Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Różnica spalania diesla / pb na autostradzie przy 140

Featured Replies

Napisano

Obejrzalem test ceeda 1.6 trubo przy 140 palil ponad 9.5 litra. Kolega na forum ktory ma optime 1.6 t tez wspominal okolo 10.

Natomiast sprawdzilem i moje f10 2.0 d przy 140 pali 6 litrów a sroento 8.5 

Wnioski? Jak ktos dużo jezdzi po autostradach to tylko diesel :)

Napisano
Obejrzalem test ceeda 1.6 trubo przy 140 palil ponad 9.5 litra. Kolega na forum ktory ma optime 1.6 t tez wspominal okolo 10.

Wnioski? Jak ktos dużo jezdzi po autostradach to tylko diesel [emoji4]

Leon III, Golf VII, Octavia III 1.4 TSI 140/150 KM 250Nm przy 140 na tempomacie palą ok. 7,0-7,2l. Po chipie te silniki mają ok. 190 KM i ponad 300 Nm...

Moim Leonem TSI wręcz stwierdziłem, że nie opłaca się jeździć 120 po autostradzie bo za mała różnica spalania względem 140...

Wniosek: jak turbo benzyna to odpowiedni samochód, a nie koreański chłam :-)

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka

Napisano
9 minut temu, Marcin79 napisał:

N-I-E-P-R-A-W-D-O-P-O-D-O-B-N-E !!! :totalszok:

Napisano
Godzinę temu, Marcin79 napisał:

Wnioski? Jak ktos dużo jezdzi po autostradach to tylko diesel

A nie elektryk? w końcu i tak co 250-300 km stajesz na sikanie i lejesz 40 minut... wiec nie ma róznicy...

A tak na poważnie to Kuzyn twierdzi że jego BMW 320 (benzynowy z 2014 roku) wlasnie przy 140 pali ok 7,2 l/100 km.... prawie mu uwierzyłem az dodal że z boksem na dachu ;)

Mnie V70 D4 pali (bez boxu) 6,,5l/100 km  -

Edytowane przez delco

Napisano
10 minut temu, Marcin79 napisał:

Teraz znajdzie się ktoś, komu turbobenzyna na autostradzie spaliła 5 litrów. Potem ktoś, komu diesel spalił 10. A na końcu wpadnie jakiś hybrydowy dżihadysta, któremu hybryda na autostradzie nic nie spaliła, a diesel za którym jechał stawiał zasłonę dymną i o mało się wszyscy w jego aucie nie udusili.

Te historie zostaną potem zręcznie zestawione razem i całe Twoje porównanie w diabły.

:lol:

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Te historie zostaną potem zręcznie zestawione razem i całe Twoje porównanie w diabły.

Zapomniałeś o elektryku któremy sprawnośc akumulatorów rośnie w trakcie kiedy sikasz na stacji benzynowej...

Napisano
30 minut temu, Marcin79 napisał:

MOja ciezka croma  tylko w miescie  żąda 7,7l/100km ON, w trasie najczesciej żada 5,2-5,7 i tyle. Nie wiem ile pali przy 140 bo aby pomiar byl sensowny warto pojechac 100km w lewo i nazad coby warunki wiatrowe uwzglednic.

jednak 9,5 w NoPb  to mocno realne wg mnie. Auta sa coraz ciezsze, opony coraz szersze tu pol litra tam pol i juz sie uzbiera.

Owszem chcialbym miec zamiast 1,9 np 1.6 i 120KM wystarczyloby mi to w zupelnosci a wowczas spalanie mialbym ok 15-20% nizsze.

Pojemnosc trzeba zalac i basta.

Napisano
4 minuty temu, fanlan napisał:

Owszem chcialbym miec zamiast 1,9 np 1.6 i 120KM wystarczyloby mi to w zupelnosci a wowczas spalanie mialbym ok 15-20% nizsze.

Pojemnosc trzeba zalac i basta.

Pamietam kiedyś przeleciałem dwa razy niemcy w tą i z powrotem Hyundaiem Getzem 1,5 CRDI - chyba 92 KM - i z gazem wcisnietym w podłogę... - czyli licznikowe 175 km/h (165 wg GPSu) spalił 6,3 litra... no alle to w sumie mały miejski samochód... a przy stałej predkosci 130 km/h - udało mi sie taką utrzymać na tempomacie przez ponad godzine - wg komputera spalił 5,2  ;)

Napisano
11 minut temu, delco napisał:

Pamietam kiedyś przeleciałem dwa razy niemcy w tą i z powrotem Hyundaiem Getzem 1,5 CRDI - chyba 92 KM - i z gazem wcisnietym w podłogę... - czyli licznikowe 175 km/h (165 wg GPSu) spalił 6,3 litra... no alle to w sumie mały miejski samochód... a przy stałej predkosci 130 km/h - udało mi sie taką utrzymać na tempomacie przez ponad godzine - wg komputera spalił 5,2  ;)

Dacia LOGAN MCV 1,5 dci 88KM zapakowana po dach, dwie osoby, odcinek 180km, srednia 147 kmh spalanie 8,2l W miescie toto bez oszczedzania , jedna osoba, zero bagazu spala 5,6, jakby jezdzic rozsadnie byloby 5 . Minimalne spalanie w trasie na kapelusza 4,2. meka panska.

Napisano
52 minuty temu, Marcin79 napisał:

Niestety mam smutną wiadomość - Nobla z fizyki za to odkrycie nie dostaniesz ;) Od dawna wiadomo że diesel na autostradzie spali mniej. 140 km/h to akurat słaba różnica. Powyżej w wielu przypadkach robi się ciekawiej. 

Napisano
1 minutę temu, fanlan napisał:

odcinek 180km, srednia 147 kmh spalanie 8,2l W miescie toto bez oszczedzania , jedna osoba, zero bagazu spala 5,6,

Ciekawe  w mieście pali duzo mniej... mój hyundaj w miescie wciagał spokojnie 8-9.... natomiast przy trasie pozamiejskiej tak do 90 km/h palił 4 z małym ogonkiem....

Napisano

Jakbyście te spalania mierzyli jakimiś certyfikowanymi przepływomierzami sprawdzali to można byłoby wyciągać jakieś wnioski...

W jednym aucie komputer pokładowy przekłamuje o pół litra w górę a drugim w doł i juz mamy litr:phi:

Napisano
Godzinę temu, delco napisał:

A nie elektryk? w końcu i tak co 250-300 km stajesz na sikanie i lejesz 40 minut... wiec nie ma róznicy...

To chyba po siedemdziesiątce dopiero taka przypadłość ludzi dotyka...

:hehe:

A tak na poważnie to Kuzyn twierdzi że jego BMW 320 (benzynowy z 2014 roku) wlasnie przy 140 pali ok 7,2 l/100 km.... prawie mu uwierzyłem az dodal że z boksem na dachu ;)

To jest R6 czy już czterocylindrówka? Jeździłem kiedyś 320i R6 i faktycznie był dość oszczędny w trasach ale bliżej 9l, co i tak uważam za dobry wynik.

Ja przy 130km/h notuję wyniki pomiędzy 8 a 9l. Poprzedni Outlander z tedeikiem na pompowtryskach potrafił spalić o pół litra mniej na autostradzie. W pozostałych przypadkach różnica była większa, co świadczy tylko o tym, że przy tej prędkości już opory SUVa są tak duże, że wszystko inne schodzi na drugi plan.

Napisano

Ktory rok? Automat czy manual? 4ro czy 5cio cylindrowka?

Napisano
48 minut temu, Manx napisał:

Niestety mam smutną wiadomość - Nobla z fizyki za to odkrycie nie dostaniesz ;) Od dawna wiadomo że diesel na autostradzie spali mniej. 140 km/h to akurat słaba różnica. Powyżej w wielu przypadkach robi się ciekawiej. 

:ok:

Wystarczy trochę gęstszego ruchu na autostradzie, a więc więcej hamowań i przyspieszań, i benzyna w kompakcie spokojnie łyka 12-13 l/100 km.

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Wystarczy trochę gęstszego ruchu na autostradzie, a więc więcej hamowań i przyspieszań, i benzyna w kompakcie spokojnie łyka 12-13 l/100 km.

Tez prawda. Szwagir depta toyota  verso 1,8  cvt i jadac spokojnie A4 do 110-120  spala 7,8 z BOXEM czy zima czy lato. Podobny wynik uzyskuje jadac nad morze. Ja te same warunki, mam ok 5,4-5,8 ON. jakbysmy cisneli pod 140 to jemu podeszloby pod 9,5 mi pod 6,5-7. Oba auta z takimi samymi BOXami

Napisano
28 minut temu, Ryb napisał:

To chyba po siedemdziesiątce dopiero taka przypadłość ludzi dotyka...

Ale Ci wszyscy co na AK pisza o tymm ze 40 min przerwy to fizjologia maja chyba mniej lat...

29 minut temu, Ryb napisał:

To jest R6 czy już czterocylindrówka?

mysle że 4 cylindry  R6 to chyba teraz tylko 3 litry....

Napisano
26 minut temu, Tiomek napisał:

Ktory rok? Automat czy manual? 4ro czy 5cio cylindrowka?

2016 4 cylindry, automat  zresztą o minimalnym spalaniu  - niestety nie w normalnej jeździe jest watek obok ;)  cen co dałbym na EV ale sie boje ;)

Napisano
1 minutę temu, delco napisał:

Ale Ci wszyscy co na AK pisza o tymm ze 40 min przerwy to fizjologia maja chyba mniej lat...

Wniosek jest taki, że EV jest dla osób z problemami starczymi.  :hehe:

mysle że 4 cylindry  R6 to chyba teraz tylko 3 litry....

Szkoda, bo ten 2.0 R6 był naprawdę bardzo fajny. Co ciekawe, taki sam silnik (tylko umieszczony poprzecznie) miał też... Chevrolet Epica.

Napisano
17 minut temu, rwIcIk napisał:

Mnie laguna na "szybkiej autostradzie" łykała 16 litrów gazu....  tankowanie bylo jak w elektryku co 25o km - tyle że tankowanie nie trwało godzine....-choć jak kiedyś nie mogłem z weża odłączyć swojej "niemieckiej" przejsciówki zroniło sie 15 min...

Napisano
22 minuty temu, rwIcIk napisał:

Jeszcze mi się coś takiego nie zdarzyło:) chyba, że jakieś stare 1.6 100, które przy 100 km/h ma ponad 3 tys obr/min

Napisano
1 minutę temu, prawoimotoryzacja napisał:

Jeszcze mi się coś takiego nie zdarzyło:) chyba, że jakieś stare 1.6 100, które przy 100 km/h ma ponad 3 tys obr/min

Tak miałem właśnie ze starym 1,6 109 KM w Lacetti i podobnie z trochę nowocześniejszym 1,8 141 KM w Cruze.

Skrzynie 5 biegów. :no:

Napisano
19 minut temu, rwIcIk napisał:

Tyle to mi nigdy po Wawie nie spalił tsi, a jeżdżę codziennie S8 :old:

Po autostradach tyż nie cały czas lewym, więc przytoczony wynik najczęściej mogę podzielić przez 2 :foch:

Jechaliśmy raz A2 na dwa auta Łowicz->Wawa, żona focusem 1.8 tdci 115km, ja golfem 1.4 tsi 122km, najczęściej 110-130km/h Focus spalił mniej.

Dokładnie nie pamiętam, ale było to między 0,5÷1 l na 100km.

Napisano
26 minut temu, rwIcIk napisał:

To trzeba baaardzo szarpac, ale jechać w okolicach Vmax.

2.0noPB w C4 nigdy mi nie spalilo więcej niż 11l na autostardzie a było tam 180KM i krotka skrzynia.

Z reszta takie auta odchodzą już do lamusa i spalanie rzedy 7-7.5l przy 140km/h to nic dziwnego w kompakcie.

Napisano

Przy 140 licznikowych najsłabsze 1.2TSI obudowane wysokim golfem pokazuje poniżej 7 litrów.

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

Teraz znajdzie się ktoś, komu turbobenzyna na autostradzie spaliła 5 litrów. Potem ktoś, komu diesel spalił 10.

Wystarczy trochę pomyśleć, zamiast silić się na januszowe mądrości rodem z giełdy sztrucli.

Mój tsi jest raczej przestarzały i pali przy 140 9 - 9.5

Technologia sprzed 6 lat (1.4 tsi 140 KM) paliła niewiele ponad 7.

Mazda 6 ze swoimi silnikami o większym stopniu sprężania (ale nadal to benzyniaki) pali jeszcze mniej.

I takie są fakty, które dobrze byłoby poznać i sobie uświadomić.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Polarny napisał:

Wystarczy trochę pomyśleć, zamiast silić się na januszowe mądrości rodem z giełdy sztrucli.

Mazda 6 ze swoimi silnikami o większym stopniu sprężania (ale nadal to benzyniaki) pali jeszcze mniej.

Mi mazda 2.0 co prawda 3 ale juz z tymi nowymi silnikami przy 140 palila niewiele pod 7 z tego co pamietam.

Napisano
1 godzinę temu, Manx napisał:

2,0 TDI przy średniej 180 to pali ponad dwa razy mniej niż 1,4 TSI w tym samym aucie.

Napisano
5 minut temu, Lupus napisał:

2,0 TDI przy średniej 180 to pali ponad dwa razy mniej niż 1,4 TSI w tym samym aucie.

A przy 280 to pewnie z 5 razy tyle ;)

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

A przy 280 to pewnie z 5 razy tyle ;)

Nie mam pojęcia. Natomiast to akurtat sprawdzałem na tym samym odcinku drogi.

Średnie spalanie 2,0 TDI 10,1 a 1,4 TSI 22,4.;l

Napisano
31 minut temu, tomy napisał:

a jeżdżę codziennie S8

A jaki silnik masz w tym S8? Bo kiedys jechałem z kolega jego A8 z benzynowym 4,2 to faktycznie na trasie byl (wg komputera )oszczędny bo ok 8 litrów ale byle miejscowośc i hamowanie i robilo się 14 litrów a w wiekszych  miejscowościach spokojnie 20 litrów/100 km....

Napisano
19 minut temu, Polarny napisał:

No popatrz, skoro ta technika tak się rozwija to dzisiejsze TSI powinny już palić w okolicach trzech litrów.

;]

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał:

No popatrz, skoro ta technika tak się rozwija to dzisiejsze TSI powinny już palić w okolicach trzech litrów.

;]

paliwa w baku powinno przybywać!:old:

Napisano
17 minut temu, delco napisał:

A jaki silnik masz w tym S8? Bo kiedys jechałem z kolega jego A8 z benzynowym 4,2 to faktycznie na trasie byl (wg komputera )oszczędny bo ok 8 litrów ale byle miejscowośc i hamowanie i robilo się 14 litrów a w wiekszych  miejscowościach spokojnie 20 litrów/100 km....

S8 - toż to jedna z bardziej zakorkowanych arterii warsiawskich :phi:

Napisano
5 minut temu, tomy napisał:

S8 - toż to jedna z bardziej zakorkowanych arterii warsiawskich :phi:

Ale też Audi ;) Ok - dogadalismy sie :ok:

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Bez przesady, wspolczesna turbobenzyna w kompakcie przy przelotowej 150 bierze od 7 do 9 w zaleznosci od ruchu. 10 i wiecej jeszcze mi sie nie udalo osiagnac. BMW spokojnie bralo 14-16 (a to tez turbo bylo), wolnossacy Lancer 10-12. 

Napisano
12 minut temu, rwIcIk napisał:

VW jest bezkonkurencyjny ze swoimi silnikami.

Eeee, może to nie silniki ma takie fajne, tylko komputery tak optymistycznie skalibrowane? Wiemy skądinąd, że VW lubi zrobić tak, żeby rzeczywistość i odczyty pomiarów nie miały ze sobą wiele wspólnego.

:hehe:

12 minut temu, rwIcIk napisał:

Tucson ze skrzynią dct :

- diesel 1,7 pali: 6-7,

- benzyna 1,6T: 9-11 l/100km.

Napisano

Jak jeździłem Lanosem to zawsze było 10-12l npPb czy to miasto czy trasa 😄

OOOO 1.9 TDI na pompowtryskach :  najmniej 6,1 na trasie (średnio później zawsze około 7,2) w mieście 8,5l

OOOO 1.8TFSI quattro - miasto 10-13 w trasie 7,5-9

Lex 2.5 bez T + wspomaganie prundem - miasto 7-8,5 trasa 3,8 - 7,5 (i co dziwne lepiej leciec 150 niz 120) :P

Wszystko zależy od długości tras, ciężkości buta, pogody itd...  90% czasu użytkuje auto w mieście, krótkie trasy po nim w korkach itd więc dla mnie obecne auto jest idealne. Nie popsuje i nie zamuli się jak diesel w tych samych warunkach a spalanie mam podobne i koszty eksploatacji dość niskie - w zasadzie póki co prócz paliwa, to tylko serwis olejowy i filtry (olej, kabina, powietrze).

Dla każdego co innego będzie dobre.

Myślę, że by rozwiązać te wszystkie dywagacje, należy się umówić zbiorowo na wyjazd 100km trasą by wszyscy jechali w tych samych warunkach i na końcu zatankować i policzyć ile realnie wyszło w obie strony :)

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Ale to chyba jakaś stara wolnossąca jadąca w okolicach max osiągów.

Napisano
3 godziny temu, Marcin79 napisał:

wnioski są dwa:

1. podobnie zaawansowane technicznie silniki diesla będą zawsze paliły mniej od silników benzynowych .. bo różnica wynika z typu zastosowanego paliwa

2. Te kianki cholernie dużo palą - mondeo z 1.5T pali w takich warunkach 7.5-8.5 w zależności od warunków na drodze. VAGi też spalą mniej niż kia

Napisano
2 minuty temu, Manx napisał:

Ale to chyba jakaś stara wolnossąca jadąca w okolicach max osiągów.

Mi Fiat Bravo 1.4 turbo 150KM z wypożyczalni w trasie 1000+ km po autostradach przy tempomacie nastawionym na 130km/h spalił 8.5l/100km i uważam to za bardzo dobry wynik.

Napisano
24 minuty temu, wladmar napisał:

Bez przesady, wspolczesna turbobenzyna w kompakcie przy przelotowej 150 bierze od 7 do 9 w zaleznosci od ruchu. 1

Boje się że @rwicik pisząc "gestszy ruch" miał na mysli taki stan ze przelotowa 150 nie jest osiagalna... - przynajmniej ja tak to odebrałem...

Napisano

Boje się że @rwicik pisząc "gestszy ruch" miał na mysli taki stan ze przelotowa 150 nie jest osiagalna... - przynajmniej ja tak to odebrałem...

Jezeli srednia spada ponizej 100 km/h (i nie stoi sie godzinami w korku), to i srednie spalanie znacznie spada. Jak jechalem w sniezycy 300 km autostrada nie przekraczajac 100 km/h to srednia wyszla 5.3. 

Edytowane przez wladmar

Napisano
4 minuty temu, wladmar napisał:

Jezeli srednia spada ponizej 100 km/h (i nie stoi sie godzinami w korku), to i srednie spalanie znacznie spada. Jak jechalem w sniezycy 300 km autostrada nie przekraczajac 100 km/h to srednia wyszla 5.3. 

OK tyle że mam wrażenie że raczej usiłowałem dooprecyzować termin "gesty ruch" bo taki IMO jest np w zagłebiu Rury - i choc jak nie ma korków to srednia predkość wynosi powyzej 100 km/H spalanie ( o ile nie jedzie się prawym pasem) rosnie zauważalnie...

Napisano
2 minuty temu, delco napisał:

OK tyle że mam wrażenie że raczej usiłowałem dooprecyzować termin "gesty ruch" bo taki IMO jest np w zagłebiu Rury - i choc jak nie ma korków to srednia predkość wynosi powyzej 100 km/H spalanie ( o ile nie jedzie się prawym pasem) rosnie zauważalnie...

Tak, racja, rosnie, ale decydujacy wplyw na srednie spalanie z moich obserwacji ma srednia predkosc. Im wyzsza, tym wyzsze spalanie, "nerwowosc" jazdy tez ma wplyw, ale mniejszy. Rekordowo duze spalanie osaigniemy, utrzymujac przelotowa predkosc 200 km/h i co chwile hamujac do 100 i znowu sie rozpedzajac.

Edytowane przez wladmar

Napisano
4 godziny temu, Marcin79 napisał:

Nieprawda, przy dużych przebiegach tylko LPG. Moje 1.8 pali 9,5 l LPG przy takich prędkościach.

Napisano
4 godziny temu, Marcin79 napisał:

Odkryłes Amerykę i któryś raz w tym miesiącu postanowiłeś rozpocząć dyskusję na temat spalania paliw diesel-benzyna-gaz-prad?

Napisano
29 minut temu, dobromir napisał:

Nieprawda, przy dużych przebiegach tylko LPG. Moje 1.8 pali 9,5 l LPG przy takich prędkościach.

Wtrysk pośredni? Samo spalanie owszem.

Niestety szybki myk z pasa na pas takim vvti, czy valvematic średnio wygląda względem np. jakiegoś współczesnego 2.0 w dieslu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.