Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] zmywarka na co zwracać uwagę przy zakupie

Featured Replies

Napisano

Kupujemy zmywarkę na co zwrócić uwagę, jakie funkcje są przydatne.

Wysłane z mojego LG-H815

Napisano

szuflada na sztućce - dużo lepsze rozwiązanie od przewracającego się koszyka

Napisano

kupowałem ostatnio , hałas , opóźniony start ,szybki program , ewentualnie pół wsadu . Reszta ( moim zdaniem ) zbędne bajery.

Napisano
2 minuty temu, oskarek napisał:

kupowałem ostatnio , hałas , opóźniony start ,szybki program , ewentualnie pół wsadu . Reszta ( moim zdaniem ) zbędne bajery.

Używasz opóźnionego startu? Ja nawet nie wiem jak to włączyć.

Jedyny sprzęt w domu w jakim z tego korzystam to suszarka do prania bo ważne jest żeby je wyjąć zaraz po zakończeniu suszenia.

Napisano
Godzinę temu, mitunio napisał:

nigdy mi sie koszyk nie przewrocil ;] Co zle robie?

Ja bym szukal czegos cichego I z jak najdluzsza gwarancja.

Reszta jest dla mnie zbedna :)

Napisano
Godzinę temu, mitunio napisał:

Wg mnie koszyk jest lepszym pomysłem. Nie muszę sięgać do zmywarki - stawiam koszyk na blacie, nad szufladą i przekładam do niej sztućce.

Teraz, Maciej__ napisał:

nigdy mi sie koszyk nie przewrocil ;] Co zle robie?

Ja bym szukal czegos cichego I z jak najdluzsza gwarancja.

Reszta jest dla mnie zbedna :)

Czyli Ikea. ;]

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/kitchen/20825/

Wybrać najcichszą w planowanym budżecie.

Napisano
4 minuty temu, Liwek napisał:

Jedyny sprzęt w domu w jakim z tego korzystam to suszarka do prania bo ważne jest żeby je wyjąć zaraz po zakończeniu suszenia.

Tak , bo często ładuje wieczorem a z kuchni do dużego nie mam drzwi i mnie wkurza ja pierze a ja oglądam tv czy czytam książkę ustawiam + 3 godziny i się uruchamia w nocy .

Choć przyznam że ta która kupiłem ostatnio jest zdecydowanie cichsza i być może nie będzie potrzeby używania tego opóźnionego startu.

Napisano
1 minutę temu, oskarek napisał:

Tak , bo często ładuje wieczorem a z kuchni do dużego nie mam drzwi i mnie wkurza ja pierze a ja oglądam tv czy czytam książkę ustawiam + 3 godziny i się uruchamia w nocy .

A myślałem, że moja jest głośna. ;]

Napisano
2 minuty temu, Liwek napisał:

A myślałem, że moja jest głośna. ;]

poprzednia miała 51 dB aktualna ma 46 dB ale nie sa to zmywarki w zabudowie więc pewnie to tez ma wpływ...

Napisano
14 minut temu, Liwek napisał:

Wg mnie koszyk jest lepszym pomysłem. Nie muszę sięgać do zmywarki - stawiam koszyk na blacie, nad szufladą i przekładam do niej sztućce.

Tez tak robie :ok:

Napisano
5 minut temu, oskarek napisał:

poprzednia miała 51 dB aktualna ma 46 dB ale nie sa to zmywarki w zabudowie więc pewnie to tez ma wpływ...

Moja niby ma 42, ale po pierwsze w to nie wierzę, po drugie mam z boku dużą, pustą pustą szafkę, która nie pomaga. :) 

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Tez tak robie :ok:

Dokładnie , za to mam teraz półeczkę na długie noże ;]

1 minutę temu, Liwek napisał:

Moja niby ma 42, ale po pierwsze w to nie wierzę, po drugie mam z boku dużą, pustą pustą szafkę, która nie pomaga. :) 

No u mnie podobnie więc dlatego jak wypada puścić wieczorem to ustawiam tak żeby ruszyła jak już śpimy.

Napisano
1 godzinę temu, mitunio napisał:

Od 12 lat użytkuję zmywarki i nigdy w życiu koszyk mi się nie przewrócił. 

Napisano
6 minut temu, oskarek napisał:

No u mnie podobnie więc dlatego jak wypada puścić wieczorem to ustawiam tak żeby ruszyła jak już śpimy.

Już wiem dlaczego nie zostawiam na noc - nie lubię wypakowywać rano. ;] Zazwyczaj wlaczam po 19 i wypakowuję przed spaniem.

Napisano
1 minutę temu, Liwek napisał:

Już wiem dlaczego nie zostawiam na noc - nie lubię wypakowywać rano. ;] Zazwyczaj wlaczam po 19 i wypakowuję przed spaniem.

A widzisz ja od wypakowywania mam dzieci ;)

Napisano
  • Autor

Hałas jest dla mnie rzeczą pomijalną...
Czyli szukać z jak najdłuższa gwarancją [emoji5]

Wysłane z mojego LG-H815

Napisano
46 minut temu, Liwek napisał:

A mi osobiście szuflada pasi bardziej. Poprzednio miałem z koszykiem i się przewracał (wiem pewnie kwestia modelu zmywarki) głównie jak go stawiałem na blacie w celu rozładowania bądź naładowania sztućcami. Kwestia gustu i przyzwyczajenia. A poza tym koszyk zabiera miejsce w zmywarce, w które można włożyć coś innego do mycia.

Napisano

Ilość zraszaczy, wybierałem między 2 a 3 wziąłem 3. Zraszanie  niby  jest efektywniejsze. 

Napisano

Szybkie mycie - 30 minut. Tego brakuje mi najbardziej w obecnej zmywarce.

Napisano
7 godzin temu, Liwek napisał:

ja używam regularnie opóźnionego startu, żeby się włączała w taryfie nocnej.

Napisano
9 godzin temu, leatz napisał:

Kupujemy zmywarkę na co zwrócić uwagę, jakie funkcje są przydatne.

Wysłane z mojego LG-H815

może się zdziwisz ale oświetlenie komory. Widziałem ostatnio u kumpla i uważam że nie jest to bajer. Skoro w lodówkach jest to w zmywarkach też się przydaje. Ja często sięgam do zmywarki po ciemku i muszę swiatło zapalać.

Napisano
9 godzin temu, leatz napisał:

Kupujemy zmywarkę na co zwrócić uwagę

Na szerokość. Tylko i wyłącznie 60 cm. 

Napisano

Panel na zewnątrz obudowy a nie wszystko schowane pod drzwiami. Lubie wiedzieć na jakim etapie jest mycie.

Napisano

Ja pozbieram od poprzedników:

- szuflada na sztućce - w poprzedniej miałem koszyk. Nie przewracał się, ale zajmował sporo miejsca. W dodatku długie noże trzeba było układać w koszu z talerzami. Przy szufladzie nie ma tego problemu. Wahaliśmy się z żoną czy to dobre rozwiązanie i okazało się bardzo dobre.

- głośność - poprzednia była głośna, myślałem,że tak ma zmywarka, teraz obecnej praktycznie nie słychać. Najczęsciej nastawiam na noc na program eko (3.40 godz.)

- panel zewnętrzny - co prawda nigdy nie miałem panelu ukrytego, ale jak dla mnie panel zewnętrzny jest lepszy bo widać za ile czasu się skończy

- długość gwarancji - chociaż poprzednia wytrzymała 6 lat (fachman powiedział że i tak cud, bo ten model rzadko kiedy dożywa takiego wieku), obecna ma już ponad 2 lata i oby działała jak najdłużej.

- nie wiem jak w innych zmywarkach, ale u mnie jest program przyspieszający mycie, ponoć kosztem zużycia wody i energ. el. Skraca czas mysia o ok połowę ( np. program auto to ok 2.40 godz, przyspieszony to 1,20 godz.) - przydaje się jak jest większa impreza.

- rozmiar - nie wiem jak można uzywać 45, musiałbym myć min 2 razy dziennie, a tak to średnio wychodzi raz na dobę.

Napisano
  • Autor
Ja pozbieram od.....

Jaki masz model

Wysłane z mojego LG-H815

Napisano
11 godzin temu, Wojtas_BB napisał:

- nie wiem jak w innych zmywarkach, ale u mnie jest program przyspieszający mycie, ponoć kosztem zużycia wody i energ. el. Skraca czas mysia o ok połowę ( np. program auto to ok 2.40 godz, przyspieszony to 1,20 godz.) - przydaje się jak jest większa impreza.

Ja właściwie używam wyłącznie programu EXPRESS 60minut/60stopni (Amica). Przy tym z tabeli energetycznej wynika, że jest to najbardziej optymalny program, pomijając oczywiście tryb EKO. Program NORMALNY trwa 3 godziny a zużywa więcej wody i energii i nie myje wcale lepiej. Dla lekko zabrudzonych naczyń jest tryb SZYBKI 40min.

Szuflada na sztućce mi pasuje, mogę zmieniać jej nachylenie, częściowo składać albo całkiem wyjąć. Oświetlenie w zmywarce mam, ale jest w sumie bezużyteczne- świeci od góry ale przy zapełnionej zmywarce i tak niewiele tego światła dochodzi. Takie światełko musiałoby być na bocznych ściankach na wszystkich poziomach. Ogólnie bez sensu- nie obsługuję zmywarki w całkowitej ciemności.

Dla zmywarki zabudowanej pożyteczne jest wyświetlanie funkcji na podłodze albo chociaż punkt świetlny, informujący że program jeszcze trwa.

Chociaż ja używając zwykle programu godzinnego, kwestię pilnowania czasu uważam za drugorzędną.

Jeśli ktoś lubi bajery, to polecam zmywarki Samsunga typu WaterWall ze spryskiwaczami liniowymi, mój znajomy taką kupił- naprawdę wyraźnie lepiej toto zmywa naczynia umieszczone w rogach koszy, gdzie klasyczne śmigło nie sięga.

Edytowane przez Wasylek

Napisano
19 godzin temu, Liwek napisał:

19 godzin temu, Maciej__ napisał:

Ja mam zmywarkę i szufladę na sztućce w meblach w zasięgu rąk, więc żaden problem. ;)

Szufladę też się da wyjac i polozyc na blat. W trybie lenia czasami wyciagam tę szufladę i na metalowym ruszcie wkładam blachę z piekarnika :hehe:

Napisano

Dla mnie istotne w zmywarce jest:

: oświetlenie wnętrza - nie wyobrażam sobie pakowania/rozpakowywania po ciemku

: wskaźnik czasu do zakończenia zmywania. Ponieważ zmywarka jest zabudowana, a nie wyobrażam sobie psucia wyglądu zewnętrznym panelem, to idealna dla mnie jest opcja z wyświetlaniem timera na podłodze:

11253064202.jpg

Napisano
13 godzin temu, Wojtas_BB napisał:

W dodatku długie noże trzeba było układać w koszu z talerzami.

Ja nie myję noży w zmywarce (poza zwykłymi obiadowymi) ponieważ mocno się tępią.

mar00ha

Napisano
13 godzin temu, leatz napisał:

Jaki masz model

Siemens SN55L580EU, wcześniej miałem jakiegoś Whirpoola

8 godzin temu, mar00ha_ napisał:

Ja nie myję noży w zmywarce (poza zwykłymi obiadowymi) ponieważ mocno się tępią.

Oooo to tego nie wiedziałem

Napisano

Jak zmywarka do zabudowy, to obowiązkowo lampka sygnalizująca zakończenie pracy na podłodze, nie mam i brakuje.

Napisano

Hałas, zużycie wody i energii, podświetlanie wnętrza.

2 tygodnie temu kupiłem 45cm, BEKO DFS29030X.

Wolnostojąca, z wyświetlaczem na przednim panelu o zakończeniu zmywania informuje uchylając automatycznie drzwiczki.

Fajnie szybko myje, na sztućce jest koszyk, mi pasuje:)

Napisano
Dnia 28.02.2017 o 13:46, Liwek napisał:

Ja tak, bo mam G12

Napisano
19 godzin temu, borbet napisał:

Ja tak, bo mam G12

Jakie warunki trzeba spełnić żeby otrzymać G12?

Napisano
3 godziny temu, mariuszp19 napisał:

Nie trzeba żadnych warunków, idziesz i zgłaszasz, że chcesz. Ja mam G12NW od ponad 20 lat i jestem zadowolony.

http://www.eprad.pl/01,02,01/6/24

A co z licznikiem? Wymiana? A jeśli tak to kto sponsoruje?

Napisano

Licznik do wymiany, na dwutaryfowy. Koszt, pokrywa użytkownik, nie wiem ile teraz, myślę że koło 100zł.

Napisano

Dzięki :piwko:

Napisano
  • Autor

I tak sobie szukam czytam i nic nie wiem.
Byłem ostatnio w paru sklepach AGD "eksperci sprzedawcy" cytuja broszurki reklamowe.
Jakie macie modele i jakie wrażenia z uzytkowania

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Napisano
9 minut temu, leatz napisał:

I tak sobie szukam czytam i nic nie wiem.
Byłem ostatnio w paru sklepach AGD "eksperci sprzedawcy" cytuja broszurki reklamowe.

IKEA VÄLGJORD, średnio zadowolony - na losowych plastikowych pojemnikach zostawia białe (z soli?) plamy i naczynia po myciu (sprawdzałem różne programy) pozostają na tyle mokre, że nie da się większości (poza szklankami) od razu schować do szafek.

Z pojemnikami może kwestia chemii, ale sprawdzałem już 2 rodzaje oraz różne ustawienia poziomu twardości wody. Co ciekawsze - dwa identyczne pojemniki w trakcie tego samego mycia potrafią się zupełnie inaczej zachowywać - jedno jest umyte dobrze, a drugie z plamami. :hmm:

Napisano
3 godziny temu, leatz napisał:

Jakoś od sierpnia mam tę: http://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/bosch-smv53l90eu.bhtml

Zmywa dobrze. Znacznie lepiej niż wcześniejszy Whirlpool. 

mar00ha

Napisano
Dnia 01/03/2017 o 08:27, slawekw napisał:

: wskaźnik czasu do zakończenia zmywania. Ponieważ zmywarka jest zabudowana, a nie wyobrażam sobie psucia wyglądu zewnętrznym panelem, to idealna dla mnie jest opcja z wyświetlaniem timera na podłodze:

Jaki model tak ma? Akurat kupuję zmywarkę do nowej kuchni...

Napisano
30 minut temu, _Majkel_ napisał:

Jaki model tak ma?

Ja to mam w Electrolux serii ESLxxxxxx. Ale wiele innych firm też ma taki wskaźnik - np. Bosch (zapytaj @mar00ha_ czy jego model nie ma).

Napisano
7 godzin temu, DamianB napisał:

IKEA VÄLGJORD, średnio zadowolony - na losowych plastikowych pojemnikach zostawia białe (z soli?) plamy i naczynia po myciu (sprawdzałem różne programy) pozostają na tyle mokre, że nie da się większości (poza szklankami) od razu schować do szafek.

Z pojemnikami może kwestia chemii, ale sprawdzałem już 2 rodzaje oraz różne ustawienia poziomu twardości wody. Co ciekawsze - dwa identyczne pojemniki w trakcie tego samego mycia potrafią się zupełnie inaczej zachowywać - jedno jest umyte dobrze, a drugie z plamami. :hmm:

Toż to najdroższy model z szufladą na sztućce? Najdroższy z Ikei? 

Nie ma tam jakiegoś ustawienia dozowania soli?

Osobiście myślałem nad tą właśnie zmywarką

Napisano
  • Autor

Też myślałem nad tą ikeową. Ale chyba pójdę w stronę Bosch\Siemens.

Jaki model tak ma? Akurat kupuję zmywarkę do nowej kuchni...

Bosch od serii 6 ma chyba. Fajny bajer ale jak dla mnie zbędny. Wystarczy światełko na podłogę.

Napisano
9 godzin temu, Majkiel napisał:

Tak, najdroższy. Jest dozowanie soli na podstawie twardości wody, którą można ustawić w kilkustopniowej skali. Próbowałem ustawiać jako wodę miękką i twardą. Próbowałem tabletek zwykłych i 3in1, jeszcze muszę spróbować innego producenta, bo na razie jeszcze zużywam lidlowe W5, spróbuję kolejne Finish albo Fairy.

O ile z indukcji i piekarnika IKEA jestem bardzo zadowolony, to ze zmywarki najmniej.

Napisano
20 godzin temu, leatz napisał:

Do zabudowy AMICA ZIM629E - używam trzeci rok. nie mam zastrzeżeń co do jakości zmywania. Jadę na zwykłych tabletkach W5 z lidla, osobnej soli i nabłyszczaczu. Próby na drogich tabletkach czy kapsułkach nie wykazały różnicy, więc po co przepłacać. Zwykle działa na programie 60minut w 60 stopniach. Zmywarka jest cicha, raczej ekonomiczna, ma modyfikowalną szufladę na sztućce (pochylana, częściowo składana), 3 "śmigła", oświetlenie wnętrza, wyświetlacz podający pełne komunikaty tekstowe. Środkową szufladę można ustawić na 2 wysokościach.

Nowszy odpowiednik to ZIM668E- w zasadzie różni się tym, że ma punkt święcący na podłodze sygnalizujący pracę.

Jedyny minus mojej to spartolony papierowy szablon do mocowania frontu drewnianego- coś tam było nie bardzo w skali i podano otwory nie takie jak trzeba. No i ewentualnie mało uchwytów na kieliszki są tak blisko siebie, że wchodzą 2, max 4 na stronę.

W sumie zmywarkę jak najbardziej mogę polecić.

Edytowane przez Wasylek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.