Jump to content

Tutaj witamy nowych na kąciku nowego Fiata Cromy :-)

Iron

Recommended Posts

Witam serdecznie. Moja Cromka to 1,9 120 kucy z DPF-em. Wersja Dynamic z manualną klimą. Jest już u mnie rok, a zawitała dzięki pomocy jednego z forumowiczów. Do tej pory na naprawy wydałem około 480 PLNów - w zimie stanął silnik wycieraczki. Próby czyszczenia nie dały rezultatu i trzeba było zakupić nowy - tylko w ASO. Poza tym samochód sprawuje się wyśmienicie, chociaż przy parkowaniu tęsknię za kropkiem zlosnik.gif

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Dzień dobry

2008rok po lifcie, MJTD, automat, Elegance+gps(ta mała bez dużego wyświetlacza), B&M, kolor jasnobrązowy(Mcośtam), podwójna podłoga, xenon.

Pozdrawiam BAS

Stare zakurzone konto, nowy kącik, nowy rozdział, trza się przywitać!!!.....

Witam wszystkich! Po Bravie która dzielnie służyła przez 225kkm/7lat, rozpocząłem nowy rozdział z Cromą. Kiedy ją nabyłem, kącik Cromy był w sferze nieplanowanych planów, ale doczekałem się w końcu i widzę, że już coś istnieje... W 2007 roku w okolicach WRC widywałem regularnie tylko dwie inne piękne podobne włoszki, teraz jest tego na drogach znacznie więcej, chyba z 10-12...

Nieco więcej szczegółów dotyczących dzielnej włoszki: 1,9Mjet 150KM, selektor prędkości świetlnej - manualny, bez DPF (wypytane dokładnie na etapie przedzakupowym w ASO smile.gif, B&M, fabryczne świeczniki na sterydach, ostrzegaczo-cofacze wbłotnikowe.

Z włoszką znamy się od jej stanu 0km i od tego czasu kaprysiła w ramach gwarancji w poniższych tematach:

- złamany pedał sprzęgła spowodowany zatarciem pompy wspomagania sprzęgła,

- wymiana dwóch wkładów lusterek zewnętrznych,

- wymiana pianki siedziska i oparcia fotela kierowcy

Dwa miesiące po gwarancji pojawiła się głośna praca skrzyni biegów i mechanizmu różnicowego (wszystkie łożyska jak jedno wyglądały tak zajechane, jakby miały po 400 tys.km) - ASO i FIAT AP postarało się i wzięli na siebie większość kosztów, więc trochę bolało, ale nie tak bardzo......

Inne pogwarancyjne:

- żarówka oświetlenia tablicy rej. 2x frown.gif

- czujnik sprzęgła (na całe szczęście tylko to, bo FIAT CODE tak wariował, że wydawało się że blokada kierownicy + stacyjka pójdą do krainy wiecznych napięć)

Z ciekawostek:

- zawiecha fabryczna - nie zamierza się ze mną szybko żegnać

- tarcze + klocki fabryczne - około 50-60% zużycia - może dojedziemy do 130-140kkm??? "Tylko tchórze hamują!"

Dziś mamy za sobą prawie 97kkm i lecimy dalej......

> Stare zakurzone konto, nowy kącik, nowy rozdział, trza się przywitać!!!.....

Witamy wink.gif

Dziwne rozwalenie skrzyni.... ale może wynikało z rozwalenia sprzęgła/wysprzęglika - skoro połamałes pedał to z niezłą siłą naciskałeś zlosnik.gif i zapewne nie wysprzęglałeś poprawnie co doprowadziło do przedwczesnego zurzycia okładzin w synchronizatorach a następnie zębów a te opiłki z zębów to załatwią wszyskie łożyska wink.gif ale to tylko moje dyrdymały .... tak czy owak przykre.... sick.gif

> - wymiana pianki siedziska i oparcia fotela kierowcy

Co się stało z pianką siedziska? Pytam bo u mnie na fotelu kierowcy pianka od dołu popękała i fotel nie jest już tak sprężysty, zastanawiam się nad wymianą tego elementu.

> Dziwne rozwalenie skrzyni.... ale może wynikało z rozwalenia sprzęgła/wysprzęglika - skoro

> połamałes pedał to z niezłą siłą naciskałeś i zapewne nie wysprzęglałeś poprawnie co

> doprowadziło do przedwczesnego zurzycia okładzin w synchronizatorach a następnie zębów a te

> opiłki z zębów to załatwią wszyskie łożyska ale to tylko moje dyrdymały .... tak czy owak

> przykre....

Po wymianie FIAT AP wyslal swojego ludka, aby koniecznie przywiozl stare graty z ASO - wg mistrza to dziwne, wiec najprawdopodobniej wada fabryczna materialu.....

A pedal sprzegla strzelil na postoju przy odpalaniu auta po postoju - w moim mniemaniu nacisnalem jak zawsze...... A poprawnym wysprzeglaniem to raczej nie mam problemu wink.gif

Ciekawe jest to, ze w sumie szum w aucie ze skrzyni byl praktycznie nieslyszalny i tylko dociekliwy typ mogl go uslyszec w czasie jazdy. Na podnosniku to juz calkiem inna sprawa - szumialo jak cholera po ruszeniu kolami. Zbyt dobrze kabina jest wyciszona wink.gif

> Co się stało z pianką siedziska? Pytam bo u mnie na fotelu kierowcy pianka od dołu popękała i fotel

> nie jest już tak sprężysty, zastanawiam się nad wymianą tego elementu.

U mnie pianka oparcia pekla na wysokosci podparcia bocznego. Nowa sztuka zakladana w ramach gwarancji miala juz w tym miejscu porzadne filcowe wzmocnienie podklejone od spodu w miejscu kontaktu z kontrukcja fotela. Pianka siedziska natomiast troche sie ubila, nie bylo jakiejs koniecznosci jej wymiany, ale ASO przychylilo sie do mojej uwagi i uznali wink.gif

Waze swoje (120kg) i doswiadczenie z delikatnymi fotelami FIATa mam juz od czasow Bravy (tam wymiana pianek standardowo co trzy lata, spawanie co 4 lata). Te fotele w CROMIE sa znaaacznie lepsze pod katem wytrzymalosci, ale i tak dostaja swoje wink.gif

> Stare zakurzone konto, nowy kącik, nowy rozdział, trza się przywitać!!!.....

> Witam wszystkich!

Witaj serdecznie na kąciku " innych Fiatów " waytogo.gif

PS.

Chyba trafiłem na jakiś wyjątkowo mocny model Brava bo nadal mam jeszcze fotele oryginalne bez żadnych napraw wink.gif

• 3 weeks later...

> Croma 1.9 multijet 150 Emotion

> 2005.11

Witaj serdecznie na kąciku ok.gif

===================

PS.

Wpisz co nieco do swojego profilu , bo zieje tam straszną pustką wink.gif

• 2 weeks later...

> Jestem od 2,5 miesiąca użytkownikiem nowego Fiata Croma 1.9 multijet 150 Emotion.

Witaj na kąciku i bezusterkowości waytogo.gif ( jak już ASO w końcu upora się z pierwszym problemem ... )

Pozwolę sobie zacytować kolegę smile.gif:

"Stare zakurzone konto, nowy kącik, nowy rozdział, trza się przywitać!!!..... "

Marea jeszcze szuka nowego właściciela (patrz BBM sprzedam wink.gif)

..a ja od 04/2011 z Croma 2006 1,9 MultiJet Aut. ......

wziawszy pod uwagę że niektórzy nazywają je "krówkami" to pasuje wierszyk .."croma bordo gryzzie asfalt krecąc morda..." hehe.gif

..wiecej potem a na razie witam wszystkich Cromiarzy 30.GIF

> Pozwolę sobie zacytować kolegę :

> "Stare zakurzone konto, nowy kącik, nowy rozdział, trza się przywitać!!!..... "

> Marea jeszcze szuka nowego właściciela (patrz BBM sprzedam )

> ..a ja od 04/2011 z Croma 2006 1,9 MultiJet Aut. ......

> wziawszy pod uwagę że niektórzy nazywają je "krówkami" to pasuje wierszyk .."croma bordo gryzzie

> asfalt krecąc morda..."

> ..wiecej potem a na razie witam wszystkich Cromiarzy

Witam kolejnego automatowca smile.gif ja tez tu podrozuje po kacika. Punto, pozniej BBM, pozniej znow Punto (Grande) a teraz Croma

> "Stare zakurzone konto, nowy kącik, nowy rozdział, trza się przywitać!!!..... "

> ..a ja od 04/2011 z Croma 2006 1,9 MultiJet Aut. ......

Na nowym kąciku wita serdecznie nowy stary Mod wink.gif

> Na nowym kąciku wita serdecznie nowy stary Mod

oj stary stary....

autokacik.pl to jedyne miejsce w sieci do którego przyrosłem i wciąż wracam

tutaj znalazłem wszystkie recepty na dolegliwości moich fiatów i nietylko wink.gif

nigdy nie udalo mi sie pojechac na spot marei (BBM) bo pracuję i wciaż mnie nie ma....

raz organizowałem akcje z podkładkami pod rejestracje.

do dziś moje auta maja bbm-owe podkładki

...ehhhh wspomnień czar

ale juz czytam co mnie czeka z Croma i mam nadzieję że jak najmniej niespodzianek bedzie

na razie mamy za soba 6500 km ze soba w tym wycieczkę do kraju FIAT-a Italii wink.gif

... cdn na forum wink.gif

285006907-CromaMy.jpg

A tak wyglada moja nowa Croma

post-21281-14352512836994_thumb.jpg

• 1 month later...

Witam ... w sumie to wczoraj zakupiłam fiata TIPO, widzę że większosc to Croma, no ale cóż jakies wyjątki zapewne są..

przybywam od CENTOmaniaków, od praktycznie 3ech lat jestem nierozłączna z centowozami, wczesniej jezdziłam serią 007 CC, a teraz od stycznia powożę seja, drugie auto miało być na dojazdy do pracy i jakies zakupki czy cos ... póki co musze ogarnąć trochę to autko, bo kupiłam za smieszne pieniądze więc trochę czasu poswięcić temu muszę.

> Witam ... w sumie to wczoraj zakupiłam fiata TIPO

Witaj na forum "innych" Fiatów w tym Tipo wink.gif tym bardziej serdecznie , że rzadko gościmy tutaj mulher.gif

PS.

Wraz z wiekiem mało co zyskuje na wartości a nie traci grinser006.gif

Swoją drogą to pamiętam czasy kiedy paroletnie Uno - nie mówiąc już o Tipo - kosztowało mnóstwo forsy ...

> Witam wszystkich . Od trzech lat jestem szczęśliwym użytkownikiem Cromy .

> PS - identycznej jak kolegi Maniek .

Gratulacje! No to mamy trzeciego kierownika w okolicach WRC smile.gif

W jakich rejonach WRC kolega sie porusza? Ciezko wpasc na piekna wloszke na ulicach.... Tylko jedna niebieska Emotion widuje w okolicach..... jakis Jegomosc z Jelcza-Laskowic smile.gif

• 1 month later...

yay.gif

Stało się to, co musiało się kiedyś stać.

Zmieniam kącik. Przechodzę do Was. Pozwólcie zostać i dzielić trudy i radości użytkowników czterech kółek.

Mojej Nubci stuknęło 11 lat - czyli czas na zmiany.

Od 18 sierpnia 2011 roku stałem się posiadaczem czegoś wspaniałego, czegoś co wprawiło w osłupienie moich sąsiadów i znajomych. Oni nawet nie mieli pojęcia, że tak wspaniała rzecz istnieje.

Tak, tak, to ona - Croma Emotion 1,9 150KM, automat w skórze. Przyprowadzili i zostawili. http://aukcjewp.wp.pl/croma1-9md150ps-szklany-dach-bi-xenon-skora-navi-i1768649317.html

Auto używane, więc muszę troszeczkę nad nim popracować. Co prawda sprzedający obiecali pomoc, ale czekam i czekam.

Pozdrawiam wszystkich i życzę zadowolenia ze swoich autek .

> Stało się to, co musiało się kiedyś stać.

> Zmieniam kącik. Przechodzę do Was. Pozwólcie zostać i dzielić trudy i radości użytkowników czterech kółek.

> Croma Emotion 1,9 150KM, automat w skórze.

Witaj serdecznie - z fotek wynika , że to piękna sztuka - bezawaryjności waytogo.gif

aa2386f5755a2d7b.jpg

PS.

A o sprawdzeniu przy okazji wiarygodności przebiegu FES-em taktownie nie wspomnę zlosnik.gif

> Stało się to, co musiało się kiedyś stać.

> Zmieniam kącik. Przechodzę do Was. Pozwólcie zostać i dzielić trudy i radości użytkowników czterech

> kółek.

> Mojej Nubci stuknęło 11 lat - czyli czas na zmiany.

> Od 18 sierpnia 2011 roku stałem się posiadaczem czegoś wspaniałego, czegoś co wprawiło w osłupienie

> moich sąsiadów i znajomych. Oni nawet nie mieli pojęcia, że tak wspaniała rzecz istnieje.

> Tak, tak, to ona - Croma Emotion 1,9 150KM, automat w skórze. Przyprowadzili i zostawili.

> http://aukcjewp.wp.pl/croma1-9md150ps-szklany-dach-bi-xenon-skora-navi-i1768649317.html

> Auto używane, więc muszę troszeczkę nad nim popracować. Co prawda sprzedający obiecali pomoc, ale

> czekam i czekam.

> Pozdrawiam wszystkich i życzę zadowolenia ze swoich autek .

bardzo ładny ok.gifclaps.gif

powiedz jak Ci sie wspołparacowała z tymi handlarzami ? bo ludzie od nich do mnie trafili dwukrotnie i byli srednio zadowoleni blush.gif

moze być priv 893goodvibes.gif

• Iron changed the title to Tutaj witamy nowych na kąciku nowego Fiata Cromy :-)