Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najniższe spalanie w aucie klasy B/C?

Featured Replies

Napisano

To może zamiast drążenia tematu o TSI, temat o najniższym spalaniu w autach typu klasy B/C?

Tylko niech to będą auta klasy B wyrośnięte, nie mieszczące się już trochę w kategorię B, ale jeszcze nie C ;)

Co jara najmniej paliwa i kosztuje jeszcze jakieś sensowne pieniądze, a nie 150k PLN za Toyotę Prius Plug in.

Może być diesel, benzyna, benzyna + LPG, byleby było nowe.

Napisano

Benzyna i lpg, nic tego nie przebije jeślu chodzi o koszta.

Może Sandero?

Napisano
  • Autor
16 minut temu, rwIcIk napisał:

Jeślu z LPG to niskie spalanie nie gra jyż tak dużej roli, bo gaz tani.

Tylko, czy są jeszcze silniki dostosowane do gazu?

Ostatnio jechałem Uberem nową Fabią i ta była na gaz.

No tak, ale bardziej chodzi tutaj o spalanie PLN/100km ;) Co chyba jest dosyć oczywiste dla kogoś na forum motoryzacyjnym.

Może mojej żonie bym musiał tłumaczyć że diesel spali mniej litrów ropy niż benzyniak gazu ;]

Zdaję się, że jest jakaś wersja Fiata Tipo, która sprzedają tylko z LPG. Nie kupisz jej bez LPG. Ale mogę się mylić

Orientowałem się ze 2 lata temu Dacią i tam też chyba 1.2 75KM sprzedawali z LPG, ale i bez LPG. Nie wiem czy teraz 0.9T nie dają z LPG.

Zapewne jakaś Astra, i tego typu popularne auta są do kupienia z "fabrycznym" LPG

Napisano
  • Autor
5 minut temu, robciolas napisał:

Może Sandero?

W jakiś ciężkich warunkach bym chyba jednak stawiał na diesla.

Np zima, odcinek 5km do roboty i korki. Trochę przejedziesz jednak tego dystansu na benzynie.

Edytowane przez kravitz

Napisano
30 minut temu, kravitz napisał:

To może zamiast drążenia tematu o TSI, temat o najniższym spalaniu w autach typu klasy B/C?

Służbowa fabia2 1.4tdi w trybie kapelusz (+cutoff +jednak dość płynna trasa) zszedłem na 3.2 litra na setkę. Lejąc ropę do odpowietrznika (kto miał kurę ten wie o co chodzi) mogłem na pełnym baku przejechać ponad 1600km, przy czym przez pierwsze 500km miałem cały czas wskazówkę stanu paliwa w stanie max. To był mega oszczędny samochód, niestety, to chyba jego jedyna zaleta była.

Napisano
4 minuty temu, kravitz napisał:

Np zima, odcinek 5km do roboty i korki. Trochę przejedziesz jednak tego dystansu na benzynie.

No i co z tego. Po 1km przeskakuje na lpg. Sam użytkuje już taki zestaw 7 lat i tankuje miesięcznie za 50 zł benzynę. Codziennie dojeżdżam do roboty 20 km. 

Edytowane przez robciolas

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, format napisał:

Służbowa fabia2 1.4tdi w trybie kapelusz (+cutoff +jednak dość płynna trasa) zszedłem na 3.2 litra na setkę. Lejąc ropę do odpowietrznika (kto miał kurę ten wie o co chodzi) mogłem na pełnym baku przejechać ponad 1600km, przy czym przez pierwsze 500km miałem cały czas wskazówkę stanu paliwa w stanie max. To był mega oszczędny samochód, niestety, to chyba jego jedyna zaleta była.

Przy jakiejś hardcorowej próbie wyjdzie to 3.2, ale przy normalnej jeździe nawet i oszczędnej to chyba niezbyt? ;)

Sprawdziłem raporty spalania i wychodzi, że minimalne średnie spalanie to 4.5, a " średnie średnie" prawie litr więcej

https://www.autocentrum.pl/spalanie/skoda/fabia/ii/hatchback/silnik-diesla-1.4-tdi-70km-2007-2010/

Ktoś podawał linka do jakiegoś niemieckiego portalu z raportami spalania, ale nie pamiętam :hmm:

Chyba że to nie to auto.

Napisano

No to powodzenia w takim mysleniu :)
Mam w domu diesla d4d 90km z dogrzewaniem oraz Lagune 2.0 z LPG do roboty mam okolo 8-9km... Toyota nie zdarzy sie zagrzac dojezdzajac do pracy I na takich odcinkach w zimie pije 7-8,5l, Laguna po przejechaniu miedzy 800-1300m jest juz na LPG przelaczanie mam przy temperaturze 25stopni, Laguna pali miedzy 10-13l lpg. Ja sie zamykam nia w zimie do 10,5 ale jak zonka pociska w zimie to blizej 13 hehe na bardzo krotkich trasach.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, robciolas napisał:

No i co z tego. Po 1km przeskakuje na lpg. Sam użytkuje już taki zestaw 7 lat i tankuje miesięcznie za 50 zł benzynę. Codziennie dojeżdżam do roboty 20 km. 

Po 1km w zimie? ;] To przy jakiej temperaturze się przełącza? Przy -5 stopni? ;]

Czy po 1km stania w korku? ;]

Napisano

W lato sobie ustawiam temp przełączania na 40 stopni a zimą na 35.

Mały silnik 1,4 100km AJ. Więc się szybko przełącza

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, slawek_l_83 napisał:

Mam w domu diesla d4d 90km z dogrzewaniem oraz Lagune 2.0 z LPG do roboty mam okolo 8-9km... Toyota nie zdarzy sie zagrzac dojezdzajac do pracy

Dogrzewanie nie działa :)

Miałem Alfę 159 z dogrzewaniem. W Kabinie było ciepło po 1km, a do roboty wtedy miałem 5km i silnik już dawno był ciepły zanim do pracy dojechałem :)

Co do PB+LPG. Trochę dziwne, zeby taki zestaw miał temperaturę cieczy 25 stopni po 1km, jak startuje z powiedzmy -15 :)

Ja jeżdżę przez ostatnie prawie 20 lat właściwie tylko na LPG, właśnie z powodów finansowych, ale takie lipy nie łyknę ;]

U mnie też ustawione jest na 20 stopni przełączanie i w zimie to nie jest 1km teraz. Jak mieszkałem w Wawie to był 1km, ale pokonywałem go z 5 minut minimum.

Teraz pierwszy 1km to dwie minuty, tylko dlatego, że pierwsze 300m jadę nierówną drogą.

Napisano

Przy jakiejś hardcorowej próbie wyjdzie to 3.2, ale przy normalnej jeździe nawet i oszczędnej to chyba niezbyt? [emoji6]
Sprawdziłem raporty spalania i wychodzi, że minimalne średnie spalanie to 4.5, a " średnie średnie" prawie litr więcej
https://www.autocentrum.pl/spalanie/skoda/fabia/ii/hatchback/silnik-diesla-1.4-tdi-70km-2007-2010/

Ktoś podawał linka do jakiegoś niemieckiego portalu z raportami spalania, ale nie pamiętam :hmm:

Chyba że to nie to auto.
Zobacz tutaj https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/398-Fabia.html?fueltype=1&fuelsort=1&vehicletype=1&power_s=70&power_e=80&gearing=1&powerunit=2

tapatalked

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, format napisał:

Posortowałeś rosnąco :phi:

Średnia jednak jest tam 4,7.

Bardzo ładna. Widzę że jest tam nadal 1.4 TDI, ale mówisz że nie polecasz tego silnika ;]

To już jednak Fabia 3, może lepsze auto.

Swoją drogą to mi się przypomniało, że jakoś w zeszłym miesiącu jechałem Uberem z Fabią 2 w dieslu. Było jak w samochodzie dostawczym i nie przesadzam. Odgłosy silnika mam na myśli.

Napisano

Posortowałeś rosnąco :phi:
Średnia jednak jest tam 4,7.
Bardzo ładna. Widzę że jest tam nadal 1.4 TDI, ale mówisz że nie polecasz tego silnika ;]
To już jednak Fabia 3, może lepsze auto.

Swoją drogą to mi się przypomniało, że jakoś w zeszłym miesiącu jechałem Uberem z Fabią 2 w dieslu. Było jak w samochodzie dostawczym i nie przesadzam. Odgłosy silnika mam na myśli.
Nic nie sortowałem, tak wyrzuciła szukajka którą odpaliłem na telefonie. Sorry, ale ux telefonu jednak na zbyt wiele nie pozwala.

tapatalked

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Jeślu z LPG to niskie spalanie nie gra jyż tak dużej roli, bo gaz tani.

Tylko, czy są jeszcze silniki dostosowane do gazu?

Ostatnio jechałem Uberem nową Fabią i ta była na gaz.

Opel, Skoda, Seat. Nawet z fabryczną instalką możesz kupić.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał:

ylko niech to będą auta klasy B wyrośnięte, nie mieszczące się już trochę w kategorię B, ale jeszcze nie C ;)

Wyrośnięta Kia Rio 1.2 w sedanie pali około 7.5 litra gazu i około 0.5 benzyny bo instalacja jest "fabryczna" z dotryskiem . 

Napisano
2 godziny temu, robciolas napisał:

Może Sandero?

Sandero stepway 2016r z fabrycznym lpg 6.4l lpg średnio z 28kkm od wyjazdu z salonu. 

Pozdrawiam 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Pipper napisał:

Sandero stepway 2016r z fabrycznym lpg 6.4l lpg średnio z 28kkm od wyjazdu z salonu. 

Pozdrawiam 

To 1.2 16V?

Napisano
7 godzin temu, kravitz napisał:

Co do PB+LPG. Trochę dziwne, zeby taki zestaw miał temperaturę cieczy 25 stopni po 1km, jak startuje z powiedzmy -15 :)

w pandzie zimą ustawiam na 27 i taką temp. ma po ok 800 metrach. jednak przód w pandzie jest dość mocno zabudowany, a reduktor jest na ściance grodziowej za silnikiem, więc dobrze osłonięty od zimna.

w octavii najniższą temp przełączania moge ustawić na 40C. jednak są duże wloty powietrza, a reduktor tuż za kratką w zderzaku. i jeśli zimą po odpaleniu ruszę od razu, to zimne powietrze schładza wszystko pod maską, a wtedy 40C osiąga w 2 km. jednak jesli odpalę, i dam mu pochodzić na postoju przez 2-3 minuty, to na gaz przeskakuje też po 800 metrach jazdy

Napisano

FABIA 1.0 MPI + LPG. Chyba nic nie spali mniej gazu

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał:

To 1.2 16V?

0,9tce 90KM bez trybu Eco, z Eco 6,6 wychodzi, średnia z 10kkm :oki:

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Pipper napisał:

0,9tce 90KM bez trybu Eco, z Eco 6,6 wychodzi, średnia z 10kkm :oki:

To nie jest wtrysk bezpośredni?

Bo jesli tak, to chyba pali gaz i dodatkowo benzynę :hmm:

Napisano
Teraz, kravitz napisał:

To nie jest wtrysk bezpośredni?

Bo jesli tak, to chyba pali gaz i dodatkowo benzynę :hmm:

Zwykłe MPI, instalka LR, koszt przy zamawianiu pojazdu to 2,5kpln był :oki:

1,2TCE na początku były mpi, później zrobili bezpośredni wtrysk.

Napisano
9 godzin temu, robciolas napisał:

Jaki montaż LPG? Gdzie jest reduktor? Jakie podzespoły instalacji? jaka temp. przęłączenia. Zawsze coś mozna poprawic i zmniejszyć dystans po którym się przełącza na LPG

Napisano

W lato sobie ustawiam temp przełączania na 40 stopni a zimą na 35.

Mały silnik 1,4 100km AJ. Więc się szybko przełącza

Mozna zejść na 20-25st. C. Jakie masz wtryskiwacze ? Jaka długość węży?

Napisano
28 minut temu, Pipper napisał:

Zwykłe MPI, instalka LR, koszt przy zamawianiu pojazdu to 2,5kpln był :oki:

1,2TCE na początku były mpi, później zrobili bezpośredni wtrysk.

0.9 TCE 110 koni w Twingo ma już bezpośredni.

Ten 0.9 swietne znosi gaz i jest malo awaryjny - taksówki w rumunii robią 400000 przed wymianą silnika.

Napisano
11 minut temu, mar6709 napisał:

Mozna zejść na 20-25st. C.

Owszem. Tylko wydaje mi się, że zimny silnik na gazie cierpi. Mam staga, który był na 25 stopni ustawiony i zaraz po przełączeniu auto szarpało- przy temp.zewn.  zero, minus kilka stopni. Na nadchodzącą zimę podniosłem na 30 st. Kondycja silnika wydaje mi się ważna.

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał:

Po 1km w zimie? ;] To przy jakiej temperaturze się przełącza? Przy -5 stopni? ;]

A jaki problem? U mnie przełancza każdorazowo po przekroczeniu 1600 obr silnika niezależnie od temperatury silnika ;-)

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, NaczelnyFilozof napisał:

A jaki problem? U mnie przełancza każdorazowo po przekroczeniu 1600 obr silnika niezależnie od temperatury silnika ;-)

zapewne stara instalacja na mieszalniku :)

Napisano

A...

Nikt nie ma mniejszego spalania gazu niż ja. "Miszczem" jestem tylko Ja. ;-)  

Ale to auto klasy A... Albo nawet mniejsze.

Kiedyś liczyłem spalanie na motostacie. 6,3 lpg. . Z 43 tys km. 

http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/65695

Edytowane przez NaczelnyFilozof

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał:

zapewne stara instalacja na mieszalniku :)

Dokładnie. W seacie blos + I gen a w Espace II generacja bez czujnika temp reduktora.

Napisano

Jakim cudem mieści Ci się tyle benzyny? Ja mam do pracy 16km i za 50 benzyny leje co min pół roku. I na chwilę obecną mam ponad połowę  baku 

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, NaczelnyFilozof napisał:

Dokładnie. W seacie blos + I gen a w Espace II generacja bez czujnika temp reduktora.

Miałem coś takiego w Lanosie. Lekkie puknięcie w pedał gazu i juz leci na LPG ;]

Przełącznik miał trzy pozycje. Ta środkowa powodowała uruchamianie bezpośrednio na LPG.

Niestety instalacja lubiła sobie strzelać jak było cokolwiek nie tak z układem zapłonowym.

Napisano
9 minut temu, kravitz napisał:

Miałem coś takiego w Lanosie. Lekkie puknięcie w pedał gazu i juz leci na LPG ;]

Przełącznik miał trzy pozycje. Ta środkowa powodowała uruchamianie bezpośrednio na LPG.

Niestety instalacja lubiła sobie strzelać jak było cokolwiek nie tak z układem zapłonowym.

W II gen. przy niskiej temp. przełączenia dostawała membrana w reduktorze. Była tańsza od większego spalanai benzyny,

Napisano
38 minut temu, roberciu napisał:

Owszem. Tylko wydaje mi się, że zimny silnik na gazie cierpi. Mam staga, który był na 25 stopni ustawiony i zaraz po przełączeniu auto szarpało- przy temp.zewn.  zero, minus kilka stopni. Na nadchodzącą zimę podniosłem na 30 st. Kondycja silnika wydaje mi się ważna.

Silnik nie cierpi. Cierpią jedynie wtryskiwacze , które mogą się zakleić. Np ac w02 lub 03 są lepsze do nizszych temp bo sie tak łatwo nie zaklejają. Poza tym są rozkrecalne i mozna je czyscic.

Jak masz wpiety redyktor ? Szeregowo czy równolegle? Jaka długosc węży? Jaki reduktor i gdzie jest umieszczony? Sama izolacja czujnika temp w reduktorze tez pomaga./

Napisano

Japonczyki ktore mialem/mam (pojemności od 1.0 po 3.6) nawet w najwieksze mrozy nigdy nie potrzebowaly wiecej niz 1500m zeby przejsc na lpg (temp plynu 35stC)

wysłane z tel.

Napisano

Dogrzewanie nie działa [emoji4]

Miałem Alfę 159 z dogrzewaniem. W Kabinie było ciepło po 1km, a do roboty wtedy miałem 5km i silnik już dawno był ciepły zanim do pracy dojechałem [emoji4]

Co do PB+LPG. Trochę dziwne, zeby taki zestaw miał temperaturę cieczy 25 stopni po 1km, jak startuje z powiedzmy -15 [emoji4]

Ja jeżdżę przez ostatnie prawie 20 lat właściwie tylko na LPG, właśnie z powodów finansowych, ale takie lipy nie łyknę ;]

U mnie też ustawione jest na 20 stopni przełączanie i w zimie to nie jest 1km teraz. Jak mieszkałem w Wawie to był 1km, ale pokonywałem go z 5 minut minimum.

Teraz pierwszy 1km to dwie minuty, tylko dlatego, że pierwsze 300m jadę nierówną drogą.

W kabinie cieplo ale silnik jest niedogrzany wskazowka nawet nie zdarzy sie ruszyc a ja gasze silnik, w lagunie w polowie drogi mam polowe skali a jak bardzo zimno to jak parkuje w robocie to mam optymalna temperature.

A co do przelaczania to zapraszam w zimie :)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Bylo niedawno w innym watku. Pug 107 czy Panda moga na trasie palic okolice 6l LPG

Napisano
Dnia 7.10.2017 o 11:38, kravitz napisał:

Tylko niech to będą auta klasy B wyrośnięte, nie mieszczące się już trochę w kategorię B, ale jeszcze nie C ;)

Co jara najmniej paliwa i kosztuje jeszcze jakieś sensowne pieniądze, a nie 150k PLN za Toyotę Prius Plug in.

Może być diesel, benzyna, benzyna + LPG, byleby było nowe.

Stawiam w ciemno, Fabia 1.0 TSI.

edit

aaaa, diesel też, a to nie wiem ;]

Edytowane przez mrBEAN

Napisano
Dnia 7.10.2017 o 12:08, kravitz napisał:

No tak, ale bardziej chodzi tutaj o spalanie PLN/100km ;) Co chyba jest dosyć oczywiste dla kogoś na forum motoryzacyjnym.

Oczywiste?

Oczywiste będzie jak napiszesz "najniższy koszt", a nie "najniższe spalanie."

Benzyna + lpg jakaś Fabia 1.0 Mpi albo inne coś.

Edytowane przez mrBEAN

Napisano

Niskie spalanie noPb wszyscy testerzy podają w suzuki baleno (niska masa robi robotę :oki: )

Podobno wyniki z '5' z przodu po mieście nie są niczym niezwykłym.

Napisano

miałem polo 6n2 z 1.4 tdi mega oszczędne wozidło  spalanie od 3.5 do Max 6.5 ON na 100km motor miał tylko trzy cylindry co powodowało że kultura pracy była kiepska . z drugiej strony nie odbiega ona od 1.9 jaki teraz mam w szkodzie.

Napisano
Dnia 7.10.2017 o 21:41, roberciu napisał:

to cos masz pokopane, albo wtryski slabe i kleja sie, albo reduktor nie daje rady.

u mnie cały rok przełączanie przy 24st. C, ale można byłoby jeszcze z 10 stopni zejść... tylko przy 1.8T niekoniecznie ma to sens, bo ten silnik błyskawicznie nagrzewa się.

Napisano
Dnia 9.10.2017 o 10:15, gregoryj napisał:

Bylo niedawno w innym watku. Pug 107 czy Panda moga na trasie palic okolice 6l LPG

ale to nie jest ani klasa B, ani C... 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.