Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel bez filtra czastek stałych?

Featured Replies

Napisano

> Przecież to technologia mająca zupełnie inny cel i funkcję od DPFa.

> DPF jest od wyłapywania rakotwórczych cząstek sadzy, a dodawanie mocznika lub EGR do zmniejszania

> emisji tlenków azotu.

O, to to to.

Napisano

> Ssssłuchammm????

> Masz jakieś poparcie tej tezy?

Nieprecyzyjnie się wyraziłem, ale wiesz że chodzi o wymaganą normę Euro 5.

Napisano

> Przecież to technologia mająca zupełnie inny cel i funkcję od DPFa.

> DPF jest od wyłapywania rakotwórczych cząstek sadzy, a dodawanie mocznika lub EGR do zmniejszania

> emisji tlenków azotu.

A to nie wiedziałem. Nigdy się tym nie interesowałem.

mar00ha

Napisano

> I do pierwszego przeglądu rejestracyjnego będzie fajnie.

Mam auto z 2007/8 roku bez filtra - nic nie wycinałem - tak wyszedł z fabryki na rynek polski... ten sam silnik miał filtr od 2005 roku... spełnia wszystkie normy i ja sadzy na zderzaku nie widzę... bardziej szkodliwe jest wycinanie EGR-a przed czym wielokrotnie przestrzegałem....

Napisano

> Mam auto z 2007/8 roku bez filtra - nic nie wycinałem - tak wyszedł z fabryki na rynek polski...

> ten sam silnik miał filtr od 2005 roku... spełnia wszystkie normy i ja sadzy na zderzaku nie

> widzę... bardziej szkodliwe jest wycinanie EGR-a przed czym wielokrotnie przestrzegałem....

Jeżeli samochód wyjechał z fabryki bez filtra to dobrze. Jeżeli z filtrem, który potem został usunięty to jest szansa, że diagnosta może to zakwestionować.

Napisano

> Jeżeli samochód wyjechał z fabryki bez filtra to dobrze. Jeżeli z filtrem, który potem został

> usunięty to jest szansa, że diagnosta może to zakwestionować.

A jak diagnosta pozna, ze w aucie nie ma filtra?

Poza tym, malo ktory robi test spalin a nawet jak zrobi to auto miesci sie w limicie.

Napisano

> A jak diagnosta pozna, ze w aucie nie ma filtra?

> Poza tym, malo ktory robi test spalin a nawet jak zrobi to auto miesci sie w limicie.

choćby po zapachu poznasz czy jest filtr czy nie.

Napisano

> choćby po zapachu poznasz czy jest filtr czy nie.

I po czarnym bąku przy dodaniu gazu.

Napisano

> I po czarnym bąku przy dodaniu gazu.

> choćby po zapachu poznasz czy jest filtr czy nie.

Ale dalej nie jest w stanie udowodnic nam, ze go tam nie ma.

A test spalin auto przejdzie bez problemu* ok.gif

*zakladajac, ze auto to nie wrak

Napisano

> Ale dalej nie jest w stanie udowodnic nam, ze go tam nie ma.

Przecież widać, że jest wycięty.

Napisano

> Przecież widać, że jest wycięty.

No wlasnie o to chodzi, ze nie widac jak jest dobrze wyciety. zlosnik.gif

Napisano

> Poza tym, malo ktory robi test spalin a nawet jak zrobi to auto miesci sie w limicie.

Może być podobnie jak w przypadku katalizatorów, że jest przepis mówiący o tym, że samochód produkowany od roku jakiegoś tam ma mieć katalizator i wystarczy, że diagnosta stwierdzi, że samochód jest z tego, a tego roku i nie ma katalizatora.

To samo z filtrem cząstek stałych. Nie jestem pewny ale przypuszczam, że jest jakiś przepis mówiący o tym, że od tego, a tego roku wszystkie dizle mają mieć filtr i bez względu na to czy analiza spalin jest dobra czy zła filtr być musi.

Zresztą pamiętam, że niektóre starsze samochody sprowadzane kiedyś do Polski w dowodzie rejestracyjnym w miejscu oznaczenia marki i modelu mają dodatkowo oznaczenie "kat."

Napisano

> Czy można kupic jakis nowy samochód z dieslem bez filtra cząstek?

> przediał cenowy 60-80 kzl segment B/C

Spróbuj poszukać Fiata Bravo 1.6 Multijet 105 KM, być może gdzieś na stocku zostały jeszcze sztuki bez DPF hmm.gif

Napisano

Testery w PL na stacjach diagnostycznych pokazują tylko, czy silnik to rzęch, czy nie.

Problem z silnikiem z DPF lub wyciętym polega nie na widocznym dymieniu, tylko na emisji rakotwórczych cząsteczek sadzy, których nie widać, bo są tak małe.

To problem podobny do azbestu - azbest niby nic nie robi, bo jest obojętny chemicznie, a kumuluje się w płucach i je uszkadza mechanicznie.

Napisano

> Przecież widać, że jest wycięty.

wyciągasz puchę z dpf-em , rozcinasz go u góry , wywalasz filtr , łatasz puszkę po dpf-ie , czujniki zostają , soft zgwałcony , i nawet nie znać ,

do widzenia

Napisano

> wyciągasz puchę z dpf-em , rozcinasz go u góry , wywalasz filtr , łatasz puszkę po dpf-ie ,

> czujniki zostają , soft zgwałcony , i nawet nie znać ,

> do widzenia

Dokladnie tak sie robi 20.GIF szczegolnie np w 2,0 tdi nic nie widac

A taki pan na skp, wlozy sonde (o ile wogole bedzie mu sie chcialo) zobaczy, ze odczyt w normie i podstepluje przeglad na nastepny rok.

Napisano

Od 12-tu lat mam w domu zawsze dwa diesle i jeszcze nigdy na badaniu technicznym nie sprawdzano mi zadymienia. Z żony auta wyjąłem filtr póki jeszcze był dobry. Pucha zaspawana, a sam wkład filtra leży zapakowany w garażu,.. gdyby nagle się kiedyś okazało, że będzie potrzebny.

Napisano

> Dokladnie tak sie robi szczegolnie np w 2,0 tdi nic nie widac

aha, no i cieszymy się mniejszym spalaniem

Napisano

> A to dawkowanie nie jest precyzyjnie wyliczane na podstawie ilosc wlanego paliwa do baku?

Jest to stała ilość płynu dolewana do tankowanego paliwa.

Producent wyliczył, że tankujesz zawsze od rezerwy do pełna smile.gif

Np. w Focusie zamknięcie klapki wlewu, powoduje dolanie płynu.

Napisano

> Spróbuj poszukać Fiata Bravo 1.6 Multijet 105 KM, być może gdzieś na stocku zostały jeszcze sztuki

> bez DPF

Na dzień dzisiejszy - nierejestrowalne.

"Dyspens" był tylko na początku AFAIR 2011 - właśnie na wyczyszczenie stocków, żeby nie było kwasińskiego, że samochód złapał poślizg w transporcie i jest nierejestrowalny.

Te rejestracje były na podstawie oddzielnej decyzji - importer musiał zgłosić KONKRETNY POJAZD gdzieś-tam i wtedy było OK na rejestrację takiego auta.

Deadline był chyba do czerwca.

Potem dilerzy rejestrowali takie auta choćby na siebie, żeby uniknąć problemów.

Napisano

> aha, no i cieszymy się mniejszym spalaniem

A dlaczego bez DPFa mnie auto pali?

Napisano

> A dlaczego bez DPFa mnie auto pali?

Bo nie ma nic za darmo. Wypalanie kosztuje.

Napisano

> A dlaczego bez DPFa mnie auto pali?

Bo koledze z dpf pokazuje dużo na spalaniu chwilowym :->

Napisano

> Bo nie ma nic za darmo. Wypalanie kosztuje.

Niestety tak.... co te kilkaset km silnik zaczyna pracować na bardzo bogatej mieszance i w dodatku wtryskiwanej w innym momencie tak aby doszło do znacznego wzrostu temperatury w układzie wydechowym. Jest to niestety kosztem:

- Oleju który się degraduje / ON rozcieńcza olej bo się dostaje przez pierścienie tłok-cylinder do komory silnika a dokładnie do miski olejowej co powoduje że olej traci swoje własności smarne - jest "rzadki" więc zamiast smarować układ zaczyna się zacierać...

- Większego spalania ON / bo niestety trzeba dolać ON

- Żywotnością układu wydechowego / wyższa temperatura = krótszy żywot - tłumiki tego nie lubią

- Przytłumieniem wylotu.... zapchany filtr zmniejsza przepływ spalin co negatywnie wpływa na osiągi i turbinę

- Sama turbina również dostaje popalić w trakcie wypalania

W efekcie mamy ekologiczne auto które pali więcej na 100 km ale emituje znacznie mniej "czarnej śmierci" smile.gif

Napisano

> W efekcie mamy ekologiczne auto które pali więcej na 100 km ale emituje znacznie mniej "czarnej

> śmierci"

A w trakcie wypalania, to nie emituje wcale w ogóle nic. Taka ekologia to

jest pic na wodę fotomontaż...

Napisano

> A w trakcie wypalania, to nie emituje wcale w ogóle nic. Taka ekologia to

> jest pic na wodę fotomontaż...

Ale podczas kontroli/testów/atestów.... CO2 i innych Nx-ów sprawdza się auto gdy ma czysty filtr smile.gif aby producenci aut mogli się pochwalić jaki to ekologiczny produkt mają a nie na dystansie 10000 km

Napisano

Czesto lepiej nie jechac za takim samochodem, w ktorym wlaczylo sie wypalanie, bo nie da sie dlugo za nim wytrzymac sick.gif

Napisano

Wypalanie sadzy następuje przy 600 stopniach, więc nie jest to żaden pic. W normalnej eksploatacji (ok. 220 stopni C.) sadza nie jest w stanie się wypalić. U mnie przy wypalaniu tylko podczas pierwszych kilku sekund widać zadymienie, później nic widocznego z rury nie leci.

Napisano

> - Przytłumieniem wylotu.... zapchany filtr zmniejsza przepływ spalin co negatywnie wpływa na osiągi

> i turbinę

Zapełnienie filtra nie wpływa ani na doładowanie turbosprężarki, ani na osiągi. Fabryczny przepływ filtra jest tak dobrany, aby użytkownik nie odczuwał spadku osiągów. Co innego wszystkie zamienniki filtrów.

Najpierw warto by było zapoznać się z budową filtra przed przystąpieniem do dyskusji.

Napisano

> Zapełnienie filtra nie wpływa ani na doładowanie turbosprężarki, ani na osiągi.

Jestem odmiennego zdania, wplywa na osiagi.

Napisano

> Wypalanie sadzy następuje przy 600 stopniach, więc nie jest to żaden pic. W normalnej eksploatacji

> (ok. 220 stopni C.) sadza nie jest w stanie się wypalić. U mnie przy wypalaniu tylko podczas

> pierwszych kilku sekund widać zadymienie, później nic widocznego z rury nie leci.

To, ze dymu nie widac to nie oznacza, ze spaliny sa super czyste. Czesto zapach jest nie do wytrzymania.

Napisano

> To, ze dymu nie widac to nie oznacza, ze spaliny sa super czyste. Czesto zapach jest nie do

> wytrzymania.

Nigdzie nie napisałem, że spaliny podczas wypalania są "super czyste". Jednak ja widzę, że jesteście mądrzejsi od inżynierów, który pracowali nad tymi systemami. Jak to na AK, spece od wszystkiego. EOT z mojej strony.

Napisano

> Niestety tak.... co te kilkaset km silnik zaczyna pracować na bardzo bogatej mieszance i w dodatku

> wtryskiwanej w innym momencie tak aby doszło do znacznego wzrostu temperatury w układzie

> wydechowym. Jest to niestety kosztem:

> - Oleju który się degraduje / ON rozcieńcza olej bo się dostaje przez pierścienie tłok-cylinder do

> komory silnika a dokładnie do miski olejowej co powoduje że olej traci swoje własności smarne

> - jest "rzadki" więc zamiast smarować układ zaczyna się zacierać...

> - Większego spalania ON / bo niestety trzeba dolać ON

> - Żywotnością układu wydechowego / wyższa temperatura = krótszy żywot - tłumiki tego nie lubią

> - Przytłumieniem wylotu.... zapchany filtr zmniejsza przepływ spalin co negatywnie wpływa na osiągi

> i turbinę

> - Sama turbina również dostaje popalić w trakcie wypalania

Chłopaku...

Przestań czytać kolorowe gazetki...

> W efekcie mamy ekologiczne auto które pali więcej na 100 km ale emituje znacznie mniej "czarnej

> śmierci"

Napisano

> Ale podczas kontroli/testów/atestów.... CO2 i innych Nx-ów sprawdza się auto gdy ma czysty filtr

> aby producenci aut mogli się pochwalić jaki to ekologiczny produkt mają a nie na dystansie

> 10000 km

Chłopaku...

Ogarnij się...

Napisano

> Chłopaku...

> Przestań czytać kolorowe gazetki...

> > śmierci"

Ale to fakt, że w filtrach "suchych" jak są notorycznie niedopalone (np w jeździe miejskiej) to ON dostaje się do oleju.

A jeśli jest to ON z dodatkiem bioestru - olej silnikowy ulega bardzo szybkiej degradacji.

Napisano

> Nigdzie nie napisałem, że spaliny podczas wypalania są "super czyste". Jednak ja widzę, że

> jesteście mądrzejsi od inżynierów, który pracowali nad tymi systemami. Jak to na AK, spece od

> wszystkiego. EOT z mojej strony.

Nie raz trafilem na samochod w ktorym wlaczylo sie dopalanie gdy akurat jechalem za nim, sorry ale stary Ikarus wiele wiekszego zadymienia nie robil, a do tego jeszcze smrod spalin nie do wytrzymania. Wszystko ladnie i pieknie wyglada u inzynierow i projektantow, w praktyce juz nie jest tak rozowo z reszta nie tylko w przypadku tego urzadzenia.

Napisano

> Bo koledze z dpf pokazuje dużo na spalaniu chwilowym :-

wujek , chodzi o spalanie średnie

Napisano

> Ale to fakt, że w filtrach "suchych" jak są notorycznie niedopalone (np w jeździe miejskiej) to ON

> dostaje się do oleju.

Jeżeli filtr jest niedopalony, to cały czas jest podejmowana próba oczyszczenia, z wyzwoleniem kontrolki włącznie.

Nie ma pojęcia "sie wypalił do połowy i olał temat".

> A jeśli jest to ON z dodatkiem bioestru - olej silnikowy ulega bardzo szybkiej degradacji.

Wszystkie mają teraz dodatek biokomponentu.

Napisano

> Zapełnienie filtra nie wpływa ani na doładowanie turbosprężarki, ani na osiągi. Fabryczny przepływ

> filtra jest tak dobrany, aby użytkownik nie odczuwał spadku osiągów. Co innego wszystkie

> zamienniki filtrów.

> Najpierw warto by było zapoznać się z budową filtra przed przystąpieniem do dyskusji.

Hehe twierdzisz, ze zapchany filtr nie ma wplywu na temperature w turbinie??

Napisano

> wujek , chodzi o spalanie średnie

Ale musisz tez im wytlumaczyc skad te mniejsze spalanie.

Wycinajac dpf z reguły zmienia sie caly prog w ecu. Uzyszkodnik dostaje w zamian za $ brak dpf, lepsza mape= wiecej konikow i mniejsze spalanie*

*ofc jak sobie zazyczy hardkor to o nizszym spalaniu nie moze byc mowy

Napisano

> Hehe twierdzisz, ze zapchany filtr nie ma wplywu na temperature w turbinie??

a jakiż to ma?

Napisano

> a jakiż to ma?

Omg? yikes.gif nie wiesz? zlosnik.gif

Zapchaj sobie rure i pompuj w nia powietrze.

Jesli sie myle to prosze popraw mnie ok.gif

Napisano

> Omg? nie wiesz?

> Zapchaj sobie rure i pompuj w nia powietrze.

Czemu twierdzisz, że zapełniony w 100% filtr jest tożsamy z całkowicie zapchaną rurą? Jak napisałem wcześniej, diabeł tkwi w szczegółach, i te szczegóły to jest właśnie sprawne działanie tego systemu. Wy tu posługujecie się ogólnikami, że zapchany DPF to już na pewno problem z turbo, srurbo itd.

Sibuj dobrze napisał, ludzie nie czytajcie tych ałto-szmatławców.

Napisano

> Czemu twierdzisz, że zapełniony w 100% filtr jest tożsamy z całkowicie zapchaną rurą? Jak napisałem

> wcześniej, diabeł tkwi w szczegółach, i te szczegóły to jest właśnie sprawne działanie tego

> systemu. Wy tu posługujecie się ogólnikami, że zapchany DPF to już na pewno problem z turbo,

> srurbo itd.

> Sibuj dobrze napisał, ludzie nie czytajcie tych ałto-szmatławców.

Nie twierdze, ze zapchany filtr = od razu uwalone turbo ale moze sie przyczynic do fakapa.

Zrobie fotke zapchanego filtra od srodka to zobaczysz jak to wyglada.

Napisano

> Omg? nie wiesz?

> Zapchaj sobie rure i pompuj w nia powietrze.

> Jesli sie myle to prosze popraw mnie

No mylisz się.

To nie tak działa...

Napisano

> No mylisz się.

> To nie tak działa...

Wyprostuj mnie plizzz

Napisano

> Nie twierdze, ze zapchany filtr = od razu uwalone turbo ale moze sie przyczynic do fakapa.

A zapchany katalizator w Twoim aucie nie może spowodować uszkodzenia turbo? Zapchaj katalizator i dmuchaj w rurę 270751858-jezyk.gif

PS. To pokaż jeszcze zdjęcie zapchanego katalizatora.

Mówimy tu o sprawnym systemie, chyba, że chcesz rozmawiać też o łysych oponach, pękniętych szybach itd.

Ja też mogę niedopuszczać do zakończenia procesu wypalania i za miesiąc pokazać Ci zdjęcia całkowicie zapchanego filtra. Czy na tym ma polegać na dyskusja?

Napisano

> Nie twierdze, ze zapchany filtr = od razu uwalone turbo ale moze sie przyczynic do fakapa.

Chłopie.

Ogarnij się.

Jeżeli filtr się zatka, to turbosprężarce to właśnie NIE zaszkodzi.

Prosta sprawa - wiesz jak najłatwiej zarżnąć turbosprężarkę?

Tak "in-no-time"?

Zdjąć wszelkie opory z wydechu.

Załóż 2-3" DP od flanszy na turbosprężarce do samego końca, bez żadnych tłumików i zobaczysz, jak turbo pięknie pofrunie wydechem.

Wiesz czemu?

Bo opór na wydechu JEST NIEZBĘDNY*.

Inaczej dochodzi do rozbiegania się turbosprężarki -> obroty przekraczają magiczną granicę i dochodzi do eksplozji wirnika.

Poczytaj o mechaniźmie katastrofy Ił 62-M (obydwu - w Kabackim i na Okęciu) - tam końcowym skutkiem zniszczenia silników było właśnie "zdjęcie oporu", rozbiegnięcie się turbiny NC i eksplozja jej wirników. Temat odległy, ale tylko pozornie - tam fizyka zadziałała dokładnie w ten sam sposób.

No ale tego już w kolorowej prasie nie napiszą, bo raz, że czytelnik nie zatrybi, dwa, że to dużo pisania i się czytelnik zniechęci, bo czym tu zaszpanować przed ziomusiami - to nie znajomość tabulek, no a trzy - trzebaby się znać na czymś więcej niż pociskaniu jak małpa gazu w użyczonej testówce...

*chyba, że projektujesz "wysokoprzepływowy" wydech pod dostosowaną do tego turbosprężarkę i masz temat odpowiednio policzony i onże luźny wydech daje prędkość gazów, która turbosprężarki nie zabije, tylko pozwoli jej na właściwą pracę. Tak uściślam, żeby nie było potem...

Napisano

> Wyprostuj mnie plizzz

Wyprostowałem Cię.

Znaj mą dobroć.

Napisano

> Chłopie.

> Ogarnij się.

> Jeżeli filtr się zatka, to turbosprężarce to właśnie NIE zaszkodzi.

Turbosprężarce zatkany wydech nie szkodzi, ale ten sam proces, który prowadzi do zatkania wydechu zabija tez turbospreżarkę.

Czyli zapycha ją sadzą i powoduje rozcieńczenie i degradacje oleju silnikowego.

A przyczyną jest nieudane dopalanie sadzy w filtrze i ciągła jazda na niskich obrotach w pojeździe z filtrem wymagającym dodatkowych dotrysków w komorę spalania do regeneracji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.