Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lepsze opony - na przód czy na tył.

Featured Replies

Napisano

> To absolutnie nieporównywalne.

a rozwiniesz dlaczego?

Napisano

Dokładnie Kuchar chyba prowadził BMW 5 i wszystkie systemy działają tylko do pewnych prędkości, ale polak oczywiście wie i umie lepiej....

Potem jak takiego z rowu albo innej przeszkody ściągam w zimie to zawsze jest pytanie jakie mamy opony i systemy....

Nie mam sumienia mu powiedzieć ze, po jego super auto z wszystkimi systemami które nie dało rady, przyjechałem na letnich gumach..... zlosnik.gif

Napisano

> Dokładnie Kuchar chyba prowadził BMW 5 i wszystkie systemy działają tylko do pewnych prędkości, ale

> polak oczywiście wie i umie lepiej....

Nie słuchaj Kuchara, on głupoty gada, poza tym to rajdowiec więc przykład z pupy.

> Potem jak takiego z rowu albo innej przeszkody ściągam w zimie to zawsze jest pytanie jakie mamy

> opony i systemy....

> Nie mam sumienia mu powiedzieć ze, po jego super auto z wszystkimi systemami które nie dało rady,

> przyjechałem na letnich gumach.....

Napisano

> Nie słuchaj Kuchara, on głupoty gada, poza tym to rajdowiec więc przykład z pupy.

Ja tam tylko to oglądałem ale jak ktoś twierdzi że, auta z esp nie da się postawić bokiem lub wykrecic pirueta to kiedyś może mieć poważny problem i oby skończyło się tylko na klepaniu blachy...

Napisano

> Ja tam tylko to oglądałem ale jak ktoś twierdzi że, auta z esp nie da się postawić bokiem lub

> wykrecic pirueta to kiedyś może mieć poważny problem i oby skończyło się tylko na klepaniu

> blachy...

samo zadziała, samo wyprostuje, samo pojedzie w drogę i trafi pomiędzy drzewa. Kierowca może się napić kawy w spokoju i poczekać na efekt. ok.gif No bo przecież ESP jest dla tych gorszych kierowców (tych 90%) którzy nic nie ogarniają i jak trzeba kręcić kontrę w lewo to oni kręcą w prawo... no bo skoro nie potrafią to pewnie tak robią... A ja oczywiście jestem w tych 10% dla których ESP to tylko mrugająca kontrolka od czasu do czasu i nic sobie z tego nie robię. A może ASR? A może ABS? A w ogóle to nieważne jaki jest system ten który działa ważne że mruga i wtedy jest super bo się nie muszę wysilać on sobie sam robi.

Napisano

Zdania jak zwykle podzielone. Ja zimówki eksploatuję do 5mm, więc dużej różnicy nie ma w bieżniku. W takiej sytuacji do aut rwd i awd proponuję lepsze dać na tył. W przypadku fwd to zależy. Dla kierowcy, który słabo ogarnia pojazd i ma za zadanie dojechać z punktu A do punktu B, lepiej założyć lepsze na tył, ponieważ niespodziewana nadsterowność automatycznie uruchamia zdjęcie nogi z gazu i odciążenie tyłu, co nadsterowność pogłębia. Gorszą trakcję i hamowanie kierownik sobie wbije w mózg i będzie jechał ostrożniej. Natomiast, dla kierowcy świadomego, który jedzie na granicy przyczepności, a czasem ją przekracza, proponuję dać lepsze na przód przy fwd.

Napisano

> Pytanie - po cholerę mam to robić? Nie mam zapędów rajdowych, po prostu poruszam się po drogach.

> Po co mam pompować do 4? Może od razu do 8? Albo jeździć bez powietrza? Po co?

po to zeby zmniejszyc powierzchnie styku opony z podłożem - taki substytut łysej opony

potem weź sie przejedz jak kojot pisze

jak juz wypierzesz zbroje to pochwal sie czy ci sie udało wyprowadzic z poslizgu grinser006.gif

Napisano

> aquaplaning to tylko jeden z wielu sposobów wpadnięcia w poślizg. W dodatku wcale nie tak częsty.

> Co z pozostałymi?

Jakoś nie zdarzyło mi się wpaść w poślizg przez to, że opony były łyse.

Napisano

> Jakoś nie zdarzyło mi się wpaść w poślizg przez to, że opony były łyse.

Opony w drezynie nie są przedmiotem tej dyskusji smile.gif

A tak poważnie - z jakiej przyczyny zatem udało Ci się wpaść w poślizg?

Napisano

> A tak poważnie - z jakiej przyczyny zatem udało Ci się wpaść w poślizg?

Kiedy? Mam tu na myśli jakiś poważny poślizg, a nie tam jakieś lekkie szurnięcie na parkingu.

Napisano

> Kiedy? Mam tu na myśli jakiś poważny poślizg, a nie tam jakieś lekkie szurnięcie na parkingu.

Ogólnie - kiedykolwiek smile.gif Malutka podpowiedź - dlaczego dochodzi do aquaplaningu? wink.gif

Napisano

> Ogólnie - kiedykolwiek Malutka podpowiedź - dlaczego dochodzi do aquaplaningu?

Zbyt szybka jazda, troszkę grubsza warstwa wody na asfalcie i zużyte opony na przedniej osi.

Napisano

> A co ma Abs do pójścia bokiem?????

Coś tam ma, w wielu autach ABS jest zintegrowany z systemem EBD ok.gif

Quote:

Electronic Brakeforce Distribution (w skrócie: EBD) to elektroniczny rozdział sił hamowania. W celu maksymalnego skrócenia drogi hamowania układ EBD automatycznie reguluje siłę hamowania przednich i tylnych oraz prawych i lewych kół. Wyraźnie skraca drogę hamowania przy utrzymaniu stabilności nawet w razie gwałtownego hamowania lub hamowania na zakręcie.

Napisano

> Zbyt szybka jazda, troszkę grubsza warstwa wody na asfalcie i zużyte opony na przedniej osi.

No właśnie - aquaplaning ma miejsce, gdy opona nie potrafi odprowadzić wody i traci kontakt z podłożem - równie dobrze może polecieć tył (szczególnie w zakręcie - gdzie jest inny tor jazdy przedniej i tylnej osi - ale też na prostej, gdy przód odprowadzi część wody, ale różnica rozstawu kół + opady, albo np. głębsza kałuża spowodują, że tył "oderwie się" od asfaltu). A opona nie potrafi odprowadzić wody, gdy konstrukcja (lub głębokość) bieżnika to uniemożliwia - czyli przy identycznych oponach aquaplaning wystąpi wcześniej przy oponie z niższym bieżnikiem smile.gif

Napisano

> Stara szkoła mówi lepsze na oś napędzaną.....

Moja stara zasada mówi lepsze zawsze na tył zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> No właśnie - aquaplaning ma miejsce, gdy opona nie potrafi odprowadzić wody i traci kontakt z

> podłożem -

Tu nie ma co dyskutować.

> równie dobrze może polecieć tył (szczególnie w zakręcie - gdzie jest inny tor jazdy

> przedniej i tylnej osi - ale też na prostej, gdy przód odprowadzi część wody, ale różnica

> rozstawu kół + opady, albo np. głębsza kałuża spowodują, że tył "oderwie się" od asfaltu).

Tylne koła jadą swoim śladem dopiero przy dość sporym skręcie. A gdy jest spory skręt to jedzie się przeważnie powoli. Na tyle powoli, że wodnego poślizgu nie będzie nawet na łysych oponach.

Przy łagodnych łukach, gdzie można jechać szybciej opony jadą praktycznie wciąż swoim śladem.

Nie wiem jaki musiałby być rozstaw osi by rozbryzgana przez przednią oś woda spłynęła na tyle by tylne koła straciły przyczepność.

> opona nie potrafi odprowadzić wody, gdy konstrukcja (lub głębokość) bieżnika to uniemożliwia -

> czyli przy identycznych oponach aquaplaning wystąpi wcześniej przy oponie z niższym bieżnikiem

Poślizg wodny (nie lubię wszelkiego zangielszczania) zawsze występuje tylko na przedniej osi, bo to właśnie przednia oś ma, jako pierwsza, kontakt z grubszą warstwą wody czy też kałużą czy to się komuś podoba czy nie.

Nigdy nie spotkałem się z tym by mi czy komukolwiek tylna oś zerwała przyczepność przez to, że wjechała do głębszej wody. No chyba, że ktoś jechał szybko do tyłu.

Napisano

> Zbyt szybka jazda, troszkę grubsza warstwa wody na asfalcie i zużyte opony na przedniej osi.

Taaaaaaaa, a na tylnej juz nie rotfl.gifzlosnik2.gifbiglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Taaaaaaaa, a na tylnej juz nie

No właśnie nie. No chyba, że bardzo szybko jedziesz do tyłu.

Napisano

> No właśnie nie. No chyba, że bardzo szybko jedziesz do tyłu.

Czyli tył jest niewrażliwy na oderwanie opony od asfaltu w czasie jazdy niewiem.gif

Tutaj przód odjechał w zakręcie? Tył trzymał na wodzie idealnie?

Napisano

> Czyli tył jest niewrażliwy na oderwanie opony od asfaltu w czasie jazdy

> Tutaj przód odjechał w zakręcie? Tył trzymał na wodzie idealnie?

Przy takiej ilości wody jaka tam jest to nawet na nowych oponach można popłynąć. Zresztą jak już ciężarówki tańczą to tam musi być kilka centymetrów wody. No i myślę, że jeszcze zadziałała tu panika i gwałtowne hamowanie.

A ja mam na myśli chwilowe wjechanie w niedużą kałużę lub kilkumilimetrową warstwę wody. Czyli coś za czym ma się na co dzień do czynienia.

Napisano

> Przy takiej ilości wody jaka tam jest to nawet na nowych oponach można popłynąć. Zresztą jak już ciężarówki tańczą to tam musi być kilka centymetrów wody. No i myślę, że jeszcze zadziałała tu panika i gwałtowne hamowanie.

W przypadku kolejnych "klocków domina" na pewno - w przypadku pierwszych pojazdów - tył uciekał na czyściutko - w czasie jazdy.

> A ja mam na myśli chwilowe wjechanie w niedużą kałużę lub kilkumilimetrową warstwę wody. Czyli coś za czym ma się na co dzień do czynienia.

No i nie ma żadnego znaczenia, czy popłynie przednia, czy tylna opona - skręcając możesz przednim kołem wcale w kałużę nie trafić - albo np, zahaczyć połową bieżnika a tylnym kołem wjechać już w głęboką wodę.

Poślizg w takim przypadku nie będzie spowodowany przez aquaplaning tylnego koła? niewiem.gif

Napisano

> Coś tam ma, w wielu autach ABS jest zintegrowany z systemem EBD

i nadal nie ma to nic wspólnego z nadsterownością niewynikającą z hamowania w łuku.

Napisano

> Mam komplet zimówek z tym, że 2 koła mają lepszy (głębszy) bieżnik, a 2 gorszy.

> Na którą oś założyć Waszym zdaniem te lepsze?

mnie uczono, że na tył... a pokazuje to prosty eksperyment z syreną

Przejazd normalny

Zablokowany przód

Zablokowany tył

Tył 2

Napisano

> Moja stara zasada mówi lepsze zawsze na tył

A moja zasada głosi, że lepsze opony w FWD montuję na przód. Wolę nadsterowność w FWD niż pod. Łatwiej wyprowadzić z poślizgu.

Napisano

Spokojnie można stwierdzić, że zawsze lepsze na tył - niezależnie od napędu.

Napisano

> A moja zasada głosi, że lepsze opony w FWD montuję na przód. Wolę nadsterowność w FWD niż pod.

> Łatwiej wyprowadzić z poślizgu.

Hmmm, odważna teoria hehe.gifok.gif

Napisano

> Hmmm, odważna teoria

Lepszy uslizg tylnej osi niz przedniej. W pierszym przypadku masz sterownosc auta, w drugim niekoniecznie.

Napisano

> Lepszy uslizg tylnej osi niz przedniej. W pierszym przypadku masz sterownosc auta, w drugim

> niekoniecznie.

Podzielisz się może z nami informacją, w jaki sposób opanowujesz poślizg osi tylne w FWD i jaką masz sterowność w takiej sytuaacji? hehe.gifpalacz.gif

Napisano

> Podzielisz się może z nami informacją, w jaki sposób opanowujesz poślizg osi tylne w FWD i jaką

> masz sterowność w takiej sytuaacji?

Pojdz na kurs doszkonalenia jazdy to bedziesz wiedzial.

Masz do wyboru gaz, hamulec i kierownice, przy ich odpowiednim wykorzystaniu da sie smirk.gif

Napisano

> Pojdz na kurs doszkonalenia jazdy to bedziesz wiedzial.

Ja byłem i chciałem zobaczyć czego się nauczyłeś hehe.gif

> Masz do wyboru gaz, hamulec i kierownice, przy ich odpowiednim wykorzystaniu da sie

Uuu, jak widać niewiele facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ja byłem i chciałem zobaczyć czego się nauczyłeś

> Uuu, jak widać niewiele

Gdybys byl to bys wiedzial i nie zadawal glupich pytan. Moze i byles, ale na trybunach hehe.gif

Napisano

> Podzielisz się może z nami informacją, w jaki sposób opanowujesz poślizg osi tylne w FWD i jaką

kontrę się zakłada panie kierowniku.

Ale tak. Masz rację, lepsze na tył ok.gif

Napisano

> Lepszy uslizg tylnej osi niz przedniej. W pierszym przypadku masz sterownosc auta, w drugim

> niekoniecznie.

tak, zawsze to lepiej przywalic w jakas przeszkode bokiem, niz przodem smirk.gif

Napisano

> tak, zawsze to lepiej przywalic w jakas przeszkode bokiem, niz przodem

Jak Ci ucieka tyl to masz jeszcze sterownosc autem i przy odpowiedniej kontrze i operowaniu gazem jestes w stanie opanowac poslizg i wyjsc calo z opresji. Jak Ci przod ucieka to wiekszy problem, bo nie masz sterownosci nad autem.

Napisano

Kontra kierownicą plus możliwość użycia hamulca bądź napędu.

Gdy ucieknie przód hamulec już nie działa, napęd nie przyniesie oczekiwanego rezultatu. Możesz jedynie zmniejszyć wychylenie kół i liczyć na złapanie przez nie przyczepności, co w przypadku gorszych opon z przodu wiele nie da.

Tak, wolę poślizgi nadsterowne zarówno w FWD, jak i w AWD. W RWD nie miałem okazji sprawdzić.

Napisano

> Jak Ci ucieka tyl to masz jeszcze sterownosc autem i przy odpowiedniej kontrze i operowaniu gazem

> jestes w stanie opanowac poslizg i wyjsc calo z opresji. Jak Ci przod ucieka to wiekszy

> problem, bo nie masz sterownosci nad autem.

sterownośc jest zawsze. Po prostu jedziesz szerszym łukiem niż zaplanowany.

Napisano

> tak, zawsze to lepiej przywalic w jakas przeszkode bokiem, niz przodem

Jak lecisz do rowu przodem i tak dostaniesz w bok.

Napisano

> Jak Ci ucieka tyl to masz jeszcze sterownosc autem i przy odpowiedniej kontrze i operowaniu gazem

> jestes w stanie opanowac poslizg i wyjsc calo z opresji.

czyli zakladasz,ze jestes na tyle dobrym kierowca, ze uda Ci sie wyjsc z kazdego poslizgu?

a jednoczesnie nie jestes na tyle dobrym, zeby go w ogole uniknac

co mi sie ta teoria nie trzyma kupy, dlatego wole 10 razy przywalic w jakas przeszkode przodem, niz raz bokiem

Napisano

> czyli zakladasz,ze jestes na tyle dobrym kierowca, ze uda Ci sie wyjsc z kazdego poslizgu?

Tego nie powiedzialem, chociaz z kilku juz sie ratowalem.

> a jednoczesnie nie jestes na tyle dobrym, zeby go w ogole uniknac

Czasem nie da sie uniknac chociazby nie wiem jak bardzo czlowiek sie staral.

> co mi sie ta teoria nie trzyma kupy, dlatego wole 10 razy przywalic w jakas przeszkode przodem, niz

> raz bokiem

A ja wole miec szanse ratowania sie z poslizgu niz walic przodem tam gdzie mnie los nakieruje.

Napisano

facepalm%5B1%5D.gif Łatwiej w FWD przywrócić kontrolę auta z poślizgiem tylnej osi niż przedniej. Przy wypluciu przodu już nic nie zrobisz. Ale żeby wyciągnąć auto z poślizgu trzeba mieć dobrą przyczepność z przodu. Ze słabszymi oponami możesz nie mieć takiej możliwości.

Napisano

> Gdybys byl to bys wiedzial i nie zadawal glupich pytan. Moze i byles, ale na trybunach

też byłem na kursie doskonalenia i nie takim weekendowym tylko jeszcze w starym stylu jak pierwsza taka w polsce startowała na bemowie, jeśli twierdzisz że nadsterowność jest łatwiejsza do opanowania to chyba sam siedziałeś na trybunach.

podsterowność w 90% przypadków opanujesz w sekundę lub dwie a ewentualny dzwon będziesz miał w 90% przodem.

w nadsterowności jak zgubisz przyczepność, będziesz zamiatał setki metrów kwadratowych we wszystkich konfiguracjach, przodem, bokiem, czasem tyłem, na trolejach radziłem sobie świetnie, kontry zakładałem miodowe a samochód skasowałem koncertowo gdy mi tył nagle odjechał przy 100km/h i już się nauczyłem, zawsze lepsze na tył bo to był prawdziwy koszmar, może i do opanowania ale przy trzeciej chyba kontrze gdy już prawie opanowałem sytuację spotkał mnie krawężnik, barierki i pozostała infrastruktura, ulica to nie plac ani tor wyścigowy.

Napisano

> ...Ze słabszymi oponami możesz nie mieć takiej możliwości.

Ze słabszymi oponami z przodu trudno w ogóle doprowadzić do nadsterowności.

Dają efekt prewencyjny.

wink.gif

Napisano

> Ile trzeba zapi w czasie normalnej jazdy autem FWD żeby tył uciekał.

15 km/h, tyle wystarczy, między latarnię a drzwi pasażera nie mieściła się dłoń, kolega z pracy myślał podobnie jak Ty, dodatkowo był mocno oszczędny bo kupił tylko 2 nowe zimówki ale pozostałym użytkownikom zapomniał przekazać

> Jeśli człek tak przegina to mu nie pomoże lepsza opona z tyłu...

> Mam auta FWD i zawsze daje lepszą na przód. Ma to kilka zalet. Lepsza trakcja przy ruszaniu na

> osi napędanej, lepsze hamowanie na śniegu/wodzie,

Wtedy mało potrzeba by auto zmieniało w sposób niekontrolowany kierunek jazdy

>i równiej sie opony zużywają.

Napisano

Był taki program, gościu puszczał modele samochodów po stole. Samochodzik z zablokowanymi kołami przednimi (ślizgającymi się, czyli w realu z przednimi łysymi oponami) pojechał prosto. Samochodzik z gorszymi z tyłu robił obertasy na stole. smile.gif

Napisano

> 15 km/h, tyle wystarczy, między latarnię a drzwi pasażera nie mieściła się dłoń,

Latarnia była z prawej strony auta? To nic dziwnego: wystarczy podjechać odpowiednio ciasno do latarni, a wtedy i 0km/h wystarczy, byś ręki pomiędzy latarnię a drzwi nie włożył... grinser006.gifhehe.gifcfaniaczek.gif

Napisano

> podsterowność w 90% przypadków opanujesz w sekundę lub dwie a ewentualny dzwon będziesz miał w 90%

> przodem.

Wiesz, raczej już nie doradzaj nikomu bo głupoty gadasz.

Napisano

> Wiesz, raczej już nie doradzaj nikomu bo głupoty gadasz.

on po prostu już zapomniał ten wzór z podstawówki.

s,v,t skromny.gif

Jak mówię ludziom żeby sobie na kalkulatorze przeliczyli ile metrów przejeżdżają w ciągu sekundy jadąc z prędkością 70km/h to wklepują po trzy razy bo nie wierzą że to prawidłowy wynik wychodzi.

Napisano

> Latarnia była z prawej strony auta? To nic dziwnego: wystarczy podjechać odpowiednio ciasno do

> latarni, a wtedy i 0km/h wystarczy, byś ręki pomiędzy latarnię a drzwi nie włożył...

Skręt w lewo ze startu zatrzymanego z pasu tylko do tego kierunku bez możliwości kolizji, na spokojnie przy padającym śniegu, auto się po prostu obróciło, i stanęło bokiem do wysepki, właśnie na dłoń od latarni na jej środku.

Jak bym wiedział że nowe opony są tylko z przodu może bym inaczej ruszył, utrata kontroli przy zmianie biegu i yikes.gif

Po tym zanim dojechałem do gumiarza jeszcze kilka stersujących sytuacji było ale już nie zaskakiwały