Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Ozi vs Diesel - czyli Holden CRAPtiva 5

Featured Replies

Napisano

> [...].. Nie wierzę

> Ok - "widzialem" dzis tylko 3 auta. Przepieg pomiedzy 300-400 km wszystkie

> Wynik najlepszy - ponizej: z 3 aut ponizej.

generalnie kosmos 11 litrow ?! ta skrzynia , automat i 4 biegi (?!?!) zabija to auto. w EU do mniejszych pojemnosci i mocy pakuja juz MT 6 biegowe.

Napisano

> no przyznaje sie bez bicia, jak silnik zimny to u mnie tez kierownica ma delikatne wibracje, jak

> silnik ma temp optymalna problem jest minimalizowany ale dalej wystepuje. wystarczy odrobine

> dodac gazu i wszystko jak reka odjal - wg mnie za niskie obroty jalowe przez to tak telepie.

To nie jest kwestia obrotów tylko czegoś innego - nie wiem czego, może zawieszenia silnika. Już o tym pisałem - w Lacetti też zjawisko występuje. W Epice z tym samym silnikiem nie ma tego problemu. Silnik na biegu jałowym pracuje ciszej i bez wibracji. A obroty biegu jałowego w obu autach to 850-900 rpm.

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> generalnie kosmos 11 litrow ?!

generalnie 9-10l - oni tez nic lepszego nie osiagajapalacz.gif

Po pierwszym service 3 k km w jego opini ustabilizuje sie na poziomie ok 9.5l -10l palacz.gif.

ta skrzynia , automat i 4 biegi (?!?!) zabija to auto. w EU do

> mniejszych pojemnosci i mocy pakuja juz MT 6 biegowe.

ten AUTOMAT NIE jest 4 biegowy tylko 6 - 001.gif

Napisano

W sumie takie spalanie może brać się z kombinacji czynników:

- gorąco

- klima

- wielkie i ciężkie auto

Jakby tak mieć porównywać, to weź kompakta w klasie C lub autko rodzinne

w klasie D i możemy dyskutować. 95% Polaków ma takie właśnie auta, dodatkowo

jeszcze segment A i B, gdzie spalanie już naprawdę jest niewielkie.

Napisano

Nie wierze jakim tym samochodem jezdziles, takie rzeczy w dieselu to chyba z przed 10 lat. W nowowczesnym wyzej wymienione zjawiska nie wystepuja.

Napisano
  • Autor

> W sumie takie spalanie może brać się z kombinacji czynników:

> - gorąco

Przeciez sam napisales na HP ze lato zimnezlosnik.gifwink.gif

> - klima

Non stoplizak.gif

> - wielkie i ciężkie auto

Napewno waskie - hmm.gif, i zgoda jak na EU warunki moze nie maleidea.gif

> Jakby tak mieć porównywać, to weź kompakta w klasie C lub autko rodzinne

> w klasie D i możemy dyskutować. 95% Polaków ma takie właśnie auta,

D to tylko EU marki znajdziesz z Diesel, C - masowka nie ma Diesel w ogole np Toyota, inni w cennikach ale brak zainteresowaniahmm.gif - Holden ma Diesel w Cruze - i jacys pojedynczy samobojcy sie zdarzajalizak.gif

dodatkowo

> jeszcze segment A i B, gdzie spalanie już naprawdę jest niewielkie.

To jeszcze nie doszlo - i raczej nie dojdziehmm.gif - jak mowie ekonomicznie u mnie to nie ma sensuidea.gif

Napisano

> Nie wierze jakim tym samochodem jezdziles, takie rzeczy w dieselu to chyba z przed 10 lat. W

> nowowczesnym wyzej wymienione zjawiska nie wystepuja.

Accord był cichy i kulturalny. BMW było kulturalne ale głośne, szczególnie rano. Fiat jaki jest każdy wie. Nie jeździłem np żadnym koreańskim dieslem. Dobrze wspominam 1,5dci w megane - był słaby, ale poza tym było ok.

Napisano

> To nie jest kwestia obrotów tylko czegoś innego

Czasem jednak też i obrotów ok.gif - dla przykładu Fiat Stilo miał taką upierdliwą przypadłość, że wibracje na kierownicy były odczuwalne w zimie, w lecie nie. Skąd różnica? Ano stąd, że w zimie nie działała sprężarka klimatyzacji - w lecie, gdy napędzana była sprężarka, obroty biegu jałowego były po prostu o jakieś 50-70 rpm wyższe i to już wystarczyło, żeby uspokoic sytuację. biglaugh.gif

Napisano

> Czasem jednak też i obrotów - dla przykładu Fiat Stilo miał taką upierdliwą przypadłość, że

> wibracje na kierownicy były odczuwalne w zimie, w lecie nie. Skąd różnica? Ano stąd, że w

> zimie nie działała sprężarka klimatyzacji - w lecie, gdy napędzana była sprężarka, obroty

> biegu jałowego były po prostu o jakieś 50-70 rpm wyższe i to już wystarczyło, żeby uspokoic

> sytuację.

To też, ale mi chodziło o to, że da się w tym samym silniku przy tych samych obrotach wyeliminować zjawisko - na przykładzie Chevroletów właśnie.

Napisano

> Accord był cichy i kulturalny. BMW było kulturalne ale głośne, szczególnie rano. Fiat jaki jest

> każdy wie. Nie jeździłem np żadnym koreańskim dieslem. Dobrze wspominam 1,5dci w megane - był

> słaby, ale poza tym było ok.

Przejedz sie cruzem 2.0 163KM lub np Astra 2.0 bardzo przyjemne silniki. Co nie zmienia faltu, ze 1.7 w Astrze to dramat.

Napisano

> Czasem jednak też i obrotów - dla przykładu Fiat Stilo miał taką upierdliwą przypadłość, że

> wibracje na kierownicy były odczuwalne w zimie, w lecie nie. Skąd różnica? Ano stąd, że w

> zimie nie działała sprężarka klimatyzacji - w lecie, gdy napędzana była sprężarka, obroty

> biegu jałowego były po prostu o jakieś 50-70 rpm wyższe i to już wystarczyło, żeby uspokoic

> sytuację.

Byzydura. U mnie się trzęsie czy jest klima w lecie, czy jej nie ma.

Sytuację poprawi program, który podniesie mi te obroty do 1 tys obr/min.

Wtedy faktycznie wszystko przestaje drżeć. Nie jest to proste, ale butem też

można sobie potestować kiedy jest najlepiej ok.gif

Napisano

> Byzydura.

Bynajmniej - ja miałem dośwadczenia ze sprawnym egzemplarzem, Ty masz niesprawny.

> U mnie się trzęsie czy jest klima w lecie, czy jej nie ma.

Więc napraw w końcu ten samochód, zamiast wciąż jęczeć. zlosnik.gif Mój był sprawny, bo był regularnie naprawiany grinser006.gif (pominę tu informację ile kosztowało konsekwentne utrzymywanie go w takim stanie grinser006.gif) - i jakoś latem nic nie wibrowało. W zimie lekkie drgania kierownicy dało się wyczuć ręką, ale też jakiejś wielkiej tragedii z tym nie było.

Napisano

Fajny opis, fajny subiektywny test.

Oczywiście porównanie warunków PL (lub w ogóle w UE) do AUS ma się nijak.

To tak jakby porównywać Nergala do Wiśniewskiego zlosnik.gif

Napisałeś że mały miejski diesel.

Tutaj małe miejskie samochody to przykładowo Punto, a mały miejski diesel to 1.3 JTD Fiata czy inne 1.4 czy nawet niech będzie 1.6.

Do tego przesiadasz się z V8 do R4 i oczekujesz że Cię to oczaruje? zlosnik.gif

Zresztą w UE jest zapewne diametralnie inna polityka fiskalna. Dla Ciebie spalanie rzędu 12-15 po mieście będzie problemem marginalnym - tutaj marginalne to nie jest. Dla tego V8 nie jest motorem zbyt popularnym na naszych drogach.

Swoją drogą, dobrze że testu diesla nie robiłeś na Fabii 1.4 TDI zlosnik.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Bynajmniej - ja miałem dośwadczenia ze sprawnym egzemplarzem, Ty masz niesprawny.

Nadal byzydura. Na spocie sprawdzałem z klekotami tomtoma i some1.

Mają identycznie i nie mają nic niesprawnego. Natomaist jak pisałem wyżej,

w NB kierownica nie drży w ogóle...

Napisano

> Mój był sprawny, bo był regularnie naprawiany

Zgodnie z instrukcją na znaczku:

Fix It Again Tony hehe.gifhehe.gif

Napisano

> Zgodnie z instrukcją na znaczku:

> Fix It Again Tony

Ogólnie w Fiacie jak jest już coś co zasługuje na miano TTTM, to nie da się tego

naprawić, a w szczególności sprawić, by nie drżała kierownica w JTD/Multijet,

w Stilo 5d/3d/MW

Napisano

> Nadal byzydura. Na spocie sprawdzałem z klekotami tomtoma i some1.

> Mają identycznie i nie mają nic niesprawnego.

No to wiemy, że na AK są trzy egzemplarze z wyeksploatowanym zawieszeniem silnika zlosnik.gif - o co z reszta nietrudno, bo w Stilo poduszki dość szybko się degratują. no.gif Ale jesli cos jest zużyte i działa inaczej niż jak było nowe, to jest to USTERKA. W sprawnym takiego problemu po prostu nie ma - właśnie dlatego, że jest SPRAWNY. tongue.gif

Napisano

> No to wiemy, że na AK są trzy egzemplarze z wyeksploatowanym zawieszeniem silnika - o co z reszta

> nietrudno, bo w Stilo poduszki dość szybko się degratują. Ale jesli cos jest zużyte i działa

> inaczej niż jak było nowe, to jest to USTERKA. W sprawnym takiego problemu po prostu nie ma -

> właśnie dlatego, że jest SPRAWNY.

A co powiesz, że jak był nowy to było identycznie? grinser006.gif

Napisano

> Zgodnie z instrukcją na znaczku:

> Fix It Again Tony

Nawet chyba bardziej zlosnik.gifok.gif - po wcześniejszych doświadczeniach z innymi Fiatami myślałem, że nic mnie nie zdziwi - ale jednak. rotfl.gif

Napisano

> A co powiesz, że jak był nowy to było identycznie?

Proste - już był zepsuty hehe.gif Fabrycznie.

W końcu nie bez powodu jest w ogonach statystyk bezawaryjności.

Napisano

> A co powiesz, że jak był nowy to było identycznie?

Powiedzialbym, że naginasz rzeczywistość do swoich teorii. grinser006.gif U mnie problemy z wibracjami były znakiem, że czas wymienić poduszki - po wymianie problemu na jakiś czas nie było, jak wrócił, to znów była wymiana, itd. Wymieniałes w ogóle kiedys zawieszenie silnika w Twoim aucie? hmm.gif Bo ja wymieniałem nie raz zlosnik.gif - i wiem czym się rózni stan przed i po. grinser006.gif

BTW. Czy siedzisko fotela zdążyłeś już naprawić od czasu, jak o nie pytałes na kąciku, czy może dalej jęczysz, że siedzenie krzywe? smile.gif

Napisano

> Swoją drogą, dobrze że testu diesla nie robiłeś na Fabii 1.4 TDI

To by Ozi chyba w ogóle zraził do motoryzacji, zaszył się na pustyni i zajął się hodowlą krokodyli hehe.gif

Napisano

> Proste - już był zepsuty Fabrycznie.

> W końcu nie bez powodu jest w ogonach statystyk bezawaryjności.

Trzeba tylko "trochę" poprawić fabrykę - a to zamontować osłonkę pod alternator, a to wgrać jakiś program... hehe.gif

Napisano

> Powiedzialbym, że naginasz rzeczywistość do swoich teorii. U mnie problemy z wibracjami były

> znakiem, że czas wymienić poduszki - po wymianie problemu na jakiś czas nie było, jak wrócił,

> to znów była wymiana, itd. Wymieniałes w ogóle kiedys zawieszenie silnika w Twoim aucie? Bo

> ja wymieniałem nie raz - i wiem czym się rózni stan przed i po.

Ja też, a czytałeś posty ludzi na SSP/Stilo, że przed i po wymianie różnica jest

na tyle niewielka, że nie warto tego robić, dopóki któraś z poduch się po prostu

nie urwie?

> BTW. Czy siedzisko fotela zdążyłeś już naprawić od czasu, jak o nie pytałes na kąciku, czy może

> dalej jęczysz, że siedzenie krzywe?

Nie, już się przyzwyczaiłem - to akurat nie wpływa na nic. Jak się oberwie do

końca, to wymienię 2 fotele i kanapę na skórę używkę smile.gif

Napisano

> [...].. Nie wierzę

> Ok - "widzialem" dzis tylko 3 auta. Przepieg pomiedzy 300-400 km wszystkie

> Wynik najlepszy - ponizej: z 3 aut ponizej. Auta dalej puste

> Przy okazji dzisiaj przyjechal facet z Holden zeby zobaczyc co i jak. Pogadalismy - to spalanie

> jest wg NORMALNE, 9-10l to pali w normalnej jezdzie.

>

Dotrą się, to spalanie trochę spadnie.

Napisano

Po odpaleniu natychmiast zadzwoniłby na assistance, że w silniku coś się urwało i tłucze.

Potem jakby podniósł maskę, stwierdziłby, że rzeczywiście - urwało 1 cylinder hehe.gif

Napisano

> Ja też, a czytałeś posty ludzi na SSP/Stilo, że przed i po wymianie różnica jest

> na tyle niewielka, że nie warto tego robić, dopóki któraś z poduch się po prostu

> nie urwie?

Czytałem. Podobnie jak czytałem rewelacje o wielu innych rzeczach, których też rzekomo nie warto robić - tylko ciekawe, że potem autorowi takich rewelacji ręka nie drgnie, jak pisze o swoim aucie "zadbane". spineyes.gif

Poza tym problem polega tu na tym, że Ty ograniczyłeś sie tylko do czytania i to Ci wystarcza, a ja to przerobiłem w praktyce, stąd WIEM z pierwszej ręki, jaka jest róznica. zlosnik.gif

> Nie, już się przyzwyczaiłem - to akurat nie wpływa na nic.

Ma wpływ na komfort siedzenia i wrażenia estetyczne ok.gifzlosnik.gif - poszycie siedziska sie nie marszczy, na nowej sprężystej poduszce siedzi się całkiem inaczej, ale żeby to docenić, też trzeba miec porównanie sprzed i po wymianie. grinser006.gif Poduszkę siedziska fotela kierowcy w Stilo wymienia się okresowo, właściwie możnaby ją uznać za materiał eksploatacyjny. zlosnik2.gif

> Jak się oberwie do

> końca, to wymienię 2 fotele i kanapę na skórę używkę

... z wysiedzianym fotelem kierowcy... hehe.gif

Napisano

> Po odpaleniu natychmiast zadzwoniłby na assistance, że w silniku coś się urwało i tłucze.

> Potem jakby podniósł maskę, stwierdziłby, że rzeczywiście - urwało 1 cylinder

Ale po złączeniu dwóch silników 1.4 TDI wyszłoby całkiem fajne V6 hehe.gif Palnik, podnośnik, młotek i poprawiamy fabrykę hehe.gif

Napisano

> Po odpaleniu natychmiast zadzwoniłby na assistance, że w silniku coś się urwało i tłucze.

> Potem jakby podniósł maskę, stwierdziłby, że rzeczywiście - urwało 1 cylinder

Tam siedzi trzycylindrowy diesel? Nie wierzę. rotfl.gif

Napisano

> Palnik, podnośnik, młotek i poprawiamy fabrykę

Fiacikarze daliby radę hehe.gif

Podrzuć pomysł szarańczy - przesiądą się z cento na swapowane fabie TDI 2x1,4 hehe.gif

Napisano

> Poduszkę siedziska fotela kierowcy w Stilo wymienia się

> okresowo, właściwie możnaby ją uznać za materiał eksploatacyjny.

O, no proszę, następna "rzecz eksploatacyjna" w Fiacie hehe.gif Ktoś tu kiedyś udowadniał, że koło zamachowe w Punto czy SC (nie pamiętam) to też rzecz eksploatacyjna wink.gif

Napisano

> Tam siedzi trzycylindrowy diesel? Nie wierzę.

Spójrz

Silnik

Poj. (ccm) 3 cylindrowy diesel 1.4 / 1422

Napisano

> Tam siedzi trzycylindrowy diesel? Nie wierzę.

Ja kiedyś taką Fabią przejechałem do Warszawy i z powrotem. Do tej pory mam tiki nerwowe hehe.gif Fakt, spaliła 4/100, ale chromolę taką ekonomię no.gif

Napisano

> Ja kiedyś taką Fabią przejechałem do Warszawy i z powrotem.

Jeśli w ramach pokuty - to wolałbym na kolanach na Jasną Górę.

W innym wypadku wolałbym nawet TLK.

Napisano
  • Autor

> Fajny opis, fajny subiektywny test.

Przeciez oszczegalemzlosnik.gif

Quote:

i oto wnioski, nieomylne i niepodwazalne... i jakze tendencyjne
zlosnik.gif

> Oczywiście porównanie warunków PL (lub w ogóle w UE) do AUS ma się nijak.

oczywiscie - ale jak mowie , niektorzy twierdza ze ludek jestem ciemnylizak.gif - a niektorzy potrafia dostrzez roznice- "ma sie nijak"

> To tak jakby porównywać Nergala do Wiśniewskiego

A co to za jednizlosnik.gif?

> Napisałeś że mały miejski diesel.

Maly SUV mg naszej klasifikacji, auta glownie kupione z mysla o jazdzie "metro" czyli miasta + 100-150 km.

[...] a mały miejski diesel to 1.3 JTD Fiata [...]

panic.gif Nie strasz mniezlosnik.gif

> Do tego przesiadasz się z V8 do R4 i oczekujesz że Cię to oczaruje?

R tam V8, V6 a nie Ejtsmirk.gif. Nie oczekuje ze zobacze jakies dostzegalne - pozytywne roznicehmm.gif

> Zresztą w UE jest zapewne diametralnie inna polityka fiskalna.

...I otym piszesciana.gif wiecznie, i az nudne sie robi - i wg rad zastanowilem sie co pisze lizak.gif i dalej tweirdze - Diesel ma zastosowanie ok.gif i Diesel nie jest zly, ale w EU wydaniu istnieje tylko za wzgledu na polityke finansowa EU - taka a nie innaold.gif. - Diesel w aucie malym/miejskim to IMVHO pomylkapalacz.gif

Dla Ciebie spalanie rzędu 12-15 po

> mieście będzie problemem marginalnym - tutaj marginalne to nie jest.

15l powiedzmy juz tak - fakt 10-12l nie - normalne.

Dla tego V8 nie jest

> motorem zbyt popularnym na naszych drogach.

patrz V6smirk.gif

no chyba trzeba by na farme krokodyli uciecwink.gif.

Zaloze sie ze VW to wprowadzi za pare lat. Wszystko zalezy jak uksztalutuja sie ceny benzynyhmm.gif. Auto male lub miejsckie jak je nazywamy odgrywaja coraz wieksza role i % ich udzial sie zwieksza. Z drugiej strony udzial SUV tez sie zwiekszazlosnik.gif ale nie tak dynamicznie jak aut miejskich....

Czyli obecnie mamy wg EU klas - C i SUV powiedzmy ok 70% rynku, 25% to pick up i ute, 5% to reszta hmm.gif...

Zobaczymy jak sie 2011 uksztalotowal - ostatni miesiac sprzedazylizak.gif

Napisano
  • Autor

> Dotrą się, to spalanie trochę spadnie.

wg faceta z Holden ok 10% - czyli te 9-10l. Alezlosnik.gif - w piatek auta beda "wyposazone" czyli jakies 200-300kgsmirk.gif , wiec +10% na spalaniusmirk.gif = wychodzi na moje 11lzlosnik.gif

Napisano

> Spójrz

> Silnik

> Poj. (ccm) 3 cylindrowy diesel 1.4 / 1422

Łał. Dobrzy są. Czekam na dwucylindorwego diesla. Ten to się naprawdę otrzepie ze śniegu.

hehe.gif

Faktycznie OZI powinien się tym przejechać to by nabrał odpowiedniej perspektywy.

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Łał. Dobrzy są. Czekam na dwucylindorwego diesla. Ten to się naprawdę otrzepie ze śniegu.

> Faktycznie OZI powinien się tym przejechać to by nabrał odpowiedniej perspektywy.

FIAT będzie robił 2 cylindrową benznynę turbo zlosnik.gif

Napisano

> [...], że rzeczywiście - urwało 1 cylinder

> 3 cylindrowy Diesel?????

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Jeśli w ramach pokuty - to wolałbym na kolanach na Jasną Górę.

> W innym wypadku wolałbym nawet TLK.

Służbówka to była, po tej jeździe proponowałem obwiesić ją szalikami Wisły i zostawić na noc na Dąbiu zlosnik2.gif

Napisano

> FIAT będzie robił 2 cylindrową benznynę turbo

Już chyba nawet robi?

Ale to dalej nie to samo co diesel. Benzyna tak nie telepie.

Napisano

> 3 cylindrowy Diesel?????

Tak jest. Siedzę sobie kiedyś na skrzyżowaniu w swoim ursusie i słyszę klekot, który przebija klekot mojego ursusa - okazało się, że obok stanął właśnie 1,4 TDi

Napisano

> FIAT będzie robił 2 cylindrową benznynę turbo

CC 700 reaktywacja? zlosnik2.gif

Napisano

Czyli jak każdy normalny diesel, a maskę jakby opuścił, byłoby o wiele lepiej.

Na drogach nie widziałem jeszcze auta z podniesioną maską hehe.gif

Napisano

> Czyli jak każdy normalny diesel, a maskę jakby opuścił, byłoby o wiele lepiej.

> Na drogach nie widziałem jeszcze auta z podniesioną maską

Bzdura smirk.gif

Napisano

> I "dziwiek" ze srodka.

> Chyba dosadna odpowiedz dlaczego mnie Diesel w EU wydaniu denerwuje

Klekot - też nie cierpię zlosnik.gif

Tak TDI, jak D4D drażni mnie.

Choć gdy jeździłem oplowskim dieslem (Isuzu?) 1,7 to nawet miło wspominam smile.gif

Napisano

> O, no proszę, następna "rzecz eksploatacyjna" w Fiacie Ktoś tu kiedyś udowadniał, że koło

> zamachowe w Punto czy SC (nie pamiętam) to też rzecz eksploatacyjna

tak tak. Ja jako że posiadam 2 fiaty wynajmuję specjalnie garaż, w którym przechowuję materiały eksploatacyjne: skrzynię, sprzęgła, fotele, dwumasę i jeszcze kilka innych, tak że na płyn do spryskiwaczy zabrakło już miejsca facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Na tym drugim to nie wiem o co chodzi, po co tak cisnąć prawie do czerwonego?

Ja po mieście nie przekraczam 2 tys. obr/min...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.