Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaświadczenie o przebytym badaniu technicznym - ważność?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jak długo jest ważne zaświadczenie o przebytym badaniu technicznym wystawione przez stację techniczną.

W dowodzie zabrakło mi miejsca na pieczątki i dostałem kwitek, ale niedługo jadę na urlop i nie mam czasu wystawać w kolejkach w urzędzie, jak długo mogę jeździć na takim dokumencie?

Napisano

> Witam,

> Jak długo jest ważne zaświadczenie o przebytym badaniu technicznym wystawione przez stację

> techniczną.

> W dowodzie zabrakło mi miejsca na pieczątki i dostałem kwitek, ale niedługo jadę na urlop i nie mam

> czasu wystawać w kolejkach w urzędzie, jak długo mogę jeździć na takim dokumencie?

Podobno 30 dni. Nie mam pewnosci, ale wiem ze jak koledzy specjalnie nie chca wbijac zmian w pojezdzie w dowod - czyli robia przeglad na kartce - to potem sie policja czepiala ze tylko miesiac mogli na tym jezdzic, jak ich zatrzymali pol roku pozniej wink.gif No i od nowa musieli brac te kartki, byleby nie wbijac nic w dowod wink.gif

Ale nie wiem ile w tym prawdy.

Napisano

Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale u mnie zrobienie nowego dowodu rejestracyjnego trwa raptem kilka minut.

Napisano

> Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale u mnie zrobienie nowego dowodu rejestracyjnego trwa raptem

> kilka minut.

chyba coś się Tobie pomyliło hehe.gif

przechodziłem ostatnio procedurę, z zaświadczeniem od diagnosty do Wydziału Komunikacji, tam trzeba parę złotych zostawić. Zabrać tablice coby nowe naklejki pani przykleiła, potem zdajesz stary dowód i składasz wniosek o nowy, zostawiasz też kartę pojazdu jeżeli jest wydana. Zaznaczasz czy chcesz dowód tymczasowy czy nie. Jeżeli zaznaczysz, że nie to nic nie dostajesz i w razie kontroli się tłumaczysz - uwierzą albo i nie. Jazda bez DR generalnie= mandat. Dlatego proponuję brac "miękki" i ten faktycznie pani od ręki wypisuje. Potem po kilku dniach albo dupę przez telefon zawracasz albo wchodzisz na stronę Wytwórni Papierów Wartościowych gdzie wpisujesz nr rejestracyjny i 5 ostatnich cyfr nadwozia i wiesz czy dokument jest już do odbioru w Urzędzie czy jeszcze nie. Koszta to coś koło 6 dych ale nie mam kwitów i nie należy tego brac za pewnik.

Odbierasz dowód rejestracyjny i kartę pojazdu gdzie zostaje wpisany nowy dowód rejestracyjny.

Napisano

> Podobno 30 dni.

Oj, chyba nie. Jak miałem podobna sytuację. Dostałem zaświadczenie od diagnosty ważne chyba przez tydzień, no, może dwa, bo już nie pamiętam.. Ale na pewno nie 30 dni.

Napisano

> Oj, chyba nie. Jak miałem podobna sytuację. Dostałem zaświadczenie od diagnosty ważne chyba przez

> tydzień, no, może dwa, bo już nie pamiętam.. Ale na pewno nie 30 dni.

Moze faktycznie 7 niewiem.gif

Napisano

> chyba coś się Tobie pomyliło

> przechodziłem ostatnio procedurę, z zaświadczeniem od diagnosty do Wydziału Komunikacji, tam trzeba

> parę złotych zostawić. Zabrać tablice coby nowe naklejki pani przykleiła, potem zdajesz stary

> dowód i składasz wniosek o nowy, zostawiasz też kartę pojazdu jeżeli jest wydana. Zaznaczasz

> czy chcesz dowód tymczasowy czy nie. (...)

a mnie w starym dowodzie wpisano informację:

- zgłoszono wymianę w dnu xx.xx.2011

i pieczątka WK

+ zaświadczenie o przebytym badaniu w SKP

tak jeździłem prawie rok /zabrakło 2 tygodni do kolejnego badania technicznego/

w tym czasie byłem 2 razy kontrolowany przez "drogówkę" i w obu przypadkach otrzymałem pouczenie:

- na wymianę dokumentu mam 30 dni i mam to zrobić jak najszybciej

z czego druga kontrola była miesiąc przed końcem badania technicznego

Napisano

> Podobno 30 dni. Nie mam pewnosci, ale wiem ze jak koledzy specjalnie nie chca wbijac zmian w

> pojezdzie w dowod - czyli robia przeglad na kartce - to potem sie policja czepiala ze tylko

> miesiac mogli na tym jezdzic, jak ich zatrzymali pol roku pozniej No i od nowa musieli brac

> te kartki, byleby nie wbijac nic w dowod

> Ale nie wiem ile w tym prawdy.

kartka którą wystawia SKP jest ważna do daty jaka jest na kwicie

i Policja nie ma prawa jej zabrać czy zatrzymać

co innego, że na wymianę dowodu masz 30 dni

i tu możesz "zabulić" choć nie koniecznie biglaugh.gif

Napisano

> przechodziłem ostatnio procedurę, z zaświadczeniem od diagnosty do Wydziału Komunikacji, tam trzeba

> parę złotych zostawić. Zabrać tablice coby nowe naklejki pani przykleiła, potem zdajesz stary

> dowód i składasz wniosek o nowy,

Bzdura.

Na starym dowodzie jeździsz cały czas, aż do chwili odebrania nowego.

Żadnych pozwoleń czasowych nie bierzesz - nie ma takiej potrzeby.

Sprawdzone organoleptycznie i to parę razy.

Napisano

> Bzdura.

> Na starym dowodzie jeździsz cały czas, aż do chwili odebrania nowego.

Mi stary zabrali i dostałem miękki, po nowy twardy musiałem przyjść z tablicami. Nie było innej możliwości. WK, UM Gliwice.

Napisano

> Mi stary zabrali i dostałem miękki, po nowy twardy musiałem przyjść z tablicami. Nie było innej

> możliwości. WK, UM Gliwice.

Zostałeś zatem wy 270747800-sex.gif

Napisano

> Witam,

> Jak długo jest ważne zaświadczenie o przebytym badaniu technicznym wystawione przez stację

> techniczną.

> W dowodzie zabrakło mi miejsca na pieczątki i dostałem kwitek, ale niedługo jadę na urlop i nie mam

> czasu wystawać w kolejkach w urzędzie, jak długo mogę jeździć na takim dokumencie?

Nikt ci nie zabierze dowodu jak będziesz miał kartke. Kupiłem kiedyś auto i miałem 5 kartek a kontroli koleś miał sporo i po prostu woził te kartki dla policji kartka jest ważna

Napisano

> Witam,

> techniczną.

Kwit z SKP nie ma terminu ważności.

ALE

Masz obowiązek ujawnić w DR w ciągu 30 dni wszelkie zmiany. Ważność BT jest taką zmianą.

Po upływie tych 30 dni policja ma prawo zatrzymać Ci DR "wobec uzasadnionego podejrzenia, że dane w nim uwidocznione nie są zgodne ze stanem faktycznym" (co chyba jest jasne).

Stąd zapewne wzięło się przekonanie, że "kwit z SKP jest ważny 30 dni".

Aha, zatrzymanie DR jest to jedyna sankcja za nie uwidocznienie nowego BT w DR.

Napisano

> Nikt ci nie zabierze dowodu jak będziesz miał kartke.

RLY?

Kupiłem kiedyś auto i miałem 5 kartek a

> kontroli koleś miał sporo i po prostu woził te kartki dla policji kartka jest ważna

Art. 132. Ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908) 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

Policjant bierze do łapki DR z wpisem "przegląd do 01/01/2005 i do drugiej świstek z SKP, że "przegląd do 01/01/2013".

I tera kombinuj, jak to nie podpada pod pkt 7.

Napisano

> RLY?

RLY. Policjanci też myślą możliwe że u nas po prostu podchodzą do tego życiowo. Auto było super tylko te kartki, w wk nie robili problemów i po prostu podbili

Napisano

> RLY. Policjanci też myślą możliwe że u nas po prostu podchodzą do tego życiowo. Auto było super

> tylko te kartki, w wk nie robili problemów i po prostu podbili

Możliwe, ale możliwe też że tak się dzieje tylko u Was, a w reszcie kraju pacjent kwituje zatrzymanie dowodu. Nie mów więc "nikt ci nie zabierze dowodu" bo to nie jest pewne.

Napisano

> Możliwe, ale możliwe też że tak się dzieje tylko u Was, a w reszcie kraju pacjent kwituje

> zatrzymanie dowodu. Nie mów więc "nikt ci nie zabierze dowodu" bo to nie jest pewne.

Auto jeździło po kieleckim, lubelskim , podkarpackim i małopolskim. Kontroli kilka było i nic. Więc na południu nie czepiali się pasuje?

Napisano

> Auto jeździło po kieleckim, lubelskim , podkarpackim i małopolskim. Kontroli kilka było i nic. Więc

> na południu nie czepiali się pasuje?

OK, pasuje. Miałeś farta, ale tylko farta. Gdybyś trafił na służbistę oddał byś dowód.

Napisano

> OK, pasuje. Miałeś farta, ale tylko farta. Gdybyś trafił na służbistę oddał byś dowód.

Doczytaj nie ja a koleś koło 40 lat. Ja auta nie miałem nigdy dłużej jak 2 lata

Napisano

> Doczytaj nie ja a koleś koło 40 lat. Ja auta nie miałem nigdy dłużej jak 2 lata

To nie ważne. Stwierdziłeś: "nikt ci nie zabierze dowodu" i "dla policji ważna jest kartka" co nie jest prawdą. To, że kolesiowi czy Tobie się udało nie znaczy, że taka jest zasada. Twoje stwierdzenie może wprowadzić kogoś w błąd i narazić go na problemy. Tylko to chciałem powiedzieć.

Napisano

Ustawa ustawą ale czy aby wszystkie ustawy mają wykute na blachę? Zdrowy rozsądek to co innego. Nawet jeżeli na głównym dokumencie dane są nieaktualne to jeszcze jest załącznik do niego. Nie takie sprawy jak dowód rejestracyjny da się w tym kraju załatwić załącznikiem albo wyjaśnieniem.

Poza tym za to nie ma mandatu smile.gif zatem nie opłaca się robić afery.

Jest jedna rzecz - jeżeli ta kartka będzie miała więcej niż 30 dni to przy wymianie nie zostawią Ci starego dowodu ale wydadzą pozwolenie czasowe. Jak będzie miała mniej niż 30 dni to oddadzą stary dowód a przy odbiorze nowego oddajesz stary. Chyba że koniecznie chcesz pozwolenie czasowe.

Dla mnie najbardziej bulwersująca jest sprawa ilości krateczek na badania techniczne. Jak ktoś zmienia auta często to jeszcze ale jak masz cały czas to samo to co kilka lat płacisz frycowe do budżetu kraju.... kolejny podatek.

Wydanie dowodu nie jest od ręki bo go muszą wydrukować w wytwórni papierów wartościowych i przesłać do urzędu.

Napisano

> Ustawa ustawą ale czy aby wszystkie ustawy mają wykute na blachę? Zdrowy rozsądek to co innego.

A nie sądzisz, że zdrowy rozsądek nakazuje załatwić formalności zgodnie z wymogami i mieć zwyczajnie święty spokój?

Napisano

> RLY?

> Kupiłem kiedyś auto i miałem 5 kartek a

> Art. 132. Ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908)

> 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

> 7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

> Policjant bierze do łapki DR z wpisem "przegląd do 01/01/2005 i do drugiej świstek z SKP, że

> "przegląd do 01/01/2013".

> I tera kombinuj, jak to nie podpada pod pkt 7.

to nie podpad pod nic Sibuj, nie baw sie w polskich urzednikow w interpretacje. czytaj literalnie przepisy - na dzien dzisiejszy w ustawie nie ma nic na temat braku miejsca na przeglady vel policja ma wewnetrzny przykaz nie zabierania DR tylko uprzejmego poinformowania kierowcy aby wymienic DR.

jedynym minusem jest wozenie kartki.

ba nawet na kartce z SKP nie masz nic napisane, ze masz to zrobic w przeciagu x dni. jezeli jest to dokument ze wzoru rozporzadzenia a tam nic nie ma to nie dorabiajmy teorii.

wystarczy, ze polskie sadownictwo i prokuratorzy sa od czapy.

Napisano

> dowód i składasz wniosek o nowy, zostawiasz też kartę pojazdu jeżeli jest wydana. Zaznaczasz

> czy chcesz dowód tymczasowy czy nie. Jeżeli zaznaczysz, że nie to nic nie dostajesz i w razie

> kontroli się tłumaczysz - uwierzą albo i nie. Jazda bez DR generalnie= mandat. Dlatego

> proponuję brac "miękki" i ten faktycznie pani od ręki wypisuje. Potem po kilku dniach albo

> dupę przez telefon zawracasz albo wchodzisz na stronę Wytwórni Papierów Wartościowych gdzie

> wpisujesz nr rejestracyjny i 5 ostatnich cyfr nadwozia i wiesz czy dokument jest już do

> odbioru w Urzędzie czy jeszcze nie. Koszta to coś koło 6 dych ale nie mam kwitów i nie należy

> tego brac za pewnik.

> Odbierasz dowód rejestracyjny i kartę pojazdu gdzie zostaje wpisany nowy dowód rejestracyjny.

Potwierdzam, u mnie w powiecie jest tak samo. Różnica jedynie taka, że za miękki dowód należy dopłacić kilkanaście złociszy sick.gif

Czy tak trudno zrobić w takim dowodzie więcej rubryk na przegląd techniczny hmm.gif

Napisano

> Witam,

> techniczną.

Ja jeździłem na potwierdzeniu wykonania badania technicznego prawie rok, później przerejestrowywałem auto i nabijałem numery nadwozia, więc wymieniłem dowód grinser006.gif

Mając opinię rzeczoznawcy, dowód rejestracyjny z SJ wydany na mamę, przegląd na kartce A4 i umowę darowizny dostałem pozwolenie na nabicie numerów w KCH zlosnik2.gif

A później zmieniając dowód miałem przegląd ważny 17 dni dostałem miękki i nawet twardy zdążył dotrzeć do urzędu grinser006.gif

Napisano

Dowód miękki, dowód twardy. Przecież oba są miękkie, żaden nie jest twardszy. zlosnik.gif

Napisano

> czy chcesz dowód tymczasowy czy nie. Jeżeli zaznaczysz, że nie to nic nie dostajesz i w razie

> kontroli się tłumaczysz - uwierzą albo i nie. Jazda bez DR generalnie= mandat. Dlatego

> proponuję brac "miękki" i ten faktycznie pani od ręki wypisuje. Potem po kilku dniach albo

> dupę przez telefon zawracasz albo wchodzisz na stronę Wytwórni Papierów Wartościowych gdzie

> wpisujesz nr rejestracyjny i 5 ostatnich cyfr nadwozia i wiesz czy dokument jest już do

> odbioru w Urzędzie czy jeszcze nie. Koszta to coś koło 6 dych ale nie mam kwitów i nie należy

> tego brac za pewnik.

> Odbierasz dowód rejestracyjny i kartę pojazdu gdzie zostaje wpisany nowy dowód rejestracyjny.

A ja w wymianie dowodu rejestracyjnego nie widzę zupełnie nic bardzo bolesnego.

Widać tutaj jedynie marudzenie i lenistwo, bo komuś nie chce się iść do urzędu i załatwić sprawy tak jak ma to być.

Do sklepu po piwo prawie codziennie to od razu ale żeby pójść do urzędu RAZ NA PIĘĆ LAT to już ciężko.

Napisano
beksa.gif
Napisano

A jak mam czarne tablice i dowod do wymiany (skonczylo sie miejsce na stemple) to tablice tez bede musial wymienic? przeglad zrobilem mam kwitek. diagnosta mowil o 14 dniach na zgloszenie wymiany dowodu

Napisano

> A jak mam czarne tablice i dowod do wymiany (skonczylo sie miejsce na stemple) to tablice tez bede

> musial wymienic? przeglad zrobilem mam kwitek. diagnosta mowil o 14 dniach na zgloszenie

> wymiany dowodu

Nie. Tylko dowód idzie do wymiany.

Napisano

> A jak mam czarne tablice i dowod do wymiany (skonczylo sie miejsce na stemple) to tablice tez bede

> musial wymienic? przeglad zrobilem mam kwitek. diagnosta mowil o 14 dniach na zgloszenie

> wymiany dowodu

Tablice mogą zostać.

Pzdr

chemicq

Napisano

> Nikt ci nie zabierze dowodu jak będziesz miał kartke. Kupiłem kiedyś auto i miałem 5 kartek a

> kontroli koleś miał sporo i po prostu woził te kartki dla policji kartka jest ważna

Kartką to wiesz co możesz zlosnik.gif Policmajster powinien w takim przypadku zabrać DR, zostawić Ci kartkę - bo ona jest ważna i zasuwaj sobie później po odbiór nowego DR we właściwym WK. Z kartką - o ile nie minęło 30 dni od badania technicznego.

Napisano

> wymiany dowodu

Nie będziesz musiał wymieniać blach, tylko nie daj się zrobić w balona. A diagności to sami tak na prawdę nie wiedzą jak to jest. Na kwicie z SKP jest napisane do kiedy jest przegląd, więc jest tak jak ktoś wyżej napisał - masz 30 dni na zmianę danych w DR, ale jak tego nie zrobisz w terminie to nie powinno być z tego powodu jakiś szczególnych reperkusji.

Napisano

> chyba coś się Tobie pomyliło przechodziłem ostatnio procedurę

Ja też w ostatni wtorek, a badanie było 4 czerwca.

>z zaświadczeniem od diagnosty do Wydziału Komunikacji, tam trzeba parę złotych zostawić.

Zostawiłem 73,5 PLN o ile dobrze pamiętam.

>Zabrać tablice coby nowe naklejki pani przykleiła,

Nie dostałem żadnych naklejek i nie musiałem zabierać tablic.

>potem zdajesz stary dowód i składasz wniosek o nowy, zostawiasz też kartę pojazdu jeżeli jest wydana. Zaznaczasz czy chcesz dowód tymczasowy czy nie.

Ja składałem tylko jeden wniosek o wymianą dowodu rejestracyjnego z powodu braku miejsc i dowód tymczasowy otrzymałem bez pytania czy chcę. I na tym etapie moje doświadczenia się kończą bo dopiero mam odebrać dowód i kartę pojazdu za jakiś czas. Jak dotąd w urzędzie straciłem godzinę (czekanie i załatwienie).

Napisano

> Z kartką - o

> ile nie minęło 30 dni od badania technicznego.

Bzdura.

Napisano

> Bzdura.

> Na starym dowodzie jeździsz cały czas, aż do chwili odebrania nowego.

> Żadnych pozwoleń czasowych nie bierzesz - nie ma takiej potrzeby.

> Sprawdzone organoleptycznie i to parę razy.

sam jesteś bzdura nowy dowód odebrałem 13 czerwca 2012, wniosek składałem w połowie maja br smirk.gif

Napisano

Co do wklejania przez panią z okienka nowej naklejki coś tam się pozmieniało od tego 9 czerwca , nie wiem dokładniej ...

Napisano

> Co do wklejania przez panią z okienka nowej naklejki coś tam się pozmieniało od tego 9 czerwca ,

> nie wiem dokładniej ...

Niby mialo byc tak, ze nie trzeba zabierac blach, zeby zalegalizowac (czyli przylepic nowe hologramy).

Niby, bo dzwonilem sie dowiedziec jak to jest w "moim WK" i mam zabrac blachy ze soba jak bede rejestrowal...

Napisano

> Niby mialo byc tak, ze nie trzeba zabierac blach, zeby zalegalizowac (czyli przylepic nowe

> hologramy).

> Niby, bo dzwonilem sie dowiedziec jak to jest w "moim WK" i mam zabrac blachy ze soba jak bede

> rejestrowal...

Po co masz je przynieść? By pani sobie je obejrzała z bliska? niewiem.gif

Napisano

> Po co masz je przynieść? By pani sobie je obejrzała z bliska?

A to juz nie do mnie pytanie. Pewnie pani bedzie homologowac czyli lepic hologramy...

Napisano

> A to juz nie do mnie pytanie. Pewnie pani bedzie homologowac czyli lepic hologramy...

To się jej zapytaj, na jakiej podstawie chce tego dokonać? Czy nie zna obowiązującego jej prawa? No i sprawa najważniejsza: co chce Ci przykleić? Bo chyba nie nalepki... facepalm%5B1%5D.gif

Rozporządzenie MT,B i GM z dn. 13.04.2012 w sprawie trybu legalizacji tablic rejestracyjnych oraz warunków technicznych i wzorów znaku legalizacyjnego.

par.4.5

Organ rejestrujący potwierdza legalizację tablic rejestracyjnych pojazdu zarejestrowanego (...) wpisując w rubryce "Adnotacje urzędowe" dowodu rejestracyjnego dotychczasowy indywidualny numer znaku legalizacyjnego w przypadku:

1) (...)

2) wydania nowego dowodu rejestracyjnego z powodu braku miejsca na kolejne wpisy terminu badania technicznego pojazdu

3) (...).

Napisano

> to nie podpad pod nic Sibuj, nie baw sie w polskich urzednikow w interpretacje. czytaj literalnie

> przepisy - na dzien dzisiejszy w ustawie nie ma nic na temat braku miejsca na przeglady vel

> policja ma wewnetrzny przykaz nie zabierania DR tylko uprzejmego poinformowania kierowcy aby

> wymienic DR.

> jedynym minusem jest wozenie kartki.

> ba nawet na kartce z SKP nie masz nic napisane, ze masz to zrobic w przeciagu x dni. jezeli jest to

> dokument ze wzoru rozporzadzenia a tam nic nie ma to nie dorabiajmy teorii.

> wystarczy, ze polskie sadownictwo i prokuratorzy sa od czapy.

Mylisz się, przyjacielu.

Masz obowiązek uzyskania stosownej adnotacji o aktualnym terminie BT w DR pojazdu.

Skoro BT masz, a nie zostało ono ujawnione w DR = stan faktyczny (jest aktualne BT) nie odpowiada zapisom w DR (nieaktualne BT).

ERGO -> dowód w dyby, jeżeli 30 dni minęło.

Napisano

> Ustawa ustawą ale czy aby wszystkie ustawy mają wykute na blachę? Zdrowy rozsądek to co innego.

> Nawet jeżeli na głównym dokumencie dane są nieaktualne to jeszcze jest załącznik do niego. Nie

> takie sprawy jak dowód rejestracyjny da się w tym kraju załatwić załącznikiem albo

> wyjaśnieniem.

Może ugadasz, może nie - policja ma pełne prawo skaleczyć Cię na dowód.

> Poza tym za to nie ma mandatu zatem nie opłaca się robić afery.

A to zawsze musi być mandat?

Jak masz wyprany na amen DR to policja też go zabierze. Mandatu nie da, ale DR zabierze (za pokwitowaniem :-) )

> Jest jedna rzecz - jeżeli ta kartka będzie miała więcej niż 30 dni to przy wymianie nie zostawią Ci

> starego dowodu ale wydadzą pozwolenie czasowe. Jak będzie miała mniej niż 30 dni to oddadzą

> stary dowód a przy odbiorze nowego oddajesz stary. Chyba że koniecznie chcesz pozwolenie

> czasowe.

Brak jest dla tej tezy oparcia w przepisach.

Kilka DR już wymieniałem, wszystkie miały mooooooooooooooocno przeterminowane wpisy i w żadnym wypadku PC nie dostawałem.

> Dla mnie najbardziej bulwersująca jest sprawa ilości krateczek na badania techniczne. Jak ktoś

> zmienia auta często to jeszcze ale jak masz cały czas to samo to co kilka lat płacisz frycowe

> do budżetu kraju.... kolejny podatek.

Tak, tak, normalnie tragedia...

> Wydanie dowodu nie jest od ręki bo go muszą wydrukować w wytwórni papierów wartościowych i przesłać

> do urzędu.

I prawidłowo - mniejsze prawdopodobieństwo fraudu.

Napisano

> RLY. Policjanci też myślą możliwe że u nas po prostu podchodzą do tego życiowo. Auto było super

> tylko te kartki, w wk nie robili problemów i po prostu podbili

Nie ogarniasz pojęcia "sarkazm".

Napisano

> Doczytaj nie ja a koleś koło 40 lat. Ja auta nie miałem nigdy dłużej jak 2 lata

"- Byłeś kiedyś w stanach?

- Nie.

- No widzisz. A ja... Znam kogoś, kto był...".

Napisano

> Mylisz się, przyjacielu.

> Masz obowiązek uzyskania stosownej adnotacji o aktualnym terminie BT w DR pojazdu.

> Skoro BT masz, a nie zostało ono ujawnione w DR = stan faktyczny (jest aktualne BT) nie odpowiada

> zapisom w DR (nieaktualne BT).

> ERGO -> dowód w dyby, jeżeli 30 dni minęło.

sibuj wskaz mi to w rozorzadzeniu, ze tak ma byc jesli brakuje miejsca. ja spelnilem obowiazek aby sie poruszac po drogach publicznych, wpis w CEPiK jest kartka jest. ustawodawca nie przewidzial takiego stanu.

wiec w DR nie bedzie bo nie ma miejsca a w CEPiK jest.

zejdz na ziemie, lobbuj u ustawodawcy aby bylo jak w normalnych krajach.

badanie techniczne nie jest wpisem rownowaznym do adresu (ktorego zaraz nie bedzie) nr VIN.

nie przepychaj sie juz.

powiem Tobie, ze kartka jest akceptowalna w UE i nikt nie robi problemu nawet niemiaszki zlosnik.gif

Napisano

> Mylisz się, przyjacielu.

> Masz obowiązek uzyskania stosownej adnotacji o aktualnym terminie BT w DR pojazdu.

> Skoro BT masz, a nie zostało ono ujawnione w DR = stan faktyczny (jest aktualne BT) nie odpowiada

> zapisom w DR (nieaktualne BT).

> ERGO -> dowód w dyby, jeżeli 30 dni minęło.

No to bzdura te 30 dni czy nie, bo coś się nie możesz określić... rotfl.gif

Napisano

> No to bzdura te 30 dni czy nie, bo coś się nie możesz określić...

Patrzymy uważnie na usteczka:

Zaświadczenie o BT (świstek) jest ważny BEZTERMINOWO.

(jarzysz?)

W ciągu 30 dni od dnia BT masz obowiązek ujawnić je w DR

(jarzysz?)

Jeżeli po upływie 30 dni spotkasz patrol, to ma pełne prawo skaleczyć Cię na dowód.

(jarzysz?)

Jaśniej nie potrafię.

Napisano

> Patrzymy uważnie na usteczka:

> Zaświadczenie o BT (świstek) jest ważny BEZTERMINOWO.

nie wiem czy tak jest do końca, bo po 30 dniach Panie w urzędzie nie bardzo chcą takie badanie wpisywać do nowego dowodu z tego co pamietam hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.