Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC poszło w góre?

Featured Replies

Napisano

OC W PZU z 534zł na 734zł... 200zł więcej.
Z ciekawości zrobiłem kalkulację iw Axa wyszło mi 570zł... chciałbym zostać w PZU, więc zadzowniłem sobie do nich z kompletnymi danymi i propozycją negocjacji ceny - zostałem delikatnie mówiąc zlany - nie opuścili nawet złotówki i właśnie stracili Klienta z 3 samochodami i motocyklem ubezpieczonym w pzu... no interes życia robią :) nie rozumiem tej polityki.

Napisano
59 minut temu, 00Tom00 napisał:

...właśnie stracili Klienta z 3 samochodami i motocyklem ubezpieczonym w pzu... no interes życia robią :) nie rozumiem tej polityki.

Taki klient dla nich to wisi i powiewa.

Niestety taka prawda.

Dziś się obraziłes, następnym razem będą tansi, to przeprosisz, a suma klientów i tak będzie wokół tej samej liczby oscylować.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
34 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Taki klient dla nich to wisi i powiewa.

Niestety taka prawda.

Dziś się obraziłes, następnym razem będą tansi, to przeprosisz, a suma klientów i tak będzie wokół tej samej liczby oscylować.

Tak, wiem, że jednostka się dla nich nie liczy, ale nie mogę tego pojąć szczerze mówiąc... bo takich jednostek jest x i kwoty już się robią pokaźne.

Tym bardziej, że przez 10 lat bycia w pzu nie miałem żadnej szkody u nich likwidowanej z mojej winy, więc dla nich to czysty pieniądz... nie wybierałem też żadnej tańszej oferty w latach poprzednich, bo byłem przwyczajony do tego TU i trochę leniwy... ale ile można się godzić na stosunkowo duże podwyżki...

Gdyby w firmie, w której pracuje, szef się dowiedział że tak pracownik odpuścił jakiegoś kontrahenta / klienta to zbyt długiej kariery bym mu nie wróżył. Wiadomo, to nie ta skala działania co pzu, ale to tym gorzej - przy x tak potraktowanych osobach TU traci krocie...

Tak swoją drogą - właśnie zamówiłem oc w AXA i przy podsumowaniu mogłem odznaczyć jeszcze opcje auta zastępczego w mini casco itp (mam ADAC więc to mi zupełnie nie potrzebne) i składka spadła do 419zł, czyli 315zł mniej niż w pzu w którym byłem 10lat...

Napisano

Yaris 1.5 - pełne zniżki: OC 655,70PLN (było 597,20PLN).

Proama

Napisano
Dnia 3.04.2017 o 21:44, 00Tom00 napisał:

Tak swoją drogą - właśnie zamówiłem oc w AXA i przy podsumowaniu mogłem odznaczyć jeszcze opcje auta zastępczego w mini casco itp (mam ADAC więc to mi zupełnie nie potrzebne) i składka spadła do 419zł, czyli 315zł mniej niż w pzu w którym byłem 10lat...

Napiszesz coś więcej o tym ubezpieczeniu z ADAC? Coraz więcej ludzi to ma u nas, z tego co wiem jest to assissance przypisane do kierowcy a nie samochodu? Gdzie kupowałeś?

Napisano

Dnia 31/03/2017 o 13:43, hyperreal napisał:

Sęk w tym, że skoro system ubezpieczeń zakłada ubezpieczanie samochodu a nie kierowcy, żądanie ode mnie danych okazjonalnie prowadzących samochód kierowców jest bzdurą. Mam im wypisać 10 osób a jak przypadkowo będzie prowadziła 11, nie wpisana we wniosku to nie wypłacą odszkodowania? Absurd. Mam wpisywać żonę tylko dlatego, że przejedzie 2 razy w roku trasę 10 km? Jak TU są tak zainteresowane dobrym oszacowaniem ryzyka, to niech lobbują o zmianę ustawy. Na razie mamy taki paradoks, że za 18-letnie auto z silnikiem 1,6 90 KM płacę 400 zł/rok a za 7-letnie z silnikiem 1,6 120 KM - 650 zł/rok (oba to minivany, ten nowszy, mimo że moc większa, jeździ tak samo jak starszy - różnica masy). Czyli za nowsze i o wiele bezpieczniejsze auto płacę ponad 50% niż za starego grata. Gdzie tu sens i logika?

Uwierz mi, polski system jest duuuzo lepszy...

Napisano
6 godzin temu, bizz napisał:

Napiszesz coś więcej o tym ubezpieczeniu z ADAC? Coraz więcej ludzi to ma u nas, z tego co wiem jest to assissance przypisane do kierowcy a nie samochodu? Gdzie kupowałeś?

Tak, asistance przypisane do kierowcy. Kupowałem zdalnie w Niemczech bezpośrednio. Koszt ok 82E na rok.

Napisano

No i wychodzi na to, że niepotrzebnie się nakręcałem - mam z PZU ofertę na przedłużenie o 2 PLN niższą niż w zeszłym roku (584 PLN), najtańsza oferta z rankomatu - 620 PLN (Benefia). Tylko assistance popsuli - miałem holowanie za granicą do 1000 km, teraz 250km, więc nie ma sensu kupować. Może to i dobrze - 400 PLN w kieszeni (do czasu awarii ;l)

Napisano

OC za Corollę zapłacone  - AXA 648,65PLN , było 734PLN w MTU24...

Napisano
Dnia ‎2017‎.‎04‎.‎03 o 20:04, 00Tom00 napisał:

chciałbym zostać w PZU, więc zadzowniłem sobie do nich z kompletnymi danymi i propozycją negocjacji ceny - zostałem delikatnie mówiąc zlany - nie opuścili nawet złotówki i właśnie stracili Klienta z 3 samochodami i motocyklem ubezpieczonym w pzu... no interes życia robią :) nie rozumiem tej polityki.

Próbowałem podobnie zrobić w MTU24 - NIE, ani grosza mniej. A wołali aż 963PLN (podwyżka ponad dwie stówy)...

Napisano
Dnia 27.03.2017 o 13:10, Smigiel napisał:

W sumie za miesiąc wychodzi mi kupno OC i chciałem się podpytać

OC było 386 zł jest 517 zł (34% w górę). Idzie przeżyć, auto jak z opisu i pełne zniżki OC + zniżki za inne ubezpieczenia. Wstępnie ERGO Hestia przysłała listownie 645 zł za samo OC. Dodatkowo wziąłem ochronę zniżek za 81 zł.

Napisano

reasumując 21 letnie audi a3 klekot; papier na żoną, 7 lat zniżek i OC wychodzi tak:

2016 - 514zł + 50zł NW

2017 - 658zł + 50zł NW

czyli wzrost o ca. 30% :ogien:

Napisano

U mojej mamy (Astra H, pełne zniżki OC/AC):

Było: 881zł

Jest: 1162zł

Różnica 281zł, w tym samym towarzystwie, kontynuacja polisy. Ja mam w tym samym T.U. i u mnie zdrożało około 60zł ;]  Oba auta w ubezpieczone w tym samym powiecie. Jak to jest liczone to nie wiem ;] 

Napisano
Dnia 22.04.2017 o 14:32, analyzer64 napisał:

Jak to jest liczone to nie wiem ;] 

Po prostu jest dużo więcej zmiennych branych pod uwagę w algorytmie, teraz liczy się wiek pojazdu, wiek kierowcy, ryzyka za markę itd...wystarczy, że dane TU w Twoim kodzie pocztowym ma więcej stłuczek dla marki jaką posiada mama i już masz gotową odpowiedź.

• 2 tygodnie później...
Napisano

OC yamaha xvz 13:

2016 - 164zł - zniżka -40%

2017 - 212zł - zniżka -50% - 5% za kontynuację

Podwyżka (pomimo większej zniżki :phi:) o 29,2682926829% ;)

Napisano

PZU

OC ASS (cała PL bez limitu km) NNW

3.3L 1992r

było 1030

jest 340zł (1134zł - 70% dodatkowej znizka ja auto powyzje 25lat i czlonkostwo w PZMOT)

Napisano

T4 Caravelle 1.9D -438

Galaxy 2.8 B/G  -693

max zniżki. Proama

Napisano

No walą w pręta równo....

Kalkulacja przez Rankomat - pakiet OC/AC stan na 2 maja - 2400. Stan na dzisiaj 3200 8]

Krawiec

Napisano
No walą w pręta równo....

Kalkulacja przez Rankomat - pakiet OC/AC stan na 2 maja - 2400. Stan na dzisiaj 3200 8]

Krawiec

Spieszymy sie kupować oc/ac tak szybko drożeją :)

Ja swoje kupiłem na 2miesiace przed data waznosci starego...

wysłane z tel.

Napisano
20 godzin temu, ppmarian napisał:

Spieszymy sie kupować oc/ac tak szybko drożeją

Ciekawe od czego to zależy. Strzelam, że standardowo od kodu pocztowego ;)

Mnie się kończy 15-go maja, dzwonił do mnie wczoraj znajomy ubezpieczyciel i OC/AC zostało w zasadzie bez zmian. Wzrosła stawka za Assistance (mam jakieś wypasione, bez limitów, samochód skończył 10 lat i stawka wzrosła z 200 do 350zł) i KR (+70zł, bo ubezpieczyłem samochód na kwotę identyczną z zeszłoroczną, czyli bez utraty wartości).

Napisano

Diabli wiedzą od czego to zależy. Zauważyłem że nawet od adresu IP. Z sieci firmowej wychodzi inna kwota niż przez internet mobilny. 

Co ciekawe kilku sprytnych ubezpieczycieli pozwalających na kalkulacje online wymaga zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych i dzielenie się nimi na lewo i prawo bo inaczej nie pokażą oferty.

Krawiec

Napisano
Dnia 6.05.2017 o 14:35, camel00 napisał:

Ciekawe od czego to zależy. Strzelam, że standardowo od kodu pocztowego

Kod pocztowy na pewno ma znaczenie. W ubiegłym roku ubezpieczałem swoją Mazdę. Kalkulowałem sobie w mBanku. Z kodem pocztowym warszawskim (wg miejsca zamieszkania) z kodem pocztowym białostockim (zameldowania). Białostocki był droższy. 8]

mar00ha

Napisano
6 godzin temu, krawiec napisał:

Diabli wiedzą od czego to zależy. Zauważyłem że nawet od adresu IP. Z sieci firmowej wychodzi inna kwota niż przez internet mobilny. 

Co ciekawe kilku sprytnych ubezpieczycieli pozwalających na kalkulacje online wymaga zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych i dzielenie się nimi na lewo i prawo bo inaczej nie pokażą oferty.

Krawiec

To po co kombinujesz z kalkulacjami online?

Nie lepiej pogadac z jakim agentem, zeby zrobil wycene i sprawdzil, gdzie wyjdzie najkorzystniej?

Napisano
52 minuty temu, Maciej__ napisał:

To po co kombinujesz z kalkulacjami online?

Nie lepiej pogadac z jakim agentem, zeby zrobil wycene i sprawdzil, gdzie wyjdzie najkorzystniej?

Agent to chyba prowizję bierze :hmm: Coś mi się wydaje, że online jest taniej... 

Napisano
4 godziny temu, aviator napisał:

Agent to chyba prowizję bierze :hmm: Coś mi się wydaje, że online jest taniej... 

Nic bardziej mylnego. Online liczy tylko komp, bez możliwości wprowadzenia jakiejkolwiek korekty czy dodatkowej zniżki, którą może zastosować agent, przy obecnych algorytmach z dziesiątkami zmiennych czasami pierdoła redukuje składkę o kilka stów (przy pełnym pakiecie). Jeśli ktoś myśli, że online jest taniej bo pomija się agentów jest w błędzie, mało tego-taki rankomat to nic innego jak multiagencja ubezpieczeniowa, spróbuj zrobić kalkulację i nie zawrzeć polisy, dzień-dwa później masz tel od rankomatu z infolinii, czy jesteś zainteresowany i że ich agent jest do dyspozycji, gdyby trzeba było pomóc w wyborze. Takie twory nie powstają przecież by ktoś do tego dokładał, tylko by spieniężać coś w co władowano mnóstwo kasy na reklamę. Biznes.

Napisano
1 minutę temu, AkuQ napisał:

Nic bardziej mylnego. , mało tego-taki rankomat to nic innego jak multiagencja ubezpieczeniowa, spróbuj zrobić kalkulację i nie zawrzeć polisy, dzień-dwa później masz tel od rankomatu z infolinii, czy jesteś zainteresowany i że ich agent jest do dyspozycji, gdyby trzeba było pomóc w wyborze.

Miałem na myśli raczej coś w rodzaju zakupu polisy w axadirect, gdzie wybierasz wariant i potem modyfikujesz składowe np. rodzaj dodatkowego assistance, wariant nnw itd. Na początku jak kupiłem swoją corollę E130 to nie każdy chciał ją ubezpieczyć online - nie mieli takiej w systemie. I wtedy szukałem ubezpieczenia przez agenta. Potem corolla pojawiła się w bazach ubezpieczeniowych i zawsze znajdywałem online tańsze ubezpieczenie od tego co proponował agent...

Napisano
2 minuty temu, aviator napisał:

I wtedy szukałem ubezpieczenia przez agenta. Potem corolla pojawiła się w bazach ubezpieczeniowych i zawsze znajdywałem online tańsze ubezpieczenie od tego co proponował agent...

Raczej zbieżność, albo niechęć agenta, który wyliczył tylko "na sucho" bez żadnych rabatów. Z resztą nieważne, bo przy obecnych zawirowaniach to ciężko cokolwiek sensownego napisać, bo czasami liczysz dziś wychodzi tak, jutro z tymi samymi danymi wychodzi różnica kilka stów.

Napisano

Swift. 5 rok. OC/AC/NNW/Ass... pomorskie max zniżki (wartość pojazdu oczywiście w dół bo rok starszy)

2016-1451

2017-1710 +~18% :-(

(Samo OC z 352 na 476)

Edytowane przez Fili_P

Napisano
22 godziny temu, AkuQ napisał:

Raczej zbieżność, albo niechęć agenta, który wyliczył tylko "na sucho" bez żadnych rabatów. Z resztą nieważne, bo przy obecnych zawirowaniach to ciężko cokolwiek sensownego napisać, bo czasami liczysz dziś wychodzi tak, jutro z tymi samymi danymi wychodzi różnica kilka stów.

Wątpię. Ja przez 8 lat ubezpieczałem auto online co pewien czas sprawdzając u różnych agentów i zawsze było taniej przez neta.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nadejszła wiekopomna chwiła i oto dziś listonosz dostarczył mi list z towarzystwa ubezpieczeniowego z ofertą przedłużenia polisy OC. Wartość składki dla 11 letniego auta z silnikiem diesla 1.9 120KM użytkowanego w mieście, z deklarowanym przebiegiem rocznym 10000 km wynosi 730 zł (60% zniżek). W zeszłym roku składka ta wynosiła 430 zł. Srogo. Trzeba się wybrać do agenta.

Napisano
12 godzin temu, bochumil napisał:

Nadejszła wiekopomna chwiła i oto dziś listonosz dostarczył mi list z towarzystwa ubezpieczeniowego z ofertą przedłużenia polisy OC. Wartość składki dla 11 letniego auta z silnikiem diesla 1.9 120KM użytkowanego w mieście, z deklarowanym przebiegiem rocznym 10000 km wynosi 730 zł (60% zniżek). W zeszłym roku składka ta wynosiła 430 zł. Srogo. Trzeba się wybrać do agenta.

Srogo... mnie wyliczyli samo oc na 640... Cały pakiet pare złotych tańszy niż rok temu, no ale wartość auta spadła...co ciekawe tylko o jakieś 10%.

Krawiec

Napisano

8]

Axa via Mabnk:

Było 550,80

Jest 933,60...

Oczywiście samo OC i NNW

Za 8 lat bez szkodowej jazdy i auto warte 10 koła to gruba przesada... Czas na zmiany chyba.

Napisano
2 minuty temu, Piotrek_lbn napisał:

Oczywiście samo OC i NNW

Za 8 lat bez szkodowej jazdy i auto warte 10 koła to gruba przesada... Czas na zmiany chyba.

OC rośnie wraz ze spadkiem wartości pojazdu - więc tej grubej przesady to ja tutaj nie widzę... 

Napisano
Teraz, grogi napisał:

OC rośnie wraz ze spadkiem wartości pojazdu - więc tej grubej przesady to ja tutaj nie widzę... 

no ja jednak widzę bo to podwyżka praktycznie 100%

Napisano
2 godziny temu, Piotrek_lbn napisał:

8]

Axa via Mabnk:

Było 550,80

Jest 933,60...

Oczywiście samo OC i NNW

W PZU nie jest tak źle, z 722 zł (rata za 1 półrocze OC+AC+NNW (suma ub. 5 tys./os)+szyba) w 2016, w tym zapłaciłem 867 zł, ale to tylko dlatego, że dobrałem Assistance full opcja z holowaniem bez limitu oraz zwiększyłem NNW z 5 do 10 tys./os.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.