Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

paliwa "premium" a wtryski

Featured Replies

Napisano

> czyli mając HDI nie wolno tankować paliw z dodatkami ?? typu Premium (VPower Diesel, BP Ultimate

> Diesel itp) ?

Retorycznie zadam pytanie, bo odpowiedź jest prosta:

Umiesz Ty czytać?

Napisano

> Owszem, ale niektorzy producenci maja swoje "ale" do takiego sprzedawanego paliwa z dodatkami bio.

> Tylko pytanie, czy kazde paliwo musi miec dodatek bio i czy te premium tez je maja?

W Polsce i w UE każde mieć musi.

A żaden producent nie zabroni Ci stosowania paliw powszechnie dostępnych w handlu.

Natomiast może (i zabrania) stosowania paliw typu B-100.

Oczywiście cały czas poruszamy się w ramach paliw Diesel (coby uściślić...)

Napisano

> Aaaaa, zarrraz zarrraz, to Ty mówisz o dodatku "obligatoryjnym" (typu EOLYS), STANDARDOWO dodawanym

> do paliwa, czy o super-hiper-łał placebo, podnoszącym samopoczucie?

> Jak widzę jednak o tym drugim.

Tak, placebo facepalm%5B1%5D.gif Sprzedawane w ASO z logo PSA facepalm%5B1%5D.gif

> To jednak nie bałdzo mamy o czym gadać...

Chyba nie, bo widze, ze Chrystus ze Swiebodzina to przy Tobie maly Miki.

> W moich HDi jest jasno napisane w instrukcji - zakaz stosowania JAKICHKOLWIEK dodatków do paliwa.

Dziwne, bo jest to dodatek dedykowany do HDi, a np. w mojej instrukcji takowego zakazu nie ma. Chetnie zobacze ten zapis o zakazie dodatkow do paliwa - moze jeszcze dodasz dla konkretnie ktorego HDi.

Napisano

> Masz mozliwosc diagnostyki czy dodatek 2T do ON cos u Ciebie zmienil ? Jezeli tak to mozesz wlac na

> probe troche 2T, z drugiej strony moze Twoja konstrukcja nie ma problemu m.in. zacierajacej

> sie pompy wtryskowej. Polsyntetyk 2T (np. Orlen Platinum 2T lub Liqui Moly 1052) w rozsadnej

> proporcji (np. 1:300) z cala pewnoscia nie zawali Ci katalizatora czy EGR.

Pytanie, czy pompa CR i wtryski Bosch to wytrzymają...

Napisano

> Pytanie, czy pompa CR i wtryski Bosch to wytrzymają...

Nie znam nikogo (a naprawde ostatnio poznalem bardzo wiele osob lejacych 2T do ON) komu cokolwiek stalo sie od lania 2T do ON.

Napisano

> Tak, placebo Sprzedawane w ASO z logo PSA

Czyli jeżeli jest logo producenta, to jest to boska sprawa?

Idąc dalej -> czy producent w instrukcji obsługi POJAZDU (nie "magicznego eliksiru") coś wspomina o konieczności stosowania w/w śrdka i ograniczeń gwarancji wynikających z jego niestosowania?

Czy może jednak jest, że "PSA ZALECA stosowanie magicznych eliksirów"?

> Dziwne, bo jest to dodatek dedykowany do HDi, a np. w mojej instrukcji takowego zakazu nie ma.

> Chetnie zobacze ten zapis o zakazie dodatkow do paliwa - moze jeszcze dodasz dla konkretnie

> ktorego HDi.

A w moim jest :-)

DW10 oraz DV

Ponieważ tak strasznie płaczesz, to jutro wrzucę Ci skan.

Napisano

> Czyli jeżeli jest logo producenta, to jest to boska sprawa?

Pare postow wyzej pieniles sie, ze producent nic takiego nie ma ofercie. Jak widac ma.

> Idąc dalej -Czy może jednak jest, że "PSA ZALECA stosowanie magicznych eliksirów"?

Znajdz sobie produkt nr. 9736 94 i poczytaj. Jak najbardziej zaleca, cytuje: Produkt przeznaczony do zapobiegania niesprawnosciom powodwanym przez obecnosc biokomponentow w paliwie i nierowna jakosc paliw sprzedawanych w roznych sieciach sprzedazy.

Dla mnie to jest zalecenie, nie zrobia tego wprost bo za chwile byloby wielkie ajwaj jakie to PSA jest slabe, ze trzeba lac jakis miks do baku - nie trzeba, mozna, a efekty dzialania sa opisane w ulotce.

> A w moim jest :-)

> DW10 oraz DV

> Ponieważ tak strasznie płaczesz, to jutro wrzucę Ci skan.

Wrzuc koniecznie - taki gdzie bedzie napisane, ze zabronione sa JAKIEKOLWIEK dodatki, zwlaszcza te homologowane przez PSA jak Unik/Unik+.

Napisano

> czyli mając HDI nie wolno tankować paliw z dodatkami ?? typu Premium (VPower Diesel, BP Ultimate

> Diesel itp) ?

Trzeba. Bo jak zalejesz syf to w kilka kilometrów zagotujesz końcówki wtrysków. Czasem auto jeździ jeszcze długo ale czasem bardzo szybko wtryski się kończą. No ale to trzeba troszkę wiedziec jak działa wtrysk w dieslu oraz na jakie naprężenia i siły narażone są końcówki wtrsyków.

Jak ktoś twierdzi ze do diesla nic nie trzeba dodawac to bardzo ale to bardzo mocno mija się z prawdą.

Napisano

> Nie znam nikogo (a naprawde ostatnio poznalem bardzo wiele osob lejacych 2T do ON) komu cokolwiek

> stalo sie od lania 2T do ON.

A ja nie znam nikogo komu się coś stało bez latania na 2T

Napisano

> A ja nie znam nikogo komu się coś stało bez latania na 2T

Mogę ci podesłac kilka numerów telefonów wink.gif

Napisano

> Mogę ci podesłac kilka numerów telefonów

Czyli reasumując, sugerujecie jako "fachowcy z doświadczeniem" lanie tego 2T "na wszelki wypadek" do większości silników diesla z CR ? Czy są jakieś wykluczenia, że do tego i tego to lepiej nie ?

Napisano

Wykluczenie jest jedno - ten olej to powinien byc polsyntetyk, a w przypadku gdy silnik ma FAP/DPF, miec jak najnizsza ilosc popiolow po spaleniu (np. Mixol nie za bardzo nadaje sie do aut z FAP, ale juz Orlen Platinium 2T ma tych popiolow polowe tego co Mixol i efektow ubocznych stosowania brak). Syntetyczne 2T maja z reguly wysoka temp. zaplonu, a to grozil lotem niespalonego oleju w katalizator, stad nie sa raczej polecane (chociaz pewnie sa tacy co leja).

Napisano

> Wykluczenie jest jedno - ten olej to powinien byc polsyntetyk, a w przypadku gdy silnik ma FAP/DPF,

> miec jak najnizsza ilosc popiolow po spaleniu (np. Mixol nie za bardzo nadaje sie do aut z

> FAP, ale juz Orlen Platinium 2T ma tych popiolow polowe tego co Mixol i efektow ubocznych

> stosowania brak). Syntetyczne 2T maja z reguly wysoka temp. zaplonu, a to grozil lotem

> niespalonego oleju w katalizator, stad nie sa raczej polecane (chociaz pewnie sa tacy co

> leja).

Silnik bez FAP/DPF. Pytam bo temat mnie zaciekawił, w necie sporo ciekawych dyskusji. Nie zaszkodzi spróbować z tego co widzę i czytam

Napisano

> Silnik bez FAP/DPF. Pytam bo temat mnie zaciekawił, w necie sporo ciekawych dyskusji. Nie zaszkodzi

> spróbować z tego co widzę i czytam

Tylko nie przesadz ze stezeniem. Kolega z pracy dal 1:150 w ramach czyszczenia i przez pierwsze 20km walil straszne kopciuchy, potem sie wydech wyczyscil i juz wiecej nie dymi - nawet przy gwaltownym depnieciu co auto czynilo wczesniej (1.4 D4D).

Napisano

> Czyli reasumując, sugerujecie jako "fachowcy z doświadczeniem" lanie tego 2T "na wszelki wypadek"

> do większości silników diesla z CR ? Czy są jakieś wykluczenia, że do tego i tego to lepiej

> nie ?

Ja raczej polecam i sam osobiście stosuje dodatki specjalnie do tego przeznaczone. Z tym olejem to jednak w wypadku aut z filtrami byłbym ostrożny.

Ja konkretnie stosuje to:

http://millersoils.pl/catalog/product.php?id_product=301

Napisano

Mam zamiar sprawdzić w swoim aucie, jak olej Orlen Platinum 2T wpłynie na filtr DPF, czy zmienią się interwały wypalania itd.

Napisano

> Ja raczej polecam i sam osobiście stosuje dodatki specjalnie do tego przeznaczone. Z tym olejem to

> jednak w wypadku aut z filtrami byłbym ostrożny.

> Ja konkretnie stosuje to:

> http://millersoils.pl/catalog/product.php?id_product=301

Jak wspomniałem, auto bez DPF. W sumie lata w ok. 70% w trasie więc jest przewietrzone...

Napisano

No dobra, a jak olej tego typu miesza się z paliwem? Nie jest to

tak że unosi się na powierzchni i pompa paliwa zassa tylko jego,

to co wtedy z silnikiem? Czy też może się rozpuszcza?

Napisano

> Pare postow wyzej pieniles sie, ze producent nic takiego nie ma ofercie. Jak widac ma.

Quote:

Piotruś...

Krótko i tematycznie - skoro to taki cud-miód eliksir, to czemu producenci nie czardżują ekstra za dołożenie zbiorniczka z automatycznie dawkowanym miksolem, tym razem pod nazwą "super-extra-magic-additive" po 120 PLN/litr (netto)?

Opatentuj swój pomysł - zarobisz miliony.

Edit: no tak, zapomniałem. Producenci to głupcy i naciągacze. Bardziej głupcy.

Możesz podkreślić gdzie?

> Znajdz sobie produkt nr. 9736 94 i poczytaj. Jak najbardziej zaleca, cytuje: Produkt przeznaczony

> do zapobiegania niesprawnosciom powodwanym przez obecnosc biokomponentow w paliwie i nierowna

> jakosc paliw sprzedawanych w roznych sieciach sprzedazy.

> Dla mnie to jest zalecenie, nie zrobia tego wprost bo za chwile byloby wielkie ajwaj jakie to PSA

> jest slabe, ze trzeba lac jakis miks do baku - nie trzeba, mozna, a efekty dzialania sa

> opisane w ulotce.

Aaaa, czyli jednak jest to MAGICZNY ELIKSIR, a nie coś, co producent uznał za rzecz niezbędną, gdyż przynoszącą FAKTYCZNE KORZYŚCI?

Ok, nie mam więcej pytań.

> Wrzuc koniecznie - taki gdzie bedzie napisane, ze zabronione sa JAKIEKOLWIEK dodatki, zwlaszcza te

> homologowane przez PSA jak Unik/Unik+.

Zapodam.

Jakbym zapomniał, to przypomnij.

(a o dżizasie już nie piszesz? Uuuuuuu... Zawiodłeś mnie.)

Napisano

> Jak ktoś twierdzi ze do diesla nic nie trzeba dodawac to bardzo ale to bardzo mocno mija się z

> prawdą.

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Nooooooo....

Napisano

> Czyli reasumując, sugerujecie jako "fachowcy z doświadczeniem" lanie tego 2T "na wszelki wypadek"

> do większości silników diesla z CR ? Czy są jakieś wykluczenia, że do tego i tego to lepiej

> nie ?

Nigdy nic nie lałem.

Nigdy nie było żadnych "problemów z w(y)tryskami".

Ale ja - jak wiadomo - się nie znam.

Trza jak za dawnych lat robić mieszankę z miksolem :-)

Inaczej - jak twierdzą fachowcy -

Quote:

w kilka kilometrów zagotujesz końcówki wtrysków

Musi się znają na rzeczy...

Napisano

> Nooooooo....

Ile wtrysków do regeneracji/wymiany wyjąłeś przez ostatni miesiąc???

Napisano

> A ja nie znam nikogo komu się coś stało bez latania na 2T

A ja znam flotowe Mondeo TDCi z rocznika bodaj 2003. Jeden użytkownik. Mimo, że auto służbowe, zalewał olej 2T (200ml na... nie wiem jaki bak ma taki Mondek, ale pewnie koło 60L).

To auto przy 150kkm miało cały czas układ wtryskowy bez żadnej ingerencji. Inne auta z firmy, kupione równo z tym, miały już 2-gi, albo 3-ci komplet wtrysków i zamieszki z pompami. O ile wiem, posypało się dopiero przy 250kkm, co ponoć jak na tamte TDCi było wynikiem rewelacyjnym.

Napisano

> Ile wtrysków do regeneracji/wymiany wyjąłeś przez ostatni miesiąc???

No mówię - ja się nie znam WOGLE.

U mnie samochody robią po 200+ kkm bez ŻADNYCH dodatków i nie wymagają żadnych wymian/regeneracji.

W/g Ciebie powinny

Quote:

w kilka kilometrów zagotujesz końcówki wtrysków

Wniosek z tego prosty - nie znam się.

Od jutra rozsyłam info o konieczności nabycia miksolu, bo ludzie do roboty nie dojadą...

Strach się bać...

(edit: cholera, na BP dostanę miksol? Bo właśnie zwijam żagle i na chatę spadam. A może 4 km da radę przejechać? Jak myślisz?)

Acha, ośmielę się delikatnie zasugerować, że gdybyśmy mówili o pojazdach z przebiegami rzędu 0,5 mln km to BYĆ MOŻE byłyby to pojazdy będące klientami wymian/regeneracji wtryskiwaczy.

Ale na tej zasadzie silnik winno się leczyć motodoktorem - pomaga na wszystko...

Napisano

> No mówię - ja się nie znam WOGLE.

> U mnie samochody robią po 200+ kkm bez ŻADNYCH dodatków i nie wymagają żadnych wymian/regeneracji.

> W/g Ciebie powinny

> Quote:

> w kilka kilometrów zagotujesz końcówki wtrysków

> Wniosek z tego prosty - nie znam się.

> Od jutra rozsyłam info o konieczności nabycia miksolu, bo ludzie do roboty nie dojadą...

> Strach się bać...

> (edit: cholera, na BP dostanę miksol? Bo właśnie zwijam żagle i na chatę spadam. A może 4 km da

> radę przejechać? Jak myślisz?)

> Acha, ośmielę się delikatnie zasugerować, że gdybyśmy mówili o pojazdach z przebiegami rzędu 0,5

> mln km to BYĆ MOŻE byłyby to pojazdy będące klientami wymian/regeneracji wtryskiwaczy.

> Ale na tej zasadzie silnik winno się leczyć motodoktorem - pomaga na wszystko...

W takim razie po kiego pioruna klepiesz w tę klawiaturę???

Poszukam jutro w firmie końcówek z hultaja z ichniejeszego dieselka jakiegoś. Może się ostały jeszcze gdzieś. Auto zatankowane gdzieś w górach na stacji no name. Przejechało na syfie jakieś 200km. Następnego ranka już praktycznie nie odpaliło. Zatarły się 2 z 4 wtrysków. Samochód salonowy po niecałych 80tys przebiegu.

Mówię kolejny raz skoro się nie znasz to się nie wypowiadaj. Zreszta skoro sam się do tego przyznajesz to już dawno powinien tutaj zainterweniować mod.

Napisano

> No dobra, a jak olej tego typu miesza się z paliwem? Nie jest to

> tak że unosi się na powierzchni i pompa paliwa zassa tylko jego,

> to co wtedy z silnikiem? Czy też może się rozpuszcza?

Bazą takiego oleju jest i tak ON. Więc dlaczego ma się nie rozmieszać prawidłowo?

Napisano

> Trzeba. Bo jak zalejesz syf to w kilka kilometrów zagotujesz końcówki wtrysków. Czasem auto jeździ

> jeszcze długo ale czasem bardzo szybko wtryski się kończą. No ale to trzeba troszkę wiedziec

> jak działa wtrysk w dieslu oraz na jakie naprężenia i siły narażone są końcówki wtrsyków.

> Jak ktoś twierdzi ze do diesla nic nie trzeba dodawac to bardzo ale to bardzo mocno mija się z

> prawdą.

Na szczescie nasze hdi nic nie wie o Twoich radach od 200 kkm i nic mu nie mow bo sie zepsuja wtryski zlosnik.gif

Napisano

Sibuj tak strasznie się pienisz i ładnie lawirujesz. Dwie dziury w twoich teoriach grinser006.gif

"Twoje" auta to flotówki i wspomniane przez Ciebie 200 000km uzyskują ten przebieg bardzo szybko (w porównaniu do przeciętnego Kowalskiego). Pomijam fakt że ile te twoje autka są pod twoimi skrzydłami? 2-3 lata obstawiam... czyli guzik a nie czaso-okres w którym może się coś złego zdarzyć (lub żeby doprecyzować, auta te mają z uwagi na sposób użytkowania marginalne szanse na uszkodzenia związane z szeroko pojętym zanieczyszczeniem ukł. paliwowego)

Secundo... co do "głupich producentów" co to nie zalecają dodatków. Przecież pelikan nie jesteś i nie wierzysz chyba że w czasach pędu do do wydłużenia interwałów (żeby brandzlować się w reklamach jak to tanio się eksploatuje samochód) jakikolwiek producent strzeli sobie w kolano sugerując dodatkowe koszty eksploatacyjne pojazdu hehe.gif

Jeszcze raz napiszę - problem polega na tym że za krótki wycinek życia swoich rumaków oglądasz i za dużo katalogów czytasz 270751858-jezyk.gif

Napisano

> W takim razie po kiego pioruna klepiesz w tę klawiaturę???

> Poszukam jutro w firmie końcówek z hultaja z ichniejeszego dieselka jakiegoś. Może się ostały

> jeszcze gdzieś. Auto zatankowane gdzieś w górach na stacji no name. Przejechało na syfie

> jakieś 200km. Następnego ranka już praktycznie nie odpaliło. Zatarły się 2 z 4 wtrysków.

> Samochód salonowy po niecałych 80tys przebiegu.

> Mówię kolejny raz skoro się nie znasz to się nie wypowiadaj. Zreszta skoro sam się do tego

> przyznajesz to już dawno powinien tutaj zainterweniować mod.

Od teraz bede zaklejal reflektory mojemu crdi jak go tankuje na auchaun, bo jak sobie skojarzy to sie wezmie i popsuje hehe.gif

Napisano

> No mówię - ja się nie znam WOGLE.

> U mnie samochody robią po 200+ kkm bez ŻADNYCH dodatków i nie wymagają żadnych wymian/regeneracji.

Eee słabe masz te auta, zobacz jak wtryski siadają jak nie dolejesz magicznego środka. Koledzy ci podają naukowe dowody a ty dalej swoje zlosnik.gif

Napisano

> Od teraz bede zaklejal reflektory mojemu crdi jak go tankuje na auchaun, bo jak sobie skojarzy to

> sie wezmie i popsuje

Pojeździj nim trochę, wróć jak będzie miał z 7-8 lat.

Napisano

> Pojeździj nim trochę, wróć jak będzie miał z 7-8 lat.

Czyli ile? Bo ma 3 lata i 75 kkm, a wspomniane wyzej przeze mnie hdi ma lat 5 i 200 kkm. Przepowiedz mi zatem ile oba wytrzymaja tankowanie tego "zlego" paliwa bez hiper dodatkow.

Napisano

Odpuść, szkoda twojego czasu. Poczytaj sobie coś ciekawego lepiej waytogo.gif

Rura zmięknie i światopogląd się zmieni jak przyjdzie kiedyś czas zapłacić kilka kpln za wtryski. A przyjdzie, prędzej czy później.

Pozdro.

Napisano

> Odpuść, szkoda twojego czasu. Poczytaj sobie coś ciekawego lepiej

> Rura zmięknie i światopogląd się zmieni jak przyjdzie kiedyś czas zapłacić kilka kpln za wtryski. A

> przyjdzie, prędzej czy później.

> Pozdro.

Ale na posta o hdi to zapomniales odpisac przypadkiem? zlosnik.gif

Daj mi na pismie gwarancje, ze jak bede stosowal sie do Twoich rad to wtryski wytrzymaja mi na pewno iles tam kkm to bede sie stosowal. Poki co to czcze gadanie.

Napisano

Quote:

ecundo... co do "głupich producentów" co to nie zalecają dodatków. Przecież pelikan nie jesteś i nie wierzysz chyba że w czasach pędu do do wydłużenia interwałów (żeby brandzlować się w reklamach jak to tanio się eksploatuje samochód) jakikolwiek producent strzeli sobie w kolano sugerując dodatkowe koszty eksploatacyjne pojazdu

kurde a KIA w instrukcji ma aby kupic ichnie cos do paliwa noPB czy ON jesli sa tam BIO doadatki i w zasadzie robic to co przeglad okresowy - ale to w mojej instrukcji do RIO jest niewiem.gif

Napisano

jest tu jaki mod? czy znowu śpi..

bo dyskusja zeszła z paliw "premium" na lanie jakiegoś miksola czy mixola facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Eee słabe masz te auta, zobacz jak wtryski siadają jak nie dolejesz magicznego środka. Koledzy ci

> podają naukowe dowody a ty dalej swoje

No mówię.

Głupi jestem.

I jeszcze głupoty powtarzam po producencie, który ZABRANIA stosowania dodatków w HDI.

To na pewno kłamstwo i w życiu nie znajdę tego w instrukcji.

Ośmieszę się i odpełznę do yamky....

Upppssssss

Napisano

> Mówię kolejny raz skoro się nie znasz to się nie wypowiadaj.

Dopsz.

Mój znafffco...

> Zreszta skoro sam się do tego

> przyznajesz to już dawno powinien tutaj zainterweniować mod.

Bo podważam Twoją święconą teorię, że "wtryski się zapieką bez miksolu po paru kilometrach"?!

Ęteresujące...

Napisano

> Sibuj tak strasznie się pienisz i ładnie lawirujesz. Dwie dziury w twoich teoriach

> "Twoje" auta to flotówki i wspomniane przez Ciebie 200 000km uzyskują ten przebieg bardzo szybko (w

> porównaniu do przeciętnego Kowalskiego). Pomijam fakt że ile te twoje autka są pod twoimi

> skrzydłami? 2-3 lata obstawiam... czyli guzik a nie czaso-okres w którym może się coś złego

> zdarzyć (lub żeby doprecyzować, auta te mają z uwagi na sposób użytkowania marginalne szanse

> na uszkodzenia związane z szeroko pojętym zanieczyszczeniem ukł. paliwowego)

najstarszy ma 9 lat i 300 kkm.

I - kudefelek - jeździ BEZ MIKSOLU.

To znaczy - CUD?!

Mam go cmoknąć w zderzaczek?

> Secundo... co do "głupich producentów" co to nie zalecają dodatków. Przecież pelikan nie jesteś i

> nie wierzysz chyba że w czasach pędu do do wydłużenia interwałów (żeby brandzlować się w

> reklamach jak to tanio się eksploatuje samochód) jakikolwiek producent strzeli sobie w kolano

> sugerując dodatkowe koszty eksploatacyjne pojazdu

Chłopaku.

Ale skoro miksol kosztuje grosze a to taki cudny eliksir, to ja się pytam CZEMU NIE UŻYĆ?

Przecież bez miksolu zaciera się w parę km!

> Jeszcze raz napiszę - problem polega na tym że za krótki wycinek życia swoich rumaków oglądasz i za

> dużo katalogów czytasz

Przecież tu napisano - "bez miksolu zatrze się w PARĘ KILOMETRÓW".

To ja się pytam - cud się zdarza?

Kurde, dziś dojechałem inkryminowanym HDi do domu bez bólu.

Miksolu nie dolewałem.

Mówisz, że buchnąć ze dwie zdrowaśki w intencji?

Napisano

9 lat / 300 kkm enafff?

Czy co jeszcze wymyślisz?

Napisano

> Czyli ile? Bo ma 3 lata i 75 kkm, a wspomniane wyzej przeze mnie hdi ma lat 5 i 200 kkm.

> Przepowiedz mi zatem ile oba wytrzymaja tankowanie tego "zlego" paliwa bez hiper dodatkow.

Quote:

w kilka kilometrów
zagotujesz końcówki wtrysków

Czytać nie umniesz?

:-)

Napisano

> I jeszcze głupoty powtarzam po producencie, który ZABRANIA stosowania dodatków w HDI.

Dawej ten skan instrukcji, ewentualnie podaj co to za auto to sciagniemy z serwisu Citroena te instrukcje. Reszty tych Twoich bzdur nawet szkoda komentowac.

Napisano

> Dawej ten skan instrukcji, ewentualnie podaj co to za auto to sciagniemy z serwisu Citroena te

> instrukcje. Reszty tych Twoich bzdur nawet szkoda komentowac.

Prosz.

286238347-2012-08-2309-22-02.jpg

Masz rację.

Szkoda komentować głupoty, które wypisujesz...

Aaaa, uprzedzając Twoje plucie - w tych samochodach montuje się DW10 i DV6.

Któż to takie silniki produkuje?

Aaaa, no tak, PSA.

post-14-14352517347168_thumb.jpg

Napisano

> Wrzuciłeś skan instrukcji Volvo a nie Citroena ;p

Aaaa, to jak silnik Citroena siedzi we Wolwie to w magiczny sposób zmienia się jego konstrukcja/specyfikacja?

Bo mamy tezę lansowaną przed przedpiszcę, że "dodatki są (niemal) obowiązkowe", a tu UPS - bezwzględny zakaz stosowania w TAKIM SAMYM SILNIKU...

Napisano

> Aaaa, to jak silnik Citroena siedzi we Wolwie to w magiczny sposób zmienia się jego

> konstrukcja/specyfikacja?

Nie o to chodzi bo przeczytałem co pod spodem napisałeś wink.gif ...

Chodzi o to co jeśli w instrukcji Citroena nie ma takiego zapisu ??

Kto wtedy ma rację ? ....

Może różnią się przewodami paliwowymi , filtrem paliwa itd . ? (pytam bo nie wiem)

Poza tym nie uważasz ,że sformułowanie "Z DODATKAMI" jest bardzo szerokie ? Nie pisze o jakie chodzi .... A chwile dalej piszą :

Stosować w okresie zimowym paliwo zimowe - paliwo zimowe zawiera DODATKI smile.gif

Napisano

> Aaaa, to jak silnik Citroena siedzi we Wolwie to w magiczny sposób zmienia się jego

> konstrukcja/specyfikacja?

Najwyrazniej tak: (Silnik DV6TED4)

Quote:

Jakość paliwa stosowanego w

silnikach Diesel

Silniki Diesel są bardzo dobrze przygotowane

do pracy z biopaliwami,

zgodnymi z aktualnymi i przyszłymi

standardami europejskimi (olej napędowy

zgodny z normą EN 590 w

mieszance z biopaliwem zgodnym

z normą EN 14214); biopaliwami,

dostępnymi w dystrybutorach paliw

(możliwa zawartość estru metylowego

kwasu tłuszczowego: od 0 do 7%).

Stosowanie biopaliwa B30 jest możliwe

w niektórych silnikach Diesel, ale

stosowanie takiego paliwa uwarunkowane

jest dokładnym przestrzeganiem

szczególnych warunków

obsługi okresowej. Skontaktować

się z ASO SIECI CITROËN.

Stosowanie innych rodzajów biopaliw

(czystych lub rozcieńczonych olejów

roślinnych lub zwierzęcych, paliwa

grzewczego...) jest surowo wzbronione

(niebezpieczeństwo uszkodzenia

silnika i układu paliwowego).

> Bo mamy tezę lansowaną przed przedpiszcę, że "dodatki są (niemal) obowiązkowe", a tu UPS -

> bezwzględny zakaz stosowania w TAKIM SAMYM SILNIKU...

Sibuj, ogarnij sie. Wyzej chciales udowodinc, ze wlanie 2T zabije silnik, zachlapie katalizator, za chwile pokazuje Ci dodatek homologowany przez PSA to dalje cisniesz, ze nie jest zalecany. Ta rozmowa nie ma sensu, bo krecisz kotem za pomoca ogona tak, ze ten kot juz zdechl.

Napisano

> Prosz.

> Masz rację.

> Szkoda komentować głupoty, które wypisujesz...

I vice versa.

> Aaaa, uprzedzając Twoje plucie - w tych samochodach montuje się DW10 i DV6.

> Któż to takie silniki produkuje?

> Aaaa, no tak, PSA.

W zadziwiajaco magiczny sposob producent tych silnikow w przeciwienstwie do ich instalatora nic takiego nie pisze w instrukcjach. No tak, ale przeciez Ty, wielki flit menadzer majacy "pod soba" pierdyliony aut wiesz lepiej. Trosze zachodu bys sobie zadal i dopytal sie o jakie dodatki chodzi - konkretnie o jakie. Naprawde, im wiecej piszesz tym bardziej zgadazam sie z tym co pare postow wyzej napisales o sobie, mial to byc sarkazm, a okazuje sie ze jest to gorzka i zarazem smutna prawda.

Napisano

> Najwyrazniej tak: (Silnik DV6TED4)

No właśnie o takim mówimy.

> Sibuj, ogarnij sie. Wyzej chciales udowodinc, ze wlanie 2T zabije silnik, zachlapie katalizator, za

> chwile pokazuje Ci dodatek homologowany przez PSA to dalje cisniesz, ze nie jest zalecany.

A jest?

Może ja źle czytam.

Zakreśl mi proszę w przytoczonej instrukcji, gdzie jest napisane, że cokolwiek do paliwa można dolać?

Paluszkiem, strzałeczką - czym-tam-chcesz.

> Ta

> rozmowa nie ma sensu, bo krecisz kotem za pomoca ogona tak, ze ten kot juz zdechl.

Aaaa..

Spoko.

Znaczy pokazałem Ci palusiem, że w danym silniku jest ZAKAZ stosowania dodatków, a Ty mi wmawiasz chorobę, bo Ci się teza sypła..

Ojjj, jaka szkoda.

Napisano

> I vice versa.

> W zadziwiajaco magiczny sposob producent tych silnikow w przeciwienstwie do ich instalatora nic

> takiego nie pisze w instrukcjach. No tak, ale przeciez Ty, wielki flit menadzer majacy "pod

> soba" pierdyliony aut wiesz lepiej. Trosze zachodu bys sobie zadal i dopytal sie o jakie

> dodatki chodzi - konkretnie o jakie. Naprawde, im wiecej piszesz tym bardziej zgadazam sie z

> tym co pare postow wyzej napisales o sobie, mial to byc sarkazm, a okazuje sie ze jest to

> gorzka i zarazem smutna prawda.

Dopsz.

Ale odnieś się z łaski swojej do MERYTORYKI.

Producent pojazdu, w którym zamontowano silnik PSA ZAKAZUJE używania wszelkich dodatków do paliwa.

PSA - chcąc upłynniać swój marketing bullshit - opycha swoje "magiczne eliksiry" dające +10 do "zajebistość właściciela" i +5 do wszelkich innych skillów, to wypisuje o "rekomendowanych dodatkach", składających się - zapewne - z ON i odrobiny detergentów (coś jakbym zmieszał napęd z ludwikiem :-) ), mający - rzekomo - "czyścić układ".

Wciąż odbiegasz od pratezy -> skoro miksol w napędzie ma własności magiczne, to czemu, ach czemu producent nie zainstalował dozownika z tym magicznym eliksirem i nie goli za jego uzupełnianie???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.