Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Type R z turbodoladowanym silnikiem.

Featured Replies

Napisano

Ciekawe co na to onanisci Hondy hmm.gif Koniec ery? IMO dobry pomysl choc nie wiem czy na innych rynkach tez bedzie ten silnik. Jak bedzie 2.0> to i poza EU sie przyjmie.

Nowa Honda Civic Type R, napędzana turbodoładowanym silnikiem benzynowym z bezpośrednim wtryskiem paliwa, będzie oferować co najmniej 280 KM mocy.

samar

Napisano

> Ciekawe co na to onanisci Hondy Koniec ery? IMO dobry pomysl choc nie wiem czy na innych rynkach

> tez bedzie ten silnik. Jak bedzie 2.0

> Nowa Honda Civic Type R, napędzana turbodoładowanym silnikiem benzynowym z bezpośrednim wtryskiem

> paliwa, będzie oferować co najmniej 280 KM mocy.

Malo dokladnie chyba samar przeczytal press release. Honda podala, ze bedzie to 2.0T z bezposrednim wtryskiem i co najmniej 280PS. Nie ma sie jednak zupelnie na razie czym jarac - temat na 2015r. Wiec i na onanistow trzeba poczekac grinser006.gif Na pewno na wczesny plus to, ze czerwone pole od 7000rpm.

Napisano

> Ciekawe co na to onanisci Hondy Koniec ery? IMO dobry pomysl choc nie wiem czy na innych rynkach

> Nowa Honda Civic Type R, napędzana turbodoładowanym silnikiem benzynowym z bezpośrednim wtryskiem

> samar

2 L - 280 KM to 140 KM z litra, to też liczymy jako down sizing ? Jak takie TSi ma 1.2 i 105 KM czyli poniżej 100 KM z litra to wszyscy wróżą, że rozpadnie się za bramą dealera lub niewiele później.

Wedle wszelkiej wiedzy magicznej na AK ta honda nie pojeździ....... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Malo dokladnie chyba samar przeczytal press release. Honda podala, ze bedzie to 2.0T z bezposrednim

> wtryskiem i co najmniej 280PS. Nie ma sie jednak zupelnie na razie czym jarac - temat na

> 2015r. Wiec i na onanistow trzeba poczekac Na pewno na wczesny plus to, ze czerwone pole od

> 7000rpm.

Bardzo dobrze, ze 2.0 wiec to nei downsizig ok.gif Na pewno bedzie lepszy od wolnossacej benzyny.

Napisano
  • Autor

> 2 L - 280 KM to 140 KM z litra, to też liczymy jako down sizing ? Jak takie TSi ma 1.2 i 105 KM

> czyli poniżej 100 KM z litra to wszyscy wróżą, że rozpadnie się za bramą dealera lub niewiele

> później.

> Wedle wszelkiej wiedzy magicznej na AK ta honda nie pojeździ.......

Moim zdaniem nie bedzie zle zwlaszcza, ze w sprzedazy dopeiro w 2015 roku maja duzo czasu na testy.

Napisano

> samar

stary nius...

koniecznie niech wstawią belkę skrętną z przodu... coby było symetrycznie smile.gif

Napisano

> Bardzo dobrze, ze 2.0 wiec to nei downsizig Na pewno bedzie lepszy od wolnossacej benzyny.

Wiesz, ta wolnossaca benzyna bez gadania robila 300PS na mikrym doladowaniu rzedu 0.5-0.6b. Nie mowiac juz o latwym potencjale na 240-250PS N/A i trudniejszym na 270-280. A do tego sie nie psula. Absolutnie jeden z najlepszych silnikow swojej ery.

Napisano

> stary nius...

> koniecznie niech wstawią belkę skrętną z przodu... coby było symetrycznie

Jakos nikt nigdy nie wspomina, ze Megane RS ma belke z tylu grinser006.gif Wiec sie da, trzeba sie tylko przylozyc, a nie jak Honda z FN2...

Napisano

> Moim zdaniem nie bedzie zle zwlaszcza, ze w sprzedazy dopeiro w 2015 roku maja duzo czasu na testy.

Pewnie źle nie będzie , Honda zawsze dobre silniki robiła takie tylko lekki OT w nawiązaniu do wszelkiej maści spekulacji o żywotności małych t benzyn.

Napisano

> Jakos nikt nigdy nie wspomina, ze Megane RS ma belke z tylu Wiec sie da, trzeba sie tylko

> przylozyc, a nie jak Honda z FN2...

wiem wiem. żartuje. kibicuje hondzie w sumie... pomimo ze urody jej brakuje (łagodnie ujęte), to niech pokażą że kiedyś potrafili i nadal potrafią, jak nie zasłaniają się earth dream...

Napisano

> pomimo ze urody jej brakuje (łagodnie ujęte)

Bardzo lagodnie smile.gif

A ogolnie czy im sie uda, to po ostatnich "wyczynach" uwierze jak zobacze.

Napisano

> Malo dokladnie chyba samar przeczytal press release. Honda podala, ze bedzie to 2.0T z bezposrednim

> wtryskiem i co najmniej 280PS. Nie ma sie jednak zupelnie na razie czym jarac - temat na

> 2015r. Wiec i na onanistow trzeba poczekac Na pewno na wczesny plus to, ze czerwone pole od

> 7000rpm.

BTW, Honda to nie chciała wejść z silnikami turbo do F1?

Napisano

Jestem za, JEŚLI będzie wygląć podobnie do prototypu Mugen - czyli 3d

2009-honda-type-r-prototype-by-mugen-1-1137697-600x432.jpg

2009-honda-type-r-prototype-by-mugen-2-1137698-600x308.jpg

Napisano

> Jestem za, JEŚLI będzie wygląć podobnie do prototypu Mugen - czyli 3d

Pobudka, wyszła kolejna generacja... zlosnik.gif

Napisano

> 2 L - 280 KM to 140 KM z litra, to też liczymy jako down sizing ? Jak takie TSi ma 1.2 i 105 KM

> czyli poniżej 100 KM z litra to wszyscy wróżą, że rozpadnie się za bramą dealera lub niewiele

> później.

Akurat Honda pojeździ, to nie VW smirk.gif

Napisano

> samar

Honda od dobrych kilku lat ma w ofercie samochód z turbo.

Napisano

> Honda od dobrych kilku lat ma w ofercie samochód z turbo.

Oczywiście, wszystkie CTDI są doładowane hehe.gif

Napisano

e tam, hondzia ma spore tradycje z turbo pb, i to nawet w motocyklach z lat 80 zlosnik.gif

Napisano

> Oczywiście, wszystkie CTDI są doładowane

Mówię o benzynowym wink.gif I w samochodzie wink.gif

Napisano

> Honda od dobrych kilku lat ma w ofercie samochód z turbo.

gdyby dali kompresor, to byłby hit.

Napisano

> gdyby dali kompresor, to byłby hit.

Coraz mniej firm stosuje kompresory. Przede wszystkim z uwagi na nieekonomiczność - kompresor się dodawało tylko w celu zwiększenia mocy, bez brania pod uwagę oszczędności paliwa. To obecnie niemodne, obecnie przede wszystkim chodzi o oszczędność paliwa.

Napisano

> Mówię o benzynowym I w samochodzie

Już nie ma. 2gen RDX ma 3.5 V6 zamiast 2.3T I4

Napisano

> Pobudka, wyszła kolejna generacja...

Brawo za spotrzegawczość claps.gif

Napisano

> Bardzo dobrze, ze 2.0 wiec to nei downsizig Na pewno bedzie lepszy od wolnossacej benzyny.

No napewno, szczegolnie w aspektach brzmienia silnika, rekacji na gaz, sposobu rozwijania mocy, osiąganej predkosci obrotowej silnika i jeszcze kilku innych takich drobnostkach tongue.gif

Nie zmienia to faktu, ze to moze byc calkiem fajne auto, natomaist szkoda ze w tej chwili osoba ceniaca old school'owa charakterystyke dobrego N/A ma wlasciwie dwie opcje - wydac worek pieniedzy na samochod sportowy z prawdziwego zdarzenia (911 / Boxster, M3 itp.) albo przesiasc sie na motocykl.

Napisano

> Brawo za spotrzegawczość

Na skoro w dobie kolejnego modelu chcesz wyglądu tak jak w starszej wersji, to należy cie obudzić, bo to nierealne...

Napisano

> Już nie ma. 2gen RDX ma 3.5 V6 zamiast 2.3T I4

Dokladnie. Silnik K23 jakos sie nie przyjal w US, chyba po prostu amerykanie nie sa jeszcze gotowi na downsizing. Co ciekawe to wlasnie K23 byl pierwszym produkcyjnym silnikiem TB ze zmienna geometria sprezarki.

Napisano

> później.

Popatrz na fasolową. On ma 130 koni z litra w RSce... i silnik już wymieniał grinser006.gif

To że nie pojeździ nie ulega wątpliwości, pytanie co według kącikowej gawiedzi padnie najpierw?

Turbina -> Dwumasa -> Wtryski -> Stopione tłoki, czy inna kolejność?

Napisano

> Na skoro w dobie kolejnego modelu chcesz wyglądu tak jak w starszej wersji, to należy cie obudzić ,

> bo to nierealne...

Każdy przedszkolak widzi, że dałem zdjęcia poprzedniej generacji

i o to właśnie mi chodziło: że obecna jest a) brzydrza, b) 5-drzwiowa.

Innymi słowy: kolejny Type-R powinien być 3-drzwiowy i lepiej wyglądać,

inaczej nie będzie atrakcyjny dla potencjalnych nabywców.

Napisano
  • Autor

> Każdy przedszkolak widzi, że dałem zdjęcia poprzedniej generacji

> i o to właśnie mi chodziło: że obecna jest a) brzydrza, b) 5-drzwiowa.

> Innymi słowy: kolejny Type-R powinien być 3-drzwiowy i lepiej wyglądać,

> inaczej nie będzie atrakcyjny dla potencjalnych nabywców.

Powinien byc zarowno 3 jak i 5 drzwiowy. Auto 3 drzwiowe w miesic eto jest masakra. Jak uda sie otowrzyc drzwi na cala szerokosc to super. A jak nie bo waski parking to jest dramat. Na dodatek jak auto niskie to wsiadanie mnie irytuje. Pomimo tego, ze jestem wysportowany.

Napisano

Ford z Focusem ST jakos sie tym nie przejal i jest atrakcyjny dla nabywcow. Tak samo poprzedni Type-R byl najatrakcyjniejszy jako 4d, ktorego niestety nam nie dali.

Napisano

> Powinien byc zarowno 3 jak i 5 drzwiowy. Auto 3 drzwiowe w miesic eto jest masakra. Jak uda sie

> otowrzyc drzwi na cala szerokosc to super. A jak nie bo waski parking to jest dramat.

Jeśli wyglądasz tak jak na awatarze, to Ci się nie dziwię biglaugh.gif

Ale wtedy masz problem z głowy- bo i tak byś się nie zmieścił w fotel zlosnik.gif

> Na dodatek jak auto niskie to wsiadanie mnie irytuje. Pomimo tego, ze jestem wysportowany.

No bez jaj. To ma być cywilne auto na tor, im wyższe tym gorzej dla niego,

bo jedynym sposobem osiągnięcia dobrego wyniku będzie idiotyczne usztywnienie nadwozia jak poprzednim Type-R.

W większości tzw. hot-hatchy siedzi się i tak za wysoko, z Focusem RS i Megane RS na czele.

Napisano

> W większości tzw. hot-hatchy siedzi się i tak za wysoko, z Focusem RS i Megane RS na czele.

A to akurat jest glownie wina tych foteli Recaro Sportster.

W Mini jakos w normalnym fotelu siedzisz praktycznie na podlodze, zamowisz sobie to Recaro i nagle jest dobre kilka cm wyzej i nijak nie da sie temu zaradzic.

Napisano
  • Autor

> No bez jaj. To ma być cywilne auto na tor, im wyższe tym gorzej dla niego,

> bo jedynym sposobem osiągnięcia dobrego wyniku będzie idiotyczne usztywnienie nadwozia jak

> poprzednim Type-R.

> W większości tzw. hot-hatchy siedzi się i tak za wysoko, z Focusem RS i Megane RS na czele.

Tak to prawda ale mozna dac wybor. Albo 3D i wtedy siedzisz nisko tak jak nalezy. I co weekend na tor. Albo 5D i auto bardziej cywilne. Pytaie tylko czy koszty nie beda za duze. hmm.gif Widze, ze VW ma i 3d i 5d ale niestety poza drzwiami niczym sie nie roznia IMO.

Napisano

> Ford z Focusem ST jakos sie tym nie przejal i jest atrakcyjny dla nabywcow. Tak samo poprzedni

> Type-R byl najatrakcyjniejszy jako 4d, ktorego niestety nam nie dali.

Tylko że tym razem Honda ma zamiar pobić wszystkich konkurentów na torze.

ST trudno uważać za konkurenta z powodu braku szpery.

Myślę że nowy Civic Kombi mógłby się spodobać jako Type-R

no ale wtedy Honda zupełnie zmieniłaby swój rynek docelowy

i w takim wypadku nie widzę sensu w biciu rekordu na Ringu niewiem.gif

honda_civic_kombi_2013_01.jpg

Napisano

> Tylko że tym razem Honda ma zamiar pobić wszystkich konkurentów na torze.

> ST trudno uważać za konkurenta z powodu braku szpery.

> Myślę że nowy Civic Kombi mógłby się spodobać jako Type-R

> no ale wtedy Honda zupełnie zmieniłaby swój rynek docelowy

> i w takim wypadku nie widzę sensu w biciu rekordu na Ringu

Jakby sie postarali to kombi mogloby wcale nie byc wolniejsze niz 5d. Oczywiscie, wiadomo, inny rynek itp. Ale technicznie temat do zrobienia jak najbardziej.

Napisano

> Tak to prawda ale mozna dac wybor. Albo 3D i wtedy siedzisz nisko tak jak nalezy. I co weekend na

> tor. Albo 5D i auto bardziej cywilne. Pytaie tylko czy koszty nie beda za duze. Widze, ze VW

> ma i 3d i 5d ale niestety poza drzwiami niczym sie nie roznia IMO.

No np. Megane znacznie się różni 5d a 3d. W RS siedzi się niżej

niż w zwyczajnym 3d, ale i tak za wysoko z powodów konstrukcyjnych,

głównie wysokości poduszek.

W Focusie RS to samo - po prostu auta nie zaprojektowane od początku z myślą o sporcie.

Napisano

> Jakby sie postarali to kombi mogloby wcale nie byc wolniejsze niz 5d. Oczywiscie, wiadomo, inny

> rynek itp. Ale technicznie temat do zrobienia jak najbardziej.

Jasne, tym bardziej że kombi jest IMO znacznie ładniejsze od hatcha.

Napisano

To nie jest tak, ze jak ktoś chce szybkie auto to tylko 3d/coupe. Jest cały rynek chętnych na mocne auta ale w praktycznym opakowaniu (5d, kombi etc).

Zgoda, jakby Honda miała taką gradajcję jak np ford - wersja ST - mocna ale bez hardcoru i dostępna nawet w kombi i RS - bezkompromisowa maszyna na tor w budzie 3d.

Problem w tym, ze w obecnie Honda nie ma 3d blush.gif

Napisano

Tyle, że poprzednia generacja była też 5D, a TypeR był.... 3D... grinser006.gif

Napisano

> Tyle, że poprzednia generacja była też 5D, a TypeR był.... 3D...

Ale istnial normalny 3d. Tym razem wiadomo, ze nie bedzie.

Napisano

> Tyle, że poprzednia generacja była też 5D, a TypeR był.... 3D...

Jeśli przez "też" rozumiesz, że podobnie jak obecnie dostępna była tylko w 5d, to się mylisz.

Napisano

> Jeśli przez "też" rozumiesz, że podobnie jak obecnie dostępna była tylko w 5d, to się mylisz.

Nie, po prostu mam na myśli zwykłe wersje, nie-TypeR, nie-TypeS.

Napisano

> Nie, po prostu mam na myśli zwykłe wersje, nie-TypeR, nie-TypeS.

No więc właśnie: nie tylko Type-R smirk.gif

Type-S to nic innego jak zwyczajne 3d.

Od 5d prócz drzwi różniło się jedynie tym, że nie było dostępne z najsłabszym silnikiem.

Napisano

> No więc właśnie: nie tylko Type-R

> Type-S to nic innego jak zwyczajne 3d.

> Od 5d prócz drzwi różniło się jedynie tym, że nie było dostępne z najsłabszym silnikiem.

Tak, tak, tak, oczywiście, że nie 270751858-jezyk.gif

TypeS był też jako 1.4, przed liftem z i-DSi, ale po lifcie 1.4 i-VTEC.

Napisano

kompresor byłby idealny do Hondy, zresztą istnieje wiele pofabrycznych kitów z kompresorami - dodają hondzie to czego jej najbardziej brakuje czyli dołu zlosnik.gif

Napisano

> kompresor byłby idealny do Hondy, zresztą istnieje wiele pofabrycznych kitów z kompresorami -

> dodają hondzie to czego jej najbardziej brakuje czyli dołu

I o ile się nie wysprzęglają od jakiejś prędkości obrotowej to zjadają górę.

Napisano

> Tak, tak, tak, oczywiście, że nie

> TypeS był też jako 1.4, przed liftem z i-DSi, ale po lifcie 1.4 i-VTEC.

Hehe, nie wiedziałem o tym. To musiała być rakieta zlosnik.gif

Napisano

> I o ile się nie wysprzęglają od jakiejś prędkości obrotowej to zjadają górę.

a to juz zależy od tego jak są dobrane tzn od ich pojemności, wydajności, tego jak sie grzeją itd. Nie jest to takie proste i oczywiste zlosnik.gif