Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - czyli auta Made in China osiagnely 15% rynku w 2023.

Featured Replies

Napisano
W dniu 13.06.2024 o 12:09, maro_t napisał(a):

z tym że nie dotyczy to pracowników np Audi które w 2023 roku sprzedało w Chinach 38% wyprodukowanych przez siebie aut. Inne niemieckie marki mają trochę mniejsze udziały. Jak Chińczycy nałożą cła na auta z Europy to po niemieckiej motoryzacji pozostanie wspomnienie.

To już będzie kilka lat od kiedy pisałem że niemiecka motoryzacja przestanie istnieć. A z nią setki tysięcy miejsc pracy w Polsce, tak swoją drogą.

Napisano
52 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

A na AK mówili że AI nie zastąpi kopacza rowów i tłumacza :jem:

Kopacza to może zastąpi, ale tłumacza? Nie ma szans :]

Napisano
8 minut temu, format napisał(a):

To już będzie kilka lat od kiedy pisałem że niemiecka motoryzacja przestanie istnieć. A z nią setki tysięcy miejsc pracy w Polsce, tak swoją drogą.

Volkswagen poinformował we wtorek, że może zamknąć zakład w Brukseli, w którym produkowane są luksusowe elektryczne samochody marki Audi. Powodem decyzji jest gwałtowny spadek popytu na te pojazdy - poinformował Reuters.

Bloomberg informuje, że Volkswagen planuje wstrzymać produkcję samochodów w fabryce w Dreźnie. 

Volkswagen wpadł w rosnące koszty surowców przy produkcji aut elektrycznych, wysokie stopy procentowe i nie poradził sobie z agresywną wojną cenową Tesli. Czasy stałego wzrostu i dynamicznie rozwijającego się biznesu w Chinach minęły.

Oczekuje się, że z firmy odejdzie od 4 000 do 6 000

Inne info z dnia 30.8.2024

https://moto.rp.pl/producenci/art41050371-koniec-z-rekordowymi-zyskami-kryzys-niemieckiego-przemyslu-motoryzacyjnego

Znane marki, jak Recaro, która złożyła wniosek o bankructwo, czy BBS – najbardziej znany producent felg, który ogłosił upadłość

Edytowane przez vanice77

Napisano
42 minuty temu, format napisał(a):

Byłeś przed @OZI:O

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

A na AK mówili że AI nie zastąpi kopacza rowów i tłumacza :jem:

Tak mówią tylko kopacze rowów i tłumacze.

;]

Napisano
28 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Byłeś przed @OZI:O

Nie no, aż tak to nie 

Napisano

jestem ciekaw jak z bezpieczeństwem  w tych Chińskich autach, na olx jest parę sztuk niby lekko pukniętych przodem a na łączeniu drzwi z błotnikiem przednim

jakoś tak dziwnie te szczeliny wyglądają?

Napisano
  • Autor
On 9/1/2024 at 9:23 PM, format said:

Wykrakales, moze byc szybciej niz mnie sie wydawalo....

VeeDub wlasnie robi PR.(narazie lagodnie), ze trzeba troche klepaczy aut w D i B sie pozbyc... to na poczatek.. 

Napisano
W dniu 31.08.2024 o 12:27, zenek111 napisał(a):

Chińczyki atakują absolutnie na wszystkich frontach, jeśli to nie fake (niektóre filmy wygladaja jak CGI dla mnie) i oni faktycznie coś takiego beda sprzedawac za 16 kilo dolarów to ich samochody szybko przeskoczą obecny poziom.

Jedyna nadzieja ze któremuś z miliona sztuk noga odpadnie bo będzie można z nich kpić i robić czarny "piar"

Dobry materiał na lekkie modyfikacje w sofcie i do wątku o Ukrainie na HP.

Zawód listonosza widzę jako pierwszy do odstrzału.

Na siłowniach, trener osobisty...

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

Zawód listonosza widzę jako pierwszy do odstrzału.

A ja taksówkarza.

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał(a):

A ja taksówkarza.

Jak widać z prowadzeniem auta nie jest tak kolorowo, bo jakoś te usługi autonomiczne w różnych markach samochodów coś nie bardzo chcą działać ;)

A taki mechaniczny listonosz może sobie po dzielni chodzić dosłownie z buta. Znacznie bezpieczniejsze i łatwiejsze w implementacji.

Kolejny przykład, to magazynier.

A już super sprawa to ten "pąąąąączki, goootooowaaaanaaa kuuuukuuuryyydzaaaa" na plaży ;) Ja tym gościom co to dźwigają zawsze w upale, szczerze współczuję ;]

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

Kolejny przykład, to magazynier.

A magazynier to się dzieje. Pomagaliśmy robić roboty dla Amazona :) 

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

A magazynier to się dzieje. Pomagaliśmy robić roboty dla Amazona :) 

To już duża skala.

Ja mówię o takich magazynach np na mniejszych i średnich składach budowlanych, hurtowniach i innych pomniejszych "dystrybutorach" ;)

Masażysta i fizjoterapeuta też może wypaść z rynku. Ten drugi ewentualnie jako kontroler/koordynator dla kilkunastu stanowisk na których będą pracowały takie roboty.

Zbieranie truskawek czy innych mało ciekawych robót w rolnictwie?

To jest Motokącik, więc może nie temat na ten dział. Tak czy siak problem starzejącego się społeczeństwa może i dziwo nie być takim wielkim problemem z taką technologią.

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Ja mówię o takich magazynach np na mniejszych i średnich składach budowlanych, hurtowniach i innych pomniejszych "dystrybutorach" ;)

Myślę że z czasem wszystkie proste zawody zostaną zastąpione maszynami. Z jednej strony stanowi to problem dla niewykształconych ludzi. Z drugiej strony rozwiązuje problem starzejącego się społeczeństwa.

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Myślę że z czasem wszystkie proste zawody zostaną zastąpione maszynami. Z jednej strony stanowi to problem dla niewykształconych ludzi. Z drugiej strony rozwiązuje problem starzejącego się społeczeństwa.

Póki co paradoksalnie jest inaczej. Maszyny (w tym AI) zastępują ludzi przy pisaniu tekstów, tłumaczeniu, kodowaniu, pracy artystycznej (!), oczywiście w różnych fabrykach prace fizyczne też (ale to już było 50 lat temu), natomiast jakoś nie widać masowego zastępowania przy naprawdę prostych zawodach. Pomimo kas samoobsługowych nadal jest pełno kasjerek, w sklepach też obsługują żywi ludzie, rowy kopią ludzie, beton mieszają też i tak dalej. Chyba po prostu niewykształcony pracownik jest tańszy i tyle. 

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał(a):

Chyba po prostu niewykształcony pracownik jest tańszy i tyle. 

Myślę że tak. Tyle że nie będzie to trwało wiecznie.

Napisano
4 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Myślę że tak. Tyle że nie będzie to trwało wiecznie.

Myślisz, że zabraknie niewykształconych ludzi do prostych prac? Nie sądzę. I jak zaczną mieć wymagania, to się wywinduje znowu bezrobocie do 30% i pójdą robić za miskę ryżu. Sposoby są znane i stosowane. 

Napisano
Teraz, wladmar napisał(a):

Myślisz, że zabraknie niewykształconych ludzi do prostych prac? Nie sądzę. I jak zaczną mieć wymagania, to się wywinduje znowu bezrobocie do 30% i pójdą robić za miskę ryżu. Sposoby są znane i stosowane. 

Zobaczymy. Ale społeczeństwo raczej się starzeje.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

Zobaczymy. Ale społeczeństwo raczej się starzeje.

Podniesienie wieku emerytalnego jest nieuniknione. I sprowadzanie milionów imigrantów. Nie ma innego wyjścia. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 3.09.2024 o 12:59, wladmar napisał(a):

Póki co paradoksalnie jest inaczej. Maszyny (w tym AI) zastępują ludzi przy pisaniu tekstów, tłumaczeniu, kodowaniu, pracy artystycznej (!), oczywiście w różnych fabrykach prace fizyczne też (ale to już było 50 lat temu), natomiast jakoś nie widać masowego zastępowania przy naprawdę prostych zawodach. Pomimo kas samoobsługowych nadal jest pełno kasjerek, w sklepach też obsługują żywi ludzie, rowy kopią ludzie, beton mieszają też i tak dalej. Chyba po prostu niewykształcony pracownik jest tańszy i tyle. 

"Paradoks Moraveca – odkrycie z dziedziny sztucznej inteligencji i robotyki, mówiące, że wbrew tradycyjnym przeświadczeniom, wysokopoziomowe rozumowanie wymaga niewielkiej mocy obliczeniowej, natomiast niskopoziomowa percepcja i zdolności motoryczne wymagają olbrzymiej mocy obliczeniowej.

....

Główną lekcją, wyniesioną z trzydziestu pięciu lat badań nad SI jest to, że trudne problemy są łatwe, a łatwe problemy są trudne. Umysłowe zdolności czterolatka, które uważamy za oczywiste – rozpoznanie twarzy, podniesienie ołówka, przejście przez pokój – faktycznie rozwiązują jedne z najtrudniejszych inżynieryjnych problemów... Gdy pojawi się nowa generacja inteligentnych urządzeń, to analitycy giełdowi, inżynierowie i ławnicy sądowi mogą zostać zastąpieni maszynami. Ogrodnicy, recepcjoniści i kucharze są bezpieczni w najbliższych dekadach."

https://pl.wikipedia.org/wiki/Paradoks_Moraveca

"Możliwym wytłumaczeniem paradoksu, podanym przez Moraveca, jest teoria ewolucji. Wszystkie ludzkie umiejętności są oparte na biologii i wykorzystują maszynerię powstałą w procesie selekcji naturalnej. Przez miliony lat selekcja naturalna faworyzowała ulepszenia i optymalizacje w organizmie. Im starsza jest jakaś umiejętność, tym więcej czasu trwało to ulepszanie. Myślenie abstrakcyjne pojawiło się bardzo niedawno i w konsekwencji nie powinniśmy oczekiwać, żeby jego implementacja była szczególnie efektywna

W ośrodkach zmysłowych i motorycznych ludzkiego mózgu zakodowane jest miliard lat doświadczenia o naturze świata i o tym, jak w nim przetrwać. Świadomy proces, który nazywamy myśleniem jest, według mnie, cieniutką warstewką ludzkich myśli, efektywną tylko dzięki wsparciu o wiele starszej i o wiele potężniejszej, choć zwykle nieuświadomionej, wiedzy motorycznej. Jesteśmy wszyscy wybitnymi olimpijczykami w dziedzinie percepcji i zdolności motorycznych, tak dobrymi, że trudne zadania wydają nam się łatwe. Myśl abstrakcyjna jednak jest nową zdolnością, być może młodszą niż 100 tys. lat. Nie opanowaliśmy jej jeszcze dobrze. Nie jest ona sama z siebie wcale trudna – tylko taka się wydaje, gdy my ją wykonujemy"

Edytowane przez zenek111

Napisano
12 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Zobaczcie ile aut sprzedaje się w krajach.

A jeszcze nie tak dawno USA były na czele. 

Chińczyki przebiły ich kilka razy.

India też wyżej.

mnie ciekawi Japonia. Gdzie na tej wyspie pomieściło się tyle tych samochodów

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

mnie ciekawi Japonia. Gdzie na tej wyspie pomieściło się tyle tych samochodów

Może się okazać, że mają jakieś specyficzne przepisy, np 10 lat i auto na złom, czy coś w ten deseń. Nie wiem tego

Napisano
8 minut temu, kravitz napisał(a):

Może się okazać, że mają jakieś specyficzne przepisy, np 10 lat i auto na złom, czy coś w ten deseń. Nie wiem tego

Sredni wiek auta w JP nie przekracza 9 lat. 

A rocznie eksportują 1,5mln uzywanych aut.

Napisano
7 minut temu, Filipfm napisał(a):

Sredni wiek auta w JP nie przekracza 9 lat. 

A rocznie eksportują 1,5mln uzywanych aut.

Co do używek z Japonii, to można wyłapać ciekawe rodzynki z kierą po naszej stronie :)

Napisano
15 minut temu, kravitz napisał(a):

Co do używek z Japonii, to można wyłapać ciekawe rodzynki z kierą po naszej stronie :)

Tak, głównie europejskich i amerykanskich marek. Niestety najlepsze rodzynki JDM samoluby robili tylko na swoj rynek