Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

paliwa "premium" a wtryski

Featured Replies

Napisano

ostatnio zaslyszalem takie pogloski ze paliwa typu verva, vpower itp maja negatywny wplyw na wtryskiwacze - "za suche paliwo"

czy to prawda czy legenda?

Napisano

> ostatnio zaslyszalem takie pogloski ze paliwa typu verva, vpower itp maja negatywny wplyw na

> wtryskiwacze - "za suche paliwo"

> czy to prawda czy legenda?

Nie wiem czy to przypadkiem nie zbieg okolicznosci, ale po zalaniu super jakiejs tam benzyny na shellu, pompa paliwa w lanosie zaczela dziwnie "warczec", a 2 dni pozniej padla.

Napisano

> ostatnio zaslyszalem takie pogloski ze paliwa typu verva, vpower itp maja negatywny wplyw na

Raczej gie... prawda, tak samo jak fakt że auta na nich mają lepsze osiągi i niższe spalanie... to wszystko jest marginalne i na pewno nie rekompensują ceny tego paliwa.

Napisano

> Raczej gie... prawda, tak samo jak fakt że auta na nich mają lepsze osiągi i niższe spalanie... to

> wszystko jest marginalne i na pewno nie rekompensują ceny tego paliwa.

Zapomniałeś napisać - moim zdaniem.

Z testów paliw premium wyszlo że i owszem - podnoszą moc silnika, ze względu na to że mają związki bogate w tlen. Przyrost jest oczywiście niewielki, ale mierzalny.

Co do ich suchości to jakieś glupoty.

Napisano

Wręcz przeciwnie. Tego typu paliwa mają tam jakieś dodatki uszlachetniające, które w jakimś tam malutkim stopniu poprawiają prace całego układu paliwowego oraz kondycję katalizatora, świec i zaworów.

Od ponad 5 lat cały czas tankuję Shell V-power95 do mojej Felicii i do Uno i jakoś nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków ubocznych.

Polecam tego typu legendy wrzucić między bajki.

Jak paliwo może być "za suche"? hehe.gif

Napisano

> Jak paliwo może być "za suche"?

Olej napędowy o ile nie wiesz jest tłusty.

Przy pierwszym tankowaniu osobiście poczułem że ówczesne shell V-Pover GTL jest jakby mniej tłusty w porównaniu do zwykłego ON, ale olałem temat bo pewnie mi się zdawało, kilka tygodni później czytam o tym że V-Pover jest mniej tłusty ...

Napisano

> Zapomniałeś napisać - moim zdaniem.

> Z testów paliw premium wyszlo że i owszem - podnoszą moc silnika, ze względu na to że mają związki

> bogate w tlen. Przyrost jest oczywiście niewielki, ale mierzalny.

Zapomniałeś dodać "Moim zdaniem". Podnoszenie mocy silnika zależy głównie od samego silnika i czy "umi" palić lepsze paliwo. W silnikach bez czujnika spalania stukowego, albo takich z "gupim" komputerem, co to uczy się powoli, lepsze paliwo pogarsza osiągi... A w tych zdolniejszych (wspartych np strojeniem pod paliwo) - nie jest to przyrost niewielki...

Napisano

Koleś na forum BMW zrobił amatorski test tych paliw wink.gif

Odniósł się tylko do ilości biododatków (szacował po kolorze paliwa) i temperatury krzepnięcia (domowy zamrażalnik).

Teścik

Dobrze widać, że pomimo brania paliwa z jednego źródełka, paliwa są inne.

Rafineria bez problemu może robić różne mieszanki dla różnych odbiorców pod konkretne zamówienia ok.gif

Napisano

> Nafta lotnicza.

Potwierdzam.Jednak rozmieszanie jej z normalna ON(proporcje >50% normalnej ON) lub dolanie do niej oleju sprawia,ze starsze diesle radza sobie bez zadnych problemow.

Napisano

> Zapomniałeś dodać "Moim zdaniem". Podnoszenie mocy silnika zależy głównie od samego silnika i czy

> "umi" palić lepsze paliwo. W silnikach bez czujnika spalania stukowego, albo takich z "gupim"

> komputerem, co to uczy się powoli, lepsze paliwo pogarsza osiągi... A w tych zdolniejszych

> (wspartych np strojeniem pod paliwo) - nie jest to przyrost niewielki...

nie moim zdaniem, a przedstawiłem wynik testu - z resztą szeroko omawianego parę lat temu na tym i kilku innych kącikach.

Napisano

> nie moim zdaniem, a przedstawiłem wynik testu - z resztą szeroko omawianego parę lat temu na tym i

> kilku innych kącikach.

Tego testu z forum BMW? gdzie zamarzanie i kolor jest "metodą badań"? tam zapomnieli o kryterium zapachu i odstraszaniu kotów.

czy jakis inny test?

Napisano

> Tego testu z forum BMW? gdzie zamarzanie i kolor jest "metodą badań"? tam zapomnieli o kryterium

> zapachu i odstraszaniu kotów.

> czy jakis inny test?

ja nie pisałem o zamarzaniu tylko o mocy silnika... użyj szukajki.

Wiele razy zamieszczano tutaj ten test.

Napisano

> Raczej gie... prawda, tak samo jak fakt że auta na nich mają lepsze osiągi i niższe spalanie... to

U mnie jest efekt.

Od kilku lat tankowałem diesla tylko na Neste (bo nie lubię stać w kolejkach do kasy i faktury dostaje mailem),

Ostatnio zatankowałem w połowie trasy na BP paliwko Ultimate. Auto lepiej się zbierało (to może być tylko wrażenie) a komputer pokazywał cały czas spadek średniego spalania - nawet jak zwiększyłem prędkość przelotową ze 120 do 140-150.

U mnie się więc opłaciło.

Napisano

> U mnie jest efekt.

> Od kilku lat tankowałem diesla tylko na Neste (bo nie lubię stać w kolejkach do kasy i faktury

> dostaje mailem),

> Ostatnio zatankowałem w połowie trasy na BP paliwko Ultimate. Auto lepiej się zbierało (to może być

> tylko wrażenie) a komputer pokazywał cały czas spadek średniego spalania - nawet jak

> zwiększyłem prędkość przelotową ze 120 do 140-150.

> U mnie się więc opłaciło.

Trezba bylo jeszcze zwiekszyc predkosc zlosnik.gif oszczednosci bylyby jeszcze wieksze. Bo chyba z gory jechales albo wiatr sie zmienil.

Napisano

Do prywatnego klekota dolewam za każdym tankowaniem olej Liqui Moly 2T w proporcji 1:250.

Jest obszernie opisane to na tym forum:

Forum waytogo.gif

Napisano

Sprawdzalem wiele razy, paliwa premium mniej mi pali i ciszej na nim pracuje. Do tego w zimie nie mialem problemow z zamarzaniem czy wytracaniem sie parafiny.

Napisano

> Co to za nowa "moda" z tym dolewaniem oleju 2T do ON?

Poczytasz,decyzje podejmujesz samodzielnie.

Wiem że dużo czytania,ale wnioski są dość ciekawe.... skromny.gif

Ps.można zacząć lekturę od strony 36.

Napisano

> Trezba bylo jeszcze zwiekszyc predkosc oszczednosci bylyby jeszcze wieksze.

Nie dało rady.

Nie miałem ze sobą kanistra - jakby mi paliwo zaczęło wylewać się z baku nie miałbym do czego go zbierać... cfaniaczek.gif

Napisano

> Sprawdzalem wiele razy, paliwa premium mniej mi pali i ciszej na nim pracuje. Do tego w zimie nie

> mialem problemow z zamarzaniem czy wytracaniem sie parafiny.

znajomy mial wlasnie odwrotnie

chcial zalać wlasnie "premium" ale sie okazalo, ze to co schodzi częsciej czyli zwykły ON był "świeższy" "bardziej zimowy" i zalał premium które mu zamarzło... crazy.gif

Napisano

Nie jest nowa. Niemcy leja 2T od dawna, a sam rozmawialem niedawno z mechanikiem specjalizujacym sie w pompach wtryskowych o tym i stwierdzil, ze jak najbardziej sam rowniez leje 2T do ON... od 20 lat. Wraz ze zmniejszaniem siarki w ON spada smarnosc tego paliwa, producenci czyms to zastepuja, ale np. w starszych HDi (takich 10 letnich) czesto mozna znalezc opilki w filtrze paliwa - opilki z pompy wtryskowej, wedle uztykownikow dodawane 2T zatrzymuje ten proces.

Napisano

> Sprawdzalem wiele razy, paliwa premium mniej mi pali i ciszej na nim pracuje.

Ale na pewno nie na tyle mniej zeby uzasadnic roznice w cenie ponad 20gr na litrze.

Napisano

> Ale na pewno nie na tyle mniej zeby uzasadnic roznice w cenie ponad 20gr na litrze.

Różne samochody,z różnymi silnikami w innych warunkach eksploatacji,moga dawać różne wyniki,sprawa indywidualnego podejścia do tematu jak dla mnie.

Producenci samochodów na pewno nie projektują silników z myślą o zasilaniu ich paliwami premium.

Zwykły olej spełniać ma wszelkie wymogi konstrukcyjne silnika.

Marketing przez duże M. mlot.gif

Napisano

> Ale na pewno nie na tyle mniej zeby uzasadnic roznice w cenie ponad 20gr na litrze.

W moje okolicy chyba nawet ciut mniej niz 20gr hmm.gif.

Przewaznie roznica byla 0,5-0,6l/100km na korzysc premium. Moze ECU przyzwyczail sie do takiego paliwa tongue.gif.

EDIT:

Liczylem kilka rady, finansowo wychodzi praktycznie na to samo.

Jazda po miescie:

7,5l/100km - paliwa premium ON - przy cenie 5,8zl przejechanie 100km to 43,5zl

8l/100km - zwykly ON - przy cenie 5,6zl przejechanie 100km to 44,8zl

Napisano

Zależy od modelu samochodu. W wielu nowych pojazdach wlanie benzyny o liczbie oktanowej <98 powoduje zauważalny spadek osiągów.

Napisano

> Zależy od modelu samochodu. W wielu nowych pojazdach wlanie benzyny o liczbie oktanowej

A u Ciebie w USA, ZTCP są jakieś paliwka o małej liczbie oktanowej? 91? 92?

Napisano

> A u Ciebie w USA, ZTCP są jakieś paliwka o małej liczbie oktanowej? 91? 92?

Twinsenku, przerabialiśmy ten temat milion razy - w USA inaczej liczy się liczbę oktanową - stosując europejskie sposoby, to mamy tutaj 92,95 i 98 oktanow. W górach zaś masz niższe liczby oktanowe z uwagi na rzadsze powietrze.

Napisano

> Twinsenku, przerabialiśmy ten temat milion razy - w USA inaczej liczy się liczbę oktanową -

> stosując europejskie sposoby, to mamy tutaj 92,95 i 98 oktanow. W górach zaś masz niższe

> liczby oktanowe z uwagi na rzadsze powietrze.

Ale jakiś Feler z tym paliwem jest. Wyższa zawartość siarki ?

Napisano

> U mnie jest efekt.

> Od kilku lat tankowałem diesla tylko na Neste (bo nie lubię stać w kolejkach do kasy i faktury

> dostaje mailem),

> Ostatnio zatankowałem w połowie trasy na BP paliwko Ultimate. Auto lepiej się zbierało (to może być

> tylko wrażenie) a komputer pokazywał cały czas spadek średniego spalania - nawet jak

> zwiększyłem prędkość przelotową ze 120 do 140-150.

> U mnie się więc opłaciło.

Ja też leje na Neste. BP ultimate też zalałem i zero jakiegokolwiek efektu mniejszego spalania lepszego przyspieszenia czy jakiegokolwiek innego...

Napisano

> Różne samochody,z różnymi silnikami w innych warunkach eksploatacji,moga dawać różne wyniki,sprawa

> indywidualnego podejścia do tematu jak dla mnie.

> Producenci samochodów na pewno nie projektują silników z myślą o zasilaniu ich paliwami premium.

> Zwykły olej spełniać ma wszelkie wymogi konstrukcyjne silnika.

> Marketing przez duże M.

U mnie na klapce wlewu paliwa jak wół stoi napisane żeby lać min 98 octan

Napisano

> Ale jakiś Feler z tym paliwem jest. Wyższa zawartość siarki ?

Wiele lat temu był problem z dużą zawartością siarki w dieslu, ale to już się zmieniło - wszystkie stacje sprzedają wyłącznie "ultra low sulphur highway diesel" który ma to do siebie że błyskawicznie zaciera wtryski w starych dieslach które korzystały ze smarującego wpływu siarki w paliwie.

Napisano

> U mnie na klapce wlewu paliwa jak wół stoi napisane żeby lać min 98 octan

u mię też, z ciekawości ze 3 razy pod rząd zalałem shell vpower super hiper cos tam i:

nie zauwazylem zeby lepiej jechal

nie zauwazylem zeby mniej spalil

Napisano

> Wręcz przeciwnie. Tego typu paliwa mają tam jakieś dodatki uszlachetniające, które w jakimś tam

> malutkim stopniu poprawiają prace całego układu paliwowego oraz kondycję katalizatora, świec i

> zaworów.

Grunt to dać sobie zrobić wodę z mózgu marketoidom.

> Od ponad 5 lat cały czas tankuję Shell V-power95 do mojej Felicii i do Uno i jakoś nie zauważyłem

> żadnych negatywnych skutków ubocznych.

z_lol1.gif Taaa, panie, bo Felka i Uno to technologa, przy której wtrysk bezpośredni to jest archaizm.

> Polecam tego typu legendy wrzucić między bajki.

> Jak paliwo może być "za suche"?

Jeśli mowa o ON, to mowa o właściwościach smarnych tego paliwa. Siarka, niegdyś zawarta w ON była zbawienna dla pomp wtryskowych. To dzięki niej w dużej mierze, stare Mercedesy robiły po 1k kkm, praktycznie bez remontu silnika i wtrysku.

Napisano

Ja leje ON "premium" zawsze gdy sa mrozy i nic negatywnego nie zauwazylem smile.gif

Napisano

> Twinsenku, przerabialiśmy ten temat milion razy - w USA inaczej liczy się liczbę oktanową -

> stosując europejskie sposoby, to mamy tutaj 92,95 i 98 oktanow. W górach zaś masz niższe

> liczby oktanowe z uwagi na rzadsze powietrze.

A to ja po prostu nie wiedziałem ok.gif

Napisano

> A to ja po prostu nie wiedziałem

To dopiszę Ci jeszcze że wiele stacji sprzedaje 105 oktanowe paliwo o nazwie "E-85", ale trzeba mieć do tego specjalnie zaprojektowany samochód (tzw. flex-fuel).

Napisano

> To dopiszę Ci jeszcze że wiele stacji sprzedaje 105 oktanowe paliwo o nazwie "E-85", ale trzeba

> mieć do tego specjalnie zaprojektowany samochód (tzw. flex-fuel).

Niby to wszystko jasne, ale zajeżdżając na stację w USA pewnie nie

wiedziałbym co wlać zlosnik.gif Ale pewnie by pomogli smile.gif

Napisano

Moda stara jak diesel...głównym składnikiem oleju do 2T jest olej napedowy... grinser006.gif

Ale ka w mojej Fabii dolałem, to silnik na prawdę ciszej chodził - sprawdzałem wprawdzie mało czułym urządzeniem (program na Androida), ale wykazał różnice...kilka razy mierzyłem...

Napisano

> Niby to wszystko jasne, ale zajeżdżając na stację w USA pewnie nie

> wiedziałbym co wlać Ale pewnie by pomogli

99% samochodów korzysta z "regular" = wlewasz najtańsze i już. Za to uruchomienie pompy na wielu stacjach to zadanie na tyle skomplikowane, że wielu europejczyków nie daje sobie z nim rady. Przykład - trzeba przeciągnąć kartę, wpisać ZIP code na którym wisi karta (pierwszy problem - karty z EU nie mają ZIP = nie wiadomo co wpisać), zdjąć pistolet, wybrać rodzaj benzyny i podnieść wajchę.

Napisano

> 99% samochodów korzysta z "regular" = wlewasz najtańsze i już. Za to uruchomienie pompy na wielu

> stacjach to zadanie na tyle skomplikowane, że wielu europejczyków nie daje sobie z nim rady.

> Przykład - trzeba przeciągnąć kartę, wpisać ZIP code na którym wisi karta (pierwszy problem -

> karty z EU nie mają ZIP = nie wiadomo co wpisać), zdjąć pistolet, wybrać rodzaj benzyny i

> podnieść wajchę.

Byłeś w Polsce, tankowałeś. Dlaczego w USA nie da się tego tak

prosto zrobić? Nie wszystko jest lepsze, choćby to co opisałeś jest

skomplikowane. A PIN nie można wpisać? grinser006.gif

Napisano

> Byłeś w Polsce, tankowałeś. Dlaczego w USA nie da się tego tak

> prosto zrobić? Nie wszystko jest lepsze, choćby to co opisałeś jest

> skomplikowane. A PIN nie można wpisać?

W Polsce jest prosto ?!?!?! Trzeba chodzić do środka i podpisywać papierki zamiast załatwić wszystko przy pompie.

Napisano

> W Polsce jest prosto ?!?!?! Trzeba chodzić do środka i podpisywać papierki zamiast załatwić

> wszystko przy pompie.

e we wloszech, francji tak jest jak odpowyczywaja w dzien - wszystko przy pompie sie robi zlosnik.gif

Napisano

> sam rowniez leje 2T do ON...

> od 20 lat. Wraz ze zmniejszaniem siarki w ON spada smarnosc tego paliwa, producenci czyms to

> zastepuja, ale np. w starszych HDi (takich 10 letnich) czesto mozna znalezc opilki w filtrze

> paliwa - opilki z pompy wtryskowej, wedle uztykownikow dodawane 2T zatrzymuje ten proces.

dokładnie ok.gif też leję dobrego 2T ale w innej proporcji - 200 ml oleju/60 litrów ON

Napisano

> W Polsce jest prosto ?!?!?! Trzeba chodzić do środka i podpisywać papierki zamiast załatwić

> wszystko przy pompie.

Po pierwsze nie trzeba nic podpisywać, wszędzie jest PIN. Po drugie są stacje

automatyczne jak Neste A24, karta, pin, jaki dystrybutor klikasz i wszystko.

Mnie chodzi o to, że do każdego z paliw jest osobny wąż, bo mam wrażenie,

że u Was nie?

Napisano

> Mnie chodzi o to, że do każdego z paliw jest osobny wąż, bo mam wrażenie,

> że u Was nie?

Jak to sobie wyobrazasz ? Kupujac paliwo X zalewasz troche paliwa Y, ktore zostalo w wezu po poprzedniku ? TO by bylo kuriozum, ktore chyba nawet w Afganistanie nie wystepuje.

Napisano

Ja stosuje SKYDD i to nie tylko zimą. Niezależne ekspertyzy i opracowania potwierdzają skuteczność tej szwedzkiej "czarnej strzałki" więc do tankowania na Auchanie dolewam około 100 ml ....

Napisano

> Poszperałem trochę na ten temat i np tutaj -

> http://www.forum.alfaholicy.org/forum_og...py_pigulce.html jest to w miarę wyjaśnione.

> Osobiście nigdy nie dodaję do paliwa żadnych dodatków,nawet w zimie i pali bez problemu.

Ja jak nie doleję, to wiem że poniżej -15 będą problemy. Może to kwestia że nie ma podgrzewacza paliwa? Kumpel w Mondeo ma to samo. Może to tylko Fordy tak mają?

Napisano

Dziś robiłem drobne statystyki.

Na oko (podkreślam!!! Jeszcze precyzyjnych danych nie robiłem, bo co innego mam teraz na głowie) po zmianie paliwa z super-hiper-łał na "zwykłego, podłego dizla co to psuje samochody" nastąpił...

Uwagaaaa...

(tu werbleeee...)

SSSSPADEK SPALANIA

DADAAAAMMMMMMM!!! :-)

O ok 10% (wyraźny, bo jak fura chłepce 13,x a nagle zaczyna palić 11,x...)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.