Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crossover w okolicach 70kzł da się?

Featured Replies

Napisano

Same tuzy na AK i ciągle tematy SUVów w okolichach 100-120-150zł

A tu mój Teściu nagle po wielu, wielu latach jeżdzenia sedanami (dodajmy do tego prawie zawsze Skody, ostatnio o dziwo! Astra)...

nagle zaczyna spoglądać bardziej łaskawym okiem na auta wyższe

Z reklam Vitara i Mokka im się podoba (na żywo jeszcze nic nie oglądali)

Ale jest mały szkopuł - chcą na NOWE auto przeznaczyć kwotę w okolicach 60-70kzł

Teściu człowiek wiekowy: 115 konna Astra z wolnossącym 1,6L i 5 biegami oraz klimą mu pasuje i więcej "wypasu" nie potrzebuje

Do tego z dużą dozą nieufności podchodzi do tych wszystkich uturbionych małolitrażowych wynalazków (na tyle, że nie kupił TSI swego czasu)

Biorąc pod uwagę, że pokonuje odcinki 2-3 kilometrowe na ryneczek po jajeczka i warzywa/do kościoła/do lekarza itp  plus 2x w roku odwiedzić rodzinę na drugim końcu Polski to mu się nie dziwię w sumie...

Da się czy "to tylko w Erze"?

Aha Duster odpada raczej "no bo to Rumun przecież" i w demoludach tez poważania u Teścia nie zyskał ;-)))

Edytowane przez Fili_P

Napisano

Za 60kPLN nic nie kupi.

ZA 75kPLN widziałem w salonie(w zeszłym roku) Nissan Quashqai, wersja bieda silnik 1.2.

Vitara w tej cenie też raczej bieda, ale chyba była do kupienia. Tylko pamiętaj, że ta obecna Vitara jest mniejsza niż kiedyś.

Warto spojrzeć na SX4 S-Cross, zbiera dobre recenzje.

Napisano
11 minut temu, apb77 napisał:

Za 60kPLN nic nie kupi.

Mylisz się kolego, że nic :P

500X od 57 900 PLN (cennikowa) :P Za 70kPLN (po rabacie) całkiem przyjemne wyposażenie można już mieć, a jakie, to zależy, czy będzie to wolnossak 1.6 110KM, czy 1.4MA Turbo 140KM, czy inny MA Turbo 170KM, czy siakiś MJ.

Edytowane przez krowka

Napisano
  • Autor
16 minut temu, apb77 napisał:

Za 60kPLN nic nie kupi.

ZA 75kPLN widziałem w salonie(w zeszłym roku) Nissan Quashqai, wersja bieda silnik 1.2.

Vitara w tej cenie też raczej bieda, ale chyba była do kupienia. Tylko pamiętaj, że ta obecna Vitara jest mniejsza niż kiedyś.

Warto spojrzeć na SX4 S-Cross, zbiera dobre recenzje.

Wielkość (.... a raczej mniejszość) nie będzie raczej specjalnym problemem -

Choć tu Teściowie tez mają specyficzny  (i trudny do zrozumienia dla mnie gust)

Tzn Teraz narzekają, że Astra sedan  (generacja J)  (znaczy się ta: https://pl.wikipedia.org/wiki/Opel_Astra_J#/media/File:Opel_Astra_Stufenheck_1.6_Edition_(J,_Facelift)_–_Heckansicht,_10._März_2013,_Velbert.jpg)  to chyba jednak ciut za duża dla nich..... Ale takiej samej Astry tylko w wersji HTB to wtedy za diabła nie chcieli

Podejrzewam, że jak bym im odpowiednika Clio w wersji crossover ( Captur zaproponował to by narzekali, że "za małe")... ale jakbym im potem KyszKysza pokazał to by marudzili że "za duże"

Sedan miał wymiary:  4,66 x 1,81........ i pewnie optymalne było by coś CIUT mniejszego

Napisano

Suzuki Scross 1.0T Premium albo Vitara 1.6 Premium. Jest jeszcze 500X na inne bym nie patrzyl.

Napisano
7 minut temu, lukaszek1207 napisał:

Jeżeli waży połowę tego co 500X, to może da radę ;]

Napisano
  • Autor
9 minut temu, lukaszek1207 napisał:

Tak z racji mojej sympatii do Opla pokazałem im artykuł w ostatnim(?) Motorze/ Na Mokkę tez zwrócili uwagę....

Ciekawym tylko jak ten silniczek 3 cylindrowy na krótkich odcinkach sprawuje się na dłuższa metę.......

Sami zwrócili uwagę na Suzuki i Opla propozycje w tym segmencie i to pojada oglądać pewnie

Myśałem jeszcze nad tym czy ASX im poddsunąc...?

Ewentualnie co jeszcze?

Fiat ("Panie FIaty to sie zawsze psujo i rdzewiejo, ....sasiad miał Punto i 125 i 126 ...." -  itp stereotyp..... Ale starych drzew się nie przesadza na siłę... (teściu juz 7 z przodu ma w peselu)...
 Poza tym chyba 500X - (która mi osobiście się podoba) - dla nich będzie zbyt "festynarska" i awangardowa....

Edytowane przez Fili_P
dopisanie

Napisano
  • Autor
11 minut temu, rwIcIk napisał:

Hahaha Mitshubishi niezmiennie nie przestaje mnie zadzwiać

Rok produkcji 2016 droższy po rabatach niz 2017 w linku, który podałeś :-)))

Ktoś tu się chwalił, że ma ASX.... Jak to się sprawuje?

Tak Vitarę i Scrossa (czy jak mu tam)  będa oglądac

No dobra na szybko wychodzi, że do pojechania obejrzenia:

-Suzuki Vitara/Scross

-Mitshubishi ASX

-Opel Mokka/(ew: ClosslandX)

Kiedyś na stronie "moje auto" można było fajnie zrobić porównanie na przykład wymiarów w porówwnawrce róznych aut i parametrów widze. Zdjęli to . Jakas sensowna porównywarka w sieci aut nowych istnieje? (wymiary/ moce/kilogramy/wymiary wew/ pojemnosc bagaznika/ zbiornika/ momenty osiagania max mocy i mommentu itp...) czy tylko "na piechotę i CO2 sie teraz porwonuje? :-( )

Edytowane przez Fili_P
edytorskie

Napisano

Teść ma ASX. Jak to Mitsubishi - awaryjność na poziomie zero.

Napisano
25 minut temu, Fili_P napisał:

No dobra na szybko wychodzi, że do pojechania obejrzenia:

-Suzuki Vitara/Scross

-Mitshubishi ASX

-Opel Mokka/(ew: ClosslandX)

Z nowosci masz jeszcze Seat Arona i Kia Stonic. W obu przypadkach za 70 bedziesz mial juz calkiem niezle wyposazone wersje z tego co widze.

Napisano
Godzinę temu, Fili_P napisał:

Ciekawym tylko jak ten silniczek 3 cylindrowy na krótkich odcinkach sprawuje się na dłuższa metę.......

Ile to km, ta dłuższa meta?

Napisano

Vitara nie ma sensu. Zapłacisz trochę więcej i masz S-Cross, który jest znacznie większy, przyjemniejszy i lepiej wyposażony.  

Napisano
29 minut temu, zinger napisał:

Z nowosci masz jeszcze Seat Arona i Kia Stonic. W obu przypadkach za 70 bedziesz mial juz calkiem niezle wyposazone wersje z tego co widze.

Patrząc na kryteria autora Arona z tsi raczej odpada. Stonic ma 2 silniki bez turbo:ok:

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał:

Vitara nie ma sensu. Zapłacisz trochę więcej i masz S-Cross, który jest znacznie większy, przyjemniejszy i lepiej wyposażony.  

Ale nie kazdy zaakceptuje wyglad przodu ;]

Ja bym jednak wolal Vitare :ok:

Napisano
1 godzinę temu, Fili_P napisał:

Tak z racji mojej sympatii do Opla pokazałem im artykuł w ostatnim(?) Motorze/ Na Mokkę tez zwrócili uwagę....

Sami zwrócili uwagę na Suzuki i Opla propozycje w tym segmencie i to pojada oglądać pewnie

Ewentualnie co jeszcze?

Fiat ("Panie FIaty to sie zawsze psujo i rdzewiejo, ....sasiad miał Punto i 125 i 126 ...." -  itp stereotyp..... Ale starych drzew się nie przesadza na siłę... (teściu juz 7 z przodu ma w peselu)...
 Poza tym chyba 500X - (która mi osobiście się podoba) - dla nich będzie zbyt "festynarska" i awangardowa....

Jak Fiaty rdzewiejo, to Suzuki jeszcze bardziej. I żeby nie było, poważnie mówię, obie te marki z rdzo się lubio, ale imho Suzuki bardziej ;]

Napisano
36 minut temu, Rado_ napisał:

Nie ma znaczenia, rzeczony teść nie lubi małych silników, a ten 3 cyl. 3l pojemności pewnie nie ma :) podobnie rzrczony tu Kłaszkaj z 1.2, o zgrozo, turbo ;]

Napisano
1 godzinę temu, bartekm napisał:

Jak Fiaty rdzewiejo, to Suzuki jeszcze bardziej. I żeby nie było, poważnie mówię, obie te marki z rdzo się lubio, ale imho Suzuki bardziej ;]

To musisz pogadać z moim GP, bo rdzewieć po 10 latach nie chce ;] Swoją drogą może lepiej nie gadaj, niech nadal będzie bez rudej :phi:

Napisano

Polecam 2008, Mokka i Captur. Potem jeszcze Suzuki SCross. W tej kolejnosci.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor

Tak pamietam Twoj watek o 2008-ale tablety chyba beda trudne do zakceptowania dla 70ciolatka.... (Nie mowiac ile ja sie przy okazji bede musial nadoktoryzowac przy byle okazji jak Tesciu naklika i nie bedzie wiedzial nawet co namotal) :-)))

Ma on tam jakis zestaw przyciskow ctr/alt/del czy inny restore factor defaukt ;-)))))

Napisano
  • Autor
Ale jednym z bodzcow zamiany jest chec zejscia z wymiarami ciut nizej niz Astra J Sedan bo do garazu wjazd waski... Nie wiem jak sie ma Scross do Astry -musze sprawdzic...
Napisano
  • Autor
Rozpatruj to raczej ile odpalen i zgaszen i lat jako calosci (tesciowie srednio uzytkuja bryki 8-10 lat) i jak sie zacznie nagar robic i mu zdychac to juz Tesciu bedzie krecil nosem
Napisano
  • Autor

Seata i Skode nie wnikam (Tesciu uzywal Skod nieprzerwanie chyba od 120 czy 105 po drodze przerabiajac wszystko az do Fabii.... Obrazil sie na Skode i na ich TSI..
Poza tym "nowosc" jest tu raczej argumentem przeciw
Napisano
  • Autor
Mam Swifta nie narzekam. Ale szcze mowiac rybka mi to-taka ma tesciu wyrobiona opinie i nie mam zamiaru go na sile nigdzie prostowac zwlaszcza ze 500x to nie ich target stylizacyjny
Napisano

Jak chcą siedzieć wyżej to Golf Sportsvan. 

Napisano
23 minuty temu, Fili_P napisał:
2 godziny temu, bartekm napisał:

Mam Swifta nie narzekam. Ale szcze mowiac rybka mi to-taka ma tesciu wyrobiona opinie i nie mam zamiaru go na sile nigdzie prostowac zwlaszcza ze 500x to nie ich target stylizacyjny

Mi tam Splash rdzewiał, mam uraz ;] ani to nie był jakiś szczególnie trwały samochód, niemniej dla teścia bym tego s-crossa rozważyl, choć po liftingu urodą nie grzeszy :)

Napisano
5 godzin temu, Fili_P napisał:

Ewentualnie co jeszcze?

Klepnij wymagania na allegro i zobacz co wyskoczy. Wybierz proste silniki benzynowe i pokaż teściowi niech wybiera.

Swoją drogą, nie taki stary ten teść skoro PESEL ma z 7 z przodu - mógłbym być Twoim teściem z 7 z przodu ;l

Napisano
19 minut temu, ZUBERTO napisał:

Swoją drogą, nie taki stary ten teść skoro PESEL ma z 7 z przodu - mógłbym być Twoim teściem z 7 z przodu ;l

Kurde nie doczytalem. Ja tez z 7 z przodu. Czyli co, chyba czas na nas  :facepalm:  

Napisano
  • Autor
Klepnij wymagania na allegro i zobacz co wyskoczy. Wybierz proste silniki benzynowe i pokaż teściowi niech wybiera.
;-)))) pppp 7 w peselu to ja mam z przodu-On ma 4 jeslivchodzi o scislosc ;-))))
Napisano
7 godzin temu, Fili_P napisał:

Same tuzy na AK i ciągle tematy SUVów w okolichach 100-120-150zł

A tu mój Teściu nagle po wielu, wielu latach jeżdzenia sedanami (dodajmy do tego prawie zawsze Skody, ostatnio o dziwo! Astra)...

nagle zaczyna spoglądać bardziej łaskawym okiem na auta wyższe

Z reklam Vitara i Mokka im się podoba (na żywo jeszcze nic nie oglądali)

Ale jest mały szkopuł - chcą na NOWE auto przeznaczyć kwotę w okolicach 60-70kzł

Teściu człowiek wiekowy: 115 konna Astra z wolnossącym 1,6L i 5 biegami oraz klimą mu pasuje i więcej "wypasu" nie potrzebuje

Do tego z dużą dozą nieufności podchodzi do tych wszystkich uturbionych małolitrażowych wynalazków (na tyle, że nie kupił TSI swego czasu)

Biorąc pod uwagę, że pokonuje odcinki 2-3 kilometrowe na ryneczek po jajeczka i warzywa/do kościoła/do lekarza itp  plus 2x w roku odwiedzić rodzinę na drugim końcu Polski to mu się nie dziwię w sumie...

Aha Duster odpada raczej "no bo to Rumun przecież" i w demoludach tez poważania u Teścia nie zyskał ;-)))

A mazda cx-3 podstawa ma wszystko co potrzebujesz no i silniki mają normalnych pojemności a nie kosiarki .

Napisano
2 godziny temu, Fili_P napisał:

Tak pamietam Twoj watek o 2008-ale tablety chyba beda trudne do zakceptowania dla 70ciolatka.... (Nie mowiac ile ja sie przy okazji bede musial nadoktoryzowac przy byle okazji jak Tesciu naklika i nie bedzie wiedzial nawet co namotal) :-)))

Ma on tam jakis zestaw przyciskow ctr/alt/del czy inny restore factor defaukt ;-)))))

no właśnie wnętrze ma mega proste :ok: a pomyślałem o tym dlatego, że przy mnie kupowała auto (w podstawowej wersji) para emerytów. Mówili, że obejrzeli wszystko i im się spodobało.

Napisano

przy podobnych "wysokich" wymaganiach ojciec wybrał asx'a

Napisano
9 minut temu, eryko napisał:

A mazda cx-3 podstawa ma wszystko co potrzebujesz no i silniki mają normalnych pojemności a nie kosiarki .

nowy CX-3 za 70 tyś? chyba do samodzielnego montażu.

ale wracając do tematu - Crossovery mają wspólną cechę- zrobione są na bazie samochodów klasy B podwyższonych, a więc wszystkie wady małych aut i wady samochodów pseudoterenowych- i najgorzej w tym jest zawieszenie - musi być sztywne aby tego nie położyć na zakręcie- Miałem przyjemność używać 500X Renegade, Captura i mokkę- efekt- nawet nie wiedziałem że mam chorobę lokomocyjną- te samochody nie mają harmonijnego zawieszenia- to jest taczka.

Napisano

Da się. Suzuki Vitara z klasycznym silnikiem 1.6 bez ekologii na łańcuchu. Wersja Comfort 61900. Wersja Premium 68900.

Podejrzewam, że do 70k pln dałoby się znaleźć demo w wersji XLED gdzie jest praktycznie wszystko.

Sam w domu mam poprzednika czyli Suzuki SX4 z tym samym silnikiem ale w ciut słabszej mocowo odmianie i jestem bardzo zadowolony :oki:

5 godzin temu, wladmar napisał:

Wyposażenie tych dwóch modeli jest bardzo podobne. Plusem Vitary jest prosty silnik. W S-Cross w tym budżecie jest jedynie osiągalny 1.0 Boosterjet.

Napisano
12 godzin temu, bochumil napisał:

Niech teściu zaczeka za Kia Stonic albo Hyundai Kona. Może być ciekawie.

Kia Stanik ma już cennik a sprzedaż ruszy w ciągu kilku tygodni. Podstawowa ze słabiutkim silnikiem 80 KM (to chyba trzeba popychać żeby jechało) 55 000 zł. Coś trochę mocniejszego (100 KM) kosztuje 63000 zł. Podstawowe wersje to silniki bez doładowania - doładowany też jest ale kosztuje ok 75 000 zł.

Napisano
15 godzin temu, bergerac napisał:

Mokka ciezka :phi: Captur jak ma rozwiazanie sterowaniem multimediami jak w Clio to najwiekszemu wrogowi bym nie polecial.

Napisano
  • Autor
Chyba nie ten zakres cenowy
Napisano
  • Autor
Niech teściu zaczeka za Kia Stonic albo Hyundai Kona. Może być ciekawie.
Nie dzieki nowosci jeszcze cieple z tasmy to proszenie sie o klopoty.......
W rodzinie jest ix35-Tesciu dziekuje za niebieskie podswietlenie choc generalnie hyundai "jako-tako" mu sie widzial... Koszty przegladow i jakosc obslugi w ASO u nas w okolicy tez slabiutko wygladaja (podobny problem jest z ASX)
Napisano
  • Autor

Wyposażenie tych dwóch modeli jest bardzo podobne. Plusem Vitary jest prosty silnik. W S-Cross w tym budżecie jest jedynie osiągalny 1.0 Boosterjet.

O kolejny plys dla Vitary (mniejsza/prostsza/tansza z sensownym ASO w okolicy)
Napisano
14 godzin temu, Dareek napisał:

nowy CX-3 za 70 tyś? chyba do samodzielnego montażu.

ale wracając do tematu - Crossovery mają wspólną cechę- zrobione są na bazie samochodów klasy B podwyższonych, a więc wszystkie wady małych aut i wady samochodów pseudoterenowych- i najgorzej w tym jest zawieszenie - musi być sztywne aby tego nie położyć na zakręcie- Miałem przyjemność używać 500X Renegade, Captura i mokkę- efekt- nawet nie wiedziałem że mam chorobę lokomocyjną- te samochody nie mają harmonijnego zawieszenia- to jest taczka.

https://www.mazda.pl/assets/poland/cenniki/Cennik_Mazda_CX-3.pdf

68 tys  SKYGO

Napisano

Kupiłem Żonie w styczniu Vitarę 1.6 120KM 2WD. Wersja premium za 71 kPLN. Biała byłaby jeszcze poniżej 70. Ma wszystkoco w aucie dzisiaj jest niezbędne i nic ponadto. Elektryczne szyby, klimatronik, podgrzewane siedzenia, duże radio z ekranem dotykowym i kamerę cofania. Do tego jest to bardzo lekki pojazd co ma swoje wady i zalety ale dla starszych ludzi w zupełności powinien wystarczyć. 

Napisano
2 godziny temu, Ziolo napisał:

Kupiłem Żonie w styczniu Vitarę 1.6 120KM 2WD. Wersja premium za 71 kPLN. Biała byłaby jeszcze poniżej 70. Ma wszystkoco w aucie dzisiaj jest niezbędne i nic ponadto. Elektryczne szyby, klimatronik, podgrzewane siedzenia, duże radio z ekranem dotykowym i kamerę cofania. Do tego jest to bardzo lekki pojazd co ma swoje wady i zalety ale dla starszych ludzi w zupełności powinien wystarczyć. 

Jak dołożysz 6 kzł, to masz S-Cross Premium 2WD z silnikiem 1.4t 140 KM, a to zupełnie inna jakość jazdy. 

Napisano

renegata albo jimny

Napisano
3 minuty temu, bielaPL napisał:

renegata albo jimny

Jimny to nie crossover, tylko rasowa terenówka, bardzo słabo nadająca się do jazdy cywilnej. Autorowi chyba zupełnie nie o to chodzi. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.