Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

płukanka silnika olejem napędowym

Featured Replies

Napisano

film chrisa kubeczko przypomniał mi o starej metodzie na "płukankę" silnika

chwilę się zastanowiłem i stwierdziłem, że to nie jest takie głupie - mam do wymiany olej w "nowym" 20 letnim nabytku rodziny i chcę go tanio wypłukać

zimna ropa lepkość jakąś ma, a nie chcę jej trzymać w silniku dłużej niz 10 minut

co o tym myślicie ?

Napisano

Olej napędowy ma lepkość ok. 10x mniejszą od zimnego oleju 0W16 i porównywalną do takiego oleju gorącego.

Dawaj; jest ryzyko, jest zabawa ;].

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Orochimaru napisał:

Olej napędowy ma lepkość ok. 10x mniejszą od zimnego oleju 0W16 i porównywalną do takiego oleju gorącego.

Dawaj; jest ryzyko, jest zabawa ;].

porównałem i ON w temp. 20 C ma lepkość 2-4 mm2/s, czy porównywalną z normalnymi olejami xw30, xw40 w temp. 150

jedyna wątpliwość, to to, że nie będę w stanie usunąć reszty tego ON który zostanie po takiej płukance i rozrzedzi olej, a odparowywać będzie bardzo wolno

Napisano
13 godzin temu, jqr napisał:

co o tym myślicie ?

kosztem dobrej płukanki na PAO za ca40pln chcesz się bawić ON, który nie da Ci takich efektów.

Moim zdaniem głupota, ale to Twoje auto.

Napisano
Dnia 10.04.2018 o 21:45, jqr napisał:

co o tym myślicie ?

Ja miałem w zimie płukałem silnik Corsy C ale 50% syntetyk i 50% ropy. I tak sobie chodziło na wolnych obrotach z kilkanaście minut. Corsa wymagała płukania bo olej nie był wymieniany 2 lata i zamarzł w misce na dużych mrozach. Choć to wyglądało jak szlam a nie jak olej...

Napisano
10 godzin temu, NaczelnyFilozof napisał:

Corsa wymagała płukania bo olej nie był wymieniany 2 lata i zamarzł w misce na dużych mrozach. Choć to wyglądało jak szlam a nie jak olej...

A jaki był przebieg na tym oleju, bo jakoś trudno uwierzyć by 2 lata zaszkodziły olejowi8]

Chyba, ze tam było więcej moto-doktora niż oleju...

Napisano
21 godzin temu, Ozarek napisał:

kosztem dobrej płukanki na PAO za ca40pln

Co to takiego???

Napisano
3 godziny temu, volf6 napisał:

A jaki był przebieg na tym oleju, bo jakoś trudno uwierzyć by 2 lata zaszkodziły olejowi8]

Chyba, ze tam było więcej moto-doktora niż oleju...

Pierwszy raz się spotkałem aby pełen syntetyk zamarzł przy mrozie -20. Olej w dwa lata nie zrobił około 10 000 km. Ale Corsa była używana tylko w ruchu miejskim z bardzo krótkimi przebiegami. Najdłuższe trasy to auto robiło 5km. 

Napisano
17 minut temu, NaczelnyFilozof napisał:

Pierwszy raz się spotkałem aby pełen syntetyk zamarzł przy mrozie -20. Olej w dwa lata nie zrobił około 10 000 km. Ale Corsa była używana tylko w ruchu miejskim z bardzo krótkimi przebiegami. Najdłuższe trasy to auto robiło 5km. 

Diesel?

Napisano
Dnia 12.04.2018 o 09:43, DamU napisał:

Co to takiego???

syntetyczna baza w płukankach w połączeniu z inną chemia (PEA), która ma bardzo duże właściwości czyszczące robi robotę tak jak powinno się czyścić silniki, a nie męczyć silnik ON.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Ozarek napisał:

syntetyczna baza w płukankach w połączeniu z inną chemia (PEA), która ma bardzo duże właściwości czyszczące robi robotę tak jak powinno się czyścić silniki, a nie męczyć silnik ON.

a poproszę o przykład takiej płukanki, żebym wiedział czego szukać

Napisano
11 minut temu, jqr napisał:

Ja używam regularnie: Liquy Moly Pro-Line Engine Flush

Napisano
5 godzin temu, jqr napisał:

z najpopularniejszych to ArchOil i LM, jak poszukasz na MK pod kątem płukanek to dostaniesz konkretne symbole.

Osobiście używałem AR.

Napisano

w autach z DPF czasem robi się taka nieplanowana płukanka i silniki jakoś żyją ;]

Napisano
11 godzin temu, zet napisał:

w autach z DPF czasem robi się taka nieplanowana płukanka i silniki jakoś żyją ;]

No Mazdy, gdzie płukane jest często, zdecydowanie mają się dobrze... /s

Napisano
Dnia 10.04.2018 o 21:45, jqr napisał:

film chrisa kubeczko przypomniał mi o starej metodzie na "płukankę" silnika

chwilę się zastanowiłem i stwierdziłem, że to nie jest takie głupie - mam do wymiany olej w "nowym" 20 letnim nabytku rodziny i chcę go tanio wypłukać

zimna ropa lepkość jakąś ma, a nie chcę jej trzymać w silniku dłużej niz 10 minut

co o tym myślicie ?

A nie lepiej wlać jakiś nowy tani olej silnikowy, przejechać się trochę, wylać go i wlać ten, który chcemy?

Kiedyś silnik w Favoritce wyciągnąłem, zdjąłem pokrywy i misę i wypłukałem go myjką wysokociśnieniową.

Potem złożyłem, wlałem nowy olej, a samochód jeździł jeszcze i jeździł.

Napisano

tani olej nie będzie miał dobrych właściwości czyszczących TBN, do starego pancernego silnika to i ropa nie zaszkodzi, a do nowoczesnych silników to strach  nawet pomyśleć, mnie na ten przykład po płukance silnika stanął jeden popychacz hydrauliczny:( a żeby go wymienić to trzeba głowice zwalać a jak jedna głowice się ruszy to i drugą trzeba, i tak jeżdżę sobie już z 50tys. km z rechoczącą laską popychacza

Napisano
52 minuty temu, Waldek40 napisał:

tani olej nie będzie miał dobrych właściwości czyszczących TBN

A dlaczego nie? Dobry/drogi olej to taki, który utrzymuje swoje właściwości z upływem czasu i kilometrów. To taki który ma akceptowalną lepkość w szerokim zakresie temperatur. A olej tani zwykle szybko się degraduje - co nie znaczy, że na początku nie ma fajnych parametrów. 

Edytowane przez grogi

• 3 lata później...
Napisano

znowu odgrzeję kotleta, gadałem z mechanikiem i coś ględził o Ceramizatorze. Ponoć gdzieś w tv o tym mówili. Grzebałem znalazłam jakieś czerwone opakowanie z holo, poczytałem i jestem nadal zielony. Czy wiecie o co chodzi z nim? 😐

Napisano
2 godziny temu, Pawel666 napisał:

znowu odgrzeję kotleta, gadałem z mechanikiem i coś ględził o Ceramizatorze. Ponoć gdzieś w tv o tym mówili. Grzebałem znalazłam jakieś czerwone opakowanie z holo, poczytałem i jestem nadal zielony. Czy wiecie o co chodzi z nim? 😐

Kurde, mamy już kilka aktywnych tematów o płukankach i o ceramizatorze, czy trzeba tak wszystko odkopywać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.