Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do 10k zł dla kobiety

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Poszukuję małe autko dla kobiety, które będzie jeździło max 5kkm rocznie. Z wiadomych powodów diesel odpada. Dobrze by było aby autko dobrze znosiło lpg.

Żona woli auta 5-cio drzwiowe. I nie wiem w którą stronę iść. Corsa, Grande punto, Clio, Fiesta? A może coś z rynku azjatyckiego?

Podstawowe sprawy to aby nie rdzewiał jak mondeo 2, im młodszy tym lepiej.

Polecicie coś?

Edytowane przez skrzatekMK

Napisano

Dlaczego ma być małe?

Te 10k zł to już z LPG liczysz? Po co chcesz LPG?

Dlaczego woli 5-cio drzwiowe, a nie 3 lub 4?

Napisano
  • Autor

Aktualnie jeździ mondeo 2 kombi i mówi, że wolałaby coś mniejszego. Trudno się jej parkuje tą kolumbryną. Dla wygody woli auto 5 drzwiowe. Miała możliwość sprawdzenie auta trzydrzwiowego i nie była zadowolona. Te 10k bez lpg. A lpg po to, że jak zacznie jeździć więcej to może go zagazuję.

Edytowane przez skrzatekMK

Napisano

clio 2 moze jakies clio 3 sie trafi ale ciężko bedzie

Napisano

Ja mogę polecić Fiata - kiedyś byłam sceptyczna do tej marki ale odkąd Ojciec kupił ładnych kilka latek temu Bravo i mam często okazję nim jeździć mogę naprawdę polecić.

Przez te kilka lat praktycznie nic się nie zepsuło, mało pali, jest dość wygodny i nawet całkiem ładny.

Dobra koleżanka od dwóch lat ma Grande Punto (bodajże 1,2) i też jest bardzo zadowolona, bezproblemowy samochodzik który też mimo upływu lat całkiem fajnie wygląda.

Napisano

ja Ci polecę, autko mojej żonki (niestety po narodzinach drugiej pociechy jest za małe na 2 foteliki, wózek głęboki)

A mianowicie - Corsa C 1.2 16V już z zamontowanym LPG

Obecnie nowa listwa wtryskowa i zbiornik (skończyła się ważność)

Autko kupiłem od I właściciela, autko krajowe, zakupione w Warszawie

Przebieg 240 coś tam ( nie pamiętam)

5 drzwi, centralny z kluczyka, klimatyzacja (oczywiście w pełni sprawna), regulacja wysokości fotela kierowcy i kierownicy.

ELEKTRYCZNE wspomaganie kierownicy - super rzecz dla kobiety.

2 kpl. kół

LATO na ALU 15 ori OPEL opony FULDA 185 na jeszcze 2-3 sezony

ZIMA na stal 14 Dębica Frigo - teraz mają 3 sezon zimowy, ale bieżnik 7mm więc jak nowe

IHMO fajny kolorek - złoty metalik

Niestety autko w ostatnim roku zrobiło chyba nawet poniżej 5kkm.

Pali to 7litrów LPG z klimą, a i na autostradzie daje radę bez problemu 140 utrzymywać (Vmax ok.180)

Poniżej fotki dla Ciebie z lata - wtedy był czysty :)

Budżet też Ci wystarczy, a jeszcze nawet zostanie, ale pakietu startowego nie potrzebujesz tu robić, nawet przed zima olej wymieniałem - 5w40 z filtrami oczywiście

Polecam,

pokaż żonie, kontakt PW

a1.jpg

a2.jpg

a3.jpg

a4.jpg

Napisano
Fabia/Ibiza 1.2 HTP

Dlaczego ma skazywać żonę na męczarnię z tą kosiarka, imho w tej kwocie można kupić zdecydowanie przyjemniejsze auto z prawidłową liczbą cylindrów

Wysłane z Moto X Play

Napisano
Cześć,

Poszukuję małe autko dla kobiety, które będzie jeździło max 5kkm rocznie. Z wiadomych powodów diesel odpada. Dobrze by było aby autko dobrze znosiło lpg.

Polecicie coś?

Nissan Micra k12, po lifcie 2005r silnik benzyna 1.2/80 lub 1.4/88km. Mało awaryjne, serwisowanie niedrogie. Jedynie wygląd kontrowersyjny dla faceta.

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Co do corsy c 1,2 trzeba założyć potrzebę wymiany łańcucha i magla. Nie są to duże koszty ale podejrzewam, że bez tego się nie obejdzie.

Napisano
6 godzin temu, skrzatekMK napisał:

Polecicie coś?

Megane II będzie z okolic 2003-2004, punto trochę młodsze, corsa C to do nich lekko tandetne i podatne na korozje auto. Punciaka z gazem w tej cenie nie znajdziesz w porządnym stanie. Clio II też będzie ładne, choć nie jest wolne całkowicie od korozji, fiesta 1.3 fajny wybór, silnik na łańcuchu. Generalnie z czymś porządnym w tej cenie jest problem, wiem bo sam przerabiałem nie dalej jak od ostatnich 3 mies ten temat. Kupiłem megankę, założyłem gaz, póki co jeździ, wyposażenia z meganki nie uświadczysz w żadnym aucie segmentu B w tej kasie.

Napisano
26 minut temu, hefi napisał:

Co do corsy c 1,2 trzeba założyć potrzebę wymiany łańcucha i magla. Nie są to duże koszty ale podejrzewam, że bez tego się nie obejdzie.

łańcuch  z napinaczem  wymieniony  z maglem  nic  niepokojącego  się nie  dzieje 

Napisano

@technix, tak z ciekawości tylko, z którego lata temu fotki, bo 240+kkm minus 230kkm jakoś nie chce w żaden sposób ok 5kkm wyjsc?

Nawet fajna ta Twoja corsa i do koloru mam sentyment.

Napisano
2 godziny temu, Gregs0N napisał:

Dlaczego ma skazywać żonę na męczarnię z tą kosiarka, imho w tej kwocie można kupić zdecydowanie przyjemniejsze auto z prawidłową liczbą cylindrów

Wysłane z Moto X Play

a co to za roznica jak jeździ 5kkm?

mniej oleju wchodzi, mniej płynu, mniejsze koszty, mniej świec etc.

tańsze było jako nowe, tańsze będzie jako używane więc moze być młodsze od jakiegos R4

Napisano

Ja bym kobicie włączył portal aukcyjny z różnymi autami niech sama wybierz co jej się podoba a później niewtulenie robił selekcje. Bo Ty możesz wybierać najlepsze a później i tak Ci powie że nie bedzie tym jeździła bo coś. tam. 

Napisano
Godzinę temu, Cinos napisał:

No tak, oszczędności życia... :hehe: szczególnie te świece i płyn brzmią, jakby były wymieniane co tydzień... :lol:

Napisano
30 minut temu, romano11 napisał:

No tak, oszczędności życia... :hehe: szczególnie te świece i płyn brzmią, jakby były wymieniane co tydzień... :lol:

nie da sie robić większych oszczędności, jak się olewa te mniejsze ;)

Napisano
27 minut temu, Cinos napisał:

nie da sie robić większych oszczędności, jak się olewa te mniejsze ;)

Ja to wszystko rozumiem, ale wiesz... nawet przyjmując (mniej zasadne) 5 lat dla świec i płynu od (bardziej zasadnych) 60kkm, to wychodzi 1 świeca i 3, może 4 litry płynu. Doprawdy, majątek... :)

Napisano
3 godziny temu, ZUBERTO napisał:

@technix, tak z ciekawości tylko, z którego lata temu fotki, bo 240+kkm minus 230kkm jakoś nie chce w żaden sposób ok 5kkm wyjsc?

Nawet fajna ta Twoja corsa i do koloru mam sentyment.

to  zdjęcie z licznikiem  jest  z dnia  zakupu,  sprawdzałem ile  idzie 

a i sprawdziłem ile  jest  na blacie dziś,  247 700

a zdjęcia są z lipca 2016 

Napisano
4 minuty temu, technix napisał:

to  zdjęcie jest  z dnia  zakupu,  sprawdzałem ile  idzie 

a i sprawdziłem ile  jest  na blacie dziś,  247 700

a zdjęcia są z lipca 2016

Więc tak, czy siak coś jest nie tak... :phi:

Lipiec 2016 - 230 719 km

Stan na dziś - 247 700 km, a w opisie stoi, ze bolid...

Niestety autko w ostatnim roku zrobiło chyba nawet poniżej 5kkm.

A tu wychodzi 17kkm w 7 miesięcy...

I dodatkowo:

łańcuch  z napinaczem  wymieniony  z maglem  nic  niepokojącego  się nie  dzieje 

Normalnie matka Teresa i armia zbawienia w jednym... jeżdżąca instytucja dobroczynna :lol:

Napisano
4 godziny temu, hefi napisał:

zdjęcie  licznika  jest  z dnia  zakupu 

zdjęcia auta z zeszłego  lata 

czego  jeszcze nie  rozumiesz? 

a o co  ci chodzi z tą  matką  Teresą  -  co  to  już  teraz  na AK  jest zakaz wymiany  napędu  rozrządu  w aucie? 

Edytowane przez technix

Napisano

Właśnie nabywałem auto w podobnym budżecie i też dla kobiety . Zwycięzcą została Corsa C z 2005r, 1.2 Twinport . Auto z klimą i fabrycznym radiem , innych bajerów brak . Cena podobna do ww. egzemplarza tylko przebieg o połowę mniejszy ;] .

Napisano
4 godziny temu, Cinos napisał:

tańsze było jako nowe, tańsze będzie jako używane więc moze być młodsze od jakiegos R4

moja robi tylko 6kkm rocznie, ale to nie znaczy, że nie ma mieć choć odrobiny przyjemności z jazdy samochodem

Napisano

wlaśnie jak się robi tak male przebiegi to warto kupić auto które będzie dawalo choć odrobinę frajdy bo koszty paliwa czy materialów eksploatacyjnych są pomijalne ...jak się dużo jeździ to patrzymy na koszty - trzeba myślec jak flotowcy...

Napisano
8 godzin temu, Gregs0N napisał:

Wysłane z Moto X Play

nie przesadzaj, nie jest to 1.8t ale zrobiłem htp ćwierć miliona i jakoś dało rade, nawet na kzk

Napisano
3 godziny temu, Ksenomorf napisał:

Właśnie nabywałem auto w podobnym budżecie i też dla kobiety . Zwycięzcą została Corsa C z 2005r, 1.2 Twinport . Auto z klimą i fabrycznym radiem , innych bajerów brak . Cena podobna do ww. egzemplarza tylko przebieg o połowę mniejszy ;] .

to jak będziesz  chciał kupić  to  napisz jaki  chcesz przebieg,  można nawet od  zera  zacząć. 

A widzisz,  a ja mam jeszcze  elektryczne szyby,  wielofunkcyjną kierownicę

Edytowane przez technix

Napisano

Jak teraz jezdzi wiekszym autem, to radze nie kupowac malego pudelka. Moja tez chciala cos mniejszego,bo wiekszym ciezko parkowac, a teraz jest na odwrot... ze za male, niekomfortowe,itp:skromny:

Napisano
nie przesadzaj, nie jest to 1.8t ale zrobiłem htp ćwierć miliona i jakoś dało rade, nawet na kzk

Pewnie, nieco przesadzam. Jednak myślę że są zdecydowanie fajniejsze silniki w tej klasie pojazdów ;)

Wysłane z Moto X Play

Napisano
2 godziny temu, czachabrava napisał:

Jak teraz jezdzi wiekszym autem, to radze nie kupowac malego pudelka. Moja tez chciala cos mniejszego,bo wiekszym ciezko parkowac, a teraz jest na odwrot... ze za male, niekomfortowe,itp:skromny:

Różnie bywa. Jeden koleś kupił żonie, która jeździła Focusem, autko klasy B. Ona jest zachwycona. On zachwycony i już szuka sobie podobnego zamiast Mondeo.

;)

Napisano
9 godzin temu, technix napisał:

to jak będziesz  chciał kupić  to  napisz jaki  chcesz przebieg,  można nawet od  zera  zacząć. 

A widzisz,  a ja mam jeszcze  elektryczne szyby,  wielofunkcyjną kierownicę

Oczywiście napiszę abyś zrobił mi korektę licznika , kierownicy , siedzeń , reflektorów i szyby przedniej :hehe: . Bym zapomniał włam się do państwowej bazy i pozmieniaj przebiegi odpisane podczas przeglądów.

Napisano

a dlaczego  mam  się  gdzieś włamywać? 

Jak  jako  klient  powiesz mi  ile  chcesz,  to tyle  będzie,  co  nawet  w umowie  napiszę,  a w bazach  niech  jest  prawdziwy. 

Ale jaki szok tu  teraz  wywołałem,  jak  to  możliwe,  że  auto  klasy  B  po 14 latach  ma  250kkm przebiegu.

To  Teraz ci  co kupują passaty  niech  pomyślą  ile  takie auta  mają za sobą   

Napisano

W corsie c wystarczy podrabiany opcom. Podłączamy wpisujemy wyjmujemy bezpiecznik zrobione

Napisano

Co to przebiegu święte słowa . Sam rozglądam się za Kia Ceed lub I30 z polskiego salonu i powiem cena zależy od przebiegu a rozpiętość to ładne kilka tysięcy złotych.

Napisano
13 godzin temu, technix napisał:

zdjęcie  licznika  jest  z dnia  zakupu 

zdjęcia auta z zeszłego  lata

czego  jeszcze nie  rozumiesz?

No teraz do mnie dotarło - nie kupiłeś tej corsy w lipcu 2016, tylko wcześniej... :phi::oki:

Napisano
Dnia 02/25/2017 o 10:52, skrzatekMK napisał:

Cześć,

Żona woli auta 5-cio drzwiowe. I nie wiem w którą stronę iść. Corsa, Grande punto, Clio, Fiesta? A może coś z rynku azjatyckiego?

Podstawowe sprawy to aby nie rdzewiał jak mondeo 2, im młodszy tym lepiej.

Polecicie coś?

Ostatnio szukalismy z żoną auta na przebiegi jak u ciebie. Kobieta z reguły ma inne kryteria jesli chodzi o auto niz chlop ;l. Po przeanalizowaniu rynku wybor zostal zawęzony do toyoty yaris 1.0 :). A czy byl dobry to czas pokaze. Mamy w domu corse c i ten yaris pod wzgledem pomyslowosci, ilosci schowkow i silnika (corsa ma kosiarke 1.0 pod maska) wypada duzo ciekawiej. Pozycja za kierownica takze lepiej pasuje na miasto. Tylko srednio tam  z lpg...

Napisano

Daihatsu Cuore ostatniej generacji, będzie najmłodsze, zmieści się w budżecie, najczęściej jest ściągane z niemcowni,

a wszystkie kobiety jakie jeździły tym co posiadam były zachwycone (zwłaszcza lusterkiem w daszku kierowcy :p)

1.0 nie ma sensu gazować przy takim przebiegu i jego spalaniu (max jakie uzyskałem to 4,8/100km)

mechanika to w większości yaris, ale w moim przy przebiegu blisko 130 kkm nie ma jeszcze co wymieniać...

Napisano
7 godzin temu, romano11 napisał:

No teraz do mnie dotarło - nie kupiłeś tej corsy w lipcu 2016, tylko wcześniej... :phi::oki:

dokładnie,  brawo Ty 

Napisano

Osobiście co raz bardziej zaczynam być zdania, że zakup używanego auta typu Corsa, Grande punto, Clio, Fiesta, nie jest niczym uzasadniony oprócz ewentualnego mniejszego spalania. Klasa kompakt kosztuje prawie tyle samo w używce, a wszystko tam jest lepsze. Większy, cichszy, bardziej komfortowy, szybszy, przeważnie lepiej wyposażony. Koszty utrzymania przy obecnych cenach części są takie same.

SkrzatekMK - jak wsadzisz żonę z Mondeo do Corsy albo Clio to przecież szok przeżyje. Pooglądaj sobie np. Fiaty Stilo, Peugeoty 307, można trafić ciekawe wersje do 10k zł.

Napisano
43 minuty temu, Kraviec napisał:

Osobiście co raz bardziej zaczynam być zdania, że zakup używanego auta typu Corsa, Grande punto, Clio, Fiesta, nie jest niczym uzasadniony oprócz ewentualnego mniejszego spalania.

Łatwiej zaparkować, mniejsze opony i pewnie parę innych rzeczy się znajdzie.

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

Łatwiej zaparkować, mniejsze opony i pewnie parę innych rzeczy się znajdzie.

dokładnie 

Napisano
9 godzin temu, Kraviec napisał:

Osobiście co raz bardziej zaczynam być zdania, że zakup używanego auta typu Corsa, Grande punto, Clio, Fiesta, nie jest niczym uzasadniony oprócz ewentualnego mniejszego spalania. Klasa kompakt kosztuje prawie tyle samo w używce, a wszystko tam jest lepsze. Większy, cichszy, bardziej komfortowy, szybszy, przeważnie lepiej wyposażony. Koszty utrzymania przy obecnych cenach części są takie same.

SkrzatekMK - jak wsadzisz żonę z Mondeo do Corsy albo Clio to przecież szok przeżyje. Pooglądaj sobie np. Fiaty Stilo, Peugeoty 307, można trafić ciekawe wersje do 10k zł.

A ja wrecz przeciwnie, powaznie rozwazam zakup klasy B zamiast kompakta bo jezdze glownie po miescie...

Chyba tylko w PL lub gdzies dalej na wschod mozna wpasc na pomysl, zeby na przebiegi rzedu 5kkm po miescie kupowac klase D ;]

Jak czasem musze sie pokrecic po miescie jakas Insignia czy Mondeo to mnie szlag trafia bo to kompletnie nie ma sensu.

Napisano
23 minuty temu, Maciej__ napisał:

A ja wrecz przeciwnie, powaznie rozwazam zakup klasy B zamiast kompakta bo jezdze glownie po miescie...

Chyba tylko w PL lub gdzies dalej na wschod mozna wpasc na pomysl, zeby na przebiegi rzedu 5kkm po miescie kupowac klase D ;]

Jak czasem musze sie pokrecic po miescie jakas Insignia czy Mondeo to mnie szlag trafia bo to kompletnie nie ma sensu.

Wszystko zależy. Jak te 5kkm robisz poza miastem, to ma to sens.

Po wczorajszych porannych próbach zaparkowania samochodu w centrum Katowic też stwierdziłem, że chyba zamiast 4,5m+ samochodów przydałby się też jeden jakiś krótszy, bo sporo miejsc parkingowych mnie ominęło ze względu na za duże auto. :(

Napisano
Daihatsu Cuore ostatniej generacji, będzie najmłodsze, zmieści się w budżecie, najczęściej jest ściągane z niemcowni,

a wszystkie kobiety jakie jeździły tym co posiadam były zachwycone (zwłaszcza lusterkiem w daszku kierowcy :P)

1.0 nie ma sensu gazować przy takim przebiegu i jego spalaniu (max jakie uzyskałem to 4,8/100km)

mechanika to w większości yaris, ale w moim przy przebiegu blisko 130 kkm nie ma jeszcze co wymieniać...

Od trzech miesięcy mamy dokładnie takim samym i mam dokładnie takie same spostrzeżenia świetne auto do jazdy dookoła komina

wysłane z tel.

Napisano
10 godzin temu, Kraviec napisał:

serio nie rozumiesz, że ktoś po prostu potrzebuje małego praktycznego samochodu na niewielkie przebiegi? Że komuś nie zależy żeby było więcej miejsca, ciszej i lepsze wyposażenie? Bo tak naprawdę wystarczy klima i wspomaganie? Po co kupować większy samochód, który trudniej się parkuje, jest droższy w serwisie i utrzymaniu (chociażby większe opony, hamulce, droższe ubezpieczenie, wyższe spalanie), jak można mieć mniejszy, bardziej praktyczny?

Napisano

serio nie rozumiesz, że ktoś po prostu potrzebuje małego praktycznego samochodu na niewielkie przebiegi? Że komuś nie zależy żeby było więcej miejsca, ciszej i lepsze wyposażenie? Bo tak naprawdę wystarczy klima i wspomaganie? Po co kupować większy samochód, który trudniej się parkuje, jest droższy w serwisie i utrzymaniu (chociażby większe opony, hamulce, droższe ubezpieczenie, wyższe spalanie), jak można mieć mniejszy, bardziej praktyczny?

Dokladnie jako 2czy3 auto w domu klasa A czy B sprawdza lepiej niz kompakt

Ostatnio w sobote na koncert i kolacje w centrum pojechalismy z zona cuore bo szukanie miejsca parkingowego dla Tribeca konczy sie zawsze na platnym parkingu za nie mala kasę. A tym baczkiem wcislam sie wszedzie :)

wysłane z tel.

Napisano
4 minuty temu, ppmarian napisał:

Ostatnio w sobote na koncert i kolacje w centrum pojechalismy z zona cuore bo szukanie miejsca parkingowego dla Tribeca konczy sie zawsze na platnym parkingu za nie mala kasę. A tym baczkiem wcislam sie wszedzie :)

wysłane z tel.

tak samo miałem jak mieliśmy Bravo i Matiza. Mimo że matiz bez klimy, to jadąc do centrum Krakowa wolałem jechać nim, nawet w upał

Napisano

tak samo miałem jak mieliśmy Bravo i Matiza. Mimo że matiz bez klimy, to jadąc do centrum Krakowa wolałem jechać nim, nawet w upał

W cuore jest wypas. Klima esp cd

Do szczęścia brakuje tylko automatu, ale pewnie wtedy stracilby swój wigor

wysłane z tel.

Napisano
26 minut temu, ppmarian napisał:

wysłane z tel.

My po miescie tez praktycznie zawsze wybieramy Micre zony bo jest po prostu wygodniej :ok:

Napisano

no  ja na zakupu przed  świętami miałem  wybór 

albo  corsa  albo  omega b kombi 

wybrałem corse 

zyskałem 2 razy 

raz na  parkingach 

drugi raz w domu  że  nie  musiałem  brudzić spodni o zderzak  kładąc się do  bagażnika,  żeby  coś  sięgnąć

oczywiście opłat  czy  spalania  nie ma co porównywać bo różnica  kosmos

7 lpg kontra 12lpg

250 zł  na rok kontra  600 

Edytowane przez technix

Napisano
15 godzin temu, Kraviec napisał:

Pooglądaj sobie np. Fiaty Stilo, Peugeoty 307

Sugerujesz, że jego żona powinna się zaprzyjaźnić z mechanikiem ? Przecież to są najbardziej awaryjne modele - stąd ich "atrakcyjna" cena.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.