Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciekawe maniery na S8...

Featured Replies

Napisano

Wczoraj wracalem Ci ja S8-mką i napotkałem dwie ciekawe sytuacje, od których juz się odzwycaiłem u nas na S6-ce obwodowej Trójmiasta...

1. dojazd do tira na prawym po czym w odległości jednego auta=jakies 5m 1x migacz i przeskok na lewy w zasadzie bez patrzenia w lewe lusterko

Jeden taki w jakims dostawczaku chyba tak ze trzy auta na lewym zmusił do gwałtownijszego przyhamowania osobówek na lewym, którym wjeżdżał "przed nos"

2.wyprzedzanie wszystkiego jak leci na lewym z poganianiem światłami po czym przeskok na prawy "przed sam nos" heble i zjazd na zjazd jakiś lokalny w prawo... a na całej drodze np 3 samochody w okolicy jakiś 500metrów

...... przypomnijcie mi to na tej nowej S8 ta paniusia we mgle sobie stanęła na lewym?

ooo! i jeszcze kolejna ciekawostka Pan sobie dwa koła zmieniał stojąc w 1/3 na prawym w 2/3 na "awaryjnym" i zgadnijcie w jakiej odległości miał trójkąt za soba ustawiony.....?

.... o ilościach pieszych "czających" się do przejścia całymi rodzinami razem z dziećmi i psami, sankami , wózkami i czym tam jeszcze przy/przed barierkami nie wspomnę...

Chyba po prostu troszeczkę czasu musi minąć zanim "lud" się nauczy o co biega.... ale brak wyobraźni zatrważa... :-(

Napisano

> Wczoraj wracalem Ci ja S8-mką i napotkałem dwie ciekawe sytuacje, od których juz się odzwycaiłem u

> nas na S6-ce obwodowej Trójmiasta...

> 1. dojazd do tira na prawym po czym w odległości jednego auta=jakies 5m 1x migacz i przeskok na

> lewy w zasadzie bez patrzenia w lewe lusterko

> Jeden taki w jakims dostawczaku chyba tak ze trzy auta na lewym zmusił do gwałtownijszego

> przyhamowania osobówek na lewym, którym wjeżdżał "przed nos"

> 2.wyprzedzanie wszystkiego jak leci na lewym z poganianiem światłami po czym przeskok na prawy

> "przed sam nos" heble i zjazd na zjazd jakiś lokalny w prawo... a na całej drodze np 3

> samochody w okolicy jakiś 500metrów

> ...... przypomnijcie mi to na tej nowej S8 ta paniusia we mgle sobie stanęła na lewym?

> ooo! i jeszcze kolejna ciekawostka Pan sobie dwa koła zmieniał stojąc w 1/3 na prawym w 2/3 na

> "awaryjnym" i zgadnijcie w jakiej odległości miał trójkąt za soba ustawiony.....?

> .... o ilościach pieszych "czających" się do przejścia całymi rodzinami razem z dziećmi i psami,

> sankami , wózkami i czym tam jeszcze przy/przed barierkami nie wspomnę...

> Chyba po prostu troszeczkę czasu musi minąć zanim "lud" się nauczy o co biega.... ale brak

> wyobraźni zatrważa... :-(

Takie rzeczy to nie tylko na s8. Na śląskich autostradach jest to samo. No może pieszych nie ma smile.gif

Napisano

Na 8 w okolicach Bialegostoku takie historie to na porzadku dziennym sa.

Chyba przez rok istnienia odcinka tej pseudo ekspresowki (przed swietami nadal ograniczenie do 100km/h) po zmroku trafilem na niej na rowerzyste (oswietlony jako tako), kolarza (brak nawet odblaskow) i cichociemnego pieszego co se po linii miedzy prawym pasem a poboczem poginal (w kierunku zgodnym z ruchem aut) sciana.gif

Napisano

> po zmroku trafilem na niej na rowerzyste (oswietlony jako tako), kolarza (brak nawet odblaskow)

Daj spokój, przecież czytałeś pewnie juz tutaj, że kolarz nie może jechać byle ścieżką rowerową, bo jest na nią za szybki i ma za dobry rower. To może jest też za szybki na jakąś byle drogę gminną. Trzeba człowieka zrozumieć... hehe.gif

Napisano

To chyba standard w całym kraju zlosnik.gif Jadąc lewym pasem panicznie spoglądam na prawo czy mi ktoś zaraz nie wyskoczy.

Naród się gubi na drogach, co poradzić grinser006.gif

Wjazd na obwodnicę Mińska Mazowieckiego crazy.gif

e54e63f051040.jpg

Napisano

> ooo! i jeszcze kolejna ciekawostka Pan sobie dwa koła zmieniał stojąc w 1/3 na prawym w 2/3 na

> "awaryjnym" i zgadnijcie w jakiej odległości miał trójkąt za soba ustawiony.....?

Ooo, to miał trójkąt?? Dawno już nie widziałem 270635636-JUMP2.gif Zwykle siedzi kacap w środku na środku drogi i czasem nawet awaryjnych nie włączy a o postojowych można pomarzyć....

Napisano

> czasem nawet awaryjnych nie włączy

Bo awaryjne włączy jak śfger przyjedzie i śnurek go weźmie na hol, co by wszystkie wiedziały, że się popsuł rotfl.gif

Napisano

> Takie rzeczy to nie tylko na s8. Na śląskich autostradach jest to samo. No może pieszych nie ma

Na wszystkich polskich autostradach tak jest. Jak nie TIR wyprzedzający TIRa z prędkością +5km/h, to dżygit dojeżdżający do zderzaka z prędkością 200+ kiedy wyprzedzasz kolumnę ciężarówek 150/h i jedzie tak 2m za zderzakiem... sciana.gif

Napisano

> Daj spokój, przecież czytałeś pewnie juz tutaj, że kolarz nie może jechać byle ścieżką rowerową, bo

> jest na nią za szybki i ma za dobry rower. To może jest też za szybki na jakąś byle drogę

> gminną. Trzeba człowieka zrozumieć...

Nazwalem go kolarzem, ale jechal czyms w desen wigry 3 czy jubilat.

Napisano

> Na 8 w okolicach Bialegostoku takie historie to na porzadku dziennym sa.

> Chyba przez rok istnienia odcinka tej pseudo ekspresowki (przed swietami nadal ograniczenie do

> 100km/h) po zmroku trafilem na niej na rowerzyste

no, ale dopoki nie byla ekspresowka to chyba mogl tam jechac, tak?

czy byly jakies znaki zabraniajace wjazdu rowerzystom?

Napisano

> no, ale dopoki nie byla ekspresowka to chyba mogl tam jechac, tak?

> czy byly jakies znaki zabraniajace wjazdu rowerzystom?

Oficjalnie stoja znaki drogi ekspresowej i co chwila ograniczenie do 100, wiec jest ekspresowa tylko niepelnosprawna deko.

Napisano

> Oficjalnie stoja znaki drogi ekspresowej

no jesli tak, to co innego

myslalem, ze bylo tam jak w Warszawie, niby S2, ale znakow drogi ekspresowej nie ma

Napisano

> no jesli tak, to co innego

> myslalem, ze bylo tam jak w Warszawie, niby S2, ale znakow drogi ekspresowej nie ma

ale, ze gdzie nie ma? wjezdzajac na S2 za Broniewskiego masz znaki droga ekspresowa

Napisano

> Na wszystkich polskich autostradach tak jest. Jak nie TIR wyprzedzający TIRa z prędkością +5km/h,

> to dżygit dojeżdżający do zderzaka z prędkością 200+ kiedy wyprzedzasz kolumnę ciężarówek

> 150/h i jedzie tak 2m za zderzakiem...

W następnym samochodzie zrobię sobie dodatkową dyszę spryskiwacza sikającą do tyłu na takich. Okropnie mnie to wkurza. Cały lewy pas który akurat wyprzedza ciężarówki czy wolniejsze osobówki musiałby jaśnie panu zjechać i się między te ciężarówki wciskać, bo on chce jechać szybciej niż przepisy albo warunki pozwalają.

Napisano

> W następnym samochodzie zrobię sobie dodatkową dyszę spryskiwacza sikającą do tyłu na takich.

> Okropnie mnie to wkurza. Cały lewy pas który akurat wyprzedza ciężarówki czy wolniejsze

> osobówki musiałby jaśnie panu zjechać i się między te ciężarówki wciskać, bo on chce jechać

> szybciej niż przepisy albo warunki pozwalają.

Wystarczy zwykły spryskiwacz. Też do tyłu leci. ok.gif

Napisano

> ale, ze gdzie nie ma? wjezdzajac na S2 za Broniewskiego masz znaki droga ekspresowa

To nie jest S2, tylko S8. Od Konotopy do Puławskiej nie ma ekspresówki - sam nie wiem dlaczego. Ale już łącznik do Marynarskiej, czyli S79 jest ekspresowy.

Napisano

> W następnym samochodzie zrobię sobie dodatkową dyszę spryskiwacza sikającą do tyłu na takich.

> Okropnie mnie to wkurza. Cały lewy pas który akurat wyprzedza ciężarówki czy wolniejsze

> osobówki musiałby jaśnie panu zjechać i się między te ciężarówki wciskać, bo on chce jechać

> szybciej niż przepisy albo warunki pozwalają.

Ja zjeżdżam. Uprzednio zwalniając oczywiście do prędkości ciężarówek na prawym.

Pomaga - do następnych już mistrz prostej nie podjeżdża tak blisko.

Napisano

> Wystarczy zwykły spryskiwacz. Też do tyłu leci.

przy autostradowej? ledwo do połowy szyby psika smile.gif

Napisano

> Wczoraj wracalem Ci ja S8-mką i napotkałem dwie ciekawe sytuacje, od których juz się odzwycaiłem u

> nas na S6-ce obwodowej Trójmiasta...

Bo na obwodnicy 3-miasta wszyscy już czacha.gif