Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

paliwa "premium" a wtryski

Featured Replies

Napisano

> Zakreśl mi proszę w przytoczonej instrukcji, gdzie jest napisane, że cokolwiek do paliwa można

> dolać?

> Paluszkiem, strzałeczką - czym-tam-chcesz.

Odpowiem za kolege.... Pisze ,że w zimie należy stosować paliwa zimowe ... PALIWA ZIMOWE są z dodatkami smile.gif

Napisano

> Odpowiem za kolege.... Pisze ,że w zimie należy stosować paliwa zimowe ... PALIWA ZIMOWE są z

> dodatkami

Każde paliwo jest z dodatkami (jeśli idziemy tym tropem).

Ale n/t/t mówi taki śliczny zapis:

Quote:

Olej napędowy musi spełniać wymogi normy

EN 590 lub JIS K2204

EN590 jasno określa co i jak jest z paliwem.

Tak samo określa też dopuszczalny dodatek biokomponentu, zawartość siarki itd.

Pamiętaj -> mówimy o waleniu miksolu do napędu.

Taki jest prakoncept dyskusji o "dodatkach do paliw".

Napisano

> to czemu, ach czemu

> producent nie zainstalował dozownika z tym magicznym eliksirem i nie goli za jego

> uzupełnianie???

bo mu sie to nie oplaca - ponial ?

Napisano

> EN590 jasno określa co i jak jest z paliwem.

Wlasnie Sibuj, wiesz co okresla EN590 ? Pytanie drugie: Na ile dodatek Miksolu w proporcji 1:250 spowoduje przekroczenie dopuszczalnych przez EN590 wartosci.

Napisano

> Znaczy pokazałem Ci palusiem, że w danym silniku jest ZAKAZ stosowania dodatków, a Ty mi wmawiasz

> chorobę, bo Ci się teza sypła..

G..o pokazales. Wyciagnales instrukcje z Volvo - ok, ja wyciagnalem instrukcje z Citroena (ten sam silnik) i tam zakazu nie ma. Wiec wiesz... Mozesz sobie ten dowod wsadzic baaaardzo, baaaardzo gleboko w wydech.

Napisano

> G..o pokazales. Wyciagnales instrukcje z Volvo - ok, ja wyciagnalem instrukcje z Citroena (ten sam

> silnik) i tam zakazu nie ma. Wiec wiesz... Mozesz sobie ten dowod wsadzic baaaardzo, baaaardzo

> gleboko w wydech.

Problem w tym, że nikt nie da mi gwarancji, że po wlaniu tego T2 nic mi się

nie stanie. Fora internetowe i wpisy wielu ludzi, którym nic się nie stało, jakoś

mnie nie przekonują frown.gif

Napisano

> Wlasnie Sibuj, wiesz co okresla EN590 ? Pytanie drugie: Na ile dodatek Miksolu w proporcji 1:250

> spowoduje przekroczenie dopuszczalnych przez EN590 wartosci.

Nie mam pojęcia o ile przekroczy....ale...mądrość ludowa potwierdzona w wielu przypadkach że stosowanie miksolu do ropy dobrze robi.

Natomiast Nasz Flotowiec swoją wiedze czerpie z broszurek producentów i traktuje jak dogmat.

270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie mam pojęcia o ile przekroczy....ale...mądrość ludowa potwierdzona w wielu przypadkach że

> stosowanie miksolu do ropy dobrze robi.

FAPy sie zapalaja, katalizatory ociekaja tlusta mazia, pompy CR eksploduja zabijajac kierowce...

> Natomiast Nasz Flotowiec swoją wiedze czerpie z broszurek producentów i traktuje jak dogmat.

Najwyrazniej tak wlasnie jest.

Napisano

> Problem w tym, że nikt nie da mi gwarancji, że po wlaniu tego T2 nic mi się

> nie stanie. Fora internetowe i wpisy wielu ludzi, którym nic się nie stało, jakoś

> mnie nie przekonują

Twoj wybor, ja troche fizyke znam, z racji pewnych doswiadczen zawodowych rowniez chemie i tribologie. Dla mnie problemu i niebezpieczenstwa nia ma, moze byc jedynie lepiej.

Napisano

Dobra, raz kozie śmierć. To jaki olej wlać? Wlewałem przy -25 Skydd, to mogę

wlać i jakiś 2T, tylko co polecasz do Multijet fiatowskiego? EGRa nie mam,

DPFa nie mam. Mam za to dość wrażliwą szynę CR i takież wtryski jako pisałem.

W jakim stosunku wlać? Wleję, jak się nie spupcy, to napiszę tutaj co to dało grinser006.gif

Napisano

> Dobra, raz kozie śmierć. To jaki olej wlać?

Proporcje 1:250 lub 1:300 - nizej nie ma co, chyba ze jako "czyscik" to wtedy niektorzy ryzykuja nawet 1:100 (ryzykowne i nie dwalbym takej proporcji). Co do oleju to Orlen Platinum 2T lub Liqui Moly 1052, Mixol tez moze byc (nie masz DPF/FAP wiec sadza jest dla Ciebie bez znaczenia). To sa 3 oleje ktore wiem jak dzialaja i wiem, ze krzywdy nie zrobia. Najpierw wlej odpowiednia dawke oleju potem dotankuj - lepiej sie wymiesza. Efekt powinien byc slyszalny najpozniej po 1 baku.

Napisano

> Efekt powinien byc slyszalny najpozniej po 1 baku.

Przy wymianie oleju zalewałem, ale do oleju - taki dodatek Liqui Moly Diesel Engline Flush.

Po tym przez jakieś 2-3 tygodnie silnik pracował ciszej i równiej. No, ale to do oleju.

Tutaj wlewamy do układu zasilania. Jest to 2T na każdej stacji? Bo akurat mam

rezerwę, to bym sobie wlał? Czy to trzeba jechać do specjalistycznej hurtowni?

Napisano

Produkty Orlenu beda na stacjach Orlenu - Platinum czasem ciezko dostac, ale mozesz Mixol. Tylko nie przeginaj ze stezeniem, u Ciebie to bedzie jakies 1/4 -1/5 litra na bak.

Napisano

> Produkty Orlenu beda na stacjach Orlenu - Platinum czasem ciezko dostac, ale mozesz Mixol. Tylko

> nie przeginaj ze stezeniem, u Ciebie to bedzie jakies 1/4 -1/5 litra na bak.

Ale wiedziony przekorą skorzystałem z Google, na innym forum gość pisze tak:

Quote:

Jeśli macie Common Raila, to już absolutnie nic nie dolewajcie, bo nagar z oleju 2T może uszkodzić wtryski.

Quote:

nie odważyłbym się paprać dobrej jakości ON do Common Raila, gdzie pompa wytwarza 200atm, również wtryski produkowane są z niesamowitą precyzją w porównaniu do konstrukcji starych wtrysków i pompowtrysków. Kto tak robi Alleluja! ale niech od razu szykuje kasę na wtryskiwacze, w przypadku Delphi może to być kwota przewyższająca cenę zakupu używanego auta.

Ale i:

Quote:

Mialem 2,2 di 2003 r. teraz mam od 2009 roku 2,2 dci 2006r i caly czas Mixol jest ze mną!

Zero problemów jakikolwiek z zapalaniem ,wtryskami,itp.A jezdzę X-trailami już od 2004 roku ...

WŁAŚNIE do Common Rail- Mixol jest najlepszym dodatkiem do paliwa!

Sama ropa jest sucha, w CR jest potężne cisnienie ,często ropa jest w Polsce nie taka jak powinna i własnie TYLKO Mixol dzieki swoim wlasciwosciom smarnym i myjacym , chroni najlepiej nowoczesny,delikatny i wrazliwy uklad zasilania przed uszkodzeniami i przedwczesnym zuzyciem!!

Quote:

Temat na Motortalk najbardziej rozbudowany jest na forum mercedasa. Ale duzo jest tez w oplu czy fordzie. Sa przeciwnicy i zwolennicy. Co ciekawe zwollenicy podaja argumenty pro: w wielu przypadkach bardziej cicha praca silnika. Najbardziej odczuwalna w mrozne dni. Silniki po uruchomieniu szybciej przestaja klekotac.Czesto niewielki spadek zuzycia paliwa. Bardzo czesto brak dymienia przy cisnieciu gazu. W dieslach z DPF rzadsze uruchamianie regeneracji filtra. Przy badaniu spalin jeden gosc opisal wyniki. A ze nie jestem w temacie to opisze to tak: odczyt badania powinien byc ok 1,3 a byl 0,3. Badanie spalin wykonano na dieslu bez DPF-a. A wyniki byly jak w silniku z filtrem. Musze poedukowac sie w temacie o co z tym chodzi.

Przeciwnicy dolewania oleju do dwusowow nie maja argumentow w rekach poza tymi ze zadne koncerny tego nie praktykuja i ze mozna starcic gwarancje i takie tam. Tak na szybkiego przeliczylem ile popiolow siarczanowych moze dostac sie do filtra jezeli dolewamy ten olej i wychodza mi wartosci ekstremalnie minimalne. Bo dobry polsyntetyk ma go w sabie zaledwie 0,06%. Czyli 0,00051g/1L. Dla porownania olej silnikowy C2 ma do 0,8g/100g oleju. A wiadomo ze silnik go spala i jest to dopuszczalne.

Poza tym jeden z uzytkownikow wspominal ze toyota na rynek afrykanski ma w swojej instrukcji zalecenie dolewania tego oleju w przypadku paliwa o niskich wlasnosciach smarnych. Takie kwiatki tez gdzies ktos znalazl nawet w instrukcjach VW.

Napisano

> bo mu sie to nie oplaca - ponial ?

Ni grzyba.

Jak się nie opłaca:

1. Pozwala uniknąć awarii w kilka kilometrów

2. Pozwala extra charge'ować łosi.

Ja tu widzę CZYSTY BYZMES...

Napisano

> G..o pokazales. Wyciagnales instrukcje z Volvo - ok, ja wyciagnalem instrukcje z Citroena (ten sam

> silnik) i tam zakazu nie ma. Wiec wiesz... Mozesz sobie ten dowod wsadzic baaaardzo, baaaardzo

> gleboko w wydech.

Ojooooj...

Jaaaaka szkoooda...

A tak fajnie było...

Miałeś mi nos utrzeć, że wolno miksol (ale z metką "medżik miksol, baj ężin prodjuser") lać, a tu skucha.

Napisano

> Ni grzyba.

Trudno, jak w szkole nie nauczyli Cie samodzielnie analizowac problem i wyciagac wnioski to teraz jest juz za pozno.

EOT.

Napisano

> Wlasnie Sibuj, wiesz co okresla EN590 ? Pytanie drugie: Na ile dodatek Miksolu w proporcji 1:250

> spowoduje przekroczenie dopuszczalnych przez EN590 wartosci.

Krótko - paliwo zgodne z normą.

BEZ DODATKÓW.

Gdzie tu pole do dyskusji wdzisz?

Nie ma napisane "z dodatkami nie powodującymi przekroczenia norm".

Napisano

BTW, Czy taki 2T, to jest to samo co te wszystkie Skydd, albo STP? Może

po prostu szał wynika z nazwy i przeznaczenia? Bo np. to samo w butelce z napisem

STP, albo Millers, nie wzbudza już kontrowersji?

Napisano

> Jeśli macie Common Raila, to już absolutnie nic nie dolewajcie, bo nagar z oleju 2T może uszkodzić

> wtryski.

Miesiac temu mialem okazje obejrzec czesciowo rozebrany silnik VW (1.9TDI) w ktorym lano 2T przez 200kkm - zadnego nagaru pochodzacego z 2T. Z tym nagarem to ludzie strasznie sie nakrecaja - widac "syndrom motorynki", prezentowany rowniez przez Sibuja, jest silnie zakorzeniony.

Napisano

> Krótko - paliwo zgodne z normą.

> BEZ DODATKÓW.

Mialem juz zrobic EOT, ale jeszcze tylko ta mala odpowiedz.

Czy zdajesz sobie sprawe nasz Ty geniuszu paliwowy, ze pakiet dodatkow do paliwa Shella, BP, Orlenu czy Statoil jest ROZNY ? Nie, to trudno. Polecam wycieczke na baze paliwowa. Teraz wez sie troszke (chociaz troszke) zastanow - o jakie dodatki moze chodzic, skoro kazdy dystrybutor (bo nie "producent", tych w PL jest dwoch i dostarczaja na bazy paliwowe ON nie nadajacy sie do jazdy, wymaga wlasnie dodatkow) ma te dodatki rozne. Skoro kazdy ma inne dodatki to jak Ty biedaczysko dajesz rade wybrac to jedno jedyne paliwo bez dodatkow ?

> Gdzie tu pole do dyskusji wdzisz?

> Nie ma napisane "z dodatkami nie powodującymi przekroczenia norm".

j.w. - dodatki sa rozne, a norma jest po to, zeby paliwo ja spelnialo. Produkt finalny moze sie skladac w 90% z ON i 10% czegokolwiek, ale jezeli spelnia norme to jest paliwem dopuszczonym przez producenta. Chociaz moze nie ? Przeciez posiada dodatki hehe.gif

EOT.

Napisano

> BTW, Czy taki 2T, to jest to samo co te wszystkie Skydd, albo STP? Może

> po prostu szał wynika z nazwy i przeznaczenia? Bo np. to samo w butelce z napisem

> STP, albo Millers, nie wzbudza już kontrowersji?

Nie - to produkty specjalne (jak np. Unik/Unik+) to koncentraty, stad daje sie w mniejszym stezeniu Czasem tez robia wrecz cos odwrotnego od tego co chcesz osiagnac (np. zamiast poprawic smarnosc to ja pogarszaja - dodatek alkoholu). Jednym z preparatow dedykowanych do poprawienia smarnosci ON jest produkt Kleen Flo (w nazwie jest Diesel Lubricant) i jezeli boisz sie dodac 2T to mozesz najpierw sprobowac wlac to.

Napisano

> No mówię.

> Głupi jestem.

> I jeszcze głupoty powtarzam po producencie, który ZABRANIA stosowania dodatków w HDI.

Tylko, że producent nie bierze zbytnio pod uwagę takiej sobie (na tle zachodniej Europy) jakości naszych paliw. Kontrole na stacjach udowadniają, że jest coraz to lepiej niż było, ale nie na tyle, by w pełni powiedzieć "jest całkiem OK".

Napisano

> Aaaa, to jak silnik Citroena siedzi we Wolwie to w magiczny sposób zmienia się jego

> konstrukcja/specyfikacja?

> Bo mamy tezę lansowaną przed przedpiszcę, że "dodatki są (niemal) obowiązkowe", a tu UPS -

> bezwzględny zakaz stosowania w TAKIM SAMYM SILNIKU...

Odwracasz kota ogonem. Bo skąd niby wiesz, że PSA sprzedając silniki Volvo, cokolwiek takiego zastrzegła?

Napisano

> Tylko, że producent nie bierze zbytnio pod uwagę takiej sobie (na tle zachodniej Europy) jakości

> naszych paliw. Kontrole na stacjach udowadniają, że jest coraz to lepiej niż było, ale nie na

> tyle, by w pełni powiedzieć "jest całkiem OK".

Nie myślałeś, żeby wystąpić w programie z cyklu "pogromcy mitów"?

W PL paliwa są właściwej jakości, z dwoma wyjątkami - nie dotyczy to ludzi, którzy

a) tankują cud-wynalazki "wipała" i inne "altimejt"

b) g... spod siebie by zeżarli z chęcią i tankują wynalazki jeszcze gorsze - redbulle odbarwiane i inne cudaki na stacjach szemranego pochodzenia.

A już wybitnie rozczula mnie podejście "bo stacja w oszą jest brzydka i ma dystrybutory z demobilu, to NA PEWNO jakość paliw jest do doopy...".

Napisano

> Odwracasz kota ogonem. Bo skąd niby wiesz, że PSA sprzedając silniki Volvo, cokolwiek takiego

> zastrzegła?

No widzisz chyba co "pisze" w instrukcji...

Dotyczy TAKŻE silników by PSA...

Napisano

> BTW, Czy taki 2T, to jest to samo co te wszystkie Skydd, albo STP? Może

> po prostu szał wynika z nazwy i przeznaczenia? Bo np. to samo w butelce z napisem

> STP, albo Millers, nie wzbudza już kontrowersji?

Tak Orlen opisuje swoj ON Verva, ciekawe co faktycznie tam dolewaja.

ON Verva

A co do ilosci dodatkow bio, to chyba zmienila sie norma i moze byc do 10% w zwyklym ON. Oczywiscie jak jego wiecej to i spalanie wzrasta.

Napisano

> No widzisz chyba co "pisze" w instrukcji...

> Dotyczy TAKŻE silników by PSA...

Eh.... Ale to nie jest instrukcja producenta silnika ... tylko wytyczne VOLVO ....

Jakby ten sam silnik wsadzić do BMW , to w instrukcji pojazdu byłyby jeszcze inne wytyczne stworzone przez BMW ...

itd itd itd itd..... widać VOLVO zakazało dolewania czegokolwiek , żeby przy naprawach gwarancyjnych podeprzeć się stosowaniem przez użytkownika paliw z dodatkami , bądź zminimalizowania takich napraw , żeby nikt nic nie dolewał bo nie wiadomo co doleje , a potem w rankingach awaryjności VOLVO będzie niżej ....

Widać Citroen nie pisząc nic o dodatkach takich problemów nie ma, bo ich samochody i tak są ponadprzeciętnie awaryjne ;p

Napisano

> Eh.... Ale to nie jest instrukcja producenta silnika ... tylko wytyczne VOLVO ....

Jeżeli są specyficzne pomysły związane z silnikiem, to producent pojazdu się do nich dostosowuje.

Np silniki PSA mają inny interwał międzyprzeglądowy.

ERGO - jeżeli dodatki do paliwa byłyby nieszkodliwe, to cóż stałoby na przeszkodzie, żeby zalecać ich stosowanie i czerpać kasę z ich dystrybucji?

> Jakby ten sam silnik wsadzić do BMW , to w instrukcji pojazdu byłyby jeszcze inne wytyczne

> stworzone przez BMW ...

Jest w BMW.

Konkretnie to w Mini.

> itd itd itd itd..... widać VOLVO zakazało dolewania czegokolwiek , żeby przy naprawach

> gwarancyjnych podeprzeć się stosowaniem przez użytkownika paliw z dodatkami , bądź

> zminimalizowania takich napraw , żeby nikt nic nie dolewał bo nie wiadomo co doleje , a potem

> w rankingach awaryjności VOLVO będzie niżej ....

Czyli jednak jest szkodliwość magicznych eliksirów?

Kołowacieję już :->

> Widać Citroen nie pisząc nic o dodatkach takich problemów nie ma, bo ich samochody i tak są

> ponadprzeciętnie awaryjne ;p

Eeeetam.

Diesle by PSA uważam za jedne z najlepszych diesli do 2,0 litra na rynku.

Napisano

Zejdźmy już z tego 2T.

Każdy zrobi jak uważa.

Gdybym ja zarządzał flotą to też bym przestrzegał w 100% zaleceń producenta.Tak jest bezpieczniej i wygodniej.

Zarządzam na szczęście tylko 1 prywatnym,a służbowy mam tylko myć tankować,zmieniać na czas opony i olej z filtrami i lać paliwo z ORLENU(FLOTA)

Prywatnie dolewam 2T busted.gif

Proponuje wrócić do dyskusji na temat paliw typu PREMIUM-w końcu to nie tylko olej napędowy jest wyszczególniony jako paliwo PREMIUM-jest jeszcze PB IThankYou.gif

Ps aż szkoda że nie ma LPG PREMIUM cfaniaczek.gif

Napisano

Miałem ibizę cuprę 1,8 20vt zrobioną na 200 koni. Jak zalewałem v power racing to spalała tego paliwa prawie litr mniej na 100km. Chodziła też tak bardziej miękko.

Do dieselka leję zwykłą ropę+millers ecomax.

Napisano

> Proponuje wrócić do dyskusji na temat paliw typu PREMIUM-w

popieram ok.gifok.gifok.gif

jeszcze 90& dizlowców zacznie dolewać (niechby i najgorszego mixola) i cena oleju pójdzie w górę facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> jeszcze 90& dizlowców zacznie dolewać (niechby i najgorszego mixola) i cena oleju pójdzie w

> górę

cos taki przewrażliwiony na punkcie "mixa" zlosnik.gifhmm.gif

Napisano

> cos taki przewrażliwiony na punkcie "mixa"

bo naleje tego jeden z drugim i piątym, w kultowym TeDeIku się toto spopieli w piguły, osmrodzi im białe galoty i będą pluć na AK, że MIXOLA polecali grinser006.gif

Napisano

> Ps aż szkoda że nie ma LPG PREMIUM

Jak nie?

Przecież Shell ma (miał) w ofercie "POWER GAS".

Co prawda i tak ciągnięty z Rosji, ale magia nazwy...

Napisano

> bo naleje tego jeden z drugim i piątym, w kultowym TeDeIku się toto spopieli w piguły, osmrodzi im

> białe galoty i będą pluć na AK, że MIXOLA polecali

"kultowy TeDeik" - wiadomo, a sam lejesz zlosnik.gif

Napisano

> "kultowy TeDeik" - wiadomo, a sam lejesz

owszem ok.gif

ORLENA 2T do dCi

MIXOLA do dwusuwowej babci z '62-ego

grinser006.gif

Napisano

> ostatnio zaslyszalem takie pogloski ze paliwa typu verva, vpower itp maja negatywny wplyw na

> wtryskiwacze - "za suche paliwo"

> czy to prawda czy legenda?

Wracając do tematu:

Zapraszam do lektury.... wazniak.gif

Napisano

Wracajac do tematu. Do swojego HDi zalalem pare razy: Verwe, Vpower, Ultimate - zmian nie zaobserwowano. Po zalaniu hiper paliwa z Lotosu silnik wrecz glosniej chodzil, a po hiper paliwie ze Statoil wiecej spalil (i to sporo wiecej +20%).

Do benzyn (Skoda 1.8T i Laguna 2.0T) tez w ramach eksperymentu zalalem pare raz Vpower i Ultimate - jedynie ciut ciszej silnik chodzil (ale to bylo w Skodzie, Laguna byla tak cicha, ze jezeli byla jakas zmiana to niezauwazalna). Poprawy osiagow brak, spalanie na tym samym poziomie.

IMHO nie warto, a z racji tego, ze jest to paliwo na ktore jest maly popyt to mozesz trafic na stacji "troszke stare" - efekt moze byc rozny, a problem moze byc zwlaszcza zima.

Napisano

> Wracajac do tematu. Do swojego HDi zalalem pare razy: Verwe, Vpower, Ultimate - zmian nie

> zaobserwowano. Po zalaniu hiper paliwa z Lotosu silnik wrecz glosniej chodzil, a po hiper

> paliwie ze Statoil wiecej spalil (i to sporo wiecej +20%).

> Do benzyn (Skoda 1.8T i Laguna 2.0T) tez w ramach eksperymentu zalalem pare raz Vpower i Ultimate -

> jedynie ciut ciszej silnik chodzil (ale to bylo w Skodzie, Laguna byla tak cicha, ze jezeli

> byla jakas zmiana to niezauwazalna). Poprawy osiagow brak, spalanie na tym samym poziomie.

> IMHO nie warto, a z racji tego, ze jest to paliwo na ktore jest maly popyt to mozesz trafic na

> stacji "troszke stare" - efekt moze byc rozny, a problem moze byc zwlaszcza zima.

po jednym tankowaniu V-powera to nic sie nie stanie. po minimum 3 pelnych bakach cos tam jest ale bez przesady - raczej sa to tylko wieksze ilosci km przejechane na baku. w moim przypadku (auto jezdzace od dluzszego czasu na V-power) to bylo w przedziale 50 - 70 km na baku wiecej. wieksza zaleta V-powera u mnie byla czysta przepustnica w porownaniu z tzw zwykla benzyna.

Napisano

> po jednym tankowaniu V-powera to nic sie nie stanie. po minimum 3 pelnych bakach cos tam jest

To samo slyszalem na stacji. Ktos tu pisal, ze jak na stacji powiedzial, ze juz 3 wyjezdzil to mowili, ze minimum 5.

> ale

> bez przesady - raczej sa to tylko wieksze ilosci km przejechane na baku. w moim przypadku

> (auto jezdzace od dluzszego czasu na V-power) to bylo w przedziale 50 - 70 km na baku wiecej.

> wieksza zaleta V-powera u mnie byla czysta przepustnica w porownaniu z tzw zwykla benzyna.

Przeciez paliwo nie przelatuje przez przepustnice.

Napisano

> Przeciez paliwo nie przelatuje przez przepustnice.

w niektórych silnikach przelatuje np. Fire 1.1 fiata na monopunkcie.

Tyle że nie spotkałem się z tym aby benzyna brudziła... wink.gif

Napisano

> To samo slyszalem na stacji. Ktos tu pisal, ze jak na stacji powiedzial, ze juz 3 wyjezdzil to

> mowili, ze minimum 5.

> Przeciez paliwo nie przelatuje przez przepustnice.

nie musi, btw za duzy skrot uzylem, przy silniku MPI czystsza przepustnicca w srodku, trzonki zaworow bez nagarow szczegolnie wydechowe (przy MPI to ssace sa w zasadzie czyste) ogolnie komora spalania czysta razem z denkami tlokow, czego sie nie da powiedziec co jest w komorze silnika np po paliwe zwyklym ze stacji np NESTE - no mialem taki nagar lepszy.

Napisano

Przyklad z wczoraj.

Znajomy jezdzi Golfem IV 1.9 TDI PD, od kilku tygodni zaczely sie pojawiac problemy z nierowna praca silnika. Objawialo sie to gdy silnik przekraczal okolo 2000obr/min, efekt jakby niezawsze pracowal na wszystkich cylindrach. Kilka dni temu objawy sie nasilily, na obrotach samochod chodzil na trzech garach, nie mial mocy i kopcil. Bledow brak, ale z parametrow wynikalo na problemy z jednym pompowtryskiem.

Samochod jezdzony caly czas na zwyklym ON, tankowany na roznych markowych stacjach, Orlen, BP itd. Wczoraj na probe zostal zalany ON Verva i po przejechaniu kilkudziecieciu km ustapily problemy z nierowna praca silnika. Jak widac jednak czyms sie roznia te paliwa, a moze to magia.

Napisano

> Przyklad z wczoraj.

> Znajomy jezdzi Golfem IV 1.9 TDI PD, od kilku tygodni zaczely sie pojawiac problemy z nierowna

> praca silnika. Objawialo sie to gdy silnik przekraczal okolo 2000obr/min, efekt jakby

> niezawsze pracowal na wszystkich cylindrach. Kilka dni temu objawy sie nasilily, na obrotach

> samochod chodzil na trzech garach, nie mial mocy i kopcil. Bledow brak, ale z parametrow

> wynikalo na problemy z jednym pompowtryskiem.

> Samochod jezdzony caly czas na zwyklym ON, tankowany na roznych markowych stacjach, Orlen, BP itd.

> Wczoraj na probe zostal zalany ON Verva i po przejechaniu kilkudziecieciu km ustapily problemy

> z nierowna praca silnika. Jak widac jednak czyms sie roznia te paliwa, a moze to magia.

Jak pompowtrysk pada to niestety ale kolega niech się przygotuje na naprawę. Chemia niestety nie pomoże na zużyty pompowtrysk. Efekt będzie chwilowy a po niewielkim przebiegu objawy powrócą.

Napisano

> Jak pompowtrysk pada to niestety ale kolega niech się przygotuje na naprawę. Chemia niestety nie

> pomoże na zużyty pompowtrysk. Efekt będzie chwilowy a po niewielkim przebiegu objawy powrócą.

Jest na to przygotowany, przynajmniej byl po wstepnej diagnozie zlosnik.gif. Byc moze problem byl tylko w samym zasyfieniu pompowtrysku, czas pokaze ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.