Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie zamontowalibyście kamerę cofania?

Featured Replies

Napisano

Jest sobie Meriva A jak na poniższym zdjęciu. Gdzie zamontowalibyście w nim kamerę cofania? Ramka tablicy rejestracyjnej odpada, bo jest za nisko, a do tego w samochodzie jest hak holowniczy. Przydałoby się wyżej, ale gdzie? Może znacie jakieś niestandardowe rozwiązania? (zdjęcie pożyczone z netu)

924124034_;slot=5;filename=eyJmbiI6ImxyeGY1emMzdmYxNTMtT1RPTU9UT1BMIiwidyI6W3siZm4iOiJ3ZzRnbnFwNnkxZi1PVE9NT1RPUEwiLCJzIjoiMTYiLCJwIjoiMTAsLTEwIiwiYSI6IjAifV19.W0Zv7C6KyjQ4v7irDZr7AwdNNWIbCDzRDvYLtgywbTQ_rev001.jpg

Edytowane przez Zuraw

Napisano

Jesteś w stanie gdzie indziej ją zamontować niż ramka tablicy rejestracyjnej "żeby w miarę ręce i nogi to miało"?

Przyklejania jest, przykręcana?

Jak nie ramka to chyba pozostaje tylko klamka lub 3-ci stop.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, sdss napisał:

O tak.

received_1773178316147926.jpeg

Chryste!!! :O

Napisano
  • Autor
16 minut temu, rwIcIk napisał:

W klamce?

Za wąska jest - ręka obejmuje niemal całą jej szerokość. Zdecydowanie odpada.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, ZUBERTO napisał:

Jesteś w stanie gdzie indziej ją zamontować niż ramka tablicy rejestracyjnej "żeby w miarę ręce i nogi to miało"?

Przyklejania jest, przykręcana?

Jak nie ramka to chyba pozostaje tylko klamka lub 3-ci stop.

Jeszcze nie mam kamery, bo właśnie zastanawiam się jaką kupić pod kątem jej zamocowania. Klamka odpada, a trzeci stop w akim sensie - wkleic ją w plastik?

Napisano

Czy jakiś element klapy jest plastikowy? Bo jak tak to nawiercić otworek i montować.

Ewentualnie jakiegoś magika, który skróciłby listwę świetlną ze światłem stop i zrobiłby miejsce w tym czerwonym stopie środkowym na wstawienie kamerki.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, spad napisał:

Czy jakiś element klapy jest plastikowy? Bo jak tak to nawiercić otworek i montować.

Ewentualnie jakiegoś magika, który skróciłby listwę świetlną ze światłem stop i zrobiłby miejsce w tym czerwonym stopie środkowym na wstawienie kamerki.

Niestety cała z blachy jest.

Napisano
22 minuty temu, Zuraw napisał:

No to przerabiałbym trzecie światło stop. Czyli nawiercić mały otworek w kloszu lampy i przerobić listwę w środku tak żeby się zmieściła kamera.

Albo zamontować w środku możliwie najbliżej szyby. Kwestia tylko jak z jakością takiego obrazu.

Edytowane przez spad

Napisano

trzecie swiatło stop

.... ew można zamontować pod wycieraczką, ale tam nie będzie jak sensownie przeprowadzić przewodu. 

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Azbest napisał:

trzecie swiatło stop

.... ew można zamontować pod wycieraczką, ale tam nie będzie jak sensownie przeprowadzić przewodu. 

To rzeczywiście może się udać :hmm: Z jednej strony jest spryskiwacz, z drugiej można byłoby doprowadzić przewody do kamerki i ja wkleić, przykręcić do plastiku.

Znalezione obrazy dla zapytania meriva a swiatlo stop

Napisano
2 minuty temu, Zuraw napisał:

To rzeczywiście może się udać :hmm: Z jednej strony jest spryskiwacz, z drugiej można byłoby doprowadzić przewody do kamerki i ja wkleić, przykręcić do plastiku.

Znalezione obrazy dla zapytania meriva a swiatlo stop

Trzeba by ją zdemontować i dopasować kamerkę :ok:

Napisano
  • Autor

Teraz pozostaje jaką kamerę kupić? Na jakie wytyczne patrzeć? Najchętniej kupiłbym kamerę z lusterkiem wstecznym, w którym wyświetla się obraz z kamery.

Napisano
Godzinę temu, Zuraw napisał:

Gdzie zamontowalibyście w nim kamerę cofania?

Tak wysoko, żeby patrząc w dół widziała całą szerokość zderzaka.

A jak wysoko? To zależy od kąta widzenia kamery. Zapewne albo pod szybą, albo nad.

Napisano
Godzinę temu, Zuraw napisał:

No to jedy zostaje chyba gdzieś pod"spojlerem" obok trzeciego stopu.

Napisano

W 101 napraw na TVN turbo ostatnio Duda montował kamerę właśnie w trzecim świetle stop w jakimś dostawczaku. Wyciął otwór, osadził kamerę na kleju na gorąco a  potem objechał sylikonem. 

Albo takie coś w oświetleniu tablicy

kamera-cofania-dedykowana-do-opel-corsa-astra-meriva-vectra-insignia-zafira.jpg

Edytowane przez Lukass186

Napisano

Gdzieś widziałem właśnie ładnie wkomponowane w trzeci stop albo lampka oświetlenia tablicy.

przykłady

przyklady 2

Napisano

rzeczywiście macie problemy:

zamontowana03.jpg

Napisano

O dokonanie taką kupić i przykręcić do klapy od wewnątrz

Napisano
  • Autor
Dnia 3.11.2019 o 20:06, Lukass186 napisał:

W 101 napraw na TVN turbo ostatnio Duda montował kamerę właśnie w trzecim świetle stop w jakimś dostawczaku. Wyciął otwór, osadził kamerę na kleju na gorąco a  potem objechał sylikonem. 

Albo takie coś w oświetleniu tablicy

kamera-cofania-dedykowana-do-opel-corsa-astra-meriva-vectra-insignia-zafira.jpg

Tablica jest w porządku, ale nie w przypadku Merivy. Ta rejestrację ma w zderzaku, do tego jest jeszcze hak, ktory zasłaniałby widok z kamery. 

Napisano
  • Autor
Dnia 3.11.2019 o 20:07, gobi napisał:

Gdzieś widziałem właśnie ładnie wkomponowane w trzeci stop albo lampka oświetlenia tablicy.

przykłady

przyklady 2

Do Merivy nie ma.

Napisano
Dnia 3.11.2019 o 18:26, Zuraw napisał:

A moze lepiej zdjac/odkrecic hak jesli sie nie korzysta?

Ja zonie  nad ramka zamontowalem.

Niestety kamerka dosc spora by druciarstwo odwalac w klamce czy stopie.

Napisano
Dnia 5.11.2019 o 21:30, DZIDA napisał:

zamontowana03.jpg

To wygląda fatalnie. Taki montaż na odpierdziel żeby był. Mimo wszystko musi to jakoś wyglądać.

Napisano

To wygląda fatalnie. Taki montaż na odpierdziel żeby był. Mimo wszystko musi to jakoś wyglądać.
pokazałem tylko rodzaj - w sensie że można za tylna szyba zamontować - nie koniecznie musi być ten model kamery i w tym miejscu montowany

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano

zamontowana03.jpg

Taki sposób montażu kamery cofania jest bezsensowny. To się może sprawdzać jedynie jako dodatkowy tylny rejestrator.

Chodzi o to żeby kamera widziała końcówkę zderzaka i "patrzyła w dół" ogarniając jezdnię za samochodem

Druga sprawa że kamery cofania zazwyczaj w nocy doświetlają sobie teren diodami IR - w tym przypadku w nocy zobaczysz wielką białą plamę, bo diody odbiją się w szybie. 

Napisano
13 minut temu, Azbest napisał:

Taki sposób montażu kamery cofania jest bezsensowny. To się może sprawdzać jedynie jako dodatkowy tylny rejestrator.

też

Chodzi o to żeby kamera widziała końcówkę zderzaka i "patrzyła w dół" ogarniając jezdnię za samochodem

niekoniecznie:

u mnie kamera widzi krawędz zderzaka, ale po około sekundzie od włączenia wstecznego pojawia sie na dole czarna ramka z ostrzeżeniem, żeby cofać ostrożnie (czy coś w ten deseń) i zasłania zderzak, ale sprawdziłem ile mam miejsca gdy przeszkoda będzie na styku z krawędzią tej ramki i to mi wystarczy - nie muszę widzieć zderzaka - podobnie i tu - trzeba by było sprawdzić po zamontowaniu ile miejsca jest do przeszkody, gdy będzie ona przy krawędzi ekranu - może akurat będzie w sam raz...

Druga sprawa że kamery cofania zazwyczaj w nocy doświetlają sobie teren diodami IR - w tym przypadku w nocy zobaczysz wielką białą plamę, bo diody odbiją się w szybie. 

a z tym to różnie - są i takie z IR a są i bez IR

do wyboru do koloru

zresztą dla autora watku już tu wszystkie opcje przedstawiono:

od P&P: w ramkę rejestracji, w podświetlenie rejestracji i za tylną szybę

po mniejsze lub większe cięcie: np: w STOP

teraz niech on sobie wybiera co mu pasuje 

Edytowane przez DZIDA

Napisano

Bierz kamerę umieszczoną w lampce oświetlenia tablicy. Lampki są dwie, więc jak zamontujesz w lewej lampce, to hak nie powinien przeszkadzać.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzisiaj podczas tankowania zdałem sobie sprawę, że umieszczenie kamery w świetle stop w ogóle nie ma sensu, ponieważ tylna klapa jest wygięta w łuk i kamera umieszczona na jej szczycie będzie widziała dopiero jakies 40cm za samochodem:

Opel Meriva A, 2009, Benzin

Napisano

zamontowana03.jpg

A jak otworzy klape to co z kablem? 😄

Napisano
A jak otworzy klape to co z kablem? [emoji1]
to schowaj w podsufitke

Napisano

Wg allegro kamerka do Merivy jest taka sama jak do innych opli - np astry czy vectry

Kosztuje na allegro ok 60zl. U Chinczyka 7$. Z tą zaletą, ze w PL drozej ale jak masz smarta to zwrocisz za free.

Innego miejsca niz rejestracja nie widze. I o ile w ramce bedzie patrzyla wprost na hak, to ta w lampce jest z boku wiec cos tam bedzie widac, te kamerki maja szeroki kąt widzenia.

He3a84d66072f4745a697fed7dce28befE.jpg

Napisano
17 godzin temu, DZIDA napisał:

to schowaj w podsufitke

Schowaj to ty takie glupie pomysly do kieszeni. Od samego trzasniecia klapa ta kamerka odpadnie.

Napisano
Dnia 3.11.2019 o 18:02, Zuraw napisał:

est sobie Meriva A jak na poniższym zdjęciu.

To Opel. Nie ma już gotowej jakiejś dziury z rdzy, przygotowaną na tą kamerę? :);]

Edytowane przez kravitz

Napisano

Schowaj to ty takie glupie pomysly do kieszeni. Od samego trzasniecia klapa ta kamerka odpadnie.
ta... z całą szybą pewnie i połowa klapy oraz 2 tylnymi błotnikami [emoji6][emoji39]

Napisano
48 minut temu, kravitz napisał:

To Opel. Nie ma już gotowej jakiejś dziury z rdzy, pzygotowaną na tą kamerę? :);]

Dziura jest ale pod VHS'a ;) 

Napisano
  • Autor
Dnia 26.11.2019 o 10:06, kravitz napisał:

To Opel. Nie ma już gotowej jakiejś dziury z rdzy, przygotowaną na tą kamerę? :);]

Te, mundrala :chaja: Nie ma :phi:

Napisano
  • Autor
Dnia 25.11.2019 o 17:54, Filipfm napisał:

Wg allegro kamerka do Merivy jest taka sama jak do innych opli - np astry czy vectry

Kosztuje na allegro ok 60zl. U Chinczyka 7$. Z tą zaletą, ze w PL drozej ale jak masz smarta to zwrocisz za free.

Innego miejsca niz rejestracja nie widze. I o ile w ramce bedzie patrzyla wprost na hak, to ta w lampce jest z boku wiec cos tam bedzie widac, te kamerki maja szeroki kąt widzenia.

He3a84d66072f4745a697fed7dce28befE.jpg

Cholera wie co to fizycznie za kamera i co ona sobą reprezentuje. Trochę strach brać tak w ciemno :hmm:

Napisano

Prościej kupić auto z kamerą. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 3.11.2019 o 18:30, Zuraw napisał:

W blasze się także doskonale wierci, co nie raz praktykowałem (choć raczej na dachu pod anteny CB)

A co do kamerki, to nie można jej jakoś przykleić do szyby od środka?

... a jak strach wiercić, to zapewne są i tak dziurki pod plastikowe "chromowane" emblematy OPEL MERIVA

Edytowane przez wald0

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.