Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec diesla - moze wcale nie?

Featured Replies

Napisano
32 minuty temu, wald0 napisał:

Też chciałem benzynę, ale w C5 sensowne benzyny skończyły się przed liftem (a i z podażą benzyn na rynku 3-4 letnich używek w tym modelu - więcej niż kiepsko).

Diesel to traktor i nikt mi nie wmówi że poza małym spalaniem (=> dużym zasięgiem) ma to jakiekolwiek zalety względem benzyny.

kiedyś była jeszcze trwałość

Napisano
3 minuty temu, bielaPL napisał:

kiedyś była jeszcze trwałość

Nigdy diesel nie był trwalszy od benzyny. Po prostu był najwyżej tak samo trwały jak benzyna. 

Napisano
3 godziny temu, Vadero napisał:

Uwielbiam to pierdzielenie filozofów forumowych - jezdziles nowymi dieslami? 2.0tdi 150km w aucie klasy D ma problem spalic 6l, zwykle pali mniej. żadna benzyna tego nie osiągnie w jezdzie innej niz 50km/h bez korków. jak sie robi 50-100kkm rocznie to sie robi potężna roznica.

Tak jeździłem i to nie jednym z nowych diesli. Swoje zdanie wyrobione na ten temat mam. Ja wiem, że niektórym na forum TDI zaczyna produkować paliwo, a nie spalać, to już inna kolej rzeczy :hehe:

Napisano
Godzinę temu, wald0 napisał:

Diesel to traktor i nikt mi nie wmówi że poza małym spalaniem (=> dużym zasięgiem) ma to jakiekolwiek zalety względem benzyny.

Przy ciężkich autach się sprawdza lepiej.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał:

Przy ciężkich autach się sprawdza lepiej.

no właśnie czemu (pomijając spalanie)?

stare 5.9 pb V8 z jeepa też ciągnie od dołu, kręci się tylko do 5 tys obrotów

Napisano
Teraz, bielaPL napisał:

no właśnie czemu (pomijając spalanie)?

stare 5.9 pb V8 z jeepa też ciągnie od dołu, kręci się tylko do 5 tys obrotów

No właśnie spalanie jest problemem :) Dwulitrowy diesel napędzi równie dobrze Twojego Jeepa jak V8. Przy dużo mniejszym spalaniu.

Napisano
4 godziny temu, Vadero napisał:

Uwielbiam to pierdzielenie filozofów forumowych - jezdziles nowymi dieslami? 2.0tdi 150km w aucie klasy D ma problem spalic 6l, zwykle pali mniej. żadna benzyna tego nie osiągnie w jezdzie innej niz 50km/h bez korków. jak sie robi 50-100kkm rocznie to sie robi potężna roznica.

Chyba nie miałeś do czynienia z nowoczesną benzyną. @mrBEAN wrzucał tu spalanie swojej Octavii. Było bodajże 4.5/100 przy średniej 100/h. Passat nie będzie wiele więcej palił :) 

Napisano
9 minut temu, marcindzieg napisał:

Chyba nie miałeś do czynienia z nowoczesną benzyną. @mrBEAN wrzucał tu spalanie swojej Octavii. Było bodajże 4.5/100 przy średniej 100/h. Passat nie będzie wiele więcej palił :) 

Może takie dane przemówią lepiej, na dużej próbie:

Ta sama buda, te same osiągi: 

Octavia III 1.4 TSI 140-150 KM (471 użytkowników)

Średnie spalanie: 6,69 l / 100 km

https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/399-Octavia.html?fueltype=2&constyear_s=2013&power_s=140&power_e=150&powerunit=2

Octavia III 2.0 TDI 150 KM

Średnie spalania: 5,86 l / 100 km   (702 użytkowników)

https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/399-Octavia.html?fueltype=1&constyear_s=2013&power_s=140&power_e=150&powerunit=2

Różnica w zakupie obu silników +/- 10.000 zł

Napisano
4 godziny temu, norbert123 napisał:

Ojej... bardzo szanownego Pana w takim razie przepraszam, pokłony bije i do nózek padam. Nie widzialem ze sznowny Pan taki wrazliwy,  równocześnie sam będąc obcesowy. Dalszą dyskusje uwazam w zwiazku z tym za bezcelową - dyskutuje tylko z autokącikowiczami a nie z PANami

Wystarczy na ty albo małpa grogi. 

Napisano
5 godzin temu, Vadero napisał:

ja jeździlem. i widzę wyraźny postęp. tak jak 1.9 TDI palił mi w Warszawie 10-11. to 2.0tdi w pasku pokazuje sąsiadowi 9,5... czyli faktycznie miałbym problem spalić 6 :)

a 200 konny lexus 300h palił równiutko 6-6.5. benzyny :)

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał:

Nigdy diesel nie był trwalszy od benzyny. Po prostu był najwyżej tak samo trwały jak benzyna. 

ja bym się posilił na stwierdzenie że jednak był. kiedy? BARDZO dawno temu.kiedyś legendy o W124 300d były - dalej są. ale IMHO nie wynikają one z rodzaju paliwa... a z tego jak słaby jest ten diesel w porównaniu z ekwiwalentem benzynowym :)

i ujął bym zatem ten problem inaczej - 3l benzyna vs 3l diesel? który pociągnie dłużej (statystycznie)? ten mniej wysilony :)

Napisano
16 godzin temu, krisb napisał:

I jeszcze do poczytania

Sam jestem ciekaw, jak to się będzie rozwijać / kończyć :hmm:

kończyć. bosh wymyślił tylko kolejny wariant katalizatora z mocznikiem. to nie jest żaden przełom.

niech diesle w osobówkach już sobie naturalnie wyginą. niech firmy skupią się na hybrydach, full elektrykach i dopieszczeniu benzyn. wszyscy wygrają.

piszę to mua - użytkownik sadzomiota.

Napisano
Uwierz mi, że znam osoby, które chcą tylko i wyłącznie diesla, który im się w ogóle nie kalkuluje, bo jeżdżą w granicach 10-15 tysięcy km rocznie. Szczególnie, że już teraz jeżdżą z tych nowszych diesli, które palą niewiele mniej niż jednostka benzynowa. Taka mentalność po prostu i nie idzie ich przekonać po co im diesel.
A jesteś w stanie przyjąć do wiadomości, że komuś muszę się podobać charakterystyka pracy tego silnika?
Napisano
54 minuty temu, twinsen napisał:
10 godzin temu, sebek7 napisał:
Uwierz mi, że znam osoby, które chcą tylko i wyłącznie diesla, który im się w ogóle nie kalkuluje, bo jeżdżą w granicach 10-15 tysięcy km rocznie. Szczególnie, że już teraz jeżdżą z tych nowszych diesli, które palą niewiele mniej niż jednostka benzynowa. Taka mentalność po prostu i nie idzie ich przekonać po co im diesel.

A jesteś w stanie przyjąć do wiadomości, że komuś muszę się podobać charakterystyka pracy tego silnika?

Ja nie jestem .. bo co może się tam podobać? Mały zakres użytecznych obrotów? Wibracje? Klekot? Problemy zimą? Awaryjność?

Jeśli mówisz o tym powtarzanym przez fanów diesla momencie obrotowym i tym kopnięciu w plecy po zmianie biegu ... mają to też turbo-benzyny ... tylko lepiej. Większość fanów tego argumentu przespała moment, w którym wolnossące benzyny zostały zastąpione turbo-benzynami.

Dziś jedynym argumentem za dieslem jest mniejsze spalanie w stosunku do analogicznej benzyny. Nic więcej. 

Napisano

@Azbest  A miałeś kiedyś diesla? Mam swojego od nowości, 9 lat. Aku fabryczny, świece też. Zimą żadnych problemów z rozruchem. Różnica w spalaniu jest i to duża, szczególnie podczas szybkiej jazdy na autostradzie.

Jeśli piszesz o klekocie i wibracjach diesla to Twoja wiedza na ten temat zatrzymała się dobre 15 lat temu.

Napisano
27 minut temu, Azbest napisał:

Ja nie jestem .. bo co może się tam podobać? Mały zakres użytecznych obrotów? Wibracje? Klekot? Problemy zimą? Awaryjność?

Jeśli mówisz o tym powtarzanym przez fanów diesla momencie obrotowym i tym kopnięciu w plecy po zmianie biegu ... mają to też turbo-benzyny ... tylko lepiej. Większość fanów tego argumentu przespała moment, w którym wolnossące benzyny zostały zastąpione turbo-benzynami.

Dziś jedynym argumentem za dieslem jest mniejsze spalanie w stosunku do analogicznej benzyny. Nic więcej. 

Teksty trochę jak z autoswiata.

Ja mam diesla i mimo, że nadal uważam, że diesle raczej do traktorów, to mimo wszystko w mojej budzie to jedyna sensowna opcja bo niestety benzyna nie jedzie. 

Zakres obrotów - owszem jest mniejszy niż w benzynie ale między silnikiem a kołami jest jeszcze skrzynia biegów.

Gdyby do diesla wsadzić skrzynie z benzyny to faktycznie by tak było. Do setki trzebaby wbijać 4ke i konczylbys na 140kmh. Ale jednak inżynierowie pomyśleli i skrzynia w dieslu jest dłuższą niż w beznynie co pozwala mniej więcej zachować sens użytkowania tego auta. U mnie 2ka odcina przy licznikowych 88. Oczywiście są benzyny, które osiągają na 2b 100kmh ale zdarzają się też z takie, które trzeba przebić na 3ke 

Pozostaje też kwestia dostępnej mocy/momentu przy obrotach.

Żeby sprawnie wyprzedzić civem 1.8 trzeba zrobić solidna redukcję żeby się wbić na 4 tys w górę. W sadzomiocie wystarczy 2 tys, a przez szacunek dla sprzęgła i dwumasy 2,5.

Może tak chwałę diesla bo jednostka 2.2 Hondy jest uznawana za jedną z kulturalniej pracujących. Musi być naprawdę zimno, zeby klekot był naprawdę dokuczliwy

Napisano

[...]

Miałeś kiedyś w ogóle diesla?
Ja uwielbiam że jest mułowaty z dołu, a kopa dostaje później. Ja nie jeżdżę na czas, tylko dla relaksu. Małe spalanie owszem bardzo mi się podoba. I tak, w 2006 roku kupiłem nowego diesla i jak będzie mnie stać, to następne auto to też będzie diesel. Uszanuj czyjś wybór. Bo teraz to mówisz na zasadzie: "Nie możesz jeść brukselki. Nikt nie powinien!"
Napisano
25 minut temu, twinsen napisał:

Ja uwielbiam że jest mułowaty z dołu, a kopa dostaje później. Ja nie jeżdżę na czas, tylko dla relaksu. Małe spalanie owszem bardzo mi się podoba. I tak, w 2006 roku kupiłem nowego diesla i jak będzie mnie stać, to następne auto to też będzie diesel. Uszanuj czyjś wybór. Bo teraz to mówisz na zasadzie: "Nie możesz jeść brukselki. Nikt nie powinien!"

Bzdurzysz @twinsen...

Co Ci się podoba? Ten kop w plecy przy 2krpm, i zmiana biegu za chwilę przy 3,5krpm? To kle kle i wibracje na wolnych obrotach?

Jedyna zaletą diesla jest spalanie, nic więcej. 

Przez charakterystykę silnika diesel będzie wydawał się mocniejszy od benzyny o tej samej mocy na papierze.

Tyle, że to podstawowy błąd.

Jak ktoś patrzy na 2.0TDI, to niech porówna to do 2.0T benzynowego.

I wtedy to ma sens. A nie podniecanie się 400Nm z 2.0TDI 150KM, podczas gdy benzyna będzie wtedy miała 1.4T...

Napisano

Bzdurzysz [mention=129378]twinsen[/mention]...
Co Ci się podoba? Ten kop w plecy przy 2krpm, i zmiana biegu za chwilę przy 3,5krpm? To kle kle i wibracje na wolnych obrotach?

Przez charakterystykę silnika diesel będzie wydawał się mocniejszy od benzyny o tej samej mocy na papierze.
I wtedy to ma sens. A nie podniecanie się 400Nm z 2.0TDI 150KM, podczas gdy benzyna będzie wtedy miała 1.4T...
Pozwolisz jednak że nadal będzie mi się podobał diesel? Bo jesteś kolejnym który niejako zabrania żeby podobało mi się dokładnie to co napisałem. To co uważasz za wady, ja uważam za zalety. KPW?
Napisano
33 minuty temu, Filipfm napisał:

Gdyby do diesla wsadzić skrzynie z benzyny to faktycznie by tak było. Do setki trzebaby wbijać 4ke i konczylbys na 140kmh. Ale jednak inżynierowie pomyśleli i skrzynia w dieslu jest dłuższą niż w beznynie co pozwala mniej więcej zachować sens użytkowania tego auta. U mnie 2ka odcina przy licznikowych 88. Oczywiście są benzyny, które osiągają na 2b 100kmh ale zdarzają się też z takie, które trzeba przebić na 3ke 

Żeby sprawnie wyprzedzić civem 1.8 trzeba zrobić solidna redukcję żeby się wbić na 4 tys w górę. W sadzomiocie wystarczy 2 tys, a przez szacunek dla sprzęgła i dwumasy 2,5.

Porownanie turbodiesla do wolnossącej benzyny jest bezcelowe. 

I logiczne jest stosowanie innych przełożeń w różnych silnikach.

Napisano
33 minuty temu, twinsen napisał:

Mam (ojciec ma) diesla - 1,9JTD - zrobiłem nim dziesiątki kkm. Jeździłem także sporo nowym Focusem 1.6 diesel. Cięgle nie widzę nic ciekawego w dieslach. 

Napisano

@K3Wyobraź sobie, że ja też lubię dźwięk diesla. Nie chcesz to nie kupuj diesla, ja będę nimi jeździł dopóki będą produkowane. Tyle w temacie.

Edytowane przez MichalFSO

Napisano
Mam (ojciec ma) diesla - 1,9JTD - zrobiłem nim dziesiątki kkm. Jeździłem także sporo nowym Focusem 1.6 diesel. Cięgle nie widzę nic ciekawego w dieslach. 
I masz pełne prawo. Ale pozwól innym je mieć. Z powodów których Ty nie musisz rozumieć.
Napisano
36 minut temu, Filipfm napisał:

Teksty trochę jak z autoswiata.

Ja mam diesla i mimo, że nadal uważam, że diesle raczej do traktorów, to mimo wszystko w mojej budzie to jedyna sensowna opcja bo niestety benzyna nie jedzie. 

Zakres obrotów - owszem jest mniejszy niż w benzynie ale między silnikiem a kołami jest jeszcze skrzynia biegów.

Może tak chwałę diesla bo jednostka 2.2 Hondy jest uznawana za jedną z kulturalniej pracujących. Musi być naprawdę zimno, zeby klekot był naprawdę dokuczliwy

... porównujesz wolnossące słabe benzyny do mocnych turbo-diesli. 

Zauważ że piszę o turbo-dieslach w czasach TURBO-benzyn! TB tez mają dłuższe przełożenia i niższe obroty przy danej prędkości. 

Żeby się nie okazało że podobne osiągi i elastyczność co w 2.2TD Hondy masz dzisiaj w 1.5TB

Napisano
1 minutę temu, twinsen napisał:
3 minuty temu, Azbest napisał:

I masz pełne prawo. Ale pozwól innym je mieć. Z powodów których Ty nie musisz rozumieć.

ale ja nie mówie o kwestiach "lubię/nie lubię" tylko podaję racjonalne argumenty. W czasach silników Turbo-benzynowych ... jedynym plusem turbo-diesla jest mniejsze spalanie. 

Napisano

Nie róbmy z tego kolejnego wątku o wyższości świąt... 

Napisano
Teraz, twinsen napisał:
3 minuty temu, K3 napisał:

Bzdurzysz [mention=129378]twinsen[/mention]...

Pokaż więcej  

Pozwolisz jednak że nadal będzie mi się podobał diesel? Bo jesteś kolejnym który niejako zabrania żeby podobało mi się dokładnie to co napisałem. To co uważasz za wady, ja uważam za zalety. KPW?

Ty zawsze byłeś inny. :kosmita:

Zaleta diesla jest jedna, spalanie. W każdym innym aspekcie jest gorszy, oczywiście pod warunkiem porównania z odpowiednim silnikiem. Czyli podobna pojemność chociażby, ta sama technologia (turbo)...

Swoja droga ostatnio podniecałeś się 1.0T z DSG. A gdybyś tam miał 2.0T...

Napisano
Godzinę temu, MichalFSO napisał:

@Azbest  A miałeś kiedyś diesla? Mam swojego od nowości, 9 lat. Aku fabryczny, świece też. Zimą żadnych problemów z rozruchem. Różnica w spalaniu jest i to duża, szczególnie podczas szybkiej jazdy na autostradzie.

Jeśli piszesz o klekocie i wibracjach diesla to Twoja wiedza na ten temat zatrzymała się dobre 15 lat temu.

Miałem kiedyś diesla i użytkuję diesle do dziś. Mnie się wydaje, że jednak ty nie jeździłem nowoczesnymi turbo-benzynami, a twoja wiedza zatrzymała się na porównaniu TD z wolnossącym silnikiem benzynowym.

Napisano
6 minut temu, MichalFSO napisał:

@K3Wyobraź sobie, że ja też lubię dźwięk diesla. Nie chcesz to nie kupuj diesla, ja będę nimi jeździł dopóki będą produkowane. Tyle w temacie.

Sa tacy, co lubią małych chłopców, i nie znaczy że jest dobre.

Chwalenie diesla za wady jest po prostu zboczeniem...

Napisano

Ty zawsze byłeś inny. :kosmita:

Zaleta diesla jest jedna, spalanie. W każdym innym aspekcie jest gorszy, oczywiście pod warunkiem porównania z odpowiednim silnikiem. Czyli podobna pojemność chociażby, ta sama technologia (turbo)...

Swoja droga ostatnio podniecałeś się 1.0T z DSG. A gdybyś tam miał 2.0T...
Tam był 1.4 i muliło to DSG7 bardziej niż moje Stilo. Ale to mi się właśnie podobało. Poza tym, skąd wiesz co jest lepsze? To co jest lepsze dla Ciebie. Dla mnie niekoniecznie. Inaczej wszyscy jeździliśmy Kia [emoji38]
Napisano

Coś przesadzasz
Mam dizla, nie słychać w środku co to jest za silnik, nie wibruje mi nic, a dzięki 9 stopniowej skrzyni biegów nawet byś nie zgadl co jest pod maską. Pali 4 litry jak trzeba, ma euro 6. W nosie mam jakieś historie o zamykaniu miast czy truciu sądzą
Napisano
Teraz, twinsen napisał:

Tam był 1.4 i muliło to DSG7 bardziej niż moje Stilo. Ale to mi się właśnie podobało. Poza tym, skąd wiesz co jest lepsze? To co jest lepsze dla Ciebie. Dla mnie niekoniecznie. Inaczej wszyscy jeździliśmy Kia emoji38.png

W tym Golfie w Norwegii miałeś 1.0T, niestety...

Napisano
Miałem kiedyś diesla i użytkuję diesle do dziś. Mnie się wydaje, że jednak ty nie jeździłem nowoczesnymi turbo-benzynami, a twoja wiedza zatrzymała się na porównaniu TD z wolnossącym silnikiem benzynowym.
Ja jechałem. I bardzo nie podobało mi się to, że to takie zrywne. Walić spalanie. Ale ja wolę "łagodne auta" [emoji846]
Napisano

K3 ogarnij się. Co ma diesel do pedofilii?
Napisano
Teraz, twinsen napisał:
4 minuty temu, K3 napisał:

K3 ogarnij się. Co ma diesel do pedofilii?

I jedno, i drugie to zboczenia są... ;]

Napisano

No to co z tego? Podobało mi się to, że nie muszę machać ręką.
Napisano
1 minutę temu, hefi napisał:

Coś przesadzasz
Mam dizla, nie słychać w środku co to jest za silnik, nie wibruje mi nic, a dzięki 9 stopniowej skrzyni biegów nawet byś nie zgadl co jest pod maską. Pali 4 litry jak trzeba, ma euro 6. W nosie mam jakieś historie o zamykaniu miast czy truciu sądzą

to wyobraź sobie jaka rozkosz jest z silnikiem benzynowym, z turbosprężarką o podobnej pojemności i mocy :) Sama rozkosz! Ty masz niskie spalanie ... inni całą resztę. 

Napisano
7 minut temu, twinsen napisał:

Ja jechałem. I bardzo nie podobało mi się to, że to takie zrywne. Walić spalanie. Ale ja wolę "łagodne auta" emoji846.png

Spalanie w silnikach benzynowych zawsze kreujesz sam za pomocą prawej nogi. Zazwyczaj nie będzie tak niskie jak w dieslu (tak, to ta jedyna przewaga TD nad TB) ale masz na to sporu wpływ 

... ale nie gadaj głupot, że to zamulenie diesla na niższych obrotach to takie fajne. W TB możesz to sobie zrobić za pomocą delikatniejszego wciśnięcia gazu.

Edytowane przez Azbest

Napisano
7 minut temu, Azbest napisał:

to wyobraź sobie jaka rozkosz jest z silnikiem benzynowym, z turbosprężarką o podobnej pojemności i mocy :) Sama rozkosz! Ty masz niskie spalanie ... inni całą resztę. 

Ale to kwestia wyboru - czy chcę płacić większą ratę (za np. lepsze auto) i mniej za paliwo, czy może niższą ratę ale mieć tam dużą benzynę i płacić adekwatnie za paliwo. 

IMHO duże diesle (od V6 czy R6) łączą wszystkie zalety. Dzięki dużej liczbie cylindrów pracują bardzo kulturalnie, są zrywne już od dołu, a przy tym oszczędne. A na autostradzie ich nie słychać. 

Edytowane przez grogi

Napisano

@K3 Napisz co Ty chłopie ćpasz.

5 minut temu, Azbest napisał:

Spalanie w silnikach benzynowych zawsze kreujesz sam za pomocą prawej nogi.

A w dieslu to inaczej jest?

Napisano
3 minuty temu, MichalFSO napisał:

A w dieslu to inaczej jest?

Jest tak samo .. tylko rozpiętość spalania może być większa w TB niż TD - ta teza jest na podstawie moich doświadczeń.

Napisano
1 minutę temu, twinsen napisał:
4 minuty temu, K3 napisał:

No to co z tego? Podobało mi się to, że nie muszę machać ręką.

W końcu i to, i to to silnik jest...

Idź pooglądać sobie nowe Polo GTI z DSG. 2.0T, 200KM. A potem dopiero napisz o porównaniu...

Napisano

W końcu i to, i to to silnik jest...
Idź pooglądać sobie nowe Polo GTI z DSG. 2.0T, 200KM. A potem dopiero napisz o porównaniu...
Nie potrzebuję. Zrozum. Lubię diesla i to jaki jest. Jest spokojny i leniwy, a jak trzeba to pokazuje pazur. I jeszcze nie mało pali. Jedynie automat bym chciał, ale też z dieslem. Nie trzeba prowadzić krucjat. Po prostu wystarczy zrozumieć, że nie każdy musi mieć to co np. Ty.
Napisano
14 minut temu, MichalFSO napisał:

Cos słabszego niż Twoje, bo nie uważam klekotu diesla za ładny i pociągający...

Dlaczego wszystkie auta marzeń mają mocne silniki BENZYNOWE?

Kiepsko to widze, takie podniecanie się: "patrz na tą piękną linie nadwozia, ten kolor, ten klekot silnika... Kle, kle, kle, kle"... ;]

Napisano
2 minuty temu, twinsen napisał:

Jest spokojny i leniwy

Przeciez od tego jest prawy pedał i sposób w jaki nim operujesz. TB też jest spokojna i leniwa...

Napisano
8 godzin temu, wladmar napisał:

Jedna rzecz może być trwalsza, pierścienie tłokowe, że względu na niższą średnią wartość obrotów...

No ale to tylko taka "teoria" i różnica wcale nie musi być duża...

Napisano
to wyobraź sobie jaka rozkosz jest z silnikiem benzynowym, z turbosprężarką o podobnej pojemności i mocy [emoji4] Sama rozkosz! Ty masz niskie spalanie ... inni całą resztę. 

Nie muszę sobie wyobrażać, miałem już dwie takie. Jestem z tych osób, którym to nie przeszkadza czym jeżdżą
Napisano

Kupiłem diesla z dwóch powodów. Pierwszy to chęć posiadania auta z z silnikiem wysokoprężnym, które przy okazji będzie dobrą platformą do cziptuningu. Drugi powód wiązał się z marką i modelem. W Stilo jedyną ciekawą opcją był silnik JTD/MJTD, stąd diesel. Okazało się, jednak, że 10 letni klekot niekoniecznie musi być w najlepszej kondycji, więc mody musiały zaczekać. W dieslu podoba mi się moment obrotowy i ekonomia. Na krótkich odcinkach mieszczę się w 8L, gdzie poprzednia benzyna 1.6 16V generowała spalanie w okolicy 11L/100. W trasie podobnie, 4,8L/100 (klekot), przy 7,5/100 w benzynie. Z mniej fajnych rzeczy to oczywiście wibracje na wolnych obrotach, które można w prosty sposób wyeliminować przez nieznaczne podniesienie wartości obrotów biegu jałowego (cziptuning) oraz koszty serwisowania. Wtryskiwacze, dwumas, turbosprężarka - w przypadku regeneracji/wymiany tych podzespołów w 12 letnim Stilo można popłynąć na 6 tys. zł. Następnym autem będzie wolnossąca benzyna z raczej ekonomicznym silnikiem. Nie wykluczam instalacji LPG.

Napisano
11 minut temu, bochumil napisał:

Kupiłem diesla z dwóch powodów. Pierwszy to chęć posiadania auta z z silnikiem wysokoprężnym, które przy okazji będzie dobrą platformą do cziptuningu. Drugi powód wiązał się z marką i modelem. W Stilo jedyną ciekawą opcją był silnik JTD/MJTD, stąd diesel. Okazało się, jednak, że 10 letni klekot niekoniecznie musi być w najlepszej kondycji, więc mody musiały zaczekać. W dieslu podoba mi się moment obrotowy i ekonomia. Na krótkich odcinkach mieszczę się w 8L, gdzie poprzednia benzyna 1.6 16V generowała spalanie w okolicy 11L/100. W trasie podobnie, 4,8L/100 (klekot), przy 7,5/100 w benzynie. Z mniej fajnych rzeczy to oczywiście wibracje na wolnych obrotach, które można w prosty sposób wyeliminować przez nieznaczne podniesienie wartości obrotów biegu jałowego (cziptuning) oraz koszty serwisowania. Wtryskiwacze, dwumas, turbosprężarka - w przypadku regeneracji/wymiany tych podzespołów w 12 letnim Stilo można popłynąć na 6 tys. zł. Następnym autem będzie wolnossąca benzyna z raczej ekonomicznym silnikiem. Nie wykluczam instalacji LPG.

piszemy o nowych silnikach ... fabrycznie nowych. Zestawianie relatywnie nowoczesnego diesla ze starym benzynowym wolnossakiem jest bezsensowne.

Dziś są generalnie turbo-benzyny i turbo-diesle ... i trochę się pozmieniało. Dziś są inne spalania i inne założenia, bo benzyny też mają turbosprężarki, koła dwumasowe i dosyć zaawansowane układy wtryskowe. Benzyny dostały "skomplikowanie" diesli, ale też ich zalety w postaci momentu i mocy. I robią to lepiej niż diesle, bo nie mają tylu wad diesli.

To sprowadza całą zabawę do tego .. że TURBO-diesel ma tylko jedną przewagę nad TURBO-benzyną  - mniejsze spalanie. Cała reszta zalet będzie po stronie jednostek benzynowych. .. i jeszcze raz przypomnę - porównujemy turbo-diesla z turbo-benzyną o podobnej mocy/pojemności

Napisano
7 godzin temu, Azbest napisał:

To sprowadza całą zabawę do tego .. że TURBO-diesel ma tylko jedną przewagę nad TURBO-benzyną  - mniejsze spalanie. Cała reszta zalet będzie po stronie jednostek benzynowych. .. i jeszcze raz przypomnę - porównujemy turbo-diesla z turbo-benzyną o podobnej mocy/pojemności

Mamy w pracy służbówki - stare Skody 1,8 T i Seata 1,9 TDI. Z tych dwóch oczywiście lepiej jeździ 1,8T - micha się cieszy, jak ten sinik oddaje moc. :ok:

Ale coś za coś- 1,8T pali 9-10, a TDI 4-7.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.