Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Help! Auto wyrzygało olejem i płynem chłodzącym

Featured Replies

Napisano

> Byly zmiany kolektora w 1.9 16v i taka zmiana jest, ze klapki sa w srodku kolektora, a nie jak w

> poprzednim ze byly na wierzchu.

A nie chodzi czasem o plastikowy kolektor? Przed zmianą byl alu i był bezpieczniejszy? hmm.gif

Napisano

> Panowie co mogło być przyczyną wyrzygania oleju przed odmę i płynu chłodzącego przez odpowietrznik.

> Auto kręciłem na 4 biegu do 3,5 tys/obr (robiłem logi), nagle straciło moc, za mną chmura

> dymu. Otwieram maskę i widzę pełno oleju i płynu chłodzącego.

> Po zgaszeniu nie chce odpalić, nie ma żadnych błędów.

> Co się mogło stać?

> Silnik to fiatowski diesel 1.9 16V 150KM (bez klap wirowych, egr i dpf).

> Będę wdzięczny za każdą podpowiedź

UPG albo z gorszych rzeczy dziura w tłoku.

Lały Ci wtryski ?

Napisano

wlasnie u znajomego byl plastik, po wyjeciu i spojrzeniu jednej klapki brakowalo zlosnik.gif

Napisano

> A nie chodzi czasem o plastikowy kolektor? Przed zmianą byl alu i był bezpieczniejszy?

Tak dokladnie plastikowy ok.gif

Napisano

> wlasnie u znajomego byl plastik, po wyjeciu i spojrzeniu jednej klapki brakowalo

Ałć oslabiony.gif

Napisano

> P.S. Kupię silnik o numerze 939A2000

Miałem "przyjemność" swapować taki silnik w Alfie 159 (bardzo przyjemnie się robi tak na marginesie) to kupiliśmy z Astry w stanie bajka z przebiegiem 90k za 4 czy 4,5k chyba, coś tam na nim osprzetu było nawet ale i tak trzeba było przełożyć bo inny.

Napisano

> zresztą pochwal się od kogo masz to padło podszykowane na sprzedaż , jest możliwość że klapka w

> kolektorze dolotowym się urwała i zdemolowała głowicę

A teraz napisz mi jaki wpływ na to miał poprzedni właściciel no.gif

Napisano
  • Autor

> UPG albo z gorszych rzeczy dziura w tłoku.

> Lały Ci wtryski ?

Korekty miesiąc temu były w normie, najgorsza +0,72 (II cylinder) na jałowym biegu. W sobotę korekty rozjechały się całkowicie, na IV cyl. było prawie +3.

Napisano
  • Autor

> Miałem "przyjemność" swapować taki silnik w Alfie 159 (bardzo przyjemnie się robi tak na

> marginesie) to kupiliśmy z Astry w stanie bajka z przebiegiem 90k za 4 czy 4,5k chyba, coś tam

> na nim osprzetu było nawet ale i tak trzeba było przełożyć bo inny.

Sam tego na pewno nie będę robił, za bardzo nerwowy jestem jak coś nie idzie po mojej myśli zlosnik.gif

Kumpel ma silnik z Saaba 9-3, przebieg lekko ponad 130k km. Nie orientujesz się czy podejdzie?

Napisano

> A teraz napisz mi jaki wpływ na to miał poprzedni właściciel

kolega mi przedstawił temat , a Ty nie wiesz o co chodzi , więc ...

Napisano

> Sam tego na pewno nie będę robił, za bardzo nerwowy jestem jak coś nie idzie po mojej myśli

> Kumpel ma silnik z Saaba 9-3, przebieg lekko ponad 130k km. Nie orientujesz się czy podejdzie?

Jak kod silnika na słupku się zgadza to musi podejść.

Napisano

Wiadomo coś nowego w sprawie Alfy?

Napisano
  • Autor

> Wiadomo coś nowego w sprawie Alfy?

Mechanik jest z tych dorabiających sobie po godzinach pracy. Jutro około 17 będzie konkretne info.

Napisano
  • Autor

Dziękuję dobranoc smirk.gif

287641341-IMG_7833.jpg

287641341-IMG_7830.jpg

II i III cylinder zjechany 30.GIF

Prawdopodobnie przyczyną był wcześniej zapchany dpf.

post-38310-14352523804454_thumb.jpg

Napisano

> Dziękuję dobranoc

> II i III cylinder zjechany

> Prawdopodobnie przyczyną był wcześniej zapchany dpf.

O kaczorku Donaldzie icon_rolleyes.gif

Ciekawe czy poprzedni user coś o tym wiedział hmm.gif

Napisano
  • Autor

> O kaczorku Donaldzie

> Ciekawe czy poprzedni user coś o tym wiedział

Ciężko powiedzieć. A gdyby nawet wiedział to cóż..

Napisano

> Dziękuję dobranoc

Czyli konkretnie co sie dzialo?

Paliwo szlo do oleju?

Napisano

> Dziękuję dobranoc

i niech ktoś mi powie że warto kupować używanego diesla sick.gif

Napisano

niektóre silniki to istne miny, poczytałem trochę o 1.9 JTS niby wszystko ok ale wymiana rozrządu 6 tyś i tylko niektóre warsztaty się tego podejmują no.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli konkretnie co sie dzialo?

> Paliwo szlo do oleju?

Nie wiem czy to się kupy trzyma i czy jest to możliwe ale opcja jest taka, że paliwo zmieszało się z olejem + spaliny cofały się do komory spalania?! niewiem.gif Mechanik sam nie wie co się mogło stać, to jego przypuszczenie.

Napisano

> i niech ktoś mi powie że warto kupować używanego diesla

Ja tak powiem! Ale mój diesel nie ma: zmiennej geometrii, filtra cząstek, dwumasy, klapek w kolektorze, wtrysków i pompy WC by Delphi czy Denso. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ja tak powiem! Ale mój diesel nie ma: zmiennej geometrii, filtra cząstek, dwumasy, klapek w

> kolektorze, wtrysków i pompy WC by Delphi czy Denso.

Lysego też nie miał, a traumę ma do dziś hehe.gif

Napisano
  • Autor

W zasadzie to się tyczy każdego auta i silnika. Zawsze możesz trafić na minę.

W każdym bądź razie obalam mit nieskalanego miną usera AK 001.gif

Napisano

Z dużym przebiegiem na pewno nie warto...ale w tym przypadku wstawi "nowy" silnik i do ceny nowego samochodu nawet troche sie nie zbliży. Więc masz wybór kupujesz używkę i cos tam w nią wsadzisz, albo kupujesz nówkę i masz wylane.

Co wybierasz?

Napisano
  • Autor

> Z dużym przebiegiem na pewno nie warto...ale w tym przypadku wstawi "nowy" silnik i do ceny nowego

> samochodu nawet troche sie nie zbliży. Więc masz wybór kupujesz używkę i cos tam w nią

> wsadzisz, albo kupujesz nówkę i masz wylane.

> Co wybierasz?

Do ceny nowego auta nie zbliżę się ale przekroczę cenę pewnego używanego auta.

Napisano

> Z dużym przebiegiem na pewno nie warto...ale w tym przypadku wstawi "nowy" silnik i do ceny nowego

> samochodu nawet troche sie nie zbliży. Więc masz wybór kupujesz używkę i cos tam w nią

> Co wybierasz?

prawda jest taka, że bidny zawsze dostaje po dupie wink.gif

Napisano

> Do ceny nowego auta nie zbliżę się ale przekroczę cenę pewnego używanego auta.

patrz na + , przynajmniej już drugi raz ci się silnik nie rozleci zlosnik.gif

teoretycznie tongue.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> patrz na + , przynajmniej już drugi raz ci się silnik nie rozleci

> teoretycznie

Dzięki za pocieszenie zlosnik.gif jeżeli znajdę pewny silnik to oczywiście same + wink.gif

Napisano

> Do ceny nowego auta nie zbliżę się ale przekroczę cenę pewnego używanego auta.

dlaczego nie kupiłeś pewnego?

Napisano

pozostaje współczuc ok.gif bliskiemu z rodziny po 8kkm peknał wał w e46 320d, nowy wał+panewki, nowe sprzęgło z dwumasą + robota wyszło 8klpn, 1/3 wartośc auta oslabiony.gif teraz pozostaje mu jeździc "nią" aż skonczy w hucie cool.gif ale wiedział że kupuje auto z wadliwym silnikiem, liczył że go to minie wink.gif

Napisano

> Co wybierasz?

kupuję benzynę i nawet jak silnik wymienię to wyjdzie mnie taniej niż reanimacja diesla zlosnik.gif

Napisano

> prawda jest taka, że bidny zawsze dostaje po dupie

albo ten co oszczędza tam gdzie nie powinien. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> dlaczego nie kupiłeś pewnego?

Kupiłem pewne od pewnego forumowicza zlosnik.gif

Napisano

> patrz na + , przynajmniej już drugi raz ci się silnik nie rozleci

> teoretycznie

znam kogoś kto tak się łudził z silnikiem DCI grinser006.gif czasami gra niewarta świeczki bo koszta kolosalne za 3ecim razem ok.gif

Napisano

> Kupiłem pewne od pewnego forumowicza

pewnie to nie jest nawet auto salonowe grinser006.gif pewna to wiesz tylko co jest hehe.gif

Napisano

> kupuję benzynę i nawet jak silnik wymienię to wyjdzie mnie taniej niż reanimacja diesla

dizel do prywatnego wożenia dupska jest bez sensu. ok.gif

Napisano

> pozostaje współczuc bliskiemu z rodziny po 8kkm peknał wał w e46 320d, nowy wał+panewki, nowe

> sprzęgło z dwumasą + robota wyszło 8klpn,

mój kolega miał podobny przypadek dokładnie w tym samym modelu i sobie zmienił silnik. Dużo taniej go to wyniosło.

Napisano
  • Autor

> pozostaje współczuc bliskiemu z rodziny po 8kkm peknał wał w e46 320d, nowy wał+panewki, nowe

> sprzęgło z dwumasą + robota wyszło 8klpn, 1/3 wartośc auta teraz pozostaje mu jeździc "nią"

> aż skonczy w hucie ale wiedział że kupuje auto z wadliwym silnikiem, liczył że go to minie

Silnik ~2,5k-3k pln, robocizna 1k pln, pasek rozrządu + poduszki + pierdoły 1k pln. Liczę, że zabawa wyniesie mnie około 5k pln.

Napisano

> dizel do prywatnego wożenia dupska jest bez sensu.

no o tym wiecznie cały czas piszę zlosnik.gif kupił bym taką Alfe tylko benzynę i wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo wpakowania kasy w ilości dużej zlosnik.gif

Napisano

> Silnik ~2,5k-3k pln, robocizna 1k pln, pasek rozrządu + poduszki + pierdoły 1k pln. Liczę, że

> zabawa wyniesie mnie około 5k pln.

a ja stawiam że skończy się w okolicach 8tys z hakiem ok.gif

Bo się okaże że jeszcze wtrysk leje albo Turbina itd zlosnik.gif

Napisano

> Kupiłem pewne od pewnego forumowicza

Przeciez było tańsze niz pewne, to jak to? zlosnik.gif

Napisano

> mój kolega miał podobny przypadek dokładnie w tym samym modelu i sobie zmienił silnik. Dużo taniej

> go to wyniosło.

pytanie co by kupił, skoro te wały lubią pękac w tych silnikach wink.gif

Napisano

> Lysego też nie miał, a traumę ma do dziś

tak jak piszesz zlosnik.gifok.gif chyba bym już nie zaryzykował chyba że bym kupił auto taniej o 5tys niż cena rynkowa wtedy te 5tys trzymał bym na remont zlosnik.gif

Napisano

> Silnik ~2,5k-3k pln, robocizna 1k pln, pasek rozrządu + poduszki + pierdoły 1k pln. Liczę, że

> zabawa wyniesie mnie około 5k pln.

Kumplowi pękł wał w 2,2 dizel w Omedze i tyle go zamiana słupka wyszła zlosnik.gif

Napisano

taki remont w TS w AR z grubej rury tez potrafi zrobic drenaz w portfelu, do tego nie kumaty mechanik i można sie tylko załamac smirk.gif

Napisano

> Ja tak powiem! Ale mój diesel nie ma: zmiennej geometrii, filtra cząstek, dwumasy, klapek w

> kolektorze, wtrysków i pompy WC by Delphi czy Denso.

Co to za diesel?

Napisano

> pytanie co by kupił, skoro te wały lubią pękac w tych silnikach

spokojnie. niedługo potem pogonił.

jeszcze po tym z ustawieniem pompy coś się motał ale ogarnął mu jakiś fachman i sprzedał to w cholerę.

Potem ten sam kumpel kupił jeszcze jednego diesla... tym razem 2,0TDI z pierwszych lat produkcji. hehe.gifrotfl.gif

I też sobie silnik zmienił po jakimś czasie. hahaha.gif

Wyleczył się z diesla. Na dobre.

Napisano
  • Autor

> Przeciez było tańsze niz pewne, to jak to?

Auto ma pewne wady blacharskie a cena i tak nie była okazyjna.