Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co z małych crossoverów, suvów?

Featured Replies

Napisano
4 godziny temu, sherif napisał(a):

Z tego co widzę to 6ka jest tylko z jednym silnikem w dwóch wersjach: 165KM i 194KM.

Brak AWD.

Konfigurator nie wiele mówi o pojemności ;)

image.png.ad52a5fcf0629f55e1db1f9f68e8faaf.png

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał(a):

Konfigurator nie wiele mówi o pojemności ;)

Ja normalnie widze pojemnosc w konfiguratorze:

image.png.b09e4d2441bfb6fb46ccb865b03003ed.png

Napisano
17 godzin temu, bartekm napisał(a):

Taka mazda w de po rabatach, oferta salonu, wychodzi 177 tys zl

Full opcja z wszystikimi dodatkami i pakietami jak skora nappa, kamery 360, wentylacja siedzen, bosse czy ledy matrycowe , felgi 19 itp, nic nie da sie dodac w pl 209 tys zl + rabat 3% w de rabat kolo 18%.

W p 209 tys zl ale superb 190 ps z identycznym wyposazeniem kosztuje 231 tys zl .

Octavia 201 tys zl 1.5 150 ps.

Te rabaty w pl sa smieszne, w de na stingera 3.3 rok temu dostalem 22% rabatu, w pl dawali 7% na osobe prywatna bez firmy, płatność gotówką calosc.

To na firme pewnie daja wiecej rabatu.

IMG_20230706_083444.jpg

Edytowane przez trex11

Napisano
16 godzin temu, wladmar napisał(a):

że najmocniejszy silnik w gamie ma 200 Nm przy 1900 obrotów, kiedy byle 1.0 ma więcej jest trochę głupawe 

Wieże marki Thomsonic miały po 500 W :)

Napisano
27 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Wieże marki Thomsonic miały po 500 W :)

A miały homologację urzędową? ;]

Napisano
  • Autor

@Slawcio, furka odebrana.

Pasuje mi, silnik nie warczy tak jak w testowym Clio, jedynie na wolnych obrotach na luzie trochę brzęczy. Deko ciasno się w niej czuję, choć miejsca jest wystarczająco.

Ważne, że żonie leży.

Za to obejrzałem se Australa i ten by mi pasował.

20230706_174809.jpg

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
11 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Pasuje mi, silnik nie warczy tak jak w testowym Clio, jedynie na wolnych obrotach na luzie trochę brzęczy. Deko ciasno się w niej czuję, choć miejsca jest wystarczająco.

Ważne, że żonie leży.

20230706_174809.jpg

Dobrze wyposażony Austral to pewnie +40-50kzł vs Captur . Captur ma 6-biegów ?

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, mmaciejosss napisał(a):

Dobrze wyposażony Austral to pewnie +40-50kzł vs Captur . Captur ma 6-biegów ?

Nie wiem ile droższy, podstawa chyba od 134 czy 137, ale ja rozmiarowo oceniałem nie finansowo.

Tak, Captur ma 6 biegów, stary w wersji LPG chyba miał 5.

Napisano
41 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Tak, Captur ma 6 biegów, stary w wersji LPG chyba miał 5.

no i good ,choć jeśli ma takie same przełożenia co w Duster 1.0 LPG , to 6-bieg jedynie obniża obroty bo dynamika jest kiepska ( Duster cięższy jest ) i może delikatnie mniej spali na autostradzie ( choć Duster przy 140km/h to już 12-14l/100km LPG pali ) bo bardziej opływowy jest Captur 

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Ważne, że żonie leży.

20230706_174809.jpg

No ładniutki jest, nie ma co gadać Francuzi to umio  ładne samochody robić.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, MarcG napisał(a):

No ładniutki jest, nie ma co gadać Francuzi to umio  ładne samochody robić.

Za to w komorze silnika taka plątanina, że za grosz zaufania nie budzi.

Napisano
4 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Ja do ich silników to kompletenie nie mam zaufania. Kiedyś miałem espace z 2.2dci i to była katastrofa.

Napisano
8 godzin temu, MarcG napisał(a):

Ja do ich silników to kompletenie nie mam zaufania. Kiedyś miałem espace z 2.2dci i to była katastrofa.

U Francuzow to zalezy jak sie trafi ;) Ten 2,2dci to faktycznie wyjatkowo nieudany.

Ale 1,0Tce czy 1,3Tce zbieraja bardzo dobre opinie :ok:

Napisano
W dniu 5.07.2023 o 14:35, Maciej__ napisał(a):

Najgorzej jak sie ktos czesto przesiada pomiedzy autami NA i Turbo.

Wtedy faktycznie charakterystyka potrafi przeszkadzac na poczatku i jest wrazenie, ze nie jedzie.

dokładnie. Efekt jest taki, że żeby osiągnąć podobną dynamikę jaką ma turbodoładowany kręcisz do wyższych obrotów, pod górkę żeby nie zwalniał trzymasz dwa biegi niżej, wyje to i pali sporo więcej przy teoretycznie podobnej mocy.

Napisano
10 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

to jest jakiś dziwny współczesny trend. Nawet nie mówiąc o hybrydach, gdzie tego wszystkiego jest jeszcze więcej napchane, to nawet zwykłe auta ze zwykłymi silnikami mają te plątaniny pod maską jakoś dużo większe niż kiedyś.

Napisano
11 minut temu, maro_t napisał(a):

dokładnie. Efekt jest taki, że żeby osiągnąć podobną dynamikę jaką ma turbodoładowany kręcisz do wyższych obrotów, pod górkę żeby nie zwalniał trzymasz dwa biegi niżej, wyje to i pali sporo więcej przy teoretycznie podobnej mocy.

Pali mniej

Srednie spalanie mazdy 3 2.0 jest mniejsze jak 1.0 3 cylindry turbo, na Autocentrum sa srednie spalanie ludzi 

Mi mazda 6 2,5 automat średnio spalala 8,2l.

Tyle spala drefnio cx30 186 ps , srednia z opini kilkudziesięciu ludzi

Przy 70 km/h ludzie opisuja spalanie 3,5l.

Mam nissana juke 1.0 turbo i nie mam takich wynikow a mam 117 ps i 11sec do 100 a ta mazda ma 8sec do 100 i takie spalanie

IMG_20230707_083729.jpg

Napisano
  • Autor
10 minut temu, maro_t napisał(a):

to jest jakiś dziwny współczesny trend. Nawet nie mówiąc o hybrydach, gdzie tego wszystkiego jest jeszcze więcej napchane, to nawet zwykłe auta ze zwykłymi silnikami mają te plątaniny pod maską jakoś dużo większe niż kiedyś.

Mi to trochę wygląda jak niechlujstwo.

Fakt, że nie ma w nim z góry żadnej osłony silnika to zasłaniającej choć trochę, ale jakoś tak dużo tej plątaniny mi się wydaje.

Wróci żona z pracy to zrobię zdjęcie.

Napisano

Cx30 w srodku tabeli 2.0 150 ps vs Jep 170 ps i voolvo 160 ps.

Mazda spala 2,5l mbiej od jepa , i jest najlepiej wyciszona, najmniejsze palanie i hamulce.IMG_20230707_085116.jpg.14df30277578e939816309b064158b4b.jpgIMG_20230707_085010.jpg.aec958027ce2f46767a291bdf872aaac.jpg

Napisano
5 minut temu, trex11 napisał(a):

Mazda spala 2,5l mbiej od jepa , i jest najlepiej wyciszona, najmniejsze palanie i hamulce.

Daj juz spokoj z ta nachalna reklama...

Albo idz na niemieckie forum, moze tam zarobisz wiecej :facepalm:

Napisano
47 minut temu, trex11 napisał(a):

Pali mniej

ok, nie przeczę. Ja Mazdy nigdy nie miałem. Jedyny mój kontakt z tym autem to jak byłem na jeździe próbnej poprzednim modelem trójki z silnikiem 2.0 i charakterystyka tego była dokładnie taka sama jak każdego innego wolnossącego. Jak np. Kii Rio 1.4 109KM, którą miałem.

Natomiast od dobrych piętnastu lat miałem w domu zarówno samochód turbodoładowany jak i wolnossący, jeździłem naprzemian jednym i drugim i w sumie nie widzę zalet wolnossącego silnika w użytkowaniu, poza mniejszą komplikacją konstrukcji (chociaż nigdy nie musiałem naprawiać turbosprężarki, nawet we Fiacie). W zasadzie każde z tych aut, które miałem (z doładowanych: Bravo T-Jet, Astra 1.6 turbo, z wolnossących Rio 1.4, Swift 1.3) paliło około 7l/100km, a odczuwalna dynamika jest nieporównywalna. A spalanie podobne właśnie dlatego, że wolnossące zawsze odruchowo kręcę do wyższych obrotów, trzymam niższe biegi przy jeździe po górkach (a w swojej okolicy mam ich trochę).

Edytowane przez maro_t

Napisano
55 minut temu, trex11 napisał(a):

Mazda spala 2,5l mbiej od jepa , i jest najlepiej wyciszona, najmniejsze palanie i hamulce.

Dobra, kupię jednak Mazde CX30. Przekonałeś mnie.

Skoro będzie mi palić 3-4 litry to czemu nie.

Możesz pokazać mój post jako dowód, że prężnie działasz.

Napisano
Godzinę temu, trex11 napisał(a):

Mazda spala 2,5l mbiej od jepa , i jest najlepiej wyciszona, najmniejsze palanie i hamulce.IMG_20230707_085116.jpg.14df30277578e939816309b064158b4b.jpgIMG_20230707_085010.jpg.aec958027ce2f46767a291bdf872aaac.jpg

Wychodzi ze ta mazda to idealne auto ?

Napisano
1 godzinę temu, trex11 napisał(a):

To tabelka z Auto Świat ?

42 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Prawie jak Fiat :skromny:.

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Piszę że ma najmniejsze hamulce i do tego palenie, nie wiem czy chodzi o palenie gumy czy fajek?

to coś w tym teście jest nie tak ;]

Napisano
7 godzin temu, trex11 napisał(a):

Weź, kogo to obchodzi, co wrzucasz? Nikogo;l

Napisano
8 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Mi to trochę wygląda jak niechlujstwo.

Fakt, że nie ma w nim z góry żadnej osłony silnika to zasłaniającej choć trochę, ale jakoś tak dużo tej plątaniny mi się wydaje.

Wróci żona z pracy to zrobię zdjęcie.

Piszesz o 1.0? Nie wiem gdzie to niechlujstwo?IMG_0032.jpeg.31504584a9ad5b309c3ee9690146ab2a.jpeg

Napisano
  • Autor
49 minut temu, Rado_ napisał(a):

Piszesz o 1.0? Nie wiem gdzie to niechlujstwo?

Jak dla mnie, to tu (chyba nigdy nie miałem auta by na wierzchu była widoczna taka plątanina):

20230707_165517.jpg

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
Teraz, ZUBERTO napisał(a):

Jak dla mnie, to tu (chyba nigdy nie mialem auta by na wierzchu była taka plątanina):

20230707_165517.jpg

Faktycznie jakby inaczej niż z tej mojej foty. Muszę sprawdzić u siebie

Napisano
14 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Faktycznie jakby inaczej niż z tej mojej foty. Muszę sprawdzić u siebie

Na Twojej focie też jest pierdolnik. Plątanina to pierwsze co mi się rzuciło w oczy jak otworzyłem pierwszy raz maskę w moim 1.2tce. Druga rzecz, to wiązka spiętych kabli grubości porównywalnej z tymi w najtańszych słuchawkach. Co ciekawe, to nie to sprawiało problemy (poza estetyka) w tej francuskiej myśli inżynieryjnej. Prawdziwe błędy były lepiej ukryte ;l

Napisano
14 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Jak dla mnie, to tu (chyba nigdy nie miałem auta by na wierzchu była widoczna taka plątanina):

20230707_165517.jpg

U Renault to wyglada jakby co chwila przy projektowaniu im się przypominało, że czegoś zapomnieli.

Napisano
Godzinę temu, bartekm napisał(a):

Na Twojej focie też jest pierdolnik. Plątanina to pierwsze co mi się rzuciło w oczy jak otworzyłem pierwszy raz maskę w moim 1.2tce. Druga rzecz, to wiązka spiętych kabli grubości porównywalnej z tymi w najtańszych słuchawkach. Co ciekawe, to nie to sprawiało problemy (poza estetyka) w tej francuskiej myśli inżynieryjnej. Prawdziwe błędy były lepiej ukryte ;l

Szczerze,  to nie wiem o co chodzi. Wszystko poukladane, tyle, ze jest tych wężyków troche. Zakladam, ze to nie atrapy;] Roznica pewnie w stosunku do innych marek, ze tu nie ma piekniusiej plastikowej oslony.

Napisano
29 minut temu, Rado_ napisał(a):

Szczerze,  to nie wiem o co chodzi. Wszystko poukladane, tyle, ze jest tych wężyków troche. Zakladam, ze to nie atrapy;] Roznica pewnie w stosunku do innych marek, ze tu nie ma piekniusiej plastikowej oslony.

No nie, kilka silników w życiu widziałem i w Renault jest wyjątkowy rurociąg i plątanina kabli.

image.png.6751af4f5b817381655da1968d627c3b.png

Edytowane przez bartekm

Napisano
17 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Piszesz o 1.0? Nie wiem gdzie to niechlujstwo?IMG_0032.jpeg.31504584a9ad5b309c3ee9690146ab2a.jpeg

To jest niezłe ;] hop :jump:

hop.png.79e26f1c808a0ef8fd5f3b7953cbd768.png

Napisano
Godzinę temu, bartekm napisał(a):

No nie, kilka silników w życiu widziałem i w Renault jest wyjątkowy rurociąg i plątanina kabli.

image.png.6751af4f5b817381655da1968d627c3b.png

Tylko o czym o mowimy, o plątaninie czyli cos bez skladu i ładu, czy po prostu duzej ilości tego? Jak bede miał chwilę to pójdę się przyjrzeć, o co w tym chodzi.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Tylko o czym o mowimy, o plątaninie czyli cos bez skladu i ładu, czy po prostu duzej ilości tego? Jak bede miał chwilę to pójdę się przyjrzeć, o co w tym chodzi.

O tym, że jak patrzę pod maskę mego opla to nie mam wrażenia, że ktoś gdzieś mógł z roztargnienia zawiązać ze sobą na skrzyżowaniu przewody czy węże.

I nie mam w tym oplu pięknych osłon z góry jak to w niektórych autach bywa, że nic poza nimi nie widać.

Wszystko jest poprowadzone wokół silnika, nie nad, nie na ukos, nie na kuśkę i nie wygląda jakby było upchnięte bez ładu i składu.

Taka różnica jak między ludźmi gdzie jeden składa ubrania przed włożeniem do szafy, a drugi rzuca i jak upadnie tak bęc.

Nie mówię, że to jest źle, może to i wygodne mieć wszystko na wierzchu, po prostu zwróciłem na to uwagę (co i tak nie przeszkadzało mi ten bałagan kupić).

Napisano

A jaki silnik w tym Oplu? Pewnie rozwiązania konstrukcyjne wymuszają taką plątaninę w Renault? Mnie to ani ziębi, ani grzeje. Oby sie nie psuło, ale przyjrzę sie dokładniej, czy to faktycznie jakaś plątanina, czy ma to sen.

Napisano

Trochę  bambetli i makaronów jest w tych nowych silnikach, tu 1.0 TSI 110km MY2021

IMG_20230708_161209070.jpg

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

A jaki silnik w tym Oplu? Pewnie rozwiązania konstrukcyjne wymuszają taką plątaninę w Renault? Mnie to ani ziębi, ani grzeje. Oby sie nie psuło, ale przyjrzę sie dokładniej, czy to faktycznie jakaś plątanina, czy ma to sen.

U mnie jak się w końcu zepsuło, to mechanik cały dzień to rozkładał. Szczesliwie był kulturalny, to nie usłyszałem wuj... i chu... ;]

Napisano
29 minut temu, Jettison napisał(a):

Trochę  bambetli i makaronów jest w tych nowych silnikach, tu 1.0 TSI 110km MY2021

IMG_20230708_161209070.jpg

Faktem jest, że w nowoczesnych silnikach jest sporo osprzętu, więc nie ma porównania np. z 1.1 Fire ;]

Pokazałbym jak to zrobiła Mazda (pozdro @trex11;]), ale się wstydzę. Porządek jest! 

Dla odmiany Suzuki zapamiętałem ze Splasha jako stosujące przestałe rozwiązania. Np. sprzęgło na linkę, z ustawialnym luzem (oczywiscie większość aso robiło oczy jak 5 zł, gdy się o tym mówiło - musiałem sam regulować :skromny:).

Edytowane przez bartekm

Napisano
32 minuty temu, bartekm napisał(a):

Pokazałbym jak to zrobiła Mazda (pozdro @trex11;]), ale się wstydzę. Porządek jest! 

Co by nie mowic, to pod wzgledem obslugi tam naprawde wszystko dobrze przemyslane.

Wymiana filtra powietrza czy kabiny to moment, dojscie do filtra oleju bezproblemowe.

Swiece interwal 120kkm, rozrzad praktycznie wieczny.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, bartekm napisał(a):

Nie musisz, już pewnie fot poszukuje.:phi:

Napisano
W dniu 6.07.2023 o 19:31, ZUBERTO napisał(a):

Ważne, że żonie leży.

20230706_174809.jpg

fajnie i ładnie :ok: ;]

Napisano
W dniu 5.07.2023 o 14:35, Maciej__ napisał(a):

Najgorzej jak sie ktos czesto przesiada pomiedzy autami NA i Turbo.

Teraz jeżdżę na zmianę Vitara 1.4T MH 129 km i swiftem MH 83km bez turbo. Noooo, zmiana z 5 na 2 nie jest niczym nadzwyczajnym. Ciężko się przestawić, w Gitarze to jak już się ma te 50 km/h na liczniku to właściwie wystarczy 5 i 6-tka do normalnej jazdy.

Napisano
W dniu 7.07.2023 o 17:36, ZUBERTO napisał(a):

20230707_165517.jpg

Vitara 1.4T MH ma tak

IMG_20230713_182147.jpg

Napisano
  • Autor

No to znalazłem 1 niezgodność.

Podchodzę do furki trzymając w garści 7-mio pinową wtyczkę od przyczepki, podnoszę klapkę gniazda w samochodzie i widzę 13-to pinowe gniazdo. :facepalm:

Przejściówek mam w garażu minimum że 3 sztuki, ale garaż 7km dalej.

W gratisie dali mi 5-pinów i pewnie ze 100zł różnicy w cenie wiązek. ;l

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
44 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Podchodzę do furki trzymając w garści 7-mio pinową wtyczkę od przyczepki, podnoszę klapkę gniazda w samochodzie i widzę 13-to pinowe gniazdo. :facepalm:

No i bagażnik rowerowy będziesz mógł "legalnie" założyć na hak 😉

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, janusz napisał(a):

No i bagażnik rowerowy będziesz mógł "legalnie" założyć na hak 😉

Z wrażenia aż w odejmowaniu 13-7 się pomyliłem. ;l

Napisano
7 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Pewnie z automatu wkladaja 13-pin, bo mysle, ze 99% klientow na nowe auto taka wybiera ;)

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Pewnie z automatu wkladaja 13-pin, bo mysle, ze 99% klientow na nowe auto taka wybiera ;)

Pewnie tak, ale ja przy zamówieniu mówiłem, że chcę 7 i gość od ręki przy mnie klikał co dokładamy.

Podejrzewam, że na serwisie z rozpędu 13 założyli.

Właśnie wróciłem z 100km przejażdżki z przyczepką i zostawiam jak jest.

Będę używał przejściówki.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Pewnie tak, ale ja przy zamówieniu mówiłem, że chcę 7 i gość od ręki przy mnie klikał co dokładamy.

Podejrzewam, że na serwisie z rozpędu 13 założyli.

Właśnie wróciłem z 100km przejażdżki z przyczepką i zostawiam jak jest.

Będę używał przejściówki.

Darowanym pinom nie zagląda się w dziurki. Lepiej w tę stronę niż w drugą, nigdy nie wiesz kiedy mogą się przydać.