Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Winieta po przekroczeniu granicy autostradą.

Featured Replies

Napisano

Winiety w wielu krajach - jak wiadomo - obowiązują na austradach (+ ew. ekspresówki).

Czy jeżeli jadąc cały czas autostradą przekraczam granicę i wjeżdżam do kraju, gdzie obowiązują winiety, to już muszę mieć tę winietę czy mogę ją dopiero kupić w najbliższym miejscu gdzie to możliwe?

Napisano

> Winiety w wielu krajach - jak wiadomo - obowiązują na austradach (+ ew. ekspresówki).

> Czy jeżeli jadąc cały czas autostradą przekraczam granicę i wjeżdżam do kraju, gdzie obowiązują

> winiety, to już muszę mieć tę winietę czy mogę ją dopiero kupić w najbliższym miejscu gdzie to

> możliwe?

Możesz spokojnie kupić na najbliższej stacji za granicą.

Napisano

> Winiety w wielu krajach - jak wiadomo - obowiązują na austradach (+ ew. ekspresówki).

> Czy jeżeli jadąc cały czas autostradą przekraczam granicę i wjeżdżam do kraju, gdzie obowiązują

> winiety, to już muszę mieć tę winietę czy mogę ją dopiero kupić w najbliższym miejscu gdzie to

> możliwe?

Musisz ja mieć od razu, chyba że przygraniczny odcinek autostrady jest zwolniony z winiety. Często na samej granicy (np. CH, Austria) można winietę kupić od ręki.

Napisano

> możliwe?

U nas (w CH) winiete kupujesz na granicy, do tego jestli granica jest na autostradzie / drodze ekspresowej, mozesz nia jechac za darmo (bez winiety) do pierwszego zjazdu.

Napisano

> U nas (w CH) winiete kupujesz na granicy, do tego jestli granica jest na autostradzie / drodze

> ekspresowej, mozesz nia jechac za darmo (bez winiety) do pierwszego zjazdu.

No nie wiem czy wszędzie. Przy autostradowym wjezdzie z D w Bazylei macie terminale dla tych z winietą i tych bez winiety : 40 CHF.

Napisano

> możliwe?

Zależy. Najczęściej do pierwszego zjazdu/stacji benzynowej nie trzeba. Ale w niektórych krajach trzeba od samej granicy. Jednak kontrole winiet na samej granicy chyba się nie zdarzają (nigdy nie widziałem), bo to byłby szczyt upierdliwości.

Napisz gdzie chcesz jechać to może ktoś będzie wiedział jak jest w konkretnym przypadku.

Napisano

> Zależy. Najczęściej do pierwszego zjazdu/stacji benzynowej nie trzeba. Ale w niektórych krajach

> trzeba od samej granicy.

Na pewno trzeba w Austrii

Jednak kontrole winiet na samej granicy chyba się nie zdarzają (nigdy

> nie widziałem), bo to byłby szczyt upierdliwości.

W Austrii spróbuj przejechać od D do CH koło Bregencji. Jedzie się tam z 15 km przez Austrię i kontrola jest bardzo często.

Napisano

> Na pewno trzeba w Austrii

> Jednak kontrole winiet na samej granicy chyba się nie zdarzają (nigdy

> W Austrii spróbuj przejechać od D do CH koło Bregencji. Jedzie się tam z 15 km przez Austrię i

> kontrola jest bardzo często.

Jeździłem tamtędy i omijam ten kawałek (jakoś intuicja mi kazała nie próbować przejechać). Dobrze wiedzieć że słusznie - następnym razem też ominę.

Ale jednocześnie w tej samej Austrii wjeżdżając od słowackiej strony w kierunku Wiednia zawsze kupuję winietę dopiero na stacji w Potzneusiedl bo nie chce mi sie w Jarovcach zatrzymywać. I jak dotąd nigdy kontroli nie widziałem.

Napisano

> Jeździłem tamtędy i omijam ten kawałek (jakoś intuicja mi kazała nie próbować przejechać). Dobrze

> wiedzieć że słusznie - następnym razem też ominę.

Specjalnie dla tego kawałka Austriacy wymyślili jednorazowa (nie jednodniową!) winietę do zakupu w formie wydruku (chyba 2 Euro). Ale szczegółów nie znam.

Napisano

Wiem że do Ostrawy winiety nie potrzebujesz jak jedziesz A1.

Napisano

> Ale jednocześnie w tej samej Austrii wjeżdżając od słowackiej strony w kierunku Wiednia zawsze

> kupuję winietę dopiero na stacji w Potzneusiedl bo nie chce mi sie w Jarovcach zatrzymywać. I

> jak dotąd nigdy kontroli nie widziałem.

Wjeżdżając w Jarovcach na austriacką stronę zjeżdżam do Kittsee i na stacji kupuję. I raz na tymże zjeździe miałem pogawędkę z austriacką policjantką na temat braku winiety. Wybronilo mnie to, że właśnie do Kittsee zjeżdżałem po winietę.

Napisano

> Wjeżdżając w Jarovcach na austriacką stronę zjeżdżam do Kittsee i na stacji kupuję. I raz na tymże

> zjeździe miałem pogawędkę z austriacką policjantką na temat braku winiety. Wybronilo mnie to,

> że właśnie do Kittsee zjeżdżałem po winietę.

Czyli miałem szczęście. Biorąc pod uwagę że jeździłem tam wiele razy to nawet duże szczęście chyba.

zlosnik.gif

Napisano

> Wjeżdżając w Jarovcach na austriacką stronę zjeżdżam do Kittsee i na stacji kupuję. I raz na tymże

> zjeździe miałem pogawędkę z austriacką policjantką na temat braku winiety. Wybronilo mnie to,

> że właśnie do Kittsee zjeżdżałem po winietę.

Ja austriacką winietę staram się kupić jeszcze przed wjazdem do Austrii albo najpóźniej na samej granicy.

Napisano

> Wiem że do Ostrawy winiety nie potrzebujesz jak jedziesz A1.

na pewno ?

link bo za duża grafika

link

Napisano

> Ja austriacką winietę staram się kupić jeszcze przed wjazdem do Austrii albo najpóźniej na samej

> granicy.

Mnie kiedyś Słowacy wyrolowali na cenie winiet i od tego czasu za karę staram się u nich nic na stacjach nie kupować.

Wyjątkiem jest słowacka winieta, bo gdy kupiłem taką kiedyś w Polsce to rodacy wyrolowali mnie jeszcze bardziej.

hahaha.gif

Napisano

> na pewno ?

> link bo za duża grafika

> link

Na pewno. Od granicy do Ostravy jest gratis.

EDIT: Teraz zauważyłem, że Twoja mapa jest niby od 1.06. Ja ostatni raz jechałem w maju. Trzeba kogoś kto wczoraj tam jechał.

Napisano

> W Austrii spróbuj przejechać od D do CH koło Bregencji. Jedzie się tam z 15 km przez Austrię i

Ale te 15 km przez A możesz spokojnie przejechać zwykłą drogą (nie autostradą) i nie musisz płacić za winietę. palacz.gif

Napisano

Kupowałem austriacką winietę na stacji OMV w Čadci i zapłaciłem cenę nominalną.

Napisano

> na pewno ?

> link bo za duża grafika

> link

Chyba dla ciężarówek.

Dla samochodów osobowych :

zrodlo

Napisano

> Kupowałem austriacką winietę na stacji OMV w Čadci i zapłaciłem cenę nominalną.

Obecnie na Słowacji nie kupisz już winiet austriackich.

Napisano

> Obecnie na Słowacji nie kupisz już winiet austriackich.

Kupowałem w marcu.

Napisano

> Mnie kiedyś Słowacy wyrolowali na cenie winiet i od tego czasu za karę staram się u nich nic na

> stacjach nie kupować.

Ogólnie jest ciut drożej, ale można pewnie wjechać - austriaccy policjanci nie należą do miłych tuk.gif

> Wyjątkiem jest słowacka winieta, bo gdy kupiłem taką kiedyś w Polsce to rodacy wyrolowali mnie

> jeszcze bardziej.

W kantorze na BP przed granicą biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Zależy. Najczęściej do pierwszego zjazdu/stacji benzynowej nie trzeba. Ale w niektórych krajach

> trzeba od samej granicy. Jednak kontrole winiet na samej granicy chyba się nie zdarzają (nigdy

> nie widziałem), bo to byłby szczyt upierdliwości.

> Napisz gdzie chcesz jechać to może ktoś będzie wiedział jak jest w konkretnym przypadku.

Z Bratysławy do Wiednia. Jest tam droga alternatywna (9) i być może ją wybiorę. Winietę i tak muszę kupić, bo będę jechał dalej w stronę Grazu.

Napisano

> Na pewno. Od granicy do Ostravy jest gratis.

> EDIT: Teraz zauważyłem, że Twoja mapa jest niby od 1.06. Ja ostatni raz jechałem w maju. Trzeba

> kogoś kto wczoraj tam jechał.

czyli już po tym jak otworzyli tą polską część z Katowic ? Tam się da bez problemu kupić winietkę po drodze czy trzeba kombinować ?

Napisano

> możliwe?

na granicy (pomimo braku kontroli) jest przecież zawsze punkt gdzie można kupić winiete 24h. Przecież to najprostszy sposób.

Napisano

> na granicy (pomimo braku kontroli) jest przecież zawsze punkt gdzie można kupić winiete 24h.

> Przecież to najprostszy sposób.

Jak nie ma typowego punktu (jak np: na granicy AUS-ITA) to na pierwszej stacji benzynowej

Napisano

> EDIT: Teraz zauważyłem, że Twoja mapa jest niby od 1.06. Ja ostatni raz jechałem w maju. Trzeba kogoś kto wczoraj tam jechał.

Mytocz.eu dotyczy opłat za przejazd ciężarówek i autobusów (myto elektroniczne, system bramek).

Zwróć uwagę, że jako płatne oznaczone są także niektóre "krajówki" - drogi I klasy (np.11 z Ceskeho Tesina do granicy ze Słowacją).

Napisano

> czyli już po tym jak otworzyli tą polską część z Katowic ? T

Tak, A1 jest już otwarta do samej granicy polsko-czeskiej.

Napisano

> na granicy (pomimo braku kontroli) jest przecież zawsze punkt gdzie można kupić winiete 24h.

> Przecież to najprostszy sposób.

Nie jest to prawda. Na A1 PL-CZ nie ma żadnego punktu, są tylko tabliczki graniczne. Jeśli dobrze pamiętam podobnie jest na autostradzie z Węgier do Bratysławy.

Jedyna możliwość kupienia winiety to najbliższa stacja benz. lub zjazd z A i szukanie po miasteczkach.

Napisano

> Nie jest to prawda. Na A1 PL-CZ nie ma żadnego punktu, są tylko tabliczki graniczne.

Do Ostravy autostrada w CZ jest bezpłatna. Winietkę kupujesz na stacji Shell.

Napisano

> Do Ostravy autostrada w CZ jest bezpłatna. Winietkę kupujesz na stacji Shell.

Ja to wiem, zawsze tak robię.

Odniosłem się tylko do informacji jakoby na granicach ZAWSZE był punkt kontroli, gdzie można kupić winietę. Od kilku ładnych lat nie jest to prawdą.

Napisano

> czyli już po tym jak otworzyli tą polską część z Katowic ? Tam się da bez problemu kupić winietkę

> po drodze czy trzeba kombinować ?

Zaraz za granicą po czeskiej stronie jest Shell gdzie można kupić winietę.

ok.gif

Napisano

> Z tego co pamiętam, to winietę na Austrię kupowałem jeszcze na stacji we Włoszech.

Zalezy ktoredy lecisz zlosnik.gif

Jak przez Tarvisio to jest punkt z winietami na samej granicy

Napisano

> Zaraz za granicą po czeskiej stronie jest Shell gdzie można kupić winietę.

Dokladnie. A jak ktos nie chce tam to trzeba zjechac na Rybnik starym objazdem. tam na swiatlach w promieniu ok. 500m sa 3 ounkty calodobowe.

Zreszta zawsze mozna kupic w PZMot z prowizja ok. 9, 5 - 11zl

Napisano

> Jak nie ma typowego punktu (jak np: na granicy AUS-ITA) to na pierwszej stacji benzynowej

a jesli tam akurat nie bedzie?

Napisano

Przeciez od granicy do Ostravy nie obowiazuja winiety. W miastach na autostradach tez nie. Wiec w praktyce na wylocie z Ostravy musisz dopiero miec.

Napisano

> możliwe?

zawsze kupuję na najbliższym punkcie po przekroczeniu granicy/na granicy , nawet w tej strasznej austrii

a jak nie ma to nie moja sprawa , kupuję na kolejnym

i nikt się nigdy nie czepiał (a parę razy sprawdzano mi winiety)

Napisano

> Zależy. Najczęściej do pierwszego zjazdu/stacji benzynowej nie trzeba.

Np. w Austrii trzeba.

> Ale w niektórych krajach

> trzeba od samej granicy. Jednak kontrole winiet na samej granicy chyba się nie zdarzają (nigdy

> nie widziałem).

ASWINAG rutynowo kontroluje pomiędzy granicą a pierwszym zjazdem lub parkingiem. Tłumaczenia nie ma żadnego.

Czy nie wygodniej jest zamówić wcześniej lub kupić na stacji przed granicą?

Napisano

> Np. w Austrii trzeba.

> ASWINAG rutynowo kontroluje pomiędzy granicą a pierwszym zjazdem lub parkingiem. Tłumaczenia nie ma

> żadnego.

> Czy nie wygodniej jest zamówić wcześniej lub kupić na stacji przed granicą?

Wcześniej nie jeśli nie jedziesz na wakacje raz w roku tylko ciągle podróżujesz. Zdarza się, że nie ma czasu wcześniej nawet hotelu zarezerwować a co dopiero na jakieś winiety czekać.

A kupienie na stacji przed teoretycznie byłoby możliwe. Ale nie lubię się co chwila zatrzymywać bo to wydłuża podróż. No i jak pisałem wyżej - raz mnie naciągnęli.

crazy.gif

Napisano

> a jesli tam akurat nie bedzie?

Zawsze są. smile.gif

Napisano

> ASWINAG rutynowo kontroluje pomiędzy granicą a pierwszym zjazdem lub parkingiem. Tłumaczenia nie ma żadnego.

Parę razy miałem w A kontrolę winiety. Wyłącznie na zjazdach z autostrad, tuż przed wjazdem na drogę lokalną.

mar00ha

Napisano

> Np. w Austrii trzeba.

> ASWINAG rutynowo kontroluje pomiędzy granicą a pierwszym zjazdem lub parkingiem. Tłumaczenia nie ma

> żadnego.

> Czy nie wygodniej jest zamówić wcześniej lub kupić na stacji przed granicą?

a po co mam cokolwiek zamawiać wcześniej hmm.gif , wjeżdzam do kraju i na pierwszym punkcie kupuję to co dany kraj wymaga - i nie mam zamiaru się się nikomu tłumaczyć

a zakup przed granicą screwy.gif a jak się rozmyślę to co , kasa w błoto hehe.gif

Napisano

> Parę razy miałem w A kontrolę winiety. Wyłącznie na zjazdach z autostrad, tuż przed wjazdem na

> drogę lokalną.

> mar00ha

Cześć,

a jak jadę z Niemiec, od Monachium do Austrii, w stronę Insbrucku to gdzie kupić winietkę na Austrię?

Napisano

> a jak jadę z Niemiec, od Monachium do Austrii, w stronę Insbrucku to gdzie kupić winietkę na Austrię?

Tam gdzie wszyscy - na stacji Agip tuż przed austriacką granicą. smile.gif

Ogromna stacja i wielkie banery o winietach. Ciężko przegapić.

mar00ha

Napisano

> Cześć,

> a jak jadę z Niemiec, od Monachium do Austrii, w stronę Insbrucku to gdzie kupić winietkę na

> Austrię?

Chyba na każdej stacji za Monachium możesz kupić.

Napisano
  • Autor

> a jak nie ma to nie moja sprawa , kupuję na kolejnym

> i nikt się nigdy nie czepiał (a parę razy sprawdzano mi winiety)

Nie czepiał się, gdy się okazało że nie masz winiety, bo nie dojechałeś jeszcze do pierwszego miejsca, gdzie można je kupić?

Bo z tego co piszą inni - jednak się czepiają.

Napisano

> Na pewno trzeba w Austrii

> Jednak kontrole winiet na samej granicy chyba się nie zdarzają (nigdy

Kiedyś oglądałem jakiś program jak austriacy łapali bez winiet zaraz za granicą po 300m przejechanych smile.gif