Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po co błyska stacjonarny fotopstryk przy 57 km/h?

Featured Replies

Napisano

jadę sobie 56-57 w zabudowanym terenie. Wiem, że stoi radar nówka sztuka i wiem, że pstryka. I nagle zdziwienie, pstryk po oczach. Teraz się zastanawiam, po co to było? Za szybko nie jechałem przecież ...

Napisano

> Za szybko nie

> jechałem przecież ...

Przekroczenie dopuszczalnej prędkości do 10 km/h - do 50 (1 pkt. karny)

Napisano

> jadę sobie 56-57 w zabudowanym terenie. Wiem, że stoi radar nówka sztuka i wiem, że pstryka. I

> nagle zdziwienie, pstryk po oczach. Teraz się zastanawiam, po co to było? Za szybko nie

> jechałem przecież ...

może licznik kłamie ?

może radar żle ustawiony ?

a może po prostu tylko błyska

ale nie zdziw się jak przyjdzie mandat za przekroczenie 11km/h grinser006.gif

Napisano

>Teraz się zastanawiam, po co to było?

Pasy lub rozmowa przez telefon skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Przekroczenie dopuszczalnej prędkości do 10 km/h - do 50 (1 pkt. karny)

Przecież jest 10 km/h na błąd kierowcy w stacjonarnych fotopstrykach ...

Napisano

> jadę sobie 56-57 w zabudowanym terenie. Wiem, że stoi radar nówka sztuka i wiem, że pstryka. I

> nagle zdziwienie, pstryk po oczach. Teraz się zastanawiam, po co to było? Za szybko nie

> jechałem przecież ...

przy dozwolonej 50 km/h - 56 czy 57 jest przekroczeniem jakby nie patrzec smile.gif

ale tak jak pisali inni

moze ustawiony celowo tak by pstrykal prawie kazdemu bo wyjdzie przy okazji pas, telefon, swiatla tudziez moze kilka innych rzeczy

Napisano

> jadę sobie 56-57

Licznikowe?

Krawiec

Napisano

Ja się zastanawiam nad jednym-naprawdę jechałeś te 57km/h a przychodzi pisemko z informacją o prędkości powiedzmy 64km/h. Jak w takiej sytuacji udowodnić, że to radar się myli hmm.gif

Napisano

> Ja się zastanawiam nad jednym-naprawdę jechałeś te 57km/h a przychodzi pisemko z informacją o

> prędkości powiedzmy 64km/h. Jak w takiej sytuacji udowodnić, że to radar się myli

Wtedy lecisz po papiery... legalizacja, ustawienie kąta fotoradaru ... Linie wysokiego napięcia , fotoradar ustawiony na metalowe elementy , warunki atmosferyczne ... itp . itd.

Napisano
  • Autor

> Licznikowe?

Tak licznikowe, licznik cyfrowy. Wg GPS przy 100 km/h zawyża o 4 km/h.

Napisano

> Ja się zastanawiam nad jednym-naprawdę jechałeś te 57km/h a przychodzi pisemko z informacją o

> prędkości powiedzmy 64km/h. Jak w takiej sytuacji udowodnić, że to radar się myli

płacisz i płaczesz na AK grinser006.gif

jeden z kolegów opisywał że ma nagranie z kamerki z GPS i prędkość z zdjęcia jest sporo niższa niż faktyczna

więc i w drugą stronę może być "zaokrąglenie" hmm.gif

Napisano

Jeśli jest nowy to pewnie akcja "ostrzegawcza", a jeśli mają tam mało do roboty to sobie przy okazji sprawdzą czy kierowcy pasów używają, przez telefon nie rozmawiają...

Napisano

> Pasy lub rozmowa przez telefon

SM nie ma uprawnień do karania za pasy czy telefon. Musieli by fotę przekazać policji w tym celu. Myślisz, że jest to w ich interesie? zlosnik.gif

Napisano

> , pstryk po oczach. Teraz się zastanawiam, po co to było?

bo:

1. postawili wcześniej znak do 30km/h biglaugh.gif

2. testują sprzęt

3. szukają innych wykroczeń niż prędkość

Napisano

> SM nie ma uprawnień do karania za pasy czy telefon. Musieli by fotę przekazać policji w tym celu.

> Myślisz, że jest to w ich interesie?

Nie wiem jak tam podzielili się tymi fotoradarami, ale czy tylko SM obsługuje stacjonarne puszki niewiem.gif

Napisano

> jadę sobie 56-57 w zabudowanym terenie. Wiem, że stoi radar nówka sztuka i wiem, że pstryka. Za szybko nie jechałem przecież ...

W Szwajcari mialem troche mniej Mandat 70,- Euro

Moze zastanow sie, czy nie jechac przepisowo, wtedy moze nie bedzie pstrykal.

wink.gif

Napisano

> Nie wiem jak tam podzielili się tymi fotoradarami, ale czy tylko SM obsługuje stacjonarne puszki

Niby chyba nie powinno ale na przykład w Grodzisku obsługuje zlosnik.gif

ITD nie wiem za co może karać (jakie ma uprawnienia).

U nas przez chwilę SM zrobiła taki manewr. Z okazji zamknięcia wiaduktu do remontu były objazdy a na objazdach ograniczenie 16 ton. I postawili przenośny fotoradar na ograniczeniu 40 i focili wszystkich nawet poniżej 40km/h... i wyławiali z tych zdjęć tylko ciężarówki zlosnik.gif

Napisano

> W Szwajcari mialem troche mniej Mandat 70,- Euro

> Moze zastanow sie, czy nie jechac przepisowo, wtedy moze nie bedzie pstrykal.

Moze przeczytaj polskie przepisy zanim walniesz typowo autokacikowa formulke smile.gif

Automatyczny pomiar predkosci MUSI dac tolerancje +10km/h. Wiec jesli jest ograniczenie 50km/h a jedziesz 60 i zrobi zdjecie to i tak na jego podstawie nie moze byc wystawiony mandat. Pelne rozporzadzenie w tej sprawie TUTAJ

Napisano

> Przekroczenie dopuszczalnej prędkości do 10 km/h - do 50 (1 pkt. karny)

Tylko w przypadku zlapania przez "zywych". Automatyczny pomiar ma okreslona rozporzadzeniem tolerancje 10km/h.

Napisano

> W Szwajcari mialem troche mniej Mandat 70,- Euro

Po co takie bzdury piszesz?.... W Polsce nie karają już za przekroczenie do 10km/h

Z wyjątkiem Białego Boru wink.gif ... Ale po skierowaniu spraw do sądu umarzali mandaty.

Napisano

> płacisz i płaczesz na AK

> jeden z kolegów opisywał że ma nagranie z kamerki z GPS i prędkość z zdjęcia jest sporo niższa niż

> faktyczna

> więc i w drugą stronę może być "zaokrąglenie"

"Zaokrągleniem" w dół to chyba martwić się nie trzeba grinser006.gif

Natomiast w przypadku zawyżenia o którym pisałem to chyba niewiele możemy zrobić sick.gif

Napisano

> "Zaokrągleniem" w dół to chyba martwić się nie trzeba

> Natomiast w przypadku zawyżenia o którym pisałem to chyba niewiele możemy zrobić

Fotoradar sam z siebie nie zawyża....

Wystarczy zobaczyć czy w tle nie znajdują się metalowe elementy

Czy nie przebiegają linie wysokiego napięcia

Czy jest prawidłowy kąt

Czy nie ma innych czynników wpływających na pomiar

I wszystko w temacie.

Napisano

Pewnie masz rację, ale każde urządzenie może się zepsuć a i uczciwość obsługujących (karzących)) nie musi być 100% grinser006.gif

Czy w takim przypadku mamy jakąkolwiek szansę na obronę swoich racji czy raczej jesteśmy z góry na pozycji przegranej hmm.gif

Napisano

> Czy w takim przypadku mamy jakąkolwiek szansę na obronę swoich racji czy raczej jesteśmy z góry na

> pozycji przegranej

Zawsze możesz walczyć wink.gif .... sądy , powoływanie biegłych itd.

Tylko czy tyle zachodu jest warte tych kilkuset zł mandatu ?? ....

Pewnie nikt o zdrowych zmysłach walki by się nie podjął

Napisano

Kiedyś miałem podobnie, tyle że było 46 na ograniczeniu do 70km/h. Zawróciłem i się spytałem co jest grane...

Pan sm powiedział, że dopiero postawił śmietnik i go kalibruje. Pokazał mi nawet na komputerze, że foty nie zrobił...

Napisano

> Kiedyś miałem podobnie, tyle że było 46 na ograniczeniu do 70km/h. Zawróciłem i się spytałem co

> jest grane...

> Pan sm powiedział, że dopiero postawił śmietnik i go kalibruje. Pokazał mi nawet na komputerze, że

> foty nie zrobił...

Miałem to samo, tylko nie zawracałem. FR opuszczony na maszcie, otwarte drzwiczki więc domyśliłem się co i jak.

Napisano

> przy dozwolonej 50 km/h - 56 czy 57 jest przekroczeniem jakby nie patrzec

> ale tak jak pisali inni

> moze ustawiony celowo tak by pstrykal prawie kazdemu bo wyjdzie przy okazji pas, telefon, swiatla

> tudziez moze kilka innych rzeczy

przecież jest tolerancja 10

Napisano

> przecież jest tolerancja 10

co nie zmienia faktu ze przekroczenie jest - co innego wystawienie mandatu za takie przekroczenie - bo po to jest ta furtka

Napisano

> Przecież jest 10 km/h na błąd kierowcy w stacjonarnych fotopstrykach ...

A o tym fakcie mówi PoRD w paragrafie........(którym)?

Napisano

> A w TYM. Dokladnie to §7

Ciekawe, czy jak przychodzi 62 km/h, to jest to to co pomierzył fotoradar, czy już po odjęciu błędu pomiaru (np. 3%).

Napisano

> Niby chyba nie powinno ale na przykład w Grodzisku obsługuje

Niech sobie obsługują - ja bym tego nie zapłacił. To jest niezgodne z prawem. Sprawa w sądzie? Fajnie, zawsze coś nowego. Nawet jakby wygrali to i tak wtedy kasa nie pojdzie do gminy. Ale nie wygrają. A to że liczą na łosiów i łosie się znajdują...

Napisano

> Pewnie nikt o zdrowych zmysłach walki by się nie podjął

Widocznie nie mam zdrowych zmysłów smile.gif

Napisano

> Niech sobie obsługują - ja bym tego nie zapłacił. To jest niezgodne z prawem. Sprawa w sądzie?

> Fajnie, zawsze coś nowego. Nawet jakby wygrali to i tak wtedy kasa nie pojdzie do gminy. Ale

> nie wygrają. A to że liczą na łosiów i łosie się znajdują...

Spoko. Błysnęło siostrze jak pożyczyła moje auto. Siostra mieszka w Norwegii a nie znam adresu i nie zamierzam poznać. Na razie jej 'szukają'. Mają jej zdjęcie, imię, nazwisko, imiona rodziców i datę urodzenia. Mandat 100zł zlosnik.gif

Napisano

> Pasy lub rozmowa przez telefon

Z pewnością wykrył to fotoradar i dlatego strzelił fleszem. hehe.gif

Napisano

U mnie kiedyś był ustawiony taki co sobie błyskał, tylko błyskał. Taki straszak, ale teraz to już chyba tak nie można.

Napisano

> Z pewnością wykrył to fotoradar i dlatego strzelił fleszem.

Kiedys za pomoca fotoradarow robiono pomiary natezenia ruchu. Strzelali wszystkim - jak leci. Tez sie zalapalem i zaden mandatto nie deszedl/

Napisano

Weź pod uwagę, że fotoradar mógł robić zdjęcia wszystkim smirk.gif

Napisano

przypał grinser006.gif nick adekwatny do posta wink.gif Fotoradar robi zdjęcia wszystkim i dopiero analizują zdjęcia pod kątem pasów i telefonów . spineyes.gif

Napisano

Czasami nastawiają, żeby robił zdjęcia wszystkim, niezależnie od prędkości. I gdzieś 20% rozmawia przez telefon, z 10% nie ma pasów, mandacik gotowy grinser006.gif

Napisano

Niedawno w m.Żalno koło Chojnic, na bank nie jechałem szybciej niż 55/h, (wiedziałem że tam stoi śmietnik) a zdjęcie dostałem 64/h angryfire.gifspineyes.gif

ciekawe czemu hmm.gif Chyba nie dla tego, że śmietnik stał ustawiony daleko na poboczu i zapewne kąty wszystkie miał prawidłowo ustawione. rotfl.gif Nawiasem mówiąc, nie zapłaciłem. Na fotce nie było widać kierowcy, a moja żona (pierwsza w DR) faksem wysłała im pismo, że "bardzo chce wskazać kierowcę i prosi o wyraźniejsze zdjęcie, bo na przysłanym nie widać, a często we trójkę zmienialiśmy się za kółkiem w trasie..." biglaugh.gif Od prawie 2 m-cy cisza. Więc chyba chwyciło. palacz.gif

Napisano

> Czasami nastawiają, żeby robił zdjęcia wszystkim, niezależnie od prędkości. I gdzieś 20% rozmawia

> przez telefon, z 10% nie ma pasów, mandacik gotowy

wątpię, przecie oni zdjęć za prędkość nie są w stanie obrobić, a za pasy by szukali ? hmm.gif

Napisano

> Ciekawe, czy jak przychodzi 62 km/h, to jest to to co pomierzył fotoradar, czy już po odjęciu błędu

> pomiaru (np. 3%).

prędkość przychodzi mierzona, te 10kph to jest tolerancja dla kierowcy żeby patrzył na drogę, a nie co chwilę na licznik.

Wynik jest automatycznie pomniejszany o błąd pomiaru.