Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tuscon

Featured Replies

Napisano

Ostatnio jechałem takim z silnikiem 1.6. Chyba się starzeje bo mimo 11,5 do setki całkiem przyjemnie mi się tym autem jechało.

Wersja Comfort ma wszystko co mi trzeba, znaczy się klima automatyczna, czujniki deszcz , świateł , podgrzewane fotele i nawet kierownicę.

Tuscon wydaje mi się większy od Sportega co jest na plus.

Cena 85 tyś jeszcze do negocjacji, brać ?

1499436537_642_441_1.jpg.95321f37ae513ab517611b66ab3f111f.jpg

Edytowane przez Marcin79

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Jak się podoba, to brać :ok:

Ja dzisiaj odbieram wersję z dieslem :)

Napije się dzisiaj za to :)

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał:

Ja dzisiaj odbieram wersję z dieslem :)

to jednak Tiguan przegrał ?

Napisano
23 minuty temu, Marcin79 napisał:

Ostatnio jechałem takim z silnikiem 1.6. Chyba się starzeje bo mimo 11,5 do setki całkiem przyjemnie mi się tym autem jechało.

Wersja Comfort ma wszystko co mi trzeba, znaczy się klima automatyczna, czujniki deszcz , świateł , podgrzewane fotele i nawet kierownicę.

Przyczepe bedziesz tym ciagal? ;]

Przejedz sie tym autem po autostradzie zanim kupisz, o ile w jezdzie podmiejskiej to 1,6 jeszcze ujdzie, to niestety przy wyzszych predkosciach zre jak smok I kompletnie nie przyspiesza...

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał:

Przejedz sie tym autem po autostradzie zanim kupisz, o ile w jezdzie podmiejskiej to 1,6 jeszcze ujdzie, to niestety przy wyzszych predkosciach zre jak smok I kompletnie nie przyspiesza...

Jeśli 1.6 to 1.6T GDI  :)

Napisano
39 minut temu, subArek napisał:

to jednak Tiguan przegrał ?

Niestety. Głównie czasem oczekiwania.

Miałem zmieniać na wiosnę i zamówić VW. Ale pojeździłem po salonach i spodobał nam się Tucson, był dostępny w ciągu 2 tygodni i miał dobra cenę :ok:

Napisano
48 minut temu, Maciej__ napisał:

dokładnie tak -jest- to auto nie chce jechać, a jak cokolwiek chcesz wycisnąć to wir w baku!! u mnie ten samochód niestety przegrał z kolejną Giuliettą.

aha - uwaga na na hamulce- awaryjne hamowanie z prędkości autostradowej kończy się..wymianą tarcz.

Edytowane przez Dareek

Napisano
1 minutę temu, Dareek napisał:

dokładnie tak -jest- to auto nie chce jechać, a jak cokolwiek chcesz wycisnąć to wir w baku!!

Taki Tucson waży około 1,5 tony (z dieslem 1,6 tony). No i gabaryt też opór robi. Więc nie dziwne.

Napisano

z dieslem to jeszcze pojedzie - turbo i moment diesla robią swoje- ja miałem wrażenie że z tyłu albo mam żagiel albo kotwicę.

Napisano
Godzinę temu, Marcin79 napisał:

Bo się kulałeś, bo coś innego, bo nowe, a życie zweryfikuje, jak wyjedziesz poza miasto.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Rado_ napisał:

Bo się kulałeś, bo coś innego, bo nowe, a życie zweryfikuje, jak wyjedziesz poza miasto.

auto tylko do miasta, turlania się w korkach i wożenia dzieci .

Niektórzy tutaj piszą , że nawet nowe mazdy 2.0 Pb " nie chodzą " a ja swoją 3jeczką ostatnio od 0 do 120 przegoniłem f10 2.0d ( tak kierowca się ścigał bo to kolega był ) 

no ale podobno mazdy z pb " nie chodzą "

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

j/w

Napisano
5 minut temu, Rado_ napisał:

jak się będzie kulał to wystarczy ;)

mam 2.0 150KM przy 1600MW i to nie jedzie :(

nie wyobrażam sobie 1.6 115KM w takim klocu, to było dobre do starej astry mw 1100kg

choć kaszkaj 1.6 130KM (diesel) opdpycha się całkiem fajnie 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Koonrad napisał:

jak się będzie kulał to wystarczy ;)

mam 2.0 150KM przy 1600MW i to nie jedzie :(

nie wyobrażam sobie 1.6 115KM w takim klocu, to było dobre do starej astry mw 1100kg

choć kaszkaj 1.6 130KM (diesel) opdpycha się całkiem fajnie 

136 :) bo nie ON tylko PB :)

Napisano
2 minuty temu, Marcin79 napisał:

136 :) bo nie ON tylko PB :)

:ok:

to ciut lepiej, choć szału nie będzie 

Napisano
11 minut temu, Koonrad napisał:

:ok:

to ciut lepiej, choć szału nie będzie 

Nie wiem czy lepiej. Stara 2.0 141 KM paliła i nie jechała. A swoją ostatnio ważyłem. Wyszło 1750 kg na pusto z 3/4 baku. Przestałem się dziwić że pali jak smok.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Na autostradzie to chyba nie ma problemu, nie pojedzie 130-150km/h ?

Wyprzedzać też możesz dłużej, nie wiem w czym jest problem, 140KM spokojnie wystarczy.

Napisano

Kolega w pracy kupil takiego 1.6GDI bardzo sibie chwali. Kulkukrotnie jezdzilem nim i bylem bardzo pozytywnie zaskoczony. 

Napisano

Tez rozwazam Tuscona ale 1.7diesla bo chce automat. Niestety demo sprzedalo sie dzien przez umowiona wizyta w salonie na jazde. No to przejechalem sie beznyna 1.6 w manualu i tym sie nie da jezdzic. Jak juz sie rozpedzi to oczywiscie jedzie, ale to wieki zajmuje. Wyprzedzanie tym na trasie to duze ryzyko, chyba ze nie bedzie aut po horyzont. Jazda byla krotka, bo powiedzialem Pani, ze nie chce sie zniechecic do auta przez obcowanie z ta konkretna wersja. Czekam ja deisla sprowadza.

Ale i tak na czolo wysunal sie Seat Ateca. Jutro jade na przejazdzke, tam w gre wchodzi 1.4 TSI DSG.

Napisano
2 godziny temu, zinger napisał:

Tez rozwazam Tuscona ale 1.7diesla bo chce automat.

Ja właśnie odebrałem tego diesla z automatem. Jazda bez konieczności zmieniania biegów to zupełnie inna jakość - polecam :ok:

Co do diesla, to wydaje się w miarę dynamiczny. Gdy go nie cisnąć, to nawet miło mruczy. Ale na wyższych obrotach niestety daje o sobie znać, jak to diesel.

Auto w środku bardzo obszerne. Fotele komfortowe i łatwo dobrać wygodną pozycję za kierownicą.

Obsługa przyrządów i przycisków raczej intuicyjna. Jestem miło zaskoczony :)

Napisano
  • Autor

Tez rozwazam Tuscona ale 1.7diesla bo chce automat. Niestety demo sprzedalo sie dzien przez umowiona wizyta w salonie na jazde. No to przejechalem sie beznyna 1.6 w manualu i tym sie nie da jezdzic. Jak juz sie rozpedzi to oczywiscie jedzie, ale to wieki zajmuje. Wyprzedzanie tym na trasie to duze ryzyko, chyba ze nie bedzie aut po horyzont. Jazda byla krotka, bo powiedzialem Pani, ze nie chce sie zniechecic do auta przez obcowanie z ta konkretna wersja. Czekam ja deisla sprowadza.

Ale i tak na czolo wysunal sie Seat Ateca. Jutro jade na przejazdzke, tam w gre wchodzi 1.4 TSI DSG.

Przepraszam ale ten diesl 1.7 to ma chyba 140 ps i ile to setki 11 ? 10.5 ?

Napisano
6 godzin temu, Marcin79 napisał:

auto tylko do miasta, turlania się w korkach i wożenia dzieci .

Niektórzy tutaj piszą , że nawet nowe mazdy 2.0 Pb " nie chodzą " a ja swoją 3jeczką ostatnio od 0 do 120 przegoniłem f10 2.0d ( tak kierowca się ścigał bo to kolega był ) 

no ale podobno mazdy z pb " nie chodzą "

Postaw tę Mazdę kilka razy na noc w Wawie to zobaczą, że jednak Mazdy chodzą :phi:;]

Napisano
  • Autor

1 minutę temu, rwIcIk napisał:

11,5 s do setki 141 KM z automatem.

13,7 s dla wersji 115 KM z manualem.

To co ten kolega wczesniej napisal ze 1.6 sie wyprzedzać nie da ? Przeciez 1.6 tez ma 11.5?? No chyba ze kolega jezdzic nie umie :)

Napisano
13 minut temu, Marcin79 napisał:

Przepraszam ale ten diesl 1.7 to ma chyba 140 ps i ile to setki 11 ? 10.5 ?

na papierze maja tak samo, mimo ze diesel ma 9KM wiecej. Obstawiam jednak ze diesel i do tego automat bedzie sie lepiej zbieral a na pewno lepiej przyspieszal w trakcie jazdy z uwagi na wyzszy moment. Przejade sie to bede mial porownanie.

Ale ja mam ogolny problem z przesiadka bo obecnie jezdze 280KM autem i wiekszosc, do ktorych wsiadam, nie jedzie ;)

Napisano
3 minuty temu, Marcin79 napisał:

To co ten kolega wczesniej napisal ze 1.6 sie wyprzedzać nie da ? Przeciez 1.6 tez ma 11.5?? No chyba ze kolega jezdzic nie umie :)

Z takimi wnioskami to ostroznie 👍

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, zinger napisał:

na papierze maja tak samo, mimo ze diesel ma 9KM wiecej. Obstawiam jednak ze diesel i do tego automat bedzie sie lepiej zbieral a na pewno lepiej przyspieszal w trakcie jazdy z uwagi na wyzszy moment. Przejade sie to bede mial porownanie.

Ale ja mam ogolny problem z przesiadka bo obecnie jezdze 280KM autem i wiekszosc, do ktorych wsiadam, nie jedzie ;)

No widzisz a ja jezdze 350 km a jezdzic i wyprzedzac to sie kazdym autem da :)

Napisano

No to jeśli Tucson, to tylko i wyłącznie 1,6T ;]

1,7 diesel będzie ciągnął z dołu.

Zwykły 1,6 trzeba będzie kręcić wysoko, by jechał - dużo redukcji biegów.

Napisano
  • Autor

Z takimi wnioskami to ostroznie 👍

:) no to i to ma tyle samo do 100 wiec jezdzic trzeba umiec dieslem i pb :)

A nie pisac ze rozpedzanie trwa wieki co prawdą nie jest :)

Napisano
Teraz, Marcin79 napisał:

Dac sie da ale nie wmowisz mi, ze kazdym tak samo. 

Napisalem swoje odczucia, mozesz miec przeciez inne. Tylko nie pytaj innych o zdanie jesli oczekujesz, ze jedyne sluszne to Twoje.

Napisano
1 minutę temu, Marcin79 napisał:

Ja miałem 141 KM z wolnossącej benzyny i teraz mam też 141 KM ale z doładowanego diesla.

Poprzednie auto ważyło 1,4 t i miało 11 s do setki. Trzeba było mocno operować biegami, by dynamicznie jechać.

Obecne waży 1,6 t i ma 11,5 s do setki z automatem :ok:

Napisano
  • Autor
Teraz, rwIcIk napisał:

No to jeśli Tucson, to tylko i wyłącznie 1,6T ;]

1,7 diesel będzie ciągnął z dołu.

Zwykły 1,6 trzeba będzie kręcić wysoko, by jechał - dużo redukcji biegów.

2 i 3 to moje ulubione biegi w pb...kiedys tylko na tym biegach zrobilem trase lodz Gdańsk.: )  zart ofkors

Napisano

:) no to i to ma tyle samo do 100 wiec jezdzic trzeba umiec dieslem i pb :)

A nie pisac ze rozpedzanie trwa wieki co prawdą nie jest :)

Spoko, chowam sie do norki mistrzu kierownicy 🕵️‍♀️

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, zinger napisał:

Dac sie da ale nie wmowisz mi, ze kazdym tak samo. 

Napisalem swoje odczucia, mozesz miec przeciez inne. Tylko nie pytaj innych o zdanie jesli oczekujesz, ze jedyne sluszne to Twoje.

Napisalem tylko tyle ze maja po tyle samo do setki...nic wiecej.

Napisano
3 minuty temu, Marcin79 napisał:

2 i 3 to moje ulubione biegi w pb...kiedys tylko na tym biegach zrobilem trase lodz Gdańsk.: )  zart ofkors

Ja wyrobiłem sobie odruch redukcji do 3 przy wyprzedzaniu ciężarówek :hehe:

Napisano
Teraz, Marcin79 napisał:

Napisalem tylko tyle ze maja po tyle samo do setki...nic wiecej.

👍

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Ja wyrobiłem sobie odruch redukcji do 3 przy wyprzedzaniu ciężarówek :hehe:

W mazdzie na 2 mam prawie 100 wiec jak z 4 wrzuce 2 to ogien :)

Napisano

W mazdzie na 2 mam prawie 100 wiec jak z 4 wrzuce 2 to ogien :)

Cruze na 2 osiąga max. 97 km/h, stąd do setki ma "tylko" 11 s, bo trzeba wrzucić jeszcze 3, by osiągnąć 100 km/h.

Honda z takiej mocy silnikiem 1,8 ma 9 s do setki, bo osiąga tę prędkość na 2. :ok:;]

Napisano
8 godzin temu, Marcin79 napisał:

Chyba się starzeje bo mimo 11,5 do setki całkiem przyjemnie mi się tym autem jechało.

moim zdaniem 10 sekund do setki to bariera. Powyżej tego już czuć, ze auto się nie zbiera.

Napisano
36 minut temu, zinger napisał:

Spoko, chowam sie do norki mistrzu kierownicy 🕵️‍♀️

Weź turbobene i wolnossącego bp z ta samą moca i rozpędź się do 70 km/h i zacznij przyspieszać np na 4 biegu do 120 - jak myślisz - który się szybciej rozpędzi?

Edytowane przez Dareek

Napisano
9 minut temu, bergerac napisał:

moim zdaniem 10 sekund do setki to bariera. Powyżej tego już czuć, ze auto się nie zbiera.

Żeby 1.6 GDI jechało trzeba kręcić wysoko na każdym biegu, a to ani komfortowe ani ekonomiczne- ten silnik nadaje się nawet nie do i30 ale do i20.

Owszem dawniej jeździło się i CC 700 ale czy płacąc prawie 100 tyś mam się denerwować? Uda się nie uda?

Hyundai ma powalona politykę cenowa dot innych silników- dokładanie to turbobeny ponad 15 tyś to jakiś żart.

dla mnie to 1.6 GDI jest auto dla współczesnego emeryta-  działkowca, który toczy się jadąc o kropelce- ale za to jak wygląda!!

Edytowane przez Dareek

Napisano
21 minut temu, Dareek napisał:

Weź turbobene i wolnossącego bp z ta samą moca i rozpędź się do 70 km/h i zacznij przyspieszać np na 4 biegu do 120 - jak myślisz - który się szybciej rozpędzi?

Mnie tego nie tlumacz, tu nie ja twierdze ze jak dwa auta tak samo do setki przyspieszaja to na pewno tak samo wyprzedzaja.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Auto w środku bardzo obszerne. Fotele komfortowe i łatwo dobrać wygodną pozycję za kierownicą.

Obsługa przyrządów i przycisków raczej intuicyjna. Jestem miło zaskoczony :)

Dla mnie to są bardzo dobre auta. I czytając że mają środek z ubiegłego wieku naprawdę nie wiem co ludzie mają na myśli. Bezawaryjności :)

Napisano
59 minut temu, zinger napisał:

Mnie tego nie tlumacz, tu nie ja twierdze ze jak dwa auta tak samo do setki przyspieszaja to na pewno tak samo wyprzedzaja.

Silniki benzynowe w tych autach to jakieś nieporozumienie. Jak nie jestem fanem diesla to akurat w tych autach bym nic innego nie rozważał.

Napisano

Jeżdżę teraz 2.0 184km diesel. Niestety z manulem. Wnioski:

- cichy w miarę

- dynamiczny, choć aby szybko wyprzedzić trzeba zredukować

- nieźle się prowadzi, ale lekko myszkuje po drodze (koła 19 cali)

- całkiem komfortowy, mimo dużych kół miło się tym jeździ po dziurach

- spalanie w mieście ok 8l, w trasie zejdzie się do 7l, na autostradzie 9l

- beznadziejne utrzymanie pasa ruchu, szarpie w prawo i lewo, przydaje się tylko na autostradzie jak zbierasz orzeszki z podłogi, ja 90% czasu mam to wyłączone

- brak start-stop, to mega dziwne jak na produkcję 2016

- spory bagażnik i pełne koło zapasowe oraz regulowane oparcie w II rzędzie

- ogrzewana kierownica - zima idzie :)

- wkurza mnie elektryczna, inteligenta klapa bagażnika, raz działa raz nie... nie wiem o co kaman... 

- słabe radio... gra beznadziejnie

- fatalna jakość kamery tylnej, w zasadzie jak tylko jest szaro na dworze to kamera nie ma sensu 

Nie wyobrażam sobie tego auta z silnikiem 115km... mój ma 70 koni więcej i dynamikę oceniam na 4, w skali 6 stopniowej. I przyspieszenie od 0 do 100 nie ma znaczenia w codziennej jeździe jak dla mnie.  

Napisano

Moment nie ma praktycznie wpływu na maksymalne osiągi. Diesle lepiej wyprzedzają na zadanym biegu (np. 80-120 na 5.), bo inaczej są zestopniowane i w dieslu w takim układzie masz zwykle więcej mocy. Jak do równania dołożysz automat, to już absolutnie bez znaczenia... Moc, tylko moc i jeszcze raz moc. Na kg.

Edytowane przez grogi

Napisano
19 godzin temu, Marcin79 napisał:

Tuscon wydaje mi się większy od Sportega co jest na plus.

Cena 85 tyś jeszcze do negocjacji, brać ?

Oglądałem takiego ostatnio. Jeśli to ma być drugie auto to ok. Bo na rodzinny wyjazd to ma stanowczo za mały bagażnik.

Napisano
8 godzin temu, grogi napisał:

Moment nie ma praktycznie wpływu na maksymalne osiągi. Diesle lepiej wyprzedzają na zadanym biegu (np. 80-120 na 5.), bo inaczej są zestopniowane i w dieslu w takim układzie masz zwykle więcej mocy. Jak do równania dołożysz automat, to już absolutnie bez znaczenia... Moc, tylko moc i jeszcze raz moc. Na kg.

Pod warunkiem, że jedzieszwykorzystując tę moc ;] z resztą automt zawsze zrobi to fajniej, pamiętam kiedyś moją wycieczkę 95-konnym Punto vs jakaś dychawiczna 1.4 Corsa, ale z automatem. Mimo sporej różnicy w mocy nie dawała się zgubić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.