Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najlepsze, "cywilne" zawieszenia? Ford!

Featured Replies

Napisano

Powtarzane jak mantra hasło,  że Ford najlepiej stroi zawieszenia chyba lekko jest na wyrost.

Zastanówmy się, jaka sytuacja na drodze najbardziej obnaży słabości "kanapowozów" (w domyśle konstrukcje z Am.Pn.), przeciętność dalekowschodnich produktów, hi-endowość europejskiej myśli inżynierskiej (oczywiście tylko z Niemiec) i orgazmiczną wręcz zwinność i precyzję prowadzenia Fordów. 

Coś skrajnego jak "test łosia" może być? 

To proszę:

Miejsce/Model/prędkość maksymalna przy której udało się zaliczyć test

318. Ford S-max, 55km/h - rozczarowanie, prawda?

303. Jeep G.Cherokee CRD v6, 61km/h

292. Ford Galaxy II, 63km/h

282. Dodge Ram, 64km/h - wiecie jak ten samochód wygląda, gdzie ma środek ciężkości i jak jeżdżą pickupy na pusto?

255. VW Golf GTI 30 edition, 67km/h :lol: GTI? Really? Patrz niżej. 

255. Jeep G.Cherokee 5.7 Hemi, 67km/h

192. VW Passat alltrack TDI, 69km/h

A teraz "hold my beer" bo moje ulubione pozycje w tym rankingu:

192. Dacia Duster dCI, 69km/h

192. Fiat Freemont Mjet, 69km/h

192. Ford Focus Eco boost,  69km/h

192. Ford Focus TDCI, 69km/h

192. BMW Z4, 69km/h

szczególnie mnie bawi zestawienie Freemonta (amerykańska myśl techniczna klepana w Meksyku) z ultra niskim Z4 oraz wyśmiewana Dacia i to SUV z wychwalanymi Focusami.

Jedziemy dalej...

165. Ford Kuga TDCI, 70km/h

:lol:

165. Dodge Journey CRD, 70km/h

:smirk: przewaga dzięki technice 

165. Audi TT RS, 70km/h

itd., itp. ... więcej  "Motor"

Ostatnia ciekawostka:

17. Ford Focus RS, 78km/h

17. Nissan GT-R, 78km/h

17. Porsche Boxter S, 78km/h

17. Kia Sorento 2.2 CRDI 78km/h

Dziękuję za uwagę.

Napisano

Jakiś link do pełnego zestawienia? 

Napisano
58 minut temu, el_guapo napisał:

17. Nissan GT-R, 78km/h

Przepraszam ale jeśli Kia Sorrento robi zakręty równie dobrze jak Nissan GTR to chyba twórca tego zestawienia ma dobrego dealera. Albo dostał dużo pieniędzy za napisanie tej kosmicznej bzdury.

Jeszcze z ciężkim dieslem. Litości.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, marcindzieg napisał:

twórca tego zestawienia ma dobrego dealera

Wyniki pochodzą z "Teknikens Värid" możesz tam zgłaszać swoje reklamacje :ok: Dasz radę że szwedzkim, prawda?

https://teknikensvarld.se/algtest/

Edytowane przez el_guapo

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, wladmar napisał:

Jakiś link do pełnego zestawienia? 

"Motor" przedrukował z "Teknikens Värid" :idea:

Edytowane przez el_guapo

Napisano

Akurat sprawdziłem Focusa w tym zestawieniu - miejsce 92, prędkość 73km/h. Uznałem że jest OK :) I nie analizowałem dalej.

Widzę teraz, że podałeś tendencyjnie wyniki modelu z 2015 roku ;) A to co napisałem powyżej dotyczy rocznika 2017.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, rallyrychu napisał:

A to co napisałem powyżej dotyczy rocznika 2017.

No i?

Focus z 2015 i 2013 przejeżdża test łosia jak Journey z 2009 i Freemont z 2016, ktore korzenie mają w 2007/8r.. A Focus Trend z 2002 zalicza przy 70km/h...widzisz gdzieś jakąś tendencyjność?

O różnicy klas, mas, środków ciężkości, tych samochodów z litości nie wspomnę. 

Edytowane przez el_guapo

Napisano
3 godziny temu, el_guapo napisał:

Powtarzane jak mantra hasło,  że Ford najlepiej stroi zawieszenia chyba lekko jest na wyrost.

Zastanówmy się, jaka sytuacja na drodze najbardziej obnaży słabości "kanapowozów" (w domyśle konstrukcje z Am.Pn.), przeciętność dalekowschodnich produktów, hi-endowość europejskiej myśli inżynierskiej (oczywiście tylko z Niemiec) i orgazmiczną wręcz zwinność i precyzję prowadzenia Fordów. 

To proszę:

282. Dodge Ram, 64km/h - wiecie jak ten samochód wygląda, gdzie ma środek ciężkości i jak jeżdżą pickupy na pusto?

192. BMW Z4, 69km/h

szczególnie mnie bawi zestawienie Freemonta (amerykańska myśl techniczna klepana w Meksyku) z ultra niskim Z4 oraz wyśmiewana Dacia i to SUV z wychwalanymi Focusami.

Jedziemy dalej...

165. Audi TT RS, 70km/h

Ostatnia ciekawostka:

17. Nissan GT-R, 78km/h

Dziękuję za uwagę.

Podaj miejsce nr 1 bo też jest dość ciekawe ;]

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Lupus napisał:

No ba.... fordziarze nie uwierzą :lol:

Napisano
Godzinę temu, Lupus napisał:

Moje Sorento łoi większość Porsche BMW M i innych sportowych samochodów ;]

Napisano

Gazeta sobie wydrukowała. Proponuję raczej YouTube kanał km.77 szukajka: maniobra de esquiva. Testują w stałych warunkach i opisują (angielski txt) co i jak się dzieje z zawieszeniem w trakcie testu.. Ford Puma uzyskał w teście łosia 83 km/h, Porsche 911 nędzne 82km/h w stosunku do das Technik und Preis. Stelvio, które jest wysokim suv'em poległo przy 81km/h,  BMW X3 to już śmiech na sali _ sami popatrzcie. 

Edytowane przez pcz
Uzupełnienie.

Napisano
2 godziny temu, el_guapo napisał:

Wyniki pochodzą z "Teknikens Värid" możesz tam zgłaszać swoje reklamacje :ok: Dasz radę że szwedzkim, prawda?

https://teknikensvarld.se/algtest/

Ze zwykłych aut, to poza zaplątanym Citroenem, Nissan bryluje. Mój jako tako, 78km/h ;l

Napisano

Tu chyba główny błąd pomiaru polega na tym jak szybko i jak agresywnie wkroczy do akcji ESP ... szczególnie w SUVach działa to tak agresywnie, że samochód praktycznie ma awaryjne hamowanie. To może bardzo zaburzać ten test "jednego zakrętu".

założeniem tego testu jest jak szybko samochód wszedł w zakręt i nie wypadł z toru jazdy ... tylko jeden samochód po wejściu w zakręt będzie miał awaryjne hamowanie, a drugi będzie chciał sobie przejechać bokiem. To nie jest test na jakość zawieszenia, a raczej na obecność systemów bezpieczeństwa, które ratują kierowcę jesli za szybko wejdzie w zakręt.

Edytowane przez Azbest

Napisano
7 godzin temu, el_guapo napisał:

golf GTI vs. focus RS jednak broni tezę z tytułu :)

Napisano

Test łosia nie ma nic wspolnego z tym jak auto się prowadzi w zakrętach. Można tam znaleźć kompaktowe SUVy robiące go równie dobrze jak auta sportowe.

Edytowane przez Dark_Knight

Napisano

Coś mi podpowiada, że test który stawia na równi nowe Cayenne z dwudziestoletnim Lupo może nie być miarodajny ;] 

Napisano
Tu chyba główny błąd pomiaru polega na tym jak szybko i jak agresywnie wkroczy do akcji ESP ... szczególnie w SUVach działa to tak agresywnie, że samochód praktycznie ma awaryjne hamowanie. To może bardzo zaburzać ten test "jednego zakrętu".

założeniem tego testu jest jak szybko samochód wszedł w zakręt i nie wypadł z toru jazdy ... tylko jeden samochód po wejściu w zakręt będzie miał awaryjne hamowanie, a drugi będzie chciał sobie przejechać bokiem. To nie jest test na jakość zawieszenia, a raczej na obecność systemów bezpieczeństwa, które ratują kierowcę jesli za szybko wejdzie w zakręt.

Dokładnie, ile razy można ludziom tłumaczyć, że taki test jest idiotyczny w sensie porównywania prowadzenia samochodu/zawieszenia w dobie braku możliwości całkowitego wyłączenia ESP do testów. Kwestię opon pomijam, a też jest bardzo istotna. Gdyby porównywać samochody z kompletnie wyłączonym ESP, wtedy byłoby to porównanie prowadzenia samochodów, a tak to porównanie jak słusznie Kolega Azbest wspomniał agresywności ESP. Powinna być co najmniej mierzona prędkość na wejściu i na wyjściu, żeby dać jakikolwiek pogląd na prowadzenie. Ten test tylko pokazuje jak globalnie samochód zachowuje się w takiej sytuacji, a wnioski są takie, że w jednym jest "emeryt mode" i ESP robi wszystko, żeby samochód zachował tor jazdy kosztem utraty prędkości, a drugie jak vag mają bardzo delikatnie reagujące ESP, które dopuszcza pewien poślizg, żeby nie wyhamować nadmiernie samochodu dając kierowcy wybór - jak chce to może sam hamować podczas manewru.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, Spajdi napisał:

Dokładnie, ile razy można ludziom tłumaczyć, że taki test jest idiotyczny w sensie porównywania prowadzenia samochodu/zawieszenia w dobie braku możliwości całkowitego wyłączenia ESP do testów. Kwestię opon pomijam, a też jest bardzo istotna. Gdyby porównywać samochody z kompletnie wyłączonym ESP, wtedy byłoby to porównanie prowadzenia samochodów, a tak to porównanie jak słusznie Kolega Azbest wspomniał agresywności ESP. Powinna być co najmniej mierzona prędkość na wejściu i na wyjściu, żeby dać jakikolwiek pogląd na prowadzenie. Ten test tylko pokazuje jak globalnie samochód zachowuje się w takiej sytuacji, a wnioski są takie, że w jednym jest "emeryt mode" i ESP robi wszystko, żeby samochód zachował tor jazdy kosztem utraty prędkości, a drugie jak vag mają bardzo delikatnie reagujące ESP, które dopuszcza pewien poślizg, żeby nie wyhamować nadmiernie samochodu dając kierowcy wybór - jak chce to może sam hamować podczas manewru.

Test jest w takich warunkach jak jeździ 99.99% kierowców. Nie słyszałem, żeby ktoś normalny jadąc w trasę wyłączał esp. Celem testu jest ominięcie przeszkody i to jest badane.

Napisano

Ufffff, wstydu nie ma, mój ma wynik jak GT-R z 2017...74km/h :)

Napisano
Test jest w takich warunkach jak jeździ 99.99% kierowców. Nie słyszałem, żeby ktoś normalny jadąc w trasę wyłączał esp. Celem testu jest ominięcie przeszkody i to jest badane.
Oczywiście, ale autor stwierdził w tytule, że ten test ocenia zawieszenie co jest absurdem...

Napisano
Dnia 4.07.2020 o 15:55, el_guapo napisał:

To proszę:

192. BMW Z4, 69km/h

Jedziemy dalej...

165. Audi TT RS, 70km/h

Ostatnia ciekawostka:

17. Nissan GT-R, 78km/h

Dziękuję za uwagę.

Myślę że ten test już od dawna nie jest w żaden sposób powiązany z "dobrym prowadzeniem się" auta.

Od czasów słynnego fakapu A-klasy wszyscy producenci mają już pewnie osobne działy inżynieryjne ds. przechodzenia testu łosia... Nie zdziwił bym się gdyby niektórzy producenci mieli zaszyte w sofcie wykrywanie i przechodzenie testu łosia 😄

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Jaruga napisał:

niektórzy producenci

Nie mierz wszystkich miarą VAGa :]

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, Spajdi napisał:

wnioski są takie, że w jednym jest "emeryt mode" i ESP robi wszystko, żeby samochód zachował tor jazdy kosztem utraty prędkości, a drugie jak vag mają bardzo delikatnie reagujące ESP, które dopuszcza pewien poślizg, żeby nie wyhamować nadmiernie samochodu dając kierowcy wybór

Mając do wyboru ominiecie przeszkody i utrzymanie sie na drodze vs "nadmierną" utrate predkosci spowodowana działaniem "emeryckiego" ESP chyba jednak wybiorę to pierwsze :smirk:

Widać że część producentów potrafi dostroić tandem mechanika(hydromechanika) + elektronika, a część niekoniecznie. 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, analyzer64 napisał:

Xantia od lat.

Jesteś tendencyjny :]

Napisano
1 minutę temu, el_guapo napisał:

Jesteś tendencyjny :]

Nie jeździłem Citroenem z hydro, ale sam się kiedyś zdziwiłem do jakiego auta ten rekord należy :)

Od momentu wypuszczenia Xantii przecież Citroen modyfikował swoje zawieszenia, dziwi mnie to że nowsze modele nie są w stanie tego rekordu pobić.

Odnośnie wrażeń z prowadzenia, najlepiej jeździło mi się Hondą Civic 5 generacji, niska masa w połączeniu z wielowahaczowym zawieszeniem z przodu i z tyłu dawały dużą frajdę z jazdy :ok:

Napisano
1 godzinę temu, analyzer64 napisał:

Nie jeździłem Citroenem z hydro, ale sam się kiedyś zdziwiłem do jakiego auta ten rekord należy :)

Od momentu wypuszczenia Xantii przecież Citroen modyfikował swoje zawieszenia, dziwi mnie to że nowsze modele nie są w stanie tego rekordu pobić.

Odnośnie wrażeń z prowadzenia, najlepiej jeździło mi się Hondą Civic 5 generacji, niska masa w połączeniu z wielowahaczowym zawieszeniem z przodu i z tyłu dawały dużą frajdę z jazdy :ok:

Jak dla mnie do dziś nie pobity ideał auta w prowadzeniu to Alfa Romeo 147.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.