Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż samochodów w Polsce - sierpień 2017

Featured Replies

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

Ja zauważyłem, że sprzedawcy chętnie wypytują czym się zajmuję, ile jeżdżę, co robi żona, czym jeździ żona, jak długo już mamy poprzednie samochody etc. I z każdą kolejna odpowiedzią robią się coraz milsi.

:hehe:

Ja nie lubię z nimi gadać, jak dla mnie niepotrzebna strata czasu. Dajesz mi taką cenę, jaką chcę, albo ide gdzie indziej ;)

Napisano
Teraz, wladmar napisał:

Ja nie lubię z nimi gadać, jak dla mnie niepotrzebna strata czasu. Dajesz mi taką cenę, jaką chcę, albo ide gdzie indziej ;)

Tylko dlaczego mieliby Ci taką cenę dawać? Nachodzisz się i tyle. A jak poczują klienta na którym może uda się w przyszłości zarobić to będą bardziej elastyczni.

BTW, dwa ostatnie samochody kupiłem za cenę zaproponowaną przez sprzedawcę, bez specjalnego targowania. Po prostu zaproponowali dobrze, więc nie było o co walczyć.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Tylko dlaczego mieliby Ci taką cenę dawać? Nachodzisz się i tyle. A jak poczują klienta na którym może uda się w przyszłości zarobić to będą bardziej elastyczni.

BTW, dwa ostatnie samochody kupiłem za cenę zaproponowaną przez sprzedawcę, bez specjalnego targowania. Po prostu zaproponowali dobrze, więc nie było o co walczyć.

O dziwo dają dobrą cenę, jeżeli nie w pierwszym salonie, to w drugim-trzecim. Po prostu szkoda czasu i nerwów na gadki, nie jesteśmy na bazarze, zeby sie targować, nienawidzę tego. Daje taki rabat, na jaki mu pozwala szef i o ile mi pasuje, podpisujemy umowę. Szybko i skutecznie, bez żadnych idiotycznych rozmów na temat życia, wszechświata i całej reszty. Ostatnio decyzja zapadła już praktycznie na etapie wysyłania maili. Na chyba 8 salonów jeden zaproponował cenę zdecydowanie niższą niż pozostali, podczas wizyty jeszcze obniżył. Spotkanie może trwało 15 minut łącznie z podpisaniem umowy. I to mi się podoba.  

Napisano
22 minuty temu, Rado_ napisał:

Za 100 tys z powyzszych to bedzie nic specjalnego

Fabia za 50 jest znosna na przebiegi 10kkm rocznie.

Napisano
6 minut temu, wujekcybul napisał:

Fabia za 50 jest znosna na przebiegi 10kkm rocznie.

Moze i tak, ale nie każdemu będzie znośna

Napisano
42 minuty temu, wladmar napisał:

O dziwo dają dobrą cenę, jeżeli nie w pierwszym salonie, to w drugim-trzecim. Po prostu szkoda czasu i nerwów na gadki, nie jesteśmy na bazarze, zeby sie targować, nienawidzę tego. Daje taki rabat, na jaki mu pozwala szef i o ile mi pasuje, podpisujemy umowę. Szybko i skutecznie, bez żadnych idiotycznych rozmów na temat życia, wszechświata i całej reszty. Ostatnio decyzja zapadła już praktycznie na etapie wysyłania maili. Na chyba 8 salonów jeden zaproponował cenę zdecydowanie niższą niż pozostali, podczas wizyty jeszcze obniżył. Spotkanie może trwało 15 minut łącznie z podpisaniem umowy. I to mi się podoba.  

Ja i tak urządzam sobie długie jazdy próbne, bo chcę sprawdzić samochód w warunkach, w których będę go użytkował (czyli właściwie wszędzie). O czymś podczas takiej jazdy trzeba gadać, więc sobie tak gadamy o wszystkim i o niczym. 

Jak już się najeżdżę do oporu to przechodzimy do konkretów (lub nie - jeśli mi się coś nie spodoba). I wtedy dobry sprzedawca już wie czego ja oczekuję i co on może dostać w zamian. Jak jest mądry to same negocjacje trwają krótko bo zaczynamy w dobrym miejscu.

Przy ostatnim moim zakupie kwestia ceny zamknęła się może w trzech zdaniach. Dostałem cenę, która była ok, nie negocjowałem jej ale poprosiłem o ekstra dodatek (belki bagażnika dachowego). Z drugiej strony była krótka konsultacja z kimś wyżej i zgoda. Na tym koniec negocjacji.

EDIT: Aaaaaa, przypomniałem sobie - za to uparcie negocjowałem z bankiem oprocentowanie leasingu.  :hehe:

Edytowane przez Ryb

Napisano
16 godzin temu, wujekcybul napisał:

Niestery nie wrzucalem niedawno fizoli za lipiec. Klasa B kroluje w prywatnych. Zreszta calkiem slusznie kto o zdrowych zmyslach wyda 100k na auto? Jak juz go stac to ma sluzbowe. 

Oj znam wiele takich osób. Osoby dobrze zarabiające ale na etacie. Ma jeździć B klasą -  bo tak?

Edytowane przez 1Marek1

Napisano
58 minut temu, wladmar napisał:

:hmm: Nie zauważyłem nigdy czegoś takiego. 

Jest to jak najbardziej i też jest to dla mnie niezrozumiałe. Przychodzi DG i fizol, cena brutto dla DG wyraźnie niższa. Popatrz zresztą na otomoto na nowe - tam też niekiedy jest zastrzeżenie "dla grup zawodowych lub działalność gospodarcza".

A wiadomo przecież, że ci jednoosobowi niekoniecznie będą serwisować w ASO.

Napisano
Teraz, Polarny napisał:

Jest to jak najbardziej i też jest to dla mnie niezrozumiałe. Przychodzi DG i fizol, cena brutto dla DG wyraźnie niższa. Popatrz zresztą na otomoto na nowe - tam też niekiedy jest zastrzeżenie "dla grup zawodowych lub działalność gospodarcza".

Statystyka jednak jest nieubłagana.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Statystyka jednak jest nieubłagana.

To jedyne wyjaśnienie, bo przecież to biznes i te słupki zgadzać się muszą.

Napisano
Teraz, Polarny napisał:

To jedyne wyjaśnienie, bo przecież to biznes i te słupki zgadzać się muszą.

To się samo udowadnia, bo gdyby się to w globalnym ujęciu nie opłacało to by tak nie robili przecież.

;)

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał:

Oczywiscie znajdzie sie jakas grupa ktora kupic sobia fure za 150kPLN zarabiajac srednia krajowa, ale nie robilbym z tego reguly ;]

Albo raczej dobrze zarabiający bez auta służbowego do prywatnego użytku.

Napisano
55 minut temu, 1Marek1 napisał:

Oj znam wiele takich osób. Osoby dobrze zarabiające ale na etacie. Ma jeździć B klasą -  bo tak?

To powiedz czym jezdzi skoro sprzedaz aut premium dla osob fizycznych jest marginalna.

Napisano
55 minut temu, Polarny napisał:

Na gwarancji malo kto nie jezdzi do ASO.

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał:

Moze i tak, ale nie każdemu będzie znośna

Kazdy ma inne wymagania i sposob uzytkowania. :ok:  

Napisano
Godzinę temu, Polarny napisał:

A jak ta DG jest weryfikowana?

Napisano
29 minut temu, wujekcybul napisał:

To powiedz czym jezdzi skoro sprzedaz aut premium dla osob fizycznych jest marginalna.

Jakie premium? 100 tys zł to kosztuje popularne auto segmentu D. Do klasy premium to jeszcze daleko. Ale zgodze się że udział takich aut dla osób fizycznych jest niewielki.

Napisano
28 minut temu, 1Marek1 napisał:

Jakie premium? 100 tys zł to kosztuje popularne auto segmentu D. Do klasy premium to jeszcze daleko. Ale zgodze się że udział takich aut dla osób fizycznych jest niewielki.

Czytaj ze zrozumieniem w top 30 nie ma ani jednego auta klasy D nie mowimy o prawie nowych lalkach z DE tylko o nowym aucie z salonu. Premium pewnie bedzie pare sztuk z tego pewnie 3/4 Wawa/Krakow/Wroclaw.

Napisano
11 minut temu, wujekcybul napisał:

Czytaj ze zrozumieniem w top 30 nie ma ani jednego auta klasy D nie mowimy o prawie nowych lalkach z DE tylko o nowym aucie z salonu. Premium pewnie bedzie pare sztuk

Ale jest sporo SUV, a te kosztują powyżej 100 tys zł.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Ale jest sporo SUV, a te kosztują powyżej 100 tys zł.

Nie chce mi sie szukac statystyki np Hultaja wiejszosc to 1.6PB czyli ponizej 100k ale zgadzam sie SUV spokojnie przekracza 100k a nawet i calkiem sporo.

Napisano

Najczęściej ciekawymi uzywkami.

wysłane z tel.

Napisano
6 minut temu, ppmarian napisał:

Najczęściej ciekawymi uzywkami.

wysłane z tel.

Tak rynek uzywek w PL jest ogromny.

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał:

Najczescie tak, ze DG = leasing ;)

Napisano
Tak rynek uzywek w PL jest ogromny.

Mam sąsiad pracuje na etacie specjalista planista log, ale pracuje zdalnie + 1-2 dni w tygodniu w robocie

co średnio dwa lata zmienia auta

Za mojej kadecji rozwinęły sie: mustang, typeR, a teraz ma Range

Wszystko świeże max 3-4 letnie

wysłane z tel.

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał:

Najczescie tak, ze DG = leasing ;)

Jak nie leasing to nawet ktoś kto w nazwie JDG ma tylko imię i nazwisko, chce mieć na fakturze NIP, a fizycznemu to zwisa.

Sprzedawca se w CEIDG sprawdzi czy to czynny przedsiębiorca.

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał:

Nie ma ani jednego auta klasy D ;]

Bo po co ktoś miałby obie do prywatnego użytku kupować taksówkę ;)

Wszystko jest jasne - małe SUVy i aua klasy B oraz C.

Napisano
Dnia 07/09/2017 o 12:48, Polarny napisał:

Można tą różnicę próbować wytłumaczyć tylko w jeden sposób - liczą, że to nie ostatni zakup. Jak przyjdzie DG to jest zawsze szansa, że się firma rozwinie i przyjdzie za jakiś cza po kolejny, albo jak mu się ten zamortyzuje/ spłaci leasing, to przyjdzie po nowy. Fizol jeździ samochodem dłużej.

Napisano
19 minut temu, Maciej__ napisał:

Nie ma ani jednego auta klasy D ;]

Ni ma Pedziota, nie ma cytrynolota ;] PSA sie nie liczy

Napisano
Dnia 7.09.2017 o 11:07, wladmar napisał:

Nie. Przy kupnie 1 auta salon traktuje jednakowo DG i fizola. Zyskuje się na podatkach, sprzedawca nie ma z tym nic wspólnego. Ale i przy sprzedaży potem się traci (podatek dochodowy jeżeli sprzęt się zamortyzował + VAT).  

Bzdura.

Napisano

Klienci indywidualni mają ciut inny gust, a kupili już 100.000 aut i jest to 11-procentowy wzrost rok do roku.

1. Patriotycznie Opel Astra.

2. Toyota Yaris.

3. Królowa RODOS Skoda Fabia.

4. Dacia Duster. To stary model, nowy już czeka na premierę, a wynik rewelacyjny.

5. Fiat Tipo.

6. Toyota Auris.

7. Opel Corsa.

8. Skoda Rapid.

9. Skoda Octavia.

10. VW Golf.

11. Opel Mokka.

12. Hyundai Tucson.

13. Kia Sportage.

14. Kia Rio.

15. Dacia Sandero.

16. Suzuki Vitara. To już piąty SUV/Cross.

17. Toyota C-HR.

18. Hyundai i20

19. Renault Clio.

20. Nissan Qashqai.

Z tej dwudziestki spadają tylko Sportage, Qashqai i Clio w porównaniu do 2016-go. Reszta w górę.

Napisano
1 godzinę temu, p i p p napisał:

Klienci indywidualni mają ciut inny gust, a kupili już 100.000 aut i jest to 11-procentowy wzrost rok do roku.

12. Hyundai Tucson.

Jako indywidualny, po długim oglądaniu, w końcu zdecydowałem się na to auto którego nazwy nie umiem ani wymówić ani napisać ;)

Nowa Mazda CX-5 ładnie się prezentuje, ale za taką cenę jakoś nie chce mi się uwierzyć w zapewnienia sprzedawcy, że ta wersja już nie będzie rdzewieć.

Toyota Rav4 wygląda jak nie z tej epoki.

Skoda Kodiaq trochę za duża i grill z tym znaczkiem jakoś nie przekonuje do zakupu.

Ford Kuga z zewnątrz fajny, ale wnętrze jakoś dziwnie skomponowane, dźwignia zmiany biegów przesłania przyciski.

Kia Sportage interesująca, ale doszliśmy z żoną do wniosku, że zbyt młodzieżowa.

Więc padło na Hultaja - który nie dość że nam podpasował wyglądem zewnętrznym i wnętrzem, to dał spore zniżki i co ważne kilka egz. było dostępnych prawie od ręki  :ok:

Z rozmów ze sprzedawcami wynika, że auta kompaktowe klasy B i SUVy sprzedają się, jak świeże bułeczki 8]

Napisano
Dnia 9.09.2017 o 09:42, p i p p napisał:

Z tej dwudziestki spadają tylko Sportage, Qashqai i Clio w porównaniu do 2016-go. Reszta w górę.

Zaskakuje mnie wysoka pozycja Sanfero oraz Mokki to auto jest troche takie nie wiadomo jakie a drogie.

Napisano
Dnia 9.09.2017 o 11:39, rwIcIk napisał:

Jako indywidualny, po długim oglądaniu, w końcu zdecydowałem się na to auto którego nazwy nie umiem ani wymówić ani napisać ;)

Nowa Mazda CX-5 ładnie się prezentuje, ale za taką cenę jakoś nie chce mi się uwierzyć w zapewnienia sprzedawcy, że ta wersja już nie będzie rdzewieć.

Toyota Rav4 wygląda jak nie z tej epoki.

Skoda Kodiaq trochę za duża i grill z tym znaczkiem jakoś nie przekonuje do zakupu.

Ford Kuga z zewnątrz fajny, ale wnętrze jakoś dziwnie skomponowane, dźwignia zmiany biegów przesłania przyciski.

Kia Sportage interesująca, ale doszliśmy z żoną do wniosku, że zbyt młodzieżowa.

Więc padło na Hultaja - który nie dość że nam podpasował wyglądem zewnętrznym i wnętrzem, to dał spore zniżki i co ważne kilka egz. było dostępnych prawie od ręki  :ok:

Z rozmów ze sprzedawcami wynika, że auta kompaktowe klasy B i SUVy sprzedają się, jak świeże bułeczki 8]

Tak to prawda klasa B rozmiarami dobila do kompaktow wiec IMO nadaje sie super. Jak ktos ma wiecej kasy to bierze SUV. A kompakty koreancow sa IMO Za drogie dlatego sie nie sprzedaja. Choc maja dobre ceny dla flot wiec sporo tego lata. Mialem i20 i pol ikei nim przewiozlem zaskakujaco duze auto.

Napisano
Dnia 7.09.2017 o 13:43, wujekcybul napisał:

Na gwarancji malo kto nie jezdzi do ASO.

I co to ma do kwestii, czy kupuje DG czy etatowiec?

Napisano
Dnia 7.09.2017 o 14:06, grogi napisał:

Nie pamiętam - być może przesyła się skan wpisu do ewidencji gospodarczej.

A na pewno podaje się dane do faktury.

Napisano
Dnia 9.09.2017 o 11:39, rwIcIk napisał:

Znaczek to podstawa - wiadomo. W końcu po coś się ten samochód kupuje.

Napisano
Dnia 7.09.2017 o 11:50, Ryb napisał:

DG kupi w leasingu, więc diler przytuli prowizję. DG nie histeryzuje szukając najtańszego ubezpieczenia, DG serwisuje samochód w ASO i DG zwykle robi większe przebiegi, więc serwisów będzie więcej a po nowy samochód przyjdzie szybciej. 

Dodajmy to wszystko do siebie i wyjdzie, że o statystycznego DG opłaci się dbać.

Z własnego leasingowego ogródka powiem Ci, że nabywcy nawet takich furek jak A5, Q7 potrafią negocjować o 30 zł składki za ubezpieczenie komunikacyjne bo inaczej weźmie leasing i ubezpieczenie u konkurencji. Reszta zgadzam się, są prowizje, więcej wizyt serwisowych, szybsza wymiana auta.

Napisano
47 minut temu, Polarny napisał:

Znaczek to podstawa - wiadomo. W końcu po coś się ten samochód kupuje.

I w związku z tym kupił Hyundaia.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Ano właśnie.

Do Skody podchodziłem już kolejny raz i znów się nie udało ;]

Przejdziesz na emeryturę, kupisz sobie beret, a do tego kupisz sobie Skodę ;]

Napisano
8 minut temu, Manx napisał:

Przejdziesz na emeryturę, kupisz sobie beret, a do tego kupisz sobie Skodę ;]

Kapelusz :skromny:

A na poważnie, to kiedyś podchodziłem do Octavii, to wydawały się zbyt mało obszerne wewnątrz.

A obecnie Kodiaq okazał się dla mnie zbyt długi :)

Napisano
6 godzin temu, Polarny napisał:

I co to ma do kwestii, czy kupuje DG czy etatowiec?

Widac ma bo taniej na DG sprzedaja.

Napisano
16 godzin temu, wujekcybul napisał:

Widac ma bo taniej na DG sprzedaja.

To, że zarówno etatowiec jak i działacz jeżdżą do ASO na przeglądy w czasie gwarancji powoduje, że taniej sprzedają działaczom?

Napisano
19 godzin temu, rwIcIk napisał:

Kapelusz :skromny:

A na poważnie, to kiedyś podchodziłem do Octavii, to wydawały się zbyt mało obszerne wewnątrz.

A obecnie Kodiaq okazał się dla mnie zbyt długi :)

Jest krótszy od superba, w przypadku którego nie ma problemu z parkowaniem.

Napisano
52 minuty temu, Polarny napisał:

To, że zarówno etatowiec jak i działacz jeżdżą do ASO na przeglądy w czasie gwarancji powoduje, że taniej sprzedają działaczom?

Bo ci drudzy zwykle przyjeżdżają częściej.

Napisano
1 godzinę temu, Polarny napisał:

To jest logika Janusza wlasciciela salonu/importera czy innego. Z kazdym autem jakie mialem jezdzilem do ASO. Moze tylko za hamulce liczyli jakies chore pieniadze to jezdzilem do serwisu FSO ba nawet po gwarancji. Niektore floty serwisuja poza ASO ba np w mojej jedenj firmie wszystko bylo robione na najtanszych zamiennikach. Co nie zmienia faktu, ze np takiego golfa na DG mozna kupic pare k taniej niz jako fizol :hehe:

Napisano
8 godzin temu, rwIcIk napisał:

Uznałem, że 4,7 m to za dużo i że 4,5 m będzie w sam raz :ok:;]

Z takimi wymaganiami mógłbyś przetargi rozpisywać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.