Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koszty naprawy CLIO 4

Featured Replies

Napisano

Miałem małą przygodę, ktoś we mnie wjechał. Czy jest ktoś w stanie oszacować koszty ?

Polecić jakiś dobry warsztat w Łodzi ? Może Jaszpol na Przybyszewskiego ?

20220601_170325.jpg

20220601_170330.jpg

20220604_125734.jpg

20220604_125832.jpg

20220604_125857.jpg

20220604_125924.jpg

20220604_130024.jpg

20220604_130147.jpg

Napisano

Pogięta podłoga.

Naprawa z oc sprawcy?

Wyczuwam całkę.

Napisano
  • Autor

Z OC sprawcy.

CLIO 2017. Do tej chwili bezkolizyjne. 

Suma ubezpieczenia AC 32 tys.

Napisano
8 minutes ago, rafm said:

Z OC sprawcy.

CLIO 2017. Do tej chwili bezkolizyjne. 

Wstaw do ASO i niech wyceniaja...

IMHO spokojnie powinno sie to udac naprawic za te 30kPLN.

Napisano

Za 30k pln na pewno się uda to naprawić, ale nie w aso bezgotówkowo.

Napisano
Just now, ccLot said:

To jest Clio, a nie BMW X5 ;]

Napisano

Zobaczymy.

W zeszłym tygodniu odebrałem swojego Forda Edge po szkodzie parkingowej. Lampa przód i maska do wymiany, zderzak do lakierowani -> 21700 plus auto zastępcze. Oczywiście w rachunku najwyższa pozycja to lampa 7700 brutto. Nie bylo robione w Aso tylko w niezależnym serwisie.

Edytowane przez ccLot

Napisano
17 minut temu, Maciej__ napisał:

To jest Clio, a nie BMW X5 ;]

Tu masz wg aso do wymiany klapę, zderzak, może lampy jak się uszczerbily od wyskakującego zderzaka, plastiki wnętrza i technologiczna naprawę podłogi.

Nie zdziwiłbym się gdyby aso chciało pół tyłu wycinać i wstawiać nowa podłogę. Dolicz do tego 300 zl z rgbh z przezbrojeniem klapy bo przychodzi surowa.

U zenka zrobi lekko za 30k ale w Aso to będzie całka.

Napisano
  • Autor

Niestety nie mam zaufanego "pana Zenka" wiec wstawię pewnie do ASO na bezgotówkową naprawę.

Jeśli orzekną szkodę całkowitą to co się dalej dzieje ?

Mogę zmienić później na kosztorys ? 

W Internecie spotkałem się z opinią że szkoda całkowita jest najmniej korzystna.

Miałem samochód, sprawny a teraz z nieswojej winy mam kłopot.

Napisano
Teraz, rafm napisał:

Niestety nie mam zaufanego "pana Zenka" wiec wstawię pewnie do ASO na bezgotówkową naprawę.

Jeśli orzekną szkodę całkowitą to co się dalej dzieje ?

Mogę zmienić później na kosztorys ? 

W Internecie spotkałem się z opinią że szkoda całkowita jest najmniej korzystna.

Przy szkodzie całkowitej dostaniesz kasę + wrak. Gdzie wrak pewnie wycenia drogo.

Szukaj warsztatu, który zmieści się grubo poniżej wartości auta. Z AC to chyba 80% ...

Napisano
Godzinę temu, Chalek napisał:

U zenka zrobi lekko za 30k ale w Aso to będzie całka.

Przecież to kosmetyka, Zenek to zrobi za 6 max 7 koła już z częściami.

Napisano
19 minutes ago, rwIcIk said:

Przy szkodzie całkowitej dostaniesz kasę + wrak. Gdzie wrak pewnie wycenia drogo.

Szukaj warsztatu, który zmieści się grubo poniżej wartości auta. Z AC to chyba 80% ...

Po pierwsze to naprawa z OC, po drugie to, ze w ASO koszt naprawy przekroczy wartosc auta, to nie znaczy, ze bedzie szkoda calkowita i dostanie jakies ochlapy.

Musi po prostu poszukac innego warsztatu nieautoryzowanego, ktory sie podejmie naprawy i tyle :ok:

Napisano
1 godzinę temu, Tilok napisał:

Przecież to kosmetyka, Zenek to zrobi za 6 max 7 koła już z częściami.

Pan Zenek, który ma warsztat i płaci podatki jak się dowie, że z OC sprawcy to też chętnie wystawi kosztorys pod 30tyś.

Napisano
8 godzin temu, rafm napisał:

jak chcesz w ASO VW/Audi/Porsche to daj znaka, tez na Przybysza, dostaniesz fajnego zastepczaka i sie zrobi

Napisano
  • Autor

A jaki macie terminy ? Np. Jutro, pojutrze można by odstawić auto na naprawę i wziąć zastępcze ?   

Napisano

Jak zobaczyłem zdjęcia to pomyślałem 30k.... ;)

Bo ja miałem trochę mocniej uszkodzony, bo się lewy błotnik lekko przygiął i wycinali oraz przód i fotele do wymiany i wyszło przeszło 60k, ale to dwa lata temu, więc robocizna mogła być tańsza...

Napisano

Sprawdź ile mógłbyś dostać $ do kieszeni. Może będzie warto sprzedać auto jako uszkodzone,  dołożyć i kupić coś nowszego.

Napisano
10 minutes ago, mati_lecha said:

Sprawdź ile mógłbyś dostać $ do kieszeni. Może będzie warto sprzedać auto jako uszkodzone,  dołożyć i kupić coś nowszego.

W obecnych czasach to pewnie braknie, żeby kupić takie same,nawet po dołożeniu ;]

Napisano
26 minut temu, Maciej__ napisał:

W obecnych czasach to pewnie braknie, żeby kupić takie same,nawet po dołożeniu ;]

Możliwe,  że tak. Ale jakby TU dało 25k, uszkodzone Clio puścić za 30, dołożyć 10k i można:

https://www.otomoto.pl/oferta/peugeot-208-od-reki-active-1199-cc-benzyna-puretech-75-km-s-s-ID6EDyDN.html

https://www.otomoto.pl/oferta/peugeot-2008-promocja-pisemna-gwarancja-12-miesiecy-ID6EwHH9.html

Napisano

Będzie grubo w ASO. Blisko wartości auta. Ale pewnie się zmieszczą z wyceną, żeby wziąć kasę za naprawę ;]

Napisano
8 hours ago, mati_lecha said:

Możliwe,  że tak. Ale jakby TU dało 25k, uszkodzone Clio puścić za 30, 

Jak Ty to sobie wyobrazasz przy aucie, ktore przed kolizja bylo warte niewiele ponad 30k? :hehe:

Tu wyplaci z 10k za rozbitka wezmiesz 20 i tyle bedzie z tego interesu ;]

Napisano
20 godzin temu, rafm napisał:

Miałem małą przygodę, ktoś we mnie wjechał. Czy jest ktoś w stanie oszacować koszty ?

W aso naprawiane zgodnie z technologią producenta a nie metodami kowalskimi może być w okolicy szkody całkowitej. Trzeba rozebrać cały tył, zrzucić belkę, wyciąć podłogę, Podłużnica pewnie też dostała...

Edytowane przez Lupus

Napisano
  • Autor

Warta (OC sprawcy) proponuje 11 340 zł i wskazuje warsztat, który za tę cenę naprawi auto. 

Napisano
20 minut temu, rafm napisał:

Warta (OC sprawcy) proponuje 11 340 zł i wskazuje warsztat, który za tę cenę naprawi auto. 

11 kpln to kosztowała naprawa strzała w tył octavii 2 w 2016 roku. Z zewnątrz praktycznie śladów nie było.

Napisano
22 minuty temu, rafm napisał:

No to idź tym tropem.

Warsztat i tak zweryfikuje wycenę, gdy znacznie demontować tył.

Napisano
27 minut temu, rafm napisał:

Napisz nam jeszcze co to za warsztat. Może Auto Nova z Rokicińskiej?

Napisano

Zaczalbym od dobrego warsztatu gdzie liwkiduja duzo szkod. Niech rozbiora i policza, obstawiam calke. Pozniej za flaszke albo za dobry usmiech niech Ci wydrukuja liste czesci (numery seryjne) Jak sie zmiescisz bez calki to robic a jak nie to kupic uzywki na podstawie listy i spokojnie za 1/3 ceny ogarniesz. 

Napisano
  • Autor

AUTO MIX DAWID MIZERSKI ul. WACŁAWA 21 93-118 ŁÓDŹ

Napisano

Jaszpol jak wyliczy to auta zbraknie 🤣 Dacia Duster wycena na 22 tys zł netto, auto naprawione z blacharzem za 3 tys zł. 😉

Napisano
10 minut temu, rafm napisał:

AUTO MIX DAWID MIZERSKI ul. WACŁAWA 21 93-118 ŁÓDŹ

Czyli u kowala zalecili ci naprawę :facepalm:

Napisano
11 godzin temu, rafm napisał:

Jak TU wyceniło naprawę na 11k. To kwotę Aso pomnóż x3 i Ci wyjdzie.

Napisano
W dniu 5.06.2022 o 12:06, rafm napisał:

Jedź z tym do ASO i niech wyceniają. Tam też chcą zarobić i jak im wyjdzie całka po pierwszym liczeniu to tak policzą, że całka nie wyjdzie, oni zrobią i sobie zarobią. Przecież na dzisiaj ASO żyją głównie z serwisów i napraw blacharskich, więc tak od ręki nie klepią całek z których nie mają zysków. Sam kiedyś miałem lekką stłuczkę wtedy w 12-letniej Lagunie 1. Auto było warte z 5 kPLN, pojechałem do ASO (szkoda z OC sprawcy) i zrobili tak żeby się zmieścić. A była w tej cenie nowa lampa, malowanie maski, jakieś prostowanie nadkola, etc. 

Napisano

Wyczuwam całkę. Mój ojciec miał naprawianą lekką obcierkę parkingową w Kadjarze i wyszło około 10 tysi. Wymieniany zderzak tył i lakierowane 5 cm. lewego tylnego błotnika.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 5.06.2022 o 17:55, rafm napisał:

22 godziny temu, rafm napisał:

Żal do TU nic nie da, oni mają zarabiać a nie dać Tobie uczciwe pieniądze. Niestety w PL przygoda drogowa to zawsze trochę "siwych włosów" i wykłócanie się o uczciwość.

Nie idź w żadne kosztorysy, jedź do ASO na naprawę bezgotówkową i porozmawiaj dobrze z kimś kompetentnym to może uda Ci się zrobić to dobrze. Ale jesteś na cienkiej granicy całki. Myślę że powinieneś się cieszyć mimo wszystko, że Twoje auto z 2017 r. dalej dobrze trzyma cenę w tabelkach przez to co się dzieje na rynku, kilka lat temu w analogicznej sytuacji Twoje auto byłby warte już np,. tylko 20 k PLN.

Napisano
  • Autor

Warta robiła wycenę na podstawie zdjęć.

Wstępne oględziny w ASO, poza widocznymi uszkodzeniami - pokrzywiona podłużnica, pogięty tłumik tylny i jego osłona.

Wycenę całkowitą mają przygotować wkrótce.

Czy zastępczak przysługuje również na okres "negocjacji" TU z serwisem ?

Napisano
17 minut temu, rafm napisał:

Teoretycznie auto zastępcze przysługuje Ci od momentu zdarzenia do zakończenia naprawy i odbioru auta.

Tyle teoria.

W praktyce jak będziesz męczyć TU otrzymasz auto zastępcze na okres technologicznego czasu trwania naprawy czyli np. 3-5 dni roboczych.

Możesz auto wypożyczyć we własnym zakresie i dochodzić zwrotu od TU.

Do edukuj się trochę tutaj: https://rankomat.pl/samochod/samochod-zastepczy-oc-jak-dlugo

Napisano
39 minut temu, rafm napisał:

Warta robiła wycenę na podstawie zdjęć.

Wstępne oględziny w ASO, poza widocznymi uszkodzeniami - pokrzywiona podłużnica, pogięty tłumik tylny i jego osłona.

Przede wszystkim nie daj się wkręcić w naprawę auta u kowala. W miarę porządny warsztat nie ASO w Łodzi to Autonova na Rokicińskiej. Możesz próbować u nich jak aso nie będzie chciało tego się podjąć.

Napisano
W dniu 5.06.2022 o 12:06, rafm napisał:

Polecić jakiś dobry warsztat w Łodzi ? Może Jaszpol na Przybyszewskiego 

W 2019 dostałem strzała w tył i jednocześnie oberwał przód. Co prawda inna wartość auta (Lexus), ale naprawa w "nieautoryzowanym" serwisie z OC sprawcy wyszła prawie 40k. Oberwały w większości plastiki, żadna część konstrukcyjna nie była ruszona, podłoga nie pogięta itd... Najdroższa była lampa przód bo się zaczep zerwał.

Jak potem oglądałem auto, to idąc wg faktury i wymienionych elementów to pewnie z połowa nie była nawet ruszona i założyli stare, a nowe wpisali i kasę przytulili.

W lakierni na Przybysza, kiedyś naprawiałem Audi, samo lakierowanie po przycierce, źle nie wyszło więc Jerzyka atakuj :)

Napisano
Just now, kanu said:

W 2019 dostałem strzała w tył i jednocześnie oberwał przód. Co prawda inna wartość auta (Lexus), ale naprawa w "nieautoryzowanym" serwisie z OC sprawcy wyszła prawie 40k. Oberwały w większości plastiki, żadna część konstrukcyjna nie była ruszona, podłoga nie pogięta itd... Najdroższa była lampa przód bo się zaczep zerwał.

Bo tak wlasnie czesto wygladaja naprawy z OC...

Jezeli ASO/serwis po ogledzinach dojdzie do wniosku, ze da sie na naprawie zarobic to wezmie robote i policzy tak zeby bylo dobrze.

A jesli wyjdzie, ze roboty duzo i zysk znikomy, to policzy tak zeby wyszla calka i niech sie martwi ktos inny.

Porownywanie wycen pomiedzy roznymi szkodami/modelami aut w zasadzie nic nie wnosi.

Napisano
W dniu 6.06.2022 o 11:04, rafm napisał:

Tyle to kosztowała naprawa samego zderzaka tylnego z belką w ASO Peugeot w Łodzi, bez żadnych uszkodzeń podłogi ani wydechu. Sam zderzak i belka z robocizną - 3 lata temu ;]

Screenshot_20220607_185822.jpg.67d25e1054f5527ee8186805151238a7.jpg

Edytowane przez iwik

Napisano
Wrak po szkodzie TU wyceni na jakieś 22 kpln [emoji16][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23] Więc wypłaci 10 kpln i spaday....

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka

Napisano
Ja bym się bał tam wstawić przy tej cenie [emoji16]

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Czy ktoś może się orientuje:

Samochód ten kupiony był do firmy (z dotacji) jako używany w 2019 roku za kwotę 32800 zł. W 2021 roku firma została zlikwidowana a samochód przeszedł na użytek prywatny. Żona zamierzała mim jeździć min 6 lat więc podatek dochodowy nie wchodził w grę. Z tego co się orientuje to jeśli chcielibyśmy go sprzedać przed upływem 6 lat to przy założeniu, że obecna cena rynkowa nieuszkodzonego auta to 40 tys., naliczona amortyzacja 11500 zł, firma rozliczana była na zasadach ogólnych to podatek od sprzedaży wyniesie 40000 - (32800-11500) = 18700 a z tego 17% to 3179 - czy dobrze ?

A po kolizji 

(wrak + wypłata TU) - (32800-11500)  - tak będzie się to liczyć ?

Napisano
W dniu 7.06.2022 o 10:17, rafm napisał:

Jak tam sprawy się mają?

Na ile ASO wycerniło naprawę?

Napisano
  • Autor

Na razie cisza. Dostałem z Warty zastępcze, więc na czasie już mi nie zależy tak bardzo. 

Napisano
W dniu 5.06.2022 o 16:49, ccLot napisał:

W tamtym roku tak wygadał Auris , w którego wjechałem. Poszkodowany mówił, ze w ASO na 22 wycenili. U mnie na 42🙂

Napisano
W dniu 7.06.2022 o 11:34, Maciej__ napisał:

Bo tak wlasnie czesto wygladaja naprawy z OC...

Jezeli ASO/serwis po ogledzinach dojdzie do wniosku, ze da sie na naprawie zarobic to wezmie robote i policzy tak zeby bylo dobrze.

A jesli wyjdzie, ze roboty duzo i zysk znikomy, to policzy tak zeby wyszla calka i niech sie martwi ktos inny.

Porownywanie wycen pomiedzy roznymi szkodami/modelami aut w zasadzie nic nie wnosi.

A nie jest tak, że TU dostaje zgłoszenie szkody z opisem, wysyła rzeczoznawcę/likwidatora szkód, robią wycenę w trzech wariantach (ASO, warsztat na oryginalach, warsztat na zamiennikach) i proponuje jedno z rozwiązań?

Napisano
W dniu 5.06.2022 o 16:33, rafm napisał:

Wycena będzie 31999 zł.

Napisano
  • Autor

AC - wyceniło pojazd na 32 tys. w listopadzie 2021. Teraz jak przeglądam Otomoto to cena podobnego egzemplarza około 40 tys.

Możliwe, że ceny tak wzrosły ?

Czy TU (Generali) zaniżyło wartość - teraz dopiero zwróciłem na to uwagę.