Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ku przestrodze

Featured Replies

Napisano

Jak następnym razem będziecie przerzucać koła lato/zima to patrzcie dokładnie co robi "majster".

Dzisiaj przyjechała na zbieżność skoda superb... nie mogłem uwierzyć własnym oczom w to co widzę i do tej pory nie ogarniam umysłem tego co zrobił człowiek przekładający mu opony.

superbv.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Na każdej feldze było śrubokrętem wyryte po 2 litery ale na niektórych kołach jedna litera była na całe ramię...

Napisano

> Jak następnym razem będziecie przerzucać koła lato/zima to patrzcie dokładnie co robi "majster".

> Dzisiaj przyjechała na zbieżność skoda superb... nie mogłem uwierzyć własnym oczom w to co widzę i

> do tej pory nie ogarniam umysłem tego co zrobił człowiek przekładający mu opony.

> Na każdej feldze było śrubokrętem wyryte po 2 litery ale na niektórych kołach jedna litera była na

> całe ramię...

A co na to właściciel?

Napisano
  • Autor

> A co na to właściciel?

Nie rozmawiałem z nim osobiście, jakoś tam się tłumaczył, że wie bo ... coś tam niewiem.gif

Napisano

> Nie rozmawiałem z nim osobiście, jakoś tam się tłumaczył, że wie bo ... coś tam

pewnie sam zmieniał hehe.gif

Napisano

> Nie rozmawiałem z nim osobiście, jakoś tam się tłumaczył, że wie bo ... coś tam

Dla jednych taka Skoda to spełnienie marzeń życia i powód do dumy, dla innych zwykłe toczydło, które ma sprawnie przemieszczać kierownika z punktu A do B. Oczywiście bezdyskusyjnie należało zgłosić roszczenia wobec "miszcza", który się popisał i je wyegzekwować.

Napisano

> pewnie sam zmieniał

Na szczęście felgi nie pierwszej świeżości. smile.gif

Napisano

W ogóle niektórzy gumiarze chyba nie jarzą, że te napisy powinno robić się na bieżniku a nie na boku. Później człowiek pół roku jeździ z literkami bo ciężko je zmyć.

Ten to już miszcz.

Pozdrawiam.

Napisano

> Mógł przynajmniej od wewnątrz wyryć te literki

Pewnie tego nie zrobił, bo by zginęły w masie pyłu z klocków. Tylko nie pomyślał, że felgi idą do schowania, a nie użytku i można je nawet paluchem na tym pyle opisać. smile.gif

Napisano
  • Autor

> W ogóle niektórzy gumiarze chyba nie jarzą, że te napisy powinno robić się na bieżniku a nie na

> boku. Później człowiek pół roku jeździ z literkami bo ciężko je zmyć.

> Ten to już miszcz.

> Pozdrawiam.

Ja pracuję w sumie na wulkanizacji (na warsztacie robimy wszystko poza blacharką, lakierem i elektryką) to wiem. Piszemy na bieżniku ale.. jak widać są rzeczy nadal niezbadane spineyes.gif

Napisano

> Ja pracuję w sumie na wulkanizacji (na warsztacie robimy wszystko poza blacharką, lakierem i

> elektryką) to wiem. Piszemy na bieżniku ale.. jak widać są rzeczy nadal niezbadane

przecież to przy I-wszym deszczu znika zlosnik.gif Chyba, że farbą ktoś ma nachlapane, a nie kredą zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> przecież to przy I-wszym deszczu znika Chyba, że farbą ktoś ma nachlapane, a nie kredą

No właśnie wcale tak łatwo nie znika poza tym nie wiadomo kiedy ten deszcze będzie.

Napisano

Quote:

Na każdej feldze było śrubokrętem wyryte po 2 litery ale na niektórych kołach jedna litera była na całe ramię...

Pogratulować fachury ok.gifsmirk.gif

Nagroda Darwina pewna ok.gifhehe.gif

Napisano

> No właśnie wcale tak łatwo nie znika poza tym nie wiadomo kiedy ten deszcze będzie.

e tam żaden problem zlosnik.gif jak dla mnie, a jak ktoś jest esteta to niech 2 złote na myjce bezdotykowej poświęci

Napisano

Na każdej tak miał? Może w kredzie był jakiś ostry kamyk czy co... Wierzyć się nie chce, że zrobił to celowo

Napisano

> Jak następnym razem będziecie przerzucać koła lato/zima to patrzcie dokładnie co robi "majster".

> Dzisiaj przyjechała na zbieżność skoda superb... nie mogłem uwierzyć własnym oczom w to co widzę i

> do tej pory nie ogarniam umysłem tego co zrobił człowiek przekładający mu opony.

> Uploaded with ImageShack.us

> Na każdej feldze było śrubokrętem wyryte po 2 litery ale na niektórych kołach jedna litera była na

> całe ramię...

i co w tym dziwnego , ma dobrze zaznaczone a nie kredą na gumkach

przecież to nie MonaLisa tylko samochód niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> i co w tym dziwnego , ma dobrze zaznaczone a nie kredą na gumkach

> przecież to nie MonaLisa tylko samochód

Tylko, że opony się przekłada tył/przód (felgi to już raczej na zasadzie "te bardziej krzywe na tył") więc pisanie na felgach to lekka skucha, nie wspominając już o .... ryciu śrubokrętem hehe.gif

Napisano

No co, przynajmniej nie "zajumają" zlosnik.gif

Na poważnie - to jest efekt oszczedzania na pracownikach (z serii zatrudniania inwalidów na stanowiskach ochroniarzy) facepalm%5B1%5D.gif

Tu powinieneś podac nazwę i adres tych "fachowców" - spytaj klienta. Nie ma się co litować nad półmózgami

Ja od lat jeżdżę do jednego sprawdzonego warsztatu wulkanizacyjnego i wiem, że zostane obsłuzony fachowo smile.gif

Napisano

> Ja pracuję w sumie na wulkanizacji (na warsztacie robimy wszystko poza blacharką, lakierem i

> elektryką) to wiem. Piszemy na bieżniku ale.. jak widać są rzeczy nadal niezbadane

A ja sobie wydrukowałem ładne karteczki (nawet rysunek auta z zaznaczonym kołem na nich jest) zlosnik.gif

Zalaminowałem i sznurkiem przyczepię do felgi clown.gifclown.gifclown.gif

I będę miał ładnie, bez pisania po oponie / feldze.

I do tego mogę spokojnie umyć koła i oznaczenie pozostanie na swoim miejscu yay.gif

Napisano

> litera była na

> całe ramię...

99% to wlasciciel auta tak zaznaczyl skromny.gif

Napisano

> Później człowiek pół roku jeździ z literkami bo ciężko je zmyć.

a w czym do jazdy przeszkadza zolta kreda ? pad.gif

Napisano

> e tam żaden problem jak dla mnie, a jak ktoś jest esteta to niech 2 złote na myjce bezdotykowej

No i jakoś pół roku z tym jeżdżę mimo kilku myjek i wielokrotnego deszczu. Jeśli napisane jest tym woskowym pisakiem to można sobie szorować do woli.

Pozdrawiam.

Napisano

> Rado nie kupuj Superba!!!

Kupie, ale do gumiarza nie pojadę, sam sobie zmienię, jak i do tej pory czynię zlosnik.gif

Napisano

> 99% to wlasciciel auta tak zaznaczyl

Tez tak mysle.

Napisano

To są jego inicjały - " Pan Tadziu" wink.gif

Każdy artysta podpisuje się pod swoim dziełem... hehe.gif

Napisano

> To są jego inicjały - " Pan Tadziu"

> Każdy artysta podpisuje się pod swoim dziełem...

A Ty skąd go tak dobrze znasz, co? cfaniaczek.gif

Napisano

> A Ty skąd go tak dobrze znasz, co?

Każdy z nas miał nie raz do czynienia ze słynnym "Panem Tadkiem", znanym w innych kręgach pod pseudonimem artystycznym "Pan Zdzisiu"! old.gifwink.gif

Napisano

> Każdy z nas miał nie raz do czynienia ze słynnym "Panem Tadkiem", znanym w innych kręgach pod

> pseudonimem artystycznym "Pan Zdzisiu"!

Albo pan Staszek ok.gif

Napisano

przecież to jest nie możliwe icon_eek.gif

Napisano

> całe ramię...

Wygląda na zachowanie nietypowe, ale ja już podobne "coś" widziałem zlosnik.gif

Jak miałem z 10 lat, to rodzice mieli Trabanta. Ojciec kiedyś postanowił tego Trabanta konkretnie wyremontować i do pomocy wziął kolegów z pracy.

Jak samochó rozbierali, to jeden z ojca kolegów wpadł na zajebisty pomysł, żeby zaznaczyć jedne z drzwi, coby się później przy składaniu samochodu nie pomylić, które drzwi są prawe, a które lewe. Nie, to nie żart.

Wziął gwoździa i walnął taki "X" wielkości ze 40x40cm hehe.gif

Napisano

Miszczostwo! hahaha.gif

Napisano

> Tylko, że opony się przekłada tył/przód (felgi to już raczej na zasadzie "te bardziej krzywe na

> tył") więc pisanie na felgach to lekka skucha, nie wspominając już o .... ryciu śrubokrętem

a jak nie przekłada się niewiem.gif bo niby po co ???

wogóle to nie rozumiem co cię tak zdziwiło - jakby przyjechał różowym smartem ze złotymi felgani to też byś z tego robił sensację

Napisano
  • Autor

> a w czym do jazdy przeszkadza zolta kreda ?

Pokaż gdzie parkujesz, nawypisuję Ci kredą bzdur na kołach i będziesz jeździł ok.gif

Napisano
  • Autor

> a jak nie przekłada się bo niby po co ???

Jeśli pytasz to znaczy, że nie masz pojęcia po co. Po to, żeby się równomiernie zużywały jeśli przykładowo ktoś pałuje i na osi napędowej mu szybciej guma schodzi.

> wogóle to nie rozumiem co cię tak zdziwiło - jakby przyjechał różowym smartem ze złotymi felgani to

> też byś z tego robił sensację

A może Ty też tak oznaczasz koła skoro tak Cię to nie dziwi?

Napisano
  • Autor

> Kupie, ale do gumiarza nie pojadę, sam sobie zmienię, jak i do tej pory czynię

Sam wyważasz?

Napisano
  • Autor

> To są jego inicjały - " Pan Tadziu"

> Każdy artysta podpisuje się pod swoim dziełem...

W takim razie było ich czterech bo każdy podpisał swoje koło grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No co, przynajmniej nie "zajumają"

> Na poważnie - to jest efekt oszczedzania na pracownikach (z serii zatrudniania inwalidów na

> stanowiskach ochroniarzy)

> Tu powinieneś podac nazwę i adres tych "fachowców" - spytaj klienta. Nie ma się co litować nad

> półmózgami

> Ja od lat jeżdżę do jednego sprawdzonego warsztatu wulkanizacyjnego i wiem, że zostane obsłuzony

> fachowo

Wiem jak jest, sam pracuję na warsztacie gdzie jest też wulkanizacja.

Mamy żelazne zasady, których się trzymamy, pilnujemy się nawzajem a nas wszystkich pilnuje ostro szef. Nie ma ściemy, nie ma partactwa. Jest szybko ale i solidnie. Ludzie jeżdżą do nas nawet z dalszych okolic bo mają zawsze dobrze zrobione.

Zapomniałem dzisiaj zapytać szefa co tam ten właściciel skody mu opowiadał o felgach - taki zapieprz był, że o tym nie myślałem.

Napisano

> wogóle to nie rozumiem co cię tak zdziwiło

A ciebie nie dziwi, ze jakis lamus zniszczyl swiadomie felgi bo mu braklo kredy?

Napisano

> Sam wyważasz?

No jak mam zalozona gumy na kola i wywazone to mam jeszcze je wazyc dodatkowo co pol roku?

Od 4 sezonow nie wywazam i nic sie nie dzieje. Jezdzi sie tak samo jak zaraz po wywazaniu.

Napisano

> A ciebie nie dziwi, ze jakis lamus zniszczyl swiadomie felgi bo mu braklo kredy?

a może klient sam sobie wydrapał, żeby nie pomylić sie

Napisano

> Jeśli pytasz to znaczy, że nie masz pojęcia po co. Po to, żeby się równomiernie zużywały jeśli

> przykładowo ktoś pałuje i na osi napędowej mu szybciej guma schodzi.

> A może Ty też tak oznaczasz koła skoro tak Cię to nie dziwi?

ja przekładam opony , felgi są ciągle tak samo - zużyte idą na śmietnik, podjechane na przód a nówki na tył - i tak od zawsze

Napisano

> W ogóle niektórzy gumiarze chyba nie jarzą, że te napisy powinno robić się na bieżniku a nie na

> boku. Później człowiek pół roku jeździ z literkami bo ciężko je zmyć.

>

No tak. W instrukcji obsługi kredy gumiarskiej wyraźnie jest napisane, że napisy powinno się robić na bieżniku opony, ponieważ robienie napisów na boku może spowodować bicie boczne, oraz niewyważenie skośne. Ale kto by tam czytał instrukcję obsługi kredy. zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> No tak. W instrukcji obsługi kredy gumiarskiej wyraźnie jest napisane, że napisy powinno się robić

> na bieżniku opony, ponieważ robienie napisów na boku może spowodować bicie boczne, oraz

> niewyważenie skośne. Ale kto by tam czytał instrukcję obsługi kredy.

kurdesz yikes.gif

musze skoczyc na zaprzyjazniona oponiarnie i poczytac ok.gifzlosnik.gif

Napisano

No pełen szacun. A już myślałem że mało mnie może rzeczy zaskoczyć.

Boa

Napisano

> całe ramię...

Wątpię, że to zrobili w punkcie wymiany opon.

Jeśli znajdziesz coś takiego na innych kołach aut w Twoim mieście to uwierzę.

Jeśli to jest tylko jeden przypadek to raczej zrobił właściciel auta i tak głupio się tłumaczy.