Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

paliwa "premium" a wtryski

Featured Replies

Napisano

> Dziś robiłem drobne statystyki.

> Na oko (podkreślam!!! Jeszcze precyzyjnych danych nie robiłem, bo co innego mam teraz na głowie) po

> zmianie paliwa z super-hiper-łał na "zwykłego, podłego dizla co to psuje samochody"

> nastąpił...

> Uwagaaaa...

> (tu werbleeee...)

> SSSSPADEK SPALANIA

> DADAAAAMMMMMMM!!! :-)

> O ok 10% (wyraźny, bo jak fura chłepce 13,x a nagle zaczyna palić 11,x...)

Mało prawdopodobne, wręcz niemożliwe niestety. 10% to bardzo dużo, może po przejściu z wyjątkowo paskudnej gnojówki na normalne paliwo byłoby to możliwe. Bardziej prawdopodobny jest czynnik ludzki w postaci kierownika.

Napisano

> Mało prawdopodobne, wręcz niemożliwe niestety. 10% to bardzo dużo, może po przejściu z wyjątkowo

> paskudnej gnojówki na normalne paliwo byłoby to możliwe. Bardziej prawdopodobny jest czynnik

> ludzki w postaci kierownika.

Ja mówię o KILKU samochodach - czynnik ludzki zatem odpada.

Wszyscy na raz zaczęli inaczej jeździć? ;-)

Napisano

> Ja mówię o KILKU samochodach - czynnik ludzki zatem odpada.

> Wszyscy na raz zaczęli inaczej jeździć? ;-)

Chlodniej było i wylaczyli klime? wink.gif

U mnie w firmie w czerwcu nagle skoczylo spalanie w góre (tez kilka aut) i juz podejrzewano jakąś "lewiznę" zlosnik.gif , a sie okazalo ze podczas czerwcowych upałów nikt praktycznie klimy nie wylaczal nawet na moment... W lipcu takich upałów nie bylo, wiec spalanie wrocilo do normy zlosnik.gif

Napisano

> Ja mówię o KILKU samochodach - czynnik ludzki zatem odpada.

> Wszyscy na raz zaczęli inaczej jeździć? ;-)

Ale 10% to ogromna różnica i raczej niemożliwa z powodu paliwa. Zmieniły się warunki jazdy lub najwięksi sprzedawacze oszczędności masowo poszli na urlop zlosnik.gif

Napisano

> najwięksi sprzedawacze oszczędności masowo poszli na urlop

Moze boja sie lac zwykla gnojowke do wlasnych authehe.gif

Napisano

> Ciekawe co na to katalizator

Katalizator, filtr cząstek, dolot i zawór EGR zajsrany osadami z miksolu i takie tam...

Napisano

> Katalizator, filtr cząstek, dolot i zawór EGR zajsrany osadami z miksolu i takie tam...

Przecież użytkownicy mówią, że jest czyściej... Co prawda nie pokrywa się to z moimi własnymi doświadczeniami, które mówią: olej w paliwie = nagar...

Poza tym to wszystko co wymieniłeś każdy szanujący się użytkownik samochodu wycina wink.gif

Napisano

> Przecież użytkownicy mówią, że jest czyściej... Co prawda nie pokrywa się to z moimi własnymi

> doświadczeniami, które mówią: olej w paliwie = nagar...

> Poza tym to wszystko co wymieniłeś każdy szanujący się użytkownik samochodu wycina

Nie wiem, nie znam się, nie czytuję forów "maniaków"...

Napisano

Jest czyściej,auto mniej pali,pompa wtryskowa przeżyje karoserię i w ogóle ja się dziwię,że producenci aut jeszcze nie nałożyli obowiązku dodawania mixolu do diesla. grinser006.gif

Napisano

> Nie wiem, nie znam się,

To nie konkuruj z prezesem pewnej pewnej partii w zabieraniu głosu, w sprawach wszelakich. 270751858-jezyk.gif

> nie czytuję forów "maniaków"...

Ej. To co Waść tu robisz? :D

Napisano

> To nie konkuruj z prezesem pewnej pewnej partii w zabieraniu głosu, w sprawach wszelakich.

> Ej. To co Waść tu robisz? :D

Zieffff

Nooo... Zgasiłeś mnie.

A masz może coś MERYTORYCZNEGO do powiedzenia?

Napisano

> Jeśli mowa o ON, to mowa o właściwościach smarnych tego paliwa. Siarka, niegdyś zawarta w ON była

> zbawienna dla pomp wtryskowych. To dzięki niej w dużej mierze, stare Mercedesy robiły po 1k

> kkm, praktycznie bez remontu silnika i wtrysku.

Istotnie.

To właśnie miało znaczenie.

Takie drobiazgi jak to, że obecnie instalacje wtryskowe pracują pod 10-20-krotnie wyższymi ciśnieniami, czy też to, że pojawiły się takie tam bzdety jak wielofazowy (do 7 faz w 1 cyklu) wtrysk to takie tam "ot-drobiażdżki".

Kompletnie bez znaczenia.

Siarka rulez...

:->

Napisano

> Zieffff

> Nooo... Zgasiłeś mnie.

> A masz może coś MERYTORYCZNEGO do powiedzenia?

Merytorycznie? Fakty są takie, że ludzie ewidentnie widzą poprawę. I nie chodzi tu o Mixol S, o którym tak się rozpisujesz, ale o dolewkę syntetycznego oleju do 2T. Taki olej spala się, nie pozostawiając praktycznie nagaru. Ludziom przestały się pojawiać metaliczne opiłki w filtrze paliwa, niektórym wyrównała się korekcja wtrysków, która przed używaniem takich dolewek już zaczynała się rozjeżdżać.

Pewnie - są i tacy, którzy różnicy nie widzą. Czyli jak ze wszystkim - rozrzut od nienawiści do miłości.

Napisano

> Merytorycznie? Fakty są takie, że ludzie ewidentnie widzą poprawę. I nie chodzi tu o Mixol S, o

> którym tak się rozpisujesz, ale o dolewkę syntetycznego oleju do 2T. Taki olej spala się, nie

> pozostawiając praktycznie nagaru. Ludziom przestały się pojawiać metaliczne opiłki w filtrze

> paliwa, niektórym wyrównała się korekcja wtrysków, która przed używaniem takich dolewek już

> zaczynała się rozjeżdżać.

> Pewnie - są i tacy, którzy różnicy nie widzą. Czyli jak ze wszystkim - rozrzut od nienawiści do

> miłości.

Czyli jednak niewiele masz merytorycznie do powiedzenia.

Jak rozumiem porównałeś dwa identyczne pojazdy eksploatowane z dodatkiem "magicznego miksolu" i bez tego dodatku i osiągnąłeś jakieś potwierdzenie swej tezy?

Napisano

> Katalizator, filtr cząstek, dolot i zawór EGR zajsrany osadami z miksolu i takie tam...

z racji że mam silnik w budzie jaki mam, a przestrzegali mnie przed nim najbardziej ci, co tegoż silnika w ogóle nie mieli postanowiłem ZOOpatrzyć się w olej 2T.

na początek lałem ORLEN SEMISYNTHETIC później przeszedłem na CASTROLA 2T i teraz znowu zapodaję ORLEN. zawsze w ilości 100 ml/60l ON.

najsamprzód wyczyściłem EGRa, później jeszcze dwa razy po kolejnych 10 kkm i EGR wraz z dolotem czyste. czyli nie jest źle.

aktualnie EGR zaślepiony ok.gif

Napisano

> producenci aut jeszcze nie nałożyli obowiązku dodawania mixolu do diesla.

nie lej do tego silnika MIXPOU ok.gif

stać Cię na lepszy olej

Napisano

Ostatecznie oszczędność a'la oszczędny tryb jazdy żony kolegi. Spalanie spadło o jakieś szalone 0,5l/100km a po pół roku jeżdżenia bez ani jednego mocniejszego wciśnięcia gazu do wymiany poszedł EGR. Oszczędność netto coś koło minus tysiąca złotych.

Napisano

- obnizone dymienie (badane dymomierzem - auto bez FAP/DPF, nalot 150kkm)

- zwiekszony interwal pomiedzy dopalaniami (auto z FAP, nalot 90kkm)

- zmniejszone wibracje silnika

- wyraznie zmieniony dzwiek pracy silnika (laczy sie z powyzszym)

- wyrownanie korekt wtryskiwaczy

Tak Sibuj, tym razem to Tobie sie sporo wydaje, a meretorycznych argumentow jakos brak.

Napisano

> Ostatecznie oszczędność a'la oszczędny tryb jazdy żony kolegi. Spalanie spadło o jakieś szalone

> 0,5l/100km a po pół roku jeżdżenia bez ani jednego mocniejszego wciśnięcia gazu do wymiany

> poszedł EGR. Oszczędność netto coś koło minus tysiąca złotych.

I jestes na 100% pewien, ze EGR poszedl od tego miksolu, a nie od wczesniejszej jazdy.

Napisano

> I jestes na 100% pewien, ze EGR poszedl od tego miksolu, a nie od wczesniejszej jazdy.

A Ty jesteś pewien, że nie? :->

Napisano

Magiczne pytanie: dlaczego producent silnika nie zaleca stosowania takiego

czegoś, albo lepiej - żeby nie męczyć użytkowników, nie montuje dozownika

takiego oleju w układzie zasilania? cfaniaczek.gif

Napisano

> Tak Sibuj, tym razem to Tobie sie sporo wydaje, a meretorycznych argumentow jakos brak.

Piotruś...

Krótko i tematycznie - skoro to taki cud-miód eliksir, to czemu producenci nie czardżują ekstra za dołożenie zbiorniczka z automatycznie dawkowanym miksolem, tym razem pod nazwą "super-extra-magic-additive" po 120 PLN/litr (netto)?

Opatentuj swój pomysł - zarobisz miliony.

Edit: no tak, zapomniałem. Producenci to głupcy i naciągacze. Bardziej głupcy.

Napisano

> Magiczne pytanie: dlaczego producent silnika nie zaleca stosowania takiego

> czegoś, albo lepiej - żeby nie męczyć użytkowników, nie montuje dozownika

> takiego oleju w układzie zasilania?

... i nie goli po 120 PLN/litr plus charge za uzupełnienie i wyzerowanie błędu w systemie?

Żyła złota!

Napisano

> Grunt to dać sobie zrobić wodę z mózgu marketoidom.

Aby tak twierdzić to trzeba by to podeprzeć solidnymi dowodami. Nie czymś znalezionym w internecie ale jakimś konkretnym naukowym dowodem.

> Taaa, panie, bo Felka i Uno to technologa, przy której wtrysk bezpośredni to jest archaizm.

Uno, które posiadam ma wtrysk jednopunktowy. Skodzina wielopunktowy. Nie są to wtryski bezpośrednie.

Przypuszcza, że gdyby wlewać lepsze paliwo nawet do Żuka to w tak archaicznym silniku też pewnie w jakimś malutkim stopniu poprawiłoby to kondycję choćby zaworów czy świec.

> Jeśli mowa o ON, to mowa o właściwościach smarnych tego paliwa. Siarka, niegdyś zawarta w ON była

> zbawienna dla pomp wtryskowych. To dzięki niej w dużej mierze, stare Mercedesy robiły po 1k

> kkm, praktycznie bez remontu silnika i wtrysku.

A co teraz jest zamiast siarki?

Myślisz, że producenci paliw dbają o to by w samochodach zacierały się silniki?

Jakoś te stare Mercedesy dalej jeżdżą i wlewane jest do nich dzisiejsze paliwo.

Jakoś wolę czasami uwierzyć na słowo "szpecom od markietingu" niż internetowym naukowcom.

Napisano

>Krótko i tematycznie - skoro to taki cud-miód eliksir, to czemu producenci nie czardżują ekstra za dołożenie zbiorniczka z automatycznie dawkowanym miksolem, tym razem pod nazwą "super-extra-magic-additive" po 120 PLN/litr (netto)?

producenci silników pewnie ze względów "eko" i/lub norm czystości spalin.

Rynek dodatków do paliwa kwitnie.....żyła złota jest i czardźują jak za zborze... biglaugh.gif

Napisano

> producenci silników pewnie ze względów "eko" i/lub norm czystości spalin.

Nooo zaraz.

Przecież takie dodatki nie powodują dymienia/zanieczyszczenia/osadów.

Piotr_T tak napisał, a On się przecież zna.

> Rynek dodatków do paliwa kwitnie.....żyła złota jest i czardźują jak za zborze...

za co?

Napisano

> A Ty jesteś pewien, że nie? :-

Nie znam historii tego auta, ale dodatek 2T w aucie o znacznym przebiegu mogl po prostu dobic EGR (czyscilo ladnie caly uklad dolot-wydech i zafajdalo go tym co juz bylo).

Napisano

> Ale 10% to ogromna różnica i raczej niemożliwa z powodu paliwa...

a dlaczego niemożliwa?

paliwo z czasem ulega degradacji (diesel)..i jak np zostało na stacji zatankowane 1 miesięczne ..to już niego 'ubyło' ~30% tego co wyszło z rafinerii .. crazy.gif

Napisano

> Piotruś...

> Krótko i tematycznie - skoro to taki cud-miód eliksir, to czemu producenci nie czardżują ekstra za

> dołożenie zbiorniczka z automatycznie dawkowanym miksolem, tym razem pod nazwą

> "super-extra-magic-additive" po 120 PLN/litr (netto)?

Alez charguja - sadzisz, ze z czego sa zrobione dodatki do np. HDi o nazwie uniq (albo jakos tak pisane) ?

> Opatentuj swój pomysł - zarobisz miliony.

> Edit: no tak, zapomniałem. Producenci to głupcy i naciągacze. Bardziej głupcy.

Widze Sibuj, ze z braku jakiejkolwiek wiedzy w temacie jedziesz ze stara spiewka.

Napisano

> Magiczne pytanie: dlaczego producent silnika nie zaleca stosowania takiego

> czegoś, albo lepiej - żeby nie męczyć użytkowników, nie montuje dozownika

> takiego oleju w układzie zasilania?

Nie znasz odpowiedzi na to pytanie ? Coz...

Napisano

> Nooo zaraz.

> Przecież takie dodatki nie powodują dymienia/zanieczyszczenia/osadów.

> Piotr_T tak napisał, a On się przecież zna.

robienie dobrze silnikowi niekoniecznie może iść w parze z byciem "eko"/spełnianiem norm emisji

> za co?

za róznego rodzaju stpy, xeramexy, i inne takie siuwaksy.

np. za 250ml dodatku 25zł....czyli stówka za 1l...niewiele brakuje do Twoich 120zł za litr magi cool.gif a pewnie są i droższe preparaty.

Napisano

> Nooo zaraz.

> Przecież takie dodatki nie powodują dymienia/zanieczyszczenia/osadów.

> Piotr_T tak napisał, a On się przecież zna.

Sibuj, daruj sobie te glupie przysrywki. W przeciwienstwie do Ciebie widzialem dokladne wyniki spalin z auta zasilanego 2T, tak samo jak sporo danych diagnostycznych. Twoje infantylne bieganie wokol z lopatka i placz, ze przeciez Ty "sie nie znasz" zaczyna byc juz meczace. Masz cos sensownego do dodania, widziales samochod "podlewany" 2T ? To, ze jestes fleet managerem i masz dostep do danych serwisowych wielu silnikow naprawde nie czyni z Ciebie alfa i omegi, a czasem wrecz zaczynasz byc smieszny.

Napisano

> Alez charguja - sadzisz, ze z czego sa zrobione dodatki do np. HDi o nazwie uniq (albo jakos tak

> pisane) ?

Jeżeli już, to EOLYS.

Ten dodatek ma na celu obniżenie temperatury spalania spalin w filtrze cząstek stałych.

Sugerujesz, że to mixol? :->

> Widze Sibuj, ze z braku jakiejkolwiek wiedzy w temacie jedziesz ze stara spiewka.

Taaaa...

Napisano

> Sibuj, daruj sobie te glupie przysrywki. W przeciwienstwie do Ciebie widzialem dokladne wyniki

> spalin z auta zasilanego 2T, tak samo jak sporo danych diagnostycznych. Twoje infantylne

> bieganie wokol z lopatka i placz, ze przeciez Ty "sie nie znasz" zaczyna byc juz meczace. Masz

> cos sensownego do dodania, widziales samochod "podlewany" 2T ? To, ze jestes fleet managerem i

> masz dostep do danych serwisowych wielu silnikow naprawde nie czyni z Ciebie alfa i omegi, a

> czasem wrecz zaczynasz byc smieszny.

Zieffffff.

Piotruś, ja Cię rozumiem.

I wiem, że masz rację.

I na tym zostańmy, dobrze?

Napisano

> robienie dobrze silnikowi niekoniecznie może iść w parze z byciem "eko"/spełnianiem norm emisji

> za róznego rodzaju stpy, xeramexy, i inne takie siuwaksy.

> np. za 250ml dodatku 25zł....czyli stówka za 1l...niewiele brakuje do Twoich 120zł za litr magi a

> pewnie są i droższe preparaty.

RLY? :->

Napisano

> Nie znam historii tego auta, ale dodatek 2T w aucie o znacznym przebiegu mogl po prostu dobic EGR

> (czyscilo ladnie caly uklad dolot-wydech i zafajdalo go tym co juz bylo).

Hmmm...

No jakże to możliwe...

Napisano

> Jeżeli już, to EOLYS.

Nie Sibuj, nie chodzi o ten preparat.

> Ten dodatek ma na celu obniżenie temperatury spalania spalin w filtrze cząstek stałych.

j.w.

> Sugerujesz, że to mixol? :-

j.w.

> Taaaa...

Polecam jednak sprawdzenie dokladniej tego o czym piszesz (preparat nazywa sie Unik lub Unik+).

Napisano

> Zieffffff.

> Piotruś, ja Cię rozumiem.

> I wiem, że masz rację.

> I na tym zostańmy, dobrze?

Spoko, w poprzednim poscie utwierdziles mnie w przekonaniu, ze wiedze o dodatkach (w tym producenta) masz mizerna, ale ego wielkosci Chrystusa w Swiebodzinie

Napisano

> Hmmm...

> No jakże to możliwe...

Elementarny kurs w zakresie dzialania silnika spalinowego moze Ci pomoc ok.gif

Napisano

> Nie Sibuj, nie chodzi o ten preparat.

> j.w.

> j.w.

> Polecam jednak sprawdzenie dokladniej tego o czym piszesz (preparat nazywa sie Unik lub Unik+).

Chłopie, ale ja (jeszcze) mam trochę HDi (DW10) i nic takiego NIGDY się nie pojawiło.

Jedyne co było dodawane, to właśnie EOLYS.

Napisano

> Chłopie, ale ja (jeszcze) mam trochę HDi (DW10) i nic takiego NIGDY się nie pojawiło.

> Jedyne co było dodawane, to właśnie EOLYS.

Chlopie - to odwiedz ASO i popatrz co tam na polkach stoi jako mozliwy dodatek do paliwa. Preparat jest dostepny w kazdym ASO Citroena (i pewnie Peugeota). Cytat z ulotki: smaruje elementy ukladu wtryskowego - wg. Ciebie przeciez nic tam nie trzeba smarowac, dobre, polskie paliwo wszak nie moze byc przyczyna opilkow w 2.0HDi z nalotem 100kkm, a niemozliwym jest, ze opilki przestaja sie pojawiac w filtrze po zalaniu oleju do 2T ? Ludzie jezdza juz grube setki kkm z dodatkiem 2T i jakos nie slychac o lawinowo zawalonych "miksolem" katalizatorach czy FAP'ach (wystarczy troszke poczytac jak sie "miksol" spala, zeby zdac sobie sprawe, ze nie ma prawa nic zapchac w sprawnej, ale "zanieczyszczonej" jednostce - chyba, ze nagle uwolni sie za duzo depozytow, ale to kwestia doboru stezenia 2T. Niestety jak ktos swoja wiedze o olejach do 2T zatrzymal na plujacej z wydechu syfem motorynce to sorry...).

Napisano

> No to jakaś konkluzja? Mam 144 tys. przebiegu w Multijet, to co - lać?

Masz mozliwosc diagnostyki czy dodatek 2T do ON cos u Ciebie zmienil ? Jezeli tak to mozesz wlac na probe troche 2T, z drugiej strony moze Twoja konstrukcja nie ma problemu m.in. zacierajacej sie pompy wtryskowej. Polsyntetyk 2T (np. Orlen Platinum 2T lub Liqui Moly 1052) w rozsadnej proporcji (np. 1:300) z cala pewnoscia nie zawali Ci katalizatora czy EGR.

Napisano

> Chlopie - to odwiedz ASO i popatrz co tam na polkach stoi jako mozliwy dodatek do paliwa.

Aaaaa, zarrraz zarrraz, to Ty mówisz o dodatku "obligatoryjnym" (typu EOLYS), STANDARDOWO dodawanym do paliwa, czy o super-hiper-łał placebo, podnoszącym samopoczucie?

Jak widzę jednak o tym drugim.

To jednak nie bałdzo mamy o czym gadać...

W moich HDi jest jasno napisane w instrukcji - zakaz stosowania JAKICHKOLWIEK dodatków do paliwa.

Napisano

> W moich HDi jest jasno napisane w instrukcji - zakaz stosowania JAKICHKOLWIEK dodatków do paliwa.

A dodatkow BIO cfaniaczek.gif. Tych oficjalnie jest okolo 5% w zwyklym ON.

Napisano

> A dodatkow BIO . Tych oficjalnie jest okolo 5% w zwyklym ON.

Jeżeli paliwo jest paliwem handlowym, to chyba oczywiste.

Jest też info o tym, że jest zakaz stosowania paliw powyżej iluśtam% biokomponentu (paliwa handlowe mieszczą się w tolerancji).

Napisano

> Jeżeli paliwo jest paliwem handlowym, to chyba oczywiste.

> Jest też info o tym, że jest zakaz stosowania paliw powyżej iluśtam% biokomponentu (paliwa handlowe

> mieszczą się w tolerancji).

Owszem, ale niektorzy producenci maja swoje "ale" do takiego sprzedawanego paliwa z dodatkami bio. Tylko pytanie, czy kazde paliwo musi miec dodatek bio i czy te premium tez je maja?

Napisano

> W moich HDi jest jasno napisane w instrukcji - zakaz stosowania JAKICHKOLWIEK dodatków do paliwa.

czyli mając HDI nie wolno tankować paliw z dodatkami ?? typu Premium (VPower Diesel, BP Ultimate Diesel itp) ?

yikes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.