Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Ozi vs Diesel - czyli Holden CRAPtiva 5

Featured Replies

Napisano

> Niz beznyna 1.3 lub 1.5?

Miałem na myśli to, że ten klekot jest jeszcze cichy przy niższych prędkościach, bo przy wyższych jest nie do zniesienia zlosnik.gif

W stosunku do benzyny na pewno jest głośniejszy. Ja nie cierpię diesli, a tym jeżdżę, bo żona mało jeździ, więc korzystam z oszczędniejszego napędu. Po mieście, bo w trasę biorę Lacetti.

> W spalaniu widze zalete. Ale z dawnego dosiwdczenia, kiedys mialem Echo aka EU Yaris pierwszej

> generacji. To palilo ok 6 litrow, wiec powiedzmy ze 1.5l roznicy. U mnie przy wtedy cenach

> Diesel -90c i benzyny 70c to w ogole nie mialo logicznego zastosowania [...]

Ja porównuję do swojego Lacetti, które pali średnio blisko 8 litrów na 100km, więc Yaris ze spalaniem 4,7 wychodzi taniej mimo droższego ON smile.gif

Napisano

> I dlatego wśród silników okrętowych królują diesle.

> PRoblem polega na tym, że my tu dyskutujemy o zużyciu paliwa samochodu a nie silnika.

Piłeś coś, czy po prostu nie rozumiesz słowa pisanego?

Napisano

> Jeździłem Pandą 1.1 już kilka razy i nie mam ochoty tego powtarzać. Nie wiem, jak mocno trzeba się

> uderzyć w głowę, żeby napisać, że to zaskakująco dobrze przyspiesza i fajnie się tym jedzie w

> trasie.

Jeżeli musisz na siłę wymyślać argumenty... Ten jest idealny smile.gif

Napisano

Może przeoczyłem, ale czy tam nie było przypadkiem 4 biegowego automatu?

Spalanie to jakaś tragedia, to 3.0d by bmw w cięższym aucie pali mniej.

Napisano

> Może przeoczyłem, ale czy tam nie było przypadkiem 4 biegowego automatu?

> Spalanie to jakaś tragedia, to 3.0d by bmw w cięższym aucie pali mniej.

Nic nie przeoczyles. Tam jest jakies magiczne spalanie. Mysle, ze ma to cos wspolnego z kraina OZ hahaha.gif

Napisano

> Miałem jako zastępczą Pandę 1.2 MPI i to się piękne zbierało, aż byłem w szoku.

> No, ale 1.2 MPI to ma chyba 80KM , a 1.1 SPI ma 55KM.

kiedyś 60, teraz zdaje się 69KM

Napisano

jestem w stanie zgodzić się z Twoimi argumentami - fakt, że diesel startuje słabo, nawet jeśli ma więcej mocy ok.gif

ale powiedz jak to możliwe...

- benzyna w Twoich warunkach pali mniej niż w EU,

- diesel pali więcej

Jak to możliwe ??? niewiem.gif

Napisano

Pozwolę sobie na krótki komentarz:

- 400 Nm to nic? Swift Cię zostawił z pod świateł? Bez urazy, ale jeździć to trzeba umieć grinser006.gif

Spalanie 11 l? Bez urazy, ale jeździć to trzeba umieć grinser006.gif

Tyle ode mnie

> Jako ze jestem ciemny ludek[...], nieznajacy EU i PL realiow, slepo wierzacy w niesmiertelnego V8

> (Veee Ejt) to los mnie pokaral i to porzadnie.

> Moge sie naskarzyc na MK ale pewnie mi zaraz zostanie wytlumaczone zebym uciekl do swojej V8 jamki

> i zastanowil sie co pisze.

> Wiec tak na goraco, w emocjach i trzesacych lapkach - donosze wszem i wobec ze pojezdzilem dzis

> Rudolph-em Diesel. Zrobilem to z wlasnego wyboru - nikt mnie do tego nie zmuszal, nikt nie

> prosil - ot temat goracy na MK (mimo ze EU ma zime - chyba - ciemny ludek z magicznej krainy

> Oz przeciez nie zna tych realiow) - i oto wnioski, nieomylne i niepodwazalne... i jakze

> tendencyjne

> Ozi vs Diesel

> Ta bajka nie miala sie tak skonczyc. Nazwijmy to "moja firma" czy mafia dla ktorej pracuje po

> konsultacji min ze mna (a co mi tam wazny jestem) zamowila pareset Toyletta tj toaleta zwana

> RAV4 jako podstawowy srodek transportu. Silnik prosty jak konstukcja cepa - brak "tyrbo", brak

> "downsizing", brak innych kosztownych i wynikajacych z chciwosci - EU wynalazkow - silnik z

> Camry, wersja bazowa 2.4l czyli kazdy kowal naprawi w tej czesci globu. Pragne rowniez doniesc

> ze w innych czesciach globu tej bee zwanje rowniej US of A tez silnik rownie popularny

> I wszystko szlo dobrze dopoki Fukoshima nie poszla boom, w Tajlandii zalo\alo ludzi powodziami

> [...] i nagle nasz numer UNO, EIN, ONE, JEDEN sprzedazy dostal zadyszki i zdechl. Miejscowa

> produkcja tez nam stanela bo tak ok.20% Camry i Aurion tej tak jakze dumnie noszacej naklejka

> Made in Australia jest robione w Tajlandii.

> Wiec jako ze nikt za bardzo nie chce swiecacymi autami jezdzic po Fuko - to zaczelismy patrzec na

> inne opcje.

> Wybor padl na dwie firmy - wielkosc, termin dostawy i cena. Jedna z nich jest jakze nam rodzimy i

> kochany zdychajacy lew zwany Holden. Popatrzylismy na spec i mowimy - chcemy najmocniejszy

> silnik w tej budzie... No i tym sposobem zostal zakupiony Rudolph zwany Diesel, siejacy

> poploch wsrod ludnosci, jakze ciemnej, nie potrafiacej docenic tej pieknej EU mysli

> technicznej ...

> No dobra - uff, juz mi przeszlo[...] - zaczynamy z biala kartka papieru. Zobaczymy jak mi pojdzie

> Wyglad

> Jesli wybaczymy propagande na autach, to C®aptiva 5 - na poczatek nazwijmy ja jednak Captiva -

> mimo swoich lat ma niezly dalej wyglad.

> No dobra moze nie z przodu[...]

> Te odstajace lusterka sa nawet ksztaltnie piekne, tyl chcialby upodobnic sie do Coupe - ale mu nie

> wychodzi.

> Oczywiscie jak zawsze jestem tolerancyjny i nie kazdemu moze sie to podobac

> Zatem popatrzmy - straszy napisz "Diesel" - ci co maja dzieci tak ok 3-6 lat wiedza ze to moze

> jedynie skojarzyc sie z Thomas the tank Engine . Te zielone fale znacza ze auto jest

> ekologiczne, bo my tu glupi ludek w inna wyzszosc Diesel niz ekologia nie wierzymy a jak juz

> ekologia to lud sie zleci jak lep na muchy[...]

> W zasadzie nic nadzwyczajnego - ot maly SUV.

> Drugi napis to Series II - modelowa wersja druga - znaczy ulepszon, lepiej wykonana, jakze

> doskonala[...] a

> przynajmniej tak twierdzi GM-H.

> Silnik

> Ze strachem otwieram maske. Tam gdzie w Series I byl 3.2l V6 teraz patrzy na mnie obiekt mojej

> pogardy - 2.2l -135kW i 400Nm, jakze zachwalany przez EU - jasnych a nie ciemnych jak Ozi -

> EU ziomkow.

> Wnetrze

> Rozsiadam sie w Captiva 5, a raczej probuje. Auto dosc waskie i to uderza w oczy, siedzenia bardzo

> krotkie i dosc miekkie jak domowa kanapa, ale widze powoli ze smak sie przebija ... pseudo

> chromowane plastikowe obwodki,

> dosc wygodna kierownica, w wersji bieda.

> Cholernie nie wygodny Cruise Control, ale o 100 k x lepszy niz np Commodore - po prostu Holden tak

> ma - jest ciezko reformowalny...

> Wszystko dosc dobrze spasowane i IMVHO z dosc dobrze wygladajace plastiku.

> Pierwsze wrazenia i spostzezenia

> No dobra wysiadam z auta, wkladam kluczyk i ... odpalam.

> Ble, ble, ble ten klekot - brak muzyki dla moich uszy.

> Uciekam do srodka, i probuje sobie znalesc jakas pozycje na tych niewygodnych siedzeniach... w

> koncu zamykam drzwii i ...

> - musze zwrocic honor temu 2.2l Diesel - ten klekot jest malo slyszalny w srodku.

> Czyzby Rudolph przkonal, ze Ozi sie myli?

> No i wtedy moj wzrok pada na kierownice - jakze komfortowa - i trzesaca sie jakby Captiva miala

> pod maska moj ukochany V8...

> Musl, moze egzemplarz, ide do drugiej - zapalam silnik - to samo, ide do trzeciej - ditto.

> 'Okey-dokey - ja moze jestem uprzedzony ... ale postrzezenia w pierwszej dyskusji 4 doroslych

> facetow sa takie same, ta buda sie po prostu trzesie jak pies ktory otrzepuje sie z H2O...

> ... no i czar Diesel jak narazie prysnal.

> Wnetrze - czesc druga.

> Ilosci miejsca nie dm rady sprawdzic w tej wersji - auto jest na 2 osoby. Co do to mamy jeden

> problem - jeden z nas ma 6'3 - czyli 190cm i biedak sie nie miesci. Oddajac honor Captiva jest

> to mozliwe, ze ilosc miejsca odsuniecia fotelu jest ograniczona przez krate bezpieczenstwa..

> Detale moga sie podobac - mnie np podoba sie oswitlenie w koncu nie nudny niebieski czy czerwony

> lub zielony

> Wrazenia z jazdy

> No dobra, chetnych brak - to Ozi Kamikaze postanowil ze tym wynalazkiem - co by miec swiezy

> material do dyskusji na AK i uciec albo do swojej jamki albo bronic honoru VeeEjt.

> Halas mi nie przeszkadza - i musze powiedziec ze tu pozytywny plus. Jezdzac V8 Diesel - ktorego

> lubie (alez tam jest V8 wiec mozna wybaczyc ze to Diesel) i 3.0l Prado, lub Mazda BT-50 (3.2l

> Diesel z Ford Mo Co) to fakt, ten silnik prezentuje sie pod wzgledem halasu o jakas generacje

> wyzej. Musze przyznac - jest cicho. Przy zalaczeniu radia powiem wprost - nie wiedzialbym ze

> jezdzilem Diesel.

> Czar prsyska jesli popatrzy sie na trzesaca jednak kierownice .

> Zwalniamy elektryczny hamulec i [...]

> No to D i [...]

> Pierwsze wrazenia w miare pozytywne - napewno Diesel jest - inny ? - niz benzyna. Jak inny, IMVHO

> czas reakcji miedzy nacisniciem pedalu a tym co silnik wykonuje trwa i to troche.

> Dojazd do skrzyzowania i ... fk przeciez to sie w ogle nie zbiera. . Mit 400Nm prysnal?

> Stoimy na czerwonym swietle - obok mnie Suzuki Swift. D wstawione w tryb manual i ...gaz do

> podlogi... 1.3l Suzuki Swift pomachal mi wydechem przed oczami. Widocznie ten silnik nie

> zostal stwozony zeby napedzac malego slonia o masie 1.7t.

> Jazda w mieskim ruchu meczy - glownie na odpowiedz auta i czs reakcji, reakcja dopiero od 3-3.5k

> obortow a tak zeby dobrze pana nasz Diesel posluchal to gdzies od 4 k obrotow. Jest to

> meczace. Turbo zanim zaskoczy powoduje ze pieszy jest wstanie przescignac Captiva. Potem jak

> zaskoczy to rwie jak pies za krolikiem, ale krolik juz dawno uciekl.

> Po prostu mi nie odpowiadala. Spostrzezenia drugiej osoby ktora jezdzila caly dzien Captiva takie

> same. O malo nie mial wypadku - bo Captiva miala grymas "tyrbo" i ledwo uciekl ze

> skrzyzowania.

> Wiem jestem uprzedzony... Jak narazie 1:0 dla Ozi vs Captiva.

> Wjezdza na autostrade miejska - ruch nie wielki - Cruise na 120km/h i jedziemy. 40km dalej musze

> przyznac ze nie dostrzegam nic zlego. Ot zachowanie jak beznynowki. W tej sytuacji tu sie

> chyba polubilismy.

> Zalety i wady

> A moz ich brak. .

> Wezmy te nurtujace mnie argumenty:

> Cena zakupu - auto jest w wersji podstawoeej z silnikiem Diesel - czyli wersja bida, gola. Jedyny

> dodatek to Sun Roof (i specjalnie nie nazywam tego otwieranym dachem). Ceny zakupu nie moge

> ujawnic ale sugerowana cena detaliczna dla tego modelu to $33,990 za AWD i 2.2l Diesel. Moge

> spokojnie potwierdzic ze klient priv moze to kupic jakies 10% mniej. , cena za wersje

> benzynowa jest nizsza - powiedzmy o 20%. - za $28k wyjedziemy autem na ulice, dla tego Diesel

> jest to ok nastepne $3k (transport, pierwsza rejestracja, podatek staowy przy pierwszej

> rejestracji, ubezpieczenie, etc).czyli de facto patrzymy ok $34k vs $28k

> Czyli 1:0 dla benzyny

> Spalanie

> Teraz popatrzmy na spalanie - ok - auto ma dopieoro 200km ale taki wynik to ja tych samych

> warunkach osiagam z 3.5l V6 i 200kW, Craptiva ma ich mniej o 60kW a Nm mala roznice robia - co

> ewidentne jest w tym ze auto z AC wlaczona non stop po prostu zdycha..

> Service

> Service Diesel jest ok $150-200 drozszy niz benzyny, duzy powiedzmy kosztuje ok $600-800 dla

> silnika benzynowego V6. ten sam dla Diesel od $700 do $1,300

> Jako klient prywatny to sie wszystko doda.

> 2:0 dla benzyny

> Wiec pytanie podstawowe - jakze teraz na czasie w EU - jesli Diesel kosztuje wiecej niz benzyna to

> czy Diesel ma sens?

> Wezmy dziesiejsze liczby. Diesel $1.44, benzyna $1.31 - patrze na stacje obok mnie. Diesel u mnie

> ma cene stala bo popyt jest maly, benzyna faluje 20c w ciagu tygodnia od $1.40 do $1.20 - wiec

> przyjalem srednia.

> Bez zadnej amortyzacji 100km przy spalaniu 11.4l Diesel kosztuje mnie $16, benzyna nawet jesli

> przyjmimy te 12l aby zadowolic zwoleniikow ze V6 pali $15.72, w zasadzie roznica zadna.

> Wiec czy warto sie meczyc Diesel - ja ma odpowiedz dla siebie - a na to pytanie musi sobie kazdy

> sam odpowiedziec

> The end

> teraz czekam na ta krucjate

> Czy przkonalem sie do malego miejskiego Diesel -NIE - moje prawo ...

Napisano

> brawo za odwagę diesel tylko w traktorach

są tu też inni , maluczcy, którzy też twierdzą że diesel to zło. To sie u nas jeszcze tak przyjeło, spadek po komunie, wtedy kazdy kogo stac byklo na diesla byl panem bo nie mial kartek a jeszcze jak mogl sciagnac ze stara z pekaesu...no wladca! Komuna minela, obyczaje w narodzie nie. Moze i pali nieco mniej ale co z tego gdy serwis drogi, wiecej rzeczy do zepsucia

Napisano

> Pozwolę sobie na krótki komentarz:

> - 400 Nm to nic?

a ile na kolach po trzejsciu przez skrzynie biegow?

> Swift Cię zostawił z pod świateł? Bez urazy, ale jeździć to trzeba umieć

automatem?

tam wystarczy but.gif

> Spalanie 11 l? Bez urazy, ale jeździć to trzeba umieć

automatem?

> Tyle ode mnie

a ode mnie: czytaj caly watek zanim zajmiesz glos

Napisano

> jestem w stanie zgodzić się z Twoimi argumentami - fakt, że diesel startuje słabo, nawet jeśli ma

> więcej mocy

> ale powiedz jak to możliwe...

> - benzyna w Twoich warunkach pali mniej niż w EU,

> - diesel pali więcej

porownujesz do skrzyni MT czy to AT ?

> Jak to możliwe ???

w/g mnie to wlasnie skrzynia ma najwiekszy wplyw na spalanie

Napisano

> Strasznie wysokie spalanie, przy tej pojemnosci i masie to musial dlugo stac w korkach, bardzo

> dlugo. Ewentualnie cos bylo mocno zepsute. Reszty komentowac nie ma co, obiektywnosc lezy i

> kwiczy

może nie był zresetowany licznik zużycia paliwa - w moim po wyjeździe z salonu wskazywał bardzo duże średnie zużycie (cghyba ponad 20 l na 100) - po resecie spadło do 5-7 - w zależności czy trasa czy miasto

Napisano

> Teraz popatrzmy na spalanie - ok - auto ma dopieoro 200km ale taki wynik to ja tych samych

> warunkach osiagam z 3.5l V6 i 200kW

Godną uwagi zaletę silnik wysokoprężny ma tylko jedną - właśnie spalanie. Różnica bardzo zależy od warunków, w których się jeździ, ale mogę podać Ci najbardziej drastyczny przykład z mojego codziennego dośwaidczenia: auta tej samej klasy (kompakty) - Fiat Stilo 1.9 diesel i benzynowa Honda Civic 1.8 . Z tej pary Stilo jest zdecydowanie cięższe (kombi - ważyło ponad 1.5 tony). W tych samych warunkach (wrocławskie korki) Honda z silnikiem 1.8 spala zwykle gdzieś koło 14-15l/100 km, Stilo zadowalało się najwyżej 9l/100 km. O wpływie stylu jazdy na spalanie nie sposób mówić, bo stanie w korku i podjeżdżanie na pierwszym biegu po kilka metrów nie bardzo daje możliwości do wykazania się inwencją. grinser006.gif

Poza tym jakichkolwiek innych innych godnych uwagi cech nie zauważyłem, zaś wad trochę by się uzbierało - w Twoich warunkach klimatycznych na pewno odpada jedna poważna, tj. problemy z ogrzewaniem grinser006.gif O ile przy temperaturach w okolicach zera stopni Celsjusza problemu się nie zauważa (szczególnie jeśli auto wyposażone jest w dodatkowy ogrzewacz wnętrza - a diesle tak się bardzo często kompletuje), tak np. przy -15 stopniach różnica jest już na tyle znacząca, że osobiście mam gdzieś potencjalne oszczędności. hehe.gif

Napisano

Quote:

Spalanie 11 l? Bez urazy, ale jeździć to trzeba umieć

> automatem?

Sugerujesz, że automat spali zawsze tyle samo - bez względu na kierownika "depczącego" pedał? cfaniaczek.gif

Napisano

> ale ulep...

> kiera i część plastików od Vectry C, zegary od Insignii. Masakra

i brak wskaznika temperatury cieczy chlodzacej. icon_rolleyes.gif

Napisano

> i brak wskaznika temperatury cieczy chlodzacej.

w Australii to chyba trochę głupi pomysł zlosnik.gif

Napisano

> i brak wskaznika temperatury cieczy chlodzacej.

Ciekawe, dlaczego hmm.gif - czasem w autach z automatem miejsce tego wskaźnika zajmuje wskaźnik położenia wybieraka skrzyni, ale w tym przypadku to o tyle bez sensu, że akurat Insignia z automatem ma przecież wskaźnik temperatury chłodziwa obok wskaźnika poziomu paliwa.

Napisano

> Jako ze jestem ciemny ludek[...], nieznajacy EU i PL realiow, slepo wierzacy w niesmiertelnego V8

> (Veee Ejt) to los mnie pokaral i to porzadnie.

wink.gifhehe.gif

> (...) pojezdzilem dzis

> Rudolph-em Diesel. Zrobilem to z wlasnego wyboru - nikt mnie do tego nie zmuszal, (...)

A widzisz? I do Was moda dotarła. hehe.gifwink.gif

> (...)

> Jesli wybaczymy propagande na autach, to C®aptiva 5 - na poczatek nazwijmy ja jednak Captiva -

> mimo swoich lat ma niezly dalej wyglad.

> No dobra moze nie z przodu[...]

> Te odstajace lusterka sa nawet ksztaltnie piekne, tyl chcialby upodobnic sie do Coupe - ale mu nie

> wychodzi.

Ciemnotę Wam wciskają. Pierwszy Holden Captiva to był o ile pamiętam bliźniak Chevroleta Captivy. Teraz zostawili Wam nazwę a wcisnęli pod nią bliźniaczego Opla Antara. Który jest mniejszy i do tego wyszedł im (moim zdaniem) gorzej. Zresztą statystyki sprzedaży to potwierdzają. Holden Captiva powinien wyglądać tak:

2011-Holden-Captiva-1_600-600x400.jpg

> (...)

> Drugi napis to Series II - modelowa wersja druga - znaczy ulepszon, lepiej wykonana, jakze

> doskonala[...] a

> przynajmniej tak twierdzi GM-H.

Jasne. W stosunku do pierwszej zmienili tylko silnik (tu "+") i kilka drobiazgów (tu "-" bo zmian za mało).

> (...)

> Rozsiadam sie w Captiva 5, a raczej probuje. Auto dosc waskie i to uderza w oczy, siedzenia bardzo

> krotkie i dosc miekkie jak domowa kanapa, ale widze powoli ze smak sie przebija ... pseudo

> chromowane plastikowe obwodki,

> dosc wygodna kierownica, w wersji bieda.

> Cholernie nie wygodny Cruise Control, ale o 100 k x lepszy niz np Commodore - po prostu Holden tak

> ma - jest ciezko reformowalny...

I znów - tak ma Antara. Captiva jest większa i ma bardziej funkcjonalne wnętrze (chociaż brzydsze).

> (...)

> Ble, ble, ble ten klekot - brak muzyki dla moich uszy.

Na zewnątrz i na zimno to one faktycznie klekoczą. Wewnątrz po rozgrzaniu przestają być słyszalne.

> (...)

> - musze zwrocic honor temu 2.2l Diesel - ten klekot jest malo slyszalny w srodku.

O to to. smile.gif

> Czyzby Rudolph przkonal, ze Ozi sie myli?

> No i wtedy moj wzrok pada na kierownice - jakze komfortowa - i trzesaca sie jakby Captiva miala

> pod maska moj ukochany V8...

> Musl, moze egzemplarz, ide do drugiej - zapalam silnik - to samo, ide do trzeciej - ditto.

Ten problem występował też w Lacetti. Silnik miał spore wibracje na biegu jałowym. Jednak tylko na jałowym. Co ciekawe, ten sam silnik w Epice jest pozbawiony tej przypadłości.

hmm.gif

> (...)

> Wrazenia z jazdy

> No dobra, chetnych brak - to Ozi Kamikaze postanowil ze tym wynalazkiem - co by miec swiezy

> material do dyskusji na AK i uciec albo do swojej jamki albo bronic honoru VeeEjt.

> Halas mi nie przeszkadza - i musze powiedziec ze tu pozytywny plus. Jezdzac V8 Diesel - ktorego

> lubie (alez tam jest V8 wiec mozna wybaczyc ze to Diesel) i 3.0l Prado, lub Mazda BT-50 (3.2l

> Diesel z Ford Mo Co) to fakt, ten silnik prezentuje sie pod wzgledem halasu o jakas generacje

> wyzej. Musze przyznac - jest cicho. Przy zalaczeniu radia powiem wprost - nie wiedzialbym ze

> jezdzilem Diesel.

O właśnie.

> Czar prsyska jesli popatrzy sie na trzesaca jednak kierownice .

I to jest największa wtopa z tym silnikiem. Ale da się na to poradzić (patrz przykład Epiki). GM dał d... w Antarze.

> Zwalniamy elektryczny hamulec i [...]

> No to D i [...]

> Pierwsze wrazenia w miare pozytywne - napewno Diesel jest - inny ? - niz benzyna. Jak inny, IMVHO

> czas reakcji miedzy nacisniciem pedalu a tym co silnik wykonuje trwa i to troche.

> Dojazd do skrzyzowania i ... fk przeciez to sie w ogle nie zbiera. . Mit 400Nm prysnal?

> Stoimy na czerwonym swietle - obok mnie Suzuki Swift. D wstawione w tryb manual i ...gaz do

> podlogi... 1.3l Suzuki Swift pomachal mi wydechem przed oczami.

Coś tu nie gra. Demon prędkości toto nie jest (popatrz w katalog) ale Swifta powinien objechać z uśmiechem. Może to był Swift Sport?

> Widocznie ten silnik nie

> zostal stwozony zeby napedzac malego slonia o masie 1.7t.

> Jazda w mieskim ruchu meczy - glownie na odpowiedz auta i czs reakcji, reakcja dopiero od 3-3.5k

> obortow a tak zeby dobrze pana nasz Diesel posluchal to gdzies od 4 k obrotow. Jest to

> meczace. Turbo zanim zaskoczy powoduje ze pieszy jest wstanie przescignac Captiva. Potem jak

> zaskoczy to rwie jak pies za krolikiem, ale krolik juz dawno uciekl.

> Po prostu mi nie odpowiadala.

Bo masz porównanie z wolnossącymi silnikami dużej pojemności. Pojeździj europejskimi popierdułkami to będziesz myślał że to demon prędkości.

hehe.gif

> Spostrzezenia drugiej osoby ktora jezdzila caly dzien Captiva takie

> same. O malo nie mial wypadku - bo Captiva miala grymas "tyrbo" i ledwo uciekl ze

> skrzyzowania.

W PL i tak jakieś 90% aut spotkanych na skrzyżowaniu będzie słabsze od takiej Captivy. Stąd inna skala odniesienia.

> Wiem jestem uprzedzony... Jak narazie 1:0 dla Ozi vs Captiva.

> Wjezdza na autostrade miejska - ruch nie wielki - Cruise na 120km/h i jedziemy. 40km dalej musze

> przyznac ze nie dostrzegam nic zlego. Ot zachowanie jak beznynowki. W tej sytuacji tu sie

> chyba polubilismy.

No i do tego są te auta. Na trasie jest idealnie. Amen. waytogo.gif

> Zalety i wady

> A moz ich brak. .

> Wezmy te nurtujace mnie argumenty:

> Cena zakupu (...)

> Czyli 1:0 dla benzyny

U nas jest tutaj tak samo. ALE... Jak kupujesz używany (w Polsce to gigantyczna większość rynku) to nie masz już tego problemu.

> Spalanie

> warunkach osiagam z 3.5l V6 i 200kW, Craptiva ma ich mniej o 60kW a Nm mala roznice robia - co

> ewidentne jest w tym ze auto z AC wlaczona non stop po prostu zdycha...

Tego spalania to nie rozumiem. W Polsce nie udaje się spalić tak dużo dieslem i tak mało benzyną V6.

niewiem.gif

> (...)

> Bez zadnej amortyzacji 100km przy spalaniu 11.4l Diesel kosztuje mnie $16, benzyna nawet jesli

> przyjmimy te 12l aby zadowolic zwoleniikow ze V6 pali $15.72, w zasadzie roznica zadna.

> Wiec czy warto sie meczyc Diesel - ja ma odpowiedz dla siebie - a na to pytanie musi sobie kazdy

> sam odpowiedziec

> The end

> (...)

A wyobraź sobie świat bez silników V6. O, taki Ford Mondeo. Albo diesel, albo niedoładowane 2.0 145KM albo turbokosiarka 1.6. Wtedy nabierzesz odpowiedniej perspektywy. W EU nie kupisz już praktycznie auta klasy średniej z szóstką pod maską, o V8 nie wspominając. Niedoładowane czterocylindrowe dwa litry to maksimum co można mieć.

> Czy przkonalem sie do malego miejskiego Diesel -NIE - moje prawo ...

Bo on ani mały ani miejski. hehe.gifwaytogo.gif

Napisano

> Ciekawe, dlaczego - czasem w autach z automatem miejsce tego wskaźnika zajmuje wskaźnik położenia

> wybieraka skrzyni, ale w tym przypadku to o tyle bez sensu, że akurat Insignia z automatem ma

> przecież wskaźnik temperatury chłodziwa obok wskaźnika poziomu paliwa.

Zestaw wskaznikow w testowej captivie przypomina zestaw z astry III, ktora tez nie miala (nie wiem czy wszystkie wersje astry III nie maja tego wskaznika). Moze do captivy wladowano pozostalosci po produkcji astry III?

Napisano

> W PL i tak jakieś 90% aut spotkanych na skrzyżowaniu będzie słabsze od takiej Captivy. Stąd inna

> skala odniesienia.

odważna teza, ale IMO nieprawdziwa - tak by było może 10 lat temu zlosnik.gif Teraz prawie każdy nowy kompakt ma większego buta niż słoń z silnikiem 2.2tede smirk.gif

Napisano

> odważna teza, ale IMO nieprawdziwa - tak by było może 10 lat temu Teraz prawie każdy nowy kompakt

> ma większego buta niż słoń z silnikiem 2.2tede

True ok.gif

Napisano

> (...)

> 4. Jednak jakas wiekszy pad - tu opieram sie na czytaniu AK -dwumasa = calkiem powazny wydatek

> finasowy

> (...)

Tym się nie przejmuj. Nie słyszałem żeby komukolwiek w Chevrolecie padły wtryski, dwumasa czy DPF. Takie rzeczy to można wyczytać na kąciku Forda i VW.

hehe.gif

Napisano

> ale ulep...

> kiera i część plastików od Vectry C, zegary od Insignii. Masakra

Ten model był na rynku i tak wyglądał jeszcze zanim zaprojektowano Insignię. Przecież to Opel Antara.

Napisano

> Czyli praktycznie nie ma żadnej różnicy, a spalanie nadal mniejsze - więc nadal

> twierdzę, że po USA jeździłbym dieslem. Mam nadzieję, że jest na każdej stacji,

> bo przecież cieżarówki na tym jeżdżą

Po USA nie jeździłbyś dieslem. Wziąłbyś jakieś V8 i cieszył się osiągami. A na stacjach benzynowych byś się śmiał do rozpuku myśląc o cenach w Polsce.

Napisano

> w Australii to chyba trochę głupi pomysł

Citroen tez nie daje tego wskaznika w np. C4 Picasso (diesel), a w C3 Picasso (benzyna) jest tylko niebieska lampka ostrzegajaca, ze silnik jest jeszcze zimny.

Napisano

> odważna teza, ale IMO nieprawdziwa - tak by było może 10 lat temu Teraz prawie każdy nowy kompakt

zwłaszcza te z 1.4 pod maską grinser006.gif

ten słoń z manulalem ma poniżej 10s do 100km/h ...

czyli dopiero jakiś kompakt z 1.8/2.0 lub mniejsza TB może mu skopać tyłek grinser006.gif

mój c-max 120KM ma sekundę dłuższy sprint hmm.gif

Napisano

Captiva 2.2l 184KM: przyspieszenie 0-100km/h w 9,6s.

Pokaż mi te kompakty z większym butem.

Napisano

> Captiva 2.2l 184KM: przyspieszenie 0-100km/h w 9,6s.

> Pokaż mi te kompakty z większym butem.

ale to pisząc delikatnie bardzo przeciętny wynik zlosnik.gif

ile waży to auto ?

Napisano

> ale to pisząc delikatnie bardzo przeciętny wynik

więc jeszcze raz: ile kompaktów ma lepszy? Obstawiam, że jednak większość ma więcej niż 10s.

Napisano

Wyjrzyj na ulice i policz ile kompaktow bedzie mialo lepszy wynik, biorac pod uwage, ze sredni wiek auta w PL to grubo >10 latok.gif

Napisano

> więc jeszcze raz: ile kompaktów ma lepszy? Obstawiam, że jednak większość ma więcej niż 10s.

ile kompaktów ma po 100 kM ?

Napisano

> ile kompaktów ma po 100 kM ?

A ile one obecnie waza?

Napisano

> Wyjrzyj na ulice i policz ile kompaktow bedzie mialo lepszy wynik, biorac pod uwage, ze sredni wiek

> auta w PL to grubo >10 lat

dlatego chcialem sie dowiedziec ile wazy to auto confused.gif

Napisano

Wśród SUVów?

> ile waży to auto ?

1953kg. shocked.gif

Napisano

> Sugerujesz, że automat spali zawsze tyle samo - bez względu na kierownika "depczącego" pedał?

tak mniej więcej to wygląda, no chyba że ktoś się uprze i zrobi coś na złość

Napisano

> ile kompaktów ma po 100 kM ?

Większość. I ważą po 1300-1400kg, a te 100KM zapewnia przyspieszenie w granicach 12-13s. I to jest właśnie imho większość na polskich drogach.

Napisano

przeciętny w/s do ?

focusa, octavii, astry ?

to jeden z mocniejszych silników w captivia hmm.gif

ile ma rav4 czy CRV ?

Napisano
  • Autor

> A widzisz? I do Was moda dotarła.

Modahmm.gif IMVHO taklizak.gif. VW zapoczatkowal jakies 4 lata temu jak litr benzyny przekroczyl magicznego $1hmm.gif - i swiat sie wtedy konczylblagam.gif . Juz mialem przed oczyma te apokalipse V8 i V6panic.gif a tu.. prosze dzies benzyna po $1.30-$1.50 i nic... ot zmienil sie folklor i konkurencjahmm.gif.

Poprawilo sie spalanie paliwa, tj polepszylo, lud porzucil sedany (jak to na ciemniej na wsi bywalizak.gif), zapakowal sie do SUV i dalej drive.gif.

> Ciemnotę Wam wciskają. Pierwszy Holden Captiva to był o ile pamiętam bliźniak Chevroleta Captivy.

Alez i tak i niewink.gif

holden-captiva-7-w.jpg

Byly dwie Craptiva - aka EU Chevy vel Daewoo Captiva i duga Captiva jako Captiva Maxx aka Opel Antara (???).

Duza byla bazowa z V6, a mala Maxx byla cudenko, bo ma EU rodowod001.gif. No i klapa. Znow glupi i niewdzieczny lud olalpalacz.gif niewdziecznie EU produkt - nie zna sie i tej malej Maxx w zasadzie nie kupowalpalacz.gif.

Series II przyniosla zmiane logiczna zmiane. Mala Captiva zostala nazwana 5 (od ilosci miejsc) a duza Captiva 7 (tez teoretycznie od ilosci miesc). I mala stracila V6 a zyskala Diesel i 4 cylindry. Duza dostala 4 cylindry, Diesel i V6. Teraz mala jest tansza niz duzawink.gif - uff to wreszcie ma jakis sens893goodvibes.gif

Czyli de facto zawsze bylo obiewaytogo.gif

> Teraz zostawili Wam nazwę a wcisnęli pod nią bliźniaczego Opla Antara.

[...] W stosunku do pierwszej zmienili tylko silnik (tu "+") i kilka drobiazgów (tu "-" bo zmian

> za mało).

e tamfoch.gif ty sie nie znasz, ja tez nie. To jest ULEPSZONA, NAJLEPSZA, i jakze nowoczesna wersjaold.gif - slepcu jedennono.gif - nie widzisz ze tam Series II napisanelizak.gifzlosnik.gif - a tak przynajmniej twierdzi GMold.gifzlosnik.gif

[...]Wewnątrz po rozgrzaniu przestają być słyszalne.

I szczerze mowie - to mnie zdziwilo. Wiesz badac ciemnym ludkiem ktory rozbija sie w HiLux, Mazda BT-50, Land Cruiser - w koncu doznalem zaszczytu drive.gif takim wyrafinowanym EU pojazdemtrophy.gif.

Znow sie naraze - facepalm%5B1%5D.gif - IMVHO to jest cichsze niz BMW Dieselhmm.gif

[..].

> Ten problem występował też w Lacetti. Silnik miał spore wibracje na biegu jałowym. Jednak tylko na

> jałowym.

Fakt - tego zapomnialem dopisac - to wystepuje tylko w pozycji Phmm.gif[..]

[...]> Coś tu nie gra. Demon prędkości toto nie jest (popatrz w katalog) ale Swifta powinien objechać z

> uśmiechem. Może to był Swift Sport?

Juz sie dowiedzialem ze drive.gif nie umiemzlosnik.gif. Fakt, faktem Swift uciekl - mozliwe ze to automatniewiem.gif. Az taki stary nie jestemzlosnik.gif

> Bo masz porównanie z wolnossącymi silnikami dużej pojemności. Pojeździj europejskimi popierdułkami

> to będziesz myślał że to demon prędkości.

taczki predkoscizlosnik.gif.

> W PL i tak jakieś 90% aut spotkanych na skrzyżowaniu będzie słabsze od takiej Captivy. Stąd inna

> skala odniesienia.

Oczywiscie, waytogo.gif

> No i do tego są te auta. Na trasie jest idealnie. Amen.

Nie mam sie do czego przyczepic, radio zaglusza klepkotzlosnik.gif wiec mi nie przeszkadzasmirk.gif

> U nas jest tutaj tak samo. ALE... Jak kupujesz używany (w Polsce to gigantyczna większość rynku) to

> nie masz już tego problemu.

I widzisz bez bicia sie przyznaje ze tego nigdy nie wzialem pod uwagehmm.gif

> Tego spalania to nie rozumiem. W Polsce nie udaje się spalić tak dużo dieslem i tak mało benzyną

> V6.

Z 4 aut jakie dzis widzialem nallepsze spalanie to 10.3l idea.gif. Pokonujac dzis ta samo trase V6, o wiele cieszym i zapakowanym to wyszlo 11.7l benzyny 91. Warunki mniej wiecej takie same - ta sama trasa co wczoraj, ten sam czas ok 1pm, jedyna roznica ze mniej padaloidea.gif

> A wyobraź sobie świat bez silników V6. O, taki Ford Mondeo. Albo diesel, albo niedoładowane 2.0

> 145KM albo turbokosiarka 1.6. Wtedy nabierzesz odpowiedniej perspektywy. W EU nie kupisz już

> praktycznie auta klasy średniej z szóstką pod maską, o V8 nie wspominając.

I znow tego nie wzialem pod uwagehmm.gif. Ale jesli kocham V8 to moge to kochac, tak jak moge zrozumiec ze ktos uwielbia Diesel, Ot kazdy jest inny.[..]

Niedoładowane

> czterocylindrowe dwa litry to maksimum co można mieć.

smutny ten swiatbuu.gif - w uscisku krzywego banana EUzlosnik.gif

> Bo on ani mały ani miejski.

I maly i miejski - u mniewink.gif

Napisano

Calkiem powaznie to IMO cos jest nie tak. Diesel jedzie od ponizej 2k. Powyzej 4k rpm juz nic sie nie dzieje.

Napisano

> Calkiem powaznie to IMO cos jest nie tak. Diesel jedzie od ponizej 2k. Powyzej 4k rpm juz nic sie

> nie dzieje.

Bzdury opowiadasz - gremium AK twierdzi, że diesle kręcą się doskonale powyżej 5 krpm claps.gif

Napisano

> jezeli tyle waży to wynik jest

IMO dalej be rewelacji... moje 1,7t E32 ma katalogowo 9,3s do paczki z cherlawym 3.0 dużo za słabym do tej budy - i gdzie tu plusy z pierdyliona Nm ? zlosnik.gif

Pomijam fakt że na kołach 16" po wywaleniu katalizatora G-tech wypluł 0-60mph (osiągane na 2 biegu) 8,4s w tym 21-letnim złomie. A co do kompaktów to np Octavia TSI będzie szybsza, dużo tego jeździ zlosnik.gif

Napisano

> Bzdury opowiadasz - gremium AK twierdzi, że diesle kręcą się doskonale powyżej 5 krpm

mnie co prawda diesle mało interesują, ale nawet przeglądając pobieżnie wątek zauważyłem, że:

1. Nie gremium tylko kolega KVM

2. I nie wszystkie diesle tylko dobre diesle

zlosnik.gif

Napisano

> A co do kompaktów to np Octavia TSI będzie szybsza, dużo tego

> jeździ

Dużo to jeździ Octavii 1.9 TDI, potem 1.6 MPI, potem 1.4 MPI. Tak mi się przynajmniej wydaje. TSI to będzie imho niewielki procent. Może od 2-3 lat jest to jakiś znaczący ułamek sprzedaży, ale biorąc pod uwagę fakt, że Octavia jest na rynku chyba od 1996 roku, to w sumie będzie to ułamek procenta w tym modelu.

Napisano

> Bzdury opowiadasz - gremium AK twierdzi, że diesle kręcą się doskonale powyżej 5 krpm

Pewnie, ze mozna u mnei nawet nie ma cut off wiec i na czerwone wejdzie ale po co? Max do 4krpm go krece i idzie jak burza. Choc przy stylu jazdy w AU mniemam, ze podobnie jak w USA to diesel raczej sensu nie ma. Bo przy predkosciach 25 mph to wole jechac wolnossaca benzyna.

Napisano

> Wyjrzyj na ulice i policz ile kompaktow bedzie mialo lepszy wynik, biorac pod uwage, ze sredni wiek

> auta w PL to grubo >10 lat

ale czemu chcesz porównywać do starych aut? Zresztą zobacz ile jeździ E36. E46, audi A3/A4 pasków f 2.0tdi a (prawie) każde z tych aut będzie szybsze. Jakby z tych 10% kolega zrobił 30% to może bym sie zgodził zlosnik.gif

Napisano

> mnie co prawda diesle mało interesują, ale nawet przeglądając pobieżnie wątek zauważyłem, że:

> 1. Nie gremium tylko kolega KVM

> 2. I nie wszystkie diesle tylko dobre diesle

Tajess ok.gif Jest dokładnie tak, jak piszesz waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Calkiem powaznie to IMO cos jest nie tak. Diesel jedzie od ponizej 2k. Powyzej 4k rpm juz nic sie

> nie dzieje.

Sprecyzujmy jedziedrive.gif - toczyc sie toczy, ale jedzie tak od 3k rpm, zlosnik.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.