Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Postep w sprawie rejestracji RHD.

Featured Replies

Napisano

jakiś tekst

Jedno pytanie tylko...

Co to jest "świadectwo homologacji typu WE pojazdu wydane zgodnie z przepisami prawa Unii Europejskiej w zakresie homologacji typu pojazdu" ????

I gdzie takie cudo mozna zdobyc?

Napisano

> jakiś tekst

> Jedno pytanie tylko..

A jak sie przystosowuje lusterka?

Napisano
  • Autor

> A jak sie przystosowuje lusterka?

Niewiem, ale wydaje mi sie, ze chodzi o to ze w niektorych pojazdach tylko jedno lusterko ma szerokokątkne rozszerzenie na rogu.

Np u mnie w mazdzie, prawe lusterko ma taki maly pasek po prawej stronie i od tego paska w prawo jest lustro szerokokątne dajace dobry widok na martwe pole.

Z lewej strony lustro jest normalne bez takiego cuda.

Natomiast w bravo oba lusterka mam takie same, wiec w tym przypadku chyba nic by nie trzeba zmieniac.

Napisano

> Niewiem, ale wydaje mi sie, ze chodzi o to ze w niektorych pojazdach

Niektóre niemieckie faktycznie prawe lusterko majamniejsze...

Czyli w wrsji RHD miałyby mniejsze lewe?

Napisano
  • Autor

> Niektóre niemieckie faktycznie prawe lusterko majamniejsze...

> Czyli w wrsji RHD miałyby mniejsze lewe?

Moze. Nigdy nie mialem niemieckiego auta.

Napisano

> jakiś tekst

Czy w tej zmianie jest wspomniane cokolwiek o poza możliwością rejestracji (którą swoją drogą można przeprowadzić już dzisiaj) o zmianach umożliwiających DOPUSZCZENIE DO RUCHU pojazdu RHD?

Napisano

> Moze. Nigdy nie mialem niemieckiego auta.

Mialem opla - to chyba niemieckie? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Ale wiem że w mercedesie W124 prawe bywalo mniejsze...

Napisano

> Ale wiem że w mercedesie W124 prawe bywalo mniejsze...

W Skodach prawe bywało mniejsze.

Napisano

Tak. Do tego dochodzi w niektórych modelach tylne światło PM/cofania, antena czy układ wydechowy które mają być przy osi jezdni, wycieraczka tylnej szyby itp. Dobry "anglik" jest odbiciem lustrzanym LHD.

Napisano
  • Autor

> Czy w tej zmianie jest wspomniane cokolwiek o poza możliwością rejestracji (którą swoją drogą można

> przeprowadzić już dzisiaj) o zmianach umożliwiających DOPUSZCZENIE DO RUCHU pojazdu RHD?

Tak.

Na dole tej strony co dalem link, jest link do 8 stronicowego dokumentu opisujacego projekty zmian.

Napisano
  • Autor

> Tak. Do tego dochodzi w niektórych modelach tylne światło PM/cofania,

Cofania chyba moze byc po ktorej kolwiek stronie wg polskich przepisow, ale przeciwmglowe, o ile jest tylko jedno, to ma byc po lewej stronie, wiec w wiekszoscy aut RHD trzeba bedzie wymienic tylne lampy.

> antena czy układ wydechowy

> które mają być przy osi jezdni,

Gdzie masz takie wymagania?

Bardzo duza czesc samochodow na polskich drogach ma rure wydechowa z prawej strony (glownie japonskie auta).

> wycieraczka tylnej szyby itp. Dobry "anglik" jest odbiciem

> lustrzanym LHD.

Wycieraczka tylnej szyby jest raczej we wszystkich autach taka sama bez wzgledu czy to jest RHD czy LHD.

Ale w prokcie zmian nie ma mowy nawet o przednich wycieraczkach wiec ich nie trzeba bedzie wymieniac.

Tylko swiatla i lusterka.

Napisano
  • Autor

> Miales opla - to chyba niemieckie?

Heh wiesz ze zupelnie o tym zapomnialem... Ale ta astra byla tylko przez kilka miesiecy i strasznie nie lubilem tego auta - mimo ze bylo to moje najtansze w utrzymaniu auto w zyciu. Kupilem za sume x. Wymienilem olej i filtr (koszt 30 euro), a potem tankowalem i jezdzilem przez 8 miesiecy. Zrobilem 15kkm. Potem sprzedalem za sume x.

Takze calkowity koszt auta to bylo paliwo + 30 euro na olej i filtr. Taniej juz naprawde ciezko by bylo.

Ale jakie to auto mialo lustra to nie pamietam.

Napisano

> Ale jakie to auto mialo lustra to nie pamietam.

Moja miala takie same po obu stronach...

Napisano

> antena czy układ wydechowy

> które mają być przy osi jezdni, wycieraczka tylnej szyby itp.

Nie ma takich wymogów.

Napisano

Nie chodzi o mniejsze lusterko, tylko o to ze lusterko kierowcy jest asferyczne i tak jest w wiekoszosci samochodow. Nie chodzi o wielkosc lusterka.

Napisano

> jakiś tekst

> Jedno pytanie tylko...

> Co to jest "świadectwo homologacji typu WE pojazdu wydane zgodnie z przepisami prawa Unii

> Europejskiej w zakresie homologacji typu pojazdu" ????

> I gdzie takie cudo mozna zdobyc?

zgaduje ze u producenta pojazdu a ten tego nie wyda gdyz pewnie nie posiada hehe.gif

zyczylbym sobie aby OC takiego LHD bylo 1000% drozsze skromny.gif

Napisano

> zyczylbym sobie aby OC takiego LHD bylo 1000% drozsze

I pewnie tak będzie. Może nie 1000% ale z pewnością "mańkuty" będą objęte wyższą stawką ubezpieczeniową.

Gdyby do tego doszło, że będzie można zarejestrować takiego "mańkuta" to po prostu będę się bał takich samochodów na drodze.

Taki samochód w rękach przeciętnego polskiego kierowcy staje się niebezpiecznym narzędziem.

Napisano

tak, nie ma to jak stary dobry polski HATE

każde nie ważne jak stare auto z UK które przechodzi tam przegląd jest w 1000 razy lepszym stanie technicznym niż większość pojazdów śmigających u nas po drogach nie wspominając o pojazdach 'po dziadkach z rzeszy'

Napisano

> tak, nie ma to jak stary dobry polski HATE

> każde nie ważne jak stare auto z UK które przechodzi tam przegląd jest w 1000 razy lepszym stanie

> technicznym niż większość pojazdów śmigających u nas po drogach nie wspominając o pojazdach

> 'po dziadkach z rzeszy'

jemu nie chodzilo o stan techniczny, tylko o to ze taki pojazd jest bardziej niebezpieczny

Napisano

> Taki samochód w rękach przeciętnego polskiego kierowcy staje się niebezpiecznym narzędziem.

Dlatego nigdy legalnie nie będą jeździły po polskich drogach! Możesz spać spokojnie grinser006.gif. Może czasem trafi się jakiś zabytkowy Morgan albo MG na żółtych, ale Mondeo i Golfa 4 nie trafisz. Żeby nie wiem kto zbijał sobie na tym kapitał polityczny, zawsze jakiś lepszy koleś go uwali na samym końcu biglaugh.gif.

Napisano

> Dlatego nigdy legalnie nie będą jeździły po polskich drogach! Możesz spać spokojnie . Może czasem

> trafi się jakiś zabytkowy Morgan albo MG na żółtych, ale Mondeo i Golfa 4 nie trafisz. Żeby

> nie wiem kto zbijał sobie na tym kapitał polityczny, zawsze jakiś lepszy koleś go uwali na

> samym końcu .

nie tylko rejestracja ich będzie legalna ale też pewnie stawki OC, koszty przeglądów etc będą dokładnie takie same jak dla swoich odpowiedników LHD

zresztą, na końcu dokumentu pisze że planowane wprowadzenie zmian w życie ma nastąpić w ciągu 6 miesięcy

Napisano

> jemu nie chodzilo o stan techniczny, tylko o to ze taki pojazd jest bardziej niebezpieczny

tag 'niebezpieczny' można by dać na każdego krawaciarza na drodze, motocyklistę, i większość przeciętnych Kowalskich za kółkiem

Napisano

> Żeby

> nie wiem kto zbijał sobie na tym kapitał polityczny, zawsze jakiś lepszy koleś go uwali na

> samym końcu .

Oby tak było, bo co by tu nie pisać o super stanie technicznym tych aut, to ich potencjalni nabywcy patrzą na to ,żeby było jak najtaniej.

Napisano
  • Autor

> Dlatego nigdy legalnie nie będą jeździły po polskich drogach! Możesz spać spokojnie . Może czasem

> trafi się jakiś zabytkowy Morgan albo MG na żółtych, ale Mondeo i Golfa 4 nie trafisz. Żeby

> samym końcu .

No to mozemy sie zalozyc...

Ja obstawiam, ze za rok, bede juz mial w Polsce auto RHD na polskich blachach, i bedzie normlanie ubezpieczone, przechodzilo przeglady, itp.

Napisano

> tak, nie ma to jak stary dobry polski HATE

nono.gif nie imputuj mnnie tu skromny.gif

to sie nazywa zdrowy rozsądek jesli już

> każde nie ważne jak stare auto z UK które przechodzi tam przegląd jest w 1000 razy lepszym stanie

> technicznym niż większość pojazdów śmigających u nas po drogach nie wspominając o pojazdach

> 'po dziadkach z rzeszy'

twierdzisz tak na podstawie ?

auto z kierownica po prawej na polskich drogach jest w niebezpieczenstwie, a jesli za kierownica siedzi " młody gniewny" to sam taki pojazd jest niebezpieczny smirk.gif

Napisano

> nie tylko rejestracja ich będzie legalna ale też pewnie stawki OC, koszty przeglądów etc będą

> dokładnie takie same jak dla swoich odpowiedników LHD

sprawdz stawki dla LHD na wyspach, przypomne oni tez sa w unii

nie beda skromny.gif

Napisano

> tag 'niebezpieczny' można by dać na każdego krawaciarza na drodze, motocyklistę, i większość

> przeciętnych Kowalskich za kółkiem

oczywiscie skromny.gif

teraz wyobraź sobie takiego przecietnego kowalskiego z Twojego posta

w aucie ktorym zeby np skrecic w lewo trzeba pomyslec smirk.gif

Napisano

> jakiś tekst

> Jedno pytanie tylko...

> Co to jest "świadectwo homologacji typu WE pojazdu wydane zgodnie z przepisami prawa Unii

> Europejskiej w zakresie homologacji typu pojazdu" ????

> I gdzie takie cudo mozna zdobyc?

Uderz do producenta. Świadectwo homologacji dla mojej Lancii (pierwsza rejestracja poza EU) kosztowało 89 euro.

Napisano

> Do tego dochodzi w niektórych modelach tylne światło PM/cofania,

Światło przeciwmgłowe i jego umiejscowienie to kwestia rocznika. Światło cofania to sprawa producenta.

>antena

Tu troche poniosła Cię fantazja.

>układ wydechowy

Kwestia tylko i wyłącznie homologacji dla danego modelu. Przykład? Są samochody, które zależnie od wersji silnikowej mają układ wydechowy po lewej lub po prawej stronie

>wycieraczka tylnej szyby itp.

Znów Cie troche poniosło...

>Dobry "anglik" jest odbiciem

> lustrzanym LHD.

To jak widać sporo anglików nie zasługuje na to określenie...

Napisano

> zgaduje ze u producenta pojazdu a ten tego nie wyda gdyz pewnie nie posiada

Mało wiesz. Świadectwo homologacji jest formalnością i kwotą rzędu niecałych 90 euro. Sprawa tym bardziej prosta gdy chcemy ów papier dla samochodu który swoją pierwszą rejestrację przechodził w EU i był sprzedawany w EU - a zasadniczo wszystkie samochody z GB sie pod ta kategorię łapią.

Trochę inaczej wygląda sprawa importu samochodu z krajów nie należących do EU ale i to można załatwić.

W imię pseudobezpieczeństwa czy po prostu tak żeby mieć satysfakcje, że sąsiad ma drożej? niewiem.gif

Napisano

> nie imputuj mnnie tu

> to sie nazywa zdrowy rozsądek jesli już

> twierdzisz tak na podstawie ?

> auto z kierownica po prawej na polskich drogach jest w niebezpieczenstwie, a jesli za

> kierownica siedzi " młody gniewny" to sam taki pojazd jest niebezpieczny

Ciekawe jest to, że jakoś w innych krajach tego problemu nie ma. W pozostałych krajach Europy rejestracja auta RHD to nie problem. Tak samo jak rejestracja w GB samochodu LHD. Widać tam nikt sie o obywatela nie martwi smirk.gif

Napisano

> auto z kierownica po prawej na polskich drogach jest w niebezpieczenstwie, a jesli za

> kierownica siedzi " młody gniewny" to sam taki pojazd jest niebezpieczny

doświadczenie mówi mi że jest dużo więcej "starych niedorobionych" dla których nie istnieją ani lusterka ani migacze jak "młodych gniewnych"

Napisano

> Ciekawe jest to, że jakoś w innych krajach tego problemu nie ma. W pozostałych krajach Europy

> rejestracja auta RHD to nie problem. Tak samo jak rejestracja w GB samochodu LHD. Widać tam

> nikt sie o obywatela nie martwi

Quote:

>W imię pseudobezpieczeństwa czy po prostu tak żeby mieć satysfakcje, że sąsiad ma drożej?

w imie mojego bezpieczenstwa

mi nie przeszkadza to ze auto moze miec kiere z prawej,

ja po prostu widze co sie na drogach dzieje i takie auto jest niebezpieczne a w polaczeniu z "najlepszym kierowca na swiecie" to bedzie granat z opoznionym zaplonem skromny.gif

wiem ze auta RHD sa w EU rejestrowane, ale zauwaz ze na wyspach LHD ma stawki ""lekko"" drozsze i nie jest to spowodowanie widzimniesie ubezpieczyciela tylko najwyrazniej zwiekszona szkodowoscia

mieszkasz w niemcowni sprawdz stawki dla takiego samego pojazdu w wersji LHD i RHD skromny.gif

Napisano

> doświadczenie mówi mi że jest dużo więcej "starych niedorobionych" dla których nie istnieją ani

> lusterka ani migacze jak "młodych gniewnych"

ciezko stwierdzic skad mieszkasz

ale w mojej okolicy musze bardziej uwazac na "mlodych gniewnych" niz na statecznych niedorobionych skromny.gif

Napisano

> Ciekawe jest to, że jakoś w innych krajach tego problemu nie ma. W pozostałych krajach Europy

> rejestracja auta RHD to nie problem. Tak samo jak rejestracja w GB samochodu LHD. Widać tam

> nikt sie o obywatela nie martwi

pewnie cie to zdziwi ,ale nie znam zadnego brytyjczyka jezdzacego LHD zlosnik.gif

owszem,wiem ze sa ale to ci ktorzy maja albo nietuzinkowe auta[duzo VW T1 na ten przyklad ,amerykance] albo pracuja we francji.nikomu by sie jazda LHD nie oplacala-za duze koszty przerobek+rejestracja+duuzo wyzsze ubezpieczenie.

Napisano
  • Autor

> Mało wiesz. Świadectwo homologacji jest formalnością i kwotą rzędu niecałych 90 euro. Sprawa tym

> bardziej prosta gdy chcemy ów papier dla samochodu który swoją pierwszą rejestrację

> przechodził w EU i był sprzedawany w EU - a zasadniczo wszystkie samochody z GB sie pod ta

> kategorię łapią.

Czyli wyglada, ze nie bedzie to problem. Skontakowac sie z producentem i on wyda takie swiadectwo.

> Trochę inaczej wygląda sprawa importu samochodu z krajów nie należących do EU ale i to można

> załatwić.

No wlasnie mam nadzieje, bo myslalem o sprowadzeniu sobie do Polski Mitusbishi FTO a to bylo produkowane praktycznie tylko na rynek Japonski i wszystkie ktore jezdza po Irlandii sa wlasnie sprowadzone z tamtad. Boje sie, ze z tym moze byc troche problem zeby zdobyc takie swiadectwo WE na taki samochod.

Napisano

pomijając cały ten bełkot chciałbym zapytać czy chciałbyś jeździć po PL samochodem z kierownicą po prawej stronie - ale nie tylko przyjechać z wysp i pojechać z powrotem? Prawdziwa udręka IMHO. Ten koleś co tak zaciekle o to walczy to jakiś nieźle porąbany dziad, który zamiast po prostu odłożyć na normalny samochód chciałby kupić "anglika" za połowę ceny. Samochód to nie jest zabawka, tylko w nieodpowiednich rękach maszyna do zabijania ludzi, a gdy się pozwoli na użytkowanie aut przystosowanych do innego rodzaju ruchu na naszych dziurawych, pokręconych drogach to już naprawdę będzie dramat.

Napisano

> W imię pseudobezpieczeństwa czy po prostu tak żeby mieć satysfakcje, że sąsiad ma drożej?

Jestem za zakazem rejestracji anglikow u nas. Od paru lat obserwuje jazde takich aut po naszych drogach w okolicy swiat (kiedys na Slasku w tych okresach co 3 auto bylo na niemieckich blachach, teraz jest atak wyspiarzy).

Kierowcy nie czuja sie jakos specjalnie pewnie.

Oczywiscie zwolennicy przekonuja i mowia, ze w innych krajach unii mozna rejestrowac i sie nic nie dzieje i nie ma wysypu angoli na drogach.

Trzeba jednak wziac pod uwage kilka aspektow:

- zdolnosc nabywcza w innych krajach unii - nas wciaz stac na sporo mniej, stad takim popytem ciesza sie auta od "dziadka z rajchu". Auta w UK, z uwagi na maly rynek traca mocniej na wartosci, stad sa sporo tansze niz na innych rynkach

- wielkosc emigracji - z Niemiec czy Francji nie ubylo milionow mlodych na dorobku

- jakos infrastruktury, ilosc drog wielopasmowych

- kultura jazdy i poszanowanie przepisow

I tak jak ktos pisal wczesniej, moglbym zaakceptowac mozliwosc rejestracji unikatow (aut zabytkowych lub niedostepnych w wersji z kierownica "po naszemu"), to zalew rynku Golfami, Modeo czy Lagunami troche mnie przeraza

Napisano

> czy chciałbyś jeździć po PL samochodem z kierownicą po

> prawej stronie

W Polsce to imho ma sens jedynie w wypadku: albo sprzętów specjalistycznych typu ponośniki oczyszczarki itp., albo aut do zabawy np. jakaś zabawa w wyciaganie auta z błota na trasie przeprawowej

W innych wypadkach, pominąwszy upierdliwość prowadzenia tego w PL (na autostradach to bez różnicy), stwarza się mega zagrożenie dla innych. Wiele razy miałem sytuację kiedy "anglik" wyskakuje mi przed maskę zza cięzarówki, żeby sprawdzić czy może wyprzedzać facepalm%5B1%5D.gif, dodam, że większość driverów tych bolidów, to kolesie w zadużych basebolówkach prowadzący na leżąco jedną łapą... sick.gif

Napisano

> doświadczenie mówi mi że jest dużo więcej "starych niedorobionych"

Nie wiem jak u ciebie, ale w mojej okolicy na dziesięciu "emigrantów", to najwyżej jeden, to "stary niedorobiony" reszta to prawie wszyscy młodzi gniewni" (wczoraj właśnie widziałem takiego jak palił gumy na parkingu piętrowym w galerii handlowej, całe białko przeznaczone na mózg poszło mu w bicepsy screwy.gif)

Napisano

> W Polsce to imho ma sens jedynie w wypadku: albo sprzętów specjalistycznych typu ponośniki

> oczyszczarki itp., albo aut do zabawy np. jakaś zabawa w wyciaganie auta z błota na trasie

> przeprawowej

> W innych wypadkach, pominąwszy upierdliwość prowadzenia tego w PL (na autostradach to bez różnicy),

> stwarza się mega zagrożenie dla innych. Wiele razy miałem sytuację kiedy "anglik" wyskakuje mi

> przed maskę zza cięzarówki, żeby sprawdzić czy może wyprzedzać , dodam, że większość driverów

> tych bolidów, to kolesie w zadużych basebolówkach prowadzący na leżąco jedną łapą...

Dlatego pozostaje liczyć na ubezpieczycieli. Stawka dla LHD - 500zł, dla RHD - 5000zł. I będzie spokój. Zarejestrowane zostaną jedynie totalne wydumki, nieprodukowane jako LHD.

Napisano
  • Autor

> pomijając cały ten bełkot chciałbym zapytać czy chciałbyś jeździć po PL samochodem z kierownicą po

> prawej stronie

Tak.

Lubie jezdzic autem ktore jest inne niz reszta.

Zrobilem po Polsce juz okolo 30kkm autem RHD, glownie po trasach jednopasmowych, malych wiejskich drogach i po miescie.

Jezdzilo mi sie bardzo dobrze.

Napisano

> pomijając cały ten bełkot chciałbym zapytać czy chciałbyś jeździć po PL samochodem z kierownicą po

> prawej stronie - ale nie tylko przyjechać z wysp i pojechać z powrotem? Prawdziwa udręka IMHO.

> Ten koleś co tak zaciekle o to walczy to jakiś nieźle porąbany dziad, który zamiast po prostu

> odłożyć na normalny samochód chciałby kupić "anglika" za połowę ceny. Samochód to nie jest

> zabawka, tylko w nieodpowiednich rękach maszyna do zabijania ludzi, a gdy się pozwoli na

> użytkowanie aut przystosowanych do innego rodzaju ruchu na naszych dziurawych, pokręconych

> drogach to już naprawdę będzie dramat.

Wyjales mi to z ust - wiem o czym piszesz bo jezdze czasem po Polsce anglikiem - wlasnie wyjezdzam z Irlandii do Polski w srode na cale 3 tygodnie i o ile okazyjnie mozna tak pojezdzic to na stale w zyciu bym sie na to nie zdecydowal 20.GIF

Napisano

> Ten koleś co tak zaciekle o to walczy to jakiś nieźle porąbany dziad, który zamiast po prostu

> odłożyć na normalny samochód chciałby kupić "anglika" za połowę ceny.

Ktoś po prostu liczy na kilka głosów więcej w kolejnych wyborach no.gif. Doskonale też zdaje sobie sprawę, że zawsze zostanie uwalony z góry zlosnik.gif. Gdyby po Polsce mogły jeździć auta RHD to dawno by już jeździły biglaugh.gif.

Napisano

> Tak.

> Lubie jezdzic autem ktore jest inne niz reszta.

> Zrobilem po Polsce juz okolo 30kkm autem RHD, glownie po trasach jednopasmowych, malych wiejskich

> drogach i po miescie.

> Jezdzilo mi sie bardzo dobrze.

ja tylko 50 km i dla mnie dramat zlosnik.gif wyprzedzić na krętych wiejskich drogach to porażka, całym dziobem trzeba się wystawić albo sporo w tyle za gościem jechać- nie mam na myśli osobówki tylko jakieś ciężarówki czy maszyny rolnicze. Jak jechałem tak że robiłem sobie odstep, żeby widzieć drogę przed to zaraz mi ktoś w przerwę się wciskał i znów dupa.

Nie wyobrażam sobie jazdy takim czymś na co dzień.

Napisano

> Tak.

> Lubie jezdzic autem ktore jest inne niz reszta.

> Zrobilem po Polsce juz okolo 30kkm autem RHD, glownie po trasach jednopasmowych, malych wiejskich

> drogach i po miescie.

ja zrobiłem koło 10kkm również głównie po trasach jednopasmowych bo takich u nas w kraju jest najwięcej i po miastach GOP'u i jakoś żyje do tej pory, nikogo nie zabiłem po drodze ale niektórym jedyne skojarzenie jakie przychodzi na myśl to

20101008131747-Carmageddon2.png

Napisano

Kierowca rhd który zabił motocyklistów na zakopiance powiedział to samo.

Napisano
  • Autor

> Kierowca rhd który zabił motocyklistów na zakopiance powiedział to samo.

A czytalem o tym wypadku. Z tego co pamietam, gosc zjechal nagle na przeciwny pas.

Czy zostalo ustalone z jakiego powodu zjechal?

Napisano
  • Autor

> ja tylko 50 km i dla mnie dramat wyprzedzić na krętych wiejskich drogach to porażka, całym dziobem

> trzeba się wystawić albo sporo w tyle za gościem jechać- nie mam na myśli osobówki tylko

> jakieś ciężarówki czy maszyny rolnicze. Jak jechałem tak że robiłem sobie odstep, żeby widzieć

> drogę przed to zaraz mi ktoś w przerwę się wciskał i znów dupa.

> Nie wyobrażam sobie jazdy takim czymś na co dzień.

Ja bez wzgledu czy jade RHD czy LHD zawsze zachowuje odstep. Dzieki temu wyprzedza sie lepiej i bezpieczniej, a dodatkowy plus to wlasnie taki, ze nie robi ci zadnej roznicy czy jest to RHD czy LHD.

Napisano

> Czy zostalo ustalone z jakiego powodu zjechal?

Wg rmf sprawdzał czy może wyprzedzać więc zmienił pas facepalm%5B1%5D.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.