Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec diesla - moze wcale nie?

Featured Replies

Napisano

I jeszcze do poczytania

Sam jestem ciekaw, jak to się będzie rozwijać / kończyć :hmm:

Napisano
37 minut temu, norbert123 napisał:

Było na AK?

Nowy system Bosh

Ciekawe czy w związku z tym, jesli to faktycznie dziala zmieni sie polityka ...

Jaka polityka? Kto zabronił wjazdu wszystkim dieslom?

W tej chwili jest publiczna histeria - i tyle...

Napisano
  • Autor
8 minut temu, grogi napisał:

Jaka polityka? Kto zabronił wjazdu wszystkim dieslom?

W tej chwili jest publiczna histeria - i tyle...

Jak to jaka? Kolega coś przespał?

1. Czesc najwiekszych miast europejskich informuje ze w związku ze szkodliwością diesli zakaze ich wjazdu od ktoregos roku do centrów albo i wogóle (mowa o dieslach osobowych)

2. Niektorzy producenci (bodajze VW i Fiat) już deklaruja ze zaprzestaną montowac diesla w osobówkach, bo nowe normy spalin czynią ich produkcje nieopłacalną

Wiadomo ze diesel w ciezarówkach , lokomotywach, agregatach, statkach itp itd zapewnie zostanie, chodzi o osobowki

Edytowane przez norbert123

Napisano
1 godzinę temu, norbert123 napisał:

Jak to jaka? Kolega coś przespał?

Nie jestem Twoim kolegą.

1. Czesc najwiekszych miast europejskich informuje ze w związku ze szkodliwością diesli zakaze ich wjazdu od ktoregos roku do centrów albo i wogóle (mowa o dieslach osobowych)

No to kto zakazał wjazdu współczesnym dieslom z Euro 6? No kto...? Konkrety...

Zakazuje się wjazdu starym dieslom - z normami 4 i starszymi. Albo całkowicie zamyka centra miast dla wszystkich pojazdów spalinowych...

2. Niektorzy producenci (bodajze VW i Fiat) już deklaruja ze zaprzestaną montowac diesla w osobówkach, bo nowe normy spalin czynią ich produkcje nieopłacalną

Okazuje się, że wraz z rozwojem technologii da się to zrobić za rozsądne pieniądze. 

Wiadomo ze diesel w ciezarówkach , lokomotywach, agregatach, statkach itp itd zapewnie zostanie, chodzi o osobowki

A skąd wiadomo? Tesla i Nikola pokazały prototypy ciężarówek, które z dieslem nie mają nic wspólnego... Nikola ma na tą chwile zamówień na $8 mld... 

Edytowane przez grogi

Napisano
7 godzin temu, norbert123 napisał:

Było na AK?

Nowy system Bosh

Ile będzie kosztować wycięcie tego badziewia u Mietka w garażu? ;]

A tak swoją drogą diesle w UE (poza UE w osobówkach to zawsze był margines sprzedaży) wymierają nie tylko ze względu na szkodliwość i zakazy prawne, ale i dlatego, że po prostu przestały się opłacać. Współczesne benzyny palą o litr-dwa więcej (kiedyś ta różnica była znacznie większa), a że spalanie jest jedynym plusem diesla, to ludzie przestali to kupować. 

Napisano
5 godzin temu, grogi napisał:

A skąd wiadomo? Tesla i Nikola pokazały prototypy ciężarówek, które z dieslem nie mają nic wspólnego... Nikola ma na tą chwile zamówień na $8 mld...

Tesla to wydmuszka, ale faktycznie może się okazać, że prędzej na prąd masowo przejdą ciężarówki (ze względu chociażby na wymuszone przez prawo postoje), niż osobówki.

Napisano
6 godzin temu, norbert123 napisał:

Niektorzy producenci (bodajze VW i Fiat) już deklaruja ze zaprzestaną montowac diesla w osobówkach,

Wielu producentów już zrezygnowało całkowicie z diesla. 

Napisano
9 godzin temu, norbert123 napisał:

Było na AK?

Nowy system Bosh

Diesle w osobowkach w wiekszosci przypadkow nie maja zadnego sensu, wiec nawet jesli to raczej znajdzie to zastosowanie w SUVach, Vanach, dostawczakach, itp.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Diesle w osobowkach w wiekszosci przypadkow nie maja zadnego sensu, wiec nawet jesli to raczej znajdzie to zastosowanie w SUVach, Vanach, dostawczakach, itp.

˛I dlatego w Europie prawie połowa nowych aut sprzedanych w 2017 roku miała pod maską diesla, oczywiście jest to spadek w stosunku do lat wcześniejszych ale to nadal prawie 50% a w samej Polsce prawie 30% (ale u nas to LPG rządzi)  :) https://www.polskieradio.pl/42/3168/Artykul/1876247,Diesle-w-odwrocie-w-Europie-Coraz-wiecej-zakazow-ograniczen

Napisano
5 minut temu, volf6 napisał:

˛I dlatego w Europie prawie połowa nowych aut sprzedanych w 2017 roku miała pod maską diesla, oczywiście jest to spadek w stosunku do lat wcześniejszych ale to nadal prawie 50% a w samej Polsce prawie 30% (ale u nas to LPG rządzi)  :) https://www.polskieradio.pl/42/3168/Artykul/1876247,Diesle-w-odwrocie-w-Europie-Coraz-wiecej-zakazow-ograniczen

Firmy nadal kupuja do flot, bo im sie to oplaca...

Ja mialem na mysli prywatnego uzytkwnika, nie kojarze chyba nikogo w swoim otoczeniu kto by kupil nowego diesla przez ostatnie 2-3 lata.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ja mialem na mysli prywatnego uzytkwnika, nie kojarze chyba nikogo w swoim otoczeniu kto by kupil nowego diesla przez ostatnie 2-3 lata.

W Polsce pewnie tak ale we Francji czy Niemczech:hmm:

Napisano

Chodzi o czystą kalkulację ekonomiczną, bo chyba niewiele osób woli tak dla przyjemności jeździć trzęsącym się autem. :phi:

Napisano
17 minut temu, tomy napisał:

Chodzi o czystą kalkulację ekonomiczną, bo chyba niewiele osób woli tak dla przyjemności jeździć trzęsącym się autem. :phi:

Uwierz mi, że znam osoby, które chcą tylko i wyłącznie diesla, który im się w ogóle nie kalkuluje, bo jeżdżą w granicach 10-15 tysięcy km rocznie. Szczególnie, że już teraz jeżdżą z tych nowszych diesli, które palą niewiele mniej niż jednostka benzynowa. Taka mentalność po prostu i nie idzie ich przekonać po co im diesel.

Napisano
Teraz, sebek7 napisał:

Uwierz mi, że znam osoby, które chcą tylko i wyłącznie diesla, który im się w ogóle nie kalkuluje, bo jeżdżą w granicach 10-15 tysięcy km rocznie. Szczególnie, że już teraz jeżdżą z tych nowszych diesli, które palą niewiele mniej niż jednostka benzynowa. Taka mentalność po prostu i nie idzie ich przekonać po co im diesel.

Ale kupują nowe auta? 

Napisano
43 minuty temu, Maciej__ napisał:

Jeszcze zalezy jakie floty. Znam firme, w ktorej auto to dodatek pozapłacowy od managera w górę. I był jasny komunikat - jak ktoś wezmie diesla to wizyty w serwisie na diagnostyke, czyszczenie czy wymiane DPF uzytkownik finansuje z wlasnej kieszeni ;) to praktycznie wymiotło diesla z zamówień. 

Napisano
Teraz, Filipfm napisał:

Jeszcze zalezy jakie floty. Znam firme, w ktorej auto to dodatek pozapłacowy od managera w górę.

U mnie tez tak jest, ale to raczej ciezko nazwac flota ;]

Napisano
5 minut temu, wladmar napisał:

Ale kupują nowe auta? 

4-5 letnie, z dużo większymi przebiegami niż kupiliby z benzynowym. Dlatego też dzięki takim ludziom będzie jakaś rzesza ludzi, która będzie brać nowe diesle, bo zawsze się znajdzie taki amator na nowy samochód. 
Jeśli chodzi o nowe samochody to znam tylko jedną osobę, która kupiła nowego diesla (w BMW), ale z nim to jest powiedzmy uzasadnione, że wziął diesla, bo robi przebiegi roczne w granicach 75-80kkm.

Napisano
4 minuty temu, sebek7 napisał:

4-5 letnie, z dużo większymi przebiegami niż kupiliby z benzynowym. Dlatego też dzięki takim ludziom będzie jakaś rzesza ludzi, która będzie brać nowe diesle, bo zawsze się znajdzie taki amator na nowy samochód. 

No to w takim razie kwestia mentalności i na to nic nie poradzisz - jak ktoś od małego lubi traktory, to tak już mu zostanie :hehe:

Napisano
58 minut temu, Maciej__ napisał:

:yaya:

W sumie chciałem benzynę, ale z automatem tańszy był diesel.

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał:

Wiemy, wiemy ;] Z automatem ;)

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, grogi napisał:

Nie jestem Twoim kolegą.

Ojej... bardzo szanownego Pana w takim razie przepraszam, pokłony bije i do nózek padam. Nie widzialem ze sznowny Pan taki wrazliwy,  równocześnie sam będąc obcesowy. Dalszą dyskusje uwazam w zwiazku z tym za bezcelową - dyskutuje tylko z autokącikowiczami a nie z PANami

Szanowny Pan niech poczyta sobie tu

https://www.motofakty.pl/artykul/czy-to-koniec-silnikow-diesla-2str.html

" Drastyczny krok w postaci wprowadzenia całkowitego zakazu wjazdu dla aut z silnikiem Diesla od 2025 roku zapowiedziały władze Paryża, Madrytu, Aten i Mexico City "

albo tu:

https://smoglab.pl/szesc-rzymu-wjedziemy-dieslem-kolejne-miasto-ktore-walczy-ze-smogiem-tej-sposob/

" Częściowy zakaz obowiązuje już od lipca 2016 – auta z napędem diesla wyprodukowane przed 1997 rokiem nie mogą w ciągu tygodnia wjeżdżać do miasta. Za załamanie tego zakazu grożą wysokie mandaty. Takim pojazdem można poruszać się jedynie w weekendy. W zeszłym roku mer Paryża, Anne Hidalgo, ogłosiła, ze do 2025 roku zakaz obejmie wszystkie samochody z silnikiem wysokoprężnym – niezależnie od jego daty produkcji czy pojemności. "

Edytowane przez norbert123

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

To co pisze, że nie zna :]

Bo nie mialem przyjemnosci poznac osobicie ;)

Napisano
38 minut temu, sebek7 napisał:

Uwielbiam to pierdzielenie filozofów forumowych - jezdziles nowymi dieslami? 2.0tdi 150km w aucie klasy D ma problem spalic 6l, zwykle pali mniej. żadna benzyna tego nie osiągnie w jezdzie innej niz 50km/h bez korków. jak sie robi 50-100kkm rocznie to sie robi potężna roznica.

Napisano
1 minutę temu, Vadero napisał:

Uwielbiam to pierdzielenie filozofów forumowych - jezdziles nowymi dieslami? 2.0tdi 150km w aucie klasy D ma problem spalic 6l, zwykle pali mniej. żadna benzyna tego nie osiągnie w jezdzie innej niz 50km/h bez korków. jak sie robi 50-100kkm rocznie to sie robi potężna roznica.

Oczywiscie, ale takie przebiegi prywatnie to robi jakis promil uzytkownikow...

Wiekszosc pewnie ledwo przekracza 15-20kkm.

Napisano

Jeżdżę dieslem i kupiłem świadomie bo:

1. Robię dziennie odcinki 1-2 km, gdzie diesel pali 6-7 litrów a benzyna paliła 11-12 litrów.

2. Na trasie przy 100-120 km/h diesel pali 5 litrów, mam 2,5 tys obr/min i ciszę, benzyna paliła 7 litrów, miała 3,5 tys obr/min i silnik wył.

3. Diesel z tego rocznika mimo większego przebiegu od typowej benzyny był tańszy 10 tys zł.

Napisano
Teraz, rostex napisał:

Jeżdżę dieslem i kupiłem świadomie bo:

3. Diesel z tego rocznika mimo większego przebiegu od typowej benzyny był tańszy 10 tys zł.

Kupiles nowego diesla ?

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Kupiles nowego diesla ?

6 letniego.

Mam Merivę 1.3 CDTI. Beznyna 1.4t z LPG na którą zerkałem kosztuje +10kzł i też ma problemy.

Napisano
Teraz, rostex napisał:

6 letniego.

Mam Merivę 1.3 CDTI. Beznyna 1.4t z LPG na którą zerkałem kosztuje +10kzł i też ma problemy.

No to fajnie, ale watek jest raczej o przyszlosci i sprzedazy nowych klekotow ;)

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

No to fajnie, ale watek jest raczej o przyszlosci i sprzedazy nowych klekotow ;)

Wiesz jakie histerie słyszę o używanych dieslach, których nagle nikt nie chce kupować, bo ma być zakaz wjazdu do centrum Berlina, Warszawy i Pacanowa?

Napisano
1 minutę temu, rostex napisał:

Wiesz jakie histerie słyszę o używanych dieslach, których nagle nikt nie chce kupować, bo ma być zakaz wjazdu do centrum Berlina, Warszawy i Pacanowa?

Dlatego to jest bardzo dobry moment na zakup uzywanych diesli bo zaczynaja byc wyraznie tansze niz noPB ;)

Napisano
1 minutę temu, rostex napisał:

Używane diesle gwałtownie tanieją z innego powodu - awaryjności. Oczywiście, Tobie nic się nie psuje, ale innym tak ;]

Napisano
Teraz, wladmar napisał:

Używane diesle gwałtownie tanieją z innego powodu - awaryjności. Oczywiście, Tobie nic się nie psuje, ale innym tak ;]

Dobrze, że nowe benzyny się nie psują.

Napisano
2 minuty temu, rostex napisał:

Dobrze, że nowe benzyny się nie psują.

Dobrze, że o tym wiesz. 

Napisano
10 godzin temu, grogi napisał:

Zakazuje się wjazdu starym dieslom - z normami 4 i starszymi. Albo całkowicie zamyka centra miast dla wszystkich pojazdów spalinowych...

Dziś nawet Euro 4 wystarczy jeszcze żeby wjechać wszędzie. Euro 4 to zielona umweltnalepka, z którą jeździsz gdzie tylko chcesz. Niebieską nalepkę Euro6 wprowadzili bodaj od tego roku ale jeszcze ZTCW nie ma dla nich osobnych stref.

Napisano
5 godzin temu, wladmar napisał:

Ile będzie kosztować wycięcie tego badziewia u Mietka w garażu? ;]

A tak swoją drogą diesle w UE (poza UE w osobówkach to zawsze był margines sprzedaży) wymierają nie tylko ze względu na szkodliwość i zakazy prawne, ale i dlatego, że po prostu przestały się opłacać. Współczesne benzyny palą o litr-dwa więcej (kiedyś ta różnica była znacznie większa), a że spalanie jest jedynym plusem diesla, to ludzie przestali to kupować. 

Ale moda na SUVy może spowodować powrót do diesli, bo w tych autach różnice są jednak większe. Wśród dużych SUVów nadal trzon oferty to diesla. Nawet taka Toyota, która ogłosiła koniec diesli do LandCruisera montuje diesle aż miło.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Wokół mnie przewaga diesli. Dwóch znajomych kupiło Outlandery 2.0 benzynowe a trzech kolejnych Mazdę 6 diesel oraz BMW 530d i X6 50d.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Ale moda na SUVy może spowodować powrót do diesli, bo w tych autach różnice są jednak większe. Wśród dużych SUVów nadal trzon oferty to diesla. Nawet taka Toyota, która ogłosiła koniec diesli do LandCruisera montuje diesle aż miło.

Napisałem wyżej o tym. Duże SUVy nadal będą mieć w ofercie diesla, ale małe (które tak naprawdę nie są SUVami ni są) nie. 

Napisano
47 minut temu, Maciej__ napisał:

Ja raczej kupię kolejnego klekota bo w autach, które widzę jako następców obecnego benzynowe silniki albo nie występują albo stanowią margines.

Napisano

Ja raczej kupię kolejnego klekota bo w autach, które widzę jako następców obecnego benzynowe silniki albo nie występują albo stanowią margines.

No np. Eclipse ma sens tylko z benzyną. 

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

No np. Eclipse ma sens tylko z benzyną. 

Trudno powiedzieć, bo jak wsadzą tego diesla 2.2 do lżejszej budy Eclipsa to będzie bardzo ładnie jeździło. Chociaż na tę chwilę jestem na tak dla benzyny, bo nareszcie ta skrzynia tam pracuje jak trzeba. Gdyby zostawili stary sposób pracy CVT to bym nawet na benzynę nie spojrzał.

Ale miałem na myśli auta dla mnie, nie dla żony. I tu lista kandydatów ma pod maską głownie diesle:

- Pajero Sport

- Land Cruiser

- nowy Rexton (chociaż tu jak wejdzie benzyna to może się okazać hitem z uwagi na ogromną różnicę w cenie)

- Grand Cherokee

Napisano

Trudno powiedzieć, bo jak wsadzą tego diesla 2.2 do lżejszej budy Eclipsa to będzie bardzo ładnie jeździło. Chociaż na tę chwilę jestem na tak dla benzyny, bo nareszcie ta skrzynia tam pracuje jak trzeba. Gdyby zostawili stary sposób pracy CVT to bym nawet na benzynę nie spojrzał.

Ale cena będzie taka, że nie opłaci się męczyć dieslem.

Ale miałem na myśli auta dla mnie, nie dla żony. I tu lista kandydatów ma pod maską głownie diesle:

- Pajero Sport

- Land Cruiser

- nowy Rexton (chociaż tu jak wejdzie benzyna to może się okazać hitem z uwagi na ogromną różnicę w cenie)

- Grand Cherokee

No i w takich diesel ma sens i jeszcze jakiś czas będzie mieć. Potem zakazy ekologiczne i polityka fiskalna również wyeliminuje diesla z SUVów. 

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał:

Ale cena będzie taka, że nie opłaci się męczyć dieslem.

Możliwe, diesel 2.2 wpada w wysoką akcyzę. A akurat w tym Eclipse benzyna jeździ wyśmienicie. W Outlanderze jest dokładnie na odwrót i benzynowy silnik z automatem to męka.

3 minuty temu, wladmar napisał:

No i w takich diesel ma sens i jeszcze jakiś czas będzie mieć. Potem zakazy ekologiczne i polityka fiskalna również wyeliminuje diesla z SUVów. 

Dla mnie sprawa jest prosta - jak przestaną produkować diesle to przestanę kupować diesle. Chociaż jak do tego Rextona wreszcie wsadzą silnik benzynowy to będę chciał się przejechać. Może się okazać lepszy od diesla (ma więcej mocy) a cena jest niższa o 20k.

Napisano
2 godziny temu, sebek7 napisał:

I oni skruszeją, tylko więcej czasu potrzebują.

Ludzie na każdą "nowość" potrafią taką ideologię dorobić, o jakiej nawet najwięksi fantaści nie słyszeli.

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

Dziś nawet Euro 4 wystarczy jeszcze żeby wjechać wszędzie. Euro 4 to zielona umweltnalepka, z którą jeździsz gdzie tylko chcesz. Niebieską nalepkę Euro6 wprowadzili bodaj od tego roku ale jeszcze ZTCW nie ma dla nich osobnych stref.

Cały majdan pt "Londyn zakazuje diesli" dotyczy diesli starszych niż Euro 5. "Paryż zakazuje diesli" dotyczy diesli starszych niż Euro 4 (albo odwrotnie, nie chce mi się szukać). W Rzymie czy Atenach będzie dokładnie tak samo. Ostatnie wyroki sądu federalnego w Niemczech też dotyczą ograniczenia wjazdu starych pojazdów.

To zaplanowane działanie - bo samym straszeniem obniża się liczbę diesli, które ludzie kupują w salonie. Swoją cegiełkę dokładają dziennikarze szukający sensacji. Ale prawda jest taka: nikt nowym dieslom nie będzie zabraniał jeżdżenia. Co nie zmienia faktu, że będą droższe i będą rzadsze... Myślę spokojnie możemy przyjąć czas używania diesla z nową normą na przynajmniej 10 lat od czasu jej wprowadzenia: tzn. Euro6 jest od 2014, to przynajmniej do 2024 będzie można nimi wszędzie jeździć. W 2020 ma być Euro7 - i te będą mogły się turlać aż do 2030... A w 2030 mam nadzieję, że elektryfikacja będzie już na zdecydowanie lepszym poziomie i będą tylko nowe pojazdy elektryczne. 

Edytowane przez grogi

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał:

Cały majdan pt "Londyn zakazuje diesli" dotyczy diesli starszych niż Euro 5. "Paryż zakazuje diesli" dotyczy diesli starszych niż Euro 4 (albo odwrotnie, nie chce mi się szukać). W Rzymie czy Atenach będzie dokładnie tak samo. Ostatnie wyroki sądu federalnego w Niemczech też dotyczą ograniczenia wjazdu starych pojazdów.

To zaplanowane działanie - bo samym straszeniem obniża się liczbę diesli, które ludzie kupują w salonie. Ale nikt nowym dieslom nie będzie zabraniał jeżdżenia. Myślę spokojnie możemy przyjąć czas używania diesla z nową normą na przynajmniej 10 lat od czasu jej wprowadzenia: tzn. Euro6 jest od 2014, to przynajmniej do 2024 będzie można nimi wszędzie jeździć. W 2020 ma być Euro7 - i te będą mogły się turlać aż do 2030...

To prawda, ale jesli wartosc rezydualna diesli bedzie nadal spadac, to w pewnym momencie nawet firmy czy osoby robiace duze przebiegi moga sie od nich zaczac odwracac.

No I jednak dostsowanie diesla do kolejnych norm, jest poki co bardziej kosztowne niz noPB, wiec pewnie mniej firm bedzie w to inwestowac.

Napisano
20 minut temu, Maciej__ napisał:

To prawda, ale jesli wartosc rezydualna diesli bedzie nadal spadac, to w pewnym momencie nawet firmy czy osoby robiace duze przebiegi moga sie od nich zaczac odwracac.

Tak - i taki jest długofalowy cel. 

No I jednak dostsowanie diesla do kolejnych norm, jest poki co bardziej kosztowne niz noPB, wiec pewnie mniej firm bedzie w to inwestowac.

Całe clue jest w tym, że Bosch twierdzi, że zrobienie diesla Euro7 nie jest droższe niż Euro6b. 

Edytowane przez grogi

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Też chciałem benzynę, ale w C5 sensowne benzyny skończyły się przed liftem (a i z podażą benzyn na rynku 3-4 letnich używek w tym modelu - więcej niż kiepsko).

Diesel to traktor i nikt mi nie wmówi że poza małym spalaniem (=> dużym zasięgiem) ma to jakiekolwiek zalety względem benzyny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.