Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Usunięcie FAP - jakie przeciw

Featured Replies

Napisano

Czy są jakieś przeciwskazania dla usunięcia FAP? Można spodziewać się jakichś problemów po takiej operacji?

Napisano

modyfikacja softu = kazda aktualizacja to wizyta u tunera

walisz rakotworcza sadza gdzie popadnie.

dla mnie ten 2 argument jest wystarczajacy zeby miec w aucie dpf

Napisano

> Czy są jakieś przeciwskazania dla usunięcia FAP? Można spodziewać się jakichś problemów po takiej

> operacji?

A jaki masz klopot z FAPem , ze rozwazasz usuniecie?

Ciekawe co na to diagnosta czy inna kontrola ITS skoro po VINIE ma byc FAP a ty baki puszczasz....hmm

Poki co polska to dziki kraj i nikt sie niczym nie przejmuje

Ja mam i nie narzekam tyle ze DPF wiec plynu nie ma ino wypalanie co 1000km przez 10 minut. Ot caly klopot.

Napisano

> walisz rakotworcza sadza gdzie popadnie.

Jednocześnie spalasz mniej paliwa emitując mniej CO2.

Napisano

> Jednocześnie spalasz mniej paliwa emitując mniej CO2.

posadz jedno drzewo i nie wycinaj DPFa.

Napisano

> posadz jedno drzewo i nie wycinaj DPFa.

Najlepiej wyciąć diesla spod maski i włożyć benzynę - zaoszczędzę na sadzonkach.

Napisano

> Najlepiej wyciąć diesla spod maski i włożyć benzynę - zaoszczędzę na sadzonkach.

dobra, ta wymiana zdan nigdzie nie prowadzi. Wzrost spalania przy wypalaniu w stosunku do calego baku paliwa jest pomijalny. Bakow spalasz duzo. Sadzy walisz duzo. Jak lubisz truc ludzi to przykre. szkoda ze ze swiadomoscia o zdrowu swoim i innych jest tak slabo.

Napisano

> dobra, ta wymiana zdan nigdzie nie prowadzi. Wzrost spalania przy wypalaniu w stosunku do calego

> baku paliwa jest pomijalny. Bakow spalasz duzo. Sadzy walisz duzo. Jak lubisz truc ludzi to

> przykre. szkoda ze ze swiadomoscia o zdrowu swoim i innych jest tak slabo.

No, ba, wiadomo, że z DPF/FAP to można nos do wydechu wetknąć i oddychać czystym powietrzem niczym w środku lasu.

wink.gif

Napisano

> Jak lubisz truc ludzi to

Sam mam DPF i jestem wrogiem ich usuwania, ale jak widzę spaliny przy wypalaniu to gdzie ta ekologia zlosnik.gif

Napisano

> No, ba, wiadomo, że z DPF/FAP to można nos do wydechu wetknąć i oddychać czystym powietrzem niczym

> w środku lasu.

I do tego jak pięknie pachnie! W garażu podziemnym koledzy którzy mieli auta z DPF od razu joby dostawali żeby silnik zgasili jak najszybciej bo się można udusić. W autach bez DPF dało się przeżyć. Takie same auta (prawie nowe), te same silniki tylko z DPF/bez DPF.

Jak ktoś jest ekologiem to chodzi na piechotę, jeździ rowerem albo zbiorkomem. A jak już musi to kupuje samochód elektryczny, ewentualnie hybrydę do miasta.

W wielu krajach kiedyś podatki od silników diesla były niższe niż od benzyny. Obecnie są sporo wyższe i dużo ludzi wybiera benzynę.

Napisano

> Sam mam DPF i jestem wrogiem ich usuwania, ale jak widzę spaliny przy wypalaniu to gdzie ta

> ekologia

w skladzie

Napisano

wieksze spalanie moze jakos bardziej nie boli,ale czestotliwosc tych wypalan i sytuacje w jakich to robi (zaczyna 1km przed wjazdem do garazu) to udreka

Napisano

takie argumenty przypominaja kiedys te, ze przez elektrycznosc krowy mleka nie daja. To ze dymi przy wypalaniu czy "smierdzi inaczej" (czego swoja droga nie zauwazylem majac wlasny garaz) nie oznacza, ze nie spelnia swojej roli. Sadza jest wypalana w duzo wyzszej temperaturze co powoduje jej dopalenie. A ze dymi? No jak sie cos pali to na ogol dymi. Tylko dymi krotko a nie caly czas.

Jak Ci sie w rodzinie pojawi sporo nowotworow tak jak to mialo u mnie miejsce (czego Ci z calego serca nie zycze) to sie troche inaczej podchodzi do takich spraw.

No ale do wszystkiego trzeba dorosnac. Od nie wywalania smieci do lasu po DPFa. Osobiscie mam nadzieje na to, ze badania techniczne w tym kraju zaczna spelniac swoja funkcje i takie kombinowanie sie skonczy.

Napisano

> w skladzie

Tak, oczywiście. Był kiedyś test zafiry z filtrem i po wycięciu. Bez filtra były lepsze.

Napisano

> wieksze spalanie moze jakos bardziej nie boli,ale czestotliwosc tych wypalan i sytuacje w jakich to

> robi (zaczyna 1km przed wjazdem do garazu) to udreka

jak przestalem tankowac na neste a zaczalem na 123 statoila czestotliwosc wypalania spadla o polowe. Trasa ta sama codzienna obie stacje na tej samej wysokosci tylko po 2 stronach drogi. Powtarzalne od ladnych paru miesiecy. Moze sprobuj. Teoretycznie to wplywu miec nie powinno ale...

Napisano

> Sadza jest wypalana w duzo wyzszej temperaturze co

> powoduje jej dopalenie. A ze dymi? No jak sie cos pali to na ogol dymi. Tylko dymi krotko a

> nie caly czas.

W dodatku gdzieś w polu czy lesie na autostradzie, zamiast w centrum miasta ok.gif. I o to głównie też chodzi grinser006.gif.

Napisano

wiem ze to moze tez miec znaczenie ale probowalem juz wszystkich stacji:)z tego co czytalem moj motor 1.7 ma malutki filtr i szybko sie zapycha ale wedlug tej teorii powinien sie ekspresowo wypalac a tak srednio to jest

Napisano

> Tak, oczywiście. Był kiedyś test zafiry z filtrem i po wycięciu. Bez filtra były lepsze.

poczytaj co sie bada w dieslach jako kontrola spalin. Oczywiscie mowie o SKP

Napisano

> wiem ze to moze tez miec znaczenie ale probowalem juz wszystkich stacji:)z tego co czytalem moj

> motor 1.7 ma malutki filtr i szybko sie zapycha ale wedlug tej teorii powinien sie ekspresowo

> wypalac a tak srednio to jest

no to kwestia implementacji a nie rozwiazania jako takiego. Mozna odwrocic temat i podac takie auta w ktorych dpf jest bezproblemowy

Napisano

> poczytaj co sie bada w dieslach jako kontrola spalin. Oczywiscie mowie o SKP

Tamten test był z badaniem w SKP i badaniem diesla. Ale nie przekonuj mnie do DPF, bo sam go mam i bardzo dobrze waytogo.gif

Napisano

> Jednocześnie spalasz mniej paliwa emitując mniej CO2.

Zapomniałeś jeszcze o emisji H2O smile.gif

CO2 jest zupełnie nieszkodliwym, neutralnym dla człowieka gazem, niczemu nie szkodzącym

Gorzej jest z sadzą - szkodzi na zdrowie a do tego śmierdzi.

Napisano

> Tak, oczywiście. Był kiedyś test zafiry z filtrem i po wycięciu. Bez filtra były lepsze.

Poprosze o link ok.gif

Napisano

> poczytaj co sie bada w dieslach jako kontrola spalin. Oczywiscie mowie o SKP

pojechałem kiedyś, dawno temu po zakupie Wołgą na przegląd ze starym silnikiem diesla, zepsutym. Pan mimo moich protestów zaczął garować silnik tak że w krótką chwile nie było widać w pomieszczeniu nic na pół metra. ja stamtąd wyszedłem. A teraz najciekawsze - auto mimo to spełniało normy spalin hahaha.gifzlosnik.gif Oczywiście silnik wkrótce potem został wymieniony na inny ale jak widać te normy to chyba nie są zbyt rygorystyczne zlosnik.gif

Napisano

> dobra, ta wymiana zdan nigdzie nie prowadzi. Wzrost spalania przy wypalaniu w stosunku do calego

> baku paliwa jest pomijalny. Bakow spalasz duzo. Sadzy walisz duzo. Jak lubisz truc ludzi to

A ja nie mam DPFa fabrycznie. I co teraz powiesz? smile.gif

Napisano

> Poprosze o link

niewiem.gif

Niestety, było to ze trzy lata temu na TVN TURBO.

Napisano

> A ja nie mam DPFa fabrycznie. I co teraz powiesz?

ze trujesz ludzi. Jak kupisz sobie nowego diesla to bedziesz mniej truł. Trolujemy? Bo pytanie jest raczej z tych nie wymagajacych odpowiedzi.

Napisano

> dla mnie ten 2 argument jest wystarczajacy zeby miec w aucie dpf

Ostatnio jechalem za Land Cruserem w ktorym trwalo wypalanie, kopec byl taki, ze samochod stal sie ledwo widoczny. Ale mi ekologia, juz lepiej gdyby tego filtra nie mial. I to juz nie pierwszy taki przypadek, jakies czas temu trafilem na nowa Avensis, a jeszcze wczesciej na Superb - objawy identyczne.

Napisano

> Czy są jakieś przeciwskazania dla usunięcia FAP? Można spodziewać się jakichś problemów po takiej

> operacji?

Ja kupiłem już bez FAPa. Nie mam z tego powodu problemów, zużycie paliwa mojego 2.2 jest akceptowalne (6-11), nie dymi. To nie jest tak, że jak wywalisz filtr to od razu zacznie się ciągnąć za Tobą czarna chmura sadzy i będą Cię na ulicy wytykać. Za dym odpowiadają głównie stare diesle, z usterkami wtrysku. Dla porównania, miałem sąsiada z Sharanem. Rano zimą klekotało tak głośno, że już wiedziałem kiedy i ja mam do pracy wychodzić. I tylko wyszedłem z klatki to waliło sadzą między blokami jak w starej zajezdni autobusowej. A ja u siebie mogę godzinami mieć silnik włączony i nie ma uciążliwości. No ale jakby co to ja jestem nieekologiczny bo nie mam filtra, który powinien być clown.gif

Wytnij, jedź na SKP zbadać spaliny i wyciągnij wnioski ok.gif

Napisano

> Zapomniałeś jeszcze o emisji H2O

Bardzo śmieszne sick.gif

> CO2 jest zupełnie nieszkodliwym, neutralnym dla człowieka gazem, niczemu nie szkodzącym

A carbon footprint to co?

> Gorzej jest z sadzą - szkodzi na zdrowie a do tego śmierdzi.

A jeszcze gorzej z tlenkami azotu.

Napisano

> ze trujesz ludzi. Jak kupisz sobie nowego diesla to bedziesz mniej truł.

Będziesz to mówił wszystkim którzy jeżdżą dieslami bez DPF? To chyba jakaś obsesja...

Napisano

> Ostatnio jechalem za Land Cruserem w ktorym trwalo wypalanie, kopec byl taki, ze samochod stal sie

> ledwo widoczny. Ale mi ekologia, juz lepiej gdyby tego filtra nie mial. I to juz nie pierwszy

> taki przypadek, jakies czas temu trafilem na nowa Avensis, a jeszcze wczesciej na Superb -

> objawy identyczne.

Zadymił przez pięć minut, a potem przez 500km (jakieś 10 godzin pewnie) wali sadzą zdecydowanie mniej.

Napisano

> Będziesz to mówił wszystkim którzy jeżdżą dieslami bez DPF? To chyba jakaś obsesja...

Prawda w oczy kole?

Napisano

> A carbon footprint to co?

To wymysł możnych tego świata, żeby zarobić jeszcze więcej...

CO2 jest niegroźny, powoduje tylko (rzekome) ocieplanie klimatu. Jak już coś mamy emitować, to niech to będzie CO2.

> A jeszcze gorzej z tlenkami azotu.

Od tego jest katalizator, żeby je eliminować.

Napisano

> Ostatnio jechalem za Land Cruserem w ktorym trwalo wypalanie, kopec byl taki, ze samochod stal sie

> ledwo widoczny. Ale mi ekologia, juz lepiej gdyby tego filtra nie mial. I to juz nie pierwszy

> taki przypadek, jakies czas temu trafilem na nowa Avensis, a jeszcze wczesciej na Superb -

> objawy identyczne.

Bardzo dziwne. Moj podczas gdy wypala DPF podczas jazdy nie daje zadnych objawow. Gdy wypalanie nastapi na postoju, to pojawia sie przez jakies 30 sekund bialy dym (cos jak podczas jazdy w zimowy dzien) i pozniej jest juz normalnie.

Napisano

> ze trujesz ludzi. Jak kupisz sobie nowego diesla to bedziesz mniej truł. Trolujemy? Bo pytanie jest

> raczej z tych nie wymagajacych odpowiedzi.

Upierasz się, że ci bez DPFa trują, ale takich aut bez DPFa jest mnóstwo.

Legalnie jeżdżą i jakoś wciąż nie widzę związku z rakiem, skoro ja

tych spalin nie wącham crazy.gif

Napisano

> Bardzo dziwne. Moj podczas gdy wypala DPF podczas jazdy nie daje zadnych objawow. Gdy wypalanie

> nastapi na postoju, to pojawia sie przez jakies 30 sekund bialy dym (cos jak podczas jazdy w

> zimowy dzien) i pozniej jest juz normalnie.

Całkiem możliwe, że to "wypalanie" to efekt wycięcia filtra bez odpowiedniej zmiany oprogramowania...

Napisano

> Upierasz się, że ci bez DPFa trują, ale takich aut bez DPFa jest mnóstwo.

> Legalnie jeżdżą

Wiele bardzo złych rzeczy dzieje się w majestacie prawa...

> i jakoś wciąż nie widzę związku z rakiem, skoro ja tych spalin nie wącham

Dzień bez trola to dzień stracony...

Napisano

> Całkiem możliwe, że to "wypalanie" to efekt wycięcia filtra bez odpowiedniej zmiany

> oprogramowania...

Tak wlasnie podejrzewam... ale ja sie nie znam, ja mam tylko diesla z dpf i, o zgrozo, jezdze nim glownie po miescie.

Napisano

> ze trujesz ludzi. Jak kupisz sobie nowego diesla to bedziesz mniej truł. Trolujemy? Bo pytanie jest

> raczej z tych nie wymagajacych odpowiedzi.

najpierw trzeba by usunąć z ulic stare kible typu mercedes w124 , itp , bo one zdecydowanie więcej trują niż diesle z CR

Napisano

> najpierw trzeba by usunąć z ulic stare kible typu mercedes w124 , itp , bo one zdecydowanie więcej

> trują niż diesle z CR

Proszę Pani, proszę Pani... Ale on też mówi dupa grinser006.gif

Bądźmy poważni...

Napisano

> Głupota raczej.

no wlasnie, dlatego lepiej zebys sie powstrzymal z wypisywaniem bzdur.

Napisano

> najpierw trzeba by usunąć z ulic stare kible typu mercedes w124 , itp , bo one zdecydowanie więcej

> trują niż diesle z CR

takich aut jest coraz mniej bo to stare trupy. Juz od dluzszego czasu jest wymog zakladania dpfow do diesli wiec w koncu sie to albo skonczy (w sensie ludzie przestana kupowac) albo auta pojda na zlom.

Z tego co pamietam od 2010 roku auta musza miec dpf.

Napisano

> takich aut jest coraz mniej bo to stare trupy. Juz od dluzszego czasu jest wymog zakladania dpfow do diesli wiec w koncu sie to albo skonczy (w sensie ludzie przestana kupowac) albo auta pojda na zlom.

Dłuuuuuga droga przed nami grinser006.gif

Mam DPF, ale pracuje w sposób niezauważalny. Jak dotąd (przejechane 35 tys.km) dwa razy zdarzyło się, że wypalanie kończyło się na parkingu po przyjeździe do pracy (podwyższone obroty - 1000 zamiast 800), trwało to krócej niż minutę. Podczas jazdy nic nie zauważyłem. Żadnych oznak pracy DPF.

Napisano

> Dłuuuuuga droga przed nami

> Mam DPF, ale pracuje w sposób niezauważalny. Jak dotąd (przejechane 35 tys.km) dwa razy zdarzyło

> się, że wypalanie kończyło się na parkingu po przyjeździe do pracy (podwyższone obroty - 1000

> zamiast 800), trwało to krócej niż minutę. Podczas jazdy nic nie zauważyłem. Żadnych oznak

> pracy DPF.

Widac to glownie po spalaniu chwilowym w momencie, gdy zdejmiesz noge z gazu.

Napisano

> trują niż diesle z CR

U naszych sąsiadów, w Zagłębiu Ruhry od 1 lipca do stref Umweltzone nie można wjechać już nawet z żółtą plakietką, czyli żadnym osobowym dieslem bez DPF.

Ograniczenie zostało wprowadzane stopniowo przez 2 lata i jakoś to ludzie przeżyli.

Przed nami długa droga...

Napisano

> Jak Ci sie w rodzinie pojawi sporo nowotworow tak jak to mialo u mnie miejsce (czego Ci z calego

> serca nie zycze) to sie troche inaczej podchodzi do takich spraw.

Na raka (w tym płuc) chorują także ludzie żyjący w bardzo czystym środowisku, którzy nie wdychają spalin samochodowych.

Nazywasz trucicielem tych co jeżdżą dieslami bez DPF. Ja mogę nazwać trucicielem ciebie bo jeździsz dieslem a ja na benzynie. Mój kolega może mnie nazwać trucicielem bo on jeździ na ekologicznym LPG. On jest z kolei trucicielem dla kogoś kto jeździ hybrydą. Ten z kolei dla właściciela EV. Dziecinada po prostu i tyle confused.gif

Napisano

> Na raka (w tym płuc) chorują także ludzie żyjący w bardzo czystym środowisku, którzy nie wdychają

> spalin samochodowych.

masz racje. Ale jakbym Cie poprosil zebys sobie zrobil inhalacje taka sadza to bys nawial byle dalej

> Nazywasz trucicielem tych co jeżdżą dieslami bez DPF. Ja mogę nazwać trucicielem ciebie bo jeździsz

> dieslem a ja na benzynie. Mój kolega może mnie nazwać trucicielem bo on jeździ na ekologicznym

> LPG. On jest z kolei trucicielem dla kogoś kto jeździ hybrydą. Ten z kolei dla właściciela EV.

> Dziecinada po prostu i tyle

dziecinada to jest wycinanie podzespolow z aut i mowienie, ze to nic zlego.

Napisano

> pojechałem kiedyś, dawno temu po zakupie Wołgą na przegląd ze starym silnikiem diesla, zepsutym.

> Pan mimo moich protestów zaczął garować silnik tak że w krótką chwile nie było widać w

> pomieszczeniu nic na pół metra. ja stamtąd wyszedłem. A teraz najciekawsze - auto mimo to

> spełniało normy spalin Oczywiście silnik wkrótce potem został wymieniony na inny ale jak

> widać te normy to chyba nie są zbyt rygorystyczne

Jak pan odpalał starego Paska TDI to moje dziecko zwymiotowało. Od tej pory staraliśmy się zdążyć przed panem albo czekaliśmy chwilę aż pojechał. Bo śmierdziało z 15 minut. Ale normy spełniał zlosnik.gif

Napisano

> Widac to glownie po spalaniu chwilowym w momencie, gdy zdejmiesz noge z gazu.

Podczas jazdy nie obserwuję spalania chwilowego. Poza tym rzadko jeżdżę w ruchu typowo miejskim, więc okazji do wypalenia DPF podczas jazdy jest dużo.