Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie na postoju - zimny silnik

Featured Replies

Napisano

Gdzieś na FB jakiś Ekobloger wrzucił info że na zimno auto na postoju spala 8l/h.

Prawda to? Sprawdzaliście może? Wydaje mi się że troche mijają się z rzeczywistością. 

Niestety w tej chwili nie mogę tego sprawdzić bo zastępczy ceed nie pokazuje takich danych...

Napisano

Tak, sprawdzałem.

Od ok 0.2kWh do 3kWh idzie.

:phi:

Napisano
4 minutes ago, Lupus said:

Gdzieś na FB jakiś Ekobloger wrzucił info że na zimno auto na postoju spala 8l/h.

Prawda to? Sprawdzaliście może? Wydaje mi się że troche mijają się z rzeczywistością. 

Niestety w tej chwili nie mogę tego sprawdzić bo zastępczy ceed nie pokazuje takich danych...

Astra 1.4T na zimno pokazywala na samym poczatku pokazywala cos kolo 2l/h.

Ale ja po odpaleniu od razu ruszam, wiec za chwile spadalo juz do 0.7-0.8l i tyle.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ale ja po odpaleniu od razu ruszam, wiec za chwile spadalo juz do 0.7-0.8l i tyle.

I to wydaje się sensowne.

Napisano
Just now, Lupus said:

I to wydaje się sensowne.

Tzn moze to 8l to jest przez pierwsze 10 sekund ;]

Napisano

Mondeo diesel na zimno pokazuje na początku około 1.7 a potem 0.6-0.7 na godzinę. 

Napisano
Godzinę temu, Lupus napisał:

Bardziej 0,8 ale, pewnie na matematyce nie uważał i mu 8,0 wyszło :hehe:

Od 2l/h na zimno do 0.6l/h po rozgrzaniu :phi:

Chyba, że coś większego niż kosiarka? 

Napisano
1 godzinę temu, Lupus napisał:

To może być prawidłowa wartość, ale przez pierwsze 2 minuty, może nawet minutę.

Później spada dosyc szybko, jak silnik sie ogrzewa i kończy chyba na około 0,5l/h

Napisano

Z grubsza można przyjąć 1l/h pracy na postoju. 

Napisano

W 1,2TSI pokazuje 1,2l/h.Pozniej spada do 0,6l /0,8l z klima.

Napisano

Jak by napisał 0,8 to by się szum nie zrobił, a tak można sobie popisać z rana ko herbatki :phi:

Jak te blogery tskie głupoty wypisują i pelikany to łykają to słabo widzę naszą przyszłość :facepalm:

Nawet "TIRy" spalają chyba w okolicy 2 - 3 litrów na godzinę, prawda @Ksionc @swienty @tomata :hmm:

Napisano
50 minut temu, Artur_W_wa napisał:

Nawet "TIRy" spalają chyba w okolicy 2 - 3 litrów na godzinę, prawda @Ksionc @swienty @tomata :hmm:

Ciężko powiedzieć, ale ja też bym stawiał na 2-3litry na godzine, silniki 11-12 litrów pojemności :oki: 

Edytowane przez swienty

Napisano

Myślę, ze przy dużym mrozie, na zimnym silniku, przez pierwsze minuty jest to możliwe...

Napisano
13 godzin temu, Lupus napisał:

Pytanie tylko jak dlugo przy pracujacym silniku mówimy o zimnym silniku.

U mnie spalanie chwilowe pokazuje się w ok 10 no moze 12 sekundach  po uruchomieniu i najwyższą wartością jaka kiedykolwiek zobaczylem było 3,5 litra na godzinę. Po ok minucie - bo czasami tyle czekam żeby się grzana szyba odszroniła mam ok 1,8 l/h - potem juz nie wiem bo ruszam. Zresztą może  nie przy extremalnych mrozach ale powiedzmy  przy -5C w minutę czy dwie po uruchomieniu IMO to juz nie jest zimny silnik ;)  w rozumieniu "zmrozony"

BTW wiele lat temu był w motorze? test silnika poloneza zamrozonego w chłodni do -20C - sprawdzali czas dojscia oleju do najdalszej smarowanej części silnika i przy 15W40 wyszło im ok 45 sekund, podawali też temp oleju w misce i zapamietałem że po 2 minutach wynosiła 0C - sądzę że sam silnik byl troche cieplejszy niz olej w misce.

Napisano
13 godzin temu, Lupus napisał:

Zmień ekoblogera, bo ten wyraźnie p*rdoli ;] Chyba, że jego auto to scania r450 to może ziarno prawdy w tym być.

Napisano
2 godziny temu, Artur_W_wa napisał:

Jak by napisał 0,8 to by się szum nie zrobił, a tak można sobie popisać z rana ko herbatki :phi:

Jak te blogery tskie głupoty wypisują i pelikany to łykają to słabo widzę naszą przyszłość :facepalm:

Komputer pokazuje ~2.5l/h.  Webasto 0.5l/h 👍

Napisano
3 godziny temu, Artur_W_wa napisał:

Proszę. Nagrzany silnik na postoju 2.1 l/h

IMG_20210205_123042.jpg.c46f43d2b357dd16755c5e985aedacb1.jpg

Napisano
2 godziny temu, volf6 napisał:

Myślę, ze przy dużym mrozie, na zimnym silniku, przez pierwsze minuty jest to możliwe...

Niemozliwe. Mam swiatla zaraz przy bloku jakbym sie nie staral to 3l/h nie przekracza.

Napisano

2.0 TDI zaczyna na zimnym 2l/h, kończy na ciepłym 0.7-0.8l/h...

Napisano
17 godzin temu, Lupus napisał:

jakiś Ekobloger wrzucił info że na zimno auto na postoju spala 8l/h.

Manipuluje faktami by wyszło na jego jak telewizja narodowa

Napisano

Insignia 2.0cdti pokazuje bardzo zbliżone wartości do Twoich

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 godziny temu, Ksionc napisał:

Proszę. Nagrzany silnik na postoju 2.1 l/h

IMG_20210205_123042.jpg.c46f43d2b357dd16755c5e985aedacb1.jpg

Spalanie podobne do robura 👍

16125379902157719549061987624909.jpg

Napisano
W dniu 4.02.2021 o 20:41, Lupus napisał:

Dziś przy -10°C wskazanie zaczęło się od 4 i bardzo szybko spadło do 1,2 i utrzymywało się dość długo, aż odkopałem spod śniegu, odmroziłem szyby i odjechałem.

Przy czym komp pokazywał, że 0,33 idzie na wentylator i dodatkowy nadmuch na szybę.

Napisano

Mazda 6 2,5 L 2017  bezyna na cieplym silniku 0,45 do 0,6l./h 

Focus II ojca bezyna 1.6 115 ps  0,7 do 0,8l/H

Na podstawie kompa i elm327 /Olivia Drive.

Napisano

Vectra c 2005 1.9cdti pokazywała 0.4-05 l/h po około minucie od startu.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.