Cię o tym powiadomi. Więc nie ma problemu.

I to znacznie skuteczniej niż wskazówka. Duży czerwony znak plus gong. Zwykle też zanim powiadomi zdąży zareagować (obniżyć moc itd). Człowiek nie jest w stanie tak szybko zareagować jak komputer choćby nawet nie patrzył na drogę, tylko wyłącznie na wskaźnik.

Napisano

> moja staroć też jest znacznie szybsza

oj tam, nie o taką licytację mi chodziło - po prostu nie zgodzę się z 10% zlosnik.gif Moja Łada też jest szybsza, i co grinser006.gif

Napisano

> oj tam, nie o taką licytację mi chodziło - po prostu nie zgodzę się z 10% Moja Łada też jest

> szybsza, i co

wlasnie probuje Ci pomoc udowodnic ze jest wiecej niż 10%

Napisano
  • Autor

[...]

> ale powiedz jak to możliwe...

> - benzyna w Twoich warunkach pali mniej niż w EU,

> - diesel pali więcej

> Jak to możliwe ???

Ja tego nie wymyslilem, podejrzewaz ze urabinstyka i jak sa drogi zaplanowane. Przejechanie z jednego miejsca Sydney do drugiego to powiedzmy 70km, cos co w moich warunkach jest jazda miejska. Za nic nie bedzie sie to mialo do EU miast bo miasta sa/byly inaczej zaplanowanehmm.gif.

Dzis dwa auta, Kluger V6 3.5l 200kW i Captiva 5 jadace jeden za drugim z tego samego mijesca w drugie. Z Captiva dostalem 10.8l Diesel, Kluger dostal 11.7l - oba dane z komputerow pokladowych. old.gif

warringah-freeway-north-sydney.jpg

western-distributor-sydney.jpg

western-distributor-sydney.jpg

67.JPG

Napisano

> wlasnie probuje Ci pomoc udowodnic ze jest wiecej niż 10%

Nieprawda. W praktyce, na drogach jest mniej niż 10% aut z 10s do setki lub szybszych.

Napisano

> no tak, zapomniałem że dzisiejsze kompakty ważą po 1,5t

> no dobra, ale pierwszy lepszy Golf II GTI na wsi i jesteś z tyłu

Zaczynasz prowadzic retoryke na poziomie kolegi od BMW grinser006.gif

Moja racja jest najmojsza hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Może przeoczyłem, ale czy tam nie było przypadkiem 4 biegowego automatu? [...]

6 biegowyidea.gif.

2011 Holden Captiva 5 CG (Mar)

4 door small SUV

8.5L / 100km

6 speed, Sports Automatic

4 cylinder, 2.2 litre engine

Napisano

> Zaczynasz prowadzic retoryke na poziomie kolegi od BMW

> Moja racja jest najmojsza

ale ja tylko powiedziałem że 10% to bzdura zlosnik.gif

Napisano

> Nieprawda. W praktyce, na drogach jest mniej niż 10% aut z 10s do setki lub szybszych.

są jakies statystyki czy będziemy się licytować? Oczywiście 10% auto osobowych - bez tirów, furgonów itp.

Napisano
  • Autor

> Strasznie wysokie spalanie, przy tej pojemnosci i masie to musial dlugo stac w korkach, bardzo

> dlugo.

Z 200 km jakies 10-15 kmidea.gif

Ewentualnie cos bylo mocno zepsute.

obaiwam sie ze niezlosnik.gif. Jak narazie 10.5l to z 5 sztuk najlepszy wynik - osobiscie sprawdzone moimi oczkamizlosnik.gif

Reszty komentowac nie ma co, obiektywnosc lezy i

> kwiczy

Alez to nie mialo byc obiektywnefoch.gif. W imie V8hahaha.gif...

Napisano

> ale ja tylko powiedziałem że 10% to bzdura

Kłócicie się jak dziewczyny. Te 90% wziałem sobie z sufitu. Ale co za różnica czy 10, 15 czy 20%? Taka Captiva jest szybsza od przytłaczającej większości aut jakie mozesz spotkać w Polsce na drodze.

Więc w naszych warunkach jest autem SZYBKIM. O to tylko mi chodziło.

Napisano
  • Autor

> Po zdjęciach wnoszę, że Australijska Captiva to Europejski Opel Antara.[...]

Zgadza sie Captiva 5, Captiva 7 jest EU Chevy Captiva.

Napisano

> Z 200 km jakies 10-15 km

> Ewentualnie cos bylo mocno zepsute.

> obaiwam sie ze nie. Jak narazie 10.5l to z 5 sztuk najlepszy wynik - osobiscie sprawdzone moimi

> oczkami

To jest cos nie tak, to naprawde jest bardzo wysokie spalanie. Czy aby na pewno skasowales licznik ? Takie spalanie oczywiscie mozna uzyskac, ale wymaga dosyc mocnego meczenia silnika, dlugiej jazdy na niegogrzanym (co raczej Ci nie grozi) lub po prostu meczenia obrotami - ile mniej wiece rpm masz przy stabilnej predkosci ok. 60 mph ?

> Alez to nie mialo byc obiektywne. W imie V8...

Apage satanas ! zlosnik.gif

Napisano

> są jakies statystyki czy będziemy się licytować? Oczywiście 10% auto osobowych - bez tirów,

> furgonów itp.

Przejdź się wzdłuż dowolnego publicznego parkingu w średniej wielkości mieście.

Napisano

> Zgadza sie Captiva 5, Captiva 7 jest EU Chevy Captiva.

Ja mam taką w wersji 7 miejscowej i ze starszym dieslem 2,0 150KM. Demon przyspieszania i prędkości to może nie jest ale nie odbiega od większości aut na drogach UE. Za to odwdzięcza się stosunkowo małym spalaniem jak na samochód o masie własnej 1850kg największy wynik jaki zanotowałem to w mieście 10,5 l/100km.

Napisano

> Więc w naszych warunkach jest autem SZYBKIM. O to tylko mi chodziło.

wszystko zależy od definicji auta szybkiego - dla jednego szybkie będzie SC 1.1 którym da się wryć w byle dziurę w korku a dla drugiego S600 którym można bez stresu i zmęczenia trzymać 200 na autostradzie. IMO taki SUV z definicji nie jest "szybki" zlosnik.gif

Napisano

> wszystko zależy od definicji auta szybkiego - dla jednego szybkie będzie SC 1.1 którym da się wryć

> w byle dziurę w korku a dla drugiego S600 którym można bez stresu i zmęczenia trzymać 200 na

> autostradzie. IMO taki SUV z definicji nie jest "szybki"

W koło Macieju: Szybkie to takie, co jest szybsze od większości innych. Captiva spełnia to kryterium. Bardzo szybkie to takie, że szansa na spotkanie godnego rywala na ulicy jest minimalna.

Napisano

> W koło Macieju: Szybkie to takie, co jest szybsze od większości innych. Captiva spełnia to

> kryterium. Bardzo szybkie to takie, że szansa na spotkanie godnego rywala na ulicy jest

> minimalna.

Zasadniczo to by sie juz przydala klodka i bany, za kolejne watki o wyzszoscui SBN nad Wielkanoca hehe.gif

Napisano
  • Autor

> OZI

> Ty się przesiadasz z V6 albo V8 benzyna do diesla. Ten diesel miał 4 cylindry czy 6?

z V6 do 4 cylindrow Rudolph-akara.gif

> W każdym aucie dodatkowo masz skrzynię automatyczną, [...] to Ci to wisi, bo skrzynia i tak redukuje w moment.

Wisi nie wisihmm.gif - lubie "Sport mode"wink.gif. Zapominasz tez ze mam 4 cylidrowe auto w domu, owszem przejade sie tym moze 100 km na tydzien jak jestem w domu ale jednak.

Znow - zanim z powrotem uciekne do mojej jamkiskromny.gifsleeping_2.gif to powiem - i wiem, wiem, nie znam realiow i w ogole ja tom ciemny jestskromny.gif ale moje BMW 1 Series pali wiecej z 4 cylindrow niz 2 tonowy SUV z 3.5l V6001.gif.

Owszem mulher.gif jezdzi, ale to nie zmienia liczb i faktowold.gif.

Teraz czekam na info zebym sie zastanowil jakie glupoty piszepalacz.gif

> W Polsce królują benzynowe 4 cylindry, bez turbo. I skrzynia ręczna

Ale dzieki EUold.gifprzepisom na krzywosc bananalizak.gif to sie zmieni z czasem.hmm.gif Bedzie nastepny "szal TDI" - male tyrbo na benzynie - bo znow system podatkowy jest taki a nie inny.

Niech sie koledzy z UK wypowiedzahmm.gif - ale w zasadzie w EU - im wiekszy silnik tym wieksza kara za posiadanieadmin.gif.

Nie ma zanczenia ze silnik prostszy tanszy, kazdego EU urzedasa tylko obchodzi ile g Co2 na 100 km to wypluwa - a ja mam to generalnie w dklnie.gife lizak.gif...

Interesuje mnie ilosc kW i komfot jazdy a nie czy moj samoachod spala 200 g Co2 czy 500 kgzlosnik.gifpalacz.gif[...]

> Taki benzyniak (uwierz mi na słowo) rozpędza się jak kibel jak mu nie zredukujesz biegu. Diesel bez

> redukcji ciągnie ładnie, może po krótkiej chwili zawahania bo turbo się budzi.

Tak jak mowisz ja sie przesiadam z wiekszej mocy na mniejsza, EU odwrotnie - beznyna bez turbo, do Diesel ktory ma zawyczaj wiaeksza moc. Nic dziwnego ze ludzie maja odczucia ze do Sputnika wsiedlizlosnik.gif i zaraz na ksiezyc - niczym Baba Jaga odleca001.gif

> Chyba nikt o zdrowych zmysłach by się nie przesiadł z V8 na małego diesla

I tak i nie.

Ppatrz na ten zielony znaczekhmm.gif

Holden_LPG_Omega_stack.jpg

Wszystko to sa marketingowe slogany ale ludzie - niektorzy to chwytaja. Jak mowie nastepuje zmiana generacji i nikt o zdrowych zmyslach w moim wieku czyli pokolenie lat 70tych, i wczesniejsze nie - ale pokolenie lat 90 nie zna ery swiwtnosci duzych silnikow i jest wstanie zaakceptowac zmianehmm.gif.

Do tego dochodzi koszt - jakby nie bylo nasz koszt zycia jest jednym znajwiekszych na swiecie, wydatek na benzyne przy tym to nie wiele - ale dla wielu ludzi jak i wszedzie gdzie indziej na swiecie to ma znaczenie. Skoro mam V8, to moze kupie V6, Teraz askro mam V6, to moze 4 cylindry mi wystracczahmm.gif ...

> Ale z wolnossącej małej benzyny na turbodiesla przesiada się wielu z ochotą

> To spalanie wyszło Ci jakieś mega dziwne.

To spalanie to REGULA dla 5 autidea.gif, Nikt, a to nikt nie ma wyniku ponizej 10lhmm.gif. Nie pisze tego dla propagandy ... tylko fakt. Jutro sprzet wchodzi do Craptiv, podejrzewaz ze spalanie wzrosnie o 10-20% - ale tego juz nie sprawdze.

A co do propagandy -t o widzisz marketing moze nawet V8 zrobic ekologicznymwink.gifzlosnik.gif

holden_afm_emblem.jpg

Napisano

> Zasadniczo to by sie juz przydala klodka i bany, za kolejne watki o wyzszoscui SBN nad Wielkanoca

W sumie wątek nie jest zły, bo daje nam obraz naszych aut z perspektywy kogoś wychowanego w innych motoryzacyjnych realiach. Byle był merytoryczny.

busted.gif

Napisano

> Bzdury opowiadasz - gremium AK twierdzi, że diesle kręcą się doskonale powyżej 5 krpm

Jak się "rozbiegną" to tak grinser006.gif

Napisano

> W sumie wątek nie jest zły, bo daje nam obraz naszych aut z perspektywy kogoś wychowanego w innych

> motoryzacyjnych realiach. Byle był merytoryczny.

On byl ciekawy przez pierwsze pare stron grinser006.gif

A pozniej zaczelo sie jak zwykle na AK ok.gif

Napisano
  • Autor

[...]pozwolę sobie tylko dodać, że jakiś czas temu miałem okazję porównać,

> jeżdżąc po mieście, dwie Captivy: 2.2 t-dizel i 3.0 benzyna.

Widzisz, powiedzmy ze moja "probka" jest ciut wieksza - 5 aut. hmm.gif. Zadna, a to zadna nie zmiesciala sie w 10l Diesel na 100kmhmm.gif.

Nie mam zamiaru udowadniac ze Diesel jest be. Sam stwierdziles ze realia sa inne i jak wspomnialem wczesniej, ja to w pelni akceptuje.

Probuje tylko pokazac ze mozna miec inne zdanie, bo co dobre dla EU nie koniecznie sprawdza sie w innych warunkach. I masz prawo sie ze mnie smiac ze "moj" VeeCostam spala mniej niz Diesel, a ja tylko pokazalem ze ten zachwyt Diesel nie zawsze sie sprawdza.hmm.gif.

Gdzies tu sa ikonka_photo2.gif - urbanistyka miast jest inna - hmm.gif, wiec Diesel nie ma IMVHO u mnie sensu - co nie znaczy ze nie ma szansy istnieniahmm.gif

> 3-litrową benzyną jeździło mi się przyjemniej (ogólnie wolę porządne benzyniaki od t-dyszli), a

> średnie spalanie z miasta wyszło mi następujące:

> 2.2 dizel - 9,5 litra

> 3.0 benzyna - trochę ponad 16 litrów.

Widzisz Yarek, ja tego nie neguje - jesli bym mial tylko takie wyniki to bym tez wychwalal Dieseltrophy.gif. Problem jest taki ze nie mam[...] i nikt na 5 aut nie ma. 001.gif

Napisano

W którymś momencie dojdziesz do tego gdzie jest błąd. Twoje wyniki spalania są totalnie niewiarygodne. Nie chcę mówić, że kłamiesz.

Nie wiem czy masz świadomość, że emisja CO2 to dokładnie to samo co spalanie. Pomiar spalania katalogowego wręcz odbywa się tak, że wyłapuje się spaliny do worka i na podstawie ilości Co2 oblicza się zużyte paliwo.

Napisano

> W którymś momencie dojdziesz do tego gdzie jest błąd. Twoje wyniki spalania są totalnie

> niewiarygodne.

W Australii jest raczej ciepło + but. A jak jes bardzo ciepło, to auta więcej palą,

proste.

Napisano

> W Australii jest raczej ciepło + but. A jak jes bardzo ciepło, to auta więcej palą,

> proste.

No ale benzyna też się powinna tak zachowywać. A jemu pali NoPb mniej niż w EU.

Napisano

> W Australii jest raczej ciepło + but. A jak jes bardzo ciepło, to auta więcej palą,

> proste.

Tylko nie wiem czy zauważyłeś, ale w australii V8 palą zdecydowanie mniej niż w EU.

Napisano

> No ale benzyna też się powinna tak zachowywać. A jemu pali NoPb mniej niż w EU.

No żeby jeszcze tak było, ale jemu R4 benzyna pali więcej niż w EU, a V8 mniej.

Napisano

> No żeby jeszcze tak było, ale jemu R4 benzyna pali więcej niż w EU, a V8 mniej.

No to akurat może miec sens - jeżeli mamy do czynienia z jazdą miejską, to V8 w korkach spali zdecydowanie więcej, niż na trasie. R4 odwrotnie - w korkach spali mniej z racji pojemności, ale na trasie już niekoniecznie (zwłaszcza z klimą i w ciężkim aucie). Może się to niektórym wydawać dziwne, ale faktem jest, że na trasie większy silnik spala mniej, 1.8 jest bardziej oszczędny niż 1.4, a V8 będzie palił niewiele więcej od 2.0. Mówimy oczywiście o typowej trasie gdzie nie jedziemy 200 (w Australii zresztą się nie da), ale w okolicach 80-120.

Napisano

> No żeby jeszcze tak było, ale jemu R4 benzyna pali więcej niż w EU, a V8 mniej.

Może to jest kwestia tego że w EU V8 jest zbyt mało żeby podać sensowne, uśrednione wyniki spalania. Bo z tego co czytam to jest na zasadzie - ktoś tam jeździł i mu tyle palił. Może OZI umie jeździć V8 a nie umie R4.

Napisano

> Może to jest kwestia tego że w EU V8 jest zbyt mało żeby podać sensowne, uśrednione wyniki

> spalania. Bo z tego co czytam to jest na zasadzie - ktoś tam jeździł i mu tyle palił. Może OZI

> umie jeździć V8 a nie umie R4.

Jazda jest nieporównywalna. Odpal V8 w Krakowie zimą, przejedź z Prokocimia na Prądnik (w dzień, najlepiej w piątek) i zobacz piękne dwucyfrowe spalanie z 2 (albo i 3) z przodu grinser006.gif W Australii nie ma takich warunków. Pojedź na trasę typu Kraków-Bielsko, gdzie 80% trasy to wioski z ograniczeniem do 50 - takich "tras" też nie ma w Australii. No i potem pojedź do Wrocławia i z powrotem z prędkością 170-180 - w Australii długo tak nie pojeździsz autostradą ze względu na busted.gif. A tak wyglądają moje typowe trasy. Spalanie samochodów w UE ma się NIJAK do spalania identycznych samochodów w Australii, to jest po prostu nieporównywalne z racji zupełnie różnych warunków.

Napisano

> W którymś momencie dojdziesz do tego gdzie jest błąd. Twoje wyniki spalania są totalnie

> niewiarygodne. Nie chcę mówić, że kłamiesz.

> Nie wiem czy masz świadomość, że emisja CO2 to dokładnie to samo co spalanie. Pomiar spalania

> katalogowego wręcz odbywa się tak, że wyłapuje się spaliny do worka i na podstawie ilości Co2

> oblicza się zużyte paliwo.

Nie bierzemy pod uwagę, że na australijski rynek te silniki diesla mogą mieć z jakichś powodów inne oprogramowanie. I dlatego więcej palić.

Oczywiście to tylko hipoteza. hmm.gif

Napisano

> I to znacznie skuteczniej niż wskazówka. Duży czerwony znak plus gong. Zwykle też zanim powiadomi

> zdąży zareagować (obniżyć moc itd). Człowiek nie jest w stanie tak szybko zareagować jak

> komputer choćby nawet nie patrzył na drogę, tylko wyłącznie na wskaźnik.

przepraszam koledzy ale chyba sobie robicie jaja - dzięki wskazówce możliwe jest znacznie wcześniej WYKRYCIE że coś jest nie tak - na kilka miesiecy wcześniej niż nastąpi awaria - np sposób nagrzewania się auta, reakcja na cieższe warunki jazdy (stanie w korku). Dzięki wskazówce można UNIKNĄĆ sytuacji awaryjnej odpowiednio wcześniej reagując na zachowanie silnika. Dzięki temu można być bardziej pewnym że wyjazd na pustynię na zadupiu nie skończy się sygnałem "gong" hehe.gifzlosnik.gif Na pustyni nie ma ASO zlosnik.gif

Swoją drogą ciekawe jakim cudem dowiedzieć się bez wskazówki o niepoprawnej pracy termostatu np w zimie (auto niedogrzane) hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Widzisz Yarek, ja tego nie neguje - jesli bym mial tylko takie wyniki to bym tez wychwalal Diesel.

> Problem jest taki ze nie mam[...] i nikt na 5 aut nie ma.

OZI, ja np. nie lubię diesli, nie mam, nie chcę mieć i przy mojej eksploatacji byłyby nieopłacalne, ale jedno muszę przyznać: diesle jednak są oszczędniejsze. Dużo bardziej wiarygodne są dla mnie dane o spalaniu Yarka, niż Twoje. Wydaje mi się, że jest to kwestia dwóch rzeczy:

- trybu jazdy i miast u Ciebie i w EU. Z tego co pokazujesz, u Ciebie miasto to jak u nas trasa. W warunkach większego miasta w Pl, gdzie się więcej stoi niż jedzie, gdzie się robi średnio odcinki po kilkanaście km, bo więcej te miasta po prostu nie mają, spalanie diesla będzie na pewno zauważalnie niższe

- i druga sprawa: kierowca. Jeżeli Ty czy Twoi kumple wsiedliście do diesla jeżdżąc wcześniej tylko benzyniakami, to wybacz, ale na pewno nie bardzo umiecie tym jeździć, a jeżdżąc dieslem jednak trzeba trochę zmienić nawyki. I spalanie na pewno spadnie.

Napisano

> przepraszam koledzy ale chyba sobie robicie jaja - dzięki wskazówce możliwe jest znacznie wcześniej

> WYKRYCIE że coś jest nie tak - na kilka miesiecy wcześniej niż nastąpi awaria - np sposób

> nagrzewania się auta, reakcja na cieższe warunki jazdy (stanie w korku). Dzięki wskazówce

> można UNIKNĄĆ sytuacji awaryjnej odpowiednio wcześniej reagując na zachowanie silnika.

Otóż to. Kiedyś mnie tutaj zmieszali z błotem, gdy stwierdziłem, że w życiu nie kupię auta bez wskaźnika temperatury. Nie wyobrażam sobie, to BARDZO ważny wskaźnik i MUSI być w aucie. Na szczęście są jeszcze produkowane samochody, gdzie ten wskaźnik jest ok.gif

> Swoją drogą ciekawe jakim cudem dowiedzieć się bez wskazówki o niepoprawnej pracy termostatu np w

> zimie (auto niedogrzane)

Nijak się nie dowiesz. Ewentualnie zauważysz po masełku pod korkiem i zwiększonym zużyciu paliwa (ale 90% tego nie zauważy). Silnik zużywa się szybciej - producent zarabia smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.