Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test VW Passat USA

Featured Replies

Napisano

passat007.jpg

passat006.jpg

passat005j.jpg

passat012b.jpg

Trafił mi się w ręce nowy VW Passat wersja USA. Nie ma on wiele wspólnego ze znanym z Europy VW Passatem - jest to zupełnie nowa konstrukcja zaprojektowana na rynek USA - samochód jest znacząco większy od Passata wersja EU a jednocześnie znacząco tańszy. Najtańsza wersja kosztuje poniżej $20K, a w standardzie ma dwustrefową, automatyczną klimatyzację, Bluetooth, 6 poduszek, ESP, przyzwoite radio, 2.5L silnik pięciocylindrowy o mocy 170 KM i wiele więcej. Mi się trafiła wersja troszkę lepsza - 2.5L S z pakietem "apperance" - za $2.5K więcej dostajemy sześciobiegowy automat i troszkę drobiazgów w środku typu podświetlane lusterka w osłonach przeciwsłonecznych oraz podłokietnik. Najlepsza wersja Passata ma nawigację, 18" koła, radio satelitarne, skórę oraz 3.6L VR6 z 280 KM ale kosztuje $29K. Dostępne są także wersje z 2.0L turbo dieslem o zabójczej mocy 140 KM.

Samochód jest moim zdaniem bardzo ładny. Zarówno stylistycznie (choć wnętrze jest typowo niemiecko ascetyczne) jak i w sensie doboru materiałów i jakości ich poskładania. Właśnie - materiały - byłem zachwycony jakością plastików w tym VW - tej klasy materiały wykończeniowe stosuje się zwykle w samochodach "premium". Wszystko pasowało idealnie i sprawiało wrażenie niemieckiej solidności. Fotele były wygodne, pozycja za kierownicą bardzo dobra (choć fotel kierowcy nie miał elektrycznych ustawień i trzeba było się szarpać z kilkoma różnymi wajchami), pasażerka nie narzekała na brak komfortu a sam samochód połknął w bagażniku dwie walizki oraz pojemnik z nartami i nadal było sporo miejsca. Nie mam niestety zdjęcia "załadowanego" Passata, ale dla porównania te same bagaże w PT Cruiserze:

ptcruiser009.jpg

Jak widać PT Cruiser zmienił się w pojazd dwuosobowy żeby zabrać takie bagaże - w Passacie te same torby pozwalały na podróżowanie 3 osób bez problemu lub czterech w lekkim ścisku.

Wrażenia z jazdy - samochód jest naprawdę fajny w jeździe - wspomaganie jest troszkę za mocne a silnik troszkę za słaby, ale poza tym to trudno się do czegokolwiek przyczepić. Skrzynia biegów rewelacyjna - zmieniała biegi szybko, ale delikatnie. Ręczna zmiana biegów była przyjemnością, ale zarówno w trybie automatycznym jak i sportowym biegi zachowywały się bardzo dobrze i nie było żadnych problemów z opóźnioną reakcją czy myszkowaniem. Samochód trzymał się świetnie jezdni i pozwalał na poruszanie się po bardzo krętych drogach Kolorado ze sporymi prędkościami. Żadnych problemów z torque steer. Hamulce były także bardzo dobre, samochód nie nurkował. Jak na przednionapędowca to był naprawdę przyjemny. Do tego stopnia że mruknąłem "nie miałbym problemu czymś takim jeździć na codzień". Tak, przydałoby się więcej mocy silnika, ale nawet z obecnym 2.5l pojazd nie był zawalidrogą.

Podsumowanie - nie dziwię się że Passat dostał tytuł "auta roku 2011" w USA - inżynierom VW udało się zbudować coś, co jest naprawdę duże, jeździ bardzo dobrze, wygląda ładnie a jednocześnie klasycznie i ponadczasowo a do tego kosztuje naprawdę niewiele. Europejczycy - żałujcie że u Was nie ma tego samochodu!

Więcej info tutaj:

http://web.vw.com/all-new-passat-experience/

I chyba już słynna reklama Passata:

Napisano

> IMO wygląda tak samo jak wersja EU, ale ja się nie znam.

> Pozdrawiam BAS

chyba nie - patrz tylny słupek

Napisano

Właśnie popełniłeś niesamowity grzech na tym forum - pochwaliłeś VW - zaraz Cię objadą zlosnik.gif

BTW - ciekawe auto - jednoczesnie dużo wspólnego z europejskim passem, a jednocześnie inny ok.gif Opony niesamowicie balonowate - w EU pewnie by się ich nie dało założyć zlosnik.gif

Napisano

> Pozdrawiam BAS

stylistycznie podobne, ale to całkiem inne auto wink.gif

Napisano
  • Autor

> Pozdrawiam BAS

Passat USA jest 10 cm dłuższy i ma 9 cm większy rozstaw osi niż Passat EU, jest też 1.5 cm szerszy. Popatrz także na kształt tylnego słupka. O wnętrzu nie ma co pisać, bo to dwa zupełnie inne samochody.

Napisano

> chyba nie - patrz tylny słupek

Faktycznie trochę się różni.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Automat w tym Pasku to DSG czy coś innego idzie dla USA ?

DSG. Działało zdumiewająco dobrze. Chyba polubię te skrzynie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Właśnie popełniłeś niesamowity grzech na tym forum - pochwaliłeś VW - zaraz Cię objadą

Byłem bardzo sceptycznie uwarunkowany do tego samochodu i pierwszy dzień próbowałem na siłę znaleźć coś co by mi nie pasowało. Ale nie dało się - jechał super, skrzynia biegów chodziła idealnie, trzymał się drogi świetnie a jednocześnie był bardzo komfortowy.

> BTW - ciekawe auto - jednoczesnie dużo wspólnego z europejskim passem, a jednocześnie inny Opony

> niesamowicie balonowate - w EU pewnie by się ich nie dało założyć

Opony były całoroczne w wersji "jak najtaniej do wynajmu" - jak kupujesz dla siebie to pewnie z 18" wybierzesz i będzie wyglądał ładnie.

Napisano

> DSG. Działało zdumiewająco dobrze. Chyba polubię te skrzynie

To jak to ma się do Twoich prześmiewczych wypowiedzi na temat tej skrzyni cfaniaczek.gif

Czyżby Trolling mode zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To jak to ma się do Twoich prześmiewczych wypowiedzi na temat tej skrzyni

> Czyżby Trolling mode

Miałem złe wspomnienia z używania tej skrzyni w VW Eos - była wręcz niebezpieczna. Ale okazuje się że VW poprawił ja na tyle że działa przyzwoicie. Nie było problemu z bardzo wolnym poruszaniem się (samochód nie próbował na siłę włączyć jedynki), nie było problemu na śliskim. Jak widać VW dopracował w końcu tą skrzynie na tyle że zachowuje się ona jak klasyczny automat.

Napisano

> ale dla porównania te same bagaże w PT Cruiserze:

Chevrolet HHR

> Jak widać PT Cruiser zmienił się w pojazd dwuosobowy żeby zabrać takie bagaże

Chevrolet HHR

> Podsumowanie - nie dziwię się że Passat dostał tytuł "auta roku 2011" w USA - inżynierom VW udało się zbudować coś, co jest naprawdę duże, jeździ bardzo dobrze, wygląda ładnie a jednocześnie klasycznie i ponadczasowo a do tego kosztuje naprawdę niewiele.

Passaty widuję coraz częściej na drogach. Muszę się chyba jutro do dealera wybrać, żeby pooglądać. palacz.gif

Napisano
  • Autor

masz racje - HHR. A swoją droga to dopiero badziewiasty pojazd - głośny jak blaszak, skacze po całej jezdni, niewygodny a plastiki ze starych butelek po Coca-Coli. Wynajalem go w Melbourne i zawiozlem się sam na lotnisko do Orlando - było to tańsze niż zostawianie samochodu na parkingu na lotnisku.

Napisano

> Trafił mi się w ręce nowy VW Passat wersja USA. Nie ma on wiele wspólnego ze znanym z Europy VW

No nie mogles przepuscic okazji do pochwalenia sie zona - wszyscy juz Ci tu zadzdroszcza od dawna, nie musisz katowac wink.gif

Napisano

eh, te wasze ceny facepalm%5B1%5D.gif, auto fajne, wydaje mi się, że jest takie trochę kobylaste, ale może to z powodu tych dziwacznych opon hmm.gif.

Proszę też następnym razem o trochę więcej zdjęć środka grinser006.gif, gdzie są różnice między EU a USA wersja?

Napisano

Z ciekawosci spytalbym jaka jest cena w diesel'u ?

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Z ciekawosci spytalbym jaka jest cena w diesel'u ?

Najtańsza wersja zaczyna się od $26K. Szesciobiegowy manual, ale sporo opcji (17" alu, radio z dotykowym ekranem, skórzana kierownica).

Napisano

> Najtańsza wersja zaczyna się od $26K. Szesciobiegowy manual, ale sporo opcji (17" alu, radio z

> dotykowym ekranem, skórzana kierownica).

A po podatkach, gotowy do jazdy?

Napisano
  • Autor

> A po podatkach, gotowy do jazdy?

To zależy w jakim stanie kupujesz. Są stany gdzie nie ma podatku od sprzedaży. W moich okolicach dolicz 6%. Dolicz tez $770 opłaty za "transport" i pewnie z $300 opłat dla dealera (za przygotowanie samochodu itp).

Aha - w tym momencie CarsDirect twierdzi ze Passaty sprzedają się jak ciepłe bułeczki i nie ma szans na żadne rabaty frown.gif Ale to kwestia czasu - pewnie w lecie będzie $1k rabatu.

Napisano

Czyli do ceny trzeba doliczyć jakieś 2700$. Widzisz, tu jest różnica w podawaniu cen, co czasami powoduje nieporozumienia. W UE cena danego modelu jest podana w katalogu (ewentualne rabaty zostawiamy) i tyle płacisz, wyjeżdżając z salonu (+ ok. 200 zł rejestracja). U was trzeba jeszcze doliczyć co najmniej 10%, żeby móc autem wyjechać.

Napisano
  • Autor

> Czyli do ceny trzeba doliczyć jakieś 2700$. Widzisz, tu jest różnica w podawaniu cen, co czasami

> powoduje nieporozumienia. W UE cena danego modelu jest podana w katalogu (ewentualne rabaty

> zostawiamy) i tyle płacisz, wyjeżdżając z salonu (+ ok. 200 zł rejestracja). U was trzeba

> jeszcze doliczyć co najmniej 10%, żeby móc autem wyjechać.

No nie do końca - zazwyczaj cena końcowa, po negocjacjach jest znacznie niższa niż cena wywoławcza i w sumie realna cena zakupu jest mniejsza niż katalogowa - pomimo podatków itp. Po prostu cena w katalogu to cena sugerowana, dealerzy maja spore możliwości negocjacji.

Napisano

> No nie do końca - zazwyczaj cena końcowa, po negocjacjach jest znacznie niższa niż cena wywoławcza

> i w sumie realna cena zakupu jest mniejsza niż katalogowa - pomimo podatków itp. Po prostu

> cena w katalogu to cena sugerowana, dealerzy maja spore możliwości negocjacji.

No tak zawsze jest wink.gif Rzecz w tym, że u nas te wszystkie opłaty są już wliczone, a u was płatne dodatkowo. I dlatego niektórzy się tym sugerują, błędnie uważając, że auta są dużo tańsze, niż u nas. Owszem, są tańsze, ale nie o tyle, bo po zakupie i tak trzeba doliczyć ok. 10%, niezależnie od wytargowanych rabatów.

Napisano
  • Autor

> bo po zakupie i tak trzeba doliczyć ok. 10%,

> niezależnie od wytargowanych rabatów.

Tak jak napisałem wcześniej - to zależy bardzo od miejsca w którym kupujesz/mieszkasz - kupując/mieszkając na Alasce, w Delaware, New Hampshire, Montanie czy w Oregonie nie doliczasz niczego. W Colorado tylko 3%. Za to jak mieszkasz w Tuba City, Arizona, to musisz zapłacić dodatkowe 13.725% podatku.

Napisano

> Pozdrawiam BAS

Nowy europejski Passat to stary Passat B6 po liftingu.

A amerykanski to calkiem nowy model.

Napisano

> masz racje - HHR. A swoją droga to dopiero badziewiasty pojazd - głośny jak blaszak, skacze po

> całej jezdni, niewygodny a plastiki ze starych butelek po Coca-Coli.

Mnie się ten samochód podoba zlosnik.gif

Jeździłem nim przez tydzień albo dwa zlosnik.gif W wypożyczalni miałem kilka samochodów do wyboru i wziąłem HHR dla jaj... a potem nagle się okazało, że bardzo go polubiłem.

Fakt, że wnętrze jest kiepskie. Zegary przypominają Seicento sick.gif Klamki wewnętrzne w drzwiach (duże, okrągłe i chromowane) to szczyt tandety.

Prowadzenie też nie jest najlepsze. Przy wchodzeniu w zakręty robi się niebezpiecznie... panic.gif

...ale można ten samochód polubić bo ma kilka zalet zlosnik.gif

Wbrew pozorom jakie sprawia wygląd zewnętrzny to stosunkowo nieduże auto. Powiedziałbym, że to taki odpowiednik europejskiego Opla Merivy. Stosunkowo nieduże rozmiary powodują, że jest bardzo zwrotny i łatwo się nim manewruje np. na parkingach.

Całkiem dynamicznie jeździ nawet z najsłabszym silnikiem 150KM (wynika to pewnie z niedużej masy samochodu)

Super wygląda. Na żywo jest jeszcze fajniejszy niż na zdjęciach. Za każdym razem jak wsiadałem do niego to się cieszyłem z jego wyglądu zlosnik.gif

ZryqN.jpg

Napisano

> Mnie się ten samochód podoba

> Jeździłem nim przez tydzień albo dwa W wypożyczalni miałem kilka samochodów do wyboru i wziąłem

> HHR dla jaj... a potem nagle się okazało, że bardzo go polubiłem.

a ja myslałem że albea wygląda jak ciężarny wieloryb tuż przed rozwiązaniem facepalm%5B1%5D.gifzlosnik.gif

Napisano

> jest bardzo

> zwrotny i łatwo się nim manewruje np. na parkingach.

zwrotny hehe.gif jesli to jest to samo co Chrysler PT Cruzer to to ma srednice zawracania malej ciezarowki pad.gif

pozdr.

Napisano

> zwrotny

wlasnie sprawdzilem - 36 stop czyli mniej wiecej tyle co nowy vw golf. Faktycznie szalu nie ma ale nie jest tak zle. Byc moze wrazenie zwrotnosci bylo spotegowane przez to, ze wczesniej jezdzilem krowiastym Chevroletem Impala zlosnik.gif

> jesli to jest to samo co Chrysler PT Cruzer to to ma srednice zawracania malej ciezarowki

> pozdr.

To nie to samo co PT Cruiser. IMO HHR wyglada fajniej niz PT Cruiser.

Napisano

Wczoraj podjechałem do Jack Daniels VW w Upper Saddle River, NJ, żeby obejrzeć nowego Passata. Siedziałem w wersji za $20k, jak też w takiej za $27k. Oba benzyniaki.

Moje wrażenie jest takie, że to duże, ale tanie auto. Co wcale nie znaczy, że to źle. Po prostu księgowi wzięli się ostro do roboty i udało się zrobić niedrogie auto w wersji bida, ale, jak to u VW, drożejące jak nie wiem co przy przeskoku do nieco lepszej i lepszej wersji. To mnie właśnie w VW zastanawia - jak BARDZO te auta w poszczególnych wersjach muszą się różnić, że cena jest tak bardzo windowana w górę!

Napisano
  • Autor

> Moje wrażenie jest takie, że to duże, ale tanie auto. Co wcale nie znaczy, że to źle.

Miałem to samo wrażenie - dostaje się bardzo duży kawałek samochodu za niewielkie pieniądze i choć brakuje wielu przydatnych bajerów, to to co dostajemy jedzie a w końcu do tego służy samochód. A jak chcemy bajery, to są one w opcji.

> Po prostu

> księgowi wzięli się ostro do roboty i udało się zrobić niedrogie auto w wersji bida, ale, jak

> to u VW, drożejące jak nie wiem co przy przeskoku do nieco lepszej i lepszej wersji.

Nie sprawdzałem dokładnie cen, ale mam wrażenie że najbogatsza wersja Passata ze wszelkimi bajerami typu skóra, navi, V6 z przyzwoitą mocą i tym podobne jest porównywalna ceną do Accorda V6 i Camry V6.

W każdym razie gdybym szukał obecnie dużego sedana, to VW Passat jest moim zdecydowanym faworytem. Szczególnie po złych doświadczeniach z Kia Optima która kosztuje więcej i może jest ładniejsza/minimalnie lepiej wyposażona, ale za to jedzie jak siedem nieszczęść.

Napisano
  • Autor

> HHR dla jaj... a potem nagle się okazało, że bardzo go polubiłem.

Boję się że to taka sama miłość jak w przypadku nastolatków i tłustych, starych bab które dadzą się przelecieć. Po prostu przestałeś widzeć wady.

> Fakt, że wnętrze jest kiepskie.

Wystarczający powód żeby tego samochodu nie lubić.

> Prowadzenie też nie jest najlepsze. Przy wchodzeniu w zakręty robi się niebezpiecznie...

No właśnie. Ani to się do stania przed domem nie nadaje, bo tandeta jakiej mało, ani do jeżdżenia, bo strach tym się poruszać.

> to stosunkowo nieduże auto.

To następna wada dla mnie - nie lubię małych samochodów.

> Całkiem dynamicznie jeździ nawet z najsłabszym silnikiem 150KM

"Całkiem dynamicznie" mnie nie bawi wink.gif Chcę dynamicznie. To już ten Passat z pięciocylindrowym 170 KM silnikiem zbierał się lepiej.

> Super wygląda.

Z tym bym polemizował. Samochód nie podoba mi się z żadnej strony (od podwozia go nie widziałem, ale zakładam że też mi się nie będzie podobał). Pachnie tandetą.

Jedyną zaletę jaką widzę to bagażnik - jak na taki maleńki samochodzik, to można do niego naprawdę sporo zapakować.

hhrc.jpg

Napisano

> Z tym bym polemizował. Samochód nie podoba mi się z żadnej strony (od podwozia go nie widziałem,

> ale zakładam że też mi się nie będzie podobał). Pachnie tandetą.

No widzisz, takie samochody albo się uwielbia albo nie znosi.

Moja żona za pierwszym razem prawie wstydziła się do niego wsiąść (Co Ty wziąłeś??)

A potem "daj mi się przejechać Cha-Cha-Er!" hehe.gif Wymyśliła dla niego pieszczotliwą nazwę Cha-Cha-Er zlosnik.gif

W sumie to chyba dobry samochód dla kobiet. Stosunkowo nieduży, ładnie wygląda z zewnątrz. Kobiet nie obchodzi przeważnie jak wygląda wnętrze samochodu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Moja żona za pierwszym razem prawie wstydziła się do niego wsiąść (Co Ty wziąłeś??)

Pierwsze wrażenie kobiet jest zawsze tym właściwym wink.gif

Napisano

Witam,

IMHO nowy passat jest strasznie nudny.

Duzo lepiej wygladala poprzednia EU wersja.

Pozdrawiam

Napisano

> IMHO nowy passat jest strasznie nudny.

Każdy Passat jest nudny, bo taki ma być. To auto dla statecznej klasy średniej w średnim wieku. Kwadratisch, praktisch, gut.

Napisano
  • Autor

> Dla mnie ten US Passat zawsze był jak wyrośnięta Jetta.

Passat USA istnieje dopiero kilka miesięcy więc słowo "zawsze" jest trochę na wyrost.

Napisano

> Passat USA istnieje dopiero kilka miesięcy więc słowo "zawsze" jest trochę na wyrost.

Marku: "zawsze" czyli od momentu ukazania się tego modelu :-)

Napisano

> Każdy Passat jest nudny, bo taki ma być. To auto dla statecznej klasy średniej w średnim wieku.

> Kwadratisch, praktisch, gut.

Ale to coś złego? Dla Ciebie nudny, a dla mnie to luksus. W porównaniu

choćby z Fiatem smile.gif

Napisano
  • Autor

> Każdy Passat jest nudny, bo taki ma być.

Tyle że w przypadku samochodu słowo "nudny" oznacza zaletę.

Przykład przeraźliwie nudnego samochodu:

lead1amulsannefd2011.jpg

Za "nudność" się płaci ekstra.

Napisano

> Ale to coś złego? Dla Ciebie nudny, a dla mnie to luksus. W porównaniu

> choćby z Fiatem

Uważasz, ze taki Passat to aż taki luksus w porownaniu do Fiata Croma?

Napisano

> Uważasz, ze taki Passat to aż taki luksus w porownaniu do Fiata Croma?

Nie wiem jak spasowanie środka w Cromie. Ale VW ładniejszy z zewnątrz.

W Cromie przed i po liftingu przednie światła są po prostu brzydkie.

Napisano

> Nie wiem jak spasowanie środka w Cromie. Ale VW ładniejszy z zewnątrz.

> W Cromie przed i po liftingu przednie światła są po prostu brzydkie.

Nie mów, że po prostu brzydkie, bo to Twój gust. Po lifcie sa jak w Bravo i to mi sie bardziej podoba niz stare.

Na mój gust passat jest nijaki, ale tobie może się podobać, kwestia gustu

Napisano

> Ale to coś złego? Dla Ciebie nudny, a dla mnie to luksus. W porównaniu

> choćby z Fiatem

Ale ja nie mówię, że to źle wink.gif Nuda jest cechą tego samochodu. Dla jednych to plus, dla innych minus.

Napisano

>W UE cena danego modelu jest podana w katalogu (ewentualne rabaty

> zostawiamy) i tyle płacisz, wyjeżdżając z salonu (+ ok. 200 zł rejestracja).

tia wink.gif

akurat VW nawet w Polsce ma taka politykę, że dolicza poza katalogiem jakieś 550 zł jako przygotowanie do wydania 270751858-jezyk.gif

Napisano

> tia

> akurat VW nawet w polsce ma taka politykę, że dolicza poza katalogiem jakieś 550 zł jako

> przygotowanie do wydania

icon_eek.gif Inne firmy tak nie robią.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.