Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wynajem długoterminowy w Leaseplan czy warto?

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry!

Przeglądając oferty wynajmów trafiłem na Click & Drive w Leaseplan z Nissanem XTrailem w cenie ~1400 netto/mc.

Umowa obowiązuje na 36 lub 48 miesięcy z limitem 20 kkm/rok.

Na pierwszy rzut oka wygląda atrakcyjne, zwłaszcza, że to NISSAN X-Trail 2.0 Dci N-Connecta Xtronic 4x4 177KM czy prawie najwyższa opcja.

W pakiecie mamy serwis, ubezpieczenie z udziałem własnym w AC 1000 PLN. Przy wyższych ratach zniesienie udziału + opony itp.

Z prostych przyczyn patrzę na tańsze opcje.

Sprawdzał ktoś usługi LP dla przedsiębiorców? Warto się tym interesować na przyszłość?

Jak wygląda konkurencja przy tym?

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

20 kkm wystarczy?

Zakładamy, że TAK.

Napisano

U mojego poprzedniego zleceniodawcy była flota z Leaseplanu. 

Zapytalem o możliwość współpracy z małą firmą (moja działalność) to odmówili - z małymi sie nie zadają (ale to było ze 6 lat temu)

Napisano
  • Autor
7 minut temu, prebek napisał:

U mojego poprzedniego zleceniodawcy była flota z Leaseplanu. 

Zapytalem o możliwość współpracy z małą firmą (moja działalność) to odmówili - z małymi sie nie zadają (ale to było ze 6 lat temu)

Wygląda na to, że zaczęli się oferować nawet dla JDG ;]

Napisano
1 minutę temu, komor napisał:

Wygląda na to, że zaczęli się oferować nawet dla JDG ;]

szukają rynku

a jest to całkiem duża firma bo widziałem ich auta i w CZ, SK, H, F,D....

Edytowane przez prebek

Napisano

z plusów to są tani

z minusów: bardzo drobiazgowo podchodzą do zwrotu auta po wynajmie kwalifikując nawet wady fabryczne jako ponadnormatywne zużycie, średnio koordynują naprawy aut, serwisują auta w "dziwnych" warsztatach - nie w ASO

Napisano
  • Autor
Dnia 19.06.2018 o 07:18, jqr napisał:

z plusów to są tani

z minusów: bardzo drobiazgowo podchodzą do zwrotu auta po wynajmie kwalifikując nawet wady fabryczne jako ponadnormatywne zużycie, średnio koordynują naprawy aut, serwisują auta w "dziwnych" warsztatach - nie w ASO

Dzięki za info :oki:

Listę serwisów widziałem, wymiany opon, klocków itp. ale że oficjalne przeglądy poza ASO to nie wiedziałem.

Napisano

z plusów to są tani

A czy serwis poza ASO nie obniża czasem wartości rezydualnej? A czy ta wartość nie jest czasem podstawą do ustalenia ile klient dopłaca na końcu?

:hehe:

Napisano
33 minuty temu, komor napisał:

Dzięki za info :oki:

Listę serwisów widziałem, wymiany opon, klocków itp. ale że oficjalne przeglądy poza ASO to nie wiedziałem.

A jakie ma to dla Ciebie znaczenie jak auto jest w wynajmie i zdajesz na koniec umowy?

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał:

A czy serwis poza ASO nie obniża czasem wartości rezydualnej? A czy ta wartość nie jest czasem podstawą do ustalenia ile klient dopłaca na końcu?

:hehe:

Jako klient byłem rozliczany z ponadnormatywnego zużycia - odtworzenie wartości rezydualnej było po stronie leaseplan

niestety jako ponadnormatywne zużycie traktowano np. odłażące chromy naokoło lamp przeciwmgielnych

Edytowane przez jqr

Napisano

Czyli musiałeś coś dopłacić czy nie? Jak odbiór wygląda w szczegółach?

Napisano
3 godziny temu, Wojcio napisał:

Czyli musiałeś coś dopłacić czy nie? Jak odbiór wygląda w szczegółach?

musiałem, dokładne oględziny wykonało dwóch rzeczoznawców i za odpryski lakieru od kamyczków na zderzaku i masce musiałem zapłacić

bardziej by się opłacało na koniec zrobić całkę samochodem, jeśli nie tracisz zniżek na inne auta

Napisano
41 minut temu, jqr napisał:

bardziej by się opłacało na koniec zrobić całkę samochodem, jeśli nie tracisz zniżek na inne auta

:kara::out: to nie miejsce na "takie" rady.

Napisano

A nie można było tych odprysków załatwić z AC?

Napisano
Mozna, ale ryzykujesz zwyzke na AC w kolejnych latach...
Napisano
2 godziny temu, jqr napisał:

musiałem, dokładne oględziny wykonało dwóch rzeczoznawców i za odpryski lakieru od kamyczków na zderzaku i masce musiałem zapłacić

W takim razie lipna firma. Ja w Masterlease i w BMW mialem rzeczoznawce i zwykle odpryski po kamieniach nie byly brane pod uwage to jest normalne zuzycie eksploatacyjne.

Napisano
16 godzin temu, Wojcio napisał:

można było - udział własny w naprawie z AC każdego elementu 500zł

Napisano
17 godzin temu, AkuQ napisał:

:kara::out: to nie miejsce na "takie" rady.

ale to nie jest rada, tylko wniosek/spostrzeżenie

Napisano

Przyznać się, z kim rozmawiałem wczoraj w Chorzowie o tym temacie ?

dokladnie mi klient podał dane z tego tematu.

kto to był ?

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, jqr napisał:

Jestem ciekawy, jakby rzeczoznawca odebrał i zakwalifikował zaprawki lakierem w pędzelku ;l

Napisano
8 godzin temu, komor napisał:

Jestem ciekawy, jakby rzeczoznawca odebrał i zakwalifikował zaprawki lakierem w pędzelku ;l

minę miałby pewnie nietęgą

a na poważnie klient zapłaciłby opłatę dodatkową za naprawy wykonane nie za pośrednictwem leaseplan

Napisano

z plusów to są tani

mam nowego passata z expressu i teraz po roku tez pierwszy serwis u Mietka miałem... uwalili mi całą tapicerkę i ciężko zdziwieni, że mam pretensje ;) płyn chlodniczy jak był grubo poniżej min tak jest dalej.

Napisano
17 godzin temu, Vadero napisał:

mam nowego passata z expressu i teraz po roku tez pierwszy serwis u Mietka miałem... uwalili mi całą tapicerkę i ciężko zdziwieni, że mam pretensje ;) płyn chlodniczy jak był grubo poniżej min tak jest dalej.

Potem takie auta są "kwiatem" polskiego rynku używanych aut: młode, po leasingu, serwisowane (bo w leasingu), z Polskiego salonu, tolerowany przebieg...

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał:

Potem takie auta są "kwiatem" polskiego rynku używanych aut: młode, po leasingu, serwisowane (bo w leasingu), z Polskiego salonu, tolerowany przebieg...

To już zależy od polityki konkretnej firmy leasingowej oraz podpisanej umowy. W mojej poprzedniej fabryce wszystkie auta były serwisowane w ASO - bez żadnych oszczędności. :ok:

Napisano
Dnia ‎2018‎-‎06‎-‎21 o 21:33, Vadero napisał:

płyn chlodniczy jak był grubo poniżej min tak jest dalej.

To czemu nie dolejesz? ;)

Napisano
Dnia 21.06.2018 o 21:33, Vadero napisał:

Bo express już dawno wszedl na psy.  Niska cena, niska jakosc uslugi. Ile placisz i za jakiego konkretnie paska? Wersja bieda 1.4 125km? Czy coś innego?

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

To czemu nie dolejesz? ;)

Nie po to płaci się 1500 czy 2000 zeta na miesiąc by dolewać płyn za 2 złote:hehe:

Napisano
10 godzin temu, volf6 napisał:

Nie po to płaci się 1500 czy 2000 zeta na miesiąc by dolewać płyn za 2 złote:hehe:

Z tego co pisał, to ma super hiper warunki, nie dla Mietka z ulicy i płaci sporo mniej.

Może już dolał skoro majstrzy się nie spisali.

Napisano

U nas wszystkie auta są z leaseplanu ok 500 szt. Jak auto na gwarancji to wysyłają do ASO natomiast później do współpracujących. 

Z takich śmiesznych sytuacji, raz złapałem kapcia 600 km od domu - opona do wyrzucenia. Nie mogłem kupić sam 2 opon bo flotowiec się nie zgodził na zwrot $. Assistance leaseplanu zorganizował mi auto zastępcze, a moje na dojazdówce:

1. Zabrała laweta z parkingu

2. Zawiozła do współpracującego wulkanizatora, który stwierdził, że opona nie nadaje się do dalszego użytku

3. Z magazynu leaseplanu z Wawy czy skąd tam, wysłali dwie nowe opony do wulkanizatora - 2 dni

4. Po montażu nowych opon, auto przywieziono mi pod dom na lawecie a po zastępcze przyjechał ktoś z wypożyczalni z Krakowa do Kielc

Mogę powiedzieć, że jestem zadowolony :)

Napisano
Dnia 20.06.2018 o 16:31, wujekcybul napisał:

W takim razie lipna firma. Ja w Masterlease i w BMW mialem rzeczoznawce i zwykle odpryski po kamieniach nie byly brane pod uwage to jest normalne zuzycie eksploatacyjne.

Płaciłeś jak za zboże to nie miałeś, tu jest trochę taniej, no to jest trochę gorzej.

W przyrodzie finansowej nic nie ginie ;)

Napisano
7 godzin temu, mrBEAN napisał:

Płaciłeś jak za zboże to nie miałeś, tu jest trochę taniej, no to jest trochę gorzej.

W przyrodzie finansowej nic nie ginie ;)

i20 699 brutto. Za BMW to nie pamieta musilabym w papierach zobaczyc ale cos kolo 1600 brutto.

Napisano
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

i20 699 brutto. Za BMW to nie pamieta musilabym w papierach zobaczyc ale cos kolo 1600 brutto.

Już to liczyliśmy kiedyś i wychodziło sporo.

Napisano
2 godziny temu, wujekcybul napisał:

1600 brutto za wynajem BMW to super cena.

Apropo płynu - w d* mam cały płyn, niech się express z nim buja. Pan w warsztacie stwierdził, że wszystko w porządku, więc kim ja jestem żeby się wypowiadać... W piątek oddaję passka. 13 miesięcy - 32kkm. Niestety nie ma jak przedłużyć/wynająć coś nowego na warunkach obecnego, więc kupiłem jeździdło i już jeżdżę swoim.

Napisano
Dnia 20.06.2018 o 14:56, jqr napisał:

A o jakiej kwocie mówisz?

Za 4 letnie Clio w którym ktoś przewiercił konsolę żeby zamontować cb radio, przedni zderzak był po parkingówce, wypalona dziura w tapicerce, złuszczony lakier na ramce piano black od zapachu, pękniętą przednią szybę od kamienia i kilka mniejszych wgniotów i rys na kilku elementach była faktura 1300 pln, także jakoś nie powala na kolana jako koszt dodatkowy za 4 lata jazdy.

Napisano
7 godzin temu, Piotrus napisał:

A o jakiej kwocie mówisz?

1500 za odpryski i złażące chromy koło lamp

Napisano
3 godziny temu, jqr napisał:

1500 za odpryski i złażące chromy koło lamp

To faktycznie trochę przegięcie-nie wiem ile kosztowały te chromy w aso ale pewnie grosze, wiec tyle za lakierowanie to zdzierstwo.

Za przytarty zderzak tylny plus odpryski na masce kolegę skasowali 1000 po roku w BMW.

• 2 lata później...
Napisano

Leaseplan jest porażka. Ceny ok ale nawet na wymianę wycieraczki w serwisie można czekac do 3h na autoryzacje. Jaja sobie robia.

Cokolwiek w serwisie pol dnia czekania az leaseplan sie zgodzi. Dramat.

Ha najlepsze jest to ze kolega z pracy wykupował po leasingu Passata. Miale wymieniane klocki i tarcze krótko przed końcem. Leaseplan bierze auto niby na jakiś przeglad przed sprzedażą mimo że auto juz wycenione. Okazało się że warsztat w którym to robili podmienił te części na zużyte. Radzę sie zastanowic