Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatronik - jak używać ?

Featured Replies

Napisano

> Spór zaczyna być akademicki. A generalna zasada jest taka, że działająca klimatyzacja usuwa parę

> wodną z szyb. Co za różnica jak to robi?

> U mnie w aucie system sam załącza sprężarkę klimatyzacji gdy wykryje że pada deszcz.

Po czym poznajesz hmm.gif Ogólnie to ciekawe z tym wykrywaniem deszczu...

Napisano

Temperatura na 20-21*C a kierunek nawiewu i moc sam ustawiam. Wkurza mnie jak dam na full AUTO i czasami wali mi pełną mocą wentylatora w twarz.

Napisano

> Podobnie bywa w Toledo - automat potrafi tak dmuchać, że ściągam przyciskiem wentylator na niższe

> obroty

W cordobie mam podobnie. Jak postoi auto na słońcu to po odpaleniu w trybie auto, jest max nawiew na twarz. Wichura jak diabli. Tryb auto sprawdza mi się w długiej trasie.

Napisano

> Temperatura na 20-21*C a kierunek nawiewu i moc sam ustawiam. Wkurza mnie jak dam na full AUTO i

> czasami wali mi pełną mocą wentylatora w twarz.

Czyli masz pewnie ten stary, gówniany klimatronik od VW zlosnik.gif

panelklimyzielony.jpg

Napisano

> maras77 widzę, że masz XP.

> Nie bardzo mogę rozkminić do czego jest klawisz OFF, a do czego A/C. Czy A/C to ręczne sterowanie

> klimą a OFF to wogóle jej wyłączenie ?

off wylacza caly system klimatyzacji

eco z tego wiem wylacza sprezarke i masz tryb manualny bez schladzania

auto i a/c to automatyczna praca ukladu klimatyzacji z tym, ze a/c oznacza reczny wybor kierunku i/lub szybkosci nawiewów

instrukcja do pikusia

pozdr.

M.

Napisano

> Czyli masz pewnie ten stary, gówniany klimatronik od VW

no podobny jest wink.gif. o taki

286092152-2378161957.jpeg

fotka przykładowa z allegro

Napisano

> Temperatura na 20-21*C a kierunek nawiewu i moc sam ustawiam. Wkurza mnie jak dam na full AUTO i

> czasami wali mi pełną mocą wentylatora w twarz.

Funkcja Auto ma za zadanie jak najszybsze doprowadzenie do osiągnięcia zadanej temperatury.

Klapy nagrzewnicy ustawają się na njawiększą wydajność i otwierają wszystkie nawiewy. Jeżeli klimatronik widzi temperaturę wewnątrz powiedzmy 30 stopni, to steruje elementami wykonawczymi tak, żeby osiągnąć ustawione19 stopni.

Jeżeli klimatyzacja nie jest już wydajna lub zapchany jest filtr kabinowy, to czujniki temperatury w nawiewach informują klimatronika o wysokiej temperaturze wydmuchiwanego powietrza, a czujnik w klimatroniku lub gdziekolwiek w samochodzi odczytuje temperaturę powietrza. W takim wypadku chłodzenie wnętrza trwa dłużej i jest głośniejsze. Podobnie jak gdy w środku jest ukrop, czujnik nasłonecznienia wskazuje pełny ogień, a my chcemy szybciutko mieć 19 stopni.

Napisano

> maras77 widzę, że masz XP.

> Nie bardzo mogę rozkminić do czego jest klawisz OFF, a do czego A/C. Czy A/C to ręczne sterowanie

> klimą a OFF to wogóle jej wyłączenie ?

tongue.gif.

OFF - wyłączenie wszystkiego jesli chodzi o nawiew - wiatrakow, sprezarki klimatyzacji itd. Nic nie dziala.

A/C - to dzialajaca sprezarka. Roznica miedzy A/C a AUTO to taka, ze przy A/C sam sobie sterujesz np. obrotami wiatraka. Posiedz 5 min w aucie pokombinuj to wykminisz.

Napisano

Przy przesiadce z Chevroleta do XP też zakładałem wątek bo nie mogłem rozkimić tej klimy w citroenie.

W chevim auto to było auto, czyli np. przy 10 stopniach i braku słonca sprężarka nie chodziła.

w XP masz w trybie auto klimę załączoną non stop, tryb eco to działająca automatyka z wyłączoną klimą. Idzie się przyzwyczaić ale jak dla mnie rozwiazanie z cheviego było bardziej auto wink.gif

Inna sprawa ze klima w XP jest nieporównywalnie wydajniejsza niż w chevim ok.gif

Napisano

> Po czym poznajesz Ogólnie to ciekawe z tym wykrywaniem deszczu...

Skąd klimatyzacja wie, że pada deszcz? Ano stąd, skąd wiedzą wycieraczki: z czujnika deszczu.

Napisano

> Ale po co wypalac wiecej paliwa, jak na zewnatrz jest np 10 stopni?

przecież w klimatroniku czujnik bierze temp z kabiny, a nie z zewnątrz. jeśli schłodzi wnętrze poniżej temp. zewnętrznej to sprężarka się wyłącza. tak więc ustawiając najniższą temp, na panelu sprężarka po pewnym czasie powinna wyłączyć się.

> w trybach auto w większości aut (napewno z grup VAG i Fiat) sprężarka jest włączona jeśli tylko

> jest powyżej 5st, nieistotne jest czy trzeba chłodzić czy grzać

w większości? chyba w mniejszości cool.gif

Napisano

> .

> OFF - wyłączenie wszystkiego jesli chodzi o nawiew - wiatrakow, sprezarki klimatyzacji itd. Nic nie

> dziala.

> A/C - to dzialajaca sprezarka. Roznica miedzy A/C a AUTO to taka, ze przy A/C sam sobie sterujesz

> np. obrotami wiatraka. Posiedz 5 min w aucie pokombinuj to wykminisz.

Dokładnie. Tylko trzeba pamiętać, że można sterować ręcznie tylko sprężarką, wiatrakiem i kierunkiem nawiewu. Temperatura zawsze jest automatyczna i stara się osiągnąć w kabinie zadaną na panelu.

Napisano

> Być może jestem za prostym człowiekiem na takie skomplikowane rzeczy,

Prosty człowiek wciska auto i nie wnika w opcje... ok.gif

Napisano

> Witam!

> Pytanie naiwne ale wybaczie prostemu człowiekowi, który przesiadł się właśnie do luksusów - Xara

> Picasso z klimatronikiem.

> Teraz ciepło - no to nastawiam sobie te 21 stopni i luks.

Przy takich temperaturach jak teraz ustawiam na najniższy poziom chłodzenia (Low), lecz wyłączam automat, dmuchawa manualnie na minimum ewentualnie +1 i ustawiam nawiew na możliwie największą ilość punktów - np. szyba - nogi, nogi - przód...

> A jak jest jesienią czy zimą ?

> Czy cały czas używać trybu auto - czy jak jest chłodniej na zewnątrz to nie ma sensu i szkoda

> paliwa, czy i tak klima się nie załączy ?

Bardzo rzadko używam trybu auto, z wyjątkiem sytuacji gdy w czasie jazdy w deszczu czasami zaczynają parować szyby i tryb auto włącza się automatycznie. Na przedniej i tylnej szybie są czujniki zawilgocenia - przy zaparowanej przedniej szybie włącza się klimatyzacja i nawiew jest kierowany na przednią szybę, jeśli zaparuje tylna szyba włącza się elektryczne podgrzewanie tej szyby. Po ustawieniu nawiewu na przednią szybę klimatyzacja włącza się automatycznie.

Przy niższych temperaturach ustawiam żądaną temperaturę i reguluję wydajność manualnie prędkością obrotów dmuchawy. Przy ujemnych temperaturach (w zimie) nie włączam klimatyzacji, o ile nie parują szyby, zadaję temperaturę np. +23 C i też manualnie reguluję prędkość dmuchawy.

W przypadku zamrożenia szyb mam funkcję elektrycznego odmrażania szyby przedniej wspomaganej od wewnątrz osuszonym nawiewem z klimatyzacji o maksymalnej temperaturze przy najwyższej wydajności dmuchawy. Tylna szyba jest odmrażana elektrycznie, ogrzewanie tejj szyby włącza / wyłącza się automatycznie w zależności od stopnia jej zamrożenia / zawilgocenia.

286093747-Elantra2011_19a.jpg

post-8372-143525168053_thumb.jpg

Napisano

> Ale po co wypalac wiecej paliwa, jak na zewnatrz jest np 10 stopni?

Nie udało mi się zaobserwować żadnego zwiększenia zużycia paliwa niezależnie od tego czy mam włączona czy nie.

Napisano

> Witam!

> Pytanie naiwne ale wybaczcie prostemu człowiekowi, który przesiadł się właśnie do luksusów

normalnie - temp wedle życzenia , nawiew na auto , czasem nawiew na szybę

włączone zawsze i wszędzie

Napisano

> Witam!

> Pytanie naiwne ale wybaczie prostemu człowiekowi, który przesiadł się właśnie do luksusów - Xara

> Czy cały czas używać trybu auto - czy jak jest chłodniej na zewnątrz to nie ma sensu i szkoda

> Pozdrawiam

Nie martw się na zapas. Pojeździsz trochę jak teraz a jak przyjdzie jesień i zima to sam już się przekonasz czy warto dłubać przy panelu klimy waytogo.gif

Napisano

> Nie udało mi się zaobserwować żadnego zwiększenia zużycia paliwa niezależnie od tego czy mam

> włączona czy nie.

Moze masz perpetum mobile grinser006.gif

Napisano

> Moze masz perpetum mobile

Wątpię. W każdym razie, nie zauważyłem żeby jazda z wyłączoną klimatyzacją obniżyła spalanie.

Napisano

ustawiasz tryb auto.

ustawiasz komfortową temperaturę.

nie kombinujesz przez cały rok

ja tak robię, wyjątkiem jest zima, kiedy włączał odmrażanie szyb, wtedy na chwilę zmieniam tryb pracy na full.

Napisano

> Prosty człowiek wciska auto i nie wnika w opcje...

tylko że kurde w każdym samochodzie to skutkowało czymś innym niż bym chciał. A ja lubię sobie ustawić nawiew tylko na szybę, prędkość wiatraka na 1, a jak mi za gorąco to na 2. W jednym samochodzie mam do tego pokrętełka, którymi to ustawiam nie odrywając oczu od drogi, wyczuwając ich położenie ręką. Prościej się nie da. W drugim mam dwustrefowy automat i mnie szlag trafia jak muszę się wpatrywać w ten wyświetlacz, żeby zobaczyć ile jest kreseczek, albo trafiać w przyciski do regulacji mocy nawiewu.

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam

Proszę mi wytłumaczyć,co to jest ECON,i do czego służy? confused.gif

Napisano

> Proszę mi wytłumaczyć,co to jest ECON,i do czego służy?

ten przycisk wyłączą sprężarkę od klimatyzacji.

pozdr

Napisano

> Proszę mi wytłumaczyć,co to jest ECON,i do czego służy?

wyłącza klimę. więc jedziesz ECONomiczniej.

Napisano

nie ma jednej recepty na wszystkie klimatroniki, bo nie wszystkie sa dośc "mądre".

Jak masz porządny klimatronik, to zapodajesz sobie np 21 stopni w kabinie przy odbieraniu auta z salonu i zapominasz o regulacji. Mądry klimatron sprawia, że niezależnie czy słońce, czy deszcz, czy snieg, zawsze jest ci dobrze i przytulnie. Tak działają jak dotąd wszystkie VW klimatrony z jakimi jeździłem.

Z kolei jak masz głupi klimatronik to najczęściej musisz tą temperaturą wachlować - jedziesz w słońcu - musisz ustawic temp na 19 stopni bo gorąco. Słońce zajdzie - musisz przejść na 21 bo zimno, jest zima - ustawiasz na 23 bo zimno. Tak ma np. nowa fiesta- strasznie durnowaty klimatron - nie polecam.

Nie słuchaj mądrali z for internetowych jakoby zimą przy mrozach klima ci wilgoć z kabiny osuszała - poniżej paru stopni C klima NIE DZIAŁA - koniec. Praw fizyki nie oszukasz smile.gif

Napisano

> - poniżej paru stopni C klima NIE DZIAŁA - koniec. Praw fizyki nie oszukasz

Dziwne, bo u mnie klima działa zawsze i w każdej temp. , natomiast sprężarka klimy juz nie zlosnik.gif

Napisano

> Nie słuchaj mądrali z for internetowych jakoby zimą przy mrozach klima ci wilgoć z kabiny osuszała

> - poniżej paru stopni C klima NIE DZIAŁA - koniec. Praw fizyki nie oszukasz

a to nie całkiem prawda, co piszesz.

jeśli jest odpowiednie ciśnienie w układzie związane z różnicą temperatur (może się mylę) to np. przy 0*C też się klima mi włączyła. przy czym myśłałem początkowo, jak Ty ale wyprowadzli mnie z tego błędu.

podczas długiej trasy w okolicach 0*C, gdy silnik był mocno nagrzany sprężarka się po prostu włączyła i klima działała ok.gif

Napisano

> a to nie całkiem prawda, co piszesz.

> jeśli jest odpowiednie ciśnienie w układzie związane z różnicą temperatur (może się mylę) to np.

> przy 0*C też się klima mi włączyła. przy czym myśłałem początkowo, jak Ty ale wyprowadzli mnie

> z tego błędu.

> podczas długiej trasy w okolicach 0*C, gdy silnik był mocno nagrzany sprężarka się po prostu

> włączyła i klima działała

jak poznałeś ze się włączyła ?

problemem jest nie sama temp w okolicach sprężarki, a na skraplaczu

jeśli skraplacz będzie miał temp niższą niż 0'C to co się stanie z wodą która się tam wytrąca ?

mamy powiedzmy temp 2-3'C, włączamy klimę i na skraplaczu jaka pojawi sie temp ?

Napisano

> jak poznałeś ze się włączyła ?

cyknęło i wzrosły obroty silnika ok.gif

Napisano

> cyknęło i wzrosły obroty silnika

chyba na postoju ?

a nie wiesz czy się po kilku sek nie wyłączyła ?

bo u mnie tak to działa, tzn włączy się nawet przy mrozie, ale po kilku sek się wyłącza

Napisano

> chyba na postoju ?

> a nie wiesz czy się po kilku sek nie wyłączyła ?

> bo u mnie tak to działa, tzn włączy się nawet przy mrozie, ale po kilku sek się wyłącza

zdaje się na postoju to było. nie zwracałem uwagi, kiedy się wyłączyła

Napisano

> bo u mnie tak to działa, tzn włączy się nawet przy mrozie, ale po kilku sek się wyłącza

jestes pewien?

u mnie (rocznik 2007) nie wlaczy sie ponizej 4 stopni na dworze.

sprawdzalem okolo zera: nic nie bylo slychac na postoju ani spalanie nie wzroslo (zawsze jak sie wlacza to chwilowe idzie do gory).

Napisano

> jestes pewien?

> u mnie (rocznik 2007) nie wlaczy sie ponizej 4 stopni na dworze.

> sprawdzalem okolo zera: nic nie bylo slychac na postoju ani spalanie nie wzroslo (zawsze jak sie

> wlacza to chwilowe idzie do gory).

jestem pewien, ale nie w c-max'ie, tu klima poniżej 4-5'C się już nie włączy

sprawdzałem to w suzuce, na mrozie lekkim, włączyłem klime i faktycznie cyk, drgnęły obroty, z tym że po kilku sek się wyłączyła

więc rzeczywiście jest możliwe że sprężarka zaskoczy, ale nie ma to wiele wspólnego z normalną pracą klimatyzacji hmm.gif

w c-maxie jest chyba sprężarka która pracuje cały czas, bo nie słychać i nie czuć żeby się wyłączała hmm.gif

za to widać że np przy 20'C spalanie chwilowe mam 1.5L (bez klimy ok 1.0-1.1L)

a jak jest 30'C i włączę dmuchawę na 3bieg to do 2L dochodzi blush.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.