Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

10 latki za 20-30 tys

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak wiemy ceny używek skoczyły w górę. Niestety do tego stopnia że za kompakty lub wyżej ludzie wołają po 20-30 tys zł. Czy to jest w ogóle opłacalny zakup? Patrząc na stopień zużycia, ilość możliwych usterek i to że za następne 10 lat auto będzie warte tyle co nic?

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał:

Czy to jest w ogóle opłacalny zakup?

A co znaczy "opłacalny" w przypadku osobowego auta? 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, wladmar napisał:

A co znaczy "opłacalny" w przypadku osobowego auta? 

to znaczy, że wg mnie lepiej za 35 kupic logana z klimą niż za 25 jakiegoś civica itp w którego na dzień dobry żeby zrobić tip top trzeba z 5 wyłożyć.

Napisano
Teraz, bielaPL napisał:

to znaczy, że wg mnie lepiej za 35 kupic logana z klimą niż za 25 jakiegoś civica itp w którego na dzień dobry żeby zrobić tip top trzeba z 5 wyłożyć.

No z Loganem to przesadziłeś, ale dołożyć jeszcze z 5-7 i kupić jakiś samochód już tak. 

Napisano
7 minut temu, bielaPL napisał:

Witam

Jak wiemy ceny używek skoczyły w górę. Niestety do tego stopnia że za kompakty lub wyżej ludzie wołają po 20-30 tys zł. Czy to jest w ogóle opłacalny zakup? Patrząc na stopień zużycia, ilość możliwych usterek i to że za następne 10 lat auto będzie warte tyle co nic?

Inflacja jest wszędzie.

Napisano

niby podrozaly ale jak przydjzie sprzedac to musialem zafire 2012 za 28tys spuscic bo tak ps z kulawa noga nie dzownil.teraz chce cos kupic i dramat

Napisano
27 minut temu, mrBEAN napisał:

Inflacja jest wszędzie.

Można by to było nazwać inflacją gdyby dotyczyła także nowych aut. A w ciągu 2 lat nowe podrożały o ~5% a 10-latki o przynajmniej 30.... 

Aczkolwiek przyczyna jest faktycznie typowo inflacyjna. Pojawiło się dużo klientów z 20-30 KPLN w ręku. To ci sami co parę lat temu szukali w segmencie 5 - 10kPLN.

Niskie bezrobocie, 500+ itp.

Druga istotna sprawa to gwałtowny rozwój pośredników typu AAA auto skupujących intensywnie auta z tego segmentu oraz firm handlujących poleasingowymi. Mają ogromne marże i psują rynek.

Napisano
Witam

Nie. Tak.
Napisano
45 minut temu, bielaPL napisał:

Za 37 wyjechałem nowym Up! z klimą, elektryką, nawet jakiegoś asystenta pod górkę ma. Oczywiście to opcja 60 KM typowo do miasta. Na używane w takim budżecie przestało mnie stać, właśnie z powodu, że kupa kasy a minimum 8-letnie auto. Dziękuję, idę po nowego kurdupla do salonu. 

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał:

Witam

Po raz kolejny polecam zerknąć na poleasingowe - przykładowo www.master1.pl.

W tym  przedziale masz 4-6 latki. :ok:

Napisano

Moj wujek przesiadl sie z pierwszej generacji Toledo na 15 letniego passata benzyna z DE. Cena uwaga!!!! 11tys plus oplaty. Dobrze, ze przy stole siedzialem bo mi sie slabo zrobilo. Jak to mowia pakiet startowy no i gaz oczywiscie. Razem z ubezpieczeniem to wyjdzie ponad 15k. No ale co kto lubi. Lekki strzal w tyl i dziekujemy.

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał:

Patrząc na stopień zużycia, ilość możliwych usterek i to że za następne 10 lat auto będzie warte tyle co nic?

A jak kupisz nowy, to po 20 latach ile będzie warty? a po 10 latach wiecej stracisz i dołożenie np 7 tys by zrobic na tip top? Własnie to jest opłacalny zakup.

Napisano
29 minut temu, Rado_ napisał:

Własnie to jest opłacalny zakup.

Zgadza się. Jeszcze bardziej opłacalny jak się kupuje za 5 tys. jeździ trzy lata i nic poza płynami i filtrami nie dokłada a na koniec sprzedaje za 2,5tys.

W segmencie miejskich maluchów to będzie auto na full wypasiew dodatku. 

;)

Napisano
54 minuty temu, wujekcybul napisał:

Moj wujek przesiadl sie z pierwszej generacji Toledo na 15 letniego passata benzyna z DE. Cena uwaga!!!! 11tys plus oplaty. Dobrze, ze przy stole siedzialem bo mi sie slabo zrobilo. Jak to mowia pakiet startowy no i gaz oczywiscie. Razem z ubezpieczeniem to wyjdzie ponad 15k. No ale co kto lubi. Lekki strzal w tyl i dziekujemy.

właśnie takiego lub podobnego passata szukam hehe

a sam sprzedałem a3 8p wersja straszna bieda 2006 a rejestracja 2007r za uwaga 25000zł

Napisano
53 minuty temu, wujekcybul napisał:

Dobrze, że ze mną nie siedziałeś przy stole, zawał murowany. Pojazd 2004r. 12k zakup, 7k ogarnięcie. Miejski maluch. Tak, zakup przemyślany. Ekonomia? Kalkulacja? Pfff...

Kupujemy to co chcemy i kiedy chcemy, a robimy zawsze na super.

Napisano
  • Autor
Dobrze, że ze mną nie siedziałeś przy stole, zawał murowany. Pojazd 2004r. 12k zakup, 7k ogarnięcie. Miejski maluch. Tak, zakup przemyślany. Ekonomia? Kalkulacja? Pfff...
Co to za auto? Za 12k to jest segment d z tego rocznika
Napisano

+ 7k ogarnięcie auta za 12k oznacza chyba, że auto było niezłą miną :hehe:

Napisano
12 minut temu, bielaPL napisał:
4 godziny temu, Pipper napisał:

Co to za auto? Za 12k to jest segment d z tego rocznika

Suzuki Ignis 1.5 4x4, no tak, segment D z tego rocznika... powodzenia :phi:

Napisano
9 minut temu, iwik napisał:

+ 7k ogarnięcie auta za 12k oznacza chyba, że auto było niezłą miną :hehe:

Hmm, zakup+rejestracja, +ubezpieczenie, pełen pakiet ubezpieczenie z AC, assistance itp, 2 komplety opon, instalacja lpg, wszystkie płyny, świece, paski, pompa wody, termostat, dywaniki gumowe...

Więc tak, co kto lubi i jak lubi :phi:

Napisano
7 minut temu, Pipper napisał:

Hmm, zakup+rejestracja, +ubezpieczenie, pełen pakiet ubezpieczenie z AC, assistance itp, 2 komplety opon, instalacja lpg, wszystkie płyny, świece, paski, pompa wody, termostat, dywaniki gumowe...

Ej no - to nie ogarnięcie. ;]

Płyny, paski, świece, pompa, termostat - ok, ale pozostałe, to koszty jak przy każdym innym aucie (moze poza lpg, ale to też "dodatek"). :ok:

Napisano
4 minuty temu, Pyrekcb napisał:

Ej no - to nie ogarnięcie. ;]

Płyny, paski, świece, pompa, termostat - ok, ale pozostałe, to koszty jak przy każdym innym aucie (moze poza lpg, ale to też "dodatek"). :ok:

Dla mnie ogarnięcie, ale tak mam z każdym pojazdem u siebie w garażu ;l

aaaa, no i jeszcze tarcze i klocki przód :hehe:

Jednego nowego z salonu wziąłem w 2016r. dziękuję, postoję, wolę jednak używki :oki:

Napisano
17 minut temu, Pipper napisał:

Jeszcze paliwo na najbliższy rok dolicz będzie większy efekt :phi:

Napisano
4 minuty temu, mrBEAN napisał:

Jeszcze paliwo na najbliższy rok dolicz będzie większy efekt :phi:

Obawiam się, że budżet przeciętnego AK-owicza z HP by nie starczył :skromny:;]

Tu jest koszt od zakupu do wyjazdu na drogę używki konkretnej, porównując do nowego, z salonu :oki:

Napisano
1 minutę temu, Pipper napisał:

Dla mnie ogarnięcie, ale tak mam z każdym pojazdem u siebie w garażu ;l

aaaa, no i jeszcze tarcze i klocki przód :hehe:

Ja nie neguję ogarnięcia w postaci płynów, pasków, świec, pompy, czy termostatu. :ok:

Ale ubezpieczenia, lpg (dla chętnych) czy opony (w miarę zuzycia), to nie ogarniecie, a normalna eksploatacja.

Napisano
Teraz, Pyrekcb napisał:

Ja nie neguję ogarnięcia w postaci płynów, pasków, świec, pompy, czy termostatu. :ok:

Ale ubezpieczenia, lpg (dla chętnych) czy opony (w miarę zuzycia), to nie ogarniecie, a normalna eksploatacja.

To ja wiem, to odejmijmy, nie wychodzi wtedy strasznie, ale drażni mnie, że ktoś kupuje furę, a później zgrzyt, bo na opony i inne drobnostki eksploatacyjne nie starczy... :piwko:

Zasada jest prosta, się używa, się zużywa i albo się ogarnie, albo jest złom ;)

Napisano
8 godzin temu, bielaPL napisał:

Witam

Trzeba wiedzieć co i jak kupować:ok:

Napisano
9 godzin temu, bielaPL napisał:

Witam

10-cio latki, jak nie są kupowane na hura, to właśnie dobre auta są, patrząc na stosunek ceny zakupu do kosztów eksploatacji. Dobry kompakt w tym wieku ma już tanie części zamienne, bo dużo firm robi zamienniki, przebieg powinien oscylować w okolicy 150-200 kkm, tak więc do poważnej naprawy można zazwyczaj kolejne 100 kkm zrobić. Przez następne 5 lat taki kompakt straci może z 8 tys na wartości, a dupę powozi i to sporo. Ja tu zresztą widzę, że nie tylko auta używane mocno poszły w górę, nowe też na przestrzeni 4-5 lat sporo podrożały, a zobacz, co się dzieje w innej branży, np nieruchomości. 4 lata temu kupiłem mieszkanie, a dziś na moim osiedlu dokładnie takie same sprzedają się drożej o jakieś 70%.

Napisano
10 godzin temu, bielaPL napisał:

Witam

Jak wiemy ceny używek skoczyły w górę. 

dlaczego skoczyły w górę?

jakoś nie zauważyłem.

Napisano
9 godzin temu, wujekcybul napisał:

Uważaj żebyś nie upadł, właśnie poszukuję kolejnej 15-18 letniej Beemki za którą zamierzam zapłacić 20-25 tyś

:)

Napisano

Uważaj żebyś nie upadł, właśnie poszukuję kolejnej 15-18 letniej Beemki za którą zamierzam zapłacić 20-25 tyś
[emoji4]

Przebija. Szukam 20-29 latka latka z budżetem 40kPLN

wysłane z tel.

Napisano
6 godzin temu, AstraC napisał:

Może być Vectra C?

https://www.otomoto.pl/oferta/opel-vectra-1-8-benzyna-ID6zQq4W.html

1.8 122KM, jeździ, skręca hamuje. :ok:

Spokojnie, Ignis zajął miejsce Laguny 2 z pełnym wypasem i porobionym wszystkim...

Dla użytkowniczki był to za duży pojazd, a to czego szukała, hmm, jest mało na rynku :piwko:

Napisano
6 godzin temu, bizz napisał:

:)

Jak Ci sie to oplaca to nie wiem. Jak obserwuje posty to widze, ze caly czas czegos szukasz. O kwestii bezpieczenstwa jazdy tak wiekowym autem juz nie wspominam. Ciekawe czy one normy spalin spelniaja? Jak sie w koncu wezma za stacje kontroli to moze byc problem. Choc IMO benzyna powinna przejsc.

Napisano
5 minut temu, wujekcybul napisał:

Jak Ci sie to oplaca to nie wiem. Jak obserwuje posty to widze, ze caly czas czegos szukasz. O kwestii bezpieczenstwa jazdy tak wiekowym autem juz nie wspominam. Ciekawe czy one normy spalin spelniaja? Jak sie w koncu wezma za stacje kontroli to moze byc problem. Choc IMO benzyna powinna przejsc.

Przecież to jasne że się nie opłaca, jakbym do pierwszej e39 530d dodał koszty zakupu i serwisu, plus ubezpieczenie assistance max to pewnie wyszłoby taniej z perspektywy 4-5 lat kupić nowe Tipo za 43 kpln. Ale zbyt dużo czasu spędzam w samochodzie żeby jeździć czymś co nie daje przyjemności. A że mam skrzywienie w stylu @koNik choć nie tak bardzo, to jeżdżę tym co lubię nie patrząc na innych.

Napisano
18 godzin temu, bielaPL napisał:

Aby porownanie mialo sens KONIZECZne jest porownanie tej samej  Grupy ABCD i porownywalnego wyposazenia.

Porownujes civica z tradycja do Logana biedaka. doposazysz logana sensownie to zaraz skoczy ci do 50.

Ponadto kompakty sredniego wyposazenia  ale z klima i elektryka z roku 2008 to jak ogladam 10-15000

Napisano
15 minut temu, fanlan napisał:

Ponadto kompakty sredniego wyposazenia  ale z klima i elektryka z roku 2008 to jak ogladam 10-15000

No chyba że oglądasz je na złomowisku, u poławiaczy pereł z Radomia, albo masz ekstremalnie niskie wymagania.

https://allegro.pl/kategoria/golf-v-2003-2009-12759?order=n&rok-produkcji-od=2008&kraj-pochodzenia=Polska&przebieg-km-do=200000

Napisano
Napisano
53 minuty temu, wujekcybul napisał:

Ciekawe czy one normy spalin spelniaja? Jak sie w koncu wezma za stacje kontroli to moze byc problem. Choc IMO benzyna powinna przejsc.

Dlaczego mają nie spełniać? Moje E34 jeszcze zanim poszło na żółte normalnie spełniało normy spalin na każdym przeglądzie.

Napisano
2 godziny temu, Pipper napisał:

Spokojnie, Ignis zajął miejsce Laguny 2 z pełnym wypasem i porobionym wszystkim...

Dla użytkowniczki był to za duży pojazd, a to czego szukała, hmm, jest mało na rynku :piwko:

Pytałeś o możliwość, to możliwość jest, będzie to coś w stylu tego 1.8 i gorszego wyposażenia, do tego sedan, ale idzie kupić przyzwoity egzemplarz. :ok:

Napisano
35 minut temu, fanlan napisał:

Wiesz na obrazkach to wszystkie ładnie wyglądają, dopiero jak się pojedzie oglądać to...

Ceny za te focusy są nieco poniżej średniej, więc raczej będzie na początek mniejszy/większy wydatek.

Napisano
11 godzin temu, Pyrekcb napisał:

Z drugiej strony porównując do nowego z salonu ma to sens, bo nie wszyscy mają świadomość, że auto NOWE wyjeżdża ze wszystkimi nowymi częściami i nie trzeba ich wymieniać ;) 

I porównywać trzeba używkę w stanie tip top, a nie szrota.

Edytowane przez mrBEAN

Napisano
7 minut temu, mrBEAN napisał:

Z drugiej strony porównując do nowego z salonu ma to sens, bo nie wszyscy mają świadomość, że auto NOWE wyjeżdża ze wszystkimi nowymi częściami i nie trzeba ich wymieniać ;) 

Nie wiem, czy się dobrze zrozumieliśmy, ale zarejestrować i ubezpieczyć trzeba też nowe auto.

Drugi kpl opon i lpg też dodatkowo finansujemy, także ten... ;]

Napisano
10 godzin temu, kaczorek79 napisał:

10-cio latki, jak nie są kupowane na hura, to właśnie dobre auta są, patrząc na stosunek ceny zakupu do kosztów eksploatacji. Dobry kompakt w tym wieku ma już tanie części zamienne, bo dużo firm robi zamienniki, przebieg powinien oscylować w okolicy 150-200 kkm, tak więc do poważnej naprawy można zazwyczaj kolejne 100 kkm zrobić. Przez następne 5 lat taki kompakt straci może z 8 tys na wartości, a dupę powozi i to sporo. Ja tu zresztą widzę, że nie tylko auta używane mocno poszły w górę, nowe też na przestrzeni 4-5 lat sporo podrożały, a zobacz, co się dzieje w innej branży, np nieruchomości. 4 lata temu kupiłem mieszkanie, a dziś na moim osiedlu dokładnie takie same sprzedają się drożej o jakieś 70%.

nie zgodzę się. Dziesięcioletni kompakt z przebiegiem 200 tys km to samochód, w którym już w każdej chwili można się spodziewać, że coś padnie: turbo, dwumas, sprzęgło, coś w zawieszeniu, elektryce itd. Czasami będą to duperele, czasami rzeczy dosyć poważne. Do tego dochodzi zużycie już związane po prostu z wiekiem typu przewody hamulcowe, zacinające się zaciski, tu padnie siłownik szyby, tam jakiś czujnik. Oczywiście, żeby jeździć wokół komina coraz częściej odwiedzając mechaników, to takie auto będzie ok. Ale ja na przykład uważam, że samochód powinien być zawsze sprawny, nieważne czy wsiadam żeby jechać do sklepu, czy do Gdańska, czy do Włoch, to po prostu wsiadam i jadę i nie zastanawiam się co może paść, co powinienem naprawić przed wyjazdem itd. To jest dla mnie definicja dobrego auta.

Napisano
47 minut temu, tomy napisał:

Ceny za te focusy są nieco poniżej średniej, więc raczej będzie na początek mniejszy/większy wydatek.

Ja powiem więcej - kupowanie 10 letniego 1.8 tdci z przebiegiem zbliżającym się do 300 tys. poniżej ceny rynkowej to ewidentne proszenie się o kłopoty...

ale może się nie znam ;)

Napisano
1 godzinę temu, fanlan napisał:

Tych Focusów nikt nie kupuje, wszyscy się boją silnika 1.8 tdci, dlatego ceny tych aut są śmiesznie niskie.

Napisano
9 minut temu, rostex napisał:

Tych Focusów nikt nie kupuje, wszyscy się boją silnika 1.8 tdci, dlatego ceny tych aut są śmiesznie niskie.

Jak to nie kupuje?

Sprzedałem 2 miesiące temu takiego, to wiem :phi::oki:

Można się bać, tak samo jak większości współczesnych diesli z większym przebiegiem.

Napisano
17 minut temu, rostex napisał:

A czego tam sie bac?

Przeciz graty do tego silnika sa jedne z tanszych na rynku... DKZ to chyba mniej niz 1kPLN kosztuje ;]

Napisano
8 minut temu, Maciej__ napisał:

A czego tam sie bac?

Przeciz graty do tego silnika sa jedne z tanszych na rynku... DKZ to chyba mniej niz 1kPLN kosztuje ;]

niska cena zapewne wynika z masowej produkcji części zamiennych do tego silnika ;) 

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał:

A czego tam sie bac?

Wymiany rozrządu, wtryskiwaczy, dwumasy i sprężarki, jak wszędzie ;] Tylko, że ludzie panikują bo rozrząd to ok. 2000-2500 PLN, dwumasa ze sprzęgłem podobnie. A jak wtryski padają to o zgrozo, po 500-1000 za sztukę.

A kosztują mało bo flota zalała rynek.

21 godzin temu, bielaPL napisał:

Witam

Ogólnie rynek jest dziwny, w 2014 roku kupiłem żonie Clio za 12500 PLN, teraz mogę je odsprzedać z zyskiem :hehe: Cóż, no opłacalna inwestycja ;]

Napisano
1 godzinę temu, koNik napisał:

Dlaczego mają nie spełniać? Moje E34 jeszcze zanim poszło na żółte normalnie spełniało normy spalin na każdym przeglądzie.

W koncu wprowadza podatek ekologiczny i pomimi tego, ze bedzie spelnial a nie bedzie np Euro 6 to placisz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.