Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatronik - jak używać ?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pytanie naiwne ale wybaczie prostemu człowiekowi, który przesiadł się właśnie do luksusów - Xara Picasso z klimatronikiem. foch.gifhahaha.gif

Teraz ciepło - no to nastawiam sobie te 21 stopni i luks.

A jak jest jesienią czy zimą ?

Czy cały czas używać trybu auto - czy jak jest chłodniej na zewnątrz to nie ma sensu i szkoda paliwa, czy i tak klima się nie załączy ?

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Witam!

> Pytanie naiwne ale wybaczie prostemu człowiekowi, który przesiadł się właśnie do luksusów - Xara

> Picasso z klimatronikiem.

> Teraz ciepło - no to nastawiam sobie te 21 stopni i luks.

> A jak jest jesienią czy zimą ?

> Czy cały czas używać trybu auto - czy jak jest chłodniej na zewnątrz to nie ma sensu i szkoda

> paliwa, czy i tak klima się nie załączy ?

> Pozdrawiam

Odpowiedź - jak najczęściej - więc w trybie auto. Jeżeli warunki nie pozwolą (temp zewn niższa niż ustawiona albo zbyt niska do pracy sprężarki) to i tak się sprężarka nie uruchomi. Ale ustawienie w tryb auto gwarantuje częstą pracę sprężarki a co za tym idzie jest szansa, że układ bedzie dłużej pracował bez awarii - najgorsze dla klimatyzacji to nieużywanie - z czynnikiem jest olej, który podczas pracy smaruje elementy układu a przede wszystkim oringi - które bez smarowania sztywnieją. Poza tym długotrwałe nieużywanie klimatyzacji sprzyja rozwojowi grzybów w układzie - co raczej nie jest najzdrowsze..

Napisano

> Ja jesień-zima wyłączam.

to błąd - klimatyzacja nie tylko chłodzi, ale też oszusa powietrze wewnątrz pojazdu - suche powietrze = nie parują szyby. Poza tym patrz mój post wyżej....

Napisano

Ja każdej automatycznej klimy używam w trybie ręcznym.

Być może jestem za prostym człowiekiem na takie skomplikowane rzeczy, albo po prostu lubię sam sterować czy ma mnie chłodzić czy grzać, z jaką siłą i na którą część ciała ok.gif

Napisano

> Odpowiedź - jak najczęściej - więc w trybie auto. Jeżeli warunki nie pozwolą (temp zewn niższa niż

> ustawiona albo zbyt niska do pracy sprężarki) to i tak się sprężarka nie uruchomi.

pomijając sytuację gdy jest poniżej zera, to jednak sprężarka będzie używana

czyli np mają 10'C sprężarka chłodzi, a nagrzewnica nagrzewa do tej zadanej 21'C hmm.gif

chyba tak to działa w trybie auto ?

> ustawienie w tryb auto gwarantuje częstą pracę sprężarki a co za tym idzie jest szansa, że

> układ bedzie dłużej pracował bez awarii - najgorsze dla klimatyzacji to nieużywanie - z

> czynnikiem jest olej, który podczas pracy smaruje elementy układu a przede wszystkim oringi -

> które bez smarowania sztywnieją. Poza tym długotrwałe nieużywanie klimatyzacji sprzyja

> rozwojowi grzybów w układzie - co raczej nie jest najzdrowsze..

podobno wystarszy raz nad tydzień dwa włączyć aby się przesmarowało hmm.gif

a z tymi grzybami to nie rozumiem, raczej częste włączanie/wyłącznie będzie powodowało efekt zagrzybienia ?

u mnie klima 3sezon nie pracuje przez całą zimę - od października do kwietnia/maja i nie widzę złych objawów jeśli chodzi o zapachy

Napisano

> to błąd - klimatyzacja nie tylko chłodzi, ale też oszusa powietrze wewnątrz pojazdu - suche

> powietrze = nie parują szyby. Poza tym patrz mój post wyżej....

nie błąd...

nie jezdzilem autem, w którym NIEZBĘDNA byłaby sprężarka żeby nie parowało. w normalnym samochodzie, klimy używa się tylko w jakiś ekstremalnych sytuacjach (np. jak wsiadasz zimą po basenie itp), w normalnej jezdzie nie jest to konieczne i tak nie paruje. po drugie - klima wciąga ok 0,3-0,5 litra na godzinę paliwa. po cholere to jak jest 10 stopni?

raz na jakis czas odpalic na parkingu podziemnym zimą, żeby układ się nie zastał i styka.

Napisano

> to błąd - klimatyzacja nie tylko chłodzi, ale też oszusa powietrze wewnątrz pojazdu - suche

> powietrze = nie parują szyby. Poza tym patrz mój post wyżej....

coś mieszasz, raz piszesz że sprężarka się nie uruchomi, a zaraz że osusza

więc jak to jest niewiem.gif

Napisano

> pomijając sytuację gdy jest poniżej zera, to jednak sprężarka będzie używana

> czyli np mają 10'C sprężarka chłodzi, a nagrzewnica nagrzewa do tej zadanej 21'C

> chyba tak to działa w trybie auto ?

> podobno wystarszy raz nad tydzień dwa włączyć aby się przesmarowało

> a z tymi grzybami to nie rozumiem, raczej częste włączanie/wyłącznie będzie powodowało efekt

> zagrzybienia ?

> u mnie klima 3sezon nie pracuje przez całą zimę - od października do kwietnia/maja i nie widzę

> złych objawów jeśli chodzi o zapachy

u mnie od 9 lat nie pracuje jesień-zima i dalej jest wszystko ok.gif w zimie o ile temperatura na to pozwala włączam sprężarkę co jakiś czas żeby pochodziła chwilę

jeśli nie potrzebuje schładzania, czasami osuszenia powietrza, nigdy nie włączam sprężarki ani nie stosuje "full auto", tak wiem dziwny jestem zlosnik.gif

Napisano

> Witam!

> Pytanie naiwne ale wybaczie prostemu człowiekowi, który przesiadł się właśnie do luksusów - Xara

> Czy cały czas używać trybu auto - czy jak jest chłodniej na zewnątrz to nie ma sensu i szkoda

Używać wg potrzeb, tak jak każdego urządzenia.

Często używam w trybie manualnym, gdyż bywa wygodniej w przypadku krótkich odcinków.

Jeśli nie potrzebuję schładzać czy osuszać to nie używam, gdyż przyjemniej jest mi jeździć bez klimatyzacji gdy nie jest upalnie. Podobnie w domu - też włączam tylko wtedy, gdy mam potrzebę schłodzenia.

Ale pewnie są tacy, którzy wola włączać zawsze, bez względu na pogodę.

W wielu samochodach klimatyzacja nie załącza sie poniżej okreslonej temperatury otoczenia, więc zimowa porą możemy wówczas co najwyżej wcisnąc przycisk i cieszyć się, że dioda/kontrolka oznaczona A/c się świeci.

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam

Ustawione 21 - 22 non stop AUTO

no chyba że szybki parują to na chwilę na szyby (w trybie auto wyczuwa parowanie szyb i tam kieruje strumień, ale jak sie wymusi to jakoś lepiej działa)

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam

Włączasz tryb auto, ustawiasz temperaturę w jakiej ci komfortowo i zapominasz.

waytogo.gif

Napisano

> Włączasz tryb auto, ustawiasz temperaturę w jakiej ci komfortowo i zapominasz.

To jeszcze zalezy jak ten uklad jest rozwiazany...

Czasami sprezarka chodzi caly czas, co jest w zasadzie zbedne przy temp <15 stopni...

Ja mam ustawiona temp na 22 i tylko recznie zalaczam sprezarke w dni, kiedy uznam, ze klima jest mi potrzebnaok.gif

Napisano

> Odpowiedź - jak najczęściej - więc w trybie auto. Jeżeli warunki nie pozwolą (temp zewn niższa niż

> ustawiona albo zbyt niska do pracy sprężarki) to i tak się sprężarka nie uruchomi. Ale

> ustawienie w tryb auto gwarantuje częstą pracę sprężarki a co za tym idzie jest szansa, że

> układ bedzie dłużej pracował bez awarii - najgorsze dla klimatyzacji to nieużywanie - z

> czynnikiem jest olej, który podczas pracy smaruje elementy układu a przede wszystkim oringi -

> które bez smarowania sztywnieją. Poza tym długotrwałe nieużywanie klimatyzacji sprzyja

> rozwojowi grzybów w układzie - co raczej nie jest najzdrowsze..

Dobrze napisane

Napisano

> coś mieszasz, raz piszesz że sprężarka się nie uruchomi, a zaraz że osusza

> więc jak to jest

zazwyczaj klimatyzacja nie wystartuje, gdy na zewn masz ok. 5 st C. Ale jesienią masz często 7 na zewnątrz i leje deszcz. W aucie 4 osoby, w mokrych kurtkach. Klimatyzacja sprawi, że nawet tylna szyba powinna być niezaparowana.

Napisano

> zazwyczaj klimatyzacja nie wystartuje, gdy na zewn masz ok. 5 st C. Ale jesienią masz często 7 na

> zewnątrz i leje deszcz. W aucie 4 osoby, w mokrych kurtkach. Klimatyzacja sprawi, że nawet

> tylna szyba powinna być niezaparowana.

to wiem, ale właśnie pisałeś wcześniej

"Jeżeli warunki nie pozwolą (temp zewn niższa niż ustawiona albo zbyt niska do pracy sprężarki) to i tak się sprężarka nie uruchomi"

wychodzi że sprężarka powyżej tych 5'C hula cały czas,

czyli mamy niepotrzebne zużycie paliwa, w warunkach np 10'C na zewnątrz

więc lajkonikom i pyrom polecamy wyłączanie trybu AUTO w w/w warunkach grinser006.gif

osobiście mało jeździłem z automatem, ale jak już była okazja to używałem w trybie ręcznym

np wkurzała mnie wichura po odpaleniu auta - tryb auto powodował włączenie wentylatora na full

a ja wole sobie otworzyć okna i jak się trochę przewietrzy to dopiero klima, ale tak żeby nie huczało grinser006.gif

Napisano

> to wiem, ale właśnie pisałeś wcześniej

> "Jeżeli warunki nie pozwolą (temp zewn niższa niż ustawiona albo zbyt niska do pracy sprężarki)

> to i tak się sprężarka nie uruchomi"

No przecież jeżeli na zewnątrz masz 10 st a w środku ustawisz 30 to po co ma się włączyć sprężarka?

czytaj ze zrozumieniem: " temp zewnętrzna niższa niż ustawiona" w kabinie

Napisano

> wychodzi że sprężarka powyżej tych 5'C hula cały czas,

Hula tylko jak jest temperatura wyższa od zadanej. A przy 5 stopniach to raczej ciężko o taką sytuację.

Napisano

> No przecież jeżeli na zewnątrz masz 10 st a w środku ustawisz 30 to po co ma się włączyć sprężarka?

po to żeby odparowywanie działało hmm.gif

> czytaj ze zrozumieniem: " temp zewnętrzna niższa niż ustawiona" w kabinie

czytam i nie rozumiem, bo raz piszesz że sprężarka nie działa a za chwilę że odparowują szyby (efekt działania sprężarki)

wiec niewiem.gif

tak jak pisałem, od 5'C wzwyż sprężarka działa, chłodzi (efekt osuszania powietrza) po czym powietrze jest ogrzewane do zadanej temp

tak to działa IMO

Napisano

> No przecież jeżeli na zewnątrz masz 10 st a w środku ustawisz 30 to po co ma się włączyć sprężarka?

> czytaj ze zrozumieniem: " temp zewnętrzna niższa niż ustawiona" w kabinie

w trybach auto w większości aut (napewno z grup VAG i Fiat) sprężarka jest włączona jeśli tylko jest powyżej 5st, nieistotne jest czy trzeba chłodzić czy grzać

Napisano

ręczne właczenie / wyłaczenie sprężarki nie wyłącza ci przez przypadek trybu auto ?

Napisano

> Hula tylko jak jest temperatura wyższa od zadanej. A przy 5 stopniach to raczej ciężko o taką

> sytuację.

to teraz powiedz co powoduje że szyby nie paruja jak jest te 7'C hmm.gif

Quote:

Ale jesienią masz często 7 na zewnątrz i leje deszcz. W aucie 4 osoby, w mokrych kurtkach. Klimatyzacja sprawi, że nawet tylna szyba powinna być niezaparowana.

niewiem.gif

Napisano

ustawiłeś i zapomnij, że masz klime, będzie dobrze

Napisano

> to teraz powiedz co powoduje że szyby nie paruja jak jest te 7'C

Osuszacz? Przy 30 stopniach sprężarka też cały czas nie chodzi. A klima osusza powietrze .

Napisano

> to teraz powiedz co powoduje że szyby nie paruja jak jest te 7'C

> Quote:

> Ale jesienią masz często 7 na zewnątrz i leje deszcz. W aucie 4 osoby, w mokrych kurtkach.

> Klimatyzacja sprawi, że nawet tylna szyba powinna być niezaparowana.

W różnych autach działa to .. różnie. W niektórych w trybie auto sprężarka się nie włączy w takiej sytuacji, ale włączy się, gdy włączysz ją ręcznie.

Napisano

> Osuszacz?

jaki osuszacz icon_eek.gifspineyes.gif

> Przy 30 stopniach sprężarka też cały czas nie chodzi. A klima osusza powietrze .

bo układ ma pewną bezwładność, ważna jest temp na skraplaczu

zresztą u mnie akurat sprężarka podobno pracuje cały czas, bo są i takie

ale tu nie o tym jest dyskusja

chodzi o to że jeśli klima w trybie auto osusza - widać efekt na szybach, to sprężarka pracuje - schładza powietrze, a potem dopiero jest nagrzewane do zadanej temp

jeśli ktoś oszczędza paliwo to powinien to sprawdzić i wziąć pod uwagę

Napisano

> ręczne właczenie / wyłaczenie sprężarki nie wyłącza ci przez przypadek trybu auto ?

Nie, znika jedynie napis AC z wyswietlacza...

Napisano

> jaki osuszacz

Dałem linka. To urządzenie usuwa wilgoć z powietrza. W Twoim Fordzie też jest.

[Edyta]

Właściwie to usuwa wilgoć z układu. Więc nie wiem jak to do końca działa.

Napisano

> W różnych autach działa to .. różnie. W niektórych w trybie auto sprężarka się nie włączy w takiej

> sytuacji, ale włączy się, gdy włączysz ją ręcznie.

ok.gif może

przypuszczam że jednak w większości jest jak pisałem, tzn klima pracuje nawet gdy temp jest niższa na zewnątrz niż zadana

a dopiero potem jest dogrzewane

w sharanie jakiekolwiek dotknięcie panela klimatronika powodowało wyłączenie AUTO

więc nie wiem jak można by w tym trybie sterować sprężarką hmm.gif

jest ryb ECO, ale to zupełnie wyłączona klima i starowane jest tylko automatycznie dogrzewanie i nawiew ok.gif

Napisano

> Dałem linka. To urządzenie usuwa wilgoć z powietrza. W Twoim Fordzie też jest.

hehe.gif no faktycznie jest, tylko że służy jakby do czego innego grinser006.gif

Quote:

Filtr-osuszacz usuwa z układu klimatyzacji wilgoć oraz cząsteczki stałe, zabezpieczając sprężarkę i zawór rozprężny przed zniszczeniem i gwarantując optymalną wydajność chłodzenia.

http://www.alpo.ig.pl/klima.html

Napisano

> Dałem linka. To urządzenie usuwa wilgoć z powietrza. W Twoim Fordzie też jest.

> [Edyta]

> Właściwie to usuwa wilgoć z układu. Więc nie wiem jak to do końca działa.

To usuwa wilgoć z układu klimatyzacji (osusza tzw. "freon"), a nie układu wentylacji (powietrze do samochodu).

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam

Jak temperatura na panelu jest wyższa od zew na desce lub pada deszcz, to włączam tryb AUTO.

Jak w środku ma być cieplej niż na zewnątrz, to tryb ECO bez sprężarki. (klawisz A/C)

Napisano
  • Autor

> Jak temperatura na panelu jest wyższa od zew na desce lub pada deszcz, to włączam tryb AUTO.

> Jak w środku ma być cieplej niż na zewnątrz, to tryb ECO bez sprężarki. (klawisz A/C)

Ale, czy tryb ECO nie oznacza wyłączenia klimatyzacji ?

Napisano

> Jak temperatura

A ja robię tak: wsiadam, ustawiam temperaturę, naciskam 'auto' i jadę.

I polecam tę metodę zlosnik.gif wszystkim, którzy mają sprawną klimatyzację automatyczną. ok.gif

Napisano

> Ale, czy tryb ECO nie oznacza wyłączenia klimatyzacji ?

ok.gif raczej tak, pozostaje automatyka, więc przy niskich temp taki tryb wydaje sie bardziej uzasadniony hmm.gif

Napisano

> A ja robię tak: wsiadam, ustawiam temperaturę, naciskam 'auto' i jadę.

> I polecam tę metodę wszystkim, którzy mają sprawną klimatyzację automatyczną.

Ale po co wypalac wiecej paliwa, jak na zewnatrz jest np 10 stopni? grinser006.gif

Napisano

> Ale po co wypalac wiecej paliwa, jak na zewnatrz jest np 10 stopni?

prawdę mówiąc, nie zauważyłem w takiej temperaturze zwiększonego zużycia paliwa wskutek włączenia guzika 'auto'

Napisano
  • Autor

maras77 widzę, że masz XP.

Nie bardzo mogę rozkminić do czego jest klawisz OFF, a do czego A/C. Czy A/C to ręczne sterowanie klimą a OFF to wogóle jej wyłączenie ?

Napisano

> prawdę mówiąc, nie zauważyłem w takiej temperaturze zwiększonego zużycia paliwa wskutek włączenia

> guzika 'auto'

Moze to zalezy od auta?

W niektorych sprezarka chodzi non stop w trybie auto, innych zalacza sie tylko w razie potrzeby...

Napisano

w poprzednim aucie ustawilem to raz przy zakupie i nie dotykalem zlosnik.gif dzialalo ok

w obecnym jest jeszcze lepiej bo mozna sobie wysterowac szybkoscia osiagania zadanej temperatury

Napisano

> A ja robię tak: wsiadam, ustawiam temperaturę, naciskam 'auto' i jadę.

> I polecam tę metodę wszystkim, którzy mają sprawną klimatyzację automatyczną.

i nie przeszkadza Ci, że czasem np. zaczyna wiać tak głośno, że radia nie słychać? Ja tam wolę sam wszystko ustawić, wolę żeby wiało mniej, wnętrze chłodziło się dłużej, ale żeby mi głowy nie urywało zlosnik.gif I żeby wiało w tę stronę gdzie ja chcę, a nie gdzie komp uzna, że trzeba

Napisano

> i nie przeszkadza Ci, że czasem np. zaczyna wiać tak głośno, że radia nie słychać?

Od bardzo wielu lat nie jeździłem samochodem, w którym klima robiłaby coś takiego.

Napisano

> Od bardzo wielu lat nie jeździłem samochodem, w którym klima robiłaby coś takiego.

Podobnie bywa w Toledo - automat potrafi tak dmuchać, że ściągam przyciskiem wentylator na niższe obroty smile.gif

Napisano

> Od bardzo wielu lat nie jeździłem samochodem, w którym klima robiłaby coś takiego.

to pewnie ja nie mam szczęścia do klimatyzacji, albo za mam za cicho ustawione radio hehe.gif

Napisano

> Podobnie bywa w Toledo - automat potrafi tak dmuchać, że ściągam przyciskiem wentylator na niższe

> obroty

właśnie miałem dopisać, że ostatni raz spotkałem się z tym w Octavii 1 z klimatronikiem.

czyli to samo co Toledo 1 smile.gif

a dla porównania, Octavia 2 FL ma genialnie działającą klimatyzację automatyczną.

Napisano

> właśnie miałem dopisać, że ostatni raz spotkałem się z tym w Octavii 1 z klimatronikiem.

> czyli to samo co Toledo 1

> a dla porównania, Octavia 2 FL ma genialnie działającą klimatyzację automatyczną.

W Primerze P12 tez wialo jak glupie...

Z reszta tamten automat nadawal sie tylko do grzaniano.gif

Napisano

> to pewnie ja nie mam szczęścia do klimatyzacji, albo za mam za cicho ustawione radio

lub za tani samochód wink.gif

Napisano

> To usuwa wilgoć z układu klimatyzacji (osusza tzw. "freon"), a nie układu wentylacji (powietrze do

> samochodu).

Spór zaczyna być akademicki. A generalna zasada jest taka, że działająca klimatyzacja usuwa parę wodną z szyb. Co za różnica jak to robi?

U mnie w aucie system sam załącza sprężarkę klimatyzacji gdy wykryje że pada deszcz.

Napisano

> i nie przeszkadza Ci, że czasem np. zaczyna wiać tak głośno, że radia nie słychać?

hmm, masz chyba zle doswiadczenia z fiatem zlosnik.gif

tez mnie to denerwuje w nowym bravo, ale juz w focusie klima dziala duzo lepiej i nie ma takich problemow

z perspektywy czasu zastanawiam sie w ogole czy byl sens doplacac do automatycznej klimy w bravo zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.