Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zimowe osłony chłodnicy

Featured Replies

Napisano

Czy jest sens stosować zimowe osłony chłodnicy w samochodach z prawidłowo funkcjonującym układem chłodzenia?

Zastanawia mnie, czy silnik będzie nagrzewał się zauważalnie szybciej po założeniu takiej osłony, oraz czy nie wystąpi problem z przegrzaniem.

Mam na myśli plastikowe nakładki na atrapę, a nie kawałki tektury włożone przed chłodnicę.

Napisano

> Czy jest sens stosować zimowe osłony chłodnicy w samochodach z prawidłowo funkcjonującym układem

> chłodzenia?

> Zastanawia mnie, czy silnik będzie nagrzewał się zauważalnie szybciej po założeniu takiej osłony,

> oraz czy nie wystąpi problem z przegrzaniem.

> Mam na myśli plastikowe nakładki na atrapę, a nie kawałki tektury włożone przed chłodnicę.

IMO nie ma sensu.

Napisano

> Czy jest sens stosować zimowe osłony chłodnicy w samochodach z prawidłowo funkcjonującym układem

> chłodzenia?

> Zastanawia mnie, czy silnik będzie nagrzewał się zauważalnie szybciej po założeniu takiej osłony,

> Mam na myśli plastikowe nakładki na atrapę, a nie kawałki tektury włożone przed chłodnicę.

Jeśli termostat jest sprawny to przecież tak czy inaczej duży obieg nie funkcjonuje.

Podcieranie tyłka szkłem.

Napisano

> IMO nie ma sensu.

oczywiście że jest szczególnie na krótkich dystansach - np w octavii TDI jest sterowana termostatem żaluzja przed chłodnicą z tego co pamiętam. W wołdze też jest, sterowana wajchą ze środka zlosnik.gif

Napisano

> oczywiście że jest szczególnie na krótkich dystansach - np w octavii TDI jest sterowana termostatem

> żaluzja przed chłodnicą z tego co pamiętam. W wołdze też jest, sterowana wajchą ze środka

ale tutaj mówimy o zasłonięciu kratek wlotowych czy chłodnicy?

Napisano

W przypadku prawidłowo działającego układu chłodzenia - niezapchanej chłodnicy i nagrzewnicy, sprawnego termostatu itp. wiele taka osłona nie zmieni in plus. Miałem w Matizie kiedyś (dostałem w prezencie chyba nawet wink.gif ) i o ile szybkość nagrzania się silnika do temperatury roboczej nie zmieniała się zupełnie, to dzięki zmniejszonej wymianie powietrza silnik ciut dłużej trzymał temperaturę po zgaszeniu. Na pewno w jeździe typowo miejskiej miało to znaczenie pozytywne, natomiast raz wybrałem się w trasę z tą osłoną i zastanowił mnie niemalże ciągły szum dobiegający spod maski. Okazało się, że niemal bez przerwy pracował wentylator - który nawet latem pracuje sporadycznie. Po prostu silnik zaczynał się "gotować we własnym sosie". Kolejnej zimy zapomniałem o tej osłonie, potem już z własnej woli przestałem ją montować.

Napisano

Ja nie zasłaniam, teściu w Corsie 1.2 w zimowym okresie zasłania jakieś kratki, wloty i podobno silnik lepiej jest dogrzany m.in dlatego, że zniknął majonez przy odmie, spalanie trochę mniejsze.

Pozdr

Napisano

> ale tutaj mówimy o zasłonięciu kratek wlotowych czy chłodnicy?

generalnie atrapy - powietrze dostające się przez atrapę nawet w przypadku gdy termostat jest zamknięty chłodzi przecież wydatnie cała komorę silnikową. Generalnie po zamknięciu osłony auto wyraźnie szybciej się nagrzewa więc jakiś sens to jednak ma zlosnik.gif

Napisano

> Generalnie po zamknięciu osłony

> auto wyraźnie szybciej się nagrzewa więc jakiś sens to jednak ma

Ja mam prowizoryczną osłonkę home-made i daje bardzo dużo. Szczególnie przy moim dżihadowym ekodrajvingu. Jeżdżę tak ekonomicznie, że silnik nie ma się kiedy nagrzać. Wyjątkiem jest oczywiście stanie w korku, ale to mi się na szczęście zdarza sporadycznie.

W praktyce silnik szybciej nagrzewa mi się do optymalnej temperatury, czasem się przegrzeje i na chwilę załączy wentylator, ale problemu z tym nie ma. Dłuższy czas większego nagrzania i zmniejszony przewiew pod maską na postoju powoduje, że wolniej traci temperaturę. Jest to szczególnie ważne przy instalacji LPG, która przełącza na gaz tylko, gdy silnik jest odpowiednio zagrzany.

Reasumując - zimą bez tej osłonki jeździłbym większość czasu na benzynie i bez ogrzewania wnętrza

Napisano

Nakładka na strapkę da niewiele, o wiele lepiej jest zasłonić dół chłodnicy (wloty w zderzaku)

Napisano

> generalnie atrapy - powietrze dostające się przez atrapę nawet w przypadku gdy termostat jest

> zamknięty chłodzi przecież wydatnie cała komorę silnikową. Generalnie po zamknięciu osłony

> auto wyraźnie szybciej się nagrzewa więc jakiś sens to jednak ma

dokładnie tak jest, sprawdzone wielokrotnie w kilku autach

Napisano

> chłodzenia?

> Mam na myśli plastikowe nakładki na atrapę,

Koledzy: zapominacie tutaj o jednym ważnym aspekcie: taka osłona atrapy zmniejsza spalanie poprzez poprawę aerodynamiki wozu, bowiem powietrze, które normalnie trafiło by do komory silnika, jest ładnie odchylane i kierowane na zewnątrz auta grinser006.gifbiglaugh.gifhehe.gif

A teraz na poważnie: miałem, miałem to nawet polakierowane pod kolor auta (baza + klar, a co 001.gif), może coś tam dawało, ale czy to był efekt "placebo" to nie wiem.

Później zarzuciłem stosowanie osłony, w dwóch kolejnych wozach jej nie było i jeździły.

Napisano

> Jeśli termostat jest sprawny to przecież tak czy inaczej duży obieg nie funkcjonuje.

> Podcieranie tyłka szkłem.

Ale powietrze, ktore wpada podczas jazdny nie tylko dziala na chlodnice, ale tez ochladza sam silnik.

Co z tego, ze masz zamkniety termostat, przez chodnice nie krazy plyn, ale pod maska wieje po calym silniku i go studzi.

Napisano

> Jeśli termostat jest sprawny to przecież tak czy inaczej duży obieg nie funkcjonuje.

> Podcieranie tyłka szkłem.

Clio 1,5 dci 2 letni wiec raczej nie zajeżdżony , przy temperaturze -15, - 20 po przejechaniu ok 30 km silnik nie osiąga nominalnej temp. co prawda na postawie wskażnika na desce. Czyli kiedy sprawny układ powinien się nagrzewać ???

Napisano

> Clio 1,5 dci 2 letni wiec raczej nie zajeżdżony , przy temperaturze -15, - 20 po przejechaniu ok

> 30 km silnik nie osiąga nominalnej temp. co prawda na postawie wskażnika na desce. Czyli

> kiedy sprawny układ powinien się nagrzewać ???

W dieslu bez dogrzewania? Po 150 km hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif Jadąc Oplem Combo 1.3 diesel bez dogrzewania silnik osiągał właściwą temperaturę po przejechaniu 150 km na trasie facepalm%5B1%5D.gif Jak raz go odpaliłem przy -10 i zostawiłem na 2 godziny pod blokiem, to nadal był zimny. Stojąc w korku przy włączonym ogrzewaniu temperatua spadała facepalm%5B1%5D.gif Po prostu diesel bez układu dogrzewania nie nadaje się na zimę.

Napisano

> chłodzenia?

Sens to nie wiem grinser006.gif, ale ja widzę takie korzyści:

- samochód może minimalnie szybciej się nagrzeje

- możliwe, że w pewnych przypadkach w ogóle osiągnie właściwą temperaturę.

- na pewno mniej syfu z jezdni leci na chłodnicę, skraplacz i do samej komory.

I jak już cokolwiek zasłaniamy, to wloty w masce i zderzaku, nigdy samej chłodnicy, bo jak przyjdzie potrzeba schłodzenia układu, to wentylator nie będzie miał jak tego przedmuchać!

Napisano

zasłaniać, zdecydowanie poprawia się szybkość grzania się silnika i utrzymanie stałej temp. roboczej.

pomijam aspekt osłonięcia silnika przed błotem, sola, lodem

Napisano

> W dieslu bez dogrzewania? Po 150 km Jadąc Oplem Combo 1.3 diesel bez dogrzewania silnik osiągał

> właściwą temperaturę po przejechaniu 150 km na trasie Jak raz go odpaliłem przy -10 i

> zostawiłem na 2 godziny pod blokiem, to nadal był zimny. Stojąc w korku przy włączonym

> ogrzewaniu temperatua spadała Po prostu diesel bez układu dogrzewania nie nadaje się na

> zimę.

To dziwne, moze byl zepsuty. Kolega ma Combo z 1.3 klekotem, nagrzewa sie to calkiem szybko i mimo, ze to blaszak (tylko 2 fotele i kratka) to w zimie nie zmarzniesz, a wrecz bedzie Ci za goraco.

Napisano

Po prostu diesel bez układu dogrzewania nie nadaje się na

> zimę.

To prawda ja po 2-3 kilometrach czuję już ciepłe powietrze

Napisano

Też chciałbym, ale niestety do kii nie produkują

Napisano

> Też chciałbym, ale niestety do kii nie produkują

Ale oczywiście wadą tego rozwiązania jest to, że akumulator może mocniej dostać po tyłku przez pierwsze kilometry

Napisano

> Ale oczywiście wadą tego rozwiązania jest to, że akumulator może mocniej dostać po tyłku przez

> pierwsze kilometry

przez żaluzję?

Napisano

> Ale oczywiście wadą tego rozwiązania jest to, że akumulator może mocniej dostać po tyłku przez

> pierwsze kilometry

A to juz zalezy glownie od wydajnosci alternatora, jak przewidziany z zapasem to nie bedzie problemu wink.gif

Napisano

> chłodzenia?

Z mojego doświadczenia przydaje się tak oslonaa ale tylko w silnikach które słabo grzzeją. u mnie takim przykładem jest Astra II z Z16SE ( 1.6 8V-84KM) w zimie grzało słabo po założeniu kartonu na 3/4 chłodnicy było lepiej.

Napisano

Zauważalnie szybciej nagrzejesz silnik tylko jak dołożysz podgrzewanie elektryczne albo przepuścisz płyn przez podgrzewacz montowany na rurze wydechowej auta. Kartony cuda wianki raczej dużych zmian nie wprowadzają. W lanosie zrobiłem sobie prowizoryczne dogrzewania silnika puściłem rurkę miedzianą pod osłoną kolektora wydechowego. Przy paru stopniach mrozu już po 1-2km miałem nagrzany silnik. Kolektor strasznie szybko łapie temperaturę. Du miało duża chłodnice więc nie bałem się, że po nagrzaniu będzie za mocno podgrzewało płyn, wentylator w zimie rzadko się włączał.

Napisano

> W lanosie zrobiłem sobie prowizoryczne dogrzewania silnika puściłem

> rurkę miedzianą pod osłoną kolektora wydechowego.

Co, jak, opowiedz i pokaż.

Napisano

> Co, jak, opowiedz i pokaż.

Wężyk którym płyn wracał do zbiorniczka wyrównawczego podłączyłem do jednego końca rurki z drugiej strony dokupiłem wężyka i podłączyłem do zbiorniczka. Woda krążąc w obiegu zawsze przepływała przez rurkę ogrzaną przez kolektor wydechowy. Tak wyglądało bez osłony kolektora.

287488138-1.jpg

post-118760-1435252303545_thumb.jpg

Napisano

> Wężyk którym płyn wracał do zbiorniczka wyrównawczego podłączyłem do jednego końca rurki z drugiej

> strony dokupiłem wężyka i podłączyłem do zbiorniczka. Woda krążąc w obiegu zawsze przepływała

> przez rurkę ogrzaną przez kolektor wydechowy. Tak wyglądało bez osłony kolektora.

A co ze szczelnością w punkcie podłączenia rurki miedzianej z grubym wężem chłodnicy po lewej stronie? Nie było wycieków?

Napisano

> A co ze szczelnością w punkcie podłączenia rurki miedzianej z grubym wężem chłodnicy po lewej

> stronie? Nie było wycieków?

Miedź nie była połączona z grubym wężem, pod grubym wychodzi taki cieniutki jak z prawej trony. Takim wężykiem leciał płyn do zbiornika dobrałem średnice rurki tak żeby na ścisk pasowała, zabezpieczyłem opaskami i latało tak ponad 2 lata.

Napisano

> Miedź nie była połączona z grubym wężem, pod grubym wychodzi taki cieniutki jak z prawej trony.

> Takim wężykiem leciał płyn do zbiornika dobrałem średnice rurki tak żeby na ścisk pasowała,

> zabezpieczyłem opaskami i latało tak ponad 2 lata.

Teraz rozumiem. Na zdjęciu nie było to dobrze widoczne. W sumie niezły pomysł.

Napisano

> Teraz rozumiem. Na zdjęciu nie było to dobrze widoczne. W sumie niezły pomysł.

Pomysł zaczerpnięty z C5 tam w dieselu był oryginalnie dostosowany taki podgrzewacz. Można to dostać za pare zł na allegro ale trzeba by przerabiać wydech, a w lanosie dało się łatwo dorzucić ta rurkę.

Napisano

> chłodzenia?

oczywiscie bo jak jedziesz i otworzy się termostat to nastepuje nagłe ochłodzenie

najlepiej samemu zrobić testy

najwiecej zysku otrzymujesz wtedy gdy jest instalacji LPG...

co do przegrzania - ja zasłaniam 75-80% powierzchni chłonicy - ale od góry

Napisano

> chłodzenia?

W Citroenie C4 jest coś takiego dostępne "fabrycznie" - nazywa się to Osłona na bardzo zimny klimat i jest dostępna w wybranych krajach jako standard.

Jedyny problem to ograniczenia jakie nakłada producent, nie można używać gdy :

-temperatura otoczenia jest wyższa niż 10 stC

-podczas holowania

-podczas jazdy z prędkościami większymi niż 120 km/h

O korkach nic nie ma, więc chyba układ chłodzenia sobie wtedy poradzi. Osłona zasłania dolne wloty zderzaka.

Napisano

> W Citroenie C4 jest coś takiego dostępne "fabrycznie"

Zdania są jak widzę podzielone.

Przypomniałem sobie właśnie, że Volvo S40/V40 produkowane w latach 1995-2004 roku miały w wyposażeniu zaślepkę środkowej kratki zderzaka.

Chyba spróbuję założyć taką osłonę - z czystej ciekawości grinser006.gif

Jeśli płyn osiągnie temperaturę 90 st.C po 8-10km, a nie po ok.15km (jak to miało miejsce dzisiaj przy -15 st.C) to będzie ok.

Napisano

> Tak wyglądało bez osłony kolektora.

Joł! Poprawiłeś inżynierów którzy latami opracowywali optymalny układ chłodzenia silnika! Gratulacje!

Napisano

> Joł! Poprawiłeś inżynierów którzy latami opracowywali optymalny układ chłodzenia silnika!

> Gratulacje!

optymalny uklad dla jakich warunkow srodowiskowych??

np. Rosije i Hiszpanie wrzucasz do jednego wora??

jeżeli tak to gratuluje, jako inżynier pracujący przy bardzo podobnych wytworach powiem Ci ze nie ma uniwersalnego złotego środkaok.gif min. po to jest wersyjnosc pojazdów w zależności od rynku zbytu...

pomijając już to ze w wielu markach ww. inżynierowie stosują podobne rozwiązania tak kwoli scislosci ok.gif

Napisano

parę dni temu testowałem Fiata Uno (silnik1.0+lpg). Mróz na dworze -15. Dystans 25 km. Silnik osiągał max temperaturę 70 stopni. Po założeniu osłony na atrapę i zatkaniu tekturą kratek w zderzaku silnik łapie temperaturę 90-95 stopni. Nagrzewnica wyraźniej lepiej grzeje. grinser006.gif Takie coś naprawdę pomaga 270751858-jezyk.gif W korkach gdyby zaczął się silnik przegrzewać wentylator spokoje da radę schodzić chłodnicę - ma gdzie pociągnąć powietrze.

Tylko nie próbujcie zatykać samej chłodnicy!

Napisano

> Czy jest sens

Ja montuję, bo przez solenie dróg i głupie rozwiązanie techniczne co chwila klękał skraplacz klimy. Zadanie to ochrona przed solanką.

Co do temperatury, to minimalnie szybciej się nagrzewa i nie ma takiego wahnięcia temperatury jak otwiera się termostat i zmrożony płyn chłodniczy wpływa do silnika.

Czy po rozgrzaniu silnika temperatura jest wyższa? Może minimalnie.

Generalnie efekt niewielki i zauważalny tylko na porządnym mrozie a jeszcze bardziej przy szybkiej jeździe.

Oczywiście dużo daje jak termostat padnie i nie zamyka się.

Napisano

> Można to

> dostać za pare zł na allegro ale trzeba by przerabiać wydech, a w lanosie dało się łatwo

> dorzucić ta rurkę.

W Lanosie dało się też jak widać na wielu przykładach poprawić jeden z najlepiej zaprojektowanych układów dolotowych. Wystarczyło wywalić całość i do wejścia przepustnicy przymocować stożkowy filtr z Allegro ok.gifhehe.gif.

Napisano

Czego nie produkują ?? dogrzewaczy ??

Jak nie ma dedykowanego to kupuje się od innego auta i już, ważne aby kupić do odpowiedniego paliwa ok.gif

Napisano

> pierwsze kilometry

Jeżeli piszesz o Webasto to daje radę nawet z małym alternatorem

Napisano

> W Lanosie dało się też jak widać na wielu przykładach poprawić jeden z najlepiej zaprojektowanych

> układów dolotowych. Wystarczyło wywalić całość i do wejścia przepustnicy przymocować stożkowy

> filtr z Allegro .

Widzę że jakieś kompleksy cie trapią i próbujesz nabijać się z innych żeby wyładować swoje nerwy.

Napisano

jak nie produkują a DEFA

grzałka ok 160 - 200 zł w zalezności od marki , jak ma chodzić tylko stacjonarnie to starczy Ci sama grzałka plus kabel do 230V , jak chcesz to zasilać dodatkowo w czasie jazdy to będzie już bardziej skomplikowane bo cały zestaw DEFY z przetwornica na 230 i strowaniem to koło 1,8 kzł oczywiście da się to ogranąć na chinskiej przetwornicy z allegro a sterowanie albo ręczne albo jakąś automatykę sobie dorobić . Zasadniczo najważniejszy element to grzałka którą musisz do konkretnego silnika kupić .

Podręcznik DEFA do poczytania

Napisano

> jak nie produkują

pisałem o żaluzji a nie o podgrzewaczu.

Napisano

> pisałem o żaluzji a nie o podgrzewaczu.

a to spooks

Napisano

> Fiata Uno Dystans 25 km. Silnik

> osiągał max temperaturę 70 stopni.

Mój były bolid też miał max 70*, pomogła wymiana termostatu.