Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

10 latki za 20-30 tys

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, gregoryj napisał:

Fanaberia to tez potrzeba. Dla mnie fanaberia jest kupienie nowego auta z salonu za 50-100-150 tysi, jak 'rzeczywiste' potrzeby mozna obskoczyc 1-2-3 autami za 2-5k pln. Ale to moje widzimisie, a inni maja dokladnie odwrotnie.

No to po kiego grzyba jęczysz w każdym wątku o "bezsensownych" nowych samochodach skoro jak sam zauważyłeś - każdy ma swoje widzimisię.

Jeden lubi się doktoryzować z bolączek modelu, grzebać samemu, przyjaźnić się z mechanikami i handlarzami, a inny woli wywalić grubszą kasę na nowe i czerpać radość z tego że może mieć to wszystko kompletnie gdzieś przez najbliższe 6-8 lat. I nie interesuje go ani mityczna ogromna utrata wartości ani 800pln za przegląd raz w roku.

I nikt nikogo do swojej opcji nie przekona dopóki mu się optyka życiowa, lub - powiedzmy to sobie szczerze - sytuacja finansowa nie zmieni.

Napisano
15 godzin temu, Jaruga napisał:

No to po kiego grzyba jęczysz w każdym wątku o "bezsensownych" nowych samochodach skoro jak sam zauważyłeś - każdy ma swoje widzimisię.

Jeden lubi się doktoryzować z bolączek modelu, grzebać samemu, przyjaźnić się z mechanikami i handlarzami, a inny woli wywalić grubszą kasę na nowe i czerpać radość z tego że może mieć to wszystko kompletnie gdzieś przez najbliższe 6-8 lat. I nie interesuje go ani mityczna ogromna utrata wartości ani 800pln za przegląd raz w roku.

I nikt nikogo do swojej opcji nie przekona dopóki mu się optyka życiowa, lub - powiedzmy to sobie szczerze - sytuacja finansowa nie zmieni.

A Ty jestes z obozu "nowe najlepsze" za 50% swego dochodu? Ja tylko takie zachowania neguje. Nigdy nikogo nie przekonuje, zeby zbieral 10 klasykow albo wydawal kase na cos innego. Wrecz napisal wyzej "Ale to moje widzimisie, a inni maja odwrotnie"

Kto gdzie jęczy? Czy ja tak napisalem gdzies? Wrecz wydaje mi sie, ze wszedzie pisze, ze kazdy robi to co chce. Po tym watku, uwazam ze leasing nowego na DG jest bardzo oplacalny i jest to najlepsza opcja jesli ktos potrzebuje 1ego auta, ktory dowiezie z punktu A i B, boi sie awarii, nie zna sie na autach (to 90% spoleczenstwa) i jak rata to 10-15% jego przychodu (to tylko moje widzimisie).

Poza tym, bardzo lubie te stwierdzenia ;] "swiety spokoj", "czerpac radosc z tego ze moze miec to wszystko" albo "byc szczesliwy z wypasionego auta". Dawaj cos jeszcze ......

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 4.04.2018 o 13:14, bielaPL napisał:

Witam

Jak wiemy ceny używek skoczyły w górę. Niestety do tego stopnia że za kompakty lub wyżej ludzie wołają po 20-30 tys zł. Czy to jest w ogóle opłacalny zakup? Patrząc na stopień zużycia, ilość możliwych usterek i to że za następne 10 lat auto będzie warte tyle co nic?

Za 20-30 tysięcy nie kupisz niczego nowego, ewentualnie 2-3 letniego "malucha". Jednemu taki maluch wystarczy, bo jeździ sam wokół komina, inny potrzebuje kompakta albo jakiegoś kombi, bo ma do wożenia więcej osób / towaru itp. Ja np. kilka dni temu wydałem prawie 60 tysięcy za auto niemalże 8-letnie, ale po prostu potrzebowałem dużego auta z napędem na 4 koła i w miarę przyzwoitym wyposażeniem, więc nie interesowało mnie nic, co za te pieniądze oferują salony.

O opłacalności zakupu w przypadku samochodu, który nie służy stricte do zarabiania pieniędzy nie może być mowy - każdy taki zakup to jedna wielka strata - od zakupu, przez serwisowanie, naprawy, ubezpieczenia itp. itd.

Napisano

Za 20-30 tysięcy nie kupisz niczego nowego, ewentualnie 2-3 letniego "malucha". Jednemu taki maluch wystarczy, bo jeździ sam wokół komina, inny potrzebuje kompakta albo jakiegoś kombi, bo ma do wożenia więcej osób / towaru itp. Ja np. kilka dni temu wydałem prawie 60 tysięcy za auto niemalże 8-letnie, ale po prostu potrzebowałem dużego auta z napędem na 4 koła i w miarę przyzwoitym wyposażeniem, więc nie interesowało mnie nic, co za te pieniądze oferują salony.

O opłacalności zakupu w przypadku samochodu, który nie służy stricte do zarabiania pieniędzy nie może być mowy - każdy taki zakup to jedna wielka strata - od zakupu, przez serwisowanie, naprawy, ubezpieczenia itp. itd.

Wg co niektórych AK specjalistów powinieneś kupić nowa suzuki lub dacie...

Bo ww auta dają porównywalny komfort a przy okazji sa niezawodne i maja gwarancje!

Mówi Ci to osoba która mają do wyboru nowa dacie czy 7letnia Tribeca wybrała to drugie

wysłane z tel.

Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał:

Wg co niektórych AK specjalistów powinieneś kupić nowa suzuki lub dacie...

Bo ww auta dają porównywalny komfort a przy okazji sa niezawodne i maja gwarancje!

Mówi Ci to osoba która mają do wyboru nowa dacie czy 7letnia Tribeca wybrała to drugie

Jest jeszcze gorzej... Auto jest koreańskie :facepalm: 

Jeśli chodzi o Tribecę - też szukałem! Niestety - wybór minimalny na rynku, dlatego ostatecznie stanęło na Sorento (też nie ma ich znowu zbyt dużo).

Wiem, że nowa Dacia jest o wiele lepsza od mojego nabytku, zawsze zamiast mieć bagażnik w samochodzie można przyczepę ze sobą zabrać, autem się jeździ a nie siedzi w komforcie a biegów jak się zmieniać nie chce, to można autobus albo pociąg wybrać :) Niemniej jednak ja jestem takim specyficznym masochistą (podobnie jak Ty :piwo: ) i jednak wybrałem starsze auto wyższego segmentu. Jeżeli tylko nowe Dacie itp. będą tej samej wielkości, oferowały takie wyposażenie i kosztowały tyle samo, co kilkuletnie auta konkurencji - zapewne się skuszę na nówkę ;) Do tego czasu - kupuję auta takie, jakie są mi potrzebne :) 

Napisano
  • Autor

Kto tam śledził wątki to wydałem tą kwotę na 24 letni samochód...

Napisano
Dnia 8.04.2018 o 22:59, wujekcybul napisał:

Sciemniaja i tyle. Przy boxie nic nie widac. Zreszta wiekszosc chiptuningu jest tak zrobione, ze nic nie widac. To przeciez jest komputer a nie rocket science.

A orientujesz się jak to jest w VAGu? Będę chciał 2.0 TSI 280 zczipować. Auto na gwarancji - wykrywalne to, czy jak odłączę box'a przed przeglądem to nikt się nie przyczepi?

Napisano
8 godzin temu, bnow napisał:

A orientujesz się jak to jest w VAGu? Będę chciał 2.0 TSI 280 zczipować. Auto na gwarancji - wykrywalne to, czy jak odłączę box'a przed przeglądem to nikt się nie przyczepi?

Zadzwon do compsportu. http://www.compsport.pl/pojazdy/index/Wszystkie/all/2000/8/32 Oni maja box w ofercie ale to nigdy nie pojedzie tak dobrze jak chociazby stage 1. Przy dobrych wiatrach to z 80KM wiecej wiec na pewno odczujesz. Box jest nie do wykrycia bo to po prostu wpiety oszust parametrow. 

Edytowane przez wujekcybul

Napisano
3 godziny temu, wujekcybul napisał:

Zadzwon do compsportu. http://www.compsport.pl/pojazdy/index/Wszystkie/all/2000/8/32 Oni maja box w ofercie ale to nigdy nie pojedzie tak dobrze jak chociazby stage 1. Przy dobrych wiatrach to z 80KM wiecej wiec na pewno odczujesz. Box jest nie do wykrycia bo to po prostu wpiety oszust parametrow. 

Dzięki.

To do służbowego auta, więc nie chcę przeginać.

Arteon ma w serii 280 KM, niby sporo, ale mam już ten motor w Leonie i obawiam się, że będzie niedosyt. A to 80 KM, pewnie dałoby już fajne wrażanie.

No i grunt, żeby to nie rozwaliło DSG, czy 4Motion.

Napisano
Dnia 2.05.2018 o 17:52, prawoimotoryzacja napisał:

Właśnie od 3 tyg staram się sprzedać 10 latka za 20 tys zl, a generalnie sprawa różowo nie wygląda...

Z taką ceną za 10-letniego Focusa to długo będziesz szukał pasjonata ;].Tak - miałem Focusa, zostawiony trzy tygodnie temu w rozliczeniu za nowe i30.

Mamy teraz czas powrotu do normalnych cen używanych samochodów (sprawnych technicznie), jak przed wejściem do UE.

Napisano
44 minuty temu, asche napisał:

Z taką ceną za 10-letniego Focusa to długo będziesz szukał pasjonata ;].Tak - miałem Focusa, zostawiony trzy tygodnie temu w rozliczeniu za nowe i30.

Mamy teraz czas powrotu do normalnych cen używanych samochodów (sprawnych technicznie), jak przed wejściem do UE.

Ile dostałeś za tego Focusa?

Napisano

12 tyś. zł, wystawiony teraz za 15.900 zł.

I nie żałuję, jak miałbym się bujać z kosmitami przy sprzedaży prywatnej.

Edytowane przez asche

Napisano
Dnia 3.05.2018 o 17:34, wujekcybul napisał:

blad  , box tez do wykrycia , w wypadku awarii log z kompa pokaze zmiane doladowanie co w vw= idz pan nara i pa ;]

Napisano
1 minutę temu, Marcinekkk napisał:

blad  , box tez do wykrycia , w wypadku awarii log z kompa pokaze zmiane doladowanie co w vw= idz pan nara i pa ;]

Nic nie zobacza koledze w VW silnik wymienili bez szemrania.

Napisano
17 minut temu, mpek napisał:

No dobra, a rocznik?

2007

Napisano
Dnia 2.05.2018 o 17:52, prawoimotoryzacja napisał:

Właśnie od 3 tyg staram się sprzedać 10 latka za 20 tys zl, a generalnie sprawa różowo nie wygląda...

Taki Focus jest wart max. 15 tys zl wiec powodzenia w sprzedaży za 20 tys zl.

Napisano
3 godziny temu, asche napisał:

2007

To ładnie. Mi chyba dwa lata temu chcieli dać za Astre 2006 5k. Chyba ich :pukpuk:

Napisano

Pare dni temu sprzedalem Grande Punto 2006 za 12k, co ciekawe jak ogłoszenie było tylko na allegro nie miałem żadnego telefonu przez 10 dni. Jak tylko wystawiłem na otomoto z allegro i olx (taki pakiet) to od razu się telefon rozdzwonił. Auto kupił pierwszy oglądający. Ceny są teraz wysokie w 2013 Grande Punto kupiłem za 13tyś.

Napisano
7 godzin temu, rostex napisał:

Taki Focus jest wart max. 15 tys zl wiec powodzenia w sprzedaży za 20 tys zl.

Tak, 2008 rok w wersji FL wart 15 tys zl - masz poczucie humoru 😁

Przedliftowy owszem Może i jest wart max 15  tys zl, ale nie polift.

Ubezpieczony jest na ok 20 tys zl z zachowaniem wartości sumy przez cały rok .

Do tego liczy się stan, wyposażenie, przebieg itd. Poczekam. Handlarze chcą mi dac między 17, a 18 tys zl. 

Edytowane przez prawoimotoryzacja

Napisano
Dnia 6.05.2018 o 09:46, Marcinekkk napisał:

W jaki sposób sterownik ma wykazać zmianę doładowania skoro box w tym silniku podmienia wartości obu mapsensorów?

No tutaj instrukcja montażu na której dokładnie widać które czujniki są modyfikowane:

https://vtech.pl/pobieranie.html?file=files/download/Instalation manuals/Seat/Seat Leon FR 2.0TSI 280HP.pdf

Napisano
Dnia 5/6/2018 o 18:06, prawoimotoryzacja napisał:

Do tego liczy się stan, wyposażenie, przebieg itd. Poczekam. Handlarze chcą mi dac między 17, a 18 tys zl. 

18 tyś. to bardzo dobra cena za 10 letni samochód tej klasy z podstawowym silnikiem.

Jeśłi handlarz tyle daje to sprzedałbym i nie użerał się z kosmitami i ich 'szwagrami' cmokającymi co tam było 'bite' i malowane.

Edytowane przez iwik

Napisano
11 godzin temu, iwik napisał:

18 tyś. to bardzo dobra cena za 10 letni samochód tej klasy z podstawowym silnikiem.

Jeśłi handlarz tyle daje to sprzedałbym i nie użerał się z kosmitami i ich 'szwagrami' cmokającymi co tam było 'bite' i malowane.

Zgadzam się, jak teraz auto ma się ciężko sprzedać za 19tys. A dobroduszny handlarz daje 18 to bym się nie zastanawiał. Zawsze jak wystawie auto, to handlarze dają mi max 70% ceny.

Napisano
Dnia 10.04.2018 o 15:21, Koonrad napisał:

w PSA i Nissanie ciastek nie było :(

kawa i darmowe wifi 

I co Nissan to niby drogi jest? Pierwszy przegląd 200, drugi niecałe 300* i jeszcze auto zastępcze dali. 

* bez materiałów :]

Napisano
Dnia 6.05.2018 o 16:17, adamk napisał:

Pare dni temu sprzedalem Grande Punto 2006 za 12k, co ciekawe jak ogłoszenie było tylko na allegro nie miałem żadnego telefonu przez 10 dni. Jak tylko wystawiłem na otomoto z allegro i olx (taki pakiet) to od razu się telefon rozdzwonił. Auto kupił pierwszy oglądający. Ceny są teraz wysokie w 2013 Grande Punto kupiłem za 13tyś.

Nieźle poszło. Ja dwa lata temu swoje GP 1.4 16v sprzedałem niewiele drożej :O

A to było auto z 2008 roku ;]

Edytowane przez bartekm

Napisano
Dnia 14.05.2018 o 08:59, czachabrava napisał:

Zgadzam się, jak teraz auto ma się ciężko sprzedać za 19tys. A dobroduszny handlarz daje 18 to bym się nie zastanawiał. Zawsze jak wystawie auto, to handlarze dają mi max 70% ceny.

Potem jak już przyszło do co czego, to Panie ale tutaj rysa, brak felg aluminiowych , no i ciężko o klienta, więc nie ma kasy dać więcej niż 15 tys zl. Auto w super stanie, ale Panie sam ledwo wiąże koniec z końcem, A muszę zarobić na tym swoje. Po takiej gadce Podziękowaniem Panu :)

Napisano
44 minuty temu, prawoimotoryzacja napisał:

Potem jak już przyszło do co czego, to Panie ale tutaj rysa, brak felg aluminiowych , no i ciężko o klienta, więc nie ma kasy dać więcej niż 15 tys zl. Auto w super stanie, ale Panie sam ledwo wiąże koniec z końcem, A muszę zarobić na tym swoje. Po takiej gadce Podziękowaniem Panu :)

Tak jak napisałem, 15 tys zł to max. Focus MK2 to stare, kiepskie auto, z fatalnymi plastikami, rdzewiejącą budą i silnikiem kiepskim do gazu. Że już nie wspomnę o tylnym zawieszeniu, które mimo z racji dupiatych rozwiązań śrub regulacji zbieżności zwykle zawsze wymaga kompletnego remontu. Poza tym to Ford.

Napisano
8 minut temu, rostex napisał:

Tak jak napisałem, 15 tys zł to max. Focus MK2 to stare, kiepskie auto, z fatalnymi plastikami, rdzewiejącą budą i silnikiem kiepskim do gazu. Że już nie wspomnę o tylnym zawieszeniu, które mimo z racji dupiatych rozwiązań śrub regulacji zbieżności zwykle zawsze wymaga kompletnego remontu. Poza tym to Ford.

Offtop

Kumpel podjechal do mechanikow zeby mu sciagneli sprezyny z mcpersona z mondeo (polamal sciagacz). I na pytanie co jest z tymi sprezynami w mondeo, tenze mechanik mu odpowiedzial, ze Ford   ......    to taka K...a ;] Ale sie usmialem

Napisano

Tak czytam i nie lepiej na co dzień nowe a dla frajdy stare? :cfaniak2:

Wczoraj jeździłem 30 latkiem i w trasie super, spokój, bez stresu ale po mieście to już trochę niefajnie w korkach. :( 

Nie licząc pozdrowień, kciuków  górze, czy korkowych zapytań o auto  :cfaniak2:

Napisano
46 minut temu, chojny napisał:

Wczoraj jeździłem 30 latkiem i w trasie super, spokój, bez stresu ale po mieście to już trochę niefajnie w korkach

A co z nim nie tak w miescie? Jezdzilem ostatnio 28letnim w automacie i .......... Panie toż to luksus nad luksusami.

Napisano
1 minutę temu, gregoryj napisał:

A co z nim nie tak w miescie? Jezdzilem ostatnio 28letnim w automacie i .......... Panie toż to luksus nad luksusami.

Manual, ciężko sprzęgło chodzi, słabo rusza, 1 metr jedziesz, stoisz, 2 metry jedziesz, stoisz... klimy brak, okna otwarte... po godzinie w korku miałem dosyć. 

Dobrze że zabrałem kasetę Modern Talking :phi:

Napisano
2 godziny temu, prawoimotoryzacja napisał:

Czyli tak jak myślałem... Za 18k to może handlus by sprzedał to auto po "zainwestowaniu" w nie 2 opakowań plaka, więc nie da więcej niż 15.

Napisano
1 godzinę temu, chojny napisał:

Manual, ciężko sprzęgło chodzi, słabo rusza, 1 metr jedziesz, stoisz, 2 metry jedziesz, stoisz... klimy brak, okna otwarte... po godzinie w korku miałem dosyć

Trzeba kupic do pary drugiego 30 latka z klima i automatem :hehe: 

Napisano
14 minut temu, gregoryj napisał:

Trzeba kupic do pary drugiego 30 latka z klima i automatem :hehe: 

Bez klimy mam teraz dwa "trzydziestolatki"... więc jest jak najbardziej dokupione do pary  :phi:

Edytowane przez chojny

Napisano

Ja przez prawie pół roku sprzedawałem Astre z 2007, 260kkm, wersja bida+klima

poszła dopiero jak zjechalem do 10k, wystawiałem za 13k

pewne, bezwypadkowe, w pełni sprawne, z PL

więc te 20-30k to chyba premiumy i to w bogatych wersjach lub skrecone 

coprawda kupujący jak przyjechał obejrzał i przejechał się autem nie chciał się nawet targować ale trafić takiego kupującego to pół roku czekania

w tym czasie było może 5 telefonów i 2 potencjalnie zainteresowanych z AK

Napisano
22 godziny temu, chojny napisał:

Bez klimy mam teraz dwa "trzydziestolatki"... więc jest jak najbardziej dokupione do pary  :phi:

To moze jakąś fajną 30-latkę, tylko może rozgrzewać do czerwoności, zamiast chłodzić .... :)

Napisano
25 minut temu, gregoryj napisał:

To moze jakąś fajną 30-latkę, tylko może rozgrzewać do czerwoności, zamiast chłodzić .... :)

Musze się żony zapytać  :phi:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.