Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa Romeo Stelvio

Featured Replies

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

No i co? Wszyscy mówili że problemu alternatorów nie rozwiążą! A wystarczyło Tavaresowi potrzymać piwo...

:lol:

I teraz jak w każdym, normalnym samochodzie wytrzymuje dłużej niż silnik. No wizjoner. Rzeczywiście szacunek ;l

Napisano
1 minutę temu, Jan Winnicki napisał(a):

Bo dopłacasz przy zakupie auta ;]

Możliwe. Sęk w tym, że Fiat przy zakupie nie mówi kosztem czego ta cena.

Napisano
16 minut temu, Ryb napisał(a):

Możliwe. Sęk w tym, że Fiat przy zakupie nie mówi kosztem czego ta cena.

Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach :skromny:

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Popularny post

Miała być na przełomie grudnia i stycznia, ostatecznie dojechała 2 miesiące później. Odebrana. Poznajemy się i docieramy.

20250228_124357.jpg.0c37eecc9ea2a04104df4ca7d955a495.jpg

20250228_124511.jpg.a5cdc5d18d91a8bc25654f9de76a39f3.jpg

Nasza znajomość ma burzliwe początki. Auto odebrane w piątek, przez weekend zrobione około 450 km, w poniedziałek po południu postawione w garażu, we wtorek rano brak prądu. Zero reakcji na jakiekolwiek przyciski. Nie wiem jakie było napięcie na aku, ale po kilkunastu minutach pod prostownikiem pokazało 10,8 V. Po około półtorej godziny ładowania podniosło się do 11,5. Auto odpaliło, przejechałem się trochę co by lepiej podładować i postawiłem na noc bez prostownika. Dzisiaj prąd jest, 12,6 V po nocy.

Zobaczymy co będzie dalej, chyba trzeba będzie odkopać przewody rozruchowe i wozić na wszelki wypadek ;] 

Napisano
5 minut temu, Bednar napisał(a):

W końcu ktoś z jajami, by kupić coś innego niż "elegancki" czarny, srebrny czy biały.

Napisano
11 minut temu, Bednar napisał(a):

Nasza znajomość ma burzliwe początki. Auto odebrane w piątek, przez weekend zrobione około 450 km, w poniedziałek po południu postawione w garażu, we wtorek rano brak prądu. Zero reakcji na jakiekolwiek przyciski. Nie wiem jakie było napięcie na aku, ale po kilkunastu minutach pod prostownikiem pokazało 10,8 V. Po około półtorej godziny ładowania podniosło się do 11,5. Auto odpaliło, przejechałem się trochę co by lepiej podładować i postawiłem na noc bez prostownika. Dzisiaj prąd jest, 12,6 V po nocy.

Zobaczymy co będzie dalej, chyba trzeba będzie odkopać przewody rozruchowe i wozić na wszelki wypadek ;] 

Widzę WW ma już 2 litery na końcu ;]

Ładny kolor :ok:

Dokładane były jakieś zabezpieczenia?

Napisano
10 minut temu, kenickie napisał(a):

W końcu ktoś z jajami, by kupić coś innego niż "elegancki" czarny, srebrny czy biały.

Niestety żółtych nie robią ;]

4 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Widzę WW ma już 2 litery na końcu ;]

Ładny kolor :ok:

Dokładane były jakieś zabezpieczenia?

Tak, AC i GAP ;]

Zastanawiam się nad czymś w rodzaju canlock, pewnie kiedyś wjedzie.

Co do WW, to w 2019 kupiłem puga 508, on miał już wtedy numery WW 012WS, o ile dobrze pamiętam, a ta rejestracja była z 2014.

Napisano
Teraz, Bednar napisał(a):

Niestety żółtych nie robią ;]

Tak, AC i GAP ;]

Zastanawiam się nad czymś w rodzaju canlock, pewnie kiedyś wjedzie.

Co do WW, to w 2019 kupiłem puga 508, on miał już wtedy numery WW 012WS, o ile dobrze pamiętam, a ta rejestracja była z 2014.

WW jest dla 3 dzielnic, więc różnie może być. Jaj mam z jedną literką na końcu, a rejestrowany w 2021 r.

Napisano
57 minut temu, Bednar napisał(a):

Miała być na przełomie grudnia i stycznia, ostatecznie dojechała 2 miesiące później. Odebrana. Poznajemy się i docieramy.

20250228_124357.jpg.0c37eecc9ea2a04104df4ca7d955a495.jpg

Zawsze mnie ciekawi ta wstążka. Przecież to nie prezent od salonu tylko zakup. Chyba że prezent dla salonu bo już dwa lata stało :hehe: 

Napisano
59 minut temu, Bednar napisał(a):

Muszę to kumplowi przekleić który się ze mnie śmiał że wybrałem dziadkowe A4 do pracy zamiast coś ze sportową żyłką. Żyłka to by mi pękła jakbym wsiadł do auta i nie odpalił mając kalendarz wypełniony spotkaniami. 

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Muszę to kumplowi przekleić który się ze mnie śmiał że wybrałem dziadkowe A4 do pracy zamiast coś ze sportową żyłką. Żyłka to by mi pękła , jakbym wsiadł do auta i nie odpalił mając kalendarz wypełniony spotkaniami. 

Shit happens. Nie raz tutaj na AK czytałem, że ktoś z trasy nowym autem wrócił na lawecie.

Fakt, że jak wczoraj przeszukałem forum alfy, to zdarzały się takie przypadki w niemal nowych autach, że rano aku bez prądu. Po naładowaniu problem nie powracał, nikt nie wie co było przyczyną.

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Zawsze mnie ciekawi ta wstążka. Przecież to nie prezent od salonu tylko zakup. Chyba że prezent dla salonu bo już dwa lata stało :hehe: 

W prezencie był rozładowany akumulator :old:

Napisano
2 godziny temu, Bednar napisał(a):

Poznajemy się i docieramy.

Zajefajny kolor. Co prawda pewnie nie tak szybka jak czerwona... ;]

Napisano
1 minutę temu, Bednar napisał(a):

Shit happens. Nie raz tutaj na AK czytałem, że ktoś z trasy nowym autem wrócił na lawecie.

Fakt, że jak wczoraj przeszukałem forum alfy, to zdarzały się takie przypadki w niemal nowych autach, że rano aku bez prądu. Po naładowaniu problem nie powracał, nikt nie wie co było przyczyną.

Ja się nie wyrabiam sprawnym autem, jakbym miał jeszcze ogarniać padnięty akumulator;)

Wiem że to się dzieje, miałem jakiś tam wybór z floty - koleżanka się napaliła i odbierała równo ze mną Camry. Skończyło się tak że w drodze powrotnej dzwoniła po mnie bo wysiadła zatankować i kupić kawę i już nie odpaliła. 

Napisano
30 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Zajefajny kolor. Co prawda pewnie nie tak szybka jak czerwona... ;]

Miałem już czerwonego forestera, mamy czerwonego captura, wystarczy ;]

Napisano
2 godziny temu, Bednar napisał(a):

jak nowy piesek. Pierwsza noc w nowym domu taka stresująca, że aż prądu popuścił. ;]

A na poważnie to piękna. Niech się sprawuje

Napisano
W dniu 5.03.2025 o 11:09, Bednar napisał(a):

Auto odebrane w piątek, przez weekend zrobione około 450 km, w poniedziałek po południu postawione w garażu, we wtorek rano brak prądu.

Miałem stelvio od kilku miesięcy, w piątek zrobiłem około 350 km a w poniedziałek rano nie odpaliłem... Nawet nie mogłem zamka centralnego otworzyć.

Od tamtej pory minęło dwa lata i sytuacja więcej się nie powtórzyła.

Co ciekawe przynajmniej w modelu którym ja mam nie da się odpalić samochodu na kable Korzystając z Plusa pod maską. Trzeba otwierać bagażnik i szukać Klem pod podłogą.. A ja akurat miałem zaparkowane auto tyłem do ściany

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, delco napisał(a):

Miałem stelvio od kilku miesięcy, w piątek zrobiłem około 350 km a w poniedziałek rano nie odpaliłem... Nawet nie mogłem zamka centralnego otworzyć.

Co ciekawe przynajmniej w modelu którym ja mam nie da się odpalić samochodu na kable Korzystając z Plusa pod maską. Trzeba otwierać bagażnik i szukać Klem pod podłogą.. A ja akurat miałem zaparkowane auto tyłem do ściany

i jak rozwiązałeś problem?

Napisano
16 minut temu, bergerac napisał(a):

i jak rozwiązałeś problem?

wezwalem assistance, podładowali przez plusa pod maską trochę akumulator tak żeby dało się przestawić skrzynię biegów w pozycjie N i wyciągnęli na holu(było lekko pod górę)

Edit teoretycznie jeszcze można było dostać się do akumulatora przez tylne siedzenia.... Ale moje kable rozruchowe nie były na tyle długie, A z kolei ładowanie akumulatora 100 Ah  prostownikiem który mam trwałoby tydzień - No może dobę:swiety:

Edytowane przez delco

Napisano
W dniu 5.03.2025 o 11:16, kenickie napisał(a):

myslalem ze koniec tego zdania bedzie... by kupic alfe :)

Napisano
W dniu 9.03.2025 o 18:33, delco napisał(a):

Dzisiaj na grupie też ktoś zgłosił taki sam problem: wczoraj jeździł, dzisiaj brak prądu. Auto z ubiegłego roku.
Nic to, skoro trafiło mi się na początku, to może więcej się nie powtórzy ;]

Napisano
9 godzin temu, Bednar napisał(a):

Dzisiaj na grupie też ktoś zgłosił taki sam problem: wczoraj jeździł, dzisiaj brak prądu. Auto z ubiegłego roku.

jako że posiadam qashqai'a to śledzę też grupy i fora o tym aucie. Niedawno był lifting i nagle pojawił się wysyp postów o tym, że nowe auto odebrane z salonu, jeździło jeden dzień, drugiego już nie odpaliło. Albo najwyżej kilka dni pojeździło. Okazało się, że jest "drobny" błąd oprogramowania, zamknięcie samochodu nie powoduje całkowitego wyłączenia wyświetlacza z zegarami i cały czas on pobiera prąd. Rozwiązują aktualizacją oprogramowania. Pewnie w tych Alfach jest coś podobnego. Jak Windows. 100 razy zahibernuje się poprawnie, a za 101 tak, że następnego dnia uruchamiasz a tu bateria ma 0% i wszystko wstaje od nowa ;]

Napisano
17 minut temu, maro_t napisał(a):

jako że posiadam qashqai'a to śledzę też grupy i fora o tym aucie. Niedawno był lifting i nagle pojawił się wysyp postów o tym, że nowe auto odebrane z salonu, jeździło jeden dzień, drugiego już nie odpaliło. Albo najwyżej kilka dni pojeździło. Okazało się, że jest "drobny" błąd oprogramowania, zamknięcie samochodu nie powoduje całkowitego wyłączenia wyświetlacza z zegarami i cały czas on pobiera prąd. Rozwiązują aktualizacją oprogramowania. Pewnie w tych Alfach jest coś podobnego. Jak Windows. 100 razy zahibernuje się poprawnie, a za 101 tak, że następnego dnia uruchamiasz a tu bateria ma 0% i wszystko wstaje od nowa ;]

Plaga, w Vag prądu nie brakuje , ale trzeba poczekać godzinkę na odblokowanie sterownika 🤪 a gdzieś czytałem o id7 , jak jest za zimno to nie żyje , jak się ociepli auto działa 🤦

Edytowane przez sdss

Napisano
42 minuty temu, sdss napisał(a):

Plaga, w Vag prądu nie brakuje , ale trzeba poczekać godzinkę na odblokowanie sterownika 🤪 a gdzieś czytałem o id7 , jak jest za zimno to nie żyje , jak się ociepli auto działa 🤦

No niestety, wspolczesne auto to komputery na kolach ;]

Napisano
16 godzin temu, Bednar napisał(a):

Odetnijcie te samochody od internetu. Skynet chce Was zabić!

Napisano
27 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Wyglada na to, ze dni benzynowych odmian Stelvio i Giulii sa juz policzone...

https://www.otomoto.pl/news/benzynowe-giulia-i-stelvio-zaraz-znikna-z-rynku-oml

Jak odbierałem chińczyka to w tym samym budynku był salon alfy. Przyjemnie ale pusto. Najmocniejsza wersja szła dobrze dla pasjonatów po debiucie. Później przestalem widywac. Z całą resztą Przesadzili z ceną i auta stoją. 

Napisano
Teraz, bergerac napisał(a):

genialny ruch, zaraz po rezygnacji ze spalinowej 500-tki :)

Tutaj juz poszli po rozum do glowy, spalinowa 500-ka wraca w tym roku ;] :ok:

Ze wzgledu na dramatyczne wyniki sprzedazy EV, przyspieszaja premiere o kilka miesiecy...

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-ten-elektryk-mial-byc-bestsellerem-po-5-latach-zrobia-warian,nId,20944662

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Wyglada na to, ze dni benzynowych odmian Stelvio i Giulii sa juz policzone...

https://www.otomoto.pl/news/benzynowe-giulia-i-stelvio-zaraz-znikna-z-rynku-oml

W czerwcu premiera nowego Stelvio.

Platforma SLTA Large jest przystosowana do silników 2.0 oraz 3.0 Hurricane, choć krążą też plotki o wersji plug-in 1.6 (oby nie).

Zobaczymy co zaproponują. 

Napisano
15 minut temu, dzidzia napisał(a):

Platforma SLTA Large jest przystosowana do silników 2.0 oraz 3.0 Hurricane, choć krążą też plotki o wersji plug-in 1.6 (oby nie).

Gulia i Stelvio do tej pory to były wyjątkowe samochody jak na dzisiejsze czasy. Stworzone jeszcze naprawdę przez Alfę, z własnymi silnikami i innymi elementami, a nie takie same klony jak dzisiaj Peugeoty czy Ople. Niestety obawiam się, że nowe wersje to już będą niestety klony, podobnie jak mniejsze Alfy: Tonale i Junior. Klony jakiegoś Peugeota 408 czy innego DS'a. A to by już w mojej opinii pogrzebało tę markę. Ale zobaczymy

Napisano
5 minut temu, maro_t napisał(a):

Gulia i Stelvio do tej pory to były wyjątkowe samochody jak na dzisiejsze czasy. Stworzone jeszcze naprawdę przez Alfę, z własnymi silnikami i innymi elementami, a nie takie same klony jak dzisiaj Peugeoty czy Ople. Niestety obawiam się, że nowe wersje to już będą niestety klony, podobnie jak mniejsze Alfy: Tonale i Junior. Klony jakiegoś Peugeota 408 czy innego DS'a. A to by już w mojej opinii pogrzebało tę markę. Ale zobaczymy

Tonale nie ma nic wspólnego z PSA.

A nowa platforma STLA Large bazuje na Giorgio. Ta platforma nie jest dla Peugota czy Citroena. Jest ograniczona dla Jeepa, Dodge, Alfa Romero i Maserati.

Jeśli nie wrzucą tam silnia 1.6 plugin (a nie wyobrażam sobie tego) to nic ze starego PSA nowe Stelvio nie będzie miało. 

Edytowane przez dzidzia

Napisano
1 minutę temu, dzidzia napisał(a):

Tonale nie ma nic wspólnego z PSA.

A nowa platforma STLA Large bazuje na Giorgio.

Jeśli nie wrzucą tam silnia 1.6 plugin (a nie wyobrażam sobie tego) to nic ze starego PSA nowe Stelvio nie będzie miało. 

oby tak było :ok:

Napisano

Czuje coś ze cie korci zeby zmienić auto ;).

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 godziny temu, dzidzia napisał(a):

Znając Stellantis to spektakularnie i precyzyjnie zabiją to, z czego słynie Stelvio. Na przykład pokażą coś, co ma tylko przedni napęd z ewentualnie dołączanym tyłem na silniku elektrycznym o mocy 50KM i tylko w hybrydowej wersji, za to w materiałach prasowych i cenowo wypozycjonują to jako konkurenta Porsche Cayenne.

:ok:

Napisano
33 minuty temu, Ryb napisał(a):

Znając Stellantis to spektakularnie i precyzyjnie zabiją to, z czego słynie Stelvio. Na przykład pokażą coś, co ma tylko przedni napęd z ewentualnie dołączanym tyłem na silniku elektrycznym o mocy 50KM i tylko w hybrydowej wersji, za to w materiałach prasowych i cenowo wypozycjonują to jako konkurenta Porsche Cayenne.

:ok:

STLA Large to platforma tylnonapędowa oraz AWD więc spokojnie. Jeśli chodzi o wersję Quadrifoglio  to mówi się o mocy 1000KM tylko elektrycznych...

Na pewno będzie dobra oferta jeśli chodzi o napędy elektryczne, to czego się obawiam to wersji spalinowych. Pierwotnie miały być tylko elektryki. Po zmianach na rynku poszli po rozum do głowy, ale co zaoferują pozostaje niewiadomą. Ta sama platforma jest w nowym Dodge Charger. Tam mają być dostępne silniki 3.0 Twinturbo o mocy 420 oraz 550km. Czy Alfa pójdzie w tym kierunku niestety wątpię. 

Napisano
3 godziny temu, dzidzia napisał(a):

STLA Large to platforma tylnonapędowa oraz AWD więc spokojnie. Jeśli chodzi o wersję Quadrifoglio  to mówi się o mocy 1000KM tylko elektrycznych...

Na pewno będzie dobra oferta jeśli chodzi o napędy elektryczne, to czego się obawiam to wersji spalinowych. Pierwotnie miały być tylko elektryki. Po zmianach na rynku poszli po rozum do głowy, ale co zaoferują pozostaje niewiadomą. Ta sama platforma jest w nowym Dodge Charger. Tam mają być dostępne silniki 3.0 Twinturbo o mocy 420 oraz 550km. Czy Alfa pójdzie w tym kierunku niestety wątpię. 

Wsadza te małe silniki z mniejszych modeli plus mocne elektryki. 

Napisano
11 godzin temu, wujek napisał(a):

Wsadza te małe silniki z mniejszych modeli plus mocne elektryki. 

To co siedzi w Tonale 🤣

Napisano
53 minuty temu, sdss napisał(a):

To co siedzi w Tonale 🤣

Otóż to, 2.0 na EU na pewno nie będzie. 

Napisano
W dniu 5.03.2025 o 12:10, bizz napisał(a):

Muszę to kumplowi przekleić który się ze mnie śmiał że wybrałem dziadkowe A4 do pracy zamiast coś ze sportową żyłką. Żyłka to by mi pękła jakbym wsiadł do auta i nie odpalił mając kalendarz wypełniony spotkaniami. 

Nie ma co nazywać białego czarnym i udawać, że nieodpalenie Audi jest bardziej prawdopodobne niż to samo dla Alfy ;]

Niemniej jednak, gdyby tylko to było priorytetem, to byś brał Camry, a nie Audi ;]

A co do samej grupy VAG. Nowe Golfy po lifcie mają właśnie problem jaki opisujesz. Nie odpalają. Kto wie, może wspólna "Przewaga dzieki technice" z olimpiadą ;]

PS. Zabłądziłem ostatnio w dziwne rejony i trafiłem do salonu Alfy. Jak ktoś ma chorą głowę i chciałby kupić Gulię, to musi się śpieszyć. Produkcja tylko do maja, a juz powoli zamykają zamówienia ;)
PS2. Gulia podobno będzie, ale już niestety jako jakić Crossover/SUV :(

Napisano
23 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Czuje coś ze cie korci zeby zmienić auto ;).

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

trochę tak. Nissanem głównie jeździ żona (jakoś odkąd mamy ten samochód to ma więcej spraw i jazd :hehe:) a ja 7 lat tym samym Oplem. Tylko że na dzisiaj to nie Alfa, tylko Skoda właśnie wypuściła moje "auto marzeń". Więcej by mi nie było potrzeba na następne 7 lat jazdy niż to co zaznaczone ;]

obraz.png.716e8479ba260da5e302cc5698c95dad.png

Napisano
4 godziny temu, maro_t napisał(a):

trochę tak. Nissanem głównie jeździ żona (jakoś odkąd mamy ten samochód to ma więcej spraw i jazd :hehe:) a ja 7 lat tym samym Oplem. Tylko że na dzisiaj to nie Alfa, tylko Skoda właśnie wypuściła moje "auto marzeń". Więcej by mi nie było potrzeba na następne 7 lat jazdy niż to co zaznaczone ;]

obraz.png.716e8479ba260da5e302cc5698c95dad.png

166k za octavie

Napisano
12 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

166k za octavie

Za dużo ?

Napisano

Bierzesz selection 130 dokładasz 2-3 pakiety i masz 180 

Napisano
17 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

166k za octavie

bardzo dobra cena na dzisiejsze czasy, za miarę wygodne, w miarę szybkie combi 4x4, poza premiumami gatunek dzisiaj wymarły.

Wskażesz jakąś alternatywę dla takiej octavii?

Napisano
4 godziny temu, TomekD000 napisał(a):

bardzo dobra cena na dzisiejsze czasy, za miarę wygodne, w miarę szybkie combi 4x4, poza premiumami gatunek dzisiaj wymarły.

Wskażesz jakąś alternatywę dla takiej octavii?

Ok, ale nie za tyle. W tej cenie to już premium kupi. 😂🤣🤪😂😁

Napisano

Zakładając nawet 180 tys za kombi 4x4 204 km daj namiar na premium w takiej specyfikacji 

Napisano
12 godzin temu, sdss napisał(a):

po pierwsze większość tych ofert to jakieś niby super-hiper promocje. Za kilka miesięcy te Octavie 4x4 też będą w takich ogłoszeniach z ceną promocyjną pewnie w okolicy 150k z hakiem. Po drugie suv-crossover odpada, bo mam już jeden ;]. A po trzecie BMW serii 2 to bym kupił chyba tylko pod warunkiem, że za pół ceny i żeby zaraz sprzedać z zyskiem. Straszne brzydactwo.

Edytowane przez maro_t

Napisano
27 minut temu, maro_t napisał(a):

po pierwsze większość tych ofert to jakieś niby super-hiper promocje. Za kilka miesięcy te Octavie 4x4 też będą w takich ogłoszeniach z ceną promocyjną pewnie w okolicy 150k z hakiem. Po drugie suv-crossover odpada, bo mam już jeden ;]. A po trzecie BMW serii 2 to bym kupił chyba tylko pod warunkiem, że za pół ceny i żeby zaraz sprzedać z zyskiem. Straszne brzydactwo.

Kwestia tezy wypas Škoda = bida albo brzydkie premium. Odwieczny dylemat 🤪

A4 co prawda trochę ponad 200, ale …..

Skoda nie daje takich rabatów jak w premium, ale i tak będzie taniej choćby serwis.

Octavia 4x4 ostatni smaurja, znaczy się kurak🤪