Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tanie jeżdżenie propozycje samochodów

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Nie ma takiego ;]

A bzdura. Kolega z pracy dawno temu miał Forda Sierrę i instalacja LPG była elementem, który sprawiał najmniej problemów. Bo po prostu była najnowszym elementem auta i w porównaniu do całej reszty działała nawet nieźle ;] I myślę, że dobre opinie co do LPG po części mogą brać się z takiego założenia :phi:

Napisano

Do wszyskuch antygazowcow:

Obecnie jedze 8autem na LPG w sumie zrobine ponad 700kkm

Tylko w dwóch pierwszych mialem problemy z instalacją: pasaat g60 i vr6 ale to pewnie dlatego ze to byl vag :) a tak poważnie byly to instalacje 2 generacji a w vr6 dodatkowo z blosem

Od momentu przejscia na 4gr BRC brak problemow zwiazanych z LPG.

Na jednej instalacji osobiscie zrobiłem ponad 200kkm bez żadnej awarii (wtryski reduktor nie dotykane) czy to po stronie lpg czy samego silnika. Auto nadal jedzi za tym zestawie u mojego beata ma ponaf 250kkm i ma sie swietnie

Byly to auta z silnikami wolnossacymi 4 i 6 cylindrowy czy tez turbo benzyny.

Jak sobie pomyśle ile $$$ puściłybym w powietrze jeżdżąc na benzynie przez ten czas albo jakbym miał jeździć zamiast ciekawych mocnych aut dychawicznymi popierdulkami to tylko :)

wysłane z tel.

Napisano
3 minuty temu, ppmarian napisał:

Ale nie z bezpośrednim wtryskiem? 

Napisano
7 minut temu, ppmarian napisał:

Tak tylko MPI

wysłane z tel.

No właśnie o tym pisałem - LPG się kończy, bo silników z MPI już nie ma i nie będzie. Oczywiście, używanych jest jeszcze sporo, ale to już kwestia czasu. 

Napisano

Też nie narzekam na LPG, w P2 FL z silnikiem 1.2 16v na lpg 4 gen. auto ma przejechane 130kkm. W sumie obecnie 202kkm. Silnik nie tykany, regularne wymiany oleju świec i filtrów i póki co to tyle. Następne auto również będę celował z silnikiem "pod gaz";)

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

No właśnie o tym pisałem - LPG się kończy, bo silników z MPI już nie ma i nie będzie. Oczywiście, używanych jest jeszcze sporo, ale to już kwestia czasu. 

Jak nie ma nowych samochodów oferowanych przez producentów z wtryskiem pośrednim? Chyba że skupiasz się na jednej marce. Jest kilku monterów w PL gdzie dobrze ogarniają montaż 4 generacji w silnikach z bezpośrednim wtryskiem z funkcją dotrysku PB na niskim poziomie.

Napisano
1 minutę temu, steyr napisał:

Jak nie ma nowych samochodów oferowanych przez producentów z wtryskiem pośrednim? Chyba że skupiasz się na jednej marce. Jest kilku monterów w PL gdzie dobrze ogarniają montaż 4 generacji w silnikach z bezpośrednim wtryskiem z funkcją dotrysku PB na niskim poziomie.

No chyba już nie ma, jakieś niedobitki zostały. 

Jak pisałem wyżej - nikt nawet nie chciał wyceniać takiej roboty, nie mówiąc o odpowiedzialności. No i zresztą nie ma to sensu w zwykłym nowoczesnym aucie, instalacja nie zwróci się nigdy.

Napisano
10 minut temu, wladmar napisał:

Jak pisałem wyżej - nikt nawet nie chciał wyceniać takiej roboty, nie mówiąc o odpowiedzialności. No i zresztą nie ma to sensu w zwykłym nowoczesnym aucie, instalacja nie zwróci się nigdy.

Pisaleś o BMW, to chyba jedyny producent który wprowadził wtryskiwacze PB sterowane piezoelektrycznie w silnikach z bezpośrednim wtryskiemi tam jest problem z montażem LPG. TSI, FSI z stajni VW, THP Peugeot można gazować i ludzie gazują.

Napisano
3 minuty temu, steyr napisał:

Pisaleś o BMW, to chyba jedyny producent który wprowadził wtryskiwacze PB sterowane piezoelektrycznie w silnikach z bezpośrednim wtryskiemi tam jest problem z montażem LPG. TSI, FSI z stajni VW, THP Peugeot można gazować i ludzie gazują.

I ile kosztuje taka instalacja np. do 1.4 BJ? Turbo, wtrysk bezpośredni. O ile wzrasta zużycie, czy zużywa przy tym benzynę? 

Napisano

Jak moze sie nie zwrócić? Jak auto kotluje ponad 12l w miescie...

W niedalekiej przyszlosci planuje zakup auta: MY'17-18 6garów, stale 4x4, automat :) a dobra instalacja do niego to 3,5-4kPLN

Fakt takich jest ich coraz mniej ale nie wieżę ze rynek instalacji 6gr sie nie ruszy. Teraz maja żniwa to korzystają. Powoli obroty zaczną im spadać i spuszcza ceny za 6 gr

wysłane z tel.

Napisano
4 minuty temu, ppmarian napisał:

Jak moze sie nie zwrócić? Jak auto kotluje ponad 12l w miescie...

Napisałem - ZWYKŁE NOWOCZESNE auto. Typu kompakt, w okolicach 120-150 KM. Kiedyś taki kompakt faktycznie spalał 12 w mieście, teraz normą jest 6-7, poza miastem zdecydowanie mniej. Ile kosztuje instalacja do takiego auta? Czy opłaca się człowiekowi, który kupił używkę za ok. 30 kzł (w nowym nie założysz przez 5 lat, gwarancja) założyć taką instalację i kiedy się zwróci?

Napisano
20 minut temu, wladmar napisał:

I ile kosztuje taka instalacja np. do 1.4 BJ? Turbo, wtrysk bezpośredni. O ile wzrasta zużycie, czy zużywa przy tym benzynę? 

Monterem nie jestem, trzeba popytać czy pod ten konkretny silnik któryś producent sterowników LPG przewidział sterownik obsługujący ten silnik. Jeśli chodzi o zużycie, dużo zależy od regulacji. Przykładowo auto zużywające 8l PB na 100km w tych samych warunkach zużyje ~ 2l PB i 8l LPG żeby bilans z"z grubsza" się zgadzał. Tutaj jest lista przykładowo sterownika z stajni AC Stag 400 DPI http://www.ac.com.pl/pl-warsztat-kody-silnikow

Edytowane przez steyr

Napisano
Do wszyskuch antygazowcow:

Obecnie jedze 8autem na LPG w sumie zrobine ponad 700kkm

Tylko w dwóch pierwszych mialem problemy z instalacją: pasaat g60 i vr6 ale to pewnie dlatego ze to byl vag [emoji4] a tak poważnie byly to instalacje 2 generacji a w vr6 dodatkowo z blosem

Od momentu przejscia na 4gr BRC brak problemow zwiazanych z LPG.

Na jednej instalacji osobiscie zrobiłem ponad 200kkm bez żadnej awarii (wtryski reduktor nie dotykane) czy to po stronie lpg czy samego silnika. Auto nadal jedzi za tym zestawie u mojego beata ma ponaf 250kkm i ma sie swietnie

Jak sobie pomyśle ile $$$ puściłybym w powietrze jeżdżąc na benzynie przez ten czas albo jakbym miał jeździć zamiast ciekawych mocnych aut dychawicznymi popierdulkami to tylko [emoji4]

wysłane z tel.

Ja naprawdę chciałbym jeździć taniej. Na razie mi się nie udało. A u tak bese probowal dalej. Lpg będę brał do jeepa v8 jak się kiedyś na niego przesiade.
Napisano
2 minuty temu, steyr napisał:

Monterem nie jestem, trzeba popytać czy pod ten konkretny silnik któryś producent sterowników LPG przewidział sterownik obsługujący ten silnik. Jeśli chodzi o zużycie, dużo zależy od regulacji. Przykładowo auto zużywające 8l PB na 100km w tych samych warunkach zużyje ~ 2l PB i 8l LPG żeby bilans się zgadzał.

Czyli realnie w moim przypadku różnica wyniosłaby 7 zł na 100 km. Czyli 7000 na 100 kkm. Słabo. 

Napisano
4 godziny temu, Pepcio napisał:

A ja miałem wciąż rozjechaną adaptację i problemy z uruchamianiem silnika, szarpaniem podczas jazdy i tym podobne sensacje, znajomy w Marei 1.6 to samo. 

To ja tam nie wiem co mieliście i jak pomontowane.

Mój Ojciec kupił w 1998 roku Fiata Siene 1.6 16V. Po 30kkm zamontował instalację II generacji, totalnie nie wiem czy ten kto to montował wiedział co robi czy nie wiedział. Prędzej nie wiedział, bo to były okolice 2000 roku. Auto zrobiło ponad 250kkm i końcem 2016 roku poszło w świat i jak czasami zerkam w przeglądy to dalej jeździ.

Ogólnie jak na nędzną sławę samochód ten był pojazdem w miarę bezawaryjnym, a jak już psuł się to bardzo tanio. Z całego auta silnik był całkowicie bezawaryjny, a sławny alternator wymieniłem przy 250kkm (choć to też można było olać i jeździć).

Przy tym przebiegu mierzyłem z ciekawości kompresję i trzymała parametry fabryczne. Od nowości brał 0.2l/1kkm oleju. Przez cały okres posiadania poszły ze 3 parowniki, kilka przełączników, różnie bylo z kalibracją instalacją. Przez 60kkm pod koniec użytkowania nie tykałem instalacji w ogóle. Auto jeździło, paliło trochę więcej niż powinno, nie generowało zadnych problemów. Cóż można na tym przykładzie powiedzieć? Tylko tyle, że tak ja Ty czy Twoi znajomi mieli problemy z LPG w tym silniku, tak ja mam całkiem inne doświadczenia. Skoro tak to znaczy, ze miałeś (znajomy miał) jakąś kaszanę w instalacji.

Edytowane przez mazi

Napisano

Napisałem - ZWYKŁE NOWOCZESNE auto. Typu kompakt, w okolicach 120-150 KM. Kiedyś taki kompakt faktycznie spalał 12 w mieście, teraz normą jest 6-7, poza miastem zdecydowanie mniej. Ile kosztuje instalacja do takiego auta? Czy opłaca się człowiekowi, który kupił używkę za ok. 30 kzł (w nowym nie założysz przez 5 lat, gwarancja) założyć taką instalację i kiedy się zwróci?

Teraz do zwykłego np Tipo czy Up zalozysz za max 2,5-3kPKN i masz zwrot po 20-30kkm

To nowoczesnych turbo beznym JESZCZE jest to malo opłacalne ale to jesy kwestia 2-3lat i ceny mocno spadna. Tak jak bylo z 4 generacja. W ciagu roku z 5kPLN spadla na 3

wysłane z tel.

Napisano

Jak znajdziesz w dobrej kondycji Vectra b w pb najlepiej z automatem to będziesz zadowolony, przynajmniej ja jestem. Tania w zakupie, praktycznie bezawaryjna, i w miarę przyjemnie się prowadzi.

WP_20171209_10_48_32_Pro.jpg

Napisano
27 minut temu, wladmar napisał:

3500-4000zł jak mnie pamięć nie myli.

Pb jara, poszukaj informacji w sieci, powinno już trochę być o tym.

Znajomy do toyotowskiego 2.0  VVTi z bezpośrednim wtryskiem tez zamontował LPG i jakoś tam jeździ.

Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał:

Teraz do zwykłego np Tipo czy Up zalozysz za max 2,5-3kPKN i masz zwrot po 20-30kkm

To nowoczesnych turbo beznym JESZCZE jest to malo opłacalne ale to jesy kwestia 2-3lat i ceny mocno spadna. Tak jak bylo z 4 generacja. W ciagu roku z 5kPLN spadla na 3

wysłane z tel.

No jak liczę, to cena instalacji powinna być w granicach 3 kzł, żeby to się jakoś realnie opłacało. No i ma być absolutnie bezproblemowa, oczywiście, to warunek konieczny. W tej chwili oszczędności zaczęłyby się po przejechaniu 100 kkm i wyniosłyby 116 zł miesięcznie. Minus rzeczy, związane z obsługą LPG. Słabiutko. 

Napisano

Czyli realnie w moim przypadku różnica wyniosłaby 7 zł na 100 km. Czyli 7000 na 100 kkm. Słabo. 

6gr nie potrzebuje dotrysku benzyny

wysłane z tel.

Napisano
1 minutę temu, mazi napisał:

3500-4000zł jak mnie pamięć nie myli.

Jak patrzę teraz w guglu, to raczej są to okolice 6-7 kzł. 

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

Jak patrzę teraz w guglu, to raczej są to okolice 6-7 kzł. 

Ogolnie to ta dyskusja nie ma sensu ;] Za LPG przemawia jedynie aspekt finansowy...

Dla jednego 100PLN roznicy miesiecznie jest warte jazdy na LPG dla innego szkoda zachodu, wiec nie zawraca sobei LPG glowy.

Nie ma sensu dorabiac do tego zadnej ideologii. Na pewno nie jest to rozwiazanie tak bezawaryjne jak nominalne zasilnie paliwem.

BTW. Na studiach tez jezdzilem na gazie I tankowalem czasem za 10PLN bo byly inne priorytety ;)

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Ogolnie to ta dyskusja nie ma sensu ;] Za LPG przemawia jedynie aspekt finansowy...

Oczywiście, żadnych innych plusów nie posiada.

Dla jednego 100PLN roznicy miesiecznie jest warte jazdy na LPG dla innego szkoda zachodu, wiec nie zawraca sobei LPG glowy.

Nie ma sensu dorabiac do tego zadnej ideologii. Na pewno nie jest to rozwiazanie tak bezawaryjne jak nominalne zasilnie paliwem.

BTW. Na studiach tez jezdzilem na gazie I tankowalem czasem za 10PLN bo byly inne priorytety ;)

Chodzi mi o to, że kiedyś faktycznie to miało sens, jak silniki były proste i paliwożerne. Hitem była przecież Fabia z czeskim silnikiem 1.4 8V, który spalał 12 litrów. Aż się prosi, żeby zagazować i miało to sens. Gorzej jeździć nie będzie (bo się nie da już gorzej), ale za to zdecydowanie taniej już po 20 kkm, czyli po roku. Ale te czasy minęły, silniki są skomplikowane, palą o wiele, wiele mniej, a instalacje do tych silników są dużo droższe. To się już nie opłaca, albo opłaca w tak minimalnym stopniu, że nie warto. No i kwestia gwarancji - kiedyś były to 2 lata, teraz standardem jest 5, więc pierwszy właściciel nie zagazuje nigdy. 

Edytowane przez wladmar

Napisano
4 godziny temu, mazi napisał:

ale dalej nie wiadomo czy zagazował czy nie zagazował i jakie to obecne auto... :-)

BMW nie zagazowal. Obecne to brzydal Suzuki.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

BTW. Na studiach tez jezdzilem na gazie I tankowalem czasem za 10PLN bo byly inne priorytety [emoji6]

Nikt nie dorabia. Przynajmniej ja. To czysta ekonomia.

LPG daje mi mozliwosc jazdy autami ktorych zwyczajnie tankowanie noPB byloby wyraznym obciszeniem budżetu domowego. Musilbym sie przesiasc na nudne popierdziawki palace 7l noPB (ekwiwalent 15l LPG np w duzym suvie lub dosc dynamicznym kombi 4x4)

wysłane z tel.

Napisano
28 minut temu, steyr napisał:

Monterem nie jestem, trzeba popytać czy pod ten konkretny silnik któryś producent sterowników LPG przewidział sterownik obsługujący ten silnik. Jeśli chodzi o zużycie, dużo zależy od regulacji. Przykładowo auto zużywające 8l PB na 100km w tych samych warunkach zużyje ~ 2l PB i 8l LPG żeby bilans z"z grubsza" się zgadzał. Tutaj jest lista przykładowo sterownika z stajni AC Stag 400 DPI http://www.ac.com.pl/pl-warsztat-kody-silnikow

Jest ta lista, tylko uczciwy gazownik Ci powie, że instalki do TSI na tym 4,5 kloca + realnie 25-30% benzyny wciągnie.

Okres zwrotu za długi wychodzi, a jak padnie pompa, to jest szansa, że się nie zwróci.

Napisano
4 minuty temu, ppmarian napisał:

LPG daje mi mozliwosc jazdy autami ktorych zwyczajnie tankowanie noPB byloby wyraznym obciszeniem budżetu domowego. Musilbym sie przesiasc na nudne popierdziawki palace 7l noPB (ekwiwalent 15l LPG np w duzym suvie lub dosc dynamicznym kombi 4x4)

Gdy masz dużolitrażowe auto, to raczej nie masz wyjścia - albo LPG albo diesel. Albo spalasz kilkanaście litrów gazu albo dyche gnojówki.

W przypadku małolitrażowych można dyskutować, czy się opłaca.

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał:

Chciałbym kompakta z 150 KM silnikiem co w mieście mieści się w 7 litrach :jem:

Napisano
1 minutę temu, kartonik napisał:

Zależy od miasta i od korków, oczywiście, ale 1.4 BJ 140 KM w S-Crossie jak korki są małe, pali 6-6.5, przy dużych 8. Bez problemu 7-7.3 średnie osiągasz jeżdżąc tylko po zakorkowanym mieście. Zapewne Golf o tej samej mocy spali podobnie. Na zwykłej trasie da się zejść do 4.8-5.1, autostrada 8 (150-160 km/h). 

Napisano
  • Autor
Jak znajdziesz w dobrej kondycji Vectra b w pb najlepiej z automatem to będziesz zadowolony, przynajmniej ja jestem. Tania w zakupie, praktycznie bezawaryjna, i w miarę przyjemnie się prowadzi.
WP_20171209_10_48_32_Pro.jpg.4a4c9e846027c9f2289b492388317c25.jpg
Miałem kiedyś astrę f 1.6 w automacie , pewnie to ta sama skrzynia co w Vectrze , przyjemnie się jeździło. Jedynie ta ruda mnie przeraża.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Napisano
9 minut temu, wladmar napisał:

Zależy od miasta i od korków, oczywiście, ale 1.4 BJ 140 KM w S-Crossie jak korki są małe, pali 6-6.5, przy dużych 8. Bez problemu 7-7.3 średnie osiągasz jeżdżąc tylko po zakorkowanym mieście. Zapewne Golf o tej samej mocy spali podobnie. Na zwykłej trasie da się zejść do 4.8-5.1, autostrada 8 (150-160 km/h). 

Mi tyle palił diesel ale nigdy benzyna, chyba że mówimy o spalaniu z komputera a nie z tankowania.

Napisano
3 minuty temu, kartonik napisał:

Mi tyle palił diesel ale nigdy benzyna, chyba że mówimy o spalaniu z komputera a nie z tankowania.

Z komputera, z tankowań IMO się zgadza. Te nowe silniki palą naprawdę zaskakująco mało.

Edytowane przez wladmar

Napisano
  • Autor
Zwykła octavia 1,4 tsi 140 km spokojnie zmieści się w tym przedziale , pisze tu o jeździe w cyklu mieszanym z przewagą miasta ,ale jakiegoś normalnego nie takiego gdzie kilometr robisz w 40 min z powodu korków bo tam liczniki powinny być raczej w motogodzinach.

Napisano
5 minut temu, Pepcio napisał:

nie takiego gdzie kilometr robisz w 40 min

O takich ekstremach nie mówimy, ale Kraków jest miastem bardzo mocno zakorkowanym, a spalanie jest jak podałem wyżej. Oczywiście, jak trafisz na korek gdzie przejeżdżasz 2 km przez godzinę (a zdarza się), to na spalanie nie ma co patrzeć, niezależnie od tego jaki silnik siedzi pod maską. 

Napisano
27 minut temu, kartonik napisał:

Nie po miescie, tylko srednio...

Jak ktos jezdzi tylko po miescie, to zazwyczaj robi takie przebiegi, ze spalanie jest w sumie nieistotne (nie dotyczy taxi;]).

Napisano
8 minut temu, Maciej__ napisał:

Jak ktos jezdzi tylko po miescie, to zazwyczaj robi takie przebiegi, ze spalanie jest w sumie nieistotne (nie dotyczy taxi;]).

Ja jeżdżę głównie po mieście - aglomeracji, gdzie prawie nie wyjeżdżam poza teren zabudowany. 

Turlam się się od skrzyżowania do skrzyżowania z prędkościami max 70 km/h.

Trochę korków. Ale na szczęście jeżdżę w godzinach, gdy jest w miarę luźno.

Czasem wyskoczę w trasę, gdzie mogę docisnąć, powyprzedzać, rozwinąć większą prędkość.

Na szczęście robię dłuższe odcinki. Bo IMO nie tyle miasto nabija spalanie, ile krótkie odcinki na zimnym silniku.

Poprzednie auto spalało mi ciut ponad 8 l/100 km. Ciężki Cruze z niezbyt ekonomicznym silnikiem.

Dla porównania, obecne auto o 200 kg cięższe, ale z dieslem i automatem pali mi średnio 6,5 l/100 km.

(Oba auta o identycznej mocy i osiągach)

Ciekawe ile spaliłby mi Tiguan 1,4 TSI DSG na moich trasach, przy moim, raczej emeryckim stylu jazdy?

Napisano

Specjalnie sprawdzam stricte po mieście. Średnie to inna rzecz i mocno zależy od trasy. Od stanu "zero" mam średnią 7.3. Ale sporo jazdy autostradowej.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Dla porównania, obecne auto o 200 kg cięższe, ale z dieslem i automatem pali mi średnio 6,5 l/100 km.

Ciekawe ile spaliłby mi Tiguan 1,4 TSI DSG, na moich trasach przy moim, raczej emeryskim stylu jazdy?

Obstawiam, ze max 1 litr wiecej.

Napisano

Z komputera, z tankowań IMO się zgadza. Te nowe silniki palą naprawdę zaskakująco mało.
Kolega mial Astre 3 z JTD 120km i palila mu srednio po miescie 6,4l zamienil na nowa kie ceed kombi 1.6gdi i spala mu to 7,2-7,5l wiec diesel nie ma sensu... dopiero na autostradzie przy 150-180km/h widac wieksza roznice w spalaniu.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Moja benzyna jest dobra do miasta .ale na trase wolałbym diesla .Ostatnie spalanie 3 osoby z 370km 6,9l sporo jak na 1,6

Napisano
24 minuty temu, arek_m napisał:

Moja benzyna jest dobra do miasta .ale na trase wolałbym diesla .Ostatnie spalanie 3 osoby z 370km 6,9l sporo jak na 1,6

Za mała moc, więc i spalanie spore na trasie.

Edytowane przez wladmar

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał:

W przypadku małolitrażowych można dyskutować, czy się opłaca

dam mój przykład.

4 lata temu kupiłem żonie pandę i od razu założyłem lpg. do dziś dnia wyjezdziła gazu za ponad 6 tys. benzyna jest droższa o ponad drugie tyle co gaz, więc sam powiedz, czy się opłacało?

Napisano
  • Autor
Moja Corsa 1.4 T spala w cyklu mieszanym latem około 6 gdy się pilnuje ,obecnie 6.5-6.7 l

Napisano
Moja Corsa 1.4 T spala w cyklu mieszanym latem około 6 gdy się pilnuje ,obecnie 6.5-6.7 l

To jest kolejna zaleta LPG. Nie trzeba sie "pilnowac" bo 1-2 litry wiecej nie robia znaczacej roznicy kosztowej

wysłane z tel.

Napisano
dam mój przykład.
4 lata temu kupiłem żonie pandę i od razu założyłem lpg. do dziś dnia wyjezdziła gazu za ponad 6 tys. benzyna jest droższa o ponad drugie tyle co gaz, więc sam powiedz, czy się opłacało?
Wg mnie tak średnio...
Jak odejmiesz cenę instalacji, droższe przeglądy, paliwo na rozruch to wyjdzie oszczędność raptem z 3k pln przez 4 lata..
Napisano

To jest kolejna zaleta LPG. Nie trzeba sie "pilnowac" bo 1-2 litry wiecej nie robia znaczacej roznicy kosztowej

wysłane z tel.

+ 2l LPG robi taka sama różnicę jak +1l noPB ;)
Napisano
+ 2l LPG robi taka sama różnicę jak +1l noPB [emoji6]

Racja tyle ze tego lpg pali max 20% wiecej niz noPB

wysłane z tel.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.