Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Clio V FL

Featured Replies

Napisano
8 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Trzeba przyznac, ze Francuzi potrafia w segment B :ok:

Potrafią, widzę, że od lat Niemcy czy skośnoocy nie potrafią francuzów ze stylistyką dogonić.

Napisano

Wyglada swietnie, plus ze nie ma dziwnego kokpitu z Pezota. 

Napisano
38 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Swietnie im to Clio po liftingu wyszlo

To chyba 2gi lifting. Pierwszy też był OK.

Napisano
57 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Swietnie im to Clio po liftingu wyszlo, chyba mocno sie inspirowali Peugotem ;)

https://www.wyborkierowcow.pl/renault-clio-2023-oficjalne-zdjecia-informacje/

Wizualnie może i ok, a pod maską... pewnie jakiś dramat.

Napisano
2 minuty temu, nikt-znany napisał(a):

Przecież napisali. 1.0TCE benzyna/LPG albo hybryda 140KM. Co chcieć więcej w klasie B?

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

Przecież napisali. 1.0TCE benzyna/LPG albo hybryda 140KM. Co chcieć więcej w klasie B?

Byl jeszcze chyba 1.3T ale wycofali bo nikt tego nie kupowal. W EU zachodniej nie ma siedzenia na zderzaku i miejskich wyscigow.

Napisano
Potrafią, widzę, że od lat Niemcy czy skośnoocy nie potrafią francuzów ze stylistyką dogonić.

Francuskie auto jest stylistycznie bardzo atrakcyjne głównie dla pierwszego właściciela, potem zaczyna trącić myszka przy kolejnych wersjach tego samego modelu. Co jak co, ale nudna niemiecka klasyka starzeje się lepiej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
3 minuty temu, spad napisał(a):

Francuskie auto jest stylistycznie bardzo atrakcyjne głównie dla pierwszego właściciela, potem zaczyna trącić myszka przy kolejnych wersjach tego samego modelu. Co jak co, ale nudna niemiecka klasyka starzeje się lepiej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

absolutnie nie mam takiego odczucia. Ale to kwestia indywidualnych preferencji. Są ludzie którym się podoba sylwetka Skody Fabii, bo lubią taką dość klasyczną stylistykę.

Napisano
2 godziny temu, nikt-znany napisał(a):

pod maską... pewnie jakiś dramat.

Dlaczego dramat?
Clio będzie miało hybrydę (1.6H/143KM) jako jedyny hatchback segmentu B oprócz Yarisa.
Natomiast wersja 1.0T to obecnie jedyny na rynku turbodoładowany silnik z wtryskiem pośrednim.

Bliźniakiem Clio FL będzie nowy Mitsubishi Colt, razem wejdą na rynek.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, donpedro napisał(a):

Dlaczego dramat?
Clio będzie miało hybrydę (1.6H/143KM) jako jedyny hatchback segmentu B oprócz Yarisa.
Natomiast wersja 1.0T to obecnie jedyny na rynku turbodoładowany silnik z wtryskiem pośrednim.

Bliźniakiem Clio FL będzie nowy Mitsubishi Colt, razem wejdą na rynek.

Kolega pewnie z tych co by chcial 2,5 V6 tylko po to, zeby i tak nie kupic ;]

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

image.png.207acb4a27f77c7723441a92593f8ae9.png

Bardzo fajnie podcięty schowek po stronie  pasażera, nie to co w yarisie gdzie przy moich 190cm nie mam kolan jak wyprostować ;) 

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał(a):

1.6T jak było w IV gen ;] Choć i ta hybrydka nawet ciekawie jeździ, tylko strasznie miesza biegami ;]

3 godziny temu, nikt-znany napisał(a):

Przewidywalnie, nic nadzwyczajnego. Ale i tak zawsze lepiej brzmi 1.0T w Clio niż 1.0T w Octavii ;l

Napisano
6 godzin temu, bergerac napisał(a):

Co do skośnookich to KIA sobie z tym nieźle ostatnio radzi, przyglądałem się dziś przodowi Ceeda i na mój gust jest lepiej niż fajnie. :ok:

Napisano

W ubiegłym roku przez trzy miesiące jeździłem zastępczym Clio 1.0 z lpg. Powiem krótko że dawno nie jeździłem tak poprawnym autem. 

Napisano

Trochę szkoda straty tego 1.3 TCE 140KM. Ten motor w Megance kombi nieźle sobie radził, w Clio musiało już być bardzo fajnie :ok:

Ale tak jak ktoś wcześniej pisał, pewnie sprzedaż auta z tym silnikiem była marginalna.

Napisano
10 godzin temu, maro_t napisał(a):

EV :jem:

Napisano
W dniu 19.04.2023 o 14:29, Maciej__ napisał(a):

image.png.207acb4a27f77c7723441a92593f8ae9.png

Pokazali tylko usportowioną wersję, więc nie wiadomo jak wyglądają pozostałe wersje.. Na pewno inne zderzaki.

Napisano
W dniu 19.04.2023 o 15:07, el_guapo napisał(a):

To chyba 2gi lifting. Pierwszy też był OK.

Jaki drugi, pierwszy.

Napisano
W dniu 19.04.2023 o 16:32, wujek napisał(a):

Byl jeszcze chyba 1.3T ale wycofali bo nikt tego nie kupowal. W EU zachodniej nie ma siedzenia na zderzaku i miejskich wyscigow.

W konfigu cały czas jest.

Napisano
16 minut temu, Rado_ napisał(a):

W konfigu cały czas jest.

Ale to w obecnym modelu po fl zabiorą.

Napisano
4 minuty temu, wujek napisał(a):

Ale to w obecnym modelu po fl zabiorą.

A niech zabierają, cena była z tyłka.

Napisano
1 godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Jaki drugi, pierwszy.

Nie zmieniali po drodze świateł na takie "bardziej agresywne"?

Czy to tylko w Capturze?

Napisano
12 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie zmieniali po drodze świateł na takie "bardziej agresywne"?

Czy to tylko w Capturze?

W wyglądzie nic nie zmieniali ani w Clio, ani Capturze. Te auta sa produkowane od 2019.

Napisano
W dniu 19.04.2023 o 13:30, maro_t napisał(a):

1.6 k4m

Napisano
Godzinę temu, r1sender napisał(a):

tego silnika nie ma prawie już od 10 lat...

do września 2015. Kupiem wtedy ostatni wypust na przedłużonej homologacji do końca wyprzedaży Euro 5.

Mi akurat ten silnik nie przypadł do gustu, może i trwały na "hydraulice", ale obecnie w porównaniu do H4M to był: głośny, paliwożerny, zmienne fazy rozrządu - czułe na gęstość oleju i czuć było kiedy "przeskakuje" przy około 2000 obrotów. Tu akurat nie o silniku a o skrzyni 6 - pierwszy bieg nie wiem po co był :) Jak we Fiatach dostwczych w mocniejszym dieslu - wszyscy startują z 2 :) 

Napisano
6 minut temu, Camel napisał(a):

do września 2015. Kupiem wtedy ostatni wypust na przedłużonej homologacji do końca wyprzedaży Euro 5.

Mi akurat ten silnik nie przypadł do gustu, może i trwały na "hydraulice", ale obecnie w porównaniu do H4M to był: głośny, paliwożerny, zmienne fazy rozrządu - czułe na gęstość oleju i czuć było kiedy "przeskakuje" przy około 2000 obrotów. Tu akurat nie o silniku a o skrzyni 6 - pierwszy bieg nie wiem po co był :) Jak we Fiatach dostwczych w mocniejszym dieslu - wszyscy startują z 2 :) 

chwaliłem sobie ten silnik w meganie jak i K4J.  M w meganie II palił mi 7,5 litra, dynamika nie najgorsza, a J w clio II litr mniej, przy czym 98 KM w tak małym aucie naprawdę przyjemnie je pędził. Ja mam z kolei odmienne zdaniie na temat H4M z dustera. Głośny i nie jadący ale to pewnie kwestia przełożeń w skrzyni.

Napisano
5 minut temu, r1sender napisał(a):

chwaliłem sobie ten silnik w meganie jak i K4J.  M w meganie II palił mi 7,5 litra, dynamika nie najgorsza, a J w clio II litr mniej, przy czym 98 KM w tak małym aucie naprawdę przyjemnie je pędził. Ja mam z kolei odmienne zdaniie na temat H4M z dustera. Głośny i nie jadący ale to pewnie kwestia przełożeń w skrzyni.

ale to można powiedzieć 2 różne silniki, oprócz słupka, zmienne fazy rozrządu, przepustnica "elektryczna", inny katalizator i tak dalej.

Mój SCE w "taczce" jest mega cichy, (zaskoczony byłem), może to kwestia modelu, bo mam Navi, kamerę, wyciszenie maski i tak dalej hmmmm

Napisano
22 minuty temu, Camel napisał(a):

ale to można powiedzieć 2 różne silniki, oprócz słupka, zmienne fazy rozrządu, przepustnica "elektryczna", inny katalizator i tak dalej.

Mój SCE w "taczce" jest mega cichy, (zaskoczony byłem), może to kwestia modelu, bo mam Navi, kamerę, wyciszenie maski i tak dalej hmmmm

w obu autach miałem przepustniczę elektroniczną, fakt w 1.4 nie było zmiennych faz ale 1.6 w megane I phII też nie miał. Silnik F4R możesz też mieć bez faz lub z fazami i wtedy masz mocę od 120 KM do 136KM. Ogólnie rodzina silników K4 czy F4 jest z punktu czasu udana, (nie dotyczy to osprzętu sagema czy wtryksu bezpośredniego). W miarę trwałe, bez nadmiernego apetytyu na olej, podatne na modyfikacje LPG.

Napisano
7 minut temu, r1sender napisał(a):

w obu autach miałem przepustniczę elektroniczną, fakt w 1.4 nie było zmiennych faz ale 1.6 w megane I phII też nie miał. Silnik F4R możesz też mieć bez faz lub z fazami i wtedy masz mocę od 120 KM do 136KM. Ogólnie rodzina silników K4 czy F4 jest z punktu czasu udana, (nie dotyczy to osprzętu sagema czy wtryksu bezpośredniego). W miarę trwałe, bez nadmiernego apetytyu na olej, podatne na modyfikacje LPG.

w meganie 1 ostatni wypust 2003 (inne miejsce na akumulator) miałem właśnie 1.4 90km i tego najlepiej wspominam, bardzo fajnie mi się tym jeździło i jeszcze w LPG :) 

Napisano
20 godzin temu, Camel napisał(a):

w meganie 1 ostatni wypust 2003 (inne miejsce na akumulator) miałem właśnie 1.4 90km i tego najlepiej wspominam, bardzo fajnie mi się tym jeździło i jeszcze w LPG :) 

Robia jeszcze clio kombi?

Napisano
W dniu 19.04.2023 o 16:32, wujek napisał(a):

Bajki opowiadaj dzieciom, byłem widziałem nie raz, i takie bajki mogą mówić tylko Ci co tam nie byli. No z siedzeniem na zderzaku na autostradzie jest lepiej, ale powiedzieć że się nie zdarza to też bajka.

Napisano
W dniu 30.04.2023 o 15:26, AstraC napisał(a):

Bajki opowiadaj dzieciom, byłem widziałem nie raz, i takie bajki mogą mówić tylko Ci co tam nie byli. No z siedzeniem na zderzaku na autostradzie jest lepiej, ale powiedzieć że się nie zdarza to też bajka.

👍

Ostatnio byłem pierwszy raz w życiu we Francji i przejechałem taksówkami łącznie z 200 km. U nas wariat na zderzaku rzadko mi się zdarza i jest to wariat. Tam standardowo jechał rząd aut, prędkość autostradowa, odległości między autami z 20-25 m max. Naprawdę, cisnąłem nogą odruchowo w podłogę i ogólnie bałem się o życie. Poganianie światłami na lewym oczywiście też było, 'mój' taksiarz, rodowity Francuz, żeby nie było. W Austrii zresztą miałem podobne odczucia, jeden gość wręcz zepchnął nas z pasa, tak mu się spieszyło. Naczytałem się na AK jaki to cut miut na europejskich drogach i przeżyłem lekki szok.  Tak że ja chyba po innej Europie jeżdżę :)

Napisano

W Niemczech na autostradach tak zajeżdżają drogę zmieniając pas, ze czegoś takiego w takiej skali, w PL nie widziałem.