Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stawki OC

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Z jakiej kwoty auta, bo w Oplu ostatnio pakiet na 3,2% dostałem, a to by dawało 125 koła za tą Astrę?

92960 zł. Aktualnie w oplu we Wrocławiu jest 4,2%

Napisano
Dnia 27.09.2017 o 20:06, kravitz napisał:

To było serio najtańsze co znalazł. Dzwonił do ubezpieczyciela gdzie ojciec ma auto, korzystał z jakiś kalkulatorów i wyszukiwarek w internecie. Nawet ja mu liczyłem w mBanku, podając jego dane i też wyszło coś kole 1500.

Chyba deko drogawo się zrobiło.

kierowca od 20 lat bez szkody, jedna ubezpieczalnia od początku, max zniżki -60 plus -10 za ubezp. dom, -10 kartę lojalnościową, -5 za kontynuację i wyszło po wszystkim  904zł za 1.8 75km lpg z 93roku z przebiegiem 240kkm gdzie rocznie max 10kkm na zadupiu kilkutysięcznym, to jest jak dla mnie drogo :(

Napisano
6 minut temu, dawiddawidowski napisał:

kierowca od 20 lat bez szkody, jedna ubezpieczalnia od początku, max zniżki -60 plus -10 za ubezp. dom, -10 kartę lojalnościową, -5 za kontynuację i wyszło po wszystkim  904zł za 1.8 75km lpg z 93roku z przebiegiem 240kkm gdzie rocznie max 10kkm na zadupiu kilkutysięcznym, to jest jak dla mnie drogo :(

Nie sprawdzales w innych TU?

Napisano
8 minut temu, Beep napisał:

92960 zł. Aktualnie w oplu we Wrocławiu jest 4,2%

Dilerskie pakiety też różnią się w zależności od bezszkodowej jazdy.

Do mojego auta proponowali albo za 3000 zł albo za 2500 zł, jeśli kierownik miał 4 lata bez szkód.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Nie sprawdzales w innych TU?

w innych ponad tysiąc, w przyszłym roku zostanie zgłoszony do automobilklubu po kolejne zniżki

Napisano
Dnia 27.09.2017 o 20:32, Maciej__ napisał:

A jak sie jezdzi autem w leasing to sie naliczaja jakies znizki w ogole?

Niektórzy ubezpieczyciele na hasło że jeździłem autem w leasingu pytają jak długo oraz o ilość szkód, a następnie to wpisują do kalkulatorów tak, jakbym jeździł w tym czasie własnym.

:ok:

Napisano
Dnia 27.09.2017 o 20:06, kravitz napisał:

Dzisiaj w pracy jeden kolega usiłował ubezpieczyć swoje auto. Fiat Bravo 2007 rocznik.

Kolega młody wiekiem, poniżej 25 roku życia.

I zdziwiło mnie bardzo, jakie on miał stawki. Nie miał szkody na swoim koncie jako kierowca kierujący innym autem. Jednak to Bravo to było pierwsze auto które było zarejestrowane na niego.

Tzn z tego co zrozumiałem, to współwłaścicielem był jego ojciec, który zniżki ma. Jakie ma znizki, to nie wiem.

I za to Bravo z silnikiem 1.4, najtansza ubezpieczalnia znaleziona, zaproponowała mu deko ponad 1500PLN. Samo OC! 8]

No ja wiem że to Wawa i młody kierowca, ale jednak silnik z tych mniejszych raczej.

To było serio najtańsze co znalazł. Dzwonił do ubezpieczyciela gdzie ojciec ma auto, korzystał z jakiś kalkulatorów i wyszukiwarek w internecie. Nawet ja mu liczyłem w mBanku, podając jego dane i też wyszło coś kole 1500.

Chyba deko drogawo się zrobiło.

Są spore kary dla młodych kierowców, ostatnio sprawdzałem. Mam młodego kierowcę syna 18 lat od razu po egzaminie. Sprawdzałem w mBanku czyli w AXA.

Zniżki max, samochód za 28kPLN ubezpieczenie dla mnie ok 1600. Dopisanie we wniosku, że mam dziecko 18 lat i nie wskazanie go jako kierowcy 2000 pln.

Wpisanie młodego jako użytkownika tylko mojego samochodu 3100 pln.

W rożnych firmach jest różnie trzeba szukać.

Napisano
12 godzin temu, dawiddawidowski napisał:

kierowca od 20 lat bez szkody, jedna ubezpieczalnia od początku, max zniżki -60 plus -10 za ubezp. dom, -10 kartę lojalnościową, -5 za kontynuację

Pogrubione nie ma znaczenia. Tak na szybko z doświadczenia, zauważyłem w tym roku mocną tendencję na drożenie OC dla aut starych, najtańsze zaś OC dla aut tak pi razy oko 2006-2014r, pewnie kolejny kroczek by wyzbyć się staruszków...:/ Spora szansa że jak auto z okolic 2005r by bylo, to by polisa była w okolicy 600zł. Tylko już pisałem kilkukrotnie-Niemcy pozbyli się staruszków zarabiając na tym, czyli sprzedając do PL, nagle miliony aut wjechały do nas, to rząd się obudził, że to złe, że tyle starych aut jest i zaczyna próbować odmładzać rynek, tylko u nas dzieje się to kosztem najbiedniejszych-jak zwykle.

Napisano
13 minut temu, AkuQ napisał:

Pogrubione nie ma znaczenia. Tak na szybko z doświadczenia, zauważyłem w tym roku mocną tendencję na drożenie OC dla aut starych, najtańsze zaś OC dla aut tak pi razy oko 2006-2014r, pewnie kolejny kroczek by wyzbyć się staruszków...:/ Spora szansa że jak auto z okolic 2005r by bylo, to by polisa była w okolicy 600zł. Tylko już pisałem kilkukrotnie-Niemcy pozbyli się staruszków zarabiając na tym, czyli sprzedając do PL, nagle miliony aut wjechały do nas, to rząd się obudził, że to złe, że tyle starych aut jest i zaczyna próbować odmładzać rynek, tylko u nas dzieje się to kosztem najbiedniejszych-jak zwykle.

Sugerujesz zatem, że Rząd z tylnego siedzenia steruje polityką towarzystw ubezpieczeniowych?

Napisano
31 minut temu, grogi napisał:

Sugerujesz zatem, że Rząd z tylnego siedzenia steruje polityką towarzystw ubezpieczeniowych?

Nie, to Ty to sugerujesz.

Napisano
21 minut temu, AkuQ napisał:

Nie

To co to chciałeś w kontekście stawek OC przez podkreślone poniżej?

Godzinę temu, AkuQ napisał:

21 minut temu, AkuQ napisał:

to Ty to sugerujesz.

Ja tylko pytam, czy dobrze zrozumiałem Eksperta. 

Napisano
Teraz, grogi napisał:

Ja tylko pytam, czy dobrze zrozumiałem Eksperta. 

Nie jestem żadnym ekspertem więc daruj sobie wszelkie podjazdy personalne.

5 minut temu, grogi napisał:

To co to chciałeś w kontekście stawek OC przez podkreślone poniżej?

A to rozejrzyj się po polskim rynku:wzrost stawek OC na stare auta, zmiany (ich próby) naliczania podatku akcyzowego, uzależnionego m.in od norm spalin, zablokowanie podwyżek OC mimo, że miały być wyższe (tu zagranie polityczne-bo wiadomo kto w kraju jest największym ubezpieczycielem i do kogo należy, oraz jaki efekt "dobroci" miało to wywołać), zaostrzenie badań technicznych i poprawa stanu technicznego (to oczywiście na plus, tylko wiadomo, że utrzymanie takiego stanu w 20 latku jest trudniejsze niż w 10 latku, upraszczając oczywiście maksymalnie) i kilka drobniejszych ruchów. Całość dąży do tego, co podkreśliłeś. I to w sumie normalne i dobre dla ogółu, niestety czyim kosztem to już napisałem. Korposzczur w leasingówce przecież tego nie odczuje, bo i tak co 3 lata dostaje nowe auto...

Napisano
37 minut temu, AkuQ napisał:

Nie jestem żadnym ekspertem więc daruj sobie wszelkie podjazdy personalne.

Ja za takiego Ciebie uważam... Nie prowadzisz jakiejś porównywarki ubezpieczeń?!

A to rozejrzyj się po polskim rynku:wzrost stawek OC na stare auta, zmiany (ich próby) naliczania podatku akcyzowego, uzależnionego m.in od norm spalin, zablokowanie podwyżek OC mimo, że miały być wyższe (tu zagranie polityczne-bo wiadomo kto w kraju jest największym ubezpieczycielem i do kogo należy, oraz jaki efekt "dobroci" miało to wywołać), zaostrzenie badań technicznych i poprawa stanu technicznego (to oczywiście na plus, tylko wiadomo, że utrzymanie takiego stanu w 20 latku jest trudniejsze niż w 10 latku, upraszczając oczywiście maksymalnie) i kilka drobniejszych ruchów. Całość dąży do tego, co podkreśliłeś. I to w sumie normalne i dobre dla ogółu, niestety czyim kosztem to już napisałem. Korposzczur w leasingówce przecież tego nie odczuje, bo i tak co 3 lata dostaje nowe auto...

Ja nie neguję, że zmiany zachodzą i utrzymanie starego trupa jest coraz droższe. To, że rząd chce się pozbyć starych aut, to normalne. Niestety, jak to zwykle bywa, podchodzi do tego z dupy strony, nie dając żadnej alternatywy. 

Poddaję jednak w wątpliwość, że wzrost stawek OC na stare samochody jest stymulowany przez rząd. Już kilka razy pisałem, m.in. w tym wątku, dlaczego taki wzrost obserwujemy...

Napisano
Dnia 27.09.2017 o 20:20, rwIcIk napisał:

Ostatnio zapłaciłem 2500 za cały pakiet na auto warte ponad 100 tys. zł. :skromny:

To sie sfrajerowałeś, w Reno daja za 1% pakiet;]

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał:

Ja za takiego Ciebie uważam... Nie prowadzisz jakiejś porównywarki ubezpieczeń?!

Jeszcze nie. I nie jestem ekspertem, ot jak wydaje mi się, że mam coś sensownego do powiedzenia na technicznym, czy wydaje mi się, że mogę pomóc, to zabieram głos, w innych wątkach milczę.

6 minut temu, grogi napisał:

Poddaję jednak w wątpliwość, że wzrost stawek OC na stare samochody jest stymulowany przez rząd.

To tylko jeden ze składników, podwyżki OC wynikają z wielu czynników, część z nich jest jasna i klarowna, a część dość płynna i można sobie do niej dorobić dowolną ideologię.

Napisano
Dnia 9/27/2017 o 20:20, rwIcIk napisał:

Ostatnio zapłaciłem 2500 za cały pakiet na auto warte ponad 100 tys. zł. :skromny:

Fabrycznie nowe samochody maja sztuczne stawki ryczaltowe.

Swoja droga zupelnie nie rozumiem dlaczego na takie ubezpieczenie skladaja sie solidarnie wszyscy.

Napisano
Dostałem 11% zniżki na auto, a pakiet i tak nie był drogi - tylko 2,3% :]

11 % ? Zartownisie czy sie tak mocno szanują [emoji38]
Napisano
3 godziny temu, maagog napisał:

Swoja droga zupelnie nie rozumiem dlaczego na takie ubezpieczenie skladaja sie solidarnie wszyscy.

Jak to wszyscy, płacę pakiety dealerskie od 5 lat, szkody żadnej nie miałem, to kto i po ile się złożył na moje ubezpieczenie?

Napisano

Jedno to zyskanie nowego klienta, ale pewnie też gra rolę to, że być może ktoś, kto kupuje nowe auto, raczej uważniej jeździ :)

Ja dostałem tak niską stawkę, bo mam sporo bezszkodowej jazdy.

Inni za to samo auto zapłaciliby więcej.

Napisano
18 minut temu, rwIcIk napisał:

Moze tak, moze nie ;)

U mnie nikt nie pytal o zadne znizki, tylko od razu zaproponowali pakiet za 3% i tyle :ok:

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Moze tak, moze nie ;)

U mnie nikt nie pytal o zadne znizki, tylko od razu zaproponowali pakiet za 3% i tyle :ok:

U mnie też.

Ale kobitka sprawdziła moją bezszkodowość i zaproponowała tańszy pakiet w innej firmie i wyszło taniej :ok:

Napisano

Dziękuję, że złożyłeś się na moje ubezpieczenie. :ok:

Kupujący nowe auto płacą bardzo dużo w salonie za nowe, może dlatego ubezpieczyciele chcą, aby wejście na rynek nie było zbyt bolesne, a i pewnie chodzi o to, że na nowe auto z racji zapłaconych za nie pieniędzy raczej się dba jak o dziecko. 

Napisano

Znowu w górę... Subaru 2.5 l 2006r... 925 zł :facepalm:

Napisano
22 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Jak to wszyscy, płacę pakiety dealerskie od 5 lat, szkody żadnej nie miałem, to kto i po ile się złożył na moje ubezpieczenie?

Na dealerskim nie musisz sie szczypac. Zwyzka jest minimalna przy szkodzie. 

Napisano
4 godziny temu, chojnik napisał:

Znowu w górę... Subaru 2.5 l 2006r... 925 zł :facepalm:

No niestety... w ub. roku OC + AC mini: 902zł PZU. W tym roku 952zł ale za samo OC... fiesta 1.3 2006 rok, prawie max zniżki, bez młodych gniewnych za kierownicą... :pad:

Napisano
2 godziny temu, johnson napisał:

Na dealerskim nie musisz sie szczypac. Zwyzka jest minimalna przy szkodzie. 

Kazda szkoda stanowi jednak pewne utrudnienie w zyciu, nawet przy najlepszym ubezpieczeniu, wiec i tak lepiej jej unikac.

Napisano
Dnia 9/29/2017 o 20:13, rwIcIk napisał:

Jedno to zyskanie nowego klienta, ale pewnie też gra rolę to, że być może ktoś, kto kupuje nowe auto, raczej uważniej jeździ :)

Pozyskanie klienta, na ktorym mamy strate to kiepski biznes. Walka o kazdego klienta i kuszenie rabatami na nowe ubezpieczenie zdarza sie na szczescie coraz rzadzej.

Co do rocznika samochodu - nie mylmy tego z rocznikiem w dowodzie osobistym. To ludzie powoduja wypadki, nie wozy.

Jasne, statystyki beda sie w znacznej mierze pokrywac, bo swiezy kierowca zwykle kupuje uzywany woz, chyba, ze bogaty z domu. W idealnym swiecie rocznik samochodu nie bylby brany w OC pod uwage. 

Napisano
Dnia 9/29/2017 o 20:42, gilbert3 napisał:

Dziękuję, że złożyłeś się na moje ubezpieczenie. :ok:

Kupujący nowe auto płacą bardzo dużo w salonie za nowe, może dlatego ubezpieczyciele chcą, aby wejście na rynek nie było zbyt bolesne, a i pewnie chodzi o to, że na nowe auto z racji zapłaconych za nie pieniędzy raczej się dba jak o dziecko. 

Drobiazg, ja dolozylem niewiele albo raczej wcale, bo mam znizke pracownicza. ;]

Z racji tego, ze woz jest nowy, stawiam orzechy przeciw bananom, ze maja wiekszy odsetek likwidacji z AC. Kazda drobna rysa jest likwidowana, a w starym niekoniecznie.

Napisano
28 minut temu, maagog napisał:

Pozyskanie klienta, na ktorym mamy strate to kiepski biznes. Walka o kazdego klienta i kuszenie rabatami na nowe ubezpieczenie zdarza sie na szczescie coraz rzadzej.

Co do rocznika samochodu - nie mylmy tego z rocznikiem w dowodzie osobistym. To ludzie powoduja wypadki, nie wozy.

Jasne, statystyki beda sie w znacznej mierze pokrywac, bo swiezy kierowca zwykle kupuje uzywany woz, chyba, ze bogaty z domu. W idealnym swiecie rocznik samochodu nie bylby brany w OC pod uwage. 

Tylko takie wyskakiwanie, ze Ty finansujesz czyjes ubezpieczenie jest troche bez sensu, tak jak ja skakalbym ludziom na ulicy, ze ja finansuje im dzieci z 500+.

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Tylko takie wyskakiwanie, ze Ty finansujesz czyjes ubezpieczenie jest troche bez sensu, tak jak ja skakalbym ludziom na ulicy, ze ja finansuje im dzieci z 500+.

To nie wyskakiwanie, tylko fakt. Zarowno w przypadku OC jak i 500+. I nie jest to w porzadku. 

O ile kielbase wyborcza jestem w stanie pojac, to jednak bonus w postaci tanszego ubezpieczenia juz nie. 

Ale to temat niemotoryzacyjny i nie ma sensu go rozwijac ani brac zarzutow do siebie. Nie my o tym decydowalismy.

Napisano

Ja wczoraj rozmawiałem z AXĄ. Za mojego sztrucla:

SHU_MGPZaq.jpg.8f34b45a15b9924b068d858f94034d35.jpg

Nie chce mi się nic więcej kombinować i pewnie wezmę to. Ważne, że w razie kradzieży jakiś grosz będzie ;]

Napisano

Myslałem ze z AC jest kradziezowe ..a nie z OC.hm..Po kiego grzyba w link4 płace OC+AC 1600zł

Napisano
Myslałem ze z AC jest kradziezowe ..a nie z OC.hm..Po kiego grzyba w link4 płace OC+AC 1600zł
AC to kradzież + naprawa Twojego auta jak będziesz sprawcą..
Niektóre towarzystwa dają "miniAC", tylko od kradzieży. I to jest właśnie coś takiego. W PZU jest drogo, w AXA w pakiecie z OC tanio, ale wypłata 85% kwoty. Zawsze coś ;]

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Napisano
9 godzin temu, tomecki napisał:

Niektóre towarzystwa dają "miniAC", tylko od kradzieży. I to jest właśnie coś takiego. W PZU jest drogo, w AXA w pakiecie z OC tanio,

W PZU miałem takie cuś i obejmowało to wszystkie szkody AC, z wyjątkiem szkody z ruchu pojazdu, a nie tylko od kradzieży.

Napisano
Dnia 28.09.2017 o 21:58, dawiddawidowski napisał:

Dziwi mnie obliczanie składek.

Poprzedni własciciel auta  miał 50% znizki i płacił 900zł.

Nie posiadam znizek, współwałasciciel ma 60% i ten sam ubezpieczyciel wyliczył skaładke na 600zł. Ta sama lokalizacja.

Napisano
19 minut temu, mar6709 napisał:

Dziwi mnie obliczanie składek.

Poprzedni własciciel auta  miał 50% znizki i płacił 900zł.

Nie posiadam znizek, współwałasciciel ma 60% i ten sam ubezpieczyciel wyliczył skaładke na 600zł. Ta sama lokalizacja.

rok wcześniej w tym samym powiecie od którego kupiłem płacił 430zł a nie miał dodatkowych zniżek za kartę i dom,

ciekawe ile za lokalizację w stolicy więcej bym wybulił 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.