Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC poszło w góre?

Featured Replies

Napisano

PZU

OC przyczepy: 49->58

Napisano

Astra 2  ...padaka 18 letnia

OC : zmiana przy przedluzeniu z 300pln na 650pln (AXA/mBank)

Edytowane przez Qrak

Napisano

znajomy jakiś czas temu w avivie miał ciekawą propozycję predłużenia...

z ok. 500 zł na 1500 zł...

;)

Napisano

Kupiłem Kia Sorento 2013 rocznik jutro jadę po odbiór. OC zaproponowano 4200 zł moja mina bezcenna. Ostatecznie po grzebaniu, błaganiu, skomleniu, bluzganiu, wszystkich zniżkach studencko-emerytalnych 2900.

Napisano
Teraz, kierowca napisał:

Kupiłem Kia Sorento 2013 rocznik jutro jadę po odbiór. OC zaproponowano 4200 zł moja mina bezcenna. Ostatecznie po grzebaniu, błaganiu, skomleniu, bluzganiu, wszystkich zniżkach studencko-emerytalnych 2900.

Za samo OC?

Bo za pakiet OC + AC to raczej normalna cena...

Napisano

Sa

11 minut temu, Maciej__ napisał:

Za samo OC?

Bo za pakiet OC + AC to raczej normalna cena...

Samo OC !!!! - poważnie. Ostatecznie OC I AC 2900zł znalazłem. (pomoc znajomej z ubezpieczeń). Bez pomocy towarzystwa i brokerzy nie chcieli zejść z ceny

Edytowane przez kierowca
rozwiniecie tematu

Napisano

Auris nowy... Wart 50k netto. Zgadnijcie ile pakiet.... Leasing...

Krawiec

Napisano
53 minuty temu, krawiec napisał:

Krawiec

Pewnie ok. 4k będzie...

mar00ha

Napisano

OC, mimo ze sporo podrozalo, nadal widze jest w rozsadnych cenach porownujac z zachodem Europy.

Wyglada, ze wiekszosc placi ponizej 1000zl, a w wielu przypadkach jesli auto nie za duze i dobre znizki to i ponizej 500zl.

Ale ceny AC w Polsce to jest jakis żart.

W jaki sposob ubezpieczyciele moga wołać za AC 5000zl, skoro srednia placa w Polsce brutto jest ponizej tego?

Napisano

Yyy czytam i nie dowierzam... pytanie za 100 punktów jakiego auta OC najmniej kosztuje teraz? Mam wszystkie zniżki za Pande płacę 754zł zaś za galaxy 1100zł...

Napisano

mondeo mk2 18.16v z gazem

bylo 503 za oc, a jest 552 za oc z pzu przyslali kalkulacje na 688, poszedlem do agenta, ktory ubezpiecza mi mieszkanie, garaz, samochody rodzicom i wpisal jeszcze jakis rabat... wyszlo 552, wzialem jeszcze autocasco za 135 zl;) autopomoc holowanie w Polsce bez limitu kilometrów od miejsca zdarzenia za 205 zl, auto szybe za 80 zl, ochrone znizek na AC i OC, NNW i wyszło 1000;)

Napisano
10 godzin temu, krawiec napisał:

Krawiec

Ja za Astre o podobnej wartosci zaplacilem 2,2kPLN :ok:

Tez pakiet w leasingu..

Napisano
9 godzin temu, CiniO napisał:

W jaki sposob ubezpieczyciele moga wołać za AC 5000zl, skoro srednia placa w Polsce brutto jest ponizej tego?

AC jest liczone od wartosci auta, a ta zasadniczo niewiele ma wspolnego ze srednia placa :hehe:

Poza tym jak ktos placi 5kPLN za AC to raczej nie ma auta za 20-50kPLN tylko spoooooro wiecej.

Napisano
10 godzin temu, angrius napisał:

pewnie z 6 tys...

10 godzin temu, mar00ha_ napisał:

Pewnie ok. 4k będzie...

mar00ha

Mało mało...wszystko mało... gały z orbit mi wyszły jak zobaczyłem kwotę... ponad 8k

Krawiec

Napisano
9 minut temu, angrius napisał:

ile?? To jakas paranoja

Na szczescie jest wiecej niz jedno TU  na rynku...

Wez pod uwage, ze bez znajomosci tematu ciezko cokolwiek wyrokowac...

Moze sie okazac, ze szkodowsc w firmie kolegi jest tak duza, ze zwyczajnie TU rzucilo zaporowa oferte, zeby sie ich pozbyc ;]

Napisano
Godzinę temu, krawiec napisał:

Mało mało...wszystko mało... gały z orbit mi wyszły jak zobaczyłem kwotę... ponad 8k

Krawiec

Dobre;l

Ja za mondeo pakiet oc/AC wartość ok 110k netto place 3,3k.

Edytowane przez dunkin

Napisano
13 godzin temu, CiniO napisał:

Wyglada, ze wiekszosc placi ponizej 1000zl, a w wielu przypadkach jesli auto nie za duze i dobre znizki to i ponizej 500zl.

Polisy w okolicy 500 zł tylko za jakieś małe pierdzidełka występuje, większość to przedział 600-750 i to już przy pełnych zniżkach i rabatach.

13 godzin temu, CiniO napisał:

A od kiedy AC jest powiązane  z płacą w Polsce? Wpływ ma na to wiele czynników, a w tym szkodowość i wypłaty odszkodowań. Z OC to samo, narobiło się firemek odzyskujących odszkodowania, więc wiadomo, że TU za to nie zapłacą tylko ich klienci.

3 godziny temu, krawiec napisał:

gały z orbit mi wyszły jak zobaczyłem kwotę... ponad 8k

Wiesz co...standard, jak również taki, że dostaniesz lepszą ofertę od agenta, to nagle się okazuje, że i leasing opuści. Z przypadków z życia, leasing liczy 13 tys za pakiet za pewne nowe audi naszego klienta, ten przychodzi do nas, dostaje dużo lepszą ofertę upakowane wszystkie możliwe opcja na 7,2, robi aferę klient w leasingu, przy nim ręcznie kreślą i ma niecałe 6 tys-to dopiero wolna amerykanka...

Napisano
Godzinę temu, AkuQ napisał:

Wiesz co...standard, jak również taki, że dostaniesz lepszą ofertę od agenta, to nagle się okazuje, że i leasing opuści. Z przypadków z życia, leasing liczy 13 tys za pakiet za pewne nowe audi naszego klienta, ten przychodzi do nas, dostaje dużo lepszą ofertę upakowane wszystkie możliwe opcja na 7,2, robi aferę klient w leasingu, przy nim ręcznie kreślą i ma niecałe 6 tys-to dopiero wolna amerykanka...

Fajna marża... Zresztą może tutaj jest podobnie.. jakiś myk na kosztach...

Krawiec

Napisano
58 minut temu, krawiec napisał:

Fajna marża... Zresztą może tutaj jest podobnie.. jakiś myk na kosztach...

Ciężko powiedzieć, które to marża, a które puszczone poniżej kosztów by np. za rok coś ugrać. Mnie zdziwiło co innego, jak liczę składkę dla klienta, to system mi rachuje wg. jakiegoś tam algorytmu, zawyżyć polisy nie mogę, chyba że wywinduję sumę ubezpieczenia, ale jak za bardzo odbiegnie od normy to też nie puści, no i potem w zależności od tego jakie ma zniżki i co to za ubezpieczenie ja mogę pożonglować zniżkami procentowymi, ale nie jest to 50 czy 70% wartości polisy, a u nich jak widać się da. :nie_wiem:

Napisano
2 godziny temu, AkuQ napisał:

... Z OC to samo, narobiło się firemek odzyskujących odszkodowania, więc wiadomo, że TU za to nie zapłacą tylko ich klienci.

Skoro taka firemka wygrywa w sądzie wyższe odszkodowanie, to oznacza że wycena TU była zaniżona. Wg mnie słusznie że klienci dochodzą rzeczywistych odszkodowań. 

Napisano
Teraz, Tomrad napisał:

Skoro taka firemka wygrywa w sądzie wyższe odszkodowanie, to oznacza że wycena TU była zaniżona. Wg mnie słusznie że klienci dochodzą rzeczywistych odszkodowań. 

Oczywiscie, tylko niech sie pozniej nie dziwia, ze skladki rosna ;]

Napisano
11 minut temu, Maciej__ napisał:

Jak to mówią : "każdy kij ma dwa końce ..." ;]

Napisano
12 minut temu, Tomrad napisał:

Prawdopodobnie tak, lub mieli bardziej ogranego prawnika-wiemy jak jest...

12 minut temu, Maciej__ napisał:

Dokładnie w tym kontekście to napisałem.

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał:

Na szczescie jest wiecej niz jedno TU  na rynku...

Wez pod uwage, ze bez znajomosci tematu ciezko cokolwiek wyrokowac...

Moze sie okazac, ze szkodowsc w firmie kolegi jest tak duza, ze zwyczajnie TU rzucilo zaporowa oferte, zeby sie ich pozbyc ;]

Pisał, że leasing, więc kumam że przez firmę leasingowa ubezpieczyć chciał.

Tylko przy takiej stawce to ta firma za dużo nie poleasinguje chyba.

Napisano
16 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Pisał, że leasing, więc kumam że przez firmę leasingowa ubezpieczyć chciał.

Tylko przy takiej stawce to ta firma za dużo nie poleasinguje chyba.

Auto w leasingu. Ubezpieczenie wystawione przez agenta nie przez leasing. Właścicielem i użytkownikiem w dowodzie jest leasing.

Krawiec

Napisano

Auto jak z podpisu, różnica w stosunku do zeszłego roku za cały pakiet to +200zł w Link4. W sumie nie jest źle.

Napisano

Jako że wątek dotyczy ogólnie wzrostu kosztów ubezpieczenia to mam pytanie do zorientowanych w temacie. Otóż moja małżonka zrobiła prawo jazdy - odebrała 2 tygodnie temu) i rwie się do jazdy. W sumie za miesiąc wychodzi mi kupno OC i chciałem się podpytać. Czy muszę zgłaszać żonę jako dodatkowego kierowcę? Za świeże prawo jazdy będą pewnie zwyżki. Nie jest współwłaścicielem ani nie będzie regularnym użytkownikiem. Pytałem w lokalnej ubezpieczalni i gość stwierdził, że jeżeli nie jest jako współwłaściciel to nie ma potrzeby zgłaszać ... Jak to jest dla OC, AC nie mam zamiaru nabywać.

Napisano

Jest dokładnie tak jak usłyszałeś w ubezpieczalni.

U nas w PL OC jest pisane na auto, jeżeli małżonki nie będzie dopisanej gdziekolwiek to i tak auto ma ważne OC.

Napisano
4 godziny temu, Smigiel napisał:

Pytałem w lokalnej ubezpieczalni i gość stwierdził, że jeżeli nie jest jako współwłaściciel to nie ma potrzeby zgłaszać ...

jeżeli nie będzie pytania o dodatkowego użytkownika pojazdu to nie ma po co zgłaszać, ale jeżeli to pytanie się pojawi to niewskazanie będzie kłopotliwe jak będzie potrzeba likwidacji szkody spowodowanej przez żonę.

Napisano

Pytać sobie mogą. Mam im wypisać wszystkich znajomych/nieznajomych potencjalnych użytkowników samochodu? W końcu ubezpieczenie i tak jest pisane na auto (Iidiotyzm) i w razie czego tobie polecą zniżki a nie kierowcy. Nigdy nie zgłaszam żadnych innych kierowców - TU szukają pretekstów do zwyżki składki.

Napisano
8 minut temu, hyperreal napisał:

Mam im wypisać wszystkich znajomych/nieznajomych potencjalnych użytkowników samochodu?

co innego znajomy, co innego żona/dziecko, którzy pozostają we wspólnym gospodarstwie domowym. Sam fakt, że żona nie jest wpisana w DR wcale nie znaczy, że nie jest współwłaścicielem pojazdu.

10 minut temu, hyperreal napisał:

- TU szukają pretekstów do zwyżki składki.

chcą oceniać ryzyko, a takie dane do tego są potrzebne. Potem jest płacz i lament, że składki lecą do góry dla wszystkich... ale przy takim podejściu ogółu jak Twoje, niestety nie ma innej opcji skoro ludzie zatajają informacje potrzebne do prawidłowej oceny ryzyka.

Napisano
3 godziny temu, Ozarek napisał:

jeżeli nie będzie pytania o dodatkowego użytkownika pojazdu to nie ma po co zgłaszać, ale jeżeli to pytanie się pojawi to niewskazanie będzie kłopotliwe jak będzie potrzeba likwidacji szkody spowodowanej przez żonę.

NIc nie bedzie klopotliwe, bo nikogo to pozniej nie obchodzi...OC jest na samochod i tyle :ok:

Likwidowalem nawet 2 szkody z AC, gdzie sprawca byla osoba niewpisana do dowodu i nie bylo zadnego problem.

Aby tylko byla trzezwa i miala uprawnienia.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

NIc nie bedzie klopotliwe, bo nikogo to pozniej nie obchodzi...OC jest na samochod i tyle :ok:

Likwidowalem nawet 2 szkody z AC, gdzie sprawca byla osoba niewpisana do dowodu i nie bylo zadnego problem.

Aby tylko byla trzezwa i miala uprawnienia.

ostatnio czy lata temu? Bo teraz taki klient w niektórych TU dostaje składkę z kosmosu, bo TU chce się go pozbyć.

Napisano
Teraz, Ozarek napisał:

ostatnio czy lata temu? Bo teraz taki klient w niektórych TU dostaje składkę z kosmosu, bo TU chce się go pozbyć.

Ale tu nie ma co gdybac....

Kwestie OC reguluje ustawa I nie ma tam slowa, ze kierucjacy musi byc wpisany do dowodu...

W przypadku AC trzeba czytac OWU, ale w najgorszym wypadku to moga jedynie rekalkulowac skladke i tyle...

Na szczescie na rynku ubezpieczen jest taka konkurencja, ze jak nie w tej to w innej :ok:

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ale tu nie ma co gdybac....

Kwestie OC reguluje ustawa I nie ma tam slowa, ze kierucjacy musi byc wpisany do dowodu...

ale kto tu gdyba? Twoje twierdzenie, "nikogo to pozniej nie obchodzi...OC jest na samochod i tyle" jest dalece błędne. Owszem TU zapłaci, ale wyciągnie z tego wnioski.

4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Na szczescie na rynku ubezpieczen jest taka konkurencja, ze jak nie w tej to w innej :ok:

i w tym należy, póki co, upatrywać nadziei na rozsądną składkę jak ktoś dostanie kalkulację z kosmosu.

Napisano
Dnia 27.03.2017 o 21:08, Ozarek napisał:

chcą oceniać ryzyko, a takie dane do tego są potrzebne. Potem jest płacz i lament, że składki lecą do góry dla wszystkich... ale przy takim podejściu ogółu jak Twoje, niestety nie ma innej opcji skoro ludzie zatajają informacje potrzebne do prawidłowej oceny ryzyka.

Jakby chcieli oceniać ryzyko, to ubezpieczenie byłoby na kierowcę - jego "udział" w ryzyku jest przeważający. Dobry, doświadczony kierowca, nawet jadąc 20-letnim szrotem będzie powodował mniejsze zagrożenie niż świeżo upieczony kierowca w najnowszym samochodzie. Oni mnie walą po rogach, różnicując sobie ubezpieczenie od pojemności silnika w tym samym modelu samochodu, to ja im nie będę dawał pretekstów do dodatkowej zwyżki składki. Samochód jest ubezpieczony, prowadzić może kto chce, ma uprawnienia i jest trzeźwy.

Edytowane przez hyperreal

Napisano
15 godzin temu, hyperreal napisał:

Jakby chcieli oceniać ryzyko, to ubezpieczenie byłoby na kierowcę - jego "udział" w ryzyku jest przeważający. Dobry, doświadczony kierowca, nawet jadąc 20-letnim szrotem będzie powodował mniejsze zagrożenie niż świeżo upieczony kierowca w najnowszym samochodzie.

no co do tego nie ma wątpliwości, dlatego TU przy kalkulacji chce wiedzieć kto regularnie będzie się autem poruszał, coś przeciwko czemu sam się sprzeciwiasz, bo wiesz że wpisanie osoby świeżo po egzaminie podniesie składkę. To zdecyduj się czy chcą oceniać to ryzyko i dajesz im do tego wystarczającą ilość danych czy nie.

Ubezpieczenie na osobę jest fajną opcją, ale idę o zakład, że od razu podniesie się protest tych, którzy jeżdżą okazjonalnie bo będą musieli płacić nie jeżdżąc, Ty w tej sytuacji zapłaciłbyś dwie składki, a składka żony świeżo po egzaminie byłaby na pewno wysoka.

Oni mnie walą po rogach, różnicując sobie ubezpieczenie od pojemności silnika w tym samym modelu samochodu,

Taryfikacja na podstawie pojemności jest bzdurna i tu pełna zgoda, dużo trafniejsza byłaby zależność KM/kg.

to ja im nie będę dawał pretekstów do dodatkowej zwyżki składki. Samochód jest ubezpieczony, prowadzić może kto chce, ma uprawnienia i jest trzeźwy.

i znowu wracasz do mentalności Kalego, sorry ale na tej zasadzie to nie ma sensu dyskutować.

Napisano
Dnia 27.09.2016 o 03:19, docent11 napisał:

właśnie sobie zrobiłem kalkulację na "grata" trzymanego wyłącznie w garażu i OC skoczyło z 440 zł na 720 poprzez mbank, wyliczenia przez rankomat to najtaniej 570 zł

Napisano

Jakieś zmiany nastąpiły? Bo właśnie wyliczyłem OC  na moje E61 530d z 2004r. i wyszło 609zł w AXA. Rok temu PROAMA za 592zł.

Napisano

OC z dziś, GAZ 21 - 399zł AXA

Napisano
54 minuty temu, Jerzy napisał:

Jakieś zmiany nastąpiły? Bo właśnie wyliczyłem OC  na moje E61 530d z 2004r. i wyszło 609zł w AXA. Rok temu PROAMA za 592zł.

8]

A u mnie był skok z 494 zł na 941 zł :hehe:

Fakt, że wcześniej brałem pakiet dealerski, ale to zbrodnia. Nikt nie potrafił zejść z ceną w Opolu.

pacjent: Focus 2009 1.8 D.

Ciekawe jest to, że nowy właściciel wyliczył 550 zł na podlasiu 8-)

Tak jakby u mnie coś było nie tak :hmm: Ale strefy robią swoje, podlasie jest chyba w najniższej 5 czy 6, a Opole w bodajże 3.

Napisano
Dnia 30.03.2017 o 12:42, Ozarek napisał:

no co do tego nie ma wątpliwości, dlatego TU przy kalkulacji chce wiedzieć kto regularnie będzie się autem poruszał, coś przeciwko czemu sam się sprzeciwiasz, bo wiesz że wpisanie osoby świeżo po egzaminie podniesie składkę. To zdecyduj się czy chcą oceniać to ryzyko i dajesz im do tego wystarczającą ilość danych czy nie.

Ubezpieczenie na osobę jest fajną opcją, ale idę o zakład, że od razu podniesie się protest tych, którzy jeżdżą okazjonalnie bo będą musieli płacić nie jeżdżąc, Ty w tej sytuacji zapłaciłbyś dwie składki, a składka żony świeżo po egzaminie byłaby na pewno wysoka.

Sęk w tym, że skoro system ubezpieczeń zakłada ubezpieczanie samochodu a nie kierowcy, żądanie ode mnie danych okazjonalnie prowadzących samochód kierowców jest bzdurą. Mam im wypisać 10 osób a jak przypadkowo będzie prowadziła 11, nie wpisana we wniosku to nie wypłacą odszkodowania? Absurd. Mam wpisywać żonę tylko dlatego, że przejedzie 2 razy w roku trasę 10 km? Jak TU są tak zainteresowane dobrym oszacowaniem ryzyka, to niech lobbują o zmianę ustawy. Na razie mamy taki paradoks, że za 18-letnie auto z silnikiem 1,6 90 KM płacę 400 zł/rok a za 7-letnie z silnikiem 1,6 120 KM - 650 zł/rok (oba to minivany, ten nowszy, mimo że moc większa, jeździ tak samo jak starszy - różnica masy). Czyli za nowsze i o wiele bezpieczniejsze auto płacę ponad 50% niż za starego grata. Gdzie tu sens i logika?

Napisano
2 godziny temu, hyperreal napisał:

żądanie ode mnie danych okazjonalnie prowadzących samochód kierowców

skup się, albo czytaj ze zrozumieniem... TU chce info o REGULARNYCH użytkownikach, a nie okazjonalnych.

2 godziny temu, hyperreal napisał:

a jak przypadkowo będzie prowadziła 11, nie wpisana we wniosku to nie wypłacą odszkodowania?

nie ma podstawy do odmowy wypłaty.

3 godziny temu, hyperreal napisał:

Na razie mamy taki paradoks, że za 18-letnie auto z silnikiem 1,6 90 KM płacę 400 zł/rok a za 7-letnie z silnikiem 1,6 120 KM - 650 zł/rok (oba to minivany, ten nowszy, mimo że moc większa, jeździ tak samo jak starszy - różnica masy). Czyli za nowsze i o wiele bezpieczniejsze auto płacę ponad 50% niż za starego grata. Gdzie tu sens i logika?

marka i model mają też mają znaczenie, czasy kiedy była tabelka pojemności i bonus-malus minęły, teraz mamy tam wmieszaną ocenę ryzyka.

Ja nie bronię obecnego systemu OC, bo jest mocno niedoskonały i dziurawy, ale ukrywanie faktów przed TU nie jest na to metodą.

Napisano
2 godziny temu, Ozarek napisał:

skup się, albo czytaj ze zrozumieniem... TU chce info o REGULARNYCH użytkownikach, a nie okazjonalnych.

Ok, czyli nie oszukuję wpisując tylko siebie - 99,99% przebiegu robię ja. A różnica w składkach o których wcześniej pisałem jest i tak dla mnie niezrozumiała. Choć może być i tak, że te nowsze auta częściej uczestniczą w kolizjach i wypadkach. Tylko że to może wynikać z prostego faktu, że jest ich więcej na drogach - właściwie trzeba by brać pod uwagę procentowy udział szkodowości w danym modelu samochodu. A to takie nasze pisanie, i tak zapłacimy tyle, ile nam wyliczą :piwko:

Napisano

mam nadzieję z znowu dostanę ciekawą propozycję a do czerwca niedaleko, może coś potanieją. W przyszłym roku pęknie 25 lat i dodatkowa zniżka się szykuje;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.